Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Je kunt bijvoorbeeld je medicatie optimaliseren om zodoende de bloedsuikerschommelingen minimaal te houden.
Maar helaas pak je daarmee NIET de oorzaak van de schommelingen aan.
Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden zonder medicatie moet jij je eetpatroon aanpassen. Om specifiek te zijn moet jij de voedingswaren elimineren die je pieken (en dalen) geven. In dit artikel leer je 11 tips om dit voor elkaar te krijgen.
More...
Hoe houd jij je bloedsuiker stabiel? Dat leer je hier!
Het hebben van een schommelende bloedsuiker is verre van ideaal. Dat komt omdat jij je zowel tijdens de pieken als dalen ellendig kunt voelen.
Een bloedsuiker die op en neer gaat (uit balans is dus), is erg vermoeiend voor je lichaam. Het lichaam moet namelijk extra hard werken om je bloedsuiker te stabiliseren.
Vooral je pancreas zal overuren moeten draaien om genoeg insuline aan te maken zodat het de suikerpieken kan verlagen.
En als je pancreas het niet alleen kan doen, zul je ook extra medicatie moeten innemen om de bloedsuikerpieken te verlagen.
Het probleem is dan weer dat - als je teveel medicatie neemt of als je pancreas te hard werkt - je een dal kunt krijgen. Hierdoor zul je een hypo krijgen en de drang voelen om weer iets te eten.... wat je weer een piek kan geven.
Je belandt hierdoor in een vicieuze cirkel die je bloedsuikerspiegel ontregeld houdt en waarbij het erg lastig is om een balans te vinden.
Bloedsuikerspiegel stabiel houden door pieken te voorkomen
De beste manier om deze bloedsuiker achtbaan te vermijden is door de bloedsuikerpieken te VOORKOMEN. Hoe je dit doet is heel simpel:
Vermijd de producten die een hoge bloedsuiker veroorzaken.
Door deze producten te vermijden, zul je ook geen bloedsuikerpieken meer krijgen. Doordat je pancreas hierdoor ook niet meer overuren moet draaien, is de kans dat je een te lage bloedsuiker krijgt ook minimaal.
Hierdoor kun je veel makkelijker je bloedsuiker in balans houden en raakt je bloedsuikerspiegel niet snel ontregeld.
In de onderstaande tips zul je alles leren om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Je hoeft geen gebruik te maken van rare supplementen of gevaarlijke medicijnen om dit voor elkaar te krijgen. Alles wat je nodig hebt ligt gewoon in de supermarkt.
Laten we beginnen:
#1 Stop met het drinken van vruchtensappen
Veel mensen 'weten' dat het drinken van frisdrank ongezond is. Maar helaas zijn dezelfde mensen vaak onder de veronderstelling dat het drinken van vruchtensap wel gezond is.
Dat komt vaak voort uit de overtuiging dat het gezond is omdat het van 'fruit' is gemaakt.
Hoewel het inderdaad van fruit is gemaakt maakt dit een vruchtensap niet meteen gezond.
Onderzoek na onderzoek laat zien dat vruchtensappen (ook zelf geperste) net zo ongezond zijn als frisdranken.
Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat ze ONGEZONDER zijn.
Sapjes bevatten veel suiker (zo'n 10-15 gram per 100 mL) en eigenlijk geen vezels. Daardoor belanden de suikers razendsnel in je bloedbaan en krijg je dus ook een bloedsuikerpiek.
Dat is het begin van een schommelende bloedsuiker.
Stop daarom met het drinken van ALLE vruchtensappen. Ook sappen die je zelfs perst. Het is helaas niets meer dan suikerrijk water met wat natuurlijke geur- en kleurstoffen. Maar voor je bloedsuiker is het maar één ding:
Een suikerbom!
Het spreek natuurlijk voor zich dat je dingen als ranja, frisdrank en andere zoetsmakende vloeistoffen ook niet moet drinken. De meeste mensen weten dit al maar ik noem het voor de zekerheid nog een keer.
#2 Eet geen witte deegwaren
Witte deegwaren zijn de suikerrijke dranken van 'vast voedsel'.
Ze bevatten veel koolhydraten/suikers en vrijwel geen vezels. Dit betekent - net als bij de vruchtensappen hierboven - dat de suikers razendsnel in je bloedbaan komen en jij hierdoor hoge suikerpieken krijgt. Dat is verre van ideaal om je bloedsuiker stabiel te houden.
Vermijd daarom alles wat van witte bloem/meel is gemaakt. Producten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld:
Leer jezelf aan dat je voortaan enkel een deegwaren mag eten als het van volkorenmeel is gemaakt. Hoewel volkorenmeel niet ideaal is, is het vele malen beter dan witte meel.
#3 Vermijd zoet beleg om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Je kunt van alles op je brood smeren wanneer je een broodje wilt eten. Maar in Nederland hebben we er een kunst van gemaakt om troep op/tussen ons broodje te doen.
Denk hierbij aan:
Dit is maar een kleine greep uit alle zoete belegsoorten die je in de gemiddelde supermarkt kunt vinden. Het zal je dan ook niet verrassen dat dit soort beleg niet ideaal is als jij je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden.
Eet voortaan enkel hartig beleg
Je wilt voortaan enkel hartig beleg eten op je volkoren/koolhydraatarme broodje.
Grote favorieten zijn vleeswaren en kaasproducten. Maar producten als hummus, avocado, ei en pindakaas zijn ook altijd welkom op je broodje. Zolang het maar niet zoet beleg is.
#4 Eet geen koekjes als tussendoortjes
Tussendoortjes in je eetpatroon is sowieso geen goed idee. Waarom dit zo is zal ik later in dit artikel uitleggen.
Maar als je er toch voor kiest om een tussendoortjes te nemen, kies dan geen 'koekje' als tussendoortje.
Een koek bestaat voornamelijk uit meel en suiker. Twee bestanddelen die je bloedsuiker zullen laten schommelen.
Daarnaast vullen koekjes ook voor geen meter waardoor je snel weer trek hebt.
Sterker nog, koekjes zullen je waarschijnlijk hongeriger maken doordat ze een toename van je insulineproductie veroorzaken.
Des te meer insuline jij in je bloed hebt drijven, des te meer honger je lichaam zal hebben.
Je kunt veel beter tussendoortjes eten die weinig tot geen effect hebben op je bloedsuiker- en insulinespiegel. Niet geheel toevallig zijn veel van deze gezonde tussendoortjes ook goede opties tussen brood:
Zolang je uit de buurt blijft van koekjes als tussendoortjes, ben ik blij. Ook 'hartige' deegwaren zoals kaasstengels zijn geen goed idee. Ze bevatten weliswaar kaas... maar ze bevatten nog veel meer meel!
#5 Vermijd fruit met weinig vezels
Fruit is gezond... zolang je de juiste fruitsoorten eet.
Er zijn veel fruitsoorten die veel koolhydraten/suikers bevatten en weinig vezels. Deze soorten wil je vermijden. Vooral als je ze in de ochtend eet (samen met yoghurt bijvoorbeeld) of als tussendoortje.
De meest ongezonde fruitsoorten zijn:
Dit moet je allemaal niet eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wat je veel beter kun eten zijn de fruitsoorten die je in dit artikel leert (klik hier).
#6 Eet vetter om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Koolhydraten verhogen je bloedsuiker behoorlijk.
Suikers verhogen je bloedsuiker behoorlijk.
Eiwitten verhogen je bloedsuiker een beetje. Vooral als je er teveel van eet.
Weet je welke voedingsstof je bloedsuiker totaal niet verhoogt? Vet!
Onderzoek laat niet alleen zien dat vetten je bloedsuiker niet verhogen... ze blijken zelfs de opname van suikers/koolhydraten te verminderen.
Het is dus enorm aan te raden om gezonde vetten een groot onderdeel van je eetpatroon te maken. Persoonlijk haal ik zo'n 50% van mijn caloriebehoefte uit vetten. En cursisten van onze Diabetes Omkeren Methode doen dit vaak ook.
In welke producten kun je gezonde vetten vinden om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden? In bijvoorbeeld:
Je wilt voortaan alles vermijden waar 'mager' op staat. Hoe vetter het is, hoe beter het voor je bloedsuiker zal zijn.
#7 Maak vezelarme producten gezonder door ze te combineren met anderen
Laten we heel eerlijk zijn:
Hoe gezond jij ook wilt eten... het leven gooit altijd roet in het eten.
Je hebt een gezonde lunch mee naar het werk genomen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden... en ineens komt een collega langs met een traktatie omdat hij/zij jarig is.
Je bent uitgenodigd bij vrienden om te eten... en ineens zie je voornamelijk witte pasta op tafel.
Dit soort verrassingen kunnen iedereen overkomen. De truc is op de juiste manier hiermee omgaan.
Hoe?
Door zoveel mogelijk gezonde en vezelrijke producten te mengen met de ongezonde dingen die op tafel staan.
Ligt er pasta op tafel? Vul dan eerst je bord met flink wat salade en dan pas de pasta.
Ligt er patat op tafel? Vul dan eerst je bord met flink wat vlees/groente en dan pas de patat.
Dit is natuurlijk niet ideaal voor je bloedsuiker... maar het zal je wel helpen je bloedsuiker (zoveel mogelijk) stabiel te houden. Want als je alleen pasta of patat zou eten, dan kun je er gif op innemen dat je bloedsuiker behoorlijk zal stijgen.
#8 Kies de juiste koolhydraatbronnen tijdens het avondeten
Een bloedsuiker die niet stabiel is, kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Eén van de grootste fouten die mensen maken, is tijdens het avondeten de verkeerde koolhydraten eten.
Niet alleen is dit ongezond omdat men dan de verkeerde koolhydraten eet... maar ook omdat men - in verhouding - tijdens het diner relatief veel eet.
En als je dan de verkeerde producten eet, dan kun je vaarwel zeggen tegen je bloedsuikerspiegel stabiel houden (en überhaupt krijgen).
Wat zijn GEEN goede koolhydraatbronnen voor het avond eten? Dat zijn:
Je kunt dit beter vervangen door:
Door deze gezonde(re) koolhydraatbronnen te kiezen, verminder jij de pieken en dalen. Wat automatisch betekent dat jij je bloedsuikerspiegel stabiel zult houden zonder medicijnen.
#9 Zorg voor een eetpatroon zonder tussendoortjes
Ik was hier al eerder over begonnen bij tip #4 maar ik zal het hier beter toelichten.
Een eetpatroon waarbij tussendoortjes standaard zijn, is vrijwel altijd een eetpatroon wat niet gezond is.
Als je voldoende eet tijdens je ontbijt, lunch en avondeten... dan heb je zelden de behoefte voor een tussendoortje.
Maar als je ongezonde producten eet of te weinig, dan zul je vaker honger hebben... en dus zin hebben in tussendoortjes.
De behoefte aan tussendoortjes kun je dus eigenlijk zien als een 'bijwerking' van een ongezonder eetpatroon.
Door gezonder (en vetrijker) te eten tijdens je ontbijt, lunch en diner zul je ook minder zin hebben in tussendoortjes. Waarom? Omdat je simpelweg veel voller zult zitten dan je normaliter zou zitten.
Wees ook niet bang om 'meer' te eten tijdens je ontbijt, lunch en diner. Zelden komen we mensen tegen die bloedsuikerproblemen (of overgewicht) hebben en teveel eten.
Pas op
Hun problemen ontstaan in 99 van de 100 gevallen door ONGEZOND eten en niet omdat ze teveel aten van de gezonde dingen die het leven te bieden heeft.
#10 Eet de juiste verhoudingen
Dit is een kleine tip maar het kan flinke gevolgen hebben voor je bloedsuiker. En dat bedoel ik natuurlijk positief.
Je bord op een gezonde manier indelen tijdens het avondeten kan wonderen doen om je bloedsuiker stabiel te houden.
Je bord op de juiste manier indelen doe je zo:
Door je bord op deze manier in te richten, eet je veel gezonde producten (vezels, vetten en eiwitten) en eet je een stuk minder koolhydraten dan je voorheen deed.
#11 Eet zo natuurlijk mogelijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Als jij goed hebt opgelet tijdens dit artikel, dan heb je opgemerkt dat ik je vooral het advies geef om 'echt' eten te eten.
Nergens noem ik voeding wat bewerkt is en uit glinsterende verpakkingen komt. De truc van een stabiele bloedsuiker krijgen en houden is zo onbewerkt mogelijk eten. Des te meer het bewerkt/verwerkt is in een fabriek, des te ongezonder het vaak is.
Dat komt omdat gezonde componenten (zoals vezels) eruit worden gehaald en ongezonde componenten (zoals suikers) aan het product worden toegevoegd. Daardoor krijg je vezelloze koekjes gemaakt van witte meel die vol zitten met suiker.
Stap elke keer als je boodschappen doet of iets wilt bestellen in een mentale tijdmachine en vraag jezelf af:
"Kon ik dit in zijn huidige vorm 10000 jaar geleden ook in de natuur vinden?"
Als het antwoord 'nee' is, dan moet je het niet eten. Je eetpatroon zou eigenlijk uit maar een paar dingen moeten bestaan:
Niets meer, niets minder.
Als jij je aan het bovenstaande lijstje zou houden, dan maakt het vrijwel NIETS uit wat je eet. Ook al zou je aardappelen eten en de 'verboden' fruitsoorten uit dit artikel, dan nog zou je bloedsuiker stabiel worden en blijven.
Waarom? Omdat 'de rest' van de dingen die je gedurende de dag zou eten WEL vezelrijk, vetrijk en eiwitrijk zouden zijn. En dat zou compenseren voor veel van hetgeen wat 'minder' gezond is.
Gebruik het Diabetesvrij Geheim om je bloedsuiker stabiel te krijgen en houden
Dit was alle wat je moest weten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zoals je kunt zien kun je met voeding voor veel verbetering zorgen.
Niet alleen kun jij je bloedsuiker stabiel houden door gezonder te eten maar je kunt zelfs diabetes type 2 volledig omkeren.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: wat doe jij om je bloedsuiker stabiel te houden? Laat hieronder een reactie achter
Beste, ik heb al een lange weg afgelegd. Heb jarenlang last gehad van hoofdpijn, pijn in gewrichten én zelfs wazig zicht (ik ben aan de ogen geopereerd). In het verleden heb ik bij verschillende voedseldeskundigen een bloedanalyse laten doen, kinesiologie adviezen gevolgd, allerlei probiotica geslikt etc. Ben uiteindelijk zélf aan de slag gegaan door bepaald voedsel te elimineren. Deze leidraad vind ik héél interessant en past zeker en vast in m’n voedselpatroon. Hartelijk dank!
Fijn om te lezen! Mijn complimenten voor je prestatie. Wat heb je precies veranderd in je eetpatroon? Ik ben benieuwd 🙂