Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)

Diner

mei 07
Wil je een gezonde koolhydraatarme groentesoep (vegetarisch of met balletjes) maken? In dit recept leer je hoe je dit zonder pakje kunt maken.
Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)
Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)

Een koolhydraatarme groentesoep (met balletjes of vegetarisch) kun je op verschillende manieren maken. 

Wat je ook besluit te doen, het doel van het maken van een lekkere groentesoep is voorkomen dat je een smaakloze waterige bende krijgt. Om dit te voorkomen heb ik dit recept voor je bedacht.

Je leert hier mijn lekkere en simpele koolhydraatarme groentesoep. Deze kun je zowel vegetarisch maken als met balletjes. 

More...

Groenten op zichzelf hebben weinig smaak. Ook niet wanneer je ze 'kookt'. De truc om veel smaak uit groenten te krijgen, is door ze te bakken!

In de culinaire wereld heb je de uitdrukking "bruin is smaak". Met bruin wordt de kleur van vlees en/of groenten bedoeld na het bakken.

Groenten in een koekenpan bakken in wat boter of olie zorgt ervoor dat ze karameliseren. En dat geeft ze een zoete en hartige smaak.

Om die reden ga je in dit recept ook de ui, knoflook en paprika eerst bakken. Zo zorg je voor maximale smaak in je vegetarische koolhydraatarme groentesoep zonder balletjes. En als dat niet voor genoeg smaak zorgt, dan doen de Italiaanse kruiden, bouillon en laurierbladen dat wel.

Groentesoep met balletjes maken

Wil je deze koolhydraatarme groentesoep liever met balletjes (rundvlees of varkensvlees) maken? 


Maak dan niet de fout die vele mensen maken. Namelijk: de ongekookte balletjes 'gewoon' in de soep doen en ze zo gaar koken.


Bak eerst de balletjes in een andere pan in wat roomboter tot ze bruin van buiten zijn (en het liefst nog niet helemaal gaar). Doe ze dan pas bij de groentesoep.


Bruin is smaak! En het opbakken van de balletjes voordat je ze in deze koolhydraatarme groentesoep zonder pakje doet zal de soep nog lekkerder maken. 


Een stuk lekkerder in ieder geval dan kant-en-klare groentesoep, verse soeppakketten (AH en Jumbo) of producten zoals die van Knorr, Honig.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme groentesoep (met balletjes of vegetarisch)

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme groentesoep te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

Ben jij een echte liefhebber van gebonden winterse soepen? Dan is deze koolhydraatarme erwtensoep misschien ook iets voor jou. 

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme groentesoep?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

koolhydraatarme groentesoep recept
Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)

Gezonde Koolhydraatarme Groentesoep (Met Balletjes of Vegetarisch)

Wil je een gezonde koolhydraatarme groentesoep (vegetarisch of met balletjes) maken? In dit recept leer je hoe je dit zonder pakje kunt maken.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Bijgerecht, Diner, lunch, Soep
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: Koolhydraatarme groentesoep, Koolhydraatarme Soep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 12
Calorieën: 30kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram uien - gehakt
  • 300 gram paprika - gehakt
  • 4 knoflookteentjes - fijngehakt
  • 1 middelgrote bloemkool - gehakt in kleine bloemkoolroosjes
  • 200 gram sperziebonen - in stukjes gehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 gram
  • 2 liter groentebouillon - of kipbouillon
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 laurierbladeren
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur in een soeppan. Voeg de uien en paprika toe en bak ze voor 7-10 minuten totdat ze een lichte kleur hebben bereikt.
  • Voeg de knoflook toe en bak mee voor een minuut.
  • Voeg de bloemkool, sperziebonen, tomaten, bouillon en Italiaanse kruiden toe en breng extra op smaak met peper en zout.
  • Voeg als laatst de laurierbladeren toe. Laat de soep koken.
  • Verlaag dan het vuur op een lagere staand en kook het geheel voor 10-20 minuten totdat de groenten zacht zijn.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 30kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Zout: 670mg | Kalium: 112mg | Vezels: 1g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1256IU | Vitamine C: 35mg | Calcium: 14mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend