Hoe Keer Je Diabetes Type 2 Om Binnen 6 Weken? 9 Bewezen Tips!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08

Het hebben van diabetes type 2 is één van de ergste ziekten die je tegenwoordig kan hebben.

Gelukkig kan je dit omkeren. Veel makkelijker dan je zou denken.

Keer diabetes om met de 9 simpele en gezonde tips in dit artikel!

Hoe Keer Je Diabetes Type 2 Om Binnen 6 Weken? 9 Bewezen Tips!

More...

Keer diabetes om zonder medicijnen

"Keer diabetes om met voeding!"

Wellicht heb je dit soort claims voorbij horen komen. Misschien heb je zelfs het 'keer diabetes om' programma van de VGZ gelezen. Het klinkt heel verleidelijk om het te geloven. Maar wat jij wilt weten is één ding:

Is het echt mogelijk om diabetes type 2 om te keren met voeding?

Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat je iets wordt beloofd wat achteraf niet waar blijkt te zijn.

Gelukkig is het wel mogelijk om je diabetes type 2 om te keren met een dieet. Maar je moet hiervoor wel bepaalde dingen doen. En vooral bepaalde ongezonde dingen NIET doen. Anders zal "keer diabetes type 2 om!" slechts een slogan blijven en geen realiteit.

Doel van dit artikel

In deze blog leer je de 9 beste tips om suikerziekte om te keren zonder medicijnen. Alles wat je nodig hebt, kan je in de supermarkt vinden. Binnen een paar weken kan je al van je diabetes mellitus type 2 af zijn.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.


#1 Keer diabetes om met vezelrijke voeding

De voornaamste reden dat jij diabetes type 2 ontwikkelt, is door het eten van vezelloos eten vol toegevoegd suiker. Het probleem kent dus twee grote componenten:

  • Vezelarme voeding 
  • Voeding vol toegevoegd suiker 

Tegenwoordig eten de meeste mensen vrij vezelarm omdat bewerkt eten een groot deel uitmaakt van ons dieet.

Hoe weet je of iets bewerkt is?

Als het uit een pakje of een fles komt, is het eigenlijk altijd bewerkt. Vooral wanneer je weinig op een product moet kauwen, geef het de mate van bewerking aan.

keer diabetes om groenten

Vezels geven namelijk stugheid aan planten en producten. Des te meer je op een product moet kauwen, des te meer vezels het bevat. Wat denk jij dat meer vezels bevat:

Een appel of een banaan?

Precies, een appel!

Vezels zorgen ervoor dat de voedselbrij in je maag gel-achtig wordt. Het duurt hierdoor langer voordat je lichaam de suikers/koolhydraten op kan nemen. Hierdoor krijg je minder hoge bloed- en insulinespiegels.

Hoe minder hoog je bloedsuikerspiegel wordt na een maaltijd, hoe beter. Hoe minder je bloedsuikerspiegel schommelt gedurende de dag, hoe beter.

Planten zijn erg vezelrijk!

Keer diabetes om met een vezelrijk dieet! De vezelrijkste producten zijn allemaal planten. Denk hierbij aan groenten, fruit, noten en bonen. Dat zijn de beste bronnen.


#2 Vermijd suikerrijke dranken

Hoe meer je op een product moet kauwen, hoe gezonder het is. Immers, de mate van kauwen op voeding geeft de hoeveelheid vezels in een product aan. Op welke producten hoef je geen seconde te kauwen?

Op vloeistoffen!

Alle vloeistoffen die zoet smaken, wil je dus zo veel mogelijk vermijden. Het liefste helemaal niet meer drinken. De grootste boosdoeners zijn:

  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Suikerrijke (light) zuivelproducten

Door de vele suikers en gebrek aan vezels, schiet je bloedsuikerspiegel in een rap tempo omhoog.

Hierdoor moet je alvleesklier overuren maken om insuline te produceren. Je hebt insuline namelijk nodig om de suikers op te nemen. Als dit één keer per week gebeurt, zal het niet tot diabetes typ 2 leiden. Maar als dit dagelijks gebeurt, zal het zeker tot deze verschrikkelijke ziekte leiden.

Aanvullende informatie

Doe jezelf daarom een plezier en haal geen suikerrijke dranken in huis. Probeer ook geen light dranken met zoetstoffen in huis te halen. Hoewel deze dranken geen suiker bevatten, helpen ze je ook niet om het eten van zoete producten af te leren. Keer diabetes om door bewust te kiezen voor een gezonder eetpatroon.


#3 Let op toegevoegde suikers

Niet alleen worden suikers toegevoegd aan dranken maar ook aan 'vaste' voeding. Je hebt de term 'toegevoegde suikers' vast weleens gehoord. Wellicht weet je ook dat het ongezond is. Maar hoe kan je ze in godsnaam herkennen? Toegevoegd suiker kan meer dan 100 namen hebben. Je leest het goed. Dat zijn er heel veel.

22 meest gebruikte toegevoegde suikers

Dit zijn de 22 meest voorkomende:

  • Suiker
  • Dextrose
  • Disacharide
  • Fructose
  • Galactose
  • Glucose
  • Lactose
  • Maltose
  • Monosacharide
  • Polysacharide
  • Ribose
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Agave
  • Rietsuiker
  • Kokossuiker
  • Dadelsuiker
  • Fruitsap
  • Honing
  • Maple syrup
  • Esdoornsiroop
  • Natuurlijke zoetstof

Klik hier voor een uitgebreide lijst van suikernamen

Wat je moet onthouden is dat veel suikers eindigen op '-ose' of '-ide'. Elke vorm van toegevoegd suiker is ongezond voor jou als diabeet. Ongeacht hoe 'natuurlijk' de stof is. Ze verhogen je bloedsuikerspiegel en maken je lichaam insuline resistenter. Dit zorgt ervoor dat je diabetes type 2 erger wordt. Met alle gevolgen van dien.


#4 Koop volkorenproducten

Zoals eerder aangegeven wil je zoveel mogelijk vezelrijke producten eten. Helaas lukt het je waarschijnlijk niet om elke maaltijd bij groenten, fruit en noten te houden. Hoewel zo'n veganistisch eetpatroon wonderen doet voor je diabetes, is het niet praktisch om vol te houden.

Als je dan toch brood, pasta en rijst wilt eten, kies dan voor de volkorenvariant.

Volkorenproducten zijn om verschillende redenen gezonder:

  • Meer vezels
  • Meer eiwitten
  • Minder koolhydraten

Volkoren is altijd beter

vezels keer diabetes om

Minder koolhydraten en meer vezels zullen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Ook zal daardoor je lichaam minder insuline aan hoeven te maken.

Daar zal je alvleesklier je erg dankbaar voor zijn. Meer eiwitten eten zullen je beter verzadigen. Hierdoor zal je minder snacken en snaaien.

Als je het voorgaande leest, zul je altijd volkoren producten moeten eten.

Pas op

Bruin brood is niet altijd volkoren brood. Er moet daadwerkelijk 'volkoren' op staan. De kleur van een product zegt dus helemaal niets.

Helaas voegen fabrikanten kleurstoffen toe aan brood om het gezonder te laten ogen. Lees dus de etiketten van producten goed voordat je iets koopt. Keer diabetes om met een goed ontbijt vol volkorenbrood. En niet met bruin brood.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Van de verboden vruchten eten?

Wanneer je diabetes type 2 hebt, krijg je soms het gevoel dat je nooit meer zoete producten mag eten. Dat is zeker niet het geval. Het is net als de slogan van Heineken:

"Geniet met mate"

Dat betekent dat je niet elke dag zoete dingen moet eten. Maar af en toe moet zeker kunnen. Wanneer je zoete producten gaat eten, zullen ze vol zitten met suikers. Vandaar natuurlijk de zoete smaak. Maar niet alle zoete producten zijn even slecht voor je.

Fruit en diabetes gaan prima samen

Hoewel er veel verwarring over is, hoef jij je geen zorgen te maken over fruit. Het klopt dat deze producten suikers bevatten. Maar ze bevatten ook vezels.

En dat maakt het verschil.

Keer diabetes om door vezelrijke zoetigheden als fruit te kiezen. Ook het eten van pure chocolade (meer dan 70% cacao) blijkt uit onderzoek te helpen bij het omkeren van diabetes type 2.

fruit diabetes

Ik maak geen grappen. Chocolade en diabetes type 2 gaan prima samen mits je chocolade minimaal voor 70% uit cacao bestaat. Overigens betekent het niet dat je 10 repen per dag mag eten. Wederom: geniet met mate. Hou het bij 25 gram (2 blokjes) per dag.


#6 Zoek structuur in je leven

Het leven zou heel zwaar zijn als wij als mensen elke dag dezelfde 'dingen' opnieuw zouden moeten uitvinden. Elke dag weer het wiel uitvinden om van A naar B te komen is erg onpraktisch. Toch doen de meeste mensen dit wat betreft voeding.

Dagelijks staan mensen in de keuken met de vraag:

"Wat ga ik vandaag eten als ontbijt/lunch/avond eten?"

Jij hoort hier waarschijnlijk bij. Voor de meeste mensen staat het ontbijt vast. Maar bij de lunch en avondeten begint het gegoochel. Elke dag moet er weer verzonnen worden wat er op tafel gaat komen. Waarom zou jij jezelf dit aandoen? Waarom zou je dagelijks het wiel opnieuw uitvinden?

Ga niet elke dag opnieuw het wiel uitvinden

diabetes dagboek

Onderzoek laat zien dat het hebben van structuur in je eetpatroon ontzettend gezond is.

Het kan je bijvoorbeeld helpen met afvallen.

En afvallen is een hele goede manier om diabetes type 2 om te keren.

Maak daarom 'koken' makkelijker voor jezelf.

Verzin hooguit 5 ontbijten, lunches en diners om voortaan te maken. Elke categorie bevat dus hooguit 5 recepten. Bepaal vervolgens welke gerecht je welke dag van de week gaat eten.

Bij het begeleiden van mensen hebben wij gemerkt dat het maken van een 'A' en 'B' dag het makkelijkste is. Je hebt hierdoor eigenlijk maar 2 soorten lunch en 2 soorten avond eten. Doordat het simpel is, is het ook makkelijk vol te houden.

Makkelijker, goedkoper en sneller

Daarnaast is het doen van boodschappen een stuk makkelijker, goedkoper en sneller. Indien je meer afwisseling wilt, kan je een weekmenu voor jezelf maken en dit herhalen. Ervaring leert echter dat dit teveel werk is voor de meeste mensen.


#7 Start met bewegen

Sporten is één van de beste dingen die je kunt doen als diabeet. Zelfs voordat jij je eetpatroon begint te veranderen. Onderzoek is heel duidelijk over diabetes type 2 en sporten:

Hoe meer je beweegt, hoe gezonder het is!

Keer diabetes type 2 om met sporten. Het is wellicht je beste redmiddel naast toegevoegde suikers vermijden. Je hoeft niet meteen als een gek te gaan sporten.

Onderzoek laat zien dat zelfs een simpele wandeling van 15 minuten na een maaltijd wonderen kan doen voor je bloedsuikerspiegel. Je hoeft niet naar een sportschool te gaan.

Kies een sport die je kan volhouden. Dat is verreweg het belangrijkste. Want consistent sporten is veel gezonder dan af en toe heel intensief sporten. Sporten doet namelijk iets heel bijzonders met je lichaam.

sporten diabetes

Keer diabetes om door van de bank af te komen

Bewegen verhoogt je insulinegevoeligheid. Hierdoor hoeft je lichaam minder insuline aan te maken om dezelfde hoeveelheid koolhydraten te verwerken. Hoe minder insuline je nodig hebt om koolhydraten op te nemen, hoe gezonder je bent.

Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat je meer suikers verbrandt en vrijmaakt uit je reserves. Ook dit zorgt ervoor dat je insuline gevoeliger wordt.

Aanvullende informatie

Tip: begin langzaam met bewegen. Vooral als je het al een tijdje niet hebt gedaan. De kans bestaat namelijk dat je spierpijn krijgt. Jouw conditie zal waarschijnlijk ook niet tip top zijn. Geef jezelf de tijd om het op te bouwen.

Voordat je het weet is je lichaam verslaafd aan de lekkere stofjes die vrijkomen bij het sporten. Daarom staan dagelijks vele duizenden mensen in de sportschool!


#8 Kies gezonde verhoudingen op je bord

Is het je weleens opgevallen wat de verhouding van eten op je bord is in een restaurant? Het overgrote deel is vaak een koolhydraatbron. Misschien niet zo gek als je een pasta gerecht besteld.

Maar ook bij andere gerechten wordt er flink wat rijst, aardappelen en/of pasta gegeven. Dit wordt voornamelijk gedaan omdat het goedkoop is voor een restaurant.

Helaas hebben vele mensen dezelfde verhouding thuis. De kans is groot dat jij half je bord (of meer) vult met koolhydraten. Denk hierbij aan de klassieke 3: aardappelen, rijst en/of pasta.

De rest van je bord vul je op met een goed stuk vlees en een paar stukjes verdwaalde groenten. Dit is wat de meeste mensen doen. In sommige gevallen missen de groenten volkomen.

Je doet jezelf en je gezondheid een enorm plezier door meer groenten op je bord te doen. Begin eerst met het opscheppen van de groenten. Een half bord zou het minimale moeten zijn. De rest kan je opvullen met vlees en een koolhydraatbron.

Hierdoor maak je een maaltijd veel gezonder en diabetesvriendelijker. Door dit trucje verminder je de hoeveelheid (slechte) koolhydraten en verhoog je de hoeveelheid vezels. Twee dingen waar je niet zonder kan als diabetes patiënt.


#9 Keer diabetes om met een krachtig mechanisme

De beste tip heb ik als laatst bewaard.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat is volgens jou de beste manier om diabetes type 2 om te keren? Wat heb je allemaal al geprobeerd? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • marleen van hilten schreef:

    Alles wat u beschrijft doe ik. Ik ‘loop’ iedere dag 8 tot 10 km (stevig, ik heb een actieve hond). Zwem iedere week 4 tot 5 keer een uur in koud open water, het hele jaar door.
    Eet totaal geen snelle koolhydraten meer (al sinds ik weet dat ik type 2 heb= 1 jaar). Daarvoor trouwens ook niet, bakte mijn eigen brood.
    Eet ‘s avonds ‘mediterraan’ vlgns Ottolenghi waarbij ik GEEN rijst, pasta, aardappelen, bulgur of couscous eet. Voornamelijk verse groenten, linzen, peulvruchten en 1x per week lamsvlees (100 gram), fazant (100 gram), zalm 100 gram.
    Toetje; 100 gram volle yoghurt + 50 gram blauwe bessen.
    Ontbijt met 40 gram havermout met volle melk en 1 eetlepel stevia poeder of monk fruit.
    Soms een boekweit of haver cracker met kaas of humus. 1 appel per dag en 50 gram noten.
    En toch, heb bijna altijd ‘s ochtends een verhoogde bloedglucose van 7,1 tot ongeveer 8,5.
    Mijn ‘window’ of eating valt tussen 12 uur en 20 uur. 1x per week vast ik en eet tussen 16 uur en 20 uur.
    Snoep; 25 gram pure chocola 70% en niet eens iedere dag.
    Mijn BMI = 26,5 en ik ben 73jaar.
    Ik snap dus niet dat ik ‘s ochtends (nog) een verhoogde bloedglucose heb.
    Ik slik; 1350 mgr metformine= 500 mgr ‘s morgens en 850 mgr 00om 18.30. Verder 10 mgr lercanidipine. Tensie is 124:
    /70.
    Vorig jaar had ik adeno carcinoom in colon. Eva waarden zijn nu 1,4.
    Wat kan ik nog eens doen om die verhoogde bloedglucose ‘s morgens onder de 7 te krijgen?

  • B.G.M. Deinum-van Unen schreef:

    Ik ben sinds een half jaar bezig mijn eetpatroon te veranderen. Veel volkoren produkten. Aardappels 8 minuten koken. Schrikken in koud water. Af laten koelen en een paar uur later in de Actifry met olijfolie te bakken. Al een half jaar geen zoetigheid, koek of snoep gegeten. 1 boterham per dag. Veel groenten, weinig vlees, 1 keer vette vis in de week en 1 keer zelf kabeljauw bakken. 1 keer per dag kwark en yoghurt met fruit en zelfgemaakte granola. Alleen koffie, water of thee. Als tussendoor ongezouten noten en stukje 85% chocola. HBA1c na 3 maanden van 56 naar 44. Nuchtere suiker tussen 4.6 en 5.1. Over 1 week weer bloedprikken (3 maanden na de laatste keer) en dan hopen dat HBA1c weer onder de 40 gezakt is.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Super! Heel mooi voor elkaar gekregen. Als je onder de 42 zit, zou het al perfect zijn. Dan ben je eigenlijk al diabetesvrij :). 40 of lager zou natuurlijk nog mooier zijn maar in eerste instantie nog niet eens nodig.

  • nicolien van tol schreef:

    kunt u mij uitleggen wat het verschil is tussen omgekeerd diabetes en diabetes omgekeerd.

  • jwm smit schreef:

    Ik heb al een hele tijd diabetes 2. Ik ben man, 76 jaar, weeg 73kg en ben de inkoper en kok in ons driepersoons huishouden. Mijn waarde nuchter is gemeten door SHL 13,4, terwijl het minder dan 6 moet zijn.
    Ontbijt rond 10.00 uur: 2 espresso koffie Nespresso, 1 theeglas met thee en gember, 1 glas San Pelegrino bubbelwater met uitgeperste citroen, 1 volkoren knackebrod met schwarzwaldschinken, 1 beschuit met plakje jong belegen Goudakaas, 1 gekookt ei
    Lunch: wordt vaak overgeslagen, geen honger. Soms een bakje griekse yoghurt of een banaan als tussendoortje
    Avondeten rond 1900u: wij eten heel veel groenten, meestal twee soorten. Rijst wordt vaak vervangen door bloemkool- of broccolirijst. Wij eten ook graag diverse curries, met heel veel groente en weinig aardappelen. Vlees wordt 3 keer per week gegeten voor de rest diverse soorten bonen als vervanger.
    Toetjes 2 keer per week, dan hebben we eters. Tiramisu, creme brulee, aardbeien met slagroom….
    Ik had met 39 jaar mijn eerste hartinfarkt, heb 6 weken in het zh gelegen voor allerlei onderzoeken. Geen enkele aanleg gevonden. Ik was mager, lage bloeddruk, geen stress. Het enige waar men op uit kwam was de mogelijke oorzaak dat ik de avond ervoor in Rotterdam in een japans restaurant rauwe vis had gegeten…. Met andere woorden was ik te gezond voor een infarkt. Toen ik 49 was ben ik met spoed geopereerd in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven door een met spoed ingevlogen italiaanse chirurg: 6 bypasses en nog maar 10% doorbloeding, een sterk hart. Een a-typische patient, die er altijd goed en gezond uitziet, zodat doktoren vaak een verkeerde inschatting maken van mijn werkelijke toestand.
    Ook met die diabetes 2 weet ik mij geen raad. Voor het gevoel doe ik alles goed, maar dan toch die hoge waardes.
    Ik zou het op prijs stellen een reaktie van U te ontvangen, eventueel met tips
    mvg Jan Smit

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is inderdaad een zeer a-typisch verhaal. Sinds hoe lang eet je zoals je hierboven beschrijft? En wat is je HbA1c waarde? Graag even alles op de mail zetten want het is niet verstandig om hier open en bloot je medische geschiedenis en waarden te delen :). Daarnaast is verhaal iets te specifiek voor de gemiddelde lezer om er iets aan te hebben. We horen graag van je.

  • hindrik zwaak schreef:

    hallo, ik slik medformin 850.
    ik eet geen kool hydraten ik eet practisch geen suiker . ik ben meer dan 5 jaar onder de 100 kg ik was 112 kg. mijn lengte is 182 cm.
    mijn nuchtere bloedsuiker is tussen 100 en 120. al jaren .
    hoe kom ik van die metformin af.
    ik voel mij gezond en heb geen diabetes 2 klachten.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Wat is je HbA1c? Nuchtere waarden zeggen niet altijd iets. Je lange termijn suiker daarentegen wel.

  • Robert schreef:

    o o o wat is er toch veel om over te slaan in de supermarkten, volgens mij zelfs flink meer dan 90 of 95% van wat er te koop is, wat ik eten mag aan groenten fruit vlees en noten past op een a4’tje, terweil er wel honderd a4’tjes te koop liggen, nou ik blender elke dag een soep van een aantal soorten groenten en kook dat gaar met flink wat kip er in, verder blender ik fruit met yoghurt en pinda’s wanneer ik er zin in heb en bak s’morgens een paar eieren met van alles er op en onder zoals ontbeitspek kaas ui tomaat etc.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goed om te horen dat je erachter bent gekomen hoe ongezond een supermarkt eigenlijk is! Nu gaat het boodschappen doen een stuk sneller denk ik 🙂

  • Hennie schreef:

    Hallo,
    Ik ben sinds 3 weken koolhydraatarm aan het eten maar zie weinig effect op de weegschaal, wel is mijn waarde gezakt naar gemiddeld 8.5
    Het was boven de 10
    Ik heb ingeschreven op je ebook maar krijg geen reactie ook niet in mijn spam

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goed bezig! Het eerste resultaat is er. Ik zou ons dan even een mailtje sturen. Wellicht heb je het al ooit gekregen en is dat de reden dat je het nu niet weer krijgt.

  • >
    Send this to a friend