Veel mensen houden er niet van om naar de dokter te gaan. Toch is dit als diabetespatiënt van levensbelang.
Je arts kan je helpen om gezond te blijven, complicaties te voorkomen en je lekker in je lijf te voelen.
In dit artikel geef ik 7 redenen waarom een jaarlijkse diabetes controle essentieel is om gezond te blijven.
More...
Jaarlijkse diabetes type 2 controle is belangrijk
Als je diabetes hebt, is het verstandig om je gezondheid scherp in de gaten te houden.
De complicaties van diabetes zijn vrij ernstig. Maar kunnen allemaal voorkomen worden.
Als je toch een complicatie krijgt, kan een arts daar gelijk korte metten mee maken. Dit kan bijvoorbeeld door je naar een specialist te sturen of je zelf te behandelen.
Nou vind ik het niet vreemd als je wat zenuwachtig wordt bij het vooruitzicht om op jaarcontrole te gaan.
Veel mensen worden er ongemakkelijk van als ze naar de huisarts of specialist moeten. Ook al is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Onthoud dat het altijd de bedoeling is om verdere problemen rond je diabetes voor te zijn.
Het is niet gezegd dat er wat aan de hand, dat er verdere behandeling nodig is of dat je pijn gaat lijden. Als je zelf goed omgaat met je suikerziekte, door het op tijd nemen van je medicatie en een gezonde leefstijl, wordt die kans alleen maar kleiner.
De jaarlijkse controle is je stok achter de deur om er zeker van te zijn dat alles vlekkeloos verloopt.
Hoe vaak moet je langs de arts?
Sommige patiënten hebben een 3 maandelijkse controle en sommigen een controle eens per half jaar. Ook wordt het jaarlijks gedaan door de huisarts.
Heeft je arts dat aangeraden? Volg dan zijn advies op. Hij weet wat het beste is voor jou.
Wat is een jaarlijkse controle bij diabetes type 2?
Een jaarlijkse controle bij diabetes wordt gedaan aan de hand van 5 onderdelen om daarmee jouw huidige ziektebeeld in kaart te brengen.
Deze 5 onderdelen zijn:
Ze komen niet altijd voor in deze volgorde. Dat is aan de arts of verpleegkundige die de controle doet.
Deel 1: vragen
De arts begint met je te vragen hoe het gaat. Je stemming, pogingen tot zelfmanagement van je diabetes en medicatiegebruik worden besproken. Hij zal kunnen vragen of je last hebt gehad van hypers en wat je eraan hebt gedaan.
Als blijkt dat er verbeteringen mogelijk zijn, zal hij je tips geven. Zodat je ervoor kunt zorgen dat alles van een leien dakje blijft gaan.
Ook zal hij vragen naar eventuele klachten. Denk hierbij aan moeheid, pijn op de borst, schimmelinfecties, impotentie, een doof gevoel in je benen of andere veel voorkomende klachten bij diabetes type 2.
Deel 2: lichamelijk onderzoek
Hierbij kijkt hij hoe het met je lijf gesteld is. Hierbij kan hij kijken naar:
Deel 3: kijken naar je medicatie gebruik
Als je zelf in de gaten houdt wat je bloedsuikerniveau is, zal je arts je af en toe vragen om voor te doen hoe je dit meet.
Dat komt omdat het vrij lastig kan zijn om dit op de juiste manier te doen. Bij een klein foutje krijg je een foute waarde. En als je op basis daarvan beslissingen neemt, kan dat gevaarlijk zijn.
Hetzelfde geldt bij het spuiten van insuline of het nemen van medicatie. Het is belangrijk dat je dit goed doet, om onverwachtse hypers en hypo's te voorkomen.
Deel 4: lab- en specialistisch onderzoek
De dokter kan je naar het lab of een specialist sturen, om onderzoek te doen naar bloedwaarden of organen. Denk hierbij aan:
Deel 5: bespreken van de resultaten
Na alles bekeken te hebben zal de arts je vertellen hoe het ervoor staat. Ook zal hij je voorzien van advies. Wat gaat goed, wat kan beter en hoe bereik je dat?
Indien nodig zal hij de dosering van je medicatie of insuline veranderen. Hij wil immers dat je gezond blijft. En daarvoor moet een hoge bloedsuikerwaarde worden ingeperkt. Dus moet je mogelijk naar de apotheek voor een nieuwe dosering.
Als er complicaties zijn, kan hij je doorverwijzen naar een specialist. Als het allemaal wel meevalt, zal hij je advies geven om te voorkomen dat er complicaties ontstaan (of deze erger worden).
#1: Kijken of er progressie is
Als je geluk hebt, is heel vroeg opgemerkt dat je bloedsuiker te hoog is. Bijvoorbeeld bij een routine-controle of op voorbereiding van een medische ingreep.
Als vroeg wordt opgemerkt dat het niet helemaal goed gaat, spreekt men van "pre-diabetes".
Je bloedsuiker is nog niet zo hoog dat je er blijvende schade van hebt ondervonden maar je zit op het randje.
Dit is een belangrijk moment.
Je kunt namelijk met de juiste leefstijl prediabetes omkeren. Dan krijg je dus geen "volledige" suikerziekte.
Daarom vraagt je arts je op controle. Om te kijken of het erger is geworden of dat je aanpassingen in leefstijl zich hebben uitbetaald.
Je hebt geluk als er prediabetes is gediagnostiseerd
Het is ongemakkelijk. En je zult meer rekening moeten houden met je gezondheid. Misschien ben je bang om wat je te wachten staat.
De arts had er ook achter kunnen komen dat je "volledige" diabetes hebt. Stel dat hij je een jaar later had gecontroleerd. Dan had hij misschien wel gezien dat je bloedsuikerwaarden nog veel erger waren.
Doordat je prediabetes vroeg is opgemerkt, heb je tijd om er wat aan te doen:
Mensen die bij een arts komen en bij wie direct diabetes wordt vastgesteld, krijgen die kans niet. Met wat pech hebben ze al veel complicaties.
Deze zijn ook om te draaien, net als bij prediabetes. Maar het duurt langer. En als er al veel schade is opgetreden, wordt het onmogelijk om sommige klachten om te keren.
Schade aan je nieren en netvlies is bijvoorbeeld permanent. Diabetes is in de Westerse wereld één van de belangrijkste oorzaken van blindheid.
Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook17
- Facebook Messenger
- 18keer gedeeld
#2: Om te kijken of je medicatie aanslaat
Medicijnen voorschrijven is een ingewikkeld proces. Ieder lijf is anders. Je arts kan van te voren niet voorspellen hoe dat van jou zal reageren.
Daarom vergt het wat experimenteren om de juiste dosis en timing van je medicatie te vinden.
Of misschien blijkt dat het helemaal niet het juiste middel voor je is en dat het niet doet wat de arts beoogt. Dan kan hij je een nieuw middel voorschrijven.
Het is daarom erg belangrijk dat je medicatie af en toe gecontroleerd wordt.
Diabetesmedicijnen hebben heftige bijwerkingen. Bij een verkeerde dosis wordt de kans hierop alleen maar groter.
En als je iets slikt of spuit wat je niet helpt maar wel bijwerkingen veroorzaakt, is het wel zo prettig als de arts dat opmerkt. Dan kan hij je vertellen met de medicatie te stoppen,en je eventueel een ander middel geven.
#3: Je advies te geven over je levensstijl
Als je arts onderzoek doet, krijgt hij veel waardevolle informatie. Over hoe het staat met je algehele gezondheid maar ook over specifieke organen.
Wanneer hij bijvoorbeeld ziet dat je cholesterolwaardes niet goed zijn, kan hij je daar iets voor geven.
Medicatie... maar liever nog goed voedingsadvies.
Veel van dit soort zorgelijke waarden kunnen worden verbeterd door simpele veranderingen in je leefstijl.
Ik vertel je op deze website met enige regelmaat wat je kunt doen om er zelf voor te zorgen dat je diabetes verbetert.
Maar je arts heeft alle actuele informatie. Hij weet hoe slecht het is gesteld met je lijf, hoe dringend het is om er wat aan te doen en wat specifieke focusgebieden moeten zijn.
Kennis is macht
Misschien is je eetpatroon goed maar beweeg je te weinig. En krijg je daardoor complicaties die je anders niet zou hoeven ondergaan.
Daarom is het goed om naar je arts te luisteren en je goed te laten voorlichten. Kennis is macht.
Goed advies op het juiste moment bespaart je een hoop pijn in de toekomst. En zal er voor zorgen dat je een veel fijner en gelukkiger leven hebt, zonder al te heftige ziekteverschijnselen.
#4: Om je zenuwen te inspecteren
Eén van de meest slopende complicaties van diabetes type 2 is zenuwschade. Het kan leiden tot een hoop kwalen die je erg ziek maken.
Denk hierbij aan:
Er zijn nog veel meer klachten die indirect ontstaan door zenuwschade. Opmerken wanneer je zenuwen niet meer goed werken, is dus erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat het bovenstaande (en meer) je allemaal bespaard blijft.
Hoe controleert je arts de werking van je zenuwen?
Allereerst zal hij je vragen naar eventuele klachten die het gevolg kunnen zijn van neuropathie. Daarna zal hij een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Het meest bekende onderzoek is kijken hoe je voeten reageren op een stemvork of een ander apparaatje om de gevoeligheid te checken.
Afhankelijk van de resultaten daarvan, kan hij overgaan tot aanvullend onderzoek.
#5: Om de status van je organen te checken
Orgaanschade kan blijvend zijn als je er niet op tijd bij bent. Daarom is een controle waar deze kwetsbare plekken in je lijf aan bod komen erg belangrijk.
Laat ik als voorbeeld je ogen nemen.
Door diabetes kunnen kleine bloedvaatjes in je oog gaan bloeden.
Wanneer deze dichtgroeien ontstaat er littekenweefsel.
Als dit litteken zich in het centrum van je gezichtsveld bevindt, zie je ineens een stuk minder.
Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het goed om regelmatig te controleren hoe het met je netvlies gesteld is. En om te kijken of er dingen zijn die je kunt doen, om schade van je suikerziekte in te perken.
Vrijwel elk orgaan in je lijf kan te maken krijgen met heftige schade. Hoe eerder je constateert dat er iets niet goed gaat, hoe beter.
#6: Je kan alle vragen stellen die je wilt
Ik kan me voorstellen dat het hebben van diabetes veel vragen oproept. Ik weet dat mijn ouders, toen ze zelf diabetes kregen, alles wilden weten over hun nieuwe ziekte.
Het is vooral belangrijk om te leren hoe je ziekte ontstaat en wat je kunt doen om te voorkomen dat het erger wordt.
Hoe je op de antwoorden van deze vragen komt, is door vragen te stellen.
Aan je apotheker, arts of aan mij.
Dat is hoe mijn ouders het hebben gedaan.
Ik wil je aanmoedigen om hetzelfde te doen. Hoe meer je leert over je ziekte, hoe beter je ermee kunt omgaan. Daarnaast helpt vragen stellen om je minder zenuwachtig te maken. Je zult zien dat met de juiste insteek je ziekte omkeerbaar is.
#7: Je krijgt een op maat gemaakt plan voor het volgende jaar
Nadat je vragen hebt gesteld, de arts je grondig heeft gecontroleerd en heeft besproken wat je kunt verbeteren, zal hij je behandelplan bijwerken.
Dat is belangrijk. Andere zorgverleners die dit onder ogen krijgen, gebruiken het om inzicht in je situatie te krijgen. Daarnaast is het een lange termijn plan, om ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft.
Dit plan is je houvast tot de volgende controle. Na dit nieuwe jaar wordt er gekeken hoe effectief de interventies waren. Als blijkt dat medicatie of leefstijlaanpassingen toch niet zo goed werkten als gedacht, kan je arts een verandering voorstellen.
Of als blijkt dat iets goed werkte, kan hij je aanraden om het meer en vaker te doen. Zo kunnen jullie samen experimenteren om te ontdekken wat werkt en wat niet.
Het Diabetesvrij Geheim
Nu weet je waarom controle bij diabetes type 2 belangrijk is. Voork wil je nog één ding meegeven:
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: wat doe jij precies aan diabetes controle? Laat hieronder een reactie achter
Geachte heer Kuiper,
heel hartelijk bedankt voor de goede en belangrijke tips die ik van U mocht ontvangen.
Ik ben nu 14 dagen bezig met het aanpassen van mijn voeding en heb het volste vertrouwen dat het nut heeft,ook wat meer bewegen staat op mijn programma, maar als 81 jarige man kost dat wat meer moeite. Volhouden dus.
Vriendelijke groeten,
George.
Hallo George,
Mijn complimenten voor je inzet. Het kost inderdaad wat moeite maar onmogelijk is het gelukkig niet. Vooral het stukje voeding zou moeten lukken.
Als ik je ergens bij kan helpen, hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Marloes Schuurman
dank, ik wou dat iedere beginnende diabetuspatient dit verhaal meekreeg……maar ik kreeg van mijn praktijkondersteunster te horen, dat ik het altijd serieus opgepakt heb…. maar toch liep het op…velen zeggen: joa joa, en doen nee!!
groeten,
seine schoemaker
Ik hoop ook dat steeds meer mensen deze website vinden. Dat is de enige manier om mensen met diabetes type 2 te helpen. Helaas kun je van de ‘professionals’ niet altijd even veel inzet verwachten.
Steeds meer mensen delen de website met familie en vrienden dus dat is een hele goede ontwikkeling!
Met vriendelijke groet,
Marloes Schuurman