7 Tips Om Je Bloedwaarden Bij Diabetes Type 2 Snel Te Verbeteren

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
7 Tips Om Je Bloedwaarden Bij Diabetes Type 2 Snel

Als je naar de dokter bent geweest en hij je heeft geconfronteerd met slechte bloedwaarden, is dat even schrikken.

Wat kan je doen om je bloedsuiker, hba1c en cholesterol onder controle te krijgen als je suikerziekte hebt?

In dit artikel leg ik je precies uit wat de 7 stappen zijn die je kan nemen om je dokter bij de volgende afspraak te verrassen met perfecte bloedwaarden.

More...

Hoe je als diabetes patiënt je bloedwaarden verbetert

Diabetes mellitus is een nare ziekte. Zowel type 1 als type 2 zijn van grote invloed op je leven. Je moet er voortdurend rekening mee houden, of anders het risico lopen dat je permanente schade oploopt.

Om ervoor te zorgen dat je gezond blijft, moeten jij en je arts je bloedwaarden in de gaten houden.

 
Het gaat dan voornamelijk om:

 • Je bloedsuiker (uitgedrukt in mg/ml)
 • Hba1c (een soort gemiddelde van je bloedsuiker van de afgelopen maanden)

Wanneer één van deze waarden voor een lange tijd verhoogd is, betekent dit dat je lichaam schade oploopt. Op de lange termijn kan je last krijgen van allerlei ernstige kwalen, waaronder oogproblemen, nierfalen en kapotte zenuwen.

Om dat allemaal te voorkomen is het essentieel om je bloedwaarden laag te houden. Hoe je dat doet, leg ik je uit in dit artikel.

Doel van dit artikel

Let op: Ik ga er vanuit dat je overlegt met je dokter over je bloedwaarden.

Hij houdt rekening met een eventuele zwangerschap bij het aflezen ervan, en zal je uitleggen hoe je deze moet meten (nuchter prikken, of na het eten). Luister altijd naar je arts als je iets verandert in je voeding, sportgedrag of al het andere dat van invloed kan zijn op je ziekte.

#1: Minder of geen suikers?

Er is online veel slecht advies te vinden. Online marketeers, zonder enige medische kennis, komen op de meest gekke ideeën om je diabetes mellitus type 2 onder controle te krijgen.

Één van de meest veelgehoorde is om te stoppen met het eten van suikers.

Op websites en in boeken wordt je vertelt dat suikers de bron van al het kwaad zijn. In koekjes en chips, maar ook in "gezonde voedingsmiddelen" zoals groenten, fruit en bonen zitten suikers. Die mag je allemaal niet meer eten, als het aan die dieetgoeroes ligt.

Hoewel er wat voor is te zeggen om te stoppen met het eten van snoep, koek en chips is het niet praktisch om helemaal geen suiker binnen te krijgen.

Suiker is de makkelijkste energiebron voor je lichaam.

Daarnaast zitten er niet alleen suikers en koolhydraten in fruit en bonen. 

Er zitten ook andere voedingsstoffen in die je lijf nodig heeft. Als je die voedingsmiddelen niet binnenkrijgt ontzeg jij je lijf dus niet alleen suikers, maar ook andere voedingsstoffen.

Hierbij moet je denken aan:

 • Vezels
 • Vitaminen
 • Mineralen

Daarom zie je vaak dat mensen die aan zo'n soort dieet beginnen, het een maand of zes volhouden. Al snel stoppen ze er mee omdat het niet te doen is en je bepaalde gezonde voedingsstoffen mist. 


#2: Begin met een gezond ontbijt

Je bloedwaarden goed houden doe je vooral door de juiste dingen te eten. En zoals je weet zorgt een goed ontbijt voor ene goede start van je dag.

Ons favoriete ontbijt is havermout. Het stabiliseert elke bloedwaarde die met diabetes te maken heeft. En het is nog goed voor je cholesterol ook.

De Europese Unie is vrij zuinig met het uitdelen van toestemming om gezondheidsclaims op een verpakking te zetten. Havermout is één van die voedingsmiddelen waarbij dat wel mag. Fabrikanten mogen op de verpakking zetten dat havermout helpt bij het stabiliseren en laag houden van je bloedsuiker.

Het effect is zo sterk dat diabetes type I patiënten minder insuline hoefden te spuiten als ze elke dag een ontbijt met havermout namen. Tot wel 40% minder. Dat is een enorm verschil.

Waarom is havermout zo gezond?


Havermout is een graan dat meer eiwitten en vezels bevat dan bijvoorbeeld tarwe. Daarnaast zitten er minder suikers in. Je krijgt dus meer gezonde stoffen dan normaal, en minder ongezonde stoffen dan normaal.

Eiwitten zorgen ervoor dat jij je snel vol voelt en niet onnodig blijft dooreten. Vezels zorgen voor een goede werking van je maag-darm kanaal. En beide zorgen ervoor dat je lijf ook wat andere stoffen heeft om af te breken, naast de suikers die in de havermout zitten. Daardoor heeft je lichaam meer eten te verwerken en worden de suikers langzaam in je bloedbaan opgenomen.

Het resultaat is dat je bloedsuiker langzamer en minder hoog stijgt, dan wanneer je boterhammen als ontbijt zou nemen.

Wat kan je eten als je niet van havermout houdt?

 • Eet eieren of een omelet als ontbijt. Er is weinig gezonder dan gekookte of gebakken biologische eieren. 
 • Eet groenten bij je ontbijt. Groenten zijn perfect, omdat ze veel voedingsstoffen bevatten en weinig suikers. Er zitten vezels in, maar ook veel vitamines en mineralen. Er is weinig slechts te verzinnen bij groenten, en dat is bij andere voedingsmiddelen wel anders

#3: Vermijd eten uit de fabriek voor goede bloedwaarden

Eten dat uit een fabriek komt, is zo gemaakt dat je brein het extra lekker vindt. Zelfs als jij niet houdt van een specifiek soort fabriekseten, zal je brein over het algemeen liever hebben dan voedsel wat in de natuur voorkomt.

Welk voedsel komt in de natuur voor?

 • Zuivel
 • Groenten
 • Knollen (wortels, aardappelen, bietjes)
 • Fruit
 • Peulvruchten
 • Noten
 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte

Een tussenvorm is granen. Granen komen weliswaar in de natuur voor, maar ze gaan door een bewerkingsproces voordat je ze kan eten. Hoe meer ze bewerkt worden, hoe ongezonder ze zijn.

Wat is met name fabriekseten?

 • Chips
 • Koekjes
 • Snoep
 • Patat
 • Gefrituurde snacks
 • Toetjes

Zoals je kunt zien is alles wat je niet in zijn directe vorm zou kunnen eten, fabrieksvoedsel. En hoewel ik je niet aanraadt om alleen maar rauwe groenten en vlees te eten, is dat waar onze voorvaderen het prima op deden. Dat komt omdat dit eten vol zit met gezonde voedingsstoffen, en je bloedsuiker niet onnodig verhoogt.

Belangrijke informatie

Dat is bij fabriekseten wel anders. Fabriekseten bevat nauwelijks gezonde voedingsstoffen, maar compenseert dit met veel suikers en transvetten. Dit zijn stoffen die je brein associeert met een hoge mate aan voedingsstoffen. Wanneer je brein iets zoets binnenkrijgt denkt het onbewust: "Hee, ik eet iets zoets. Dat komt in de natuur weinig voor, dus ik moet hier zoveel mogelijk van eten"

Stop dus met het voor de gek houden van je brein als jij je bloedwaarden weer normaal wilt krijgen.Eet echt voedsel, dat zowel je bloedwaarden onder controle houdt als je voorziet van goede voedingsmiddelen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Hou een gezond tussendoortje bij de hand

Fabriekseten vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Als diabetespatiënt kan je plotsklaps enorme trek krijgen, doordat je bloedsuiker aan het dalen is. Als deze laag genoeg gaat, dan maakt het niet uit hoe slecht een voedingsmiddel is:

 • Je hebt trek en moet wat binnenkrijgen.

Daarom is het goed om altijd gezonde snacks bij de hand te houden. Die niet je bloedsuiker in een stroomversnelling en daarna een vrije val brengen. En die met een beetje geluk nog wat voedingsstoffen bevatten ook.

Checklist

Wat zijn mijn favoriete tussendoortjes?

 • Noten. Met name walnoten zitten bomvol gezonde vetten, vitaminen en mineralen
 • Chocola. Zelfde verhaal. Vettig, en stoffen die goed zijn voor je hersenen. Eet wel een variant van 75% cacao of meer, om te voorkomen dat het vol zit met suikers
 • Fruit. Hier zitten suikers in, maar zolang je het bij echt fruit houdt (en niet bij sappen) is dat niet zo erg. De vezels in het fruit zorgen ervoor dat het langzaam wordt afgebroken, en je geen heftige bloedsuikerschommelingen krijgt. Wil je weten welke fruitsoorten je het best kunt eten als diabetes type 2 patiënt? Klik dan hier om naar het artikel te gaan.

Zoals je ziet heb je drie keuzes met elk hun unieke smaak. Je kunt hier combinaties van maken, om het interessant te houden:

 • Gemengde noten: walnoten, amandelen, cashews en pecannoten
 • Een zakje met witte amandelen en zwarte chocola 
 • Walnoten en blokjes zwarte chocola 
 • Aardbeien overgoten met gesmolten zwarte chocola
 • Of gewoon een simpele appel

#5: Focus je op groenten en vlees

We hebben het ontbijt en de snacks gehad. Maar wat doe je voor het avondeten en de eventuele lunch?

Het makkelijkste is om je bij het avondeten zoveel mogelijk te richten op groenten en vlees. De redenen hiervoor hebben zowel te maken met je algemene gezondheid, als met je bloedwaarden. Laten we met die laatste beginnen.

Tip!

Groenten en vlees, vis of gevogelte doen je bloedwaarden lang niet zo stevig stijgen als aardappelen, rijst of pasta. Sterker nog, ze remmen de onvermijdelijke stijging grotendeels af. Daarom zal je minder last hebben van een stijging naarmate je in plaats van aardappelen, pasta of rijst meer groenten en vlees eet.

Daarnaast zijn vezels (in groenten) en eiwitten (in vlees) grotendeels verantwoordelijk voor het stillen van je hongergevoel. 

Als je hier de nadruk op legt bij het samenstellen van je maaltijd, zit je sneller vol dan wanneer jij je eerst door een bord aardappelpuree heen werkt. Hoe sneller je vol zit, hoe minder je de kans krijgt om je te vergrijpen aan allerlei ongezonde snacks.

Wat zijn de algemene gezondheidsvoordelen van groenten en vlees?

Voedingswetenschappers vechten elkaar de tent uit. Het is niet zo netjes om te zeggen, maar dat is waar het op neer komt. De ene is veganist, de andere eet vooral vlees, en de meeste doen alsof beide extremen gek zijn. Niemand is het met elkaar eens, en het lijkt er niet op dat er voorlopig een oplossing komt.

 • Maar er is wel één ding waar iedere voedingswetenschapper achter kan staan. En dat is dat het eten van groenten gezond is. Het lijkt erop dat hoe meer groenten iemand eet, hoe kleiner de kans wordt dat je vroegtijdig komt te overlijden.

Dit verband is zo sterk, dat het de meeste discussies over voedsel overstijgt.

De wetenschappers mogen het over veel oneens zijn, dat is een punt waarover ze elkaar de hand mogen schudden. 

Ze vinden allemaal dat de gemiddelde Nederlander te weinig groenten eet.

Dan is er nog het vlees. De mening onder wetenschappers is nog verdeeld. Daarom raadt de overheid (in de vorm van het Voedingscentrum) aan om het vooral rustig aan te doen met vlees, vis, gevogelte en eieren. Met name rood vlees moet het ontgelden.

Als diabetes-patient ligt de zaak net iets anders. Te veel suikers maken je ziek. Eiwitten en vet zorgen voor de energie die je nodig hebt. En wanneer je de juiste vlees-bronnen kiest, hoef je er ook weer niet zoveel van te eten dat het ongezond wordt.

Goede bronnen voor vlees, vis, gevogelte en eieren zijn:

 • Biologische eieren
 • Vette vis (zalm, makreel)
 • Vers witvis
 • Kip van het beter leven kenmerk (niet ingespoten met antibiotica)
 • Orgaanvlees
 • Wild

Ik ben zelf een purist als het op voeding aankomt, en eet daarom alleen maar biologisch vlees. Dat is voor jou echter niet nodig. Kies gewoon zo vaak mogelijk voor vis, eieren en kip, met af en toe een beetje lam, rund of varken. 


#6: Drink veel water tijdens het eten

Om te voorkomen dat je bloedsuiker na het eten te heftig stijgt, kan je een slim trucje toepassen om ervoor te zorgen dat niet teveel eten in één keer wordt verteerd.

Dat doe je door veel water te drinken voor en tijdens de maaltijd.

Hierdoor moet je lichaam niet alleen door een stapel eten heen, maar ook door een slootje water. Het gevolg is dat je bloedsuiker langzamer stijgt dan wanneer je alleen het voedsel eet.

 • Het drinken van water helpt om langzamer te eten. Een paar slokken water tussendoor maken dat de meeste mensen even wachten voordat ze de volgende hap in hun mond stoppen. Daardoor wordt jij je meer bewust van wat je binnenkrijgt, wat het weer makkelijker maakt om de juiste (gezonde) keuzes te maken.
 • Het drinken van water verkleint de kans op over-eten (teveel eet). Het duurt namelijk ongeveer een kwartier voordat je hersenen in de gaten hebben dat je vol zit. Je geeft jezelf dus meer tijd om een maaltijd op te eten. 

De meeste volwassen hebben zo'n drie liter water per dag nodig. Als je langer of zwaarder bent dan gemiddeld, is dit nog veel meer. Daarom is het niet gek om tijdens een grote maaltijd (bijvoorbeeld je avondmaaltijd) een liter water te drinken.

Dat hoeft niet in één keer.

Je kunt een halve liter van te voren drinken en een halve liter tijdens de maaltijd. En dat mag op een rustig tempo. 

Dit helpt om de suikers die je tijdens de maaltijd binnenkrijgt, langzaam af te breken. Ideaal voor je bloedsuikerwaarden.


#7: Eet kleinere porties

Suikers stapelen zich op. Als je één suikerklontje zou eten, gaat je bloedsuiker minder ver omhoog dan wanneer je er twintig eet. Zelfs als je twintig keer per dag een suikerklontje eet, zou dit veel minder effect hebben dan wanneer je er twintig in één keer eet. De druk op je bloedsuiker komt dan geleidelijk binnen, in plaats van in één keer.

Als je een grote eter bent, kan het de moeite waard zijn om je maaltijd op te splitsen. Eet in plaats van één groot diner, twee kleine diners. Plan deze twee uur na elkaar. Daardoor wordt er minder druk gelegd op je bloedsuiker.

Tip!

In een restaurant gebeurt dit al doordat je begint met soep (of een ander voorgerecht), daarna een hoofdgerecht krijgt en afsluit met een toetje. Daartussen zit veel tijd, en als het goed is ben je nog rustig aan het eten ook. Helaas gooien veel restaurants sloten suiker door hun eten wat uiteten gaan minder gezond maakt, maar qua tempo en timing is dit ideaal.

 

Een rustig genuttigde maaltijd waarbij je lichaam de tijd krijgt om de suikers langzaam te verwerken, is nu eenmaal het beste.

En op een goede tweede plaats komt het splitsen van je maaltijd. Als je een beetje ongeduldig bent en daardoor snel eet, is dat de beste methode.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo. Dat waren de tips om makkelijk en snel je bloedwaarden te verbeteren. Maar wist je dat er meer mogelijk is dan alleen je suikerwaarden verbeteren?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.S. Wat doe jij om je bloedwaarden te verbeteren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Erik schreef:

  Bedankt voor je tijd en energie dit op het net te zetten. Strijden of loslaten ik weet het nog niet. Maar ik ben dankbaar dat mensen zoals jullie de middelen aanreiken aan degene die de kracht nog hebben.

 • >
  Send this to a friend