10 Dingen Die Je Moet Weten Over Diabetesvereniging Nederland

Wat Is Diabetes Type 2

feb 09
10 Dingen Die Je Moet Weten Over Diabetesvereniging Nederland

Als je hebt gehoord van de Diabetesvereniging Nederland, wil je vast meer weten over wat zij doen.

Wat heb jij eraan als diabetespatiënt en is lid worden het geld waard?

In dit artikel leer je alles over de Diabetesvereniging Nederland aan de hand van 11 dingen die je moet weten.

More...

Dit doet de Diabetesvereniging Nederland

Het is goed dat er meerdere organisaties zijn die zich bezighouden met het verbeteren van de positie van diabetespatiënten. Diabetesvereniging Nederland (of DVN) is één van die verenigingen.

Er zijn verschillende redenen waarom lid worden een goed idee is. Ze hebben leden in heel Nederland, van Amersfoort, Eindhoven tot Limburg, Met die leden kun je leuke activiteiten doen. Maar er is nog zoveel meer wat je aan de vereniging hebt.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik je de 11 belangrijkste punten die je moet weten. Je leert over de contributie, of die kosten aftrekbaar zijn en wat je ervoor terugkrijgt.

#1: De Diabetesvereniging is een patiëntenvereniging

Een patiëntenvereniging behartigt de belangen van mensen met diabetes. Zo probeert deze ervoor te zorgen dat patiënten betere zorg krijgen. Ook kun je als patiënt hier terecht voor vragen, informatie en voordeeltjes.

Een goed voorbeeld van wat de DVN doet zijn de ontwikkelingen rond flash glucose monitoring. Dat is een manier van glucose meten zonder dat er geprikt hoeft te worden.

Tegenwoordig kan dit in Nederland alleen met het systeem van Freestyle Libre. Je brengt de sensor aan op je huid en met een mobiele meter lees je elke acht uur de waarden uit. Zo kun je door de dag heen je bloedsuikerwaarden in de gaten houden.

De DVN vecht ervoor dat dit systeem voortaan vergoed wordt door de verzekering.

Meten zonder prikken Freestyle Libre

Dan hoeven patiënten er niet meer zelf voor te betalen. En ze geven alle betrokken partijen informatie over de huidige stand van zaken. Bijvoorbeeld rond het onderzoek naar dit apparaatje.

Een ander voorbeeld is "diabetes op school". Dit was een project zodat kinderen met suikerziekte op school zorg konden krijgen indien nodig.

Voorheen was dit officieel niet toegestaan omdat leraren niet "buiten beroepsmatig" mogen handelen. Door lobby van de Diabetes Vereniging Nederland is dit aangepast en wordt het naar school gaan voor veel jonge patiëntjes makkelijker.


#2: Ze kunnen je voorzien van actuele informatie over diabetes

Op mijn website vind je tientallen artikelen over hoe je diabetes kunt omkeren. De DVN publiceert ook informatie over suikerziekte en focust zich dan met name op diabetes in het dagelijks leven.

Dit is geweldig voor mensen die het net hebben gekregen en willen weten wat er verandert in hun leven. Of voor ouders wiens kinderen net suikerziekte hebben en die graag extra begeleiding willen.

De informatie op hun website is heel handig als naslagwerk. Als je vragen hebt over elk denkbaar onderwerp kun je daar terecht voor praktisch advies. 

Bijvoorbeeld: wat moet je doen als je diabetes hebt en op vakantie gaat?

Contactgegevens Diabetesvereniging Nederland

Bellen met de Klantenservice, Diabeteslijn en/of Advies desk kan op het telefoonnummer 033 - 463 05 66


#3: Ze houden je op de hoogte van de laatste diabetes nieuwtjes

Op deze pagina krijg je actuele informatie over dingen die relevant zijn als je suikerziekte hebt.

Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met de levering van je favoriete apparatuur, zoals de Freestyle Libre of sensoren voor je insulinepomp. Maar ook wanneer er iets speelt met verzekeraars of hoe artsen medicatie voorschrijven lees je het daar terug.

Het is een prachtige pagina om je vinger op de pols te houden van wat er speelt in Nederland rond diabetes.


#4: Je kunt lid worden

Voor 50 euro per jaar kan je lid worden van de vereniging. Dit is best veel geld maar je krijgt er ook veel voor terug.

VOORDELEN VAN EEN LIDMAATSCHAP


Het belangrijkste is misschien wel dat de DVN het gesprek aangaat met de zorgverzekeraars. Zo lobbyen ze voor betere en goedkopere diabeteszorg.

Dat is belangrijk werk omdat verzekeraars in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in geld en daarna pas aan hun klanten denken. Door daar een patiëntenvereniging tegenover te stellen weet je zeker dat jouw belangen als patiënt behartigt worden.

Daarnaast krijg je korting op hulpmiddelen voor diabetes en kun je meedoen aan activiteiten. Dat varieert van voorlichting op scholen tot activiteiten om gezonder te leven met diabetes. De vereniging organiseert overal in Nederland activiteiten, of je nou in Leusden, Den haag, Amsterdam of Groningen woont.

Tot slot zorgt de DVN voor goede voorlichting. De 40.000 leden betalen hier aan mee. En dat is een goede zaak. Want hoe meer mensen de juiste informatie hebben over suikerziekte, hoe minder jij zelf uitleg hoeft te geven en hoe minder sociale problemen jij zult ervaren.

Je lidmaatschap bij de diabetesvereniging Nederland opzeggen is altijd mogelijk. Dit moet voor 1 juni of 1 december van het desbetreffende jaar. Meer informatie kan je hier vinden.


#5: De DVN organiseert activiteiten en kampen voor kinderen

Kinderen met diabetes hebben het niet altijd makkelijk. En omdat ze vaak de enige in hun klas zijn met diabetes kunnen ze zich een beetje eenzaam voelen. Maar door mee te doen aan de activiteiten van de DVN hebben ze een leuke tijd samen met lotgenootjes en leren ze beter voor zichzelf zorgen.

Het lidmaatschap kost hetzelfde als voor volwassenen. Maar als ouder krijg jij er het magazine van de vereniging bij. En je kind kan naar alle activiteiten. Vaak worden de kosten van het lidmaatschap vergoed door de verzekering.

De kampen die de DVN organiseert kosten wel wat extra geld.

Deze worden ook vaak vergoed door de verzekering.

Het mooie van deze vakanties is dat er een diabetesverpleegkundige en diabetesarts meegaan die alles scherp in de gaten houden en goed voor de kids zorgen.

En er zijn natuurlijk goed opgeleide vrijwilligers die alles in goede banen leiden. Zo is er het "Razende Ruiters"-kamp voor kinderen die lekker willen paardrijden.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6: Je kunt hulpmiddelen kopen in hun winkel

De DVN heeft een speciale online shop waar je hulpmiddelen kunt bestellen. Dat is fantastisch omdat zij direct declareren bij de verzekeraar. Je hoeft dus niet een aparte declaratie in te dienen nadat je wat hebt gekocht.

Het aanbod bevat alles wat je nodig kunt hebben als diabetespatiënt. Van bloedglucosemeters en ander testmateriaal tot benodigdheden voor je insulinepomp. Ook de extra onderdelen die je elders moeilijk kunt vinden zijn gewoon online te bestellen.


#7: Als vaste klant spaar je punten

Als je vaker koopt in de winkel kun je punten verzamelen. Die zijn inwisselbaar voor allerlei leuke producten. Zo kun je kiezen voor een vijfdelige pannenset of huidcrèmes, om maar wat te noemen uit het assortiment.

En natuurlijk kun je met genoeg punten je lidmaatschap bij de DVN gratis verlengen. Kijk voor meer informatie over de voordelen op het puntenplein.


#8: Je vindt er diabetes-vriendelijke verzekeringen

Zorgverzekeraars mogen je niet uitsluiten omdat je diabetes hebt. Maar andere verzekeraars mogen dit wel. En men doet dit ook regelmatig.

Maar er zijn ook partijen die dat niet doen. Daar pleegt de DVN overleg mee om ervoor te zorgen dat goede verzekeringen ook toegankelijk zijn voor mensen met diabetes. Op hun website vind je een overzicht van verzekeringen die geschikt zijn voor mensen met diabetes.


#9: Je krijgt informatie via de diabeteslijn

Diabeteslijn

Online informatie is handig. Maar het is natuurlijk veel prettiger om je vragen voor te leggen aan een mens van vlees en bloed.

Daarom heeft de DVN de diabeteslijn in het leven geroepen. Daar kun je met al je vragen terecht. Ze beantwoorden geen vragen die acuut zijn of die je aan een dokter moet stellen. Maar verder kunnen ze je ongetwijfeld helpen.

Als je een specifieke vraag hebt over diabetes wil men wel dat je lid bent.


#10: De vereniging heeft een eigen online platform

Waar kun je met vragen terecht aan lotgenoten? En dan vooral de vragen over klachten, alternatieve oplossingen of het delen van praktijkervaring?

Je bent op het online forum van de Diabetesvereniging Nederland op het goede adres. Hier zitten duizenden mensen zoals jij die discussiëren voor de beste oplossingen voor diabetespatiënten. Het leuke is dat je verschillende ervaringen kunt lezen en meer kunt leren over hoe anderen met de ziekte omgaan.


#11: De DVN heeft een collectieve zorgverzekering

Je kunt kiezen uit drie verschillende verzekeraars. En voor zowel een restitutie als natura polis.

Je krijgt wat korting omdat je lid bent van de verzekering. Die is al meer dan de kosten van het lidmaatschap.

En doordat de vereniging met de zorgverzekeraar aan tafel gaat is dat goed voor de diabeteszorg.

Collectieve Zorgverzekering DVN

Als patiënt is het belangrijk om je stem te laten horen. De vereniging doet dit namens jou zodat jij niet zelf brieven hoeft te schrijven naar de verzekering. Tegelijkertijd is korting op iets wat je hoe dan ook moet aanschaffen ook niet verkeerd.

Het Diabetesvrij Geheim

Dat is alles wat je moet weten over de DVN. Voordat je doorgaat, wil ik je nog niets vertellen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat is het voordeel van Diabetesvereniging Nederland volgens jou? Waarom ben jij wel/niet lid? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • franciendevries schreef:

    geef mij gratis E-Book

  • >
    Send this to a friend