750gramriblappen of runderlappenin grove blokjes gesneden
150gramuifijngesneden
50grambleekselderijgesneden
200gramgroene paprikagesneden
2tenenknoflookfijngehakt
30gramroomboter
200gramtomaten passata
500mlrunderfond
2laurierblaadjes
0,5eetlepelgemalen karwijzaad
0,5eetlepelzwarte peper
2eetlepelspaprikapoeder
zoutnaar smaak
Instructies
Breng het rundvlees op smaak met zout.
Verhit 15 gram roomboter in een grote braadpan tot het gloeiend heet is en bak het vlees in 2 of 3 porties. Voeg de helft of een derde van het vlees toe en laat het aan één kant bruin worden, draai het om en bruin aan de andere kant en haal het vervolgens uit de pan. Zet dit apart. (Doe niet teveel vlees in de pan aangezien het rundvlees dan in zijn eigen sappen gaar zal stoven en dat wil je niet.)
Voeg opnieuw 15 gram boter aan de pan toe. Voeg de uien toe en fruit op laag vuur tot de uien glazig zijn. Voeg dan de bleekselderij en groene paprika toe en bak deze mee.
Voeg de knoflook, karwijzaad en paprikapoeder toe op het moment dat de uien goudbruin zijn en meng alles goed. Tip: voeg eventueel een extra klont boter toe zodat alles beter mengt en meer smaak krijgt.
Voeg na ongeveer 2 minuten de tomatenpassata en de runderfond toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en doe het rundvlees terug in de pan samen met de laurierblaadjes, peper en wat zout. Dek het af en stoof het vlees tot het zacht is. De kooktijd zal ongeveer 3 tot 5 uur zijn. Controleer het stoofpotje elke 20 minuten. Voeg zonodig meer water toe als het stoofpotje teveel is ingedikt.
Je kunt de pan ook gedurende 3 tot 5 uur in de oven zetten op 180 graden (hetelucht).