12 Dingen Die Je Moet Weten Over Het Diabetes Fonds

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08

Wat is Stichting Diabetes Fonds Nederland precies?

Je hebt er vast weleens van gehoord maar weet jij ook wat zij precies doen? De kans is groot dat jou antwoord "nee" is.

Daarom leer jij in dit artikel 12 dingen die je moet weten over het Diabetes Fonds voordat je hun website bezoekt.

12 Dingen Die Je Moet Weten Over Het Diabetes Fonds

More...

Wat is het Diabetes Fonds?

Waarschijnlijk heb jij jezelf weleens afgevraagd wat Stichting Diabetes Fonds Nederland precies is en doet. De naam ken je vast wel en hun logo heb jij vast weleens gezien.

Maar dat is natuurlijk niet genoeg om zomaar adviezen van ze aan te nemen. Jij wilt 100% zeker weten dat je te maken heb met een goede organisatie voordat je hun adviezen blindelings opvolgt. Kritisch zijn is goed. Vooral wanneer het aankomt op je gezondheid.

Het zomaar opvolgen van informatie en voedingsadviezen kan je diabetes type 2 namelijk verslechteren.

Doel van dit artikel

Daarom ga ik je in dit artikel 12 dingen vertellen die je moet weten over het Diabetes Fonds. Hierdoor weet je veel beter wat deze organisatie doet en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Daarnaast leer ik jou wat deze website gemeen heeft met het Diabetes Fonds. En wat de extra stap is die ik neem om jou diabetesvrij door het leven te laten gaan.

Laten we beginnen:


#1 Het diabetes fonds maakt onderscheid tussen type 1 en  type 2

Zoals je wellicht weet, is de aandoening diabetes te verdelen in zowel diabetes type 1 als diabetes type 2. Technisch gezien is er ook nog een diabetes type 3 maar deze laat ik nu even buiten beschouwing.

Het Diabetes Fonds hanteert de klassieke verdeling van:

  • Diabetes type 1
  • Diabetes type 2

Omdat de oorzaken van diabetes type 1 en 2 compleet verschillend zijn, is het goed dat ze dit doen.

Dit maakt de website veel overzichtelijker. Er is voorlopig nog geen speciaal kopje voor diabetes type 3.

Dit zal ongetwijfeld in de nabije toekomst komen.

verschil type 1 en type 2

Diabetes type 2 is een veel groter probleem

De nadruk van de website ligt iets meer bij diabetes type 2 dan diabetes type 1. Dit is ook niet heel gek. Er lopen bijna 1 miljoen mensen met diabetes type 2 rond terwijl 'maar' 100.000 mensen type 1 hebben.

Daarnaast zijn diabetes type 2 en overgewicht te voorkomen en genezen door een gezonde levensstijl. Diabetes type 1 kan je (nog) niet voorkomen en genezen. Wat mij automatisch brengt bij het volgende punt dat jij moet weten.


#2 Zij zoeken naar een genezingen van diabetes type 1

Diabetes type 1 is een ziekte waarbij het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Specifiek gezien de beta-cellen van je alvleesklier. Hierdoor gaat je alvleesklier stuk en kan het lichaam geen insuline meer aanmaken.

In sommige gevallen worden de cellen niet stukgemaakt maar worden ze 'uit' gezet. Ook hierdoor kan je alvleesklier geen insuline meer aanmaken.

Als gevolg hiervan zal de bloedsuikerwaarde van diabetes type 1 patiënten altijd hoog zijn en zijn ze genoodzaakt om insuline te spuiten.

diabetes type 1 genezen

Diabetes type 1 is dus niet een ziekte die je krijgt als gevolg van een ongezonde levensstijl.

Vrijwel iedereen die het krijgt, krijgt het op hele jonge leeftijd.

Hoewel er verschillende theorieën zijn waarom mensen diabetes type 1 krijgen, wordt 'pech hebben' als voornaamste reden gebruikt.

Momenteel lopen er verschillende onderzoeken

Het Diabetes Fonds stimuleert onderzoeken die naar een genezing van diabetes type 1 zoeken. De onderzoekers streven ernaar om het verwarde afweersysteem bij diabetes type 1 patiënten bij te sturen zodat het niet meer zijn eigen lichaam aanvalt.

Ook willen ze de insuline producerende cellen van het lichaam vervangen of repareren. Mocht dit lukken, dan is een genezing van diabetes type 1 mogelijk.

Momenteel steunt het Diabetes Fonds onderzoeken die kijken naar:

  • Het bijsturen van het lichaamseigen immuunsysteem zodat het de alvleesklier niet aanvalt
  • Het wakker maken van 'slapende cellen' die insuline kunnen aanmaken
  • Het transplanteren van insuline producerende cellen in diabetes type 1 patiënten

Er zijn nog genoeg hobbels en obstakels om te overwinnen. Gelukkig komen de onderzoekers elke dag een stukje dichterbij. Hieraan helpt het Diabetes Fonds waar het kan en houdt mensen via hun website op de hoogte van de bevorderingen.


#3 Probeert diabetes type 2 op te lossen

Diabetes type 2 is niet een ziekte die je krijgt omdat je 'pech' hebt. Bij deze ziekte weegt de levensstijlfactor ontzettend zwaar mee. Hoewel het mogelijk is dat je met bepaalde ongelukkige genen bent geboren, is dit zeker niet de reden dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld.

Hoe ongelukkig de genen ook zijn die je hebt, met een gezonde levensstijl is diabetes type 2 makkelijk te voorkomen.

Dit realiseert het Diabetes Fonds zich ook.

Onderzoek wat gesteund wordt door het Diabetes Fonds probeert de puzzel die 'diabetes type 2' heet in elkaar te zetten.

Omdat je hier met een ziekte te maken hebt die jaren nodig heeft om te ontwikkelen, is oorzaak-gevolg niet altijd even makkelijk te vinden.

diabetes type 2 genezen

Is het echt zo moeilijk om diabetes type 2 op te lossen?

Ook het oplossen van diabetes type 2 is volgens het Diabetes Fonds en de onderzoekers erg moeilijk.

Dit is niet helemaal terecht. Hoewel de puzzel ongetwijfeld erg ingewikkeld is, is het inmiddels wel bekend dat bijvoorbeeld het eten van teveel koolhydraten en toegevoegde suikers diabetes type 2 zal veroorzaken. Het is niet een kwestie van 'of' je het krijgt maar 'wanneer' je het krijgt.

Aanvullende informatie

Ook diabetes type 2 onderzoekers krijgen af en toe een zak met geld (subsidie voor onderzoek) van deze organisatie om de puzzel helder te krijgen en op te lossen.


#4 Complicaties van diabetes verhelpen

Het voorkomen en oplossen van diabetes is één ding. Maar wat doe je met de mensen waarvoor het te laat is?

Ook hier draagt het Diabetes Fonds zijn steentje aan bij. Door onderzoeken te steunen die de complicaties proberen op te lossen, kunnen ook de mensen waarvoor het 'te laat' is geholpen worden.

diabetische voet

Het ontwikkelen van een slechte doorbloeding en slecht helende wonden is een kenmerk van diabetes(vooral type 2).

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld wondjes bij je voeten slecht genezen en daardoor geïnfecteerd raken.

Soms is amputatie het enige redmiddel voor deze mensen.

Onderzoek wat het Diabetes Fonds steunt

Momenteel ondersteunt het Diabetes Fonds een project waarbij speciale pleisters worden ontwikkeld voor deze voetwondjes. De pleisters kunnen de bacteriën doden en stimuleren de wondgenezing. Hierdoor kan een amputatie uitgesteld of zelfs voorkomen worden.


#5 De belangrijkste taak van het Diabetes Fonds

Hoewel het Diabetes Fonds verschillende activiteiten verricht, blijft de belangrijkste taak mensen met diabetes informeren en helpen. Omdat diabetes een ingewikkelde ziekte is, is het niet altijd even makkelijk om te begrijpen waarom je nou ziek bent.

Hoewel je op de website informatie kan vinden, zal je meer hebben aan de folder van het Diabetes Fonds.

Deze zijn uitgebreider en kan je gewoon bestellen op de website.

Je krijgt in dit geval je brochure digitaal via een e-mail en niet door de brievenbus.

Diabetes fonds informeren

Hierdoor is het een stuk goedkoper en kunnen ze de dienst gratis leveren. Ook hebben ze verschillende filmpjes op hun website.

Adviezen soms met een korreltje zout nemen

Hoewel het Diabetes Fonds je goed kan informeren over voeding, is de informatie soms 'te politiek correct'. Het zal niet snel zwart-wit advies geven zoals: "drink nooit frisdrank". Terwijl dit wel het beste is wat ze je kunnen adviseren.

Dit is te extreem advies. Een grote organisatie als dit zal hierdoor vele voedingsfabrikanten boos maken. Met alle rechtszaken en gevolgen van dien.

Hierdoor zal je niet altijd de adviezen krijgen die je moet krijgen. Gelukkig kan je hiervoor bij mij terecht. Ik zal je altijd vertellen wat gezond en ongezond is. Ongeacht wie ik boos maak.

Wat jij er vervolgens mee doet, is volledige aan jou. Wat het Diabetes Fonds je wel heel netjes aanbiedt zijn gezonde recepten en gerechten. Dat is altijd handig om te hebben.


#6 Het organiseert speciale acties

Eens in de zoveel tijd wordt een speciale actie georganiseerd. Zo is er afgelopen mei een "even bijpraten" evenement gehouden in Utrecht. Tijdens dit evenement werden de nieuwste vorderingen op het gebied van diabetes type 1 gedeeld met het publiek.

suiker afkickkliniek

Ook was er na de presentatie gelegenheid voor mensen om praatjes te maken met de sprekers, onderzoekers en andere diabetici.

In november 2016 hadden ze een suiker afkickkliniek in de Leidsestraat in Amsterdam geopend.

Dit was een kleine 'winkel' met allerlei informatie over:

  • Wat suiker is
  • Hoeveel namen suiker heeft
  • Hoeveel je hiervan dagelijks binnenkrijgt zonder het te weten
  • Wat de gevolgen zijn voor het lichaam

Dit soort acties zijn ook handig voor mensen die nog geen diabetes hebben. Je leert als niet diabeet bijvoorbeeld hoeveel suiker er in frisdrank zoals cola zit.

Hoewel het bijwonen van deze speciale acties en campagnes niet nodig is om je diabetes type 2 om te keren, is het wel leuk dat het wordt gedaan. Hiermee wordt diabetes en gezonder eten meer bespreekbaar gemaakt in Nederland.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#7 Het is een ANBI

Het Diabetes Fonds is een ANBI. De term zegt je wellicht niets maar het is wel handig om te leren wat dit is.

ANBI staat kort voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Het is een status die je door de Belastingdienst kan krijgen als instelling. Wanneer een instelling deze status heeft, kan jij als donateur je donaties gedeeltelijk terugkrijgen.

'Gratis' geld voor iedereen

Hoewel jij en anderen waarschijnlijk geen geld doneren om het deels terug te krijgen, is het zeker wel mogelijk.

Door een deel van je donatie terug te krijgen van de Belastingdienst, kan je uiteindelijk nog meer doneren.

Hoeveel geld je terugkrijgt is afhankelijk van je financiële situatie. Dit varieert van 37 tot 52%. Hier kan je er meer informatie over vinden.

ANBI diabetes fonds

Aanvullende informatie

Jou donaties kunnen eenmalig of doorlopend zijn. Het stopzetten en opzeggen van je doorlopende donaties (machtiging) is altijd mogelijk. Hierdoor kan je het beste even contact opnemen met het Diabetes Fonds via hun telefoonnummer (033) 4622055. Voor meer contact informatie kan je hier terecht.


#8 Het is opgebouwd uit verschillende raden

Je zou het misschien niet zeggen maar het Diabetes Fonds is opgebouwd uit verschillende lagen en afdelingen. Het is altijd moeilijk om een beeld te vormen bij dit soort instanties.

Maar op hun website kan je de verschillende afdelingen en bijbehorende kennismedewerkers vinden. De lagen van het Diabetes Fonds kantoor zijn:

Lagen & afdelingen van het Diabetes Fonds

  • Algemeen directeur
  • Kennis en innovatie
  • Marketing, communicatie en fondsenwerving
  • Gezonder leven
  • Community diabetes type 1
  • Reguliere Inkomstenbronnen
  • Collecte
  • Corporate
  • Strategische partnerships
  • Bedrijfsvoering

Het Diabetes Fonds is groter dan het lijkt

Volgens de website zijn er 39 mensen werkzaam op deze afdelingen/posities. Maar de mensen die collecte aan de deur lopen voor het Diabetes Fonds zijn hier niet in meegenomen.

Dit zijn er natuurlijk veel meer dan 39. Er zijn ook ambassadeurs die het Diabetes Fonds helpen zoals Gordon en Barry Atsma. Ook deze zijn niet meegenomen.

Naast de eigen organisatie, bestaat het Diabetes Fonds ook uit drie adviesraden. Deze hebben, zoals de naam zegt, een adviserende rol. Hiertoe behoren:

  • Raad van Toezicht: controleert en adviseert het Diabetes Fonds over de bedrijfsvoering. De leden hebben verschillende achtergronden zoals wetenschap, bedrijfsleven, financiën, communicatie en PR.
  • Wetenschappelijke Adviesraad: adviseert het Diabetes Fonds welke onderzoeken het beste zijn om te steunen en financieren.
  • Maatschappelijke Adviesraad: leden hiervan zijn ervaringsdeskundigen. Zij hebben zelf diabetes, hebben kinderen met diabetes of werken intensief met mensen met diabetes. Zij denken mee over de onderzoeken die relevant zijn voor diabetici.

Daarnaast brengen ze ook elk jaar een jaarverslag uit zodat men kan inzien wat er allemaal is behaald in dat jaar.


#9 Je kan op verschillende manieren bijdragen

Ben je enthousiast over het werk van het Diabetes Fonds? Hartstikke mooi. Wellicht twijfel je er zelf over om een bijdrage te leveren. Dat kan op verschillende manieren:

  • Werken voor ze
  • Geld doneren
  • Collecte lopen aan de deur

Werken bij het Diabetes Fonds zit er waarschijnlijk niet in. De organisatie is klein waardoor er niet snel een vacature vrij komt. Daarnaast heb je een gespecialiseerde achtergrond nodig om hier te werken.

Geld doneren en/of helpen met collecteren is zeker wel mogelijk. Het Fonds kan in principe nooit teveel geld hebben. Daarom zijn ze erg blij als jij je steentje kan bijdragen door te doneren in plaats van een nieuwe auto te kopen.


#10 Geld wordt goed gebruikt

Voordat jij geld wilt doneren, ben je natuurlijk benieuwd of al het geld naar het salaris van de directeur gaat. Dit was overigens 117.760 euro in 2015. Dat is veel geld maar er is ook genoeg gegeven aan onderzoek en voorlichting.

Ze hebben een leuke infographic gemaakt over hun uitgavepatroon in het jaar 2015:

diabetes fonds activiteiten

Zoals je ziet wordt 81% van het geld wat bij het Diabetes Fonds binnenkomt daadwerkelijk gespendeerd aan wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

De rest wordt gebruikt om de administratie (en salarissen) te betalen. Al met al hebben ze ruim 3,5 miljoen euro kunnen uitgeven om diabetes beter te behandelen en te genezen. Iets meer dan 800.000 euro is uitgegeven om de boel draaiende te houden.


#11 Je kan ze volgen op social media

Niet iedereen is er even gek op maar het is mogelijk om het Diabetes Fonds via verschillende kanalen op social media te volgen.

Je kan ze vinden op:

De dingen die gedeeld worden zijn deels een stukje marketing en deels informatief.

social media diabetes fonds

Zo worden er mededelingen gedaan over nieuwe mijlpalen of een speciaal evenement wat georganiseerd gaat worden. Ook kan je het nieuws volgen via hun nieuwsbrief.


#12 Ze willen grote sprongen maken

Het Diabetes Fonds heeft een meerjarenplan (2016-2019) genaamd 'Grote Sprongen'. Gedurende deze periode zullen zij zich focussen op:

  • Meer onderzoek doen naar het genezen van diabetes
  • Een gezonde levensstijl promoten

Dat laatste is vooral iets waar Ziektevrijleven.nl zich mee bezig houdt. Zoals eerder aangegeven, zal het Fonds niet snel recht-door-zee adviezen geven waarmee ze op de tenen van grote voedingsfabrikanten zullen trappen.

De adviezen zullen vrijwel altijd algemeen en politiek correct zijn. Helaas is dit niet het beste voor jou.

Soms is het nodig om drastische maatregelen te nemen. Diabetes type 2 krijg je niet zomaar. Het betekent dat je jarenlang verkeerd hebt gegeten. Als je het 'lichtelijk' aanpakt, zal het wellicht jaren duren voordat jij gezond wordt. Als het dan niet al te laat is. Aan algemene adviezen heb je dus niet altijd iets.

Dit is hoe jij de grootste sprong kan maken

De grootste sprong die je kan maken, is door te leren waarom je diabetes type 2 hebt ontwikkeld en hoe jij dit kan omkeren.

Zo kan je eindelijk weer gezond door het leven gaan en afscheid nemen van je suikerziekte. Hoeveel beter zal je leven zijn wanneer je de verschrikkelijke gevolgen van diabetes type 2 kan ontkomen?

Dit allemaal is mogelijk met 'Het Diabetesvrij Geheim'.

In dit kleine E-book leer ik jou wat het beste mechanisme op aarde is om je diabetes type 2 om te keren. Ook leer je waarom je het in eerste instantie hebt gekregen en waarom medicijnen je nooit zullen genezen.

Dit allemaal kan je hieronder gratis downloaden. Waarom gratis? Omdat ik jou een ziektevrij leven gun zodat jij je (klein)kinderen kan zien opgroeien in een gezond lichaam.

Vul je e-mailadres hieronder in en ontvang het direct.

Groetjes,

Ben Kuiper

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend