
De preventie van diabetes type 2 is erg belangrijk als je gezond oud wilt worden.
Als jij iemand kent met suikerziekte, dan weet je hoe verschrikkelijke deze ziekte is. En dus dat je het zoveel mogelijk moet vermijden.
In dit artikel leer je 7 dingen die je kunt doen ter preventie van diabetes type 2.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
De preventie van diabetes type 2 is belangrijk EN makkelijk
Ik zou graag willen dat ieder gezond persoon dit artikel zou lezen. Men zou begrijpen dat diabetes type 2 makkelijk te voorkomen is door andere keuzes te maken. Want door je leefstijl te veranderen maak je de kans op suikerziekte veel kleiner.
Het is jammer dat jongeren dit niet op school leren. Want er zijn tegenwoordig steeds meer jonge mensen met diabetes type 2 en dit had grotendeels voorkomen kunnen worden door de juiste levensstijl.
Nog niet zo lang geleden was deze ziekte bekender onder de naam "ouderdomssuiker". Maar met alle jongvolwassenen die er last van hebben kan daar niet meer van gesproken worden.
Wat is primaire, secundaire en tertiaire preventie van diabetes type 2?
Bij primaire preventie van diabetes doe je er zelfs alles aan om te voorkomen dat jij suikerziekte krijgt. Denk hierbij aan gezonder eten en meer bewegen.
Bij secundaire preventie gaat het om het screenen van diabetes.
Denk hierbij een huisarts die een test afneemt om te kijken of je (pre-) diabetes of diabetes hebt.

Daar gaat dit artikel niet over. Wil je een test voor diabetes? Ga dan naar je arts en lees van te voren dit artikel.
Bij tertiaire preventie van diabetes type 2 gaat het om de behandeling van suikerziekte door de verhoogde bloedsuiker te verbeteren. Dit kan op allerlei manieren. Maar de voornaamste twee zijn:

Doel van dit artikel
Hieronder krijg je 7 tips om suikerziekte te voorkomen.
Zodat je nooit geconfronteerd zult worden met de nare klachten van deze ziekte. Hieronder leer je 7 wezen tips ter preventie van diabetes.
#1: Voorkom overgewicht en obesitas
Waarom weten wetenschappers niet precies. Maar overgewicht en obesitas hangen sterk samen met diabetes.
"90% van alle mensen met diabetes type 2 hebben veel overgewicht."
Wetenschappers vermoeden dat teveel vet rond je middel het vermogen van je lijf aantast om goed met insuline om te gaan. Daardoor worden suikers die je binnenkrijgt niet goed opgeruimd en krijg je een te hoge bloedsuikerspiegel.

Dat is niet het enige. Dik zijn is hoe dan ook ongezond. Je krijgt er allerlei gezondheidsklachten van.
Een verhoogde kans op diabetes type 2 is er één van.
Ook mensen die geen diabetes hebben, krijgen als ze veel te dik worden last met het verwerken van hun bloedsuiker.
Later kan er alsnog diabetes uit ontstaan. Dit heet pre-diabetes en in dit artikel lees je wat je eraan kunt doen als jij daar last van hebt.
Nu is de vraag: hoe word jij niet te dik?
In de rest van dit artikel geef ik tips over voeding. Als je deze opvolgt zul je zien dat de kilo's eraf vliegen. Het wordt onmogelijk om overgewicht op te bouwen.
Maar wat net zo goed belangrijk is, is dat je genoeg beweegt en niet te gespannen bent. Dit zijn omstandigheden die kunnen helpen bij het ontwikkelen van overgewicht.
Hoe voorkom je overgewicht?
Hieronder vind je een aantal levensstijl veranderingen die je op weg zullen helpen naast het aanpassen van je voeding:

#2: Eet geen suiker
Over de jaren heeft vet een slechte naam gekregen in de pers. En dat is niet geheel onterecht. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken geweest die laten zien dat vetten schadelijk kunnen zijn...
Als gevolg hiervan zijn we met z'n allen veel meer zetmeelproducten en suikers gaan eten:
"Want als vetten ongezond zijn, dan zullen suikers en koolhydraten gezond zijn."
Althans, dat was de gedachte van de officiële overheidsorganen die folders uitbrengen over wat gezonde voeding is.
Helaas gebeurde er iets opvallends:
Zoals je kunt zien in de onderste grafiek is het aantal mensen met obesitas in het Verenigd Koninkrijk explosief toegenomen naarmate daar meer suiker werd gegeten.

Wetenschappers zijn voorzichtig met het trekken van conclusies als twee zaken tegelijk voorkomen.
Men zegt niet graag dat het ene door het andere veroorzaakt wordt als men het niet zeker weet.
Maar als je kijkt naar de explosieve groei van het aantal mensen met overgewicht en de toegenomen suikerconsumptie, dan kan het haast geen toeval zijn. Dat heeft al een hint voor wat je moet doen ter preventie van diabetes type 2.
Maar laten we doen alsof het niet waar is
Stel dat teveel suiker niet leidt tot sterk overgewicht. Dan is het nog steeds heel verstandig om zo min mogelijk suikers te eten.
Elke keer dat je suikers binnenkrijgt laat je lijf er insuline op los. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je lichaam de suikers kan gebruiken voor energie.

Wanneer je teveel suiker eet zit er teveel suiker in je lijf voor de hoeveelheid insuline die je hebt. Dan treedt er schade op. Deze situatie is wat een suikerpatiënt elke dag meemaakt simpelweg omdat hij insulineresistent is.
Als je het bovenstaande vaak genoeg doet, raakt je lichaam vermoeid. Het kan de hoeveelheid suiker die binnenkomt niet meer bijbenen en stopt op een gegeven moment met proberen.
Vanaf dat moment zal je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Met alle nare gevolgen van dien.
De beste manier om je suikerinname te verminderen
Daarom wil ik dat je vanaf nu af aan zoveel mogelijk suikers en zetmeel vermijdt. Geloof mij, dat is makkelijker dan je denkt:
Je kunt prima leven op groenten, bonen, vette vis en vlees. Dan kun je al het andere voedsel weglaten:
Nou weet dat ik veel mensen een lekker stukje brood niet willen missen. Dat is allemaal leuk en aardig.

Deze vormen van suikers bevatten vezels waardoor ze minder snel worden opgenomen.

Tip!
Met "minder kleine beetjes" bedoel ik "een stukje voor de smaak". Suikers zijn ongezond, ook in kleine porties. Maar ik begrijp het als je er geen afscheid van kunt nemen. Dus trakteer jezelf en hou het verder bij groenten, bonen, vis en een stukje vlees.
#3: Eet een salade voor de avondmaaltijd
Een salade voor de maaltijd heeft veel positieve gevolgen:

Al met al zijn er geen nadelen aan het eten van grote hoeveelheden groenten in welke vorm dan ook.
Er zijn zelfs alleen maar voordelen. Door hier je maaltijd mee te beginnen voorkom je dat je dingen eet die ongezond zijn. En zit je altijd lekker vol.
Zo maak je de preventie van diabetes een stuk makkelijker.
#4: Gebruik Stevia (of een andere veilige zoetstof)
Zeker als je kinderen hebt is dit een ideale tip.
Iedereen wil wel eens iets zoets. Die neiging zal drastisch minder worden als je nauwelijks suikers eet. Want je brein past zich aan, aan wat het binnenkrijgt.
Eet je om de haverklap snoepjes, dan gaat je brein dat verwachten. Maar stop je met het eten van zoete producten dan heeft je brein er eigenlijk geen trek meer in.
Wil jij jezelf af en toe trakteren? Bijvoorbeeld met een zoetje in je thee? Gebruik dan stevia. Dit is een veilige zoetstof die je als vervanger voor suiker kunt gebruiken.
Stevia heeft daarnaast eigenschappen waar je u tegen zegt.
Zo helpt het diabetespatienten met het verlagen van hun bloedsuiker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je hier kunt inzien.
Stevia wordt al zo'n twintig jaar gebruikt in Japan.

De reden dat het pas sinds 2011 op de markt is in Europa, is dat de suikerindustrie lang geprobeerd heeft om de introductie van stevia tegen te houden.
Zij zijn er niet blij mee dat er een concurrent is uitgebracht die 30 tot 100 keer zoeter is dan hun product, zonder alle schadelijke effecten.
Niet iedereen vindt stevia lekker
Sommige mensen ervaren een bittere nasmaak van stevia. Daardoor is deze zoetstof niet voor iedereen geschikt. Maar het blijkt ook dat veel mensen enkel hoeven te wennen aan de smaak en daarna niet anders meer willen.
Gelukkig zijn er ook andere opties als jij één van de pechvogels bent. Welke zoetstoffen nog meer gezond zijn en je bloedsuiker niet verhogen lees je in dit artikel.
Ik moet er wel bij zeggen dat als je diabetes wilt voorkomen, je deze zoetstoffen als een traktatie moet zien. Je smaak veranderen (wat automatisch gebeurt als je geen suiker eet) is een goede ontwikkeling.
Het zou zonde zijn als je die terugdraait door voortdurend zoete dingen met stevia te eten. Ook al zijn deze op zichzelf niet ongezond.
#5: Eet kleinere porties
Wat denk je dat je bloedsuiker sterker verhoogt? Één suikerklontje of tien suikerklontjes?
Als je "tien suikerklontjes" hebt geantwoord, heb je het natuurlijk goed.
Hoe meer suikers je in één keer binnenkrijgt, hoe meer je bloedsuiker zal stijgen. Minder suikers eten is een goed begin. Maar je kunt ook de porties die je opslokt zo klein mogelijk houden.

Bij de tip over het eten van salades zei ik al dat het goed is om een half uurtje te wachten voordat je naar het hoofdgerecht gaat. Als je echt een koning bent deel je het hoofdgerecht in twee delen.
Het klinkt misschien gek, maar het is zeker verstandig om te doen.
Dit kun je met alles toepassen. Neem je iets te eten, eet het dan in kleine porties op. Daarmee voorkom je een plotselinge stijging in je bloedsuiker.
En je zorgt ervoor dat je eraan gewend raakt om minder vol te zitten. Dat voorkomt dat je overeet en meer suikers binnenkrijgt dan je nodig hebt. Ideaal voor de preventie van diabetes type 2.
#6: Eet noten tussendoor
Wat doe je als je onderweg bent en trek krijgt?

Na een handje cashewnoten garandeer ik je dat je geen trek meer hebt.
Als je merkt dat je meer dan een handje nodig hebt of niet kunt stoppen met eten, moet je kijken of je voldoende binnenkrijgt bij je ontbijt, lunch en diner.
Wanneer je bij deze maaltijden genoeg eet, dan is dat handje noten meer dan voldoende om je een lange vergadering of saaie werkdag door te helpen.
Noten zijn daarbij hartstikke gezond. Dit is een blog over diabetes, maar als je meer wilt weten over waarom noten gezond zijn zou je eens bij deze buren kunnen kijken.
#7: Eet knoflook en kaneel (maar niet tegelijk)
Knoflook en kaneel hebben allebei voordelen ter preventie van diabetes type 2. Maar ik zou je niet willen aanraden om deze tegelijk te eten.
Niet omdat dit ongezond is, maar omdat deze smaken niet goed samengaan, of nog beter gezegd, erg vies zijn samen...
Waarom zijn knoflook en kaneel zo goed?


Knoflook en kaneel zijn hartstikke gezond en perfect voor de preventie van diabetes. Maak er daarom rijkelijk gebruik van bij het koken.
Knoflook kan in vrijwel elke salade of warm gerecht verwerkt worden. Kaneel is lekker op toetjes of in sommige vormen van thee.
Het liefst koop je beide kruiden vers. Daar zijn alle gezonde stoffen intact gebleven en weet je zeker dat je het juiste binnenkrijgt.
Het Diabetesvrij Geheim als basis voor de preventie van diabetes type 2
Het bovenstaande kun je allemaal doen ter preventie van diabetes type 2. Maar er is meer mogelijk dan alleen preventie van diabetes:
"Je kunt er namelijk ook van af komen wanneer je het al hebt."
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: wat doe jij precies ter preventie van diabetes type 2? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 08 november 2023
Heb pas te horen gekregen over diabetes 2. Op dit moment laat ik zoveel mogelijk toegevoegde suikers staan, om te zien welke uitwerking dat op mij heeft. Over anderhalve maand weer controle, ben dan ook benieuwd hoe de uitwerking zal zijn. Ben al in gewicht afgenomen.
Hallo,
Dat is nooit leuk nieuws om te horen. Gelukkig heb je onze website gevonden. Toegevoegde suikers laten staan is zeker een goed begin. Als je er meer uit wilt halen, kun je ook hier even een kijkje nemen: https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuikerwaarden/
Groetjes,
Marloes