Als je diabetes hebt en insuline spuit, moet je regelmatig checken hoe hoog je bloedsuiker is.
Als je dit verkeer doet, krijg je een verkeerde meting. Of je stelt jezelf bloot aan mogelijke infecties.
In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het goed gebruiken van een prikpen. Zodat het bloedprikken iedere keer goed gaat.
More...
Beste manier om een prikpen te gebruiken
Zorgvuldig prikken om je bloedsuiker te meten is belangrijk.
Als je diabetes hebt, wil je zo nauwkeurig mogelijk checken wat je actuele bloedwaarde is. Of je nou denkt dat je een hypo of een hyper hebt, een verkeerde bloedwaarde kan gevaarlijk zijn.
Daarnaast kan een bloedsuikercheck je vertellen of je meer of minder insuline moet gebruiken. Dit is de voornaamste functie van je glucose meten. In Nederland is dit de enige reden dat je een bloedglucosemeter vergoed krijgt van de verzekering.
Er zijn heel wat glucosemeters en prikpennen op de markt. Hier volgt een gedeeltelijke lijst:
Dit is een gedeeltelijke lijst. Er zijn nog meer merken en varianten. Maar ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Voor meer informatie over bloedglucosemeters kan je het beste hier terecht.
Mocht je nog een goedkope prikpen moeten kopen, dan kan je het beste even hier kijken.
Waarom zorgvuldig bloed prikken belangrijk is
Er zijn vijf redenen waarom het essentieel is om zorgvuldig te werk te gaan bij het bloed prikken.
REDEN 1: een meting die klopt
De reden dat je bloed prikt, is om meer informatie te krijgen. Op basis daarvan neem je een beslissing. Maar als de informatie niet klopt, neem je mogelijk een beslissing waar je later spijt van krijgt.
Als je verkeerd prikt, is de kans op een foute meting groot. Als je op basis daarvan meer of minder insuline spuit, of een medisch noodgeval zoals een hyper negeert, kan dit gevaarlijk zijn.
Daarom is het belangrijk om elke keer dat je prikt je hoofd erbij te houden. Alleen dan weet je zeker dat je doet wat jij je had voorgenomen: informatie krijgen over je actuele bloedsuiker.
REDEN 2: het voorkomt dat je opnieuw moet prikken
Als je niet diep genoeg prikt, krijg je geen druppel bloed die je kunt gebruiken. Hij is dan te klein, of er komt helemaal geen bloed uit het wondje.
Door zorgvuldig mijn onderstaande instructies op te volgen, weet je zeker dat het in één keer goed gaat. Je hoeft het niet twee keer te doen, omdat de eerste keer raak was.
Daarnaast is de kans groot dat je de tweede keer fouten maakt. De prikprocedure goed doorlopen vereist zorgvuldigheid. Als het misgaat op de diepte en je ziet geen bloed, kan je ongeduldig raken. Door het in één keer goed te doen voorkom je dit.
REDEN 3: je voorkomt pijn
Verkeerd prikken kan pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je in je vingertop prikt, waar veel zenuwuiteinden in zitten. Zeker als je meerdere keren op een dag moet prikken, is het beter als je een methode hebt waarmee je de gevoelige plekken van je lijf kunt ontzien.
In de instructies hieronder geef ik je een manier om altijd de juiste prik te zetten, zonder dat dit pijn doet.
REDEN 4: je voorkomt een wondje
Te diep prikken kan er ook toe leiden dat je een klein wondje krijgt. In dat geval heb je niet één enkele bloeddruppel, maar is er een kleine stroom gaande die vlekt of loopt. Buiten dat dit onhandig is, kan je hierdoor ook een fout maken bij het meten van je bloedsuikerwaarde.
REDEN 5: voorkomen infecties en vervuiling
Door elke keer opnieuw goed op te letten dat je zorgvuldig prikt, voorkom je infecties of kwaaltjes aan je prikvinger. Je maakt een gaatje in je huid, en daardoor kunnen bacteriën binnenkomen. Door op een schone en verstandige manier te prikken, kan je dit grotendeels voorkomen.
Hieronder krijg je een exact stappenplan van hoe je bloed moet prikken met je prikpen. Zodat je het elke keer goed doet, en niet te maken krijgt met de nadelen die ik hierboven heb beschreven.
#1: Gebruik elke keer een nieuwe lancet
Ik weet het, ik weet het.
De verleiding is groot om de lancet van de vorige prikbeurt erin te laten zitten. En daar de volgende keer weer mee te prikken.
Die neiging kan ik je niet kwalijk nemen. Die hebben de meeste diabetespatiënten. Maar goed is het allerminst.
Als je een lancet laat zitten en deze niet tussen de prikbeurten vervangt, kan je met het volgende te maken krijgen:
Ik realiseer me dat je dit misschien niet leuk vindt om te horen. Het is nou eenmaal een vervelend werkje om iedere keer die lancet te moeten vervangen. Laat staan dat je ze iedere keer moet kopen.
Daar heb ik een paar tips voor.
Allereerst is het goed om een flinke voorraad in te slaan.
Van mijn part zijn het er een stuk of 100, afhankelijk van hoe vaak je moet prikken.
Lancetten zijn goedkoop vergeleken met de teststrips voor je bloedglucosemeter.
Dan kunnen die geringe kosten voor de lancet er ook wel bij.
Wat betreft het instellen wen je er snel genoeg aan om elke keer de lancet te vervangen. Hoe je dit precies doet, hangt af van de prikpen.
In de meeste gevallen trek je de oude lancet er met een draaibeweging af. En druk je daarna de nieuwe lancet er recht in. Vaak is er aangegeven hoe deze precies past. Daarna trek je eventueel het beschermende kapje eraf, zodat de naald vrijkomt.
#2: Stel de prikpen niet te diep in
Daarna is het tijd om de diepte van de prikpen te bepalen. Afhankelijk van welke pen je hebt heb je verschillende opties. Dit kan variëren van drie tot wel elf standen. Allemaal hebben ze een iets andere diepte.
Weet je niet welke diepte je nodig hebt? Begin dan met de middelste. Na het prikken kan je de diepte bijstellen, afhankelijk van wat je nodig hebt.
Deed het prikken pijn? En kwam er teveel bloed vrij? Dan moet de pen minder diep. En draai je de waarde naar beneden. Meestal doe je dit door aan het uiteinde te draaien.
Was de prik juist niet diep genoeg en kwam er onvoldoende bloed bij?
Dan mag het wel wat dieper. Dan draai je de pen de andere kant op.
Vaak wordt de diepte met een nummer aangegeven.
Daardoor kun je goed zien op welke stand de pen staat.
#3: Was je handen voordat je prikt
Het is belangrijk om voordat de naald door je huid gaat goed je handen te wassen. Dit is om te voorkomen dat je infecties krijgt. Er leven allerlei bacteriën op je hand. En die kunnen via zo'n klein gaatje in je huid naar binnen.
Anderzijds kunnen er nog suikers aan je hand kleven. Bijvoorbeeld van de appel die je een paar uur geleden hebt gegeten. Zolang jij je handen niet wast, kunnen er altijd restjes aanwezig zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en was je handen als volgt:
#4: Prik aan de zijkant van je vingertop
Misschien ben je geneigd om de pen op het topje van je vinger te zetten. Dat zou ik niet doen. Dit is het meest gevoelige stukje van je hand omdat er veel zenuwuiteinden in zitten. Dat doet extra pijn, zeker als de pen diep is ingesteld.
De zijkant van je vinger, met name bij het topje, is een betere plek. Er lopen daar genoeg kleine bloedvaatjes waar je een mooie druppel uit kunt halen. En er zitten niet zoveel zenuwuiteinden. Waardoor het minder vervelend aanvoelt.
Je hebt je vingertop de rest van de dag nodig. Zeker als je een kantoorbaan hebt, waarbij je veel moet typen. Als je aan de zijkant van je vinger prikt, heb je daar veel minder last van.
#5: Zorg dat de druppel bloed groot genoeg is
Als je de prikpen onjuist hebt ingesteld, komt er geen bloed uit je vinger. Dat is vervelend, want dan moet je overnieuw beginnen. Je hebt immers een schone lancet nodig.
Als je dit meemaakt moet je de prikpen dieper instellen. Zodat deze wel je bloed kan bereiken, en je netjes een bloeddruppel op de teststrip kunt krijgen.
#6: Verwijder naderhand de lancet
Als je de bloeddruppel op de teststrip hebt gedaan en je glucosewaarde hebt afgelezen, is het tijd om alles netjes op te ruimen.
Ik raad je aan om de lancet er gelijk af te trekken en weg te gooien. Dit voorkomt dat je de volgende keer dat je bloed prikt in de verleiding wordt gebracht om de lancet nogmaals te gebruiken.
Natuurlijk zet je er nu niet een nieuwe lancet op. Dat doe je pas wanneer je opnieuw bloed prikt.
#7: Was je handen
Je hebt nu een klein gaatje in je huid. Als extraatje is het goed om even je handen te wassen, wederom met zeep.
Mochten er van andere oppervlakken bacteriën in de buurt zijn gekomen, dan reken je daar op deze manier mee af.
En doordat het om een klein gaatje in je vinger gaat, zit dit vrij snel weer dicht.
De kans op infectie is niet zo groot maar je maakt deze nog kleiner als je na het prikken even je handen wast.
Ontdek hoe je suikerziekte kan omkeren
Weten hoe je een prikpen moet gebruiken is natuurlijk goed. Maar ervoor zorgen dat je überhaupt nooit een prikpen hoeft te gebruiken is nog beter. En dat is mogelijk.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Gebruik jij ook een prikpen? Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je meting altijd goed gaat? Laat hieronder een reactie achter