Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Verhit een grote soeppan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe als de pan heet is. Bak de spekblokjes knapperig. Leg ze vervolgens op wat keukenpapier om uit te lekken. Laat het vet van het spek achter in de pan.
Voeg de helft van het rundvlees toe aan de pan. De stukken vlees mogen elkaar niet raken. Bestrooi met peper en zout. Laat de eerste zijde bruin worden voordat je deze omdraait. Bak alle kanten bruin en haal vervolgens uit de pan zodat je de andere helft van het vlees kunt braden. Leg al het vlees apart.
Voeg de ui en selderij toe aan de pan en bak totdat deze zacht en glazig zijn. Voeg daarna de champignons toe en bak totdat de champignons zacht worden. Roer de knoflook erdoor en bak een minuut mee.
Voeg het Johannesbroodpitmeel toe. Giet de rode wijn erbij en roer het gerecht goed door. Breng aan de kook en laat even sudderen tot de wijn dikker begint te worden.
Voeg de runderbouillon toe. Roer de tomatenpuree, de tijm en het laurierblad erdoor. Breng opnieuw aan de kook en roer peper en zout erdoor.
Doe het rundvlees en het spek terug in de pan en kook de stoofpot met deksel in de oven gedurende 3 tot 5 uur tot het vlees uit elkaar valt.
Proef voor het serveren de kruiden en pas ze aan. Verwijder het laurierblad en bestrooi met peterselie voordat je het gerecht serveert.
Notities
Je kunt dit gerecht heel goed eten met bloemkoolrijst of bloemkoolpuree.