CBR Rijbewijs Verlengen Met Diabetes Type 2? 7 Makkelijke Tips

Wat Is Diabetes Type 2

jul 21
Wil Jij Je CBR Rijbewijs Verlengen Met Diabetes Type 2? 7 Tips!

Heb je diabetes type 2 en wil jij je rijbewijs verlengen? Dan zal het CBR geregeld bepalen of je volgens hen geschikt bent om te rijden. En dus of je rijbewijs verlengd mag worden. 

In dit artikel leg ik uit waarom deze keuringen bestaan en geef ik 7 tips hoe je de herkeuring van het CBR met twee vingers in de neus doorstaat. 

Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken of je CBR rijbewijs wel of niet verlengd wordt. Daarnaast bespaart het een hoop tijd en geld als je niet telkens opnieuw gekeurd hoeft te worden.

More...

Rijbewijs verlengen met diabetes? Dat bepaalt het CBR

Wanneer jij je rijbewijs wilt verlengen met diabetes, bepaalt het CBR één keer per 5 jaar of je de weg op mag. Je moet dan samen met je diabetesarts een aantal documenten aanleveren. Deze moeten laten zien dat je veilig kunt rijden.

Om veilig de weg op te kunnen dien je namelijk altijd helder en alert te zijn. Bij diabetes type 2 kan je lichaam zich onvoorspelbaar gaan gedragen. Dit kan je rijgedrag (negatief) beïnvloeden.

Daarom dienen er eens per 5 jaar twee documenten aangeleverd te worden:

 • Gezondheidsverklaring. Deze verklaring moet online via DigiD ingevuld te worden op Mijn CBR. 
 • Verslag van de diabetesarts. Hieruit moet al voor een groot deel blijken in hoeverre jouw diabetes een gevaar kan vormen in het verkeer.

Daarnaast dient er minimaal eens per 10 jaar een oogmeting plaats te vinden. 

Na het aanleveren van alle benodigde gegevens zal er met jou en eventueel je diabetesarts een gesprek worden ingepland bij het CBR. Daar wordt bepaalt of je rijbewijs verlengd wordt.

Er is wettelijk gezien GEEN meldingsplicht bij diabetes type 2 en het verlengen van je rijbewijs. Althans, niet vanuit jou kant. Maar de arts moet dit natuurlijk wel melden zijn zijn/haar verslag.

Doel van dit artikel

Met welke risico's kun je te maken krijgen in het verkeer als je diabetes hebt? En hoe zorg je ervoor dat je deze gevaren voorgoed uitsluit? In dit artikel leg ik het allemaal uit en vertel ik je hoe jij je rijbewijs kunt vernieuwen met diabetes type 2.

Waarom je rijbewijs verlengen met diabetes extra controles nodig heeft

#1 Hypoglycemie

Mensen met diabetes type 2 kunnen plotseling te maken krijgen met een hypo. Dit wordt vaak veroorzaakt door bloedsuikerverlagende medicatie. 

De symptomen zijn niet mis.

Je kunt duizelig, trillerig en verward worden.

Ook kan je concentratie verminderen en in het ergste geval raak je buiten bewustzijn.

Je kunt je voorstellen dat dit tijdens het autorijden voor gevaarlijke situaties kan zorgen.


#2 Hyperglykemie

Aan de andere kant kan een verhoogde bloedsuiker ook zorgen voor allerlei lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen best heftig zijn. En als je daarmee te maken krijgt terwijl je achter het stuur zit, levert dat mogelijk gevaarlijke situaties op.

Een verhoogde bloedsuiker kan zorgen voor ernstige vermoeidheid, wazig zicht en misselijkheid.

Je rijgedrag en concentratievermogen kunnen hieronder te lijden hebben. Daarom is het van belang om je bloedsuiker laag en stabiel te houden. Echter gaat dit nog wel eens mis bij mensen met diabetes type 2. En volgens het CBR is dat een groot risico om je rijbewijs te verlengen.


#3 Medicatiegebruik

Het CBR bekijkt ook altijd welke diabetesmedicatie je neemt. Deze medicijnen hebben vaak tal van bijwerkingen, waardoor ook jouw rijvaardigheid op dat moment wordt beïnvloed.

Als je teveel medicijnen hebt gehad, kan dit logischerwijs voor een hypo zorgen. Heb je te weinig gehad, dan wordt je bloedsuiker niet voldoende verlaagd. Met als mogelijk gevolg een hyper.

Bovendien kan medicatie voor sterke bloedsuikerschommelingen zorgen, wat een direct effect heeft op je gezichtsvermogen. Andere bijwerkingen, zoals intense buikpijn en slaperigheid tijdens het rijden zijn ook niet echt bevorderlijk. 


#4 Lange termijn gevolgen van diabetes

Er wordt niet alleen gekeken naar de invloed van jouw diabetes op korte termijn. De ziekte heeft immers op lange termijn ook verstrekkende gevolgen. Hier wordt ook naar gekeken door het CBR.

Je ogen kunnen door diabetes type 2 permanent beschadigd raken. Vandaar dat je ook zo nu en dan een oogmeting moet kunnen overleggen als diabeet.

En andere lichamelijke gevolgen zoals zenuwschade en hart- en vaatziekten kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op jouw vermogen om veilig te rijden. 


7 tips om je rijbewijs te verlengen met diabetes bij het CBR

#1 Toon aan dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer

Het allerbelangrijkste voor het CBR is veiligheid.

rijbewijs verlengen bij het CBR

Dit geldt niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen.

Als je voor het eerst op moet voor je rijexamen, is veilig rijden het voornaamste punt van aandacht.

En bij de herkeuringen voor diabetici zal dit nog meer op de voorgrond staan voor de CBR medewerker.

Om dit aan te kunnen tonen, dien je vooral op de hoogte te zijn van wat diabetes is en wat het met jou doet. Een hypo krijgen in het verkeer bijvoorbeeld kan gevaarlijk zijn, maar hoeft niet direct te betekenen dat je rijbewijs niet verlengd wordt.

Laat zien dat je op de hoogte bent van de risico's

Het is vooral van belang dat de medewerker ziet dat je goed op de hoogte bent van de risico’s. En dat je, op het moment dat er zich een risicovolle situatie voordoet, adequaat kunt handelen. Want alleen op die manier hoeft het geen gevaar te vormen.

Je moet het opkomen van een hypo of hyper goed aan kunnen voelen. Want als je dit merkt tijdens het autorijden, wil je snel kunnen handelen. Zet de auto even langs de kant en neem bij een lage bloedsuiker bijvoorbeeld een dextrose tablet.

Zo kun je de hypo voor zijn, heb je geen last van de klachten en kun je als het voorbij is weer veilig je rit vervolgen.


#2 Houd een logboek bij

Gewoon alles maar laten gebeuren en niet op de hoogte zijn van onvoorspelbare situaties is voor het CBR een factor om het rijbewijs niet te verlengen. Er is sowieso een kans dat je geregeld medische informatie moet verstrekken.

Zorg er dan ook voor dat je dit altijd netjes bijhoudt. Bijvoorbeeld in een logboek waarin je dagelijks zaken noteert zoals:

 • Bloedsuikerwaarden
 • Medicatiegebruik
 • Informatie over je dieet
 • Welke lichaamsbeweging je uitvoert
 • Met welke symptomen je te maken hebt gehad

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Voorkom sterke bloedsuikerschommelingen

Het beste wat je natuurlijk kunt doen is dat je er over het algemeen een stabiele bloedsuiker op nahoudt. De meesten proberen dit (op advies van een arts) te doen met behulp van medicijnen.

Dit is echter ook zo’n onderwerp waar veel mensen weinig kennis over hebben. Ze hebben het idee dat de medicijnen dé oplossing is voor al hun diabetesproblemen. Echter zullen deze medicijnen NOOIT de oplossing zijn, aangezien ze de oorzaak niet aanpakken.

Ik kan het nog sterker vertellen:

Diabetesmedicijnen zullen de zaak alleen maar verergeren. Ze zijn de grootste oorzaak van hypo’s bij mensen met diabetes type 2.

Vooral als je verschillende soorten medicijnen door elkaar gebruikt ligt een te lage bloedsuiker constant op de loer.

rijbewijs verlengen diabetes

Ze rommelen met je alvleesklier en kunnen zorgen voor sterke schommelingen in je bloedsuiker. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het beste is daarom te kijken naar wat de oorzaak is van een verhoogde bloedsuiker en DAAR vervolgens iets aan te doen.


#4 Verander je eetpatroon om het verlengen van je rijbewijs bij diabetes te vergemakkelijken

Het eerste waar je heel kritisch naar wilt gaan kijken als je een gezonde bloedsuiker wilt, is naar alles wat je eet en drinkt. Dan ga je immers kijken naar de oorzaak van het hele probleem.

Veel diabetici zijn zich niet bewust van welke problemen hun voedingspatroon veroorzaakt.

Ze consumeren dagelijks veel te veel suikers en snelle koolhydraten. Die zorgen op hun beurt voor een sterke verhoging van de bloedsuiker.

Je alvleesklier maakt overuren en het lichaam wordt insulineresistent.

De belangrijkste tip is dan ook: verdiep je in een gezond voedingspatroon en ga dit naleven. Dat kan heel makkelijk door de artikelen op onze website door te nemen.

Een goed artikel om te beginnen is ons artikel met 21 tips voor een gezond diabetes dieet

Voorkom overmatige suikers en vezelarme koolhydraatbronnen zoals brood, aardappelen en pasta. Eet meer natuurlijke producten met veel vezels, eiwitten en vetten.

Eet rijkelijk groenten, peulvruchten, vezelrijk fruit, noten, eieren en gezonde dierlijke producten. En voorkom alles waardoor je bloedsuiker door het dak gaat. Daarmee kom je al een heel eind!


#5 Dagelijkse beweging

Beweging wordt nog wel eens onderschat.

Terwijl als je voldoende beweegt, je lichaam direct beter gaat werken. Je wordt fitter en je lichaam zal meer in staat zijn een hoge bloedsuiker (zonder medicijnen) te verlagen. Zelfs al met een kwartiertje per dag!


#6 Weet dat diabetes type 2 niet permanent hoef te zijn

Over een gebrek aan kennis gesproken. Veel mensen, waaronder artsen, lopen nog met het idee rond dat als je eenmaal suikerziekte type 2 hebt, je dit altijd zal hebben.

Dit is echter de grootste onzin ooit. Want de oorzaak zit hem in de levensstijl. En als je dit aanpast is iedereen met diabetes type 2 in staat om de ziekte om te keren.

Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan de onderstaande video:


#7 Zorg dat je geen diabetesmedicatie meer nodig hebt

Zodra je diabetes gaat omkeren door gezonder te leven, zal je ook merken dat je steeds minder medicatie nodig hebt. Immers, je bloedsuikerwaarden verbeteren “automatisch” door deze gezonde levensstijl.

Dit betekent dat je ook niet meer al die pilletjes en spuitjes nodig hebt om je bloedsuiker te verlagen of om insuline-gevoeliger te worden. Dit gebeurt allemaal vanzelf door een gezonde levensstijl.

En als je dan eenmaal een gezonde HbA1c waarde kunt overleggen aan de CBR-medewerker ZONDER de medicijnen, vlieg je met gemak door de herkeuring heen.

En heb je dus de verlenging van je rijbewijs bij diabetes type 2 zo binnen.

Maar dan moet je er wel voor kiezen om gezonder te eten en te drinken

Anders heb je elke keer gedonder bij het verlengen van je rijbewijs bij het CBR.

Je rijbewijs verlengen met diabetes type 2 is mogelijk!

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk om je rijbewijs te verlengen met diabetes type 2. Maar daar moet je wel wat dingetjes voor doen.

Het voornaamste is gezonder eten en drinken! Daarmee kun jij je bloedsuiker flink verbeteren. Maar je kunt nog veel meer dan dat voor elkaar krijgen met een gezond eetpatroon.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wil jij je rijbewijs verlengen met diabetes? Waar loop jij tegenaan bij het CBR? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Marchien Ger schreef:

  Het is mijn man gelukt gewoon z’n rijbewijs te verlengen. Hij volgde al een paar jaar deze levensstijl. Hij kon aantonen dat hij geen medicijnen tegen diabetes meer gebruikte en z’n diabetes omgekeerd was. De keuringsarts liet hem zonder moeite doorgaan.

 • >
  Send this to a friend