10 Tips Om Koolhydraten Te Tellen Bij Diabetes Type 2 (+ App & Boekje)

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
10 Tips Om Koolhydraten Te Tellen Bij Diabetes Type 2 (+ App & Boekje)

Koolhydraten tellen bij diabetes type 2 is belangrijk om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

Maar hoe kun je dit het beste doen?

In dit artikel leer je 10 tips om dit online en op papier zo makkelijk mogelijk te doen. Ook krijg je tips voor gratis apps en boekjes om op een simpele manier je koolhydraten bij te houden.

More...

Koolhydraten tellen als je diabetes type 2 hebt

Als suikerpatiënt moet je goed opletten hoeveel suiker je binnenkrijgt.

Te veel is gevaarlijk omdat je hier ernstige complicaties van krijgt op lange termijn. 

Maar ook als je continu een kleine verhoging in je bloedsuiker hebt heeft dit verstrekkende gevolgen. Zo kun je de typische ernstige klachten ontwikkelen die bij diabetes horen, zoals neuropathie en diabetische voet.

Te weinig koolhydraten is ook gevaarlijk. Maar gelukkig is dit niet het grootste probleem bij diabetes type 2.

Een te lage bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 ontstaat eigenlijk alleen als je teveel medicijnen neemt ten opzichte van de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Nog een reden dus om de hoeveelheid koolhydraten goed in de gaten te houden.

Doel van dit artikel

In dit artikel geef ik je 10 tips om zo goed en snel mogelijk bij te houden hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt. 


Je zult zien dat dit makkelijker is dan je denkt en dat het je meer zal opleveren dan je voorheen had gedacht.

#1: Gebruik een diabetesdagboek

Allereerst heb je iets nodig om in bij te houden hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt.

Het beste is om dit te doen op de plek waar je ook je bloedsuikerwaarden bijhoudt. Een diabetesdagboek (op papier of online) kan uitkomst bieden.

In zo'n diabetesdagboek schrijf je dus je bloedwaarden, medicatie en je voedselinname.

Dat is de perfecte plek om bij te houden hoeveel koolhydraten je eet zodat je die gegevens met elkaar kan combineren.

Papier of digitaal?

Nou is het wel zo dat dit op papier bijhouden een beetje verouderd is. Het kan, maar dit op de computer of op je telefoon doen is makkelijker.

Je hoeft niet de hele tijd zo'n dik diabetesboek mee te zeulen.

En je hebt onbeperkte ruimte in een app.

Dat is bij een simpel diabetesdagboek wel anders.

Er zijn vele gratis apps op de markt waarin je zowel je bloedsuiker als je voedselinname (en dus koolhydraten) kunt vastleggen.

Maar je mag ook voor een app gaan die niet kan opslaan wat je bloedsuiker was. Ik zou het wel doen omdat het handig is om die gegevens bij elkaar te hebben.

  • Veel apps vullen automatisch gegevens voor je in, zoals de tijd waarop je het opsloeg. En je hebt vaak de mogelijkheid om een bepaalde maaltijd te herhalen. Handig, als je vaak hetzelfde eet.
Mijn favoriete gratis app voor koolhydraten tellen is MyFitnessPalHet is mogelijk om zowel je voeding bij te houden als je bloedsuikerspiegel. Deze app is wel in het Engels.

Wil je een Nederlandse app? Dan is die van het voedingscentrum geschikt om je koolhydraten te tellen. Hierin kun je echter niet je bloedsuiker bijhouden.

Wil je geen app gebruiken?

Wat nou als je moe bent van op je telefoon of computer zitten de hele dag? Wat is dan een makkelijke manier om de hoeveelheid koolhydraten bij te houden?

Je kunt het ook in een fysiek dagboek doen. Hiervoor heb je drie dingen nodig: een schrift, een pen en een database met de hoeveelheden koolhydraten van elk voedingsmiddel. Deze website bevat zo'n database.

Elke keer dat je iets eet zoek je in de database op hoeveel koolhydraten erin zitten. Dit vermenigvuldig je met de hoeveelheid die je gegeten hebt. Dat schrijf je in je schriftje, samen met het tijdstip. Dit doe je consequent elke dag.

Let op dat ik voorstel om dit op te schrijven. Je zou ook de koolhydraten kunnen tellen en het kunnen onthouden. Ik raad dit beginners af. De kans dat je fouten maakt is erg groot en dat kan heel gevaarlijk zijn.


#2: Hou een maand lang alles bij wat je eet

Als je diabetes type 2 hebt zul je beter geïnformeerd moeten zijn dan gemiddeld persoon.

De gemiddelde Nederlander heeft geen idee wat hij in zijn mond stopt. Laat staan hoeveel koolhydraten erin zitten. Dat hoeft ook niet. Hij heeft geen enkele angst om ziek te worden - wat onterecht is - en hoeveel zetmeel of suikers ergens in zitten zal hem worst wezen.

Maar als suikerpatiënt is deze informatie van levensbelang. Om twee redenen:

  • Een foutje kan vervelend zijn. Als je op het verkeerde moment iets eet wat niet goed valt en je bent je daar niet van bewust, dan kan je bloedsuikerspiegel schommelen met alle gevolgen van dien
  • Je kunt je ziekte beïnvloeden. Het is mogelijk om diabetes type 2 te genezen en voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Als je precies weet wat het effect is van de voedingsmiddelen die je eet kom je een stapje dichterbij genezing. Het is onmogelijk de juiste keuzes te maken als jij je niet bewust bent van hoeveel koolhydraten elk voedingsmiddel bevat

Beide redenen zijn even belangrijk. De eerste op de korte termijn. Kennis van zaken kan je heel wat leed besparen. En de tweede op de lange termijn. Want wie wil er nou niet genezen van diabetes type 2?

Niets komt zomaar aanwaaien

Kennis over voeding opbouwen gaat niet vanzelf. Het kost tijd en moeite. Maar minder tijd dan je denkt. En de moeite valt ook wel mee omdat de manier waarop je het leert zo makkelijk is dat zelfs een kleuter het kan.

Schrijf hoeveel koolhydraten in dingen zitten die je eet

Hier zijn de stappen die ik aan al mijn volgers leer:

  • Lees elk etiket. Lees de ingrediëntenlijst op zoek naar verborgen suikers. Kijk dan naar de voedingswaarde en maak een mentale notitie hoeveel suiker en koolhydraten ergens in zitten. Op deze manier kom je voedingsmiddelen tegen die vele malen slechter voor je zijn dan je in eerste instantie dacht
  • Schrijf na elke maaltijd of tussendoortje op wat je gegeten hebt. Het handigste is om een app te gebruiken omdat die de hoeveelheid van het voedingsmiddel combineert met de hoeveelheid koolhydraten. Als je geen app hebt zul je zelf moeten uitrekenen om hoeveel koolhydraten het precies gaat. Als je dit doet voor alles wat je eet zal je snel genoeg een beeld krijgen van hoeveel koolhydraten alles bevat
  • Doe dit tenminste voor een maand. Om echt alles te weten wat relevant is zul je het schrijven lang genoeg vol moeten houden. Elke keer dat je het niet doet bestaat er een kansje dat je iets over het hoofd ziet. Herinner jezelf eraan dat je het niet bijhoudt om te zien wat je al weet maar juist om de verassingen waar je nog niet van bewust bent op te sporen

Als je dit consequent bijhoudt bouw je een enorme kennis op over voeding. En die kennis is zeer relevant omdat je het hebt gehouden bij alles wat jij eet.

De meeste mensen eten veel van hetzelfde of voedsel dat tot dezelfde categorie behoort. Nu weet jij van het voedsel dat het belangrijkste voor je is precies hoeveel koolhydraten er in zitten.

Tijdens dit proces zul je vaak tegen dingen aanlopen die je nooit had verwacht.

Bijvoorbeeld dat er suiker is toegevoegd waar je dat nooit had verwacht, zoals bij soep of groenten in blik. Maar ook meevallers als je ontdekt dat er minder koolhydraten zitten in een product dan gedacht.

Hoe het ook zij: als je dit een maand hebt bijgehouden heb je alle kennis opgedaan die je nodig hebt om naar de volgende stap te gaan.


#3: Ken de belangrijkste koolhydraatbronnen uit je hoofd

Als je een maand lang bijhoudt hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt, weet je precies hoeveel koolhydraten in het voedsel zitten wat je dagelijks eet.

Als je dit een maand lang dagelijks herhaalt, weet je het precies uit je hoofd.

Dat maakt het heel makkelijk om na die maand beslissingen te nemen omdat de belangrijkste informatie in je hoofd zit.

Dat komt bijvoorbeeld van pas als je niet thuis kunt eten en een beslissing moet nemen rond koolhydraten.

De juiste kennis is macht

Wat ga dan in zo'n scenario eten wanneer je genoodzaakt bent om iets te eten? 

Het is goed om te weten hoeveel koolhydraten per sneetje volkorenbrood, appel en peulvruchten zitten. Hierdoor kun je grofweg schatten wat je op dat moment gaat eten en zo voorkomen dat je bloedsuikerspiegel enorm stijgt.

Hieronder heb je een koolhydratentabel van de belangrijkste bronnen die je als diabetes type 2 patiënt kunt (en moet) eten:

Product

Koolh. per 100 gram

Normale portie

Koolh. in een portie

Havermout

60 gram

25 gram

15 gram

Peulvruchten

60 gram

50 gram

30 gram

Volkoren brood (niet ideaal)

60 gram

70 gram (2 sneetjes)

42 gram

Fruit (divers)

5 - 10 gram

1 stuk

5 - 10 gram

Noten (divers)

15 - 30 gram

50 gram

7,5 - 15 gram

Broccoli

7 gram

200 gram

14 gram

Winterpeen

10 gram

200 gram

20 gram

Rode bieten

6 gram

200 gram

12 gram

Spruitjes

9 gram

200 gram

18 gram

Paprika

5 gram

100 gram

5 gram

Volle yoghurt

5 gram

250 gram

12,5 gram


#4: Eet minder (slechte) koolhydraten

Er is een makkelijke aanvulling aan het bovenstaande om het tellen van koolhydraten makkelijker te maken. En dat is door minder koolhydraten te eten.

Niet zo weinig dat je alleen maar vetten en eiwitten eet. Koolhydraten zijn gezond zolang ze uit de juiste bronnen komen en niet teveel worden.

Nee, je mindert drastisch met de slechte suikers.

Dat zijn koolhydraatbronnen die weinig toevoegen aan je voeding behalve suikers en koolhydraten.

Dit zijn vooral de bewerkte producten uit fabrieken die nooit van zichzelf in de natuur kunnen voorkomen.

Als je daarmee afrekent blijven er alleen nog koolhydraatbronnen over van goede kwaliteit. Denk aan:

  • Groenten en knollen
  • Af en toe wat zuivel
  • Volkoren producten (een klein beetje)
  • Een beetje fruit
  • Bonen en peulvruchten

Hoe minder koolhydraatrijke producten je eet, hoe makkelijker het bij te houden is hoeveel koolhydraten je binnen krijgt.

Ook producten bijhouden met weinig suikers?

Sommige soorten groenten bevatten nauwelijks koolhydraten. En vlees bevat al helemaal weinig. Moet je dit dan opschrijven tijdens de maand dat jij je koolhydraten aan het tellen bent?


Mijn voorstel is om in de eerste maanden dat je koolhydraten telt alles nauwgezet bij te houden, inclusief dingen waarvan je weet dat ze nauwelijks koolhydraten bevatten. Je zal zoals de meeste mensen voor verassingen komen te staan.


Voedingsmiddelen waar je zo goed als zeker van wist dat ze geen koolhydraten bevatten blijken er ineens bomvol mee te zitten. Door alles op te schrijven weet je zeker dat je niets mist.


Daarnaast is het handig om te weten wat je eet in zijn totaliteit. Van daaruit heb je een goed overzicht van hoe goed je dieet is en wat er verbetert kan worden.


Hoeveel eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels krijg je binnen?


Die informatie is misschien niet belangrijk in die maand dat je het bijhoudt. Maar als jij stappen wil zetten om je suikerziekte te genezen, dan is deze informatie onmisbaar.


Je moet een dieet creëren dat goed gebalanceerd is en steunt op producten die nauwelijks koolhydraten bevatten. Wat er dan wel in zit is cruciale informatie die je leven alleen maar makkelijker maakt.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5: Zet een maximum voor het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt

Koolhydraten tellen wordt een stuk eenvoudiger als je van te voren precies besluit hoeveel koolhydraten je elke dag eet.

Meer dan 50 tot 75 gram aan gezonde koolhydraten heb je per dag niet nodig.

Als je telkens onder de bovengrens blijft en alles wat je in dat kader eet van te voren uitschrijft, hoef je er verder niet over na te denken.

Hierbij ga ik er wel vanuit dat de rest van je voedsel heel weinig koolhydraten bevat.


#6: Gebruik vaak dezelfde producten

Na die maand van bijhouden weet je van de producten die je het meest gebruikt precies hoeveel koolhydraten ze bevatten. Dit kun je gebruiken voor het plannen van je koolhydratenquotom.

Stel dat je het wilt laten bij 50 gram per dag. Dan kun je verschillende combinaties van fruit, groenten en een beetje volkoren producten samenstellen die precies onder die 50 gram uitkomt.

Deze combinaties kun je door de week heen herhalen zodat je verder niet meer hoeft na te denken over hoeveel koolhydraten je precies binnenkrijgt.

#7: Eet natuurlijker

Hoe meer natuurlijke producten je eet, hoe makkelijker het koolhydraten tellen wordt.

De koolhydraten die in suikerarme groenten zitten zijn verwaarloosbaar. Maar als je ze uit een blik of een potje haalt is de kans aanwezig dat er suiker aan is toegevoegd. Dat maakt het tellen een stuk ingewikkelder.

Als je een glas vruchtensap drinkt krijg je zo'n 25 gram suiker binnen.

Eet je in plaats daarvan een appel, dan gaat het om maar 10 gram.

Door natuurlijker te eten vermijdt je veel verborgen koolhydraten en is de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan.

Als je eenmaal weet hoeveel suikers het gemiddelde stuk fruit bevat, dan weet je ongeveer wat je moet rekenen als je een nieuw stuk fruit tegen komt.

Waarom echt eten ervoor zorgt dat je minder suikers eet

Er zijn diverse redenen waarom het eten van natuurlijke voedingsmiddelen het veel makkelijker maakt om je suikerinname te beperken:

  • Fabriekseten is zo verslavend mogelijk gemaakt. Het bevat allerlei toevoegingen die je meer trek geven. Daarnaast is de smaak aangepast om een zo zoet mogelijke smaak te bereiken. Des te meer zoet je eet, des te meer trek je krijgt
  • Fabriekseten bevat zo min mogelijk gezonde nutriënten. Het doel van fabriekseten is om het zo lang mogelijk houdbaar te maken. Maar hoe meer goede voedingsstoffen iets bevat, zoals vezels, hoe minder lang het houdbaar is en hoe meer ruimte het inneemt. Zonder die goede voedingsstoffen wordt eten ongezond, raakt je bloedsuiker snel verhoogd en raak je niet goed verzadigd
  • Fabriekseten bevat gemiddeld veel meer suiker dan natuurlijk eten. Vaak is de enige reden dat een voedingsmiddel door een fabriek wordt getrokken dat het verandert kan worden in een product dat nog zoeter smaakt. Denk aan fruit dat in vruchtensap wordt verwerkt en daardoor vele malen ongezonder en verslavender is geworden

Er is één simpele oplossing voor deze ellende

Één van de beste manieren om gezonder te eten is om eten uit de fabriek te vermijden en in plaats daarvan zoveel mogelijk groenten, peulvruchten, eiwitbronnen en wat fruit te eten.


#8: Eet thuis om koolhydraten tellen makkelijker te maken

Uit eten gaan kan heel gezellig zijn. Maar als je koolhydraten wilt tellen is het allesbehalve handig.

Want je hebt geen idee van de hoeveelheden die je precies krijgt van elk voedingsmiddel. En vaak zitten er toevoegingen in je eten - zoals suiker in de tomatensaus - die je daar nooit zou verwachten.

Restaurants hebben maar één doel en dat is zoveel mogelijk geld verdienen. Dit doen ze door hun eten zo lekker mogelijk te laten smaken. Helaas betekent dit vaak dat hun gerechten vol zout zitten.... Of heel veel suiker bevatten.

Gezond uit eten is erg lastig

De toegevoegde suikers zijn voor jou als diabetespatiënt een enorm probleem waar je moeilijk wat aan kunt doen. Je kunt aan de bediening vragen of ze aan de keuken kunnen vragen hoeveel suiker er in de tomatensaus gaat.

Maar waarschijnlijk kunnen ze hier niets aan doen aangezien alles in grote porties wordt gemaakt.

Tot slot blijkt uit onderzoek dat mensen vrijwel altijd meer eten als ze uit eten gaan. Hier zijn verschillende redenen voor. Maar het belangrijkste om te weten is dat het zo is en dat toevoegingen die je hongergevoel opkrikken hier een rol in spelen.

Des te vaker je thuis kunt eten, des te meer controle je hebt over je eetpatroon... en dus ook je bloedsuikerspiegel.


#9: Eet alleen koolhydraten bij één maaltijd

Ikzelf ben een grote fan van deze methode.

Twee keer per dag eet ik iets zonder koolhydraten. Dat gaat dan om groenten, vlees en een sausje zonder suiker. 's Avonds eet ik mijn laatste maaltijd en die bevat wat koolhydraten. Op deze manier hoef ik maar één keer per dag te tellen.

Misschien denk je dat je veel trek zou hebben met deze methode.

Maar dat is niet waar gelukkig.

Het is juist heel gezond om niet te vaak koolhydraten te eten.

Er is zelfs een groeiende groep mensen die één grote maaltijd (of soms twee) per dag eten.

Dit maakt het makkelijker om gewicht te verliezen en je bloedsuikerspiegel te verbeteren. En omdat je minder vaak eet is het zaak om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk gezond voedsel binnenkrijgt.


#10: Tel elkaars koolhydraten

Dit is een slimme truc als je samenleeft met een partner. Vooral als deze wil afvallen of ook iets aan zijn of haar voeding wil veranderen.

Hierbij is het wel nodig dat jullie de meeste maaltijden samen eten en dat je ziet wat die ander meeneemt voor lunch naar kantoor.

Het mooie is dat je aan het eind van de dag naar elkaars tellingen kunt kijken en de ander kan betrappen op fouten... of jezelf.

Foutje is snel gemaakt

En het is heel goed als iemand met je meekijkt. Stel je voor dat je een foutje maakt en een grote koolhydraatbron niet meetelt of er juist dubbel in hebt gezet. Die extra controle kan iedereen goed gebruiken.

Schaam je niet dit aan je partner voor te leggen. Als hij of zij aspiraties heeft om af te vallen of misschien zelf diabetes heeft, dan is dit allen maar een gezonde manier om meer over voeding te weten te komen.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo, dat was alles wat je moest weten over koolhydraten tellen bij diabetes type 2.

Voordat je doorgaat, wil ik je nog één ding meegegeven:

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

Ps. Doe jij aan koolhydraten tellen? Van welke apps en websites maak jij gebruik? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Johan Brongers schreef:

    Ik gebruik de eetmeter als calorieteller, is dit een goed idee?

  • Yvonne schreef:

    Hallo Marloes, jij zegt dat je 1 keer per dag koolhydraten eet maar hoe doe je dat dan met brood is dat vervangbaar door Roggebrood? Of iets anders, graag hoor ik van je ,groetjes Yvonne

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Yvonne,

      Roggebrood is een optie maar geen brood is beter. Als je bijvoorbeeld een gebakken eitje eet, is dit dan zonder brood.

  • >
    Send this to a friend