We zijn weer bijna aangekomen bij het winterseizoen. Een seizoen dat niet één van mijn favorieten is. Het koude en natte weer sla ik liever over om het hele jaar door van de zon te kunnen genieten.
Maar als het op eten aankomt is dat een heel ander verhaal aangezien de lekkerste gerechten (naar mijn mening) in de winter worden gegeten.
Van stoofpotjes tot stampotten en van winterse soepen tot de lekkerste desserts. Ik eet ze het liefst de hele dag door. Stoofpotjes, stampotten en soepen kunnen heel gezond zijn als je de juiste ingrediënten kiest.
In het recept hieronder leer je hoe je een koolhydraatarme goulash stoofpot maakt.
More...
De traditionele Hongaarse goulash is bij veel Nederlanders inmiddels wel bekend. Een heerlijk winters stoofpotje met heerlijke kruiden.
De meeste stoofpotjes zijn naast het feit dat ze erg lekker zijn ook erg gezond. Het is vaak het bijgerecht wat het ongezond maakt. Zo wordt het vaak in combinatie met aardappels, aardappelpuree of rijst gegeten.
Zowel rijst als aardappels passen niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon. Ze zijn dan ook niet verstandig om te eten als je bloedsuikerproblemen hebt of af wilt vallen.
Maar het is natuurlijk wel lekker om Hongaarse goulash te combineren met een gerecht. Ik raad je aan deze koolhydraatarme goulash te eten met koolhydraatarme aardappelpuree of met bloemkoolrijst.
Bij dit goulash recept kun je voor het vlees zowel magere runderlappen als riblappen gebruiken.
Voor de goulash gebruik ik losse kruiden. Er bestaan ook voorverpakte kruiden van AH, jumbo, Honig of Knorr, maar aan deze voorverpakte kruidenzakjes is vaak veel zout (en soms suiker) toegevoegd wat nergens voor nodig is.
Ben je klaar voor dit lekkere en simpele goulash recept? Lees hieronder hoe je hem maakt.
De foto's en het recept van de Hongaarse koolhydraatarme goulash
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme goulash te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
In dit recept blijft de stoofpot op het fornuis op laag vuur om langzaam verder te garen, maar als je een slowcooker hebt kun je de goulash daar ook heel goed in klaar maken. Je kunt het gerecht bij stap 5 ook in de oven zetten om verder te garen.
Ben je naast deze koolhydraatarme goulash op zoek naar meer koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter28
- Pinterest121
- Email97
- Facebook Messenger
- 246keer gedeeld
Koolhydraatarme Traditionele Hongaarse Goulash (Gezond recept)
Ingrediënten:
- 750 gram riblappen of runderlappen - in grove blokjes gesneden
- 150 gram ui - fijngesneden
- 50 gram bleekselderij - gesneden
- 200 gram groene paprika - gesneden
- 2 tenen knoflook - fijngehakt
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 200 gram tomaten passata
- 500 ml runderfond
- 2 laurierblaadjes
- 0,5 eetlepel gemalen karwijzaad
- 0,5 eetlepel zwarte peper
- 2 eetlepels paprikapoeder
- zout - naar smaak
Zo maak je het:
- Breng het rundvlees op smaak met zout.
- Verhit één eetlepel koolzaadolie in een grote braadpan tot het gloeiend heet is en bak het vlees in 2 of 3 porties. Voeg de helft of een derde van het vlees toe en laat het aan één kant bruin worden, draai het om en bruin aan de andere kant en haal het vervolgens uit de pan. Zet dit apart. (Doe niet teveel vlees in de pan aangezien het rundvlees dan in zijn eigen sappen gaar zal stoven en dat wil je niet.)
- Voeg opnieuw één eetlepel koolzaadolie aan de pan toe. Voeg de uien toe en fruit op laag vuur tot de uien glazig zijn. Voeg dan de bleekselderij en groene paprika toe en bak deze mee.
- Voeg de knoflook, karwijzaad en paprikapoeder toe op het moment dat de uien goudbruin zijn en meng alles goed. Tip: voeg eventueel een klont boter toe zodat alles beter mengt en meer smaak krijgt.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de tomatenpassata en de runderfond toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en doe het rundvlees terug in de pan samen met de laurierblaadjes, peper en wat zout. Dek het af en stoof het vlees tot het zacht is. De kooktijd zal ongeveer 3 tot 5 uur zijn. Controleer het stoofpotje elke 20 minuten. Voeg zonodig meer water toe als het stoofpotje teveel is ingedikt.
- Je kunt de pan ook gedurende 3 tot 5 uur in de oven zetten op 180 graden (hetelucht).
Dit artikel heeft mijn volledige aandacht. Maak al jaren gebruik van pillen en spuiten
Super. Als we ergens bij kunnen helpen, horen we het graag!
Ik wil dit recept graag verdubbelen
Moet ik dan ook alle ingrediënten verdubbelen ?
Gelukkig wel! Kwestie van de boel verdubbelen. Braden van het vlees zal wel langer duren natuurlijk maar voor de rest geen gekkigheid 🙂
goulash was heerlijk. alleen de groene paprika had ik moeten vervangen door rode puntpaprika die is beter voor mijn maag
Fijn om te horen dat het lekker was. Je mag gerust de recepten aanpassen zodat ze goed op de maag vallen bij je 🙂
Ik heb vandaag de goulash gemaakt, smaakte heerlijk maar mis in het recept waar de paprika er bij moet. Heb het maar gelijk met de selderij gedaan maar misschien was gelijk met vlees ook wel een optie.
Foutje van ons! Moest inderdaad bij de selderij :). Heb het meteen even aangepast.
Hallo Marloes, we hebben ervan gesmuld! Mijn man en ik. Hij met zilvervliesrijst en ik met knolselderijpuree. En voor het groenten deel nog wat broccoli erbij.
Ik heb wel 2 uurtjes van de suddertijd afgehaald door het een half uur in de hogedrukpan te doen.
We gaan het zeker nog eens maken. Bedankt voor je heerlijke recepten.
Fijn om te horen dat het bevalt! Hogedrukpan is zeker een goed idee voor dit soort gerechten. Helaas heeft niet iedereen zo’n pan. Leuk dat jullie je eigen draai aan het gerecht geven 🙂
Mooi recept voor een slow cooker!!
Zeker :)!