Extreem Hoge Bloeddruk? Uitleg + 11 Tips Om Het Te Verlagen

Verlagen Hoge Bloeddruk

feb 07
Extreem Hoge Bloeddruk? Uitleg + 11 Tips Om Het Te Verlagen

Heb jij last van een extreem hoge bloeddruk en ben je benieuwd wat de gevolgen daarvan zijn en wat je eraan kunt doen om deze te verlagen? Zoek dan niet verder. 

In dit artikel leg ik je uit hoe een hoge bloeddruk ontstaat, wat de meest voorkomende klachten zijn en hoe je je extreem hoge bloeddruk zo snel mogelijk kunt verlagen. 

More...

Hoe ontstaat een extreem hoge bloeddruk?

Veel mensen in Nederland hebben last van een te hoge bloeddruk. Daarbij moet je denken aan ongeveer 25% van de bevolking. En boven de 65 jaar blijkt dat 50% last heeft van een te hoge bloeddruk. 

Dat dit een groot probleem is in westerse landen kun je dus wel stellen. En maar bij een heel klein deel daarvan spelen erfelijke factoren een rol. Nu hoor ik je denken:

"Ja maar mijn moeder en vader hadden ook last van een hoge bloeddruk. Dus dan moeten de genen toch wel een rol spelen". 

Het antwoord hierop is: Nee. De kans dat je ongezonde gewoontes vanuit huis hebt meegekregen is vooral erg groot. Het ligt dus niet aan je genen, maar aan het gedrag dat je hebt overgeërfd. 

Het goede nieuws is dat als het niet aan je genen ligt, je de extreem hoge bloeddruk ook kunt verlagen door de levensstijl aan te passen.

Doel van dit artikel

In dit artikel leg ik je precies uit wanneer je een extreem hoge bloeddruk hebt en welke symptomen je daarbij kunt ervaren. Die symptomen hoef je echt niet altijd te ervaren, maar er is wel een rode draad die je waarschijnlijk herkent. 


Je leert wat de oorzaak is van je hoge bloeddruk en ik geef je 11 tips om je hoge bloeddruk zo snel mogelijk te verlagen. 

Wat is een extreem hoge bloeddruk?

Hoe hoog een extreem hoge bloeddruk is, leg ik je hieronder uit. Er zijn namelijk verschillende gradaties van een hoge bloeddruk. Iemand met een licht verhoogde bloeddruk zal minder klachten en gevolgen ervaren dan iemand die een extreem hoge bloeddruk heeft. 

De bloeddruk wordt onderverdeeld in een bovendruk en een onderdruk. Je krijgt dus altijd 2 waarden te horen. Als er een verhoogde bloeddruk is, dan zie je dat vooral terug in de bovendruk en uiteindelijk ook in de onderdruk. 

Je hebt een gezonde bloeddruk als:

 • De bovendruk tussen de 100 en 135 mm/Hg zit
 • De onderdruk tussen 60 en 90 mm/Hg zit

Je een licht verhoogde bloeddruk als:

 • De bovendruk tussen de 135 en 160 mm/Hg zit.
 • De onderdruk tussen de 85 en 100 mm/Hg zit. 

Je hebt een hoge bloeddruk als:

 • De bovendruk tussen de 160 en 180 mm/Hg zit
 • De onderdruk tussen de 100 en 110 mm/Hg zit. 

Je hebt een extreem hoge bloeddruk als:

 • De bovendruk boven de 180 mm/Hg zit
 • De onderdruk boven de 110 mm/Hg zit. 

Er is officieel nog een categorie die een hypertensief spoedgeval wordt genoemd. Dit is wanneer je een extreem hoge bloeddruk hebt en daarnaast schade ervaart aan verschillende organen. Vaak is de bloeddruk dan hoger dan 200 mm/Hg en zijn er verdenkingen op problemen met organen zoals hersenen, nieren, hart en bloedvaten

Wat te doen bij een extreem hoge bloeddruk in dit geval? Neem contact op met je arts of bel 112 mocht je acute problemen ervaren.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel eens door waarin ik uitleg wanneer je naar het ziekenhuis moet met een extreem hoge bloeddruk

Klachten bij een extreem hoge bloeddruk

Bij een extreem hoge bloeddruk is de kans op klachten en symptomen wel een stuk groter dan wanneer je een licht verhoogde bloeddruk hebt. Daarom zul je waarschijnlijk een aantal van de onderstaande symptomen kunnen herkennen. 

Een extreem hoge bloeddruk houdt in dat je dus een bovendruk boven de 180 mm/Hg hebt. Dat is echt aan de hoge kant en kan uiteindelijk gevaarlijk worden. Aan welke symptomen kun je een extreem hoge bloeddruk herkennen? Hieronder benoem ik de belangrijkste:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Oorsuizen
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Kortademigheid
wat is een extreem hoge bloeddruk

Het kan dus ook prima zijn dat je een extreem hoge bloeddruk hebt zonder één van deze symptomen te ervaren. Dat is niet per se goed, want dat betekent ook dat je niet snel in de gaten zult hebben wat voor gevolgen een extreem hoge bloeddruk kan hebben. Heb je wel symptomen, dan ben je eerder geneigd iets aan je hoge bloeddruk te doen.

Wil je iets meer uitleg over bovenstaande symptomen? Dan kan het zeker handig dit artikel eens te lezen.  

Tips om je extreem hoge bloeddruk te verlagen

Voordat ik je tips ga geven om je bloeddruk te verlagen, is het misschien handig om te weten wat de oorzaken zijn van een extreem hoge bloeddruk.

Ik heb het hierboven al even genoemd, maar de kans is erg groot dat je een hoge bloeddruk hebt, doordat je een ongezonde levensstijl hebt. 

Tegenwoordig wordt het ook steeds lastiger om gezond te leven. Je ziet continu reclames op TV van ongezonde producten. Je werkt hard, waardoor je geen tijd hebt om te sporten. En je bent continu gestrest door van alles in je omgeving. 

Gezond leven, betekent een gezond lichaam

Toch is het erg belangrijk om je eigen lichaam gezond te houden. Af en toe een snack hier en daar zorgt er niet voor dat je een extreem hoge bloeddruk hebt. Daar gaan vaak jaren overheen.

Dus wordt het tijd om weer gezonde keuzes te maken, zodat jij je extreem hoge bloeddruk (zonder medicatie) kan verlagen. 

#1 Verdiep je in de juiste materie

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van dit hele artikel. Overal op het internet kun je tegenwoordig informatie vinden over voeding en een gezonde levensstijl. Maar wat is nu precies juist en wat onjuist. 

Zelfs de grote websites van de overheid vertellen je de verkeerde dingen. Zo wordt sinds de jaren 70 al gepleit voor het vermijden van verzadigde vetten. En toch is het aantal mensen met een te hoge bloeddruk. Hetzelfde geldt voor het aantal diabeten en cholesterolpatiënten. En dat is echt niet puur toeval. Het zijn gewoon verkeerde adviezen

Verdiepen in de juiste informatie is heel belangrijk. Nu hoef je echt niet elk wetenschappelijke artikel door te nemen, maar klakkeloos dingen overnemen van je buurman is ook niet de bedoeling. 

extreem hoge bloeddruk symptomen

Lees je dus goed in bij de juiste websites of via de juiste boeken.

Kijk naar wat voor bronnen er worden gebruikt.

In het begin zul je denken dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar gaandeweg leer je het steeds beter begrijpen. 

Gelukkig heb je deze website al gevonden en ben je dus op het juiste pad. Ben en ik wijden al onze tijd aan het uitzoeken van de juiste voedingsadviezen. 


#2 Vermijd slechte koolhydraatbronnen

Hierbij een praktische tip. Nederlanders houden van hun stukjes brood. Zowel bij het ontbijt als bij de lunch worden deze genuttigd. Ook is het heel normaal dat er een koekje bij de koffie komt en met het avondeten moet er toch wel aardappels gegeten worden. 

En dat is helaas niet allemaal even handig. Het gemiddelde eetpatroon van een Nederlander bestaat voor 70% uit koolhydraten. Dat zou bij een normaal patroon niet boven 30 tot 40% uit moeten komen. En in de meeste gevallen zijn het ook nog eens "ongezonde" koolhydraten. 

Je kunt het misschien dus wel raden, maar al die overtollige koolhydraten en suikers dragen bij aan een hoge bloeddruk en andere welvaartsziekten.

Het is dus erg belangrijk dat jij koolhydraatinname beperkt. Ook is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt wat betreft de koolhydraatbronnen. Zo is volkoren brood al vele malen gezonder dan witbrood. 

Snelle koolhydraten en een te hoge bloeddruk

Waarom dragen snelle koolhydraten bij aan een hoge bloeddruk? Wanneer je een lange tijd veel koolhydraten eet (zoals de gemiddelde Nederlander), dan blijft op den duur je bloedsuiker hoger.


Suiker in het bloed zorgt ervoor dat je meer vocht in de bloedvaten aantrekt en daardoor stijgt de bloeddruk. Dat is overigens ook de reden waarom diabetes type 2 en een hoge bloeddruk hand in hand gaan. 


#3 Zoek de juiste begeleiding

Het hebben van begeleiding is belangrijk wanneer je een probleem hebt. Zo ga je naar psycholoog als je niet goed in je vel zit en naar een dokter als je ziek bent. 

Maar het probleem van een extreem hoge bloeddruk, is dat deze in 95% van de gevallen wordt veroorzaakt door een ongezond eet- en drinkpatroon. Je kunt dus zeker naar de huisarts gaan, maar die gaat je vervolgens geen beter advies geven dan:

"Je moet gezonder gaan eten en drinken en meer gaan bewegen." 

Zover was je inmiddels al. Maar de handvaten voor hoe je dit moet doen, krijg je er niet bij. En dat is waar wij je wel goed kunnen helpen.

De juiste begeleiding omtrent het "verlagen van je bloeddruk" kun je bij ons krijgen. Niet alleen staat alle informatie gratis op onze website. Ook kun je heel veel gratis recepten vinden die zowel goed zijn voor je bloeddruk als voor je bloedsuiker. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun je je altijd door ons laten begeleiden. 

Waarom niet door de gemiddelde diëtiste? Omdat zij zich in 9 van de 10 gevallen niet blijven inlezen in nieuwe wetenschappelijke studies en informatie en zich dus vaak vasthouden aan oude richtlijnen. Denk aan het feit dat veel diëtisten nog steeds zeggen dat je het eten van vetten moet vermijden, omdat ze je aderen doen dichtslibben. 

Al met al is het vinden van de juiste begeleiding erg belangrijk!


#4 Begin met sporten

Het hebben van ongezonde levensstijl kan zich uitten in verschillende aspecten. Denk hierbij aan:

 • Ongezond eten
 • Roken
 • Chronische stress
 • Helemaal niet bewegen of sporten

Ze zijn allemaal even belangrijk als aankomt op het hebben van een gezond lichaam. Maar je ziet vaak dat mensen meerdere slechte gewoontes hebben en dat de keuzes vaak samenvallen. 

Iemand die veel stress ervaart, eet vaak ongezonder, beweegt minder en rookt vaker.

En dat is zonde, want sporten kan niet alleen de bloeddruk verlagen, maar het vermindert ook chronische stress.

Je zit beter in je vel waardoor je over het algemeen ook weer betere keuzes maakt. 

Zo beland je in een positieve vicieuze cirkel. 

extreem hoge bloeddruk oorzaken

Hoe kan sporten je bloeddruk verlagen? Tijdens inspanning pompt het hart harder en stijgt tijdelijk de bloeddruk, maar de bloedvaten worden daardoor elastischer, wat op de lange termijn een hoge bloeddruk kan verlagen.  

Ben je benieuwd wat de beste sporten zijn om je bloeddruk te verlagen? Dat leer je in dit artikel.


#5 Eet meer vezels

Wat een koolhydraatbron gezond maakt, is de hoeveelheid vezels dat het bevat. Hoe meer vezels, hoe beter. 

Vezels bevinden zich voornamelijk in planten. Ze geven een plant de stevigheid die het nodig heeft. En vezels zorgen er in het menselijk lichaam voor dat koolhydraten minder snel opgenomen kunnen worden. 

Er bestaan 3 soorten vezels:

 • Oplosbare vezels
 • Onoplosbare vezels
 • Resistente vezels

Het zegt jou waarschijnlijk vrij weinig, maar ze hebben alle drie verschillende functies in het lichaam. 

1

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels kunnen oplossen in water. Door op te lossen in het water in je darmen, maken ze de voedselbrij erg stroperig. Hierdoor worden koolhydraten minder snel opgenomen en dat resulteert in een minder hoge bloedsuikerpiek en dus in een lagere bloeddruk. .

2

Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels kunnen niet oplossen in water. Het is net alsof je bakmeel probeert op te lossen in water. Het zal wel mengen, maar niet oplossen. Deze vezels blijken je darmwand te prikkelen. Hierdoor wordt je stoelgang beter. Daarnaast verteert onze darmflora deze vezels waardoor de darmflora gezond blijft. 

3

Resistente vezels

Resistente vezels kunnen niet verteerd worden door onze darmbacteriën. Deze vezels hebben alleen een positieve werking op onze darmwerking en stoelgang.

Je zoekt dus het liefst producten uit die zoveel mogelijk vezels bevatten. Denk aan groente, fruit en peulvruchten. De hoeveelheid vezels kun je terugvinden op de verpakking bij de voedingsinformatie. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Stop met roken

Eigenlijk valt er vrij weinig te zeggen over deze tip. Stoppen met roken is namelijk heel belangrijk en voor heel veel mensen ook wel duidelijk. 

Niemand zal je vertellen dat roken gezond is, maar het is met name slecht voor je bloedvaten en veroorzaakt een hoge bloeddruk.

wat te doen bij een extreem hoge bloeddruk

Hoe veroorzaakt roken een hoge bloeddruk?

Roken zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline en noradrenaline vrijmaakt.

Dit zal je hart sneller en harder laten kloppen. Hierdoor stijgt je bloeddruk en krijg je een hoge hartslag

Ook zullen deze stoffen je bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddruk verder stijgt.

Tevens zorgen de schadelijke stoffen in sigaretten ervoor dat de hoeveelheid aderverkalking in je lichaam toeneemt. Deze vernauwingen in je aderen verhogen natuurlijk ook je bloeddruk.

Levensstijl van rokers

Daar komt nog eens bij dat mensen die roken, over het algemeen geen gezonde levensstijl hebben en dus vaker ongezond eten en niet bewegen. Die combinatie is helemaal funest voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.


#7 Vermijd stress bij een extreem hoge bloeddruk

Vermijd stress en daarmee bedoel ik geen kortdurende stress zoals een sportsessie, maar met name chronische stress

Kortdurende stress die je ervaart als je opeens een tegenligger ziet of die je tijdens een sportsessie hebt, is geen probleem. Het lichaam kan dat heel goed verwerken en je hebt maar tijdelijk een stijging in je bloeddruk, maar bij langdurige stress gaan de hoge bloeddruk en andere bijwerkingen van stress niet meer weg. 

Bij chronische stress is deze reactie verstoord waardoor cortisol en adrenaline niet meer terugzakken, omdat de dreiging nooit "voorbij is".

Zo liet een belangrijk onderzoek zien dat wanneer cortisol (en adrenaline) continu hoog blijven dit de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 90% verhoogde

Chronische stress is dus ongezond en kan in combinatie met andere punten zeker voor een extreem hoge bloeddruk zorgen. 


#8 Eet meer eiwitten

Het hebben van een gezond eetpatroon is belangrijk. Dat is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe ziet een gezond eetpatroon eruit?

Een deel van een gezond eetpatroon bestaat uit het eten van eiwitten.

Eiwitten zijn een macronutriënt (net zoals koolhydraten en vetten zijn) en zorgen voor de meeste verzadiging en maar een kleine bloedsuikerpiek. Dat is dus ideaal. Ze vullen je en er zijn eigenlijk geen nare gevolgen voor het lichaam.

In welke producten bevinden zich veel eiwitten?

 • Met name in Vlees, vis en gevogelte
 • Maar ook zeker in zuivel, kaas, peulvruchten en soja

Wanneer je deze dus voldoende eet, zul je automatisch minder ongezonde koolhydraten en suikers eten. En dat brengt mij gelijk bij de volgende tip...


#9 Eet meer gezonde vetten

Niet alleen het eten van meer eiwitten zal bijdragen aan een gezonde bloeddruk, maar ook het eten van meer vetten

En dat gaat vaak bij veel mensen tegen hun gedachtegang in. Vetten zouden je immers dik maken en je een hoog cholesterol geven. 

Sinds de jaren 70 worden er door de overheid allemaal campagnes gevoerd om mensen minder vet te laten eten en toch is het aantal patiënten met een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten toegenomen. 

Inmiddels is ook uit vele onderzoeken gebleken dat het eten van gezonde vetten zelfs erg belangrijk is. Verzadigde vetten uit natuurlijke producten zijn helemaal niet ongezond en helpen je bij het omkeren van verschillende welvaartsziekten. 

Welke producten bevatten veel gezonde vetten?

 • Vette vis
 • Vlees
 • Kaas
 • Volle zuivelproducten
 • Noten & zaden
 • Avocado

Zoals je kunt zien is het dus wel belangrijk dat je deze (verzadigde) vetten uit natuurlijke producten haalt en niet uit een hamburger bij de McDonalds want dan stijgt je bloeddruk wel degelijk.


#10 Gebruik verse en gedroogde kruiden

Het gebruiken van verse en droge kruiden is niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond.

En met verse en gedroogde kruiden bedoel ik dus niet de kant-en-klaar zakjes uit de supermarkt. Die moet je juist VERMIJDEN. Die bevatten voornamelijk veel toegevoegde suikers en zout en zijn om die reden helemaal niet gezond. Die zijn eigenlijk gemaakt voor luie mensen. 

En begrijp mij niet verkeerd:

Ik snap waarom mensen niet te veel moeite willen doen voor het avondeten, maar helaas gaat dit wel ten koste van je gezondheid.

Het gebruik van verse en gedroogde kruiden daarentegen is juist erg gezond. 

Niet alleen omdat je naar eigen smaak kruiden en zout kunt toevoegend aan een gerecht, maar ook omdat verse en gedroogde kruiden veel meer smaak geven.

Daarnaast bevatten kruiden antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen hebben voor je lichaam. Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam beter weerbaar wordt voor ziekten. 


#11 Gebruik het "Bloeddruk Verlagen Geheim" bij een extreem hoge bloeddruk

Inmiddels heb je verschillende tips gekregen om je extreem hoge bloeddruk te kunnen verlagen. Stuk voor stuk zullen ze bijdragen aan een gezonder leven. 

Maar het kan nog beter en makkelijker!

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Wat doe jij eraan om je extreem hoge bloeddruk onder controle te krijgen? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend