Interview met dr. Hanno Pijl: “Neem verantwoordelijkheid over je leefstijl.”

Interviews met Diabetes Type 2 Professoren en Hoogleraren

aug 08

Professor dr. Hanno Pijl is Hoogleraar Diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Wij hebben hem vijf belangrijke vragen gesteld over diabetes type 2 en het omkeren van de ziekte.

In dit artikel lees je het volledige interview met prof. dr. Hanno Pijl.

More...

Interview met prof. dr. Hanno Pijl

Prof. dr. Hanno Pijl is Hoogleraar Diabetologie aan de Universiteit Leiden, in het bijzonder de neuro-endocriene regulatie van diabetes en overgewicht.

Daarnaast is hij internist-endocrinoloog op de Afdeling Interne Geneeskunde. En heeft hij diverse nevenwerkzaamheden vervuld zoals voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en is hij bestuurslid van de Vereniging Arts en Voeding.

Voeding als medicijn

Op zijn eigen pagina van VoedingLeeft schrijf dr. Hanno Pijl:

"Mijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons 'westerse' voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. 

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van leefgewoontes de ziekte kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker.

Het wordt hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om de kans kleiner te maken dat we ziek worden. Ik eet zelf vrijwel uitsluitend onbewerkt en ik beweeg zo veel als mijn baan en sociale context dat toelaten."

Doel van dit artikel

Om de verdiepingsslag te maken over (het omkeren van) diabetes type 2, hebben we 5 belangrijke vragen gesteld in een interview met prof. dr. Hanno Pijl.


In dit artikel lees je het gehele interview. Tevens refereren wij naar verschillende werken van Pijl die nog verder de diepte ingaan over de link tussen leefstijl, ziekten en medicatie.

Vraag #1: Is diabetes mellitus type 2 altijd omkeerbaar?

Kunnen alle mensen met diabetes type 2 de ziekte omkeren? Zo niet, welke patiënten niet en waarom?

"Het hangt er van af wat je omkeren noemt. Bijna alle patiënten met type 2 diabetes kunnen met minder medicatie toe als ze hun leefpatroon op de juiste manier aanpassen. Maar lang niet iedereen kan helemaal zonder medicatie.

Vooral mensen met type 2 diabetes die te zwaar zijn en nog niet zo heel lang diabetes hebben kunnen vaak helemaal zonder medicijnen (hoewel sommigen ook na 20 jaar hun medicijnen helemaal kunnen afbouwen!).

Mensen met een min of meer normaal gewicht ten tijde van de diagnose worden bijna altijd beter van de juiste leefstijl, maar moeten vaak nog wel medicijnen blijven slikken of spuiten."

Vraag #2: Hoe kan het dat veel artsen aangeven dat het niet kan?

Hoe komt het volgens u dat er nog steeds artsen zijn die zeggen dat diabetes type 2 niet om te keren is? Tal van keren hebben we van patiënten gehoord dat artsen het niet (willen) geloven ondanks dat de patiënt gezonde bloedwaarden heeft na het verbeteren van het dieet. Ook als de patiënt onderzoeken toont blijft de arts er negatief over.

"Ik ken die verhalen ook en ik vind ze heel vreemd en schokkend eerlijk gezegd. Er is veel scepsis onder artsen over de effecten van leefstijl interventies op ziekte, omdat ze de afgelopen 50 jaar in de praktijk weinig effect hebben gezien.

Dat komt echter niet doordat leefstijl geen effect heeft op diabetes, maar omdat de leefstijlinterventies helemaal verkeerd werden aangeboden. Het is vreselijk lastig om in de context van de maatschappij van vandaag de juiste dingen te doen.

Mensen moeten zorgvuldig worden voorgelicht over de aard en de oorzaken van hun ziekte en over de rol die leefstijl speelt in de ontwikkeling er van. En dan begint het pas. Zeer intensieve begeleiding is voor velen nodig om hun leefstijl (blijvend) te veranderen.

Daar moet echt een professionele coach aan te pas komen. En niets ten nadele van de hardwerkende diëtisten, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten, ze krijgen simpelweg veel te weinig geld/tijd om mensen fatsoenlijk te kunnen helpen. Daar moet heel veel aan gebeuren nu en in de toekomst."

Vraag #3: Waar gaat het mis?

Ondanks dat er vele pogingen (vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties) worden gedaan om als maatschappij gezonder te leven, lopen er nog steeds miljoenen mensen rond met hart- en vaatziekten, cholesterolproblemen, diabetes type 2 en andere welvaartsziekten. Waar gaat het fout?

"De manier waarop wij onze maatschappij en ons leven hebben ingericht past helemaal niet bij onze fysiologie. We eten te veel en de verkeerde dingen, we bewegen veel te weinig, we hebben chronische stress, slapen te kort en van slechte kwaliteit, we roken, gebruiken alcohol en er zijn overal giftige stoffen om ons heen.

Gek genoeg is veel eten en weinig bewegen biologisch gedreven: vroeger moesten we natuurlijk alles wat we konden krijgen verorberen en gaat zitten zodra we voldoende voedsel hadden, omdat er altijd weer periodes waren zonder eten.

Die periodes zijn er nu niet meer. Onze drang om te eten en te zitten zodra het kan keert zich nu tegen ons."

Vraag #4: De drie dingen om diabetes type 2 om te keren

Wat zijn de 3 dingen die iemand het beste kan doen - volgens u als expert - om vanaf vandaag aan het omkeren van diabetes type 2 te beginnen?

 1. 1
  "Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel, vermijd dus alles wat industrieel is bewerkt of gemaakt. Daarmee vermijd je suiker, verkeerde (verzadigde) vetten en zout.
 2. 2
  Wees (erg) zuinig met zetmeel (pasta, brood, rijst en aardappelen), dat is een belangrijke bron van glucose in je bloed.
 3. 3
  Probeer de hele dag door lichamelijk actief te zijn, door bijvoorbeeld regelmatig op te staan van achter je bureau of de televisie, een wandeling te maken, de fiets te pakken in plaats van de auto, de trap te nemen ipv de lift."

Vraag #5: Wat zijn de meest voorkomende valkuilen?

Waar lopen mensen het meest tegenaan bij het verbeteren van hun bloedsuikerspiegel?

"Tegen de verleidingen van alle dag en het keurslijf van onze samenleving (sociale omstandigheden, werkdruk, schulden, stress, etc.)"


Publicaties van prof. dr. Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl is verder bekend van (medewerking aan) diverse wetenschappelijke publicaties omtrent voeding, leefstijl en welvaartsziekten zoals diabetes type 2.

Je kunt dr. Hanno Pijl vinden op LinkedInOrchid en Food100.

Pijl heeft drie boeken uitgebracht.

Daarnaast heeft hij meegewerkt aan meerdere online (wetenschappelijke) publicaties, zoals:

Bekijk hieronder een interessante podcast met Prof. Dr. Hanno Pijl:


Het Diabetesvrij Geheim

Zoals dr. Hanno Pijl al aangeeft is het cruciaal om te werken aan je levensstijl in de voorkoming en genezing van ziektes. Voeding en beweging samen met andere leefstijlfactoren spelen daarin de belangrijkste rol.

Hij geeft in feite aan dat we het heft in eigen hand moeten nemen. De verantwoordelijkheid moeten nemen over onze levensstijl. Ons beseffen dat medicijnen niet de oplossing zijn van welvaartsziekten. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat vind jij van het interview? Ben je het er mee eens iedereen met diabetes type 2 de ziekte kan omkeren? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend