
Appelmoes zonder suiker is iets waar veel Nederlanders en Belgen naar verlangen. Maar het vinden van zo'n suikervrije appelmoes is nogal een uitdaging.
Hoewel je tegenwoordig ook appelmoes zonder suiker kunt kopen bij de AH en Jumbo (zoals de appelmoes zonder suiker van HAK bijvoorbeeld), proeft het niet hetzelfde als suikervrije appelmoes zelf maken.
In dit recept leer je daarom mijn heerlijke en makkelijke appelmoes zonder suiker.
More...
Veel mensen denken dat appelmoes iets is wat alleen in Nederland en Belgie wordt gegeten. Dat is absoluut niet waar. Appelmoes wordt in meerdere landen in Noord-Europa en Noord-Amerika gegeten.
In Zweden en Groot-Brittannië wordt het vaak geserveerd met een lekker stuk geroosterd varkensvlees of gans.
In de Britse en Spaanse keuken wordt het juist vaak geserveerd met karbonades.
Conclusie:
We zijn in Nederland en België niet zo uniek als we denken dat we zijn. Al lijken we wel de enige landen te zijn die hun friet dippen in appelmoes.
De beste appel om te gebruiken voor een appelmoes zonder suiker is de Elstar (vanwege de iets wat kruimelige structuur).

Wel of geen specerijen in je appelmoes?
Persoonlijk eet ik mijn appelmoes het liefst met een lekker stuk vlees. Het is daarbij lekkerder om een appelmoes te hebben die iets gekruider is. Daarom gebruik ik in dit recept kaneelpoeder en nootmuskaat.
Heb je dit liever niet? Dan kun je het gewoon weglaten.
Wil jij deze appelmoes zonder suiker aan je baby geven? Dan kunnen de kruiden wellicht te scherp zijn. Haal ze er daarom voor de zekerheid uit.
De foto's en het recept van de appelmoes zonder suiker


Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme en suikervrije appelmoes.


Deze appelmoes zonder suiker kun je met ontzettend veel gerechten combineren. Ideaal voor bij het diner of de lunch.
Zoek je meer koolhydraatarme en suikervrije sauzen? Neem dan eens een kijkje in ons Sauzenboek.



Gezonde Appelmoes Zonder Suiker (Suikervrij Recept)
Ingrediënten:
- 2 kilogram appels - klokhuis verwijderd en in 8 partjes gesneden
- 120 ml water
- 2 theelepels kaneelpoeder
- Een snufje nootmuskaat
Zo maak je het:
- Doe de appelpartjes in een pan en voeg de kaneelpoeder en eventueel nootmuskaat toe.
- Voeg het water toe en kook de appels voor 20 minuten op middelhoog vuur (deksel op de pan).
- Wanneer de appels zacht genoeg zijn pureer de appels tot moes (handmatig of in een blender).
- Laat de appelmoes afkoelen en serveer direct!
Mijn bloedsuiker gaat van een kwart partje appel al omhoog, dus ook van suikervrije appelmoes. Dat komt door de hoge vruchtsuikers in appels en dat maakt kaneel ook niet goed. Helaas! Want ik ben er dol op!
Van al het eten waar suiker/koolhydraten in zit stijgt de bloedsuiker. Ook bij gezonde mensen. In stijging hier of daar zegt niets eigenlijk.
Ja, dat klopt. Misschien ben ik niet duidelijk genoeg geweest. Ik bedoel dat ik er een suikerpiek van krijg, bijv. 16. Dat krijgen mensen zonder diabetes toch niet, zo hoog?
Dat is inderdaad wel aan de hoge kant. Heb je dat alleen met appels of ook andere fruitsoorten?
Vooral met appels, sinaasappel ook, veel minder met bessen, frambozen en aardbeien.
Bessen hebben over het algemeen de minste impact op je bloedsuiker. Ik zou het in jouw geval bij bessen laten.