5 Redenen Waarom Zelfcontrole Bij Diabetes Type 2 Belangrijk Is

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
5 REDENEN WAAROM ZELFCONTROLE BIJ DIABETES TYPE 2

Als je diabetes hebt is het gevaarlijk om onvoldoende informatie te hebben over hoe het met je bloedsuiker staat.

Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door zelf in de gaten te houden wat je bloedsuikerspiegel doet door de dag heen.

In dit artikel geef ik je de vijf belangrijkste redenen waarom zelfcontrole bij diabetes type 2 belangrijk is.

More...

Wat is zelfcontrole bij diabetes?

Zelfcontrole bij diabetes is simpelweg het meten en bijhouden van je bloedsuikerwaarden om zo te voorkomen dat je diabetes type 2 (of bloedsuikerspiegel) verslechterd. Hier zijn richtlijnen en protocollen voor, waaraan jij je kunt houden.

En het doen van zelfcontrole is een zeer belangrijk onderdeel van diabetes type 2. Daar is een hele goede reden voor:

 • Bij suikerziekte is er een probleem met je bloedsuiker. Als je koolhydraten of suikers eet kunnen de suikers niet uit het bloed worden gehaald. Nee, deze koolhydraten blijven in je bloed zweven en richten daar enorme schade aan.

Je lichaam kan namelijk totaal niet omgaan met een verhoogde bloedsuiker. Het is op den duur erg ongezond. De meest belangrijke organen in je lijf krijgen een optater als je suikerspiegel voortdurend te hoog is. Dit leidt tot allerlei ernstige complicaties zoals blindheid, neuropathie of een been dat moet worden afgezet.

Om al deze zaken te voorkomen is het belangrijk om heel goed bij te houden hoe je bloedsuiker zich ontwikkelt. Dit is gelukkig makkelijker dan je denkt.

Doel van dit artikel

Vandaag wil ik jou vertellen wat de 5 belangrijkste redenen zijn om zelfcontrole bij diabetes uit te voeren. Je zult denken dat je het antwoord weet maar de meeste redenen spreken helaas niet voor zich.

Hier komen ze:

#1: Een hoge bloedsuiker is voor iedereen ongezond

Eerst wilde ik als reden geven dat je kunt zien of je suikerziekte erger wordt. En dat is natuurlijk erg belangrijk.

"Wanneer je ziet dat je suikerpieken hoger worden dan weet je dat er iets goed mis is."

Maar dat is niet het enige. Want ook mensen zonder suikerziekte zouden eigenlijk moeten weten hoe ver hun suikerspiegel omhoog gaat.

 • Want voor iedereen is het hebben van een verhoogde suikerspiegel ronduit slecht.

Weet je wat er gebeurt als je bloedsuiker te hoog is? Je lichaam loopt op verschillende plekken schade op. 

Met name de belangrijkste plekken in je lijf zoals:

 • Nieren
 • Ogen
 • Bloedvaten
 • Zenuwen

Zelfs iemand die geen diabetes heeft brengt zijn lijf schade toe door met enige regelmaat een verhoogde bloedsuiker te hebben.

Veel van die schade kan hersteld worden als de bloedsuiker weer is gezakt. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Belangrijk informatie

Als jij diabetes hebt is het helemaal belangrijk. Je hebt minder (of helemaal geen) insuline en hebt daardoor veel meer moeite om je bloedsuiker onder controle te houden.

Zien wanneer je meer last krijgt van bloedsuikerpieken is dus erg belangrijk. Je bloedsuiker controleren geeft je meer inzicht in het verloop van je suikerziekte en of deze erger wordt. Ik hoop dat jou dit inspireert om iets aan je ziekte te doen. 


#2: Je kunt zien wat ingrepen voor effect hebben

Deze website bestaat maar om één reden. Je kunt diabetes type 2 genezen en ik wil dat iedereen op de wereld dat weet. Daarom ben ik met dit initiatief gestart.

Op mijn website vind je allerlei artikelen om dit genezingsproces op gang te brengen. 

Al deze dingen implementeren kan even duren maar het is verschrikkelijk belangrijk voor je gezondheid.

Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je weet hoe je er voor staat. Ja, als je al deze dingen doet zul je langzaam je diabetes omkeren. En na een tijdje zal het zelfs voelen alsof je nooit last hebt gehad van ouderdomssuiker.

Tip!

Maar in de tussentijd is het heel prettig als je het met je eigen ogen kunt zien wat jouw bloedsuiker doet. Het geeft jou een goed gevoel als je met eigen ogen kunt zien dat je veel minder suikerpieken hebt dan dat je er maar op gewoon moet vertrouwen.


Beloningen voor hard werk, zorgen ervoor dat jij je nieuwe aangeleerde gedrag blijft uitvoeren. 


 • Als je bloedsuikerpieken halveren door gezond te eten dan zal dit je extra motiveren om door te blijven gaan.

Dat niet alleen. Als je iets nieuws probeert wil je direct weten wat voor effect het heeft. Heeft het inderdaad zin om een wandelingetje te maken na het avondeten? Ik zou zeggen: test het uit. Prik je bloed voor en na de verandering en kijk of je inderdaad verbetering ziet.

Je zult zien hoe goed mijn tips wel niet werken. En dat kan je motiveren om ze vol te houden (en nieuwe tips toe te passen).


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3: Je begrijpt door zelfcontrole je ziekteverloop beter

Als je scherp in de gaten houdt wat de veranderingen in je bloedsuiker zijn door zelfcontrole, geeft dit je belangrijke informatie.

 • Je kunt deze koppelen aan hoe jij je voelt door periodes heen

Stel dat je gedurende een langere tijd moe bent of hoofdpijn hebt en je hebt dit meerdere periodes achter elkaar. Dan kun je een patroon herkennen.

Maar dit wordt met name zichtbaar door zelfcontrole.

Dit kan je met alle verschillende bloedsuikerniveau's hebben.

Een te hoge bloedsuiker kan herkenbaarder worden als je de informatie hebt die bewijst dat je er last van hebt (zelfcontrole). Zo krijg je beter inzicht in de signalen van je lichaam. 

Op den duur kun je dan beter inspelen op hoe jij je voelt en wat er aan de hand kan zijn.

Maar dat is niet alles.

Als diabetes-patiënt zal je bloedsuiker veel sterker variëren dan van de gemiddelde persoon. En al die pieken en dalen zijn heel belangrijk. Door deze bij te houden krijg je inzicht in hoe je ziekte zich ontwikkelt.

Zo kan je bijvoorbeeld aan zien komen of je een hyper of een hypo gaat krijgen. En als je bijhoudt wat je eet en drinkt kun je zien wat dit veroorzaakt heeft. 

Al die pieken en dalen bijhouden is handig als je extra inzicht wilt krijgen in hoe het met je lichaam gaat. Je bloedsuiker is op zoveel zaken van invloed dat alle kennis die je erover kunt krijgen mooi meegenomen is.


#4: Je hebt iets om naar uit te kijken

Stel je voor. Je hebt mijn artikelen gelezen en denkt:

"Die Ben, hij heeft een punt. Ik ga aan mijn bloedsuiker sleutelen door mijn leefstijl drastisch te veranderen."

 • Allereerst wil ik je feliciteren met je fantastische keuze

Als je zo doorgaat zul je zien dat je over niet al te lang veel gezonder bent en je veel lekkerder voelt. Je grijpt je ziekte bij de kladden en zorgt ervoor dat deze je leven niet beheerst.

Tip!

Ten tweede wil ik je adviseren om een doel te stellen in termen van je bloedsuiker. Zeg bijvoorbeeld dat je nooit pieken wilt boven een bepaalde grens. Of dat je avondmaaltijd je bloedsuiker nooit verder mag verhogen dan ....

Wanneer je net begint zul je nog weinig idee hebben van wat de juiste grenzen zijn.

De meeste mensen hebben geen idee van wat allemaal mogelijk is en modderen maar wat aan met medicatie en slecht advies van anderen.

Maar zodra ze mijn goede voedingstips  opvolgen en zien hoe ze er op vooruit gaan wordt het ineens veel makkelijker om ervoor te zorgen dat hun bloedsuiker onder een bepaald niveau blijft.

Vanaf dat moment kunnen mijn klanten doelen stellen. Als je op dat moment weet wat je bloedsuiker is en is geweest helpt dit enorm. Je kunt dan kiezen waar je naartoe wilt werken en hier consistent mee bezig gaan.


#5: Het is belangrijk voor je arts en andere behandelaars

Welke patiënt kan een arts beter helpen? 

 • Eentje die de behandelkamer binnenkomt, neerploft en met een verveeld gezicht wacht totdat de dokter met een oplossing komt?
 • Of een patiënt die met een compleet overzicht van zijn bloedsuikerspiegel over het afgelopen halfjaar, inclusief eetdagboek, precies kan vertellen hoe zijn medische situatie is veranderd?

En aan wie denk je dat je arts liever uitlegt wat er allemaal beter kan? De luilak of de persoon die zich goed heeft voorbereid? 

Ik kan je verzekeren dat een arts het liefste meedenkt met iemand die hulpvaardig, enthousiast en goed geïnformeerd is.

Al deze dingen in vergelijking met de gemiddelde patiënt die hij krijgt. En de gemiddelde suikerpatiënt is niet zo pro-actief als jij, door precies uit te zoeken hoe hij beter kan worden of door de tips die op deze website staan op te volgen.

Belangrijke informatie

Alle informatie die je op deze manier verzamelt is handig voor je behandelaars. Ze kunnen betere beslissingen nemen als ze gedetailleerdere informatie hebben. Fouten kunnen voorkomen worden als ze meer inzicht hebben in hoe je lichaam in bepaalde situaties reageert.

Kies er dus alsjeblieft voor om zorgvuldig bij te houden hoe het met je bloedsuiker staat. Je kan er alleen maar beter van worden.

Het Diabetesvrij Geheim

Zoals je ziet is zelfcontrole bij diabetes type 2 erg belangrijk. Maar waarom aan zelfcontrole doen als je ook compleet diabetesvrij door het leven kunt gaan?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: doe jij aan zelfcontrole bij diabetes type 2? Wat is volgens jou de belangrijkste reden om het te doen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend