10 Tips Om Als Diabeet Je Suikerspiegel Te Verlagen & Verbeteren

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 09
10 Tips Om Als Diabeet Je Suikerspiegel Te Verlagen & Verbeteren

Suikerziekte is een nare ziekte die kan leiden tot heftige gezondheidsproblemen.

Hoe hou je als diabeet je bloedsuikerspiegel laag om deze complicaties te voorkomen?

In dit artikel leer je 10 tips om je bloedsuikerwaarden te verbeteren en diabetesvrij door het leven te gaan.

More...

Zo verlaag je als diabeet je bloedsuiker

Wist je dat je diabetes type 2 kunt genezen? En dat alles wat je nodig hebt zich in de supermarkt bevindt?

Ik weet dat dit een grandioze belofte is. Veel mensen zullen denken dat ik uit mijn nek klets. Maar als coach van diabetespatiënten heb ik keer op keer gezien dat mensen kunnen stoppen met hun medicatie, kilo's afvallen en de nare symptomen van diabetes zien omkeren.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik je de 10 belangrijkste tips om je bloedsuiker zo snel mogelijk te verlagen als diabeet. En ik beloof dat het je zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.

Alles wat ik je leer heb ik zelf uitgeprobeerd en kan aan iedereen die gemotiveerd is worden uitgelegd. En als je mijn instructies tot de letter opvolgt, zul je zien dat niet alleen je gezondheid er op vooruit gaat maar ook je plezier in het dagelijks leven.

Maar eerst een korte reminder: wat is diabetes type 2?


Wat er gebeurt in het lijf van een diabeet

Als je suikerziekte hebt kan je lichaam niet meer goed omgaan met de suikers in je eten. Normaal gesproken zorgt je lijf ervoor dat deze suikers worden opgenomen en gebruikt. Maar bij een diabeet werkt dit systeem niet meer. Een hormoon wat ervoor nodig is om het opnemen van suikers aan de gang te krijgen, insuline genaamd, is onvoldoende aanwezig.

Dat komt omdat de alvleesklier niet meer genoeg insuline aanmaakt. Of dat je lichaam er ongevoelig voor is geworden. Het resultaat is dat wanneer je iets met suiker eet deze in je bloed blijven.

Dat klinkt misschien onschuldig maar dat is het niet.

Op korte en lange termijn is het desastereus

Op de korte en lange termijn kan een hyperglycemie (veel te veel suiker in je bloed) tot ernstige klachten leiden.

En als je bloedsuiker regelmatig te hoog is begint je lichaam af te takelen.

Je krijgt dan uiteindelijk last van bijvoorbeeld vermoeidheid, blindheid en een afstervende voet. 

Meer over deze extreme klachten lees je in dit artikel.

Als diabeet moet je koste wat het kost voorkomen dat je bloedsuiker verhoogd is.

diabetesvoet

Zelfs als dit voor korte tijd het geval is levert dit schade op aan je lijf. Doe je er helemaal niets aan dan krijg je last van steeds heftigere complicaties.

Daarom volgen nu mijn belangrijkste tips om je bloedsuiker onder controle te houden. Als je deze tot de letter opvolgt zul je zien dat je leven veel aangenamer wordt en dat je na verloop van tijd onder begeleiding van je arts je medicatie kunt afbouwen.

Hier zijn mijn tien belangrijkste tips:


#1: Afvallen helpt je enorm als diabeet

Wetenschappelijk onderzoekers hebben nog veel vragen rond suikerziekte. Maar er zijn ook een aantal zekerheden.

De belangrijkste zijn:

  • Diabetes type 2 kan voorkomen en genezen worden door een gezonde levensstijl
  • Elke gewichtstoename boven een normaal gewicht verhoogt je kans op suikerziekte aanzienlijk. En elke stap terug naar een normaal gewicht maakt je lichaam beter in het omgaan met suikers

Het hebben van overgewicht zorgt ervoor dat je lichaam slechter wordt in het gebruiken van de beschikbare insuline. Met als resultaat dat je bloedsuiker verhoogd blijft. Maar door gewicht te verliezen kan je lichaam meer met dezelfde hoeveelheid insuline.

En dat is niet de enige reden waarom een gezond gewicht als diabeet je kan helpen:

  • Hoe lager je gewicht, hoe minder eten je nodig hebt om je lichaam in stand te houden. Je hebt immers minder trek
  • Een gezond gewicht maakt het makkelijker en prettiger om te bewegen
  • Mensen met overgewicht voelen zich vaak minder goed. Dit kan variëren van depressie tot onzekerheid over het uiterlijk. Deze stress werkt averechts bij het in bedwang houden van de bloedsuiker. Hoe lekkerder je in je lijf zit, hoe makkelijker het is om jezelf te motiveren

WAT IS DE BESTE MANIER OM AF TE VALLEN ALS DIABEET



Als je mijn voedingstips hieronder opvolgt zul je zien dat de kilo's eraf vliegen. Ik heb een paar tips toegevoegd die ervoor zorgen dat je minder eet. Dat is zowel goed voor je gewicht als voor je suikerspiegel.

Veel van mijn klanten hebben meerdere diëten geprobeerd. Vaak zonder resultaat. Daarom vermijd ik het woord dieet. Want mensen associeren het met afslanken en het uitoefenen van zelfcontrole om zichzelf dingen te ontzeggen.

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat dit geen leuke manier is om gewicht te verliezen. Alleen maar focussen op minder eten is heel moeilijk en de meeste mensen krijgen de extra kilo's terug als ze stoppen met lijnen.

Daarom is het beter om te veranderen wat je dagelijks eet. Er zijn voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Maar er is ook eten dat je hongergevoel juist doet afnemen. Daardoor val je automatisch af zonder dat je voortdurend trek hebt.

Daarnaast is het merendeel van het voedsel wat helpt bij het verlagen van je gewicht ook goed voor je als je diabetes hebt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap.


#2: Vermijd eten dat altijd hetzelfde smaakt

Of je naar een McDonalds gaat in Amsterdam, Maastricht of Groningen: hun frietjes en burgers smaken overal hetzelfde.

Sterker nog: als je naar een ander land gaat en daar een Big Mac bestelt krijg je precies dezelfde burger als in Nederland.

En wat te denken van frisdrankmerken? Een Coca Cola smaakt overal naar Coca Cola. Het is algemeen bekend dat voedselconcerns er heel veel geld in steken om ervoor te zorgen dat hun producten overal precies hetzelfde smaken.

Waarom zouden ze dat doen, denk je?

Heel simpel: als een burger of cola elke keer hetzelfde smaakt is de kans groter dat je er verslaafd aan raakt.

In fast food en frisdranken zitten veel calorieën. Dit is een maat om te meten hoeveel energie voeding je geeft.

Je wordt geprogrammeerd om ongezond te eten

Wanneer je iets eet met veel calorieën en een lekker smaakje, dan leert je brein dat de nieuwe energie die je voelt samenhangt met die specifieke smaak. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe beter je brein begrijpt dat dit specifieke voedingsmiddel je veel energie geeft.

Fabriekseten smaakt altijd hetzelfde omdat dit de samenhang in je brein veel sterker maakt. Ga maar na: er zijn honderd manieren om een hamburger klaar te maken.

Toch houdt men de Big Mac al tientallen jaren constant, simpelweg omdat mensen willen terugkomen voor de smaak die ze gewend zijn. Hun brein verlangt naar de specifieke smaak en de energie boost die ze krijgen na het eten van die Big Mac.

Wat smaak te maken heeft met afvallen

Is het je weleens opgevallen dat er veel mensen zijn die verslaafd lijken aan Coca Cola of Big Macs maar bijna niemand die verslaafd is aan broccoli of boerenkool?

Dit komt doordat geen enkele stronk broccoli exact hetzelfde smaakt. En omdat groenten veel minder calorieën bevatten dan fast food. Daardoor ontstaat er geen verslaving. Je brein voelt geen verband tussen smaak en energie en is er daardoor niet zo in geïnteresseerd.

Hoe meer fast food je eet, hoe sterker je brein gewend raakt aan de associatie tussen smaak en calorieën. Daardoor krijg je meer trek. Je kunt hierdoor verslaafd raken aan het fabriekseten dat je lekker vindt. Het lijkt dan alsof je er geen genoeg van kunt krijgen. En je gaat meer eten in het algemeen.

Door fabriekseten te vermijden eet je bijna niets dat continu hetzelfde smaakt. Hierdoor daalt je hongergevoel. En je voorkomt dat je verslaafd raakt aan eten dat slecht is voor je diabetes en je algehele gezondheid.

Het ergste fabrieksvoedsel is:

  • Fast food (alles van een keten als McDonalds, KFC, Doner Company, Pizza Hut, enzovoorts)
  • Frisdranken
  • Vruchtensappen (deze smaken ook altijd hetzelfde)
  • Snoep
  • Gefrituurd voedsel zoals frikandellen en patat. De frikandellen worden in de fabriek zo gemaakt dat ieder exemplaar hetzelfde smaakt
  • Koekjes
  • Chips

Door al dit eten te vermijden maak jij het jezelf een stuk makkelijker. Want zelfs als je één keer per week je aan dit eten te goed doet maak je iedere keer de associatie in je hoofd een beetje sterker. Je trek neemt toe en de kans dat jij je dieet uit het oog verliest neemt toe.


#3: Maak je meeste maaltijden zo saai mogelijk

Een slimme wetenschapper probeerde twee diëten:

  • Bij het eerste liet hij mensen minder eten van hun gebruikelijke voedsel. Dit was een marteling omdat ze continu naar meer verlangden
  • Bij het tweede dieet liet hij de proefpersonen een smakeloze goedje eten met daarin alles wat je nodig hebt. Men mocht zoveel eten als men wilde. Het smaakte niet per se vies, maar vooral smakeloos. Door het gebrek aan smaak aten proefpersonen minder en verloren ze veel gewicht

Als je wilt afvallen is de makkelijkste manier om niet te vaak voedsel te eten met een heel herkenbare smaak. Of om je eten iedere keer iets anders klaar te maken. Daardoor ga je automatisch minder eten.

Nou is het niet mijn bedoeling dat je geen plezier meer hebt in eten. Maar denk er eens over na: de meeste mensen ontbijten en lunchen niet met al te veel aandacht.

Het maakt op dat moment niet uit wat je precies eet, zolang je er maar de dag mee doorkomt. Als je het iedere morgen wat anders klaarmaakt en het niet een te sterke smaak geeft (bijvoorbeeld met zout) neemt je honger voor de rest van de dag af.


#4: Vermijd suiker alsof het cocaïne is

Uit onderzoek blijkt dat suiker verslavend is. Verslavender zelfs dan cocaïne. Wanneer je iemand in een hersenscanner legt en wat suiker laat eten vertoont hersenactiviteit in de gebieden die samenhangen met verslaving. Diezelfde gebieden lichten op als je iemand cocaïne of een andere drug geeft.

teveel suiker

De verslavende werking zorgt ervoor dat je meer eet dan je nodig hebt.

Alles wat snelle suikers bevat moet je zoveel mogelijk vermijden. Dat geldt voor zowel diabetici als gezonde mensen.

Snelle suikers zitten in het fabriekseten wat ik eerder heb genoemd. Fastfood, frisdranken en vruchtensappen, snoep, koekjes en chips.

Ook "gezonde" producten kunnen verslavend zijn

Maar wist je dat "gezonde" voedingsmiddelen ook veel suikers bevatten?

Ja. Aardappelen, fruit, brood, rijst en pasta bevatten allemaal veel suikers. Deze kunnen ook een sterke werking hebben op je brein. En of je als diabeet nou een halfje wit in je eentje naar binnen buffelt of een zak mini-Marsjes, het is alle twee hartstikke slecht.

Het vermijden van snelle suikers is het belangrijkst als diabeet. Het laten staan van alle andere suikers is een goede tweede. Hoe minder je ervan eet, hoe beter.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5: Stress minder als je diabetes type 2 hebt

Misschien lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt je baan en je gezin. Hoe voorkom je in vredesnaam dat je niet gestresst raakt?

Laat me eerst zeggen dat elk klein beetje stress je lichaam meer moeite geeft met het verwerken van suikers.

En als je erg gespannen bent kan je lichaam zelfs opgeslagen suikers uit zichzelf in de bloedbaan brengen.

Daardoor kan in tijden van stress ineens je bloedsuiker verhoogd worden zonder dat je wat hebt gegeten.

Iedereen reageert een beetje anders op stress. Heftige emoties kunnen er toe leiden dat je meer eet omdat je meer trek krijgt. Nog een reden om op je spanningsniveau te letten.

Gelukkig is het heel makkelijk om je stress te verminderen zonder dat alles wat een beetje spanning geeft te vermijden.

Beste manieren om je stress te verlagen

  • Zorg dat je niet te veel stress hebt. Een beetje spanning hoort bij het leven. Maar als je merkt dat het te veel voor je wordt moet je een pas op de plaats maken. Als mensen kritiek hebben is het prima om je diabetes de schuld te geven of helemaal geen verantwoording af te leggen. Je bent volwassen en bepaalt zelf wat je doet
  • Ga 's morgens tien minuten naar buiten. Maak een wandeling of doe wat lichte oefeningen (zoals yoga of huppelen) en ga dan weer naar binnen. Dit geeft je lichaam het signaal om wakker te worden
  • Ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Een vermoeide geest kan niet omgaan met stress en raakt in de war. Hoe vermoeider je bent als diabeet, hoe slechter het is
  • Zorg dat je leuke mensen om je heen hebt. Steun uit je omgeving zorgt ervoor dat je makkelijker met spanning kunt omgaan
  • Doe aan sport. Hier kom ik later op terug maar het doet wonderen voor je stress

#6: Drink een glaasje rode wijn tijdens het eten.... en verder niets

Alcohol heeft op iedere diabeet een ander effect. Het is dus oppassen geblazen. Te veel drinken zorgt ervoor dat je bloedsuiker omhoog kan schieten of juist in kan starten. Een hyper of hypo ligt op de loer.

Maar er is één moment waarop je van mij wat mag drinken. En dat is tijdens een grote avondmaaltijd.

Het blijkt dat een glaasje wijn tijdens het eten ervoor zorgt dat je bloedsuiker niet al te veel verhoogd wordt. Het dempt de suikerpieken van de maaltijd. Dat komt goed van pas als je diabetes hebt en af en toe van een glaasje alcohol wilt genieten.


#7: Lang leve vezels

Vezels zijn voedingstoffen voedingsstoffen die je alleen vindt in planten en producten die van planten gemaakt zijn. Hoe minder het eten bewerkt is, hoe meer vezels erin zitten.

Neem bijvoorbeeld brood. In witbrood zitten nauwelijks vezels. Die zijn er tijdens de bereiding uitgehaald. Volkoren brood daarentegen bevat nog heel veel vezels. Daardoor hebben witbrood en volkoren brood een heel ander effect op je bloedsuiker. Witbrood zorgt voor veel meer pieken terwijl volkoren brood dat veel minder doet.

Natuurlijk heb ik liever dat je helemaal geen brood eet. Dat zou veel gezonder zijn. Maar als je moet kiezen is de volkoren variant veel beter dan de witte variant.

Vezels helpen namelijk bij het verteringsproces van je voedsel. Ze zorgen ervoor dat de suikers in je eten langzamer worden opgenomen waardoor je bloedsuiker niet zo snel stijgt. En ze geven je nog een voller gevoel ook.

Je krijgt meer vezels in je voedsel door altijd volkoren producten te eten. En door zoveel mogelijk groenten aan je maaltijden toe te voegen. Dat kan door middel van een salade als voorgerecht. Of door simpelweg ervoor te zorgen dat de helft van elk bord uit groenten bestaat.


#8: Eet kleinere porties

Niet alleen het soort eten dat je binnenkrijgt maar ook het tempo speelt een rol.

Stel dat je 10 suikerklontjes eet. Je bloedsuiker zal langzamer stijgen als je tussen elk klontje een half uur wacht. Als je ze allemaal in één keer opeet krijg je een enorme suikerpiek en bijbehorende -dip.

Ditzelfde principe hoort bij elk eten. Daarom kun je het beste grote maaltijden onderverdelen in kleine porties.

Traditioneel gebeurt dit met een voorgerecht, een soep, een hoofdgerecht en een toetje. Als je een gezin hebt is beginnen met een soepje of salade een prima idee. Als je mijn recepten voor diabetici bekijkt, zie je dat dit heel makkelijk is.

Maar als je alleen voor jezelf kookt heb je waarschijnlijk geen zin om anderhalf uur aan tafel te zitten.

Of om diezelfde tijd in de keuken te staan.

 Dan kun je het jezelf makkelijk maken door je maaltijd in drie stukken te verdelen. En tussen elk deel wacht je een half uur of zelfs langer.

Vaak zul je zien dat je minder eet dan verwacht. Dat komt omdat je lichaam een tijdje nodig heeft om het signaal "ik zit vol" af te geven. Maar dat komt goed uit, want als je wat minder eet helpt dat weer met het in bedwang houden van je bloedsuiker. Alles wat je overhoudt kan je in de koelkast zetten en als kliekje opeten.


#9: Doe twee keer per week aan krachttraining

Er zijn geen wondermiddelen bij het genezen van diabetes type 2. Maar er zijn een aantal dingen die dicht in de buurt komen. De meeste staan hierboven. Maar heb je al gedacht aan krachttraining als diabeet?

Naar de sportschool gaan zorgt er niet alleen voor dat je minder gestrest bent en er beter uitziet.

Mensen die trainen zorgen ervoor dat hun lijf beter met bloedsuiker kan omgaan.

En het is geen klein effect.

Je lichaam kan de suikers die je hoe dan ook binnenkrijgt veel beter verwerken.

Dat niet alleen. Je gewicht neemt af. Je voelt je beter. En als je iets eet komt het in je spieren terecht in plaats van in je speklaag.

Ik heb een artikel geschreven over de juiste manieren van bewegen als je diabetes hebt. Als je wilt weten hoe je dit het beste kunt aanpakken kun je het hier lezen.


#10: Maak je dieet zo makkelijk mogelijk

Ook al doe je alles goed, het is lastig om je gedrag te veranderen. Als jij je hele leven niets anders hebt gegeten dan Magnums en Marsen duurt het even om op een gezonde levensstijl over te stappen.

En als je buik tot op je knieën hangt kan ik wel mooie verhalen over wandelingen en krachttraining ophangen maar dan moet jij nog steeds dat lange eind naar de sportschool.

Omdat ik graag wil dat je slaagt in je voornemen om af te rekenen met je diabetes heb ik wat extra tips om het implementeren van je dieet zo makkelijk mogelijk te maken:

  • Probeer één ding tegelijk te veranderen. Begin bijvoorbeeld met het vermijden van fastfood als diabeet. Als dat is gelukt kan je naar de volgende stap
  • Als je een keertje de mist in gaat wil ik dat jij jezelf direct vergeeft. Pak het daarna direct weer op. Maak je niet te lang druk, da helpt je niet verder
  • Vraag steun aan je omgeving. Als je eerlijk bent en iedereen weet hoe je worstelt kan men je helpen. Door je op te peppen als je het nodig hebt of je met rust te laten als je het even zwaar hebt
  • Focus je niet op minder eten maar op gezonder eten. Meer groenten in plaats van suikers. Heb je honger? Eet een komkommer
  • Dit is een marathon en geen sprint. Het kan even duren voordat je het resultaat ziet wat je nodig hebt. Als je alles doet wat ik zeg kun je diabetes binnen zes weken omkeren. Maar je bent niet na zes weken klaar. Gezond eten is voor de rest van je leven. Dus het moet wel leuk en makkelijk vol te houden zijn

Diabetesvrij Geheim

Er is een manier om, naast deze tips, je leven als diabeet een stuk gezonder te maken. Zo gezond zelfs dat je compleet zonder suikerziekte door het leven kan gaan.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Hoe ziet jou voeding eruit als diabeet? Wat is jou truc om je bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • R.J. de Wolf schreef:

    Ik wil graag het gratis E-book “Het diabetesvrij Geheim ontvangen.

  • >
    Send this to a friend