
Een koolhydraatarme uiensoep kun je heel eenvoudig maken als je weet waar je moet beginnen.
Een Franse uiensoep is één van de lekkerste soepen die je kunt eten. Combineer dit ook nog eens met een koolhydraatarme insteek en je hebt een perfecte combinatie.
In dit recept leer jij hoe je mijn gezonde gegratineerde koolhydraatarme uiensoep met kaas, wijn en lekkere kruiden kunt maken.
More...
Uiensoep zelf maken is gezond en makkelijk. En veel lekkerder dan kant-en-klare uiensoep die je kunt kopen in supermarkten als de AH en Jumbo. Laat staan dat zelf een (Franse) uiensoep maken ook veel gezonder is.
Soepen uit de supermarkt zijn zelden gezond. Er wordt veel suiker (in de vorm van bindmiddel) en zout toegevoegd. Beide wil je niet teveel van binnenkrijgen als je diabetes type 2 hebt of wilt afvallen.
De beste manier om een uiensoep te maken
In een traditionele (Franse) uiensoep gaat er eigenlijk geen vlees. Zo houd je de soep ook vegetarisch. Als je wel vlees wilt om extra smaak toe te voegen aan de soep, kun je het beste voor spekjes kiezen. De smaak en het zoutgehalte van spek gaan goed samen met een uiensoep.
Om een koolhydraatarme uiensoep veel smaak te geven, gebruik je een goede lading boter. Dit doe je zodat de uien goed kunnen karamelliseren. Het toevoegen van kaas op de bovenkant van een uiensoep maakt het sprookje compleet.
In dit recept gebruik ik witte wijn voor de koolhydraatarme uiensoep maar je kunt ook rode wijn gebruiken.
Je kunt verschillende kruiden gebruiken in een uiensoep. Mijn favorieten zijn laurierblad, salieblad en tijm. Maar je mag dit gerust aanpassen naar je eigen smaak.
In dit specifieke recept maak ik ook een koolhydraatarm bolletje om in de soep te doen. Deze hoef je niet te maken (en kun je zelfs helemaal weglaten). Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klare koolhydraatarme bolletje in de soep te doen.
Wat je ook besluit te doen, dit recept zal sowieso een succes zijn!
Klaar om dit recept te maken? Neem dan eerst een kijkje naar de onderstaande foto's om te kijken wat voor lekkers jou te wachten staat.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme uiensoep met kaas op een Franse manier



Al helemaal zin om deze koolhydraatarme uiensoep te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.



Ben jij een echte liefhebber van gebonden winterse soepen? Dan is deze koolhydraatarme erwtensoep misschien ook iets voor jou.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme uiensoep?
Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.



Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter8
- Pinterest137
- Email62
- Facebook Messenger
- 207keer gedeeld

Lekkere Koolhydraatarme Franse Uiensoep (Gezond Recept)
Ingrediënten:
Ingrediënten Soep:
- 800 gram uien - in hele fijne reepjes gesneden
- 2 knoflookteentjes - in hele fijne reepjes gesneden
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 700 ml water
- 2 groente bouillonblokjes
- 180 ml droge witte wijn - of water
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel salieblad kruiden
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 140 gram Franse Gruyère kaas - geraspt
Ingrediënten brood:
- 1 theelepel roomboter
- 1 eetlepel amandelmeel
- 1 eetlepel kokosmeel
- 0,75 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 1 eetlepel verse slagroom
- Snufje zout
Zo maak je het:
- Bak de uien en knoflook in de roomboter en olijfolie tot ze zacht zijn voor 5-10 minuten (goudkleurig)
- Voeg water, de bouillonblokjes, wijn en kruiden toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten op laag vuur sudderen. Je kan zout en peper extra toevoegen naar smaak.
- Vet voor het brood een grote mok of glazen schaal met platte bodem in met de roomboter.
- Meng alle droge ingrediënten in de mok met een vork of lepel. Doe het ei en slagroom erdoor. Meng tot een gladde massa en zorg ervoor dat er geen klontjes zijn.
- Bak het broodje in de magnetron op een hoge stand (ongeveer 700 watt) gedurende 2 minuten. Controleer of het brood in het midden gaar is - zo niet, doe het nog een paar seconden in de magnetron.
- Laat het brood afkoelen en haal het dan uit de mok. Snijd het doormidden of in dunnere plakjes en bak het kort krokant (op een grill of pan).
- Verdeel de uiensoep in kommen geschikt voor de oven. Maak de soep af met de stukjes brood en de geraspte kaas.
- Gratineer de soep op 210 °C met de grillfunctie gedurende 5-7 minuten, tot de kaas is gesmolten en een mooie gouden kleur heeft gekregen.
Super soepje, makkelijk te maken en heel erg lekker. Dankjewel
Geniet ervan!