Diabetici kunnen met gezonde voeding hun ziekte niet alleen verbeteren, maar ook volledig omkeren!
Maar wat is dan een goed dieet voor diabetici met type 2? Daar ga ik je vandaag mee helpen.
In dit artikel krijg 13 voeding en dieet tips voor diabetici om jezelf te genezen van suikerziekte. Diabetes omkeren met de hulp van Ziektevrijleven wordt niet makkelijker dan dit!
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Hoeksteen voor diabetici: de juiste voeding
Als je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, is dat even schrikken. Zal je zieker worden? En hoe moet dat nu met eten?
"Je kan een aantal slimme trucs toepassen om je bloedsuiker in bedwang te houden. En ze maken je eten nog lekkerder ook."
Je wilt natuurlijk geen complicaties, nare verschijnselen of uit de hand gelopen symptomen. Gelukkig kan ik jou daarbij helpen.
Wanneer je weet hoe voeding van invloed kan zijn op je diabetes, is het makkelijk om je bloedsuikerwaarden goed te houden.
Doel van dit artikel
In dit artikel krijg je 13 tips om je dokter te verbazen bij de eerstvolgende test. Deze zijn bedoeld voor mensen met diabetes type 2 (en dus niet type 1 of zwangerschapsdiabetes).
Zie dit artikel als een kookboek. Elke tip is opgebouwd als een recept. Zolang je de stapjes achter elkaar opvolgt, zul je zien dat je lekker en gevarieerd eet...
...en je zult nog verbetering in je bloedwaarden zien ook.
#1 Vermijd frisdrank alsof je leven er vanaf hangt
Belasting. Iedereen moet het betalen, niemand vindt het leuk. Behalve de overheid dan.
Ik ben ook geen fan van belastingen. Maar er is één uitzondering.
Het gaat om een belastingvorm die wij in Nederland nog niet hebben, maar die op andere plekken ter wereld wel is ingevoerd. Recent nog in de Amerikaanse stad Philadelphia. En in Engeland wordt er ook over gesproken.
Waar het om gaat?
Frisdrankbelasting.
Cola is bijvoorbeeld niets meer dan suiker met een beetje water en prik.
Er is niets schadelijkers dan het innemen van een grote hoeveelheid suiker als je suikerziekte hebt. Daar zal je dokter je vast voor gewaarschuwd hebben.
Maar heeft hij ook verteld hoeveel suiker in cola of sinas zit?
En belangrijker: dat cola en sinas niets meer is dan suiker aangelengd met water?
Suikerziekte door frisdrank
Ik vond frisdrank ook altijd erg lekker. Totdat ik wetenschappelijke boeken over voeding begon te lezen. Ik ben erachter gekomen dat mensen, sinds de uitvinding van frisdrank, steeds vaker suikerziekte hebben gekregen.
Ik ben geen fan van onnodige belasting. Maar als frisdrank tien keer zo duur was, dan zouden veel minder mensen frisdrank drinken. En dat betekent dat minder mensen deze rotziekte krijgen.
Vermijd dit vloeibare gif alsof je leven er vanaf hangt. Want eerlijk gezegd hangt je leven er ook echt van af.
Pas op
#2 Vruchtensap is ongezond voor diabetici
Vruchtensap is ongezond voor diabetici en zelfs gezonde mensen. En weet je waarom?
Omdat bij "vruchtensap" de gezonde gedeeltes van de vrucht grotendeels weggegooid zijn.
Je voelt je misschien wat in de maling genomen.
"Hebben de bedrijven die de sappen maken niet jarenlang in reclames beweerd dat hun sappen gezonder zijn dan frisdrank? Hebben ze niet allerlei gezondheidsclaims op hun verpakking gezet? Heeft jouw moeder je geen vruchtensap gegeven, omdat dit gezonder zou zijn dan frisdrank?"
Dat laatste klopt wel enigszins. Uit onderzoek blijkt dat vruchtensap vrijwel even ongezond is dan frisdrank. Het bevat vaak, maar niet altijd, iets meer gezonde bestanddelen naast het suiker en water dat frisdrank bevat. Hierdoor komt het net allemaal even iets minder hard binnen.
Vruchtensappen moeten de deur uit
Maar ik moet de diabetici hier teleurstellen. Want de voornaamste ingrediënten van vruchtensap zijn nog altijd suiker en water.
Er zit weliswaar wat gezonds bij, maar de meeste gezonde stukjes appel zijn verloren gegaan tijdens het persen. Er is letterlijk niets gezonds aan vruchtensap. Laat je aub ook niet gek maken door de creatieve marketing van fabrikanten. Er bestaat geen gezonde vruchtensap.
#3 Hoe diabetici kunnen blijven genieten van zoete dingen
Frisdrank en vruchtensappen kun je dus beter vermijden. Maar ook al het andere zoets kan je beter laten staan, of het nou een koekje of een taartje is. Die snacks zorgen er ook voor dat je bloedsuikers heel snel stijgt, wat je natuurlijk niet wilt als je suikerziekte hebt.
Maar ik ben eerlijk: ik hou van zoete dingen. Onze tong kan niet voor niets vijf smaken onderscheiden: zuur, zout, bitter, umami (hartig) en zoet. Die laatste smaak weghalen zou mij heel ongelukkig maken.
Nee, zoet vermijden vind ik maar niets. Wat is er nu lekkerder dan een zoet toetje, of een zoete snack voor bij de koffie?
Dus moest ik wat verzinnen om zonder snoepjes en frisdrank alsnog iets zoets binnen te krijgen. En zo kwam ik bij het oud-Hollandse gezegde:
"Snoep gezond! Eet een appel"
Zoals je weet zijn vruchtensappen ongezond, omdat alle gezonde stukjes van de vrucht eruit zijn gehaald. Wat overblijft is vruchtensap. Maar als je de vrucht zelf opeet, bijvoorbeeld een mandarijntje. Zijn de suikers in dat mandarijntje dan nog steeds ongezond?
Het antwoord is nee. Je eet immers ook de gezonde componenten op. En die gezonde componenten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Vezels zijn je vriend
Belangrijke informatie
De gezonde componenten zijn vezels.
Die geven je een vol gevoel. Als je een appel eet krijg je een beetje suiker binnen, en gelukkig een heleboel vezels. Na een appeltje of twee heb je zoveel vezels binnengekregen, dat dit genoeg vult voor een tussendoortje.
Dat is als je een grote eter bent. Mijn collega Marloes eet er altijd maar één en hier heeft ze meer dan voldoende aan. Dan kan ze er weer een tijdje tegen aan.
Wanneer ik een appeltje zou uitpersen, komt er maar een minuscuul beetje sap uit. Stel dat ik twee appels uitpers, dan is dat nog steeds minder sap dan een vol limonadeglas.
Een glaasje appelsap drink je normaal gesproken BIJ een maaltijd, het is geen tussendoortje op zichzelf. Moet je nagaan wat er gebeurt wanneer je twee appels naast een hoofdmaaltijd eet. Die krijg je waarschijnlijk niet op.
Vezels zorgen voor verzadiging
Tijdens het persen gaan de vezels en andere gezonde delen verloren. Hierdoor krijg je van een glaasje appelsap geen verzadigd gevoel, en van een appel wel.
#4 Je geheime wapens zijn rood, groen en geel
Als jij denkt dat ik het over snoep heb, dan heb je het mis.
Nee, dit gaat over groenten. Groenten zijn net zo belangrijk voor je dieet als schoenen voor vrouwen zijn.
Groenten
Groenten zitten vol met vezels en bevatten weinig suiker. De voordelen van groenten zijn als volgt:
Er is geen wetenschapper of dokter die je zal aanraden om minder groenten te eten.
Hoe meer groenten je eet, hoe minder ruimte jij in je maag overhoudt voor zoete troep. Dat is heel anders dan wanneer je het andersom zou doen. Je kan veel meer calorieën eten wanneer je ongezond eet dan wanneer je gezond eet.
Bekijk de afbeelding hiernaast. Overal ligt 200 kilocalorieën (kcal) aan voeding op een bord.
Zoals je kunt zien krijg je veel meer groenten en fruit voor 200 kcal wanneer je dit vergelijkt met snoep, frisdrank en fastfood.
En geloof mij, 588 gram broccoli is er veel terwijl 51 gram snoep zo op is.
Ongezonde producten bevatten (vrijwel) geen vezels
Simpelweg komt dit doordat ongezonde producten geen vezels bevatten. Je krijgt er geen verzadigd gevoel van.
Snoep is zo gemaakt dat je er veel suiker door binnenkrijgt, zonder er vol van te raken. Daardoor eet je er meer van, en verdienen de bedrijven die dit soort snoepgoed maken meer geld.
Maar bij groenten gaat dat anders. Je kan rustig drie paprika's eten en geen trek meer hebben, terwijl je weinig suiker hebt binnengekregen. Dat komt dus door de vezels.
"Groenten zijn ideaal voor diabetici."
Behandel groenten dus als je geheime wapen. Je krijgt van mij bonuspunten als je ze bij elke maaltijd meeneemt. Als je dat te veel werk vindt, is het ook goed om eerst bij je avondeten te beginnen. Eet zoveel groenten totdat de eerste trek is gestild.
#5 Eet volkoren rijst en brood
Witbrood en witte rijst zijn de "vruchtensappen" van dit soort koolhydraatrijke producten. Het zijn bewerkte producten, waarbij de gezondste delen verwijderd zijn.
Wat overblijft zijn koolhydraten - oftewel, een vorm van suikers - in compacte vorm. Net zoals bij jus d'orange zal je bloedsuikerspiegel flink stijgen.
Witbrood en witte rijst kan je dus maar beter laten staan.
Maar het zou zonde zijn als je deze producten nooit meer kon eten. Gelukkig zijn er een paar manieren om de schade te beperken.
Het eerste punt is dat je voor volkorenproducten kiest. Dat betekent:
Slechte producten:
Vervangen door:
Volkoren producten bevatten meer vezels. Daardoor slaat je bloedsuiker minder op hol. Dat is beter voor diabetici dus.
Vezels verlagen de glycemische index (GI) van een product en maken ze dus ook gezonder.
Zo kan je toch blijven genieten van brood, rijst en pasta.
Het beste is om koolhydraatarme varianten van deze producten te eten. Denk hierbij aan koolhydraatarm brood, koolhydraatarme pasta/pasta op basis van peulvruchten en bloemkoolrijst.
#6 Hoe je rijst, brood en pasta gezonder en lekkerder maakt
In al deze producten zitten suikers. Maar als je de volkoren variant kiest, krijg je er meer vezels bij. En krijgt je bloedsuikerspiegel niet zo'n harde klap.
Door deze suikerbronnen te combineren met andere voedingsmiddelen waar weinig suikers in zitten, kan je ze niet alleen gezonder maken...
...maar ook lekkerder.
Je verlaagt hierdoor de glycemische index van het product.
Door goed voor jezelf en je gezin te koken en daarbij goed op de groenten en saus te letten, kan je dus heel makkelijk gezonder en lekkerder eten.
Want eerlijk is eerlijk: de meeste mensen vinden de saus het lekkerst van het hele gerecht.
Zolang je suiker weglaat en deze vervangt door iets vettigs en iets zuurs, dan is dat nog goed voor je ook.
Helaas weten weinig diabetici dit (vooral omdat ze denken dat vet ongezond is).
#7 Zet je friteuse bij het grofvuil
In de vorige tip heb je geleerd dat wanneer je pasta, rijst of brood met iets vettigs en/of iets zuurs eet, het minder van invloed is op je bloedsuiker.
Dus nu denk je misschien;
"Als ik aardappelen frituur, worden ze heel vet. Dus dan zal dat vast ook geen belasting voor mijn bloedsuikerspiegel zijn."
Die gedachte is heel logisch, maar helaas gaat die vlieger niet op. Anders zat ik op dit moment met een lekker frietje in de hand.
Friet krijg je door aardappelen te frituren. Hierbij worden ze op hoge temperatuur in olie gedompeld. Door de verhitting verandert de chemische structuur van de aardappels.
Sterker nog: friet is één van de meest slechte voedingsmiddelen voor je bloedsuikerspiegel. Het verhoogt deze namelijk sneller als geen enkel ander voedingsmiddel.
Gebakken aardappelen zijn helaas niet veel beter. Zeker als je ze op hoge temperatuur bereidt. Daarom is het beter om gebakken en gefrituurde aardappelen te laten staan.
#8 Drink dranken die je een steuntje in de rug geven
Frisdrank en vruchtensap zijn niet goed. Maar alleen maar water drinken is ook zo saai.
Gelukkig zijn er een aantal dranken die je bloedsuikerspiegel niet negatief beïnvloeden en zelfs een steuntje in de rug geven. Doordat ze je hongergevoel laten afnemen, zoals bij groene thee. Of doordat ze goed zijn voor je maag, zoals bij vers kokoswater.
Hieronder heb ik mijn favoriete dranken met jullie gedeeld:
GEZONDE DRANKEN VOOR DIABETICI
#9 Wat je kunt leren van kippen
Stel, je hebt twee kippenhokken (hok A en hok B) en je wilt kijken hoe je kan besparen op kippenvoer. Je besluit om beide hokken een ander soort voer te geven, om te zien waar kippen minder van eten.
Hok A
Voor hok A neem je voer waar veel eiwitten en weinig suikers in zitten.
Dit is vergelijkbaar met een stukje vlees: het bevat veel eiwitten, en weinig suikers.
Hok B
Voor kippenhok B neem je voer met veel suikers en weinig eiwitten.
Dit is vergelijkbaar met pasta en brood.
Zowel hok A als hok B krijgen een enorme berg voer. Er is dus altijd genoeg: de kippen kunnen zoveel eten als dat ze willen.
Welk kippenhok zal het minste voedsel opmaken? Hok A of hok B?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het om Hok A gaat. Het voer met veel eiwitten, daar eten kippen minder van. Ze voelen zich dus eerder verzadigd als ze voer krijgen met meer eiwitten.
Maar toen ontdekten de wetenschappers iets geks. Toen ze goed keken naar hoeveel de kippen hadden gegeten, kwamen ze erachter dat alle kippen een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten binnen hadden gekregen. Maar omdat in het voer voor hok B minder eiwitten zaten, moesten de kippen er meer van eten om de gewenste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen.
Later is dit experiment met andere dieren herhaalt, zoals ratten. Het blijkt dat ook zij blijven eten totdat ze een bepaalde hoeveelheid eiwitten binnen hebben gekregen.
Eiwitten en verzadiging
Waarom is dat zo belangrijk?
Eiwitten zijn nauwelijks van invloed op je bloedsuiker in vergelijking met suikers. Er is een bepaalde hoeveelheid eiwitten die dieren en mensen nodig hebben om zich verzadigd te voelen. Daarna hebben ze minder behoefte aan eten. Als jij die hoeveelheid eiwitten binnen krijgt, zul jij dus ook minder trek krijgen in andere dingen.
Andersom kan je door het eten van suikers niet de hoeveelheid eiwitten krijgen die je nodig hebt. Stel dat je alleen maar brood zou eten, waar verhoudingsgewijs weinig eiwit in zit. Dan zal je geneigd zijn om heel veel suikers te eten, puur om genoeg eiwitten binnen te krijgen.
En dat wil je juist voorkomen.
De beste combinatie is wanneer je eiwitten met vetten eet. Vetten doen helemaal niks met je bloedsuikerspiegel en eiwitten zorgen voor de beste verzadiging.
Eiwitten en vetten worden bij ons ook wel het gouden duo genoemd.
#10 Maak een wandelingetje na het eten
Je kent vast wel iemand in je buurt die veel met sport bezig is, maar die het niet kan nalaten om dat voortdurend te laten merken.
Ik had een buurman van in de 50 die fanatiek aan wielrennen deed. Hartstikke goed natuurlijk om veel te sporten.
Maar het was een nog grotere sport voor hem om in zijn volledige wieler-tenue door de buurt te lopen, het liefst met zijn fiets over zijn schouder.
"Ja buurman," riep hij dan over de heg, "net weer 30 kilometer!"
Mooi voor hem natuurlijk. Maar als je arts je heeft verteld dat het gezond is om te sporten als je diabetes hebt, hoef je echt niet zo'n aansteller te worden als die buurman.
Sterker nog: je bent veel beter af als je het wat rustiger aan doet. Je kan namelijk je bloedsuikerspiegel voortdurend laag houden door na elke maaltijd een wandelingetje te maken.
Wandelen verlaagt je bloedsuikerspiegel
"In 2013 ontdekten wetenschappers dat een wandelingetje van vijftien minuten na elke maaltijd effectiever is dan dagelijks 45 minuten keihard sporten."
Als jij dus niet zo van sporten houdt en er niet aan moet denken om elke dag 45 minuten helemaal los te gaan, kan jij dus in je handjes wrijven.
Is sporten dan niet goed voor je?
Tip!
Natuurlijk is sporten goed voor je. Vooral voor diabetici. Ik ben er zelf een groot fan van. Maar je hoeft niet te overdrijven om er baat bij te hebben. Dat laat dit onderzoek heel mooi zien.
Kies iets wat je leuk vindt, en wat je lang kan volhouden. Misschien vind je die wandeling na het avondeten zo fijn, dat je er nog een half uurtje aan vastplakt. Maar als je naar de sportschool wilt gaan om spieren te kweken, kan dat ook.
Of kijk anders naar onze Fit en Vitaal in 15 cursus. Die hebben we speciaal hiervoor gemaakt.
#11 Maak het onmogelijk om ongezonde keuzes te maken als diabetici
Een artikel over een gezond dieet voor diabetici, zou niet compleet zijn zonder te praten over psychologie.
Elke diëtist weet dat het makkelijk is om te vertellen wat iemand wel en niet mag eten. Maar het is moeilijk om iemand te helpen het vol te houden.
De eerste stap voor diabetici is om het onmogelijk te maken om dingen te eten die niet goed voor je zijn.
Gooi daarom al je keukenkastjes open. Trek alles eruit dat vol suikers zit en dat daarnaast in een fabriek is gemaakt. En vergeet gefrituurde etenswaren niet.
Dit kun je allemaal weggooien of aan je buurvrouw geven. Je hebt het nu niet meer nodig. Wanneer je het niet in huis hebt, kun je het ook niet opeten.
Vervangende producten
Natuurlijk moet je er wel wat voor in de plaats hebben. Stel dat je vroeger een boterham met hagelslag maakte, als je trek had. Daar wil je nu een vervanger in huis hebben. Hierbij kun je denken aan:
En ja, het is een cliché.... Maar doe boodschappen na het eten. Je wordt minder in de verleiding gebracht als je met een volle maag naar de supermarkt gaat. Diabetici kunnen ook het beste een boodschappenlijstje maken. Dan koop je ook minder ongezonde producten.
#12 Vraag je omgeving om steun
Suikerziekte hebben is lastig. Je moet op dingen letten waar je vroeger nooit aan hoefde te denken. En als je een foutje maakt, kan je daar flink last van krijgen.
Als je hebt ontdekt dat voeding je kan helpen om je bloedsuiker onder controle te brengen, dan vereist dit aanpassingen in je eetpatroon.
Maar als je een gezin hebt, kan het zijn dat die er niet op zitten te wachten om met je mee te doen..
Wat je echter moet weten, is dat alle maatregelen om je bloedsuiker onder controle te krijgen ook goed zijn voor je gezin. Je kan diabetes type 2 namelijk grotendeels voorkomen door een gezond dieet aan te houden. Bijvoorbeeld door de voedingstips van hierboven toe te passen.
Een gezond dieet is voor iedereen belangrijk
Roep daarom je gezin bij elkaar, en leg hen uit dat je hun steun nodig hebt omdat het moeilijk is om met suikerziekte om te gaan.
Vertel dat je voor je gezondheid anders wilt eten. Gezonder, beter maar ook lekkerder.
Vraag dan of ze je willen helpen. Door je bij de les te houden als je op een zwak moment een pak koekjes haalt bij de supermarkt.
Als jij ze overtuigt kan je ze vertellen over de voordelen van een gezond dieet.
En hoe dat diabetes type 2 kan voorkomen. Je zult zien dat je gezinsleden geen suikerziekte willen krijgen en vanuit die angst met je meedoen. Ook kan het zoeken naar andere diabetici helpen. Een sociaal vangnet, in welke vorm dan ook, werkt heel goed.
#13 Hoe je gezond uit eten gaat
Hoe kan je blijven genieten van eten buiten de deur, wanneer jij eigenlijk streng voor jezelf moet zijn op hetgeen wat jij binnenkrijgt?
Het is voor diabetici makkelijker dan je denkt. Zolang je met het volgende rekening houdt:
Pas op
Het 'vergeten' redmiddel voor diabetici
Je hebt nu meerdere tips voor diabetici gekregen. Maar wat als ik je vertel dat jij je ziekte totaal kunt omkeren.
Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.S. wat zijn volgens jou de beste tips voor diabetici? Wat zou de hoeksteen van een gezond dieet moeten zijn volgens jou? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 08 oktober 2023