De oorzaken van diabetes type 2 zijn makkelijk te voorkomen. En het is belangrijk dat jij dit doet!
Want de gevolgen voor je gezondheid zijn desastreus als je er niet op tijd bij bent.
Ontdek hier de 7 meestvoorkomende oorzaken van diabetes type 2 en wat je hier tegen kan doen. Hierdoor kun je zowel de ziekte voorkomen als omkeren.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?
Het ontwikkelen van diabetes type 2 is een steeds groter wordend probleem.
Sinds de jaren 70 is dit explosief gestegen. Het lijkt bijna alsof jij en ik 50 jaar achter de feiten aan hollen. Hoe kan het dat steeds meer mensen deze ziekte krijgen?
Dat komt omdat veel mensen de risicofactoren en oorzaken van diabetes type 2 niet kennen. En als je niet weet wat je ziek maakt, kan je er ook moeilijk iets tegen doen. In het ergste geval zoek je de antwoorden zelfs in de verkeerde richting.
Dat is natuurlijk zonde van je tijd en moeite.
Doel van dit artikel
Daarom ga ik je in dit artikel de 7 oorzaken van diabetes type 2 geven die makkelijk te voorkomen zijn.
Hierdoor weet jij precies wat je wel en niet moet doen om te voorkomen dat jij diabetes type 2 ontwikkelt.
#1 Veel suikers & koolhydraten eten is één van de oorzaken van diabetes type 2
De afgelopen decennia heeft de medische wereld veel vorderingen gemaakt.
Vroeger stierven mensen aan een onschuldige infectie. Tegenwoordig gebeurt dit zelfs in ontwikkelingslanden niet vaak meer. Het ontdekken en goedkoop produceren van antibiotica hebben wij hier aan te danken.
Maar jij wil niet weten wat er 100 jaar geleden is ontdekt. Jij wil weten wat NU relevant is. Je wilt weten wat de oorzaken van diabetes type 2 zijn.
Gelukkig heeft de medische wereld ook hier vorderingen gemaakt.
Want onderzoekers zijn het eens, dat het eten van te veel suikers en koolhydraten het probleem is.
Het antwoord op de vraag "wat zijn de mogelijk oorzaken van suikerziekte?" kan je deels in de vraag zelf vinden. Ik heb het over het gedeelte 'suiker'.
Bij suikerziekte is je suiker- en insulinespiegel contant te hoog. Hierdoor heeft je alvleesklier het continue zwaar te voortduren. Deze moet namelijk heel veel insuline aanmaken. Waarom?
Mensen eten te veel koolhydraten en suikers
Om de gigantische hoeveelheden suikers die je eet te verwerken. Insuline wordt voornamelijk aangemaakt als je suikers en koolhydraten eet. Het zijn dus ook deze laatste stoffen die diabetes type 2 veroorzaken. Mits je teveel eet natuurlijk.
Het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander bestaat voor 50 tot 60% uit koolhydraten. Dit is veel te veel.
Althans, dat is veel te veel in zijn huidige vorm. Er zijn genoeg culturen over de wereld die ook zulke grote hoeveelheden koolhydraten eten. Het verschil ligt hem in de kwaliteit van de koolhydraten. Hier kom ik straks op terug.
Om diabetes type 2 te voorkomen, is het essentieel dat jij je suikerinname verminderd. Hoe minder jij eet, hoe minder je lichaam moet verwerken.
Minder insuline aanmaken = minder kans op diabetes
Dat betekent ook dat er minder insuline aangemaakt moet worden. Dit allemaal wil je bewerkstelligen om geen diabetes type 2 te ontwikkelen. Het is één van de makkelijkste manieren om diabetes type 2 te voorkomen.
#2 Koolhydraatbronnen van slechte kwaliteit
Zoals ik net al aangaf is de kwaliteit van de koolhydraten ook belangrijk. Het blijkt namelijk best moeilijk om diabetes type 2 te ontwikkelen als jij al je koolhydraten uit groenten en bonen haalt. Sterker nog, het is vrijwel onmogelijk.
Dat laat één ding heel goed zien:
Niet alleen de hoeveelheid suikers en koolhydraten die je eet zijn belangrijk.
Ook het eten van 'slechte' koolhydraten is één van de oorzaken van diabetes type 2.
Nu vraag jij je misschien af wat iets een goede of slechte koolhydraatbron maakt? Dat is een hele goede vraag.
Om het simpel te houden, kan je een goede en slechte koolhydraten herkennen aan de hoeveelheid vezels die erin zitten. Vezels zijn de dingen die stevigheid geven aan planten. Het is hetgeen waar je op moet kauwen om het op te kunnen eten.
Hoe meer je moet kauwen, hoe gezonder het is
Suikerrijke vla hoef je niet te kauwen. Waarom? Omdat het geen vezels bevat.
Een koekje zal in je mond vanzelf 'smelten' als je maar lang genoeg wacht. Ook hier hoef je in principe niet op te kauwen.
Het is een ander verhaal wanneer je een wortel in je mond neemt. Hoe lang je ook wacht, de wortel zal een wortel blijven. Je MOET en zal kauwen om het te verteren.
Vezels zorgen ervoor dat de suikers langzaam in bloedbaan komen.
Hierdoor hoeft je alvleesklier maar weinig insuline aan te maken om de suikers op te nemen. Hoe minder hard je alvleesklier moet werken (en minder insuline moet maken), hoe gezonder dit is. Zo voorkom je dat je insulineresistentie ontwikkelt.
Vezelloos eten bevat niet alleen weinig vezels. Het bevat vaak ook nog eens veel suikers. Hierdoor is het zowel kwalitatief als kwantitatief slecht voor je. De grootste boosdoeners zijn:
- Frisdranken
- Vruchtensappen
- Witte deegwaren (koekjes, pizza en al het andere uit de oven)
- Zoete zuivelproducten (vla, yoghurt met een vruchtsmaak etc.)
- Snoep
Wanneer je zoete troep als dit kunt vermijden, dan zal het heel moeilijk zijn om diabetes type 2 te ontwikkelen. De voornaamste oorzaak van diabetes type 2 is namelijk het eten van dit soort producten.
Des te meer je moet kauwen, des te gezonder het is
Simpele regel: des te meer je op een stuk groente of fruit moet kauwen, des te meer vezels het bevat. Dit maakt het automatisch ook gezonder.
#3 Te weinig bewegen
Niet alleen het eten en opnemen van suikers draagt bij aan diabetes type 2. Ook de verbranding hiervan is belangrijk.
Wetenschappelijk onderzoek liegt er niet om:
Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans is dat jij diabetes type 2 ontwikkeld.
Dat bewegen en sporten gezond is, weet jij natuurlijk al. Maar waarom is het zo belangrijk voor diabetes type 2?
Het heeft voornamelijk met twee factoren te maken:
- Suikers verbranden tijdens het bewegen
- Het verhogen van je insulinegevoeligheid
Het spreekt voor zich dat het verbranden van suikers door te bewegen gezond is voor je. Zo voorkom je dat je suikerspiegel te hoog wordt.
Ook zorgt het bewegen en sporten ervoor dat jij je suikervoorraden kan verbranden. Op deze manier worden je suikervoorraden nooit TE vol worden.
Maar dit allemaal is niet belangrijk vergeleken met het tweede punt:
Het verhogen van je insulinegevoeligheid.
Hoewel het heel ingewikkeld klinkt, is insulinegevoeligheid een simpel principe om te begrijpen.
Hoe gevoeliger jij bent voor insuline, hoe minder insuline jij nodig hebt om suikers op te nemen. Dat betekent op zichzelf weer dat je minder insuline aan hoeft te maken en dat je alvleesklier dus minder hard hoeft te werken.
Dit is iets wat je wilt bereiken natuurlijk.
Meer bewegen is één van de beste dingen die je kan doen
Wanneer je bijvoorbeeld insuline moet spuiten als diabetes type 2 patiënt, dan komt dit doordat je alvleesklier niet genoeg insuline kan aanmaken.
Door de gigantische hoeveelheden die het de afgelopen jaren heeft moeten aanmaken, is het lichaam ook minder gevoelig geworden voor insuline.
Hierdoor moet je steeds meer insuline maken en spuiten om dezelfde hoeveelheid suikers op te nemen. Dit is helaas een sneeuwbal effect.
Tenzij je besluit meer te gaan bewegen en sporten. Je lichaam wordt hierdoor weer gevoelig voor insuline. Je zal daardoor minder insuline hoeven aanmaken en spuiten om de suikers op te kunnen nemen.
Welke sport je overigens doet, is niet van belang. Het belangrijkste is dat jij een vorm van beweging kiest die je leuk vindt. Een simpele wandeling is genoeg.
Elke vorm van beweging is namelijk goed voor je. Dus iets doen wat je leuk vindt, zal ervoor zorgen dat je het vaak en lang doet.
En dat is het belangrijkste: consistentie.
#4 Maag-darmkanaal geen rust gunnen
Hoewel dit niet één van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2 is, speelt het zeker een rol. Vooral bij een ongezond eetpatroon.
Wanneer jij en ik eten, zal onze bloedsuikerspiegel stijgen. Althans, als je koolhydraten en/of eiwitten eet. Als gevolg hiervan zal insuline afgegeven worden door de alvleesklier om deze voedingsstoffen op te nemen.
Elke keer als je dus eet, zal je insulinespiegel stijgen.
Het probleem met insuline is dat het vele uren nodig heeft om weer te zakken. Hoe lager jij je insulinespiegels kan houden, hoe beter je lichaam zal functioneren. Ook is de kans op het ontwikkelen van suikerziekte veel kleiner.
Maar de meeste mensen geven hun insulinespiegel geen kans om te zakken. Ze eten namelijk de hele dag door. Het begint om 7 uur in de ochtend aan de ontbijttafel en eindigt met een koekje op de bank om 21:00. Hierdoor is je lichaam vrijwel de hele dag bezig met eten verwerken.
Minder vaak eten = minder diabetes type 2
En dus is de hele dag je insulinespiegel relatief hoog.
Beter is het om een nauw eetvenster te hanteren. Dit wordt ook wel 'intermitterend vasten' genoemd.
Door met jezelf af te spreken dat je alleen tussen bepaalde tijdstippen mag eten, kan je hierdoor een periode hebben waarin je lichaam niet met eten bezig is.
Door bijvoorbeeld alleen tussen 10:00 en 18:00 te eten, zal je lichaam tussen 18:00 en 10:00 de tijd hebben om even te rusten.
Hierdoor kan je insulinespiegel langzaam zakken.
Het beste is om een venster van 8 tot 10 uur (aaneengesloten!) te kiezen waarbij je eet. Buiten deze tijden eet je niets en drink je alleen water, thee zonder suiker of zwarte koffie.
De meest handige tijdvensters voor mensen zijn:
- 10:00 - 18:00
- 11:00 - 19:00
- 12:00 - 20:00
Het kan even wennen zijn om niet de hele dag te eten. Verkort daarom elke week je venster met één uur tot dat je op een eetvenster zit van 8 uren. Zoals bijvoorbeeld 10:00-18:00.
#5 Genen kunnen bij sommigen een rol spelen
Bij het aanhalen van een 'genen' argument, moet ik heel erg oppassen.
Ervaring leert dat mensen graag (bewust of onbewust) de schuld willen geven aan hun genen als oorzaak voor diabetes type 2. Hoewel het zeker een factor kan spelen, is het ZELDEN de reden dat iemand diabetes krijgt.
Er zijn inderdaad genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van diabetes type 2.
Het klopt ook dat je meer kans hebt op het ontwikkelen van diabetes als je deze genen hebt. Risicogenen zijn onder ander:
- TCF7L2: heeft invloed op de uitscheiding van insuline en suiker aanmaak
- ABCC8: betrokken bij het reguleren van insuline
- GLUT2: betrokken bij de suikervoorziening van de pancreas
- GCGR: een glucagon hormoon betrokken bij de suikerregulatie
Laat ik één ding voorop stellen voordat we genen als één van de oorzaken van diabetes type 2 gaan zien:
Er zijn mensen met slechte varianten van deze genen die NOOIT diabetes hebben gekregen. Er zijn ook mensen die de perfecte genen hebben maar toch diabetes type 2 ontwikkelen.
Het hebben van bepaalde genen verlaagt of verhoogt de kans met een paar procent. Het is dus GEEN garantie dat je diabetes type 2 krijgt.
Geef niet automatisch je genen de schuld
Als je ongezonde eetpatroon voor meer dan 95% de oorzaak is van je diabetes type 2, kan je dan echt die 5 procent die door je genen worden veroorzaakt de schuld geven?
Zo laat onderzoek bijvoorbeeld zien dat je 50% kans hebt op diabetes als beide ouders dat ook hebben.
Dat zegt echter niets.
Wat nou als beide ouders slecht eten? Dan heb jij van huize uit een ongezond eetpatroon meegekregen. Is het dan gek dat je 50% kans hebt op het krijgen van diabetes type 2?
Hoe je het ook wendt of keert:
De "eetpatroon" factor weegt veel zwaarder op dan de "genen" factor.
Klagen zal niets veranderen
Daarnaast is er nog één ding. Je bent nu eenmaal met een setje genen geboren. Je kunt er niets aan veranderen. Erover klagen of zeuren heeft geen zin. Laat staan dat jij waarschijnlijk niet eens weet welke genen je hebt.
Wat je wel kunt veranderen is wat je dagelijks in je mond stopt. Je kunt hier beter je energie in steken.
Zolang je niet optimaal gezond eet, kun je nooit zeggen dat enkel je genen het probleem zijn. Je kunt pas naar je genen kijken als je gezond eet/drinkt en voldoende beweegt.
#6 Medicijnen als oorzaak van suikerziekte
Helaas zijn er ook oorzaken van diabetes type 2 die je minder in de hand hebt. Hoewel je zelf kunt bepalen wat voor voeding je wel en niet eet. Is dit niet altijd het geval met medicijnen.
Er zijn namelijk verschillende medicijnen die direct of indirect diabetes type 2 kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan:
Directe medicamenteuze oorzaken van diabetes type 2
Medicijnen tegen diabetes
Hoe gek het ook klinkt, het is echt waar:
Eén van de oorzaken van diabetes type 2 zijn de medicijnen die je krijgt tegen suikerziekte.
Medicijnen tegen diabetes type 2 (pillen of insuline spuiten) zorgen er eigenlijk altijd voor dat je meer insuline in je lichaam krijgt. Dat is in zekere zin goed.
Door meer insuline aan te maken, kun je meer suikers opnemen uit het bloed. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel.
Maar des te meer jij je lichaam forceert om insuline aan te maken, des te meer je lichaam gewend raakt aan grote hoeveelheden insuline.
Hierdoor zul je op den duur meer pillen moeten slikken en/of insuline moeten spuiten. Waarom? Je hebt steeds meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken. Je wordt resistent voor insuline.
Diabetes medicatie lost dus NOOIT je suikerziekte op. Het maskeert hooguit de symptomen en maakt je diabetes op den duur erger.
De enige uitzondering hierop is metformine.
Dit middel werkt door je insulinegevoeligheid te verhogen. Hierdoor wordt je lichaam gevoeliger voor de hoeveelheid insuline die al in het lichaam aanwezig is.
Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn ook middelen die diabetes type 2 kunnen veroorzaken of verergeren.
Deze middelen worden gegeven tegen ontstekingen. Denk hierbij aan een middel als prednison of prednisolon. Deze worden gegeven bij ziekten zoals:
- Astma
- Jicht
- MS
- Ziekte van Crohn
- Kanker
Een bijwerking van deze middelen is dat je lichaam insuline-resistent wordt.
Zoals eerder beschreven, wordt je lichaam hierdoor minder gevoelig voor de hoeveelheid insuline in het bloed. Hierdoor kan het lichaam niet goed zijn werking doen en stijgt je bloedsuikerspiegel.
Indirecte oorzaken van diabetes type 2
Antidepressiva
Middelen tegen een depressie kunnen ervoor zorgen dat je diabetes type 2 ontwikkeld. Een bekende bijwerking van deze middelen is namelijk dat je eetlust toeneemt.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat meer eten per definitie de kans op allerlei gezondheidsproblemen verhoogt. Waardoor ook diabetes type 2.
Er is ook een bijwerking van antidepressiva die vrij ironisch is.
Wanneer je antidepressiva slikt, is het idee dat jij beter in je vel gaat zitten.
Wat gebeurt er wanneer mensen zich goed voelen? Ze gaan meer eten. Dat je eetlust toeneemt, kan ook komen doordat jij je beter voelt. De meest gebruikte antidepressiva in Nederland zijn:
SSRI's
- Citalopram
- Escitalopram
- Fluoxetine
- Fluvoxamine
- Paroxetine
- Sertraline
- Venlafaxine
TCA's
- Amitriptyline
- Clomipramine
- Desipramine
- Dosulepine
- Doxepine
- Imipramine
- Maprotiline
- Nortriptyline
MAO-remmers
- Tranylcypromine
- Fenelzine
Medicijnen tegen een psychose
Ook andere middelen die aangrijpen op je brein kunnen de oorzaak zijn van je diabetes type 2. Antipsychotica behoren tot deze groep.
Gewichtstoename bij het gebruik van deze middelen is een veel voorkomend probleem. Het kan hierbij om meer dan 10 kilo gaan.
Dit wordt veroorzaakt door zowel een toename van de eetlust als een afname van het metabolisme.
Je lichaam eet dus meer en verbrandt tegelijkertijd minder. Dit verhoogt de kans op diabetes type 2.
Bij antipsychotica moet je denken aan:
- Olanzapine
- Quetiapine
- Risperidon
- Clozapine
Lithium
Lithium is een middel dat gebruikt wordt tegen manisch-depressieve of bipolaire stoornissen. Hoewel het middel zelf vrij onschuldig is, heeft het één bijwerking die ervoor kan zorgen dat je diabetes type 2 ontwikkelt:
Dorst
Als je het bij water houdt, zal je geen diabetes type 2 ontwikkelen.
Echter kiezen veel mensen voor zoete sapjes. Wanneer je hier dagelijks verschillende glazen van achterover tikt, zal het snel uit de hand lopen. Diabetes type 2 ligt dan ook op de loer.
Medicinale cannabis
Het roken van cannabis wordt tegenwoordig niet meer gezien als iets voor jongeren. Ook ouderen maken er steeds meer gebruik van. Cannabis (wiet) blijkt verschillende positieve effecten te hebben bij AIDS en kankerpatiënten.
Zo helpt het bij pijnbestrijding en wekt het de eetlust op na een chemokuur.
De toename in eetlust kan diabetes type 2 veroorzaken wanneer jij ongezonde producten eet. Ook hierbij moet je een bewuste keuze maken wat betreft voeding. Hoe gezonder je eet, hoe minder het effect van de toenemende eetlust op je lichaam zal zijn.
#7 Ongezond oud worden
Er is een reden waarom ouderdomsdiabetes die naam heeft gekregen. Tot enkele decennia geleden, waren vooral oudere mensen degenen die diabetes type 2 kregen.
Jarenlang (relatief) ongezond eten, zorgde er uiteindelijk voor dat je op latere leeftijd deze ziekte ontwikkelde. Hoe ongezonder je eet, hoe eerder je het krijgt. Er komt een punt dat de symptomen en verschijnselen van deze ziekte zich voor beginnen te doen. En dat begint bij de meeste mensen steeds eerder.
Er zijn ook mensen die 80+ jaar oud worden en geen diabetes type 2 krijgen. Wanneer je gaat zoeken naar een verklaring bij deze mensen, zal je vinden dat ze hun hele leven een gezonde levensstijl hanteerden.
Het krijgen van diabetes type 2 is vrijwel alleen te wijten aan een ongezonde levensstijl. Factoren als genen en medicijnen kunnen een kleine rol spelen. Maar het over-over-overgrote deel heb je zelf in de hand.
Kies dus bewust voor een gezonde levensstijl. Het klopt dat je daardoor de lekkere (en ongezondere) producten in het leven minder vaak kunt eten. Maar je zult wel gezond oud worden. Misschien zelfs ziektevrij als je het echt goed aanpakt.
Hoe doe je dit? Simpel:
- Beweeg dagelijks
- Eet 'echt' eten
- Vermijd eten wat uit een fabriek komt
- Probeer actief te ontspannen om stress de baas te worden
Met het bovenstaande kom je al een heel eind. Een ongezonde levensstijl is namelijk één van de grootste oorzaken van diabetes type 2. Wellicht zelfs de grootste en meest overkoepelende.
Maar wat nu als je al diabetes type 2 hebt of een verhoogde suikerspiegel hebt? Dan heb ik iets speciaals voor je.
De beste manier om alle oorzaken van diabetes type 2 aan te pakken
Je weet nu wat de meeste voorkomende oorzaken van diabetes type 2 zijn. Nu is het natuurlijk de taak om deze oorzaken te voorkomen als je nog geen diabetes type 2 hebt.
En als je het wel hebt... dan is het belangrijk om te beginnen met het omkeren van je diabetes type 2!
Hoe zal je leven eruit zien als je diabetesvrij kon zijn? Wanneer je alle nare symptomen en gevolgen van suikerziekte achter je kon laten?
Het klinkt misschien te goed om waar te zijn. Maar het is zeker mogelijk.
Er is namelijk één krachtig mechanisme om diabetes type 2 te voorkomen en zelfs te genezen. Het is iets wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem.
Wanneer je dit mechanisme kent, zal je diabetes type 2 de baas worden.
Mis het dus niet. Het kan jou zomaar je gezondheid kosten.
Vul hieronder je e-mailadres in en dan ontvang je het enkele seconden later.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: wat denk jij dat de meeste voorkomende oorzaken van diabetes type 2 zijn? Welke zijn volgens jou het makkelijkst te voorkomen? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 14 augustus 2023
Fijn om te lezen
Wil dit zeker gaan doen
Geen dank! Als we ergens bij kunnen helpen, hoor ik het graag 🙂
Bedankt voor dit artikel en voor de site.
Geen dank :)!
Het zo te mooi zijn als dit zou lukken,om van de medicijnen afkomen te komen,maar ik zal mijn leven wel drastisch moeten veranderen.
Ik ben bezig met een keerdiabetes2om programma, heel langzaam worden mijn bloedwaarden beter, maar het koolhydraat arm dieet, zorgt ervoor dat ik vitamine b12, foliumzuur, d3 tekort kom. Hier werd ik erg ziek van ( oorzaak: onvolledig darmstelsel) pas na extra toevoeging ging het weer wat beter. Ik zoek nog naar aanvullende, manieren om me beter te voelen
Je kunt ons hier even het beste over mailen Peter
Inderdaad overviel het mij toen de Cardioloog mij waarschuwde voor een total foute bloedanalise. De toenmalige huisarts delegeerde de kwestie naar een nieuwe aanpak door een praktijkdeskundige. Die begon met een 10 tal pillen waardoor ik zeer ziek werd na twee dagen. We zijn direct gestopt. De metingen aren 5,6 -6,5. Dus slechts gestoord. Jammer genoeg is de afgelopen 2 maanden soms een overschrijding te zie naar
9,7. Ik voel soms vrij waardeloos.
Ik gebruik geen pillen meer voor die Dia 2 melitus .
Ik ben 87 drink sinds twee jaar hoegenaamd geen alcohol meer, rook niet meer sinds mijn 50ste. Eet zorgvuldig.
Correspondeer uitsluitend met E-mails en of Telefoon.
Dat is spijtig om te horen. ‘Gelukkig’ is de oorzaak van diabetes type 2 in 95% van de gevallen terug te vinden in je voeding. Als je ons een email kunt sturen op ons info@ emailadres, dan helpen we je graag verder.
Geen slechte koolhydraten eten mag je wel grieksekwark eten? En fruit 2 stuks
Dat mag zeker. De beste fruitsoorten voor diabetici kun je hier vinden: https://www.ziektevrijleven.nl/welk-fruit-mag-eten/