Bloedglucose Meten Bij Diabetes Type 2? 7 Tips Om Het Correct Te Doen

Wat Is Diabetes Type 2

feb 09
Bloedglucose Meten Bij Diabetes Type 2- 7 Tips Om Het Correct Te Doen

Heb jij diabetes type 2? Dan is het heel belangrijk om je bloedglucose te meten.

Je bloedglucose meten moet wel op de juiste manier gebeuren. Anders krijg je foutieve waardes. 

Daarom krijg je in dit artikel 7 tips om dit correct uit te voeren. 

More...

Je bloedglucose meten zegt veel over de staat van je ziekte

Als je diabetes hebt, zul je regelmatig zelf je bloedsuiker moeten controleren.

Als je het verkeerd doet kan je een verkeerde beslissing nemen, bijvoorbeeld over de dosering van je insuline medicatie.

De meeste diabetes type 2 patiënten kunnen in het begin van hun ziekte nog zonder het bloedglucose meten. Vaak hoeft pas een meter aangeschaft te worden wanneer je insuline spuit. Ook dan pas wordt een bloedglucosemeter vergoed door de verzekering. 

Is het verstandig om zelf je glucose te kunnen bepalen wanneer je nog geen insuline spuit? Absoluut.

Helaas wordt dit niet door de verzekering vergoed. Maar je hebt veel meer inzicht in je ziekte wanneer je dit wel doet. Je bloedsuikerspiegel zegt namelijk heel veel over je gezondheid. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je met een bloedglucosemeter om moet gaan. 

Doel van dit artikel

Daarom geef ik je in dit artikel 7 tips om op zorgvuldige wijze je bloedglucose te meten. Zodat je nooit meer een fout maakt.


Bloedglucose meten bij alle vormen van diabetes is belangrijk

Als je diabetes hebt is het goed om met enige regelmaat zelf je bloedsuikerwaarden te controleren.

Hoe vaak, hangt erg af van je ziekte.

Heb je diabetes type I?


In dit geval wordt een bloedglucosemeter vergoedt door de verzekering omdat je regelmatig je bloedglucose moet meten. Waarschijnlijk heeft je arts je geleerd dat je moet prikken om in de gaten te houden of je de juiste dosis insuline tot je hebt genomen. Hierbij zul je regelmatig moeten controleren. Maar hou je vooral aan de instructies van de arts ten aanzien van de frequentie en het tijdstip.

Bij diabetes type II zal je arts je vragen om je bloedsuikerspiegel te controleren door je bloedglucose te meten. Ook als hij dat niet gedaan heeft, is het zeker goed om wat meer te leren over hoe je lichaam op suikers reageert. Dit kan alleen door je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren met een bloedglucose meting. 

Heb je diabetes type II?


Een bloedglucose meter wordt helaas pas vergoed wanneer een diabetes type II patiënt insuline spuit. Dit omdat je insuline moet spuiten wanneer je bloedsuiker te hoog is en dit kan alleen bepaald worden door een bloedglucose meting.

Echter is het niet geheel onverstandig om een bloedglucosemeter aan te schaffen als je nog geen insuline spuit. Op deze manier leer je hoe je lichaam reageert op suiker en kun je het effect van gezond eten op je bloedsuikerspiegel bepalen. 

Ieder lichaam reageert net iets anders op voeding en beweging. Wanneer je kijkt naar mijn artikelen over het beste dieet voor een diabetes type II patiënt, of naar mijn lijst met recepten, zie je heel veel tips om gezonder te eten. Maar de ene tip zal voor jou sterker werken dan de ander.

Hoe dat bij jou zit, kun je zien aan de hand van je bloedglucosewaarde. Zo kan je bloedsuikerspiegel heel goed reageren op wat meer beweging. Maar bij anderen zal een gezond dieet veel meer goed doen. 

  • De enige manier om daarachter te komen is door je bloedglucose regelmatig te meten 

Welke bloedsuikermeter moet ik kiezen?

Er zijn veel modellen op de markt, de ene met een nog exotischere naam (en prijs) dan de andere. Is de bloedglucosemeter niet gratis omdat je deze niet vergoed krijgt van je verzekeraar (zoals CZ en VGZ), dan kun je ook naar de Blokker en Kruidvat voor een goedkoop exemplaar.

Hier zijn een aantal voorbeelden van bloedglucosemeters die in Nederland verkrijgbaar zijn:

  • Accu Check Aviva, Softclix of Fastclix
  • Ascensia Microlet prikpen
  • Bayern Microlet 2
  • Caresens
  • Contour TS
  • Enbrel
  • Freestyle Lite
  • Glucoject Dual of 2
  • Klinion
  • Ht One
  • Lantus
  • Medisens
  • Onetouch
  • Pergamano

Ik zou een artikel kunnen schrijven waarin ik tien meters test, zodat je beter kunt vergelijken.

Maar in de praktijk doen alle bloedglucosemeters hetzelfde: je bloedglucose meten.

Zolang het een exemplaar is dat nauwkeurig is, dan zit je goed Vaak wordt een bloedglucosemeter aanbevolen door je apotheek.

bloedglucosemeters

Veel belangrijker is dat je de bloedglucosemeter juist gebruikt. Je kunt nog zo'n duur en luxe apparaat aanschaffen, als je een foutje maakt tijdens het meten krijg je een onjuiste bloedwaarde. Als je die meting gebruikt om je medicatie (zoals insuline) op aan te passen, is dat gevaarlijk.

Hieronder leg ik je precies uit hoe een goede bloedglucose meting moet verlopen.


#1 Vervang bij iedere prikbeurt je lancet

Veel diabetici die ik hun bloed zie prikken, vergeten om hun lancet te vervangen. Ze gebruiken de lancet die nog in hun prikpen zit. Ik wil ze dan altijd corrigeren, omdat dit voor een onjuiste bloedglucose meting zorgt.

Aan je vorige lancet kan nog bloed kleven van de vorige keer. Dit kan de nieuwe bloedglucosemeting vervuilen, waardoor de bloedsuikerwaarde niet meer klopt. Vervelender nog is dat de oude lancet is blootgesteld aan vuil en ziektekiemen. Hergebruiken is daardoor niet verstandig.

  • Hiermee vergroot je de kans op infecties en ontstekingen bij het bloedglucose meten
lancet vervangen

Het is ook fijn om elke keer met een nieuwe lancet te prikken.

Je hebt een scherpe naald, die makkelijk doet, waarvoor die bedoelt is. Je kunt eenvoudig prikken, zonder dat je het meerdere keren hoeft te doen.

En een scherpe naald op de juiste diepte doet minder pijn dan een botte naald. Vaak moet deze dieper worden ingesteld voor hetzelfde resultaat.

Vervang dus altijd de lancet!

Tip!

Hoe je jouw bloedsuikerwaarden kunt controleren zonder prikken of teststrips

Er is in Nederland één bijzondere bloedglucosemeter op de markt waarbij je niet hoeft te prikken en waarbij je niet hoeft te priegelen met teststrips. Dat is de Freestyle Libre.

Je brengt een sensor aan onder je huid, die je daarna kunt scannen met een daarvoor bedoelde bloedglucosemeter. Dan kun je direct zien wat je huidige waarde is, maar heb je ook een overzicht van de afgelopen acht uur. Tegenwoordig is er zelfs een app voor je iPhone smartphone. Men werkt er nu aan dat deze kan communiceren met de onderhuidse sensor.

Wil je dus nooit meer aanklooien met teststrips? Of nooit meer in je vinger hoeven prikken? Dan is de Freestyle Libre een goede oplossing bij het bloedglucose meten.


#2 Was je handen om correct je bloedglucose te meten

De meeste mensen wassen hun handen te weinig. Met name wanneer ze hun bloed moeten prikken wordt deze stap overgeslagen.

Dit is niet slim, en zelfs een beetje gevaarlijk.

Stel dat je een oppervlakte hebt aangeraakt met bacteriën of een virus die je niet in je bloedbaan wilt hebben.

Wanneer je een wondje maakt in de beschermende barrière van je huid, creëer je een gelegenheid voor die narigheid om je lijf binnen te komen.

handen goed wassen

Het gaat weliswaar om een heel oppervlakkig wondje, maar je kunt in mijn ogen niet voorzichtig genoeg zijn.

Daarnaast kunnen er suikers aan je vingers kleven. Dat hoeft niet per se te zijn omdat je een zuurstok of suikerspin hebt gegeten maar dat kan ook van een appel of iets anders gezonds. 

Als je in je vinger prikt op een plek die met die suikers in aanraking is gekomen, krijg je een vertroebelde bloedsuikerwaarde. Deze zal hoger uitvallen dan dat je denkt, of juist lager (afhankelijk van wat er aan je vingers zit). Wees dus zorgvuldig, en was voor het prikken je handen met water en zeep.


#3 Stel de prikpen niet te diep in

Iedere diabetespatiënt weet dat het niet fijn voelt om te diep in je vinger te prikken. Je vingertoppen zijn gevoelig. Zelfs als je een plekje hebt gevonden met niet zoveel zenuwuiteinden, zijn er prettigere sensaties te bedenken dan met een naaldje daar in te prikken.

prikpen

Je kunt dat ongemakkelijke gevoel voorkomen door de prikpen juist af te stellen voor het bloedglucose meten.

Niet zo diep dat het pijn doet. Op deze manier kan er zelfs teveel bloed ontstaan wat niet nodig is en als onhandig wordt ervaren voor de meting. 

De ideale diepte voor je prikpen is ook niet te oppervlakkig. Want dan krijg je niet dat druppeltje bloed dat je nodig hebt.

Aanvullende informatie

Als je niet weet hoe het bij jou zit, kun je de middelste instelling gebruiken. Wanneer dit te diep blijkt te zijn, draai je deze een standje terug. En als het niet diep genoeg is, kan er altijd een tandje bovenop.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Pak de teststrip in het midden tussen duim en wijsvinger

Er is één correcte manier om je teststrip vast te pakken. Niet twee. Niet drie.

Er zijn geen meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is er maar één. De anderen gaan rechtstreeks de afgrond in. Je bloedglucose meten is anders niet betrouwbaar. 

Zoals je op het plaatje hier rechts kunt zien is de instructie eenvoudig:

  • Je pakt de teststrip in het midden, tussen duim en wijsvinger
  • Eventueel kun je hem ook aan de zijkanten vasthouden

Aan het uiteinde van de teststrip zit de sensor die in de bloedglucosemeter gaat.

teststrip meting

Aan de andere kant zit een stukje waarmee je de bloeddruppel opvangt. De bloeddruppel legt zijn weg af naar de sensor. De bloedglucosemeter geeft aan de hand daarvan een uitslag over hoe het met je bloedsuiker is gesteld.

Pas op

Raak je de sensor aan, dan is er de kans dat je deze beschadigd. Dan krijg je een verkeerde bloedsuikerwaarde. Of je brengt suikers van je handen op de verkeerde plek. Dan krijg je ook een verkeerde waarde, zonder dat je het doorhebt. Pak daarom altijd de teststrip vast zoals ik hierboven heb beschreven.


#5 Doe de teststrip van te voren in de bloedglucosemeter

Sommige mensen zie ik eerst hun bloed prikken, het bloeddruppeltje opzuigen en dan de teststrip in de glucosemeter doen. Dit is een beetje onhandig, omdat je met je bebloede vinger zit. Vervolgens moet je gaan goochelen om ervoor te zorgen dat je het bloed niet uitsmeert.

Dat niet alleen. De kans op een meetfout neemt significant toe als je de meetstrip pas later in de meter stopt. Dat is natuurlijk zonde. 

Daarom is het verstandig om altijd eerst de teststrip in de meter te stoppen, en daarna pas bloed af te nemen.
  • Wil je op een juiste manier je bloedglucose meten, dan moet je bovenstaande stappen volgen

#6 Masseer je vingers op de juiste manier

Als er niet gelijk een goed druppeltje bloed uitkomt, is het goed om je vinger te masseren. Dan kun je het druppeltje bloed makkelijker naar buiten persen.

Maar doe je dit op de verkeerde manier, dan komt er lichaamsvocht mee.Dit kan je bloedsuikerwaarde lager doen uitvallen dan dat deze in werkelijkheid is.

Nu snap ik dat je dat niet erg vindt maar dat is helaas niet de waarheid.

Onjuist

Juist

Masseer daarom niet je vingertop bij het bloedglucose meten. Masseer zover mogelijk van het wondje af, bijvoorbeeld aan de onderkant van de vinger. Doe het een klein beetje, en niet te fanatiek. Kijk dan of er een druppeltje uitkomt. Werkt dit niet, dan kun je nog een keer masseren. Wederom aan de onderkant van je vinger.

Als er dan nog niets uitkomt, moet je opnieuw prikken. Met een nieuwe lancet, en misschien ietsje dieper.

Waar in de vingertop prikken?


Idealiter prik je aan de zijkant van je vingertop. Dit omdat dit minder pijnlijk is dan het uiteinde van de vingertop. 

Sommige mensen krijgen helaas geen geschikt druppeltje bloed aan de zijkant van hun vinger. Zij zijn genoodzaakt om in hun vingertop te prikken. Vervelend, maar nodig bij het bloedglucose meten.


#7 Controleer je bloedsuikerwaarden aan de hand van deze tabel

Nu heb jij je bloed geprikt, en weet je jouw bloedsuikerwaarde. Dan is de vraag: hoe is het ermee gesteld?

Kijk maar eens naar dit overzichtje van gezonde bloedsuikerwaarden:

  • 4 tot 7 mmol/l voor een maaltijd en nuchter
  • Minder dan 10 mmol/l bij 90 tot 120 minuten na het eten
  • Rond de 8 mmol/l voor het slapengaan

Alles boven de 10 mmol/l na een maaltijd is te hoog. Alles onder de 4 nmol/l voor een maaltijd is te laag. Simpel, toch?

Misschien heb je een bloedsuikermeter die je een resultaat in mg/dl geeft. Gebruik dan deze website om de waarde om te rekenen. Je krijgt dan gelijk een overzicht van hoe gezond je bloedglucose is.

Kunnen je bloedsuikerwaarden ook anders uitvallen?

Jazeker. Bijvoorbeeld na het sporten, of wanneer je alcohol gedronken hebt. De leeftijd speelt een belangrijke rol in bepaalde metingen. 

Daarnaast reageert iedereen een beetje anders op eten en drinken. Het is verstandig om zelf te experimenteren met het regelmatig meten van je bloedsuiker. Je kunt dan een dagcurve samenstellen, om zo een beter beeld te krijgen van hoe jouw lichaam reageert. Zeker als je bloedglucoseregulerende middelen gebruikt is dit essentieel.


Het diabetesvrij geheim

Nu heb je alles wat je moet weten over een goede bloedglucose meting. Maar wil je graag een stabiele bloedsuikerspiegel zodat jij jezelf straks helemaal niet meer hoeft te prikken? Dan heb ik hieronder iets leuks voor je!

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Heb jij nog tips om het "bloedglucose meten" goed te laten verlopen? En hoe vaak prik jij jezelf om je waardes te controleren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend