Ga terug
+ servings
Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)
Afdrukken

Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Hou je van echte Hollandse gerechten? In dit gezonde recept leer je hoe je een koolhydraatarme stamppot boerenkool maakt.
Gang Avondeten, Diner
Keuken Hollands, Nederlands
Trefwoord Boerenkool, Koolhydraatarme boerenkool
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2
calorieën 622kcal
Auteur Marloes Schuurman

Ingrediënten

  • 400 gram witte bonen afgespoeld
  • 300 gram verse boerenkool
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 winterwortel geraspt
  • 250 gram champignons in kwartjes gesneden
  • 20 gram roomboter
  • Peper en zout - naar smaak

Instructies

  • Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Hier kook je de boerenkool later in.
  • Verhit 10 gram roomboter in een grote pan (zo groot dat je de boerenkool er straks bij moet kunnen stampen) en voeg de bonen toe en verwarm ze op laag vuur.
  • Kook ondertussen de boerenkool samen met de geraspte wortel gedurende 10 tot 15 minuten en zet een koekenpan op het vuur en bak de spekblokjes op middelhoog vuur tot ze knapperig worden. Zet het vuur lager en voeg dan de champignons toe.
  • Pureer de witte bonen met een aardappelstamper tot een grove puree.
  • Giet de boerenkool en wortelschijfjes af en laat goed uitlekken in het vergiet. Anders wordt de stamppot boerenkool snel te nat. Doe ze vervolgens in de pan met de witte bonenpuree. Voeg ook de laatste 10 gram roomboter toe.
  • Stamp de boerenkool goed door de bonenpuree en meng met een vork de spekblokjes samen met het vrijgekomen vet en de champignon door de boerenkool stamppot. Breng op smaak met peper en zout.

Nutrition

Calorieën: 622kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwitten: 31g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 12g | Cholesterol: 55mg | Zout: 497mg | Kalium: 2239mg | Vezels: 12g | Suiker: 5g | Vitamine A: 20330IU | Vitamine C: 184mg | Calcium: 381mg | Ijzer: 9mg