Bloedglucosemeter Bij Diabetes Type 2? 5 Dingen Die Je Moet Weten

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
Bloedglucosemeter Bij Diabetes Type 2? 5 Dingen Die Je Moet Weten

Je hebt diabetes type 2 en zit aan een bloedglucosemeter te denken.

Alleen is het je niet helemaal duidelijk wat een meter precies is, of je één nodig hebt en of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit je zorgverzekering.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over glucosemeters.

More...

Is een bloedglucosemeter belangrijk om te hebben?

Het krijgen van diabetes type 2 brengt allerlei ellende met zich mee. Niet alleen zal je medicijnen moeten slikken en je dieet moet veranderen.

Ook zal, voor de ongelukkigen onder ons, het noodzaak zijn om dagelijks bloed te prikken om je bloedglucose te meten. Hoe je het beste je bloedsuiker kan meten, heb ik in een ander artikel beschreven.

Maar het hebben van de juiste glucosemeter is natuurlijk ook belangrijk... toch?

Doel van dit artikel

In dit artikel leer je 5 dingen die je moet weten als diabetes type 2 patiënt over een bloedglucosemeter. Zo zal je ontdekken of het uitmaakt welke je hebt en of het mogelijk is om te meten zonder prikken.

Wat is een bloedglucosemeter?

Zonder het heel technisch te maken, is dit wat je moet weten over een glucosemeter:

Het is een apparaat wat met behulp van een teststrip de hoeveelheid suiker in je bloed omzet tot een elektrisch signaal. Hiermee is het mogelijk om vanuit het comfort van je huis je bloedsuikerspiegel te meten.

Voor een meting heb je meerdere attributen nodig:

  • Glucosemeter
  • Teststrips
  • Prikpen
  • Lancetten (naalden van een prikpen)

Het is eigenlijk 'een recht toe recht aan' apparaat. Toch zijn er verschillend dingen die je erover moet weten als je diabetes type 2 hebt.

Laten we beginnen:


#1 Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Als je beginnende diabetes type 2 hebt, moet ik je helaas teleurstellen:

Je zal een bloedglucosemeter niet gratis krijgen van je zorgverzekeraar.

Er zijn namelijk maar 2 groepen mensen met diabetes die het volledig vergoed krijgen. De eerste groep zijn diabetes type 1 patiënten.

Deze zijn vanaf jongs af aan genoodzaakt om hun bloedglucose te meten en aan de hand daarvan insuline te spuiten.

De tweede groep patiënten die het vergoed krijgt, zijn diabetes type 2 patiënten die insuline moeten spuiten.

VUISTREGEL VOOR VERGOEDING


Een vuistregel om te onthouden is dat het pas vergoed wordt wanneer 'insuline spuiten' in beeld komt. Wanneer je alleen metformine en/of gliclazide gebruikt, is het dagelijks meten van je bloedsuikerspiegel niet heel belangrijk.

Natuurlijk kan je zelf een bloedglucosemeter kopen bij de Lidl, Kruivat, Etos, Blokker, Media Markt of zelfs in de apotheek. Tijdens bepaalde diabetes weken in de apotheek kan je er zelfs eentje gratis meekrijgen.

Het probleem is niet de prijs van een glucosemeter. Dat kost maar een paar tientjes. Het zijn vooral de teststrips die ontzettend duur zijn.

Afhankelijk van het merk, ben je 50 cent tot 1 euro per meting kwijt. Als jij je dagelijks twee keer wilt meten, ben je al gauw 50 euro kwijt per maand.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prikpen en lancetten.

glucosemeter vergoeding

Indien je geen insuline spuit, heb je de bloedglucosemeter ook niet nodig. Het is een leuk extraatje om meer inzicht te krijgen over je diabetes... mits je de maandelijkse kosten kan veroorloven.


#2 Prikken is nog steeds nodig

Wekelijks krijg ik mails met de vraag of er bloedglucosemeters bestaan waarbij je niet hoeft te prikken. Ik had graag willen zeggen dat deze bestonden. Helaas is dit nog toekomst praat.

Bij alle huidige bloedglucosemeters is het doorprikken van je huid nog steeds de enige manier om het te meten. Het traditioneel prikken van de vinger is vooralsnog de norm. Vooral omdat het relatief goedkoop.

Maar er is hoop.

Er is recentelijk een nieuw systeem op de markt gekomen:

De Freestyle Libre

Hierbij implanteer jij jezelf met een sensor die je vervolgens 2 weken draagt. Gedurende deze twee weken wordt er door de sensor continue je bloedsuiker gemeten.

Het enige wat je moet doen om je waarde uit te lezen, is de bloedglucosemeter tegen de sensor aanhouden. Wij hebben het hier getest en het werkt perfect.

Bekijk ook deze informatieve video voor een beter beeld van deze bloedglucosemeter:

Het vervangt het dagelijks prikken met om de 2 weken jezelf implanteren met een sensor. Implanteren is overigens een groot woord. Het is een kwestie van de sensor op je huid plakken. Een kleine naald zal vervolgens in je huid komen te zitten.

Het prikt eventjes maar doet zeker geen pijn. Dichterbij een bloedglucosemeter zonder prikken zal het voorlopig niet komen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Alle glucosemeters zijn hetzelfde

Er zijn veel glucosemeters op de markt van verschillende fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan de:

  • Abbott glucosemeter
  • Betachek g5 glucosemeter
  • Lifescan glucosemeter
  • Onetouch glucosemeter
  • Gmate glucosemeter
  • Bayer glucosemeter
  • Accu Chek glucosemeter
  • HT One glucosemeter
  • Contour glucosemeter
  • iHealth glucosemeter

Eigenlijk doen ze allemaal hetzelfde. De één is groot en de andere is klein. De één kan je een dagcurve geven en de andere niet.

Sommige maken gebruik van een USB en een Gmate maakt gebruik van een koptelefoon plug. Hoewel ze allemaal hetzelfde doen, kan je toch het beste blijven bij bekende merken.

Betrouwbare merken & types glucosemeters

Denk hierbij aan:

  • Abbott
  • Lifescan
  • Onetouch
  • Bayer
  • Accu Chek
  • Contour

Deze meters zijn van gerenommeerde farmaceutische bedrijven. Daardoor weet je zeker dat ze het goed doen. Dit zijn ook de bloedglucosemeters die je in een apotheek kan krijgen.


#4 Je smartphone gebruiken om je bloedsuikerwaarden te meten

Als je hip bent en graag met gadgets speelt, is het mogelijk om je iPhone te gebruiken als bloedglucosemeter. Er zijn twee populaire systemen die gebruik maken van je iPhone:

  • iHealth glucosemeter
  • Medisana Glucodock

De iHealth gebruikt je iphone niet 'echt' als bloedglucosemeter. Je kan je telefoon hooguit gebruiken om de bloedsuikerwaarden in te bewaren en grafieken te maken.

De Medisana Glucodock daarentegen tovert je Iphone om tot een echte meter.

iphone glucosemeter

Je moet wel een 'Glucodock' verlengstuk in je iPhone steken om de teststrips uit te kunnen lezen.

Het maakt het meten van je bloedsuiker een makkelijker aangezien veel mensen hun telefoon altijd bij zich hebben. Wel is het natuurlijk noodzaak om ook je prikpen, teststrips en Glucodock bij je te hebben.


#5 Toekomstige bloedglucosemeters zullen minder invasief zijn

De toekomst voor glucosemeters ziet er rooskleurig uit. Verschillende bedrijven, waardoor Google en Apple, zijn producten aan het ontwikkelen. 

Zo was Google met een lens bezig die je bloedglucose kon meten. Het project is opgekocht door een groot farmaceutisch bedrijf. Wat de stand van zaken nu is, is helaas niet duidelijk. Farmaceutische bedrijven zijn nogal geheimzinnig over hun ontwikkelen totdat het klaar is.

glucose meten zonder prikken

Apple probeert de Apple Watch te gebruiken om je zonder prikken je bloedglucose te laten meten.

Door licht op je huid te laten schijnen, kan je bloedsuikerspiegel gemeten worden.

Dit is voorlopig ook toekomstmuziek maar de geld en moeite wordt zeker geïnvesteerd vanuit Apple.

Helaas is glucose een lastig stofje om te meten in het bloed. In de vele liters bloed die je lichaam bezit, drijft er minder dan één suikerklontje aan suiker rond. Daarnaast is glucose geurloos en kleurloos. Dat maakt het meten technisch gezien erg moeilijk.

Voorlopig zal prikken niet verdwijnen bij het bloedprikken. Maar als de wetenschap in dit tempo doorgaat, zal daar binnenkort verandering in komen.

Het Diabetesvrij Geheim

Oohja, nog even één ding.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat wil jij nog weten over bloedglucosemeters? Wat is iets wat volgens jou iedereen moet weten? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend