De diagnose van diabetes type 2 krijgen kan je leven op zijn kop zetten.
Het is niet makkelijk om van de een op andere dag met deze ziekte te moeten leven.
Toch is het noodzaak om dit te kunnen.
Daarom geef ik je in dit artikel 11 tips om goed en (mentaal) gezond te kunnen leven met diabetes type 2.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Mini cursus "leven met diabetes"
Het krijgen van slecht nieuws van je huisarts of het ziekenhuis kan je leven voorgoed tekenen. Horen dat je moet leven met diabetes mellitus type 2 is iets wat je leven voorgoed kan veranderen. Zodra je het slechte nieuws hoort, vraag jij je maar één ding af:
Kan je oud worden en gezond leven met diabetes type 2?
Zoals bij elke ziekte, zijn er altijd haken en ogen. Fatsoenlijk leven met diabetes type 2 is zeker mogelijk. Mits je bepaalde dingen onder ogen ziet en actief aan de slag gaat.
Het krijgen van een ziekte is vrijwel nooit 'einde verhaal'. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om normaal door het leven te gaan. Ongeacht of jij degene bent die diabetes type 2 heeft of je partner.
Doel van dit artikel
Daarom krijg je in dit artikel de 11 beste tips die je kan toepassen om het leven met diabetes type 2 draaglijker te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat de rust weer terugkeert in je leven ondanks deze ziekte.
Daarnaast leer je aan het eind van dit artikel ook het geheim achter het omkeren van diabetes type 2. Door dit te leren, weet je precies wat je wel en niet moet doen om van de ziekte af te komen.
#1 Accepteer je ziekte om te leven met diabetes
Het leven is vol verrassingen. Helaas zijn deze verrassingen niet altijd even leuk. Vooral wanneer het aankomt op je gezondheid, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Hoewel jij er misschien niet bewust bij stil staat, is één ding een feit:
Alle mensen, inclusief jij en ik, worden op een gegeven moment ziek.
Dit kan natuurlijk variëren van een onschuldig griepje tot een ongeneselijke ziekte. Wanneer je ziek wordt, kan je het op dat moment niet terugdraaien. Het is nu eenmaal gebeurt en de tijd terugdraaien kan helaas nog niet. Maar het accepteren van je ziekte heb je wel in eigen hand.
Stap één van een goed leven met diabetes type 2 is het accepteren van je ziekte.
Je schiet er namelijk niets mee op als jij je kop in het zand steekt of zielig in een hoekje gaat huilen. Ik snap volkomen dat het als donderslag bij heldere hemel in je leven is gekomen.
Maar net zoals een donderslag bij heldere hemel, moet je accepteren dat het dondert. Zeuren, verdrietig worden of het ontkennen zal de donderslag niet op magische wijze laten verdwijnen.
Simpelweg erkennen dat je diabetes hebt is genoeg. Bij elke therapie waarbij je een trauma moet verwerken, is het accepteren en erkennen van je trauma de eerste stap. Alleen dan heeft het zin om de volgende tip toe te passen.
#2 Neem een proactieve houding aan
Heb je er weleens over na gedacht wat je doet wanneer je honger hebt? Het klinkt als een gekke vraag maar de meeste mensen staat niet stil bij het gedrag wat ze vertonen wanneer ze honger hebben. Dit is wat er dan gebeurt:
- Je voelt een leegte in je maag of hoort gegrom
- Herkent (en erkent) dat je honger hebt
- Je gaat proactief je honger oplossen door te eten
Dat laatste is heel belangrijk om je te realiseren. Want hoe zou de wereld eruit zien waarbij je geen proactieve houding aannam wanneer je honger had?
Je zou op de bank blijven zitten en hopen dat eten je mond inwaait. Dat is een niet proactieve houding. Een houding waarbij je afwachtend bent.
Een niet proactieve houding aannemen wanneer je honger hebt, kan tot een hongerdood leiden. Maar niemand is zo gek om het zo ver te laten komen.
De moraal van het verhaal is dit:
Wanneer je besluit een proactieve houding aan te nemen, heb je veel meer controle over je eigen lichaam en leven. Hierdoor ben je geen hulpeloos persoon die door het leven wordt geleefd. Je bent, door je proactieve houding, juist een persoon die van alles voor elkaar krijgt.
Het oplossen van problemen en het krijgen van een goed leven met diabetes type 2, kan alleen door een proactieve houding aan te nemen.
Ga dus niet bij de pakken neer zitten. Zorg ervoor dat je houding niet "ik heb diabetes en het is niet anders" wordt. Zorg ervoor dat je houding "ik heb diabetes type 2...wat nu?" wordt.
- Het verschil is dat de één alleen constateert wat hij/zij heeft en de ander zoekt naar oplossingen.
Hoe kan je een proactieve houding aannemen om het leven met diabetes type 2 makkelijker/fijner/draaglijker te maken? Dat leer je in de volgende tip!
#3 Leer wat diabetes type 2 precies is
Je kunt geen gloeilamp vervangen als je niet weet wat een gloeilamp is. Je kunt geen fietsband plakken als je niet weet wat een fietsband is. En ra ra wat je niet kunt als je niet weet wat diabetes type 2 precies is?
Normaal of beter leven met diabetes type 2!
De eerste proactieve stap die je moet nemen, is leren wat diabetes type 2 precies is. Je hebt ongetwijfeld hier en daar wat gehoord over deze ziekte. Misschien dat het 'iets' te maken heeft met je bloedsuikerspiegel (klik hier om te leren hoe je het verlaagt) en het insulinehormoon. Maar daar houdt het voor de meeste mensen op. Helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Door te leren wat diabetes type 2 is, leer je als het goed is ook andere dingen:
- Waardoor je diabetes type 2 hebt gekregen
- Wat voor complicaties kunnen ontstaan
- Of je lang kunt leven met diabetes type 2
- Wat je dagelijks kunt doen om te leven zonder diabetes (diabetes genezen)
Als je naar het bovenstaande lijstje kijkt, kom je erachter dat het vrij belangrijke punten zijn.
De vraag is alleen waar je terecht moet voor de juiste informatie over diabetes type 2. Het eerste station heb je natuurlijk al gevonden; dat is deze website. Een blog als deze zal je bijvoorbeeld leren wat diabetes type 2 precies is.
Waar jij ook besluit je informatie vandaan te halen, zorg ervoor dat het een goede bron is.
Pas op
Helaas zijn er verschillende partijen op het internet die je goed klinkende verhalen willen verkopen die niet waar zijn. Wanneer een verhaal op het internet te goed klinkt om waar te zijn, dan is dit helaas ook vaak het geval.
#4 Neem je bloedwaarden & medicatie serieus
Wat is je bloedsuikerwaarde? En wat voor medicijnen slik jij?
De kans is vrij groot dat jij hier een antwoord op kan geven. Het opsommen van bloedwaarden en medicijnen is niet heel moeilijk. Iedereen met een goed stel werkende hersenen kan het.
- Maar weet je ook wat de bloedwaarden en medicijnen precies betekenen?
- Weet je hoe gezond of ongezond je suikerspiegel precies is?
- Zal het slikken van deze medicijnen je gezondheid verbeteren, stabiliseren of verslechteren?
Dat zijn goede vragen om jezelf af te vragen. Het is NOG beter om jezelf af te vragen wat het antwoord op deze vragen is.
Het probleem van getalletjes op papier en ronde witte pillen in je medicijnenkastje, is dat je niet echt door hebt hoe ongezond je bent.
Wanneer je arm geamputeerd moet worden, weet je meteen wat de ernst hiervan is.
Je weet ook wat de 'verandering' zal zijn.
Maar een verhoogde suikerspiegel voel je niet echt. De gevolgen hiervan ontstaan langzaam waardoor je geen reden hebt om je diabetes mellitus type 2 serieus te nemen. Net als bij een hoog cholesterolgehalte, ervaar je in het begin bij diabetes vaak geen symptomen.
Echter moet jij je iets beseffen:
Het feit dat je medicijnen moet slikken om je bloedwaarde stabiel te krijgen, betekent dat je niet gezond bent.
Wanneer jij je ziekte en medicijnen serieus neemt, zal het leven met diabetes type 2 makkelijker worden. Door de verantwoordelijkheid over je bloedwaarden en geneesmiddelen te nemen, neem je ook verantwoordelijkheid voor je ziekte en gezondheid.
Verantwoordelijkheid nemen geeft kracht. En kracht maakt het draaglijker voor je om met een ziekte te leven. Sterker nog, het maak het mogelijk om de ziekte om te keren.
#5 Leer je emoties herkennen
Ineens horen dat je diabetes type 2 hebt, kan als een schrik komen. Elke vorm van slecht nieuws wat je niet ziet aankomen, kan je overstuur maken.
Een storm van emoties vloeit ineens door je lichaam. Denk hierbij aan:
- Verdriet
- Woede
- Angst
- Teleurstelling
- Verbazing
- Wanhoop
Wat je voelt, is erg persoonsafhankelijk. Maar dat je één of meerdere emoties gaat voelen, is een gegeven. De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van de emoties die ze voelen. En dat kan je problemen opleveren.
Omdat je niet weet 'wat' je voelt, ga jij je laten leiden door je emoties.
Het probleem hiervan is dat je het kan afreageren op vrienden en familie. Dat wil je niet hebben natuurlijk. Want je relaties kunnen hierdoor verslechteren.
Wanneer jij je prikkelbaar voelt of merkt dat je dingen afreageert op mensen, vraag jezelf dan altijd dit af:
Wat is de emotie die ik nu voel?
Vraag jezelf dit dagelijks af. Ook wanneer je niet boos bent.
Belangrijke informatie
Schrijf het desnoods in je agenda of op je takenlijstje van de dag. Door jezelf vaak deze vraag te stellen, leer je baas te worden over je emoties. Hierdoor wordt het leven met diabetes type 2 veel dragelijker.
#6 Voluit leven met diabetes door erover te praten
Hoe lang en gezond je met diabetes type 2 kan leven, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Dat heb je wellicht aan de bovenstaande tips al gemerkt.
Één van de belangrijkste factoren om oud en gezond te worden, blijkt met mensen te praten.
Je sociale contacten zijn erg belangrijk voor je geestelijke welzijn. Hoe beter jij je relaties met vrienden en familie onderhoud, hoe blijer en ouder je zult worden. Dat is wat onderzoek heeft geconcludeerd.
Wat heeft dit met diabetes type 2 te maken? Simpel:
Als je iets dwars zit over je suikerziekte, dan kan je dit uitspreken bij vrienden en familie.
"Door je kwetsbaar op te stellen en je hart te luchten, zal jij je beter voelen."
Ook zal je hierdoor een goed en diepgaand gesprek voeren met je geliefden. Hierdoor zal de binding tussen jullie beter worden. Mits je gesprek natuurlijk niet continue negatief is. Om dit te voorkomen, zul jij je best moeten doen om niet te negatief te zijn.
Pas op
Mensen moeten namelijk niet het gevoel krijgen dat ze een klaagmuur zijn. Vrienden en familie zullen niet snel zeggen dat ze je geklaag zat zijn maar vergeet niet dat zij ook gevoelens hebben. Continue het negatieve benadrukken in je gesprek, zal hun dag en stemming niet beter maken.
#7 Zoek mensen die hetzelfde hebben
Is het je weleens opgevallen dat je een leukere en sterkere band hebt met mensen die diezelfde voorkeuren als jij in het leven hebben?
Als jij fan bent van Ajax, dan vind je mensen die ook fan zijn van Ajax automatisch leuker dan Feyenoord supporters. Niets mis met Feyenoord supporters natuurlijk maar een Ajacied heeft gewoon een beter plekje in je hart.
"Des te meer overeenkomsten wij hebben met een persoon, des te leuker wij die persoon vinden."
Dit is iets wat voor alle mensen geldt. Hoe kan je het bovenstaande gebruiken om normaler te leven met diabetes type 2?
Zoek mensen die hetzelfde hebben als jij. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de diabetes type 2 patiëntenvereniging.
Patiëntenverenigingen zijn de beste plek om mensen te ontmoeten die dezelfde ziekte hebben als jij.
Automatisch zul je dus ook mensen vinden die dezelfde symptomen, bijwerkingen en problemen ervaren als jij.
Niet alleen kan je dan praten over hetgeen waar je tegenaan loopt. Ook kan je tips en emotionele steun van deze mensen krijgen. Je ziet samen met ze in het zelfde scheutje. Tegelijkertijd kan je hier vrienden maken. Hierdoor krijg je ook meer 'dierbaren' om mee te praten.
#8 Wees dankbaar voor de goede dingen in het leven
Wanneer je met een ziekte moet rondlopen, is het heel makkelijk om je te focussen op het negatieve. Hoe mild of erg je diabetes type 2 ook is, het blijft toch een 'ding' in je leven.
Hierdoor kan je soms de leuke dingen van het leven vergeten.
Een simpele manier om je kijk op het leven positiever te maken, is door je te focussen op de leuke dingen in je leven.
Ok, je hebt diabetes. Maar gelukkig is er niets mis met je hersenen. Je hart pompt gelukkig nog. Je partner vindt je nog steeds leuk en lief. Misschien zelfs leuker en liever omdat ze nu realiseren dat jij niet onsterfelijk bent.
Je focussen op het negatieve is NOOIT de oplossing. Je leven is heel makkelijk te relatieveren met mijn favoriete vraag in het leven:
"Zal ik blijer, gezonder, leuker en normaler met diabetes type 2 door het leven gaan wanneer ik mij op het negatieve focus?"
- Het antwoord is "nee".
Tenzij je het negatieve (ziek worden) als motivatie gebruikt om gezonder te worden. Maar zelfs dan focus jij je eigenlijk op het positieve (gezonde worden) en niet het negatieve.
#9 Vermijd verergering van je diabetes
Ik was een tijdje terug aan het sporten in de sportschool. Op een gegeven moment besloot ik heel ambitieus iets meer gewicht op te tillen dan dat ik aankon. Van het ene op het andere moment hoorde ik een krakend geluid in mijn linkerschouder. Met als resultaat: pijn aan mijn schouder.
Weet je wat ik toen dacht?
"Ok, wat kan ik nu het beste doen om het niet erger te maken?"
Kijk, op dat moment was de blessure aan mijn schouder een feit. Alleen als ik een tijdmachine zou hebben, zou ik mijn blessure om kunnen draaien. Dus het enige wat ik op dat moment kon doen, is ervoor zorgen dat het niet erger wordt.
Om het leven met diabetes type 2 draagzamer te maken, wil je ook dat het niet erger wordt.
Verdiep je daarom in de wereld van 'gezonde voeding'. Op de markt zijn honderden diëten. Je zult door de bomen het bos niet meer zien.
Maar gelukkig zijn de oorzaken van diabetes type 2 bekend. Je doet er verstandig aan om te beginnen met een voedingsboek om deze oorzaken te leren.
- Een goed boek om mee te beginnen is: "De Voedselzandloper".
Door je te verdiepen in gezonde voeding voor diabetes type 2 patiënten, leer je ook wat ongezonde voeding is.
Je leert automatisch wat je diabetes type 2 heeft veroorzaakt en tegelijkertijd ook wat het erger kan maken.
Tip!
Diabetes type 2 hoeft je leven niet te vertekenen. Als jij er bewust voor kiest om je gezondheid serieus te nemen, zal je er voor zorgen dat de ziekte niet erger wordt. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je diabetes type 2 kan omkeren. Daar kom ik zo op terug.
#10 Ga meer sporten
Hoe erg je diabetes type 2 ook is, meer sporten zal het eigenlijk nooit erger maken. Alleen bij extreme gevallen zal intensief sporten gevaarlijk kunnen zijn. Maar voor de gemiddelde patiënt, is elke vorm van beweging beter dan geen beweging.
Sporten kan ik beter 'meer bewegen' noemen. Het blijkt namelijk dat zelfs een dagelijks wandeling al wonderen doet voor een diabetes type 2 patiënt. Wetenschappelijk onderzoek laat constant hetzelfde zien:
Hoe meer je beweegt als diabetes patiënt, hoe beter dit is.
Waarom je meer moet bewegen
Het heeft namelijk verschillende voordelen:
- Je verbrandt bloedsuiker waardoor je spiegel lager wordt
- Je verhoogt je insulinegevoeligheid
- Je verbrandt je suikervoorraden in het lichaam
- Je focus ligt op dat moment even niet bij eten
Sporten maakt het leven met diabetes type 2 om verschillende reden beter zoals je kan lezen. De vraag is natuurlijk welke sport je moet doen.
Gelukkig is er geen 'beste' sport. De beste sport of beweging, is de vorm van beweging die jij het vaakst en langst kan volhouden.
Voor de één zal dit fietsen zijn en voor de ander actief in de sportschool bezig zijn. Kies dus de sport die je vaak en lang kan doen. 5 keer per week een halfuurtje bewegen blijkt beter voor je diabetes te zijn dan één keer per week 2,5 uur sporten.
Consistentie is dus heel belangrijk.
#11 Keer je diabetes type 2 om met het geheime principe
Voorkomen is beter dan genezen.
Maar als je diabetes type 2 hebt, is dat helaas al te laat. In dat geval kan ik beter zeggen:
Genezen is beter dan verergeren. Of genezen is beter dan symptoom bestrijding.
De medicijnen die je nu namelijk slikt, zullen je nooit genezen. Ze zullen op korte termijn alleen zorgen dat je diabetes type 2 dragelijker wordt. Dat komt omdat ze vooral de symptomen onderdrukken.
Maar wist je dat er een manier is om je diabetes type 2 om te keren? Binnen een paar weken kun je al ziektevrij door het leven gaan.
Dit heeft één onderliggend mechanisme. Een mechanisme wat de basis is van elke methode waarmee jij je diabetes type 2 kan omkeren.
Wat is dit mechanisme?
Leven zonder diabetes met Het Diabetesvrij Geheim
Het is iets wat ik Het Diabetesvrij Geheim noem. Ik heb dit wetenschappelijke principe in simpele taal voor je samengevat in een paar pagina's.
Hierin leer je precies wat je diabetes type 2 heeft veroorzaakt en wat je kunt doen om het om te keren. Je hebt het binnen een paar minuten uitgelezen en weet meteen wat je moet doen om van deze verschrikkelijke ziekte af te komen.
Je verdient het om ziektevrij door het leven te gaan. Ik gun het je van harte. Maar als je dit wilt, moet je nu actie ondernemen.
Hieronder kan je gratis Het Diabetesvrij Geheim downloaden.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: wat doe jij om het leven met diabetes type 2 dragelijker te maken? Denk je dat het mogelijk is om voluit te leven met diabetes? Laat hieronder een reactie achter
Ik doe alles normaal, probeer zoveel mogelijk gezond voedsel te gebruiken en ben al blij dat ik op mijn leeftijd (59) alles nog kan doen wat ik wil. Dank voor de tips in “diabetesvrij” bestaan.
Dat is goed om te horen. Vooral zo doorgaan 🙂