10 Schokkende Feiten Over Insuline Spuiten Bij Diabetes Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

feb 09

10 Dingen Die Je Moet Weten Over Insuline Spuiten Bij Diabetes Type 2

Als je diabetes hebt en insuline moet spuiten wil je weten hoe je dit perfect doet.

Je wilt geen complicaties of een risicovolle situatie doordat je een fout hebt gemaakt.

In dit artikel leer je alles over insuline spuiten: van de hoeveelheid insuline tot hoe je moet ontluchten.

More...

Je leert alles over insuline spuiten

Diabetes is niet mis. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Daarom is het belangrijk om je bloedsuikerniveau goed in de gaten te houden.

Eerder leerde ik je al hoe je bloed moet prikken om je bloedwaarden in de gaten te houden. En dat het niet goed controleren van je suikerziekte kan leiden tot blindheid, nierproblemen en amputatie van de voet. Maar in dit artikel geef ik je informatie met betrekking tot wat je eraan kunt doen.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het spuiten van insuline.

Doel van dit artikel

In dit artikel krijg je 10 weetjes over alles dat te maken heeft met insuline spuiten.

Heb je concrete vragen over wat jij moet doen aan je suikerziekte of twijfel je of je op de juiste manier insuline spuit? Ga dan naar je arts. Hij of zij kan met je meekijken. 


Het toedienen van insuline bij diabetes type 1 en type 2

Er is een groot verschil tussen suikerziekte die op jonge leeftijd begint:

  • Ook wel jeugdsuiker of diabetes type 1 genoemd (niet omkeerbaar)

En suikerziekte die op oudere leeftijd begint:

  • Ook wel ouderdomssuiker of diabetes type 2 genoemd (wel omkeerbaar)

Bij jeugdsuiker maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. Daardoor kan het eten wat je binnenkrijgt niet meer goed worden verwerkt. De suikers in je eten worden niet uit je bloedbaan gehaald. Die hopen zich op en dat is schadelijk voor het lichaam. 

Bij ouderdomssuiker maakt de alvleesklier nog wel wat insuline aan maar is het niet genoeg of je lichaam is er niet meer gevoelig voor. Daardoor worden niet alle suikers uit je bloedbaan gehaald en ook dit is schadelijk voor het lichaam. De gevolgen van bij soorten diabetes is dus hetzelfde. 

Belangrijke informatie

Iemand met jeugdsuiker moet na de diagnose direct beginnen met het spuiten van insuline. Zonder insuline raak je de suikers in de bloedbaan niet kwijt, met alle gevolgen van dien. Maar iemand met ouderdomssuiker kan vaak heel lang zonder insuline. De meeste patiënten gebruiken een combinatie van medicatie (in de vorm van tabletten), beweging en voeding. Als jij je deze diabetes niet controleert dan zul je op den duur ook insuline moeten gaan spuiten. 

En dat brengt me bij mijn belangrijkste punt:


#1 Insuline spuiten is omkeerbaar

Heb je diabetes type 2? En moet je insuline spuiten?

Dan vind je het vast fijn om te horen dat suikerziekte type 2 te genezen is. En dat zal niet door het spuiten van insuline gebeuren. 

De meeste mensen met deze vorm van suikerziekte hoeven geen insuline te spuiten.

Pas als de alvleesklier nauwelijks tot geen insuline meer aanmaakt komt de spuit tevoorschijn. Of wanneer hun lichaam zo ongevoelig is geworden voor insuline dat er steeds hogere doseringen nodig zijn.

Wanneer insuline spuiten bij diabetes type 2?


Nu is de vraag: wat maakt dat veel patiënten het redden zonder insuline injecties?

Heel simpel: diabetes type 2 ontstaat wanneer je continu een te hoge bloedsuiker hebt of als je het heel moeilijk maakt voor je lijf om ermee om te gaan. Beide komen door slechte voeding (80%) en een gebrek aan beweging (20%).

In mijn eerdere artikelen heb je kunnen lezen dat suikerziekte omkeerbaar is. En dat allemaal door het juiste te eten. Alles wat je nodig hebt vind je in de supermarkt.

Je kunt voor de rest van je leven blijven aankliederen met insuline-injecties. Maar dat is symptoombestrijding. Als je slecht blijft eten maak je de situatie alleen maar erger en blijf je deze kunstmatig oplossen door het toedienen van een medicijn.

De kans op complicaties is heel groot en je levensverwachting gaat achteruit. 

Je kunt er ook voor kiezen om je schouders eronder te zetten en je diabetes te verbeteren of helemaal te genezen.

In dat geval hoef je nooit meer insuline te spuiten. En zul je geen last krijgen van de klachten die horen bij een leven lang suikerziekte.

De basis van gezond eten

Mijn belangrijkste tips zijn:

  • Stop met het eten van suikers. Deze werken verslavend maar heb je in feite niet nodig
  • Stop met het drinken van suikers. Zowel vruchtensappen als frisdranken zijn bedacht om je verslaafd te maken door snode voedingswetenschappers
  • Eet meer groenten en volkoren granen. Deze geven je een vol gevoel waardoor je minder eet en de suikers in je eten langzamer worden afgebroken
  • Val af. Niet door keihard te sporten maar vooral door gezond te eten en te bewegen op een manier die je leuk vindt. Een kwartiertje wandelen per dag is vaak al genoeg om te helpen bij het verliezen van gewicht

#2 Je moet steeds meer insuline spuiten

Als je besluit om geen actie te ondernemen zal de situatie rond het spuiten van insuline steeds erger worden. Je hebt elke keer een hogere dosis nodig om je suikerspiegel onder controle te houden.

Dat komt omdat elke gewichtstoename boven een gezond gewicht ervoor zorgt dat je lichaam minder goed om kan gaan met insuline.

De suikers die je eet worden nog langzamer afgebroken. Je komt in een vicieuze cirkel waarbij je steeds ongezonder wordt en steeds meer medicijn moet toedienen om je bloedsuiker te stabiliseren. 

Je kunt goed leven met diabetes type 2, ook als je geen moeite doet om het te genezen. Een heel leuk leven is het niet en ik zou het niemand aanraden om vrijwillig die lijdensweg te bewandelen... maar het kan.

Pas op

Je kunt echter niet goed leven met diabetes type 2 wanneer je continu meer gewicht aankomt en alleen maar vertrouwt op medicatie en verder niets. Dan zul je steeds zieker worden en je steeds slechter voelen. Met alle gevolgen van dien. 


#3 Je kunt insuline niet slikken

Het zou makkelijk zijn als je tabletjes met insuline kon krijgen.

Maar helaas werkt het zo niet.

Insuline zul je moeten spuiten of in je bloedbaan moeten brengen met een pompje. Maagzuur maakt het hormoon insuline onwerkzaam.

  • Enzymen in de maag breken het stofje volledig af

Wetenschapper zijn er al tijden mee bezig om een pil te ontwikkelen die de insuline in je lijf brengt zonder dat het door je maagzuur kapot wordt gemaakt. Maar het ontwikkelen is zo ingewikkeld, kost zoveel geld en is zo ten nadele van de farmaceutische industrie dat de vooruitgang heel traag is.

injectieplekken insuline

Insuline zul je dus moeten injecteren.

Er zijn verschillende injectieplekken die je kunt gebruiken.

Zie de afbeelding hiernaast voor de injectieplekken op zowel de voorkant als de achterkant van je lichaam. 

Het best is om deze plekken af te wisselen omdat het prikken anders erg pijnlijk wordt. 


#4 Je kunt een hypo krijgen 

Het zal je niet verbazen maar een teveel aan insuline is niet goed voor je.

Zoals je weet bevinden zich altijd suiker in het bloed (bloedsuiker). Een gezonde waarde ligt tussen de 4 en 8 mmol/l. Je lichaam kan dit heel goed reguleren. 

Insuline is de stof die ervoor zorgt dat een overschot aan suikers uit je bloedbaan gehaald kunnen worden. Dit gebeurt met name na een maaltijd. Dan geeft je lichaam insuline af waardoor je bloedsuiker weer tussen de 4 en 8 mmol/l beland.

Insuline spuiten bij diabetes


Bij diabetes patiënten die insuline spuiten, kan het lichaam dit niet zelf reguleren. Wanneer je dus teveel insuline spuit, zullen er te veel suikers uit het bloed gehaald worden en beland de waarde onder de 4 mmol/l.

In zo'n geval krijg je last van een hypoglycemie. Dit betekent "te weinig bloedsuiker".

De symptomen hiervan zijn zeer onprettig:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Moeite met praten
  • Heftig zweten
  • Verwarring
  • Flauwvallen
  • Bleke huid
  • Spasme
  • Coma
hypo diabetes

Natuurlijk raak je niet gelijk in coma als je bloedsuiker een beetje verlaagd is. Maar als deze te snel daalt en voor lange tijd zo laag blijft is dat heel gevaarlijk. Je moet daarom altijd in de gaten houden hoe het met je bloedsuiker gesteld is. Zie je dat deze te laag wordt, dan moet je wat eten.

Ter controle moet je bloed prikken en het suikergehalte meten. Dat is de enige manier om te voorkomen dat je een hypo krijgt.

Dat en het toedienen van de juiste dosis. Maar daar hoor je zo meer over.

Wat als je te veel insuline hebt gespoten?

Als je denkt dat het echt fout gaat moet je gelijk een arts waarschuwen. Hij of zij kan je dan verder helpen.

Als je kunt zien dat je te veel insuline hebt gespoten omdat de suikerwaarden in je bloed te ver dalen, neem dan zo snel mogelijk wat suikers in. Dit is het enige moment waarop het aan te raden is om snelle suikers binnen te krijgen. Denk aan:

  • Een glas jus d'orange
  • Een glas frisdrank
  • Dextrose tabletten

Het is dus altijd handig om iets suikerrijks bij de hand te hebben in een noodgeval. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Je moet de juiste vorm van insuline gebruiken

Je dokter zal je een receptje geven voor insuline die aansluit bij jouw situatie. Dat doet hij op basis van de informatie die hij heeft over:

  • De hoogte van je bloedsuiker
  • Het vermogen van je lichaam om je bloedsuiker te reguleren.

Verschillende soorten insuline

De ene vorm van insuline is de andere niet. Zo maakt men onderscheid tussen:

  • Snelwerkende insuline. Deze werkt vanaf 15 minuten na de eerste injectie en de effecten duren tussen de twee en vier uur. Deze wordt vaak gebruikt voor een maaltijd, wanneer de bloedsuiker anders te hoog zou worden
  • Middellang werkende insuline. Deze variant werkt vijf tot acht uur en werkt 30 tot 60 minuten nadat je het hebt ingebracht. Ook goed voor een flinke maaltijd
  • Langwerkende insuline. Deze kan wel 24 uur werken maar komt langzaam op gang. Het kan zomaar twee uur duren voordat deze werkt
  • Welke vorm je ook neemt: het is belangrijk dat deze door de arts is voorgeschreven. Experimenteer niet zelf. En als je twijfelt kun je hem altijd om advies vragen.

#6 Je kunt kiezen voor een pompje

In 1922 is insuline ontdekt. Voor die tijd gingen mensen met diabetes dood. Zonder insuline kon hun bloedsuiker onvoldoende onder controle worden gehouden. Insuline is daarom een levensreddende uitvinding geweest.

Aanvullende informatie

De farmaceutische industrie heeft niet stilgezeten. In plaats van mensen voor te lichten over hoe ze diabetes kunnen omkeren zijn ze op zoek gegaan naar makkelijkere manieren om medicatie toe te dienen. Een insulinepompje is zo'n uitvinding. Het maakt het leven van veel diabetespatiënten makkelijker.

insulinepomp

Een pompje zorgt voor regelmatige afgifte van insuline en houdt bij hoeveel je hebt gekregen. Dat gaat allemaal automatisch.

Je hoeft er niet meer aan te denken om zelf met je insulinenaalden in de weer te gaan.

Een insulinepompje is dus makkelijk. Vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die hun dosis insuline vaak vergeten.

De nieuwe generatie pompjes kan zelfs in de huidoppervlakte worden ingebracht. Dan hoef je het pompje niet los te koppelen als je gaat zwemmen of moet douchen.

Pas op

Maar let op, want ook een pompje is symptoombestrijding. Insuline zou door je alvleesklier aangemaakt moeten worden. Het is altijd beter om je tijd, energie en geld te steken in iets wat je probleem oplost dan iets wat je probleem in stand houdt maar ermee leven makkelijker maakt.


#7 Je moet jezelf op de juiste plek een injectie geven

In principe kun je jezelf overal in je lijf een injectie geven. De meest gebruikte plekken zijn:

  • Buik
  • Bovenarm
  • Bovenbeen
  • De bovenkant van je billen (doe je het aan de onderkant dan kan dat de plek van de injectie irriteren of problemen veroorzaken met de opname)

Er zijn twee soorten plekken die je moet vermijden:

  • Onderbeen
  • Onderarm

De tijd dat de insuline vanuit deze plekken je hele lichaam bereikt duurt langer. Daardoor wordt het timen van je injectie lastiger.

Daarnaast moet je uit de buurt blijven van littekenweefsel. Tenminste met 5 centimeter. Rond dit weefsel kan de insuline niet worden opgenomen waardoor je verhoogde bloedsuiker niet kan worden opgeruimd.

Door de plek van de injectie te variëren voorkom je dat je last krijgt van huidverdikking/ littekenweefsel. 

#8 Je hebt de juiste dosering nodig

Hoeveel insuline spuit jij?

Wat je dokter je voorschrijft hangt af van hoe je lichaam reageert op bloedsuiker en insuline.

Als je diabetes ernstig is heb je meer insuline nodig om de boel onder controle te houden.

Verder is nog belangrijk:

  • Hoeveel je weegt
  • Wat je eet
  • Hoeveel je eet
  • Of je aan beweging doet

De arts of apotheker houdt rekening met alle factoren en geeft je op basis hiervan een recept.

hoeveelheid insuline

Sommige mensen hebben één dosis per dag nodig. Anderen moeten wel drie of vier keer spuiten. En de timing en soort insuline kan ook verschillen. Vlak voor het eten of juist in de avond voordat je gaat slapen? Vraag eventueel om uitleg van je arts


#9 Je hoeft je huid niet te ontsmetten met alcohol

In het verleden werd er gezegd dat je voordat je insuline ging spuiten de plek van de injectie moest ontsmetten. Dit gebeurde met een beetje alcohol.

Uit onderzoek blijkt dat water met zeep beter werkt. En nog veel belangrijker:

het risico op infectie is minimaal in een normale omgeving.

Ben je op een plek met veel ziektekiemen zoals een ziekenhuis? Of heb je een aanleiding om te denken dat er ziektekiemen op je huid zitten? Dan is het een ander verhaal. Maar als je thuis bent is het genoeg om een schone naald of pen te gebruiken.


#10 Zo spuit je insuline

Ik zou je een handleiding kunnen geven van hoe je precies insuline moet spuiten. Maar een beeld zegt meer dan duizend woorden.

In het onderstaande instructiefilmpje zie je hoe je een pen gebruikt om insuline in te brengen. Let wel op dat de werking met je eigen pen (en spuit) natuurlijk kan verschillen en dat je altijd de handleiding moet raadplegen.

Het Diabetesvrij Geheim

Insuline injecteren is belangrijk om je bloedsuiker onder controle te houden. Maar er zijn manieren om uiteindelijk te kunnen minderen of zelfs helemaal te kunnen stoppen met het spuiten van insuline.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat doe jij eraan om de insuline-eenheden te verminderen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Eric schreef:

    Hallo ik heb het gratis boek al 2 x gevraagd en niet gekregen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Spijtig om te horen. Dat komt vaak omdat je het in het verleden al hebt gekregen. Kun je ons een mailtje sturen? Dan sturen we het je nog een keer 🙂

  • >
    Send this to a friend