Ga terug
+ servings
Koolhydraatarme Vegetarische Sperziebonenschotel (Gezond Recept)
Afdrukken

Koolhydraatarme Vegetarische Sperziebonenschotel (Gezond Recept)

Eet je koolhydraatarm en heb je zin in een ovenschotel? Dan is deze koolhydraatarme sperziebonenschotel met room & champignons iets voor jou.
Gang Avondeten, Diner
Keuken Amerikaans
Trefwoord Bonenschotel, Koolhydraatarme bonenschotel, Sperziebonenschotel
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 8 porties
calorieën 317kcal
Auteur Marloes Schuurman

Ingrediënten

Ingrediënten knapperige uitjes

  • 2 middelgrote uien Gehalveerd en in smalle ringen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 gram amandelmeel
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel zout

Ingrediënten sperziebonen

  • 700 gram sperziebonen gedopt en gesneden

ingrediënten champignons

  • 2 eetlepels roomboter
  • 250 gram champignons in plakjes gesneden
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel peper

Ingrediënten saus

  • 2 eetlepels roomboter
  • 225 gram roomkaas
  • 230 ml bouillon
  • 230 ml kookroom
  • 0.5 theelepel koflookpoeder
  • 90 gram Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

bereidingswijze uien:

  • Verwarm de oven voor op 225 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Bedek het bakpapier met een klein beetje olijfolie. Zet daarna opzij.
  • Combineer in een grote mengkom de gesneden uien met 2 eetlepels olijfolie en meng goed.
  • Meng de amandelmeel, knoflookpoeder en het zout samen met de uien. Spreid de uien uit over de bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet overlappen. Bak gedurende 15 tot 20 minuten in de oven en schep ze elke 6 tot 8 minuten met een tang om zodat de uien gelijkmatig knapperig worden.
  • Haal de uien uit de oven als de uien knapperig zijn. Bewaar op de bakplaat en verlaag daarna de oven tot 180 °C.

Bereidingswijze sperziebonen (dit kun je doen als uien in de oven zitten):

  • Breng een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is voor alle sperziebonen of kook in twee porties. Voeg de sperziebonen toe en kook de sperziebonen 3 tot 4 minuten (per portie). Giet de sperziebonen af of doe ze in een vergiet.

Bereidingswijze champignons:

  • Verwarm in een grote koekenpan de boter op middelhoog vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is, de champignons, knoflookpoeder, peper en zout toe.
  • Bak de champignons tot ze goudbruin zijn en het vocht is verdampt. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg de champignons apart op een stukje keukenrol.

Bereidingswijze champignonroomsaus:

  • Smelt de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Meng daarna de roomkaas, slagroom en kippenbouillon erdoorheen. Je kunt ook een garde gebruiken.
  • Kruid het mengsel met peper, zout en knoflookpoeder.
  • Als de saus geen klontjes heeft, zet je het vuur laag en roer je de geraspte Parmezaanse kaas erdoor tot het gesmolten is. Laat de saus een beetje dikker worden als een gewone champignonroomsaus. Hou je van een hele dikke saus? Voeg dan nog een handjevol geraspte kaas toe, zet hem weer op het vuur gedurende 1 minuut. Roer goed om hem in te dikken. Roer de gebakken champignons erdoor om de romige saus op smaak te brengen.

Bereidingswijze ovenschotel:

  • Vet een grote ovenschaal van ongeveer 25 bij 35 cm in met olijfolie of boter.
  • Voeg de sperziebonen, ⅔ van de knapperige ui en de champignonroomsaus toe en meng goed door elkaar.
  • Dek de schaal af met een groot stuk zilverfolie en bak 25 tot 30 minuten in de oven.
  • Verwijder de folie, voeg de resterende knapperige uien aan de bovenkant toe en bak nog 5 tot 10 minuten in de oven.

Nutrition

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 11g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 81mg | Zout: 341mg | Kalium: 386mg | Vezels: 3g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1514IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 217mg | Ijzer: 2mg