Ga terug
+ servings
Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)
Afdrukken

Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)

Ben je op zoek naar een lekker moussaka recept? Hier lees je exact hoe je een koolhydraatarme moussaka maakt met de juiste kruiden.
Gang Avondeten, Diner
Keuken Grieks
Trefwoord Koolhydraatarme moussaka, Moussaka
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 6
calorieën 383kcal
Auteur Marloes Schuurman

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 500 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 grote eieren
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 grote aubergines
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 eetlepel knoflook fijngehakt
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes uitgelekt
  • 1/2 theelepel gedroogde koriander
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 60 gram geraspte (mozerella) kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet deze in met wat olijfolie (1 eetlepel ongeveer). Haal de eieren en yoghurt uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Schil de aubergines gedeeltelijk, laat enkele ongeschilde strepen achter. Snijd in plakken van 2,5 cm. Leg ze op de voorbereide bakplaat (niet over elkaar heen). Besprenkel met olijfolie, bestrooi met wat zout en rooster 20 minuten in de oven. Draai naar de andere kant en bak nog 20 minuten. De plakjes aubergine lijken misschien te groot om in de ovenschaal te passen als ze rauw zijn, maar ze zullen krimpen tijdens het bakproces.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur terwijl de aubergines roosteren in de oven. Voeg de ui en het gehakt toe en bak tot het vlees bruin is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenblokjes, koriander, oregano, kaneel, komijn, ½ theelepel zout en een mespuntje zwarte peper erdoor. Laat 10 minuten pruttelen (of tot de vloeistoffen zijn verdampt) en roer tussendoor goed.
  • Vet een rechthoekige ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm in met olijfolie. Leg de helft van de aubergineplakken op de bodem van de ovenschaal. Verdeel het vleesmengsel over de aubergineplakken en druk goed plat. Bedek daarna met de resterende aubergineplakken.
  • Klop de eieren, yoghurt, het resterende zout en een mespuntje zwarte peper tot een romig geheel en giet dit over de aubergines. Strooi de kaas erover. Bak 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
  • Haal de schotel uit de oven. Giet voorzichtig alle vloeistoffen weg die zich (eventueel) op de bodem van de ovenschaal hebben verzameld. Plaats de ovenschaal op een rooster en laat iets afkoelen en opstijven. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Belangrijke tip: probeer niet in de koolhydraatarme moussaka te snijden terwijl deze gloeiend heet is. Snijd in 4 tot 6 porties en serveer.

Nutrition

Calorieën: 383kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 24g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 123mg | Zout: 744mg | Kalium: 812mg | Vezels: 6g | Suiker: 9g | Vitamine A: 266IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 156mg | Ijzer: 3mg