De Kracht van Beweging: HbA1c Met 18% Verlagen Door De Juiste Sport

Sporten & Bewegen

feb 23

Vraagje:

Wat zou jij iemand adviseren als diegene zijn/haar diabetes type 2 wil omkeren?

Waarschijnlijk is je antwoord "gezonder eten en meer bewegen".

En daar heb je helemaal gelijk in. Maar als diegene vervolgens vraagt: "wat is belangrijker?", dan is je antwoord hoogstwaarschijnlijk "gezonder eten is verreweg het belangrijkst!".

En dit klopt, uit onderzoek weten we dat je hiermee de kans op diabetes type 2 met 70% kunt verlagen...

...maar dat is maar een deel van het verhaal. 

More...

Want de afgelopen 10 jaar is er veel onderzoek gedaan naar het positieve effect van beweging bij diabetes type 2. En het blijkt dat het positieve effect hiervan bij diabetes veel GROTER is dan dat de wetenschap (en ik) dacht.

Veelal denkt men dat voeding zo'n 90% bijdraagt aan een gezonde levensstijl en beweging maar een percentage of 10. Maar nu blijkt dat beweging veel meer bijdraagt. Het is nog steeds geen 50/50 verdeling (voeding is én blijft belangrijker).

Maar het blijkt dat beweging (vooral de JUISTE vorm) je bloedsuiker enorm kan verbeteren. Sommige onderzoeken laten een verlaging van je bloedsuiker met 18% zien.

Zit je nu bijvoorbeeld op een bloedsuiker van 7,0 mmol/L? Dan zou je zomaar naar 5,74 mmol/L kunnen gaan met de juiste beweging bij diabetes type 2.

Genoeg reden dus om ons te verdiepen in de wonderbaarlijke effecten van sporten en bewegen bij diabetes type 2.

Wat doet beweging voor je lichaam? Heel veel!

Laat ik meteen even met de deur in huis vallen...

...Beweging (bij diabetes) maakt letterlijk alles beter in je lichaam. Denk hierbij aan:

  • Verbetering van je bloedsuikerspiegel
  • Spierkracht verbeteren
  • Lichaamsvet verminderen
  • Energieniveaus verhogen
  • Verlaging van je bloeddruk
  • Verhoging van je goede cholesterol
  • Verlaging van je slechte cholesterol
  • Het risico op coronaire hartziekte verminderen
  • Het hart versterken
  • Botten versterken
  • Verbeterde stemming
  • Beter slapen
  • Beter omgaan met stress

Na het lezen van het bovenstaande lijstje kun jij je beter afvragen waar sporten 'niet' goed voor is. Voor zover ik weet is er niets wat ongezonder/slechter wordt door sporten.

Het is eigenlijk niet zo gek dat beweging voor ons zoveel positieve effecten heeft. Als mens zijn we geëvolueerd om te bewegen. Stilzitten zit niet in onze aard. Daarom hebben de meeste mensen ook meer moeite met 'niets doen' dan 'iets doen'.

Het is overigens niet per se dat sporten je gezonder maakt, het is vooral dat gebrek aan sporten je ongezonder maakt. Dagelijks bewegen zou dus de norm moeten zijn en niet de uitzondering.

Vooral als je diabetes type 2 hebt.

Want als je een verhoogde bloedsuiker hebt, dan zijn de effecten van sporten en bewegen nog effectiever. En daar zijn verschillende redenen voor.

Waarom beweging bij diabetes zo effectief is

Sporten bij diabetes type 2 verlaagt de bloedsuiker en verhoogt de insuline gevoeligheid. Wellicht wist je dit al. Maar de kans is erg klein dat je weet waarom dit zo is. 

Het blijkt dat er verschillende mechanismen zijn (meer dan 10) waardoor sporten bijdraagt aan het verbeteren en omkeren van diabetes type 2. De belangrijkste mechanismen zijn:

  • Tijdens het sporten verbrand je de suikers die in je bloed ronddrijven. Heb je een verhoogde bloedsuiker? Dan heb je dus ook meer suiker om te verbranden. Hierdoor zal je bloedsuiker direct dalen.
  • Tijdens het sporten maak je ook suikers vrij uit je suikervoorraden in je lever en spieren. Door deze suikervoorraden (deels) te verbranden stijgt je insulinegevoeligheid. Des te hoger je insulinegevoeligheid, des te lager je bloedsuiker zal zijn.
  • Daarnaast is er nog een effect. Doordat je suikervoorraden afnemen, zal je lichaam overtollige suikers in je bloed opslaan in je voorraden. Door het sporten creëer je als het ware 'ruimte' in je opslag. Des te leger jij je voorraden kunt maken door te bewegen, des te meer overtollige suikers uit je bloedbaan je lichaam kan opslaan in de voorraden. Ook hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel.

Alle bovenstaande effecten zal je bloedsuiker zowel op de korte als lange termijn verlagen. Daarom mag en kan beweging NIET ontbreken in je leven. 

Gezond eten zonder te sporten is net als ergens heenrijden zonder navigatie of routekaart:

Het kan wel maar je maakt het jezelf onnodig moeilijk (en in sommige gevallen bereik jij je doel helemaal niet).

Alle positieve effecten van sporten op het lichaam van iemand met diabetes type 2

Hoeveel beter kan je bloedsuiker worden door het sporten?

Wellicht vraag jij je nu af:

"Ben, allemaal leuk en aardig maar hoeveel kan mijn bloedsuiker zakken door (meer) te gaan sporten?"

Goede vraag!

En gelukkig is hier de afgelopen jaren behoorlijk veel onderzoek naar gedaan.

Krachttraining en diabetes type 2

Zo blijkt uit een onderzoek waarbij diabeten 16 weken lang twee keer per week aan krachttraining moesten doen, dat hun insuline gevoeligheid met 46,3% verbeterende en hun nuchtere bloedsuiker met bijna 10% daalde. Daarnaast waren ze ook een behoorlijke hoeveelheid buik vet kwijt.

Het mooie van dit onderzoek? Deze mensen deden verder helemaal niets met gezonder eten. Deze positieve resultaten komen puur door de krachttraining. 

En om het nog grappiger te maken, aten de mensen gedurende het onderzoek 16% MEER calorieën per dag.

Oftewel:

Ze verbeterende hun insuline gevoeligheid met 46,3%, ze verlaagden hun bloedsuiker met bijna 10%, ze raakten buikvet kwijt...

...terwijl ze onbewust 16% meer calorieën aten en voor de rest niet bezig waren met hoe gezond ze aten. Dit is de kracht van beweging bij diabetes!

Uit een ander onderzoek bleek dat zowel krachttraining als duursport (fietsen, wandelen etc) de HbA1c verlaagt. In dit onderzoek moest een groep type 2 diabeten 10 weken lang drie keer per week of aan krachttraining doen of aan duursport. 

Aan het eind van het onderzoek had de groep die aan duursport deed de HbA1c met 8% verminderd maar de groep die aan krachttraining deed had de bloedsuiker met 18% verlaagd!

Dat is een extreem positief effect. Dat is alsof je van een HbA1c van 50 mmol/mol naar 41 mmol/mol gaat door slechts op de juiste manier te sporten. Als dit effect in 'een pil' gestopt kon worden, dan zou de uitvinder de rijkste man op aarde worden.

Wat is een gezonde HbA1c?

Even voor de duidelijkheid:

Bij een HbA1c van 53 mmol/mol of hoger heb je officieel diabetes type 2.

Tussen 42 en 53 heb je prediabetes.

En bij 42 of lager ben je gezond en diabetes vrij.

Door op de juiste manier aan krachttraining te doen, kun je dus je HbA1c van 50 mmol/mol (wat pre-diabetes is en bijna volledige diabetes type 2 is) naar 41 mmol/mol gaan wat je het labeltje 'diabetesvrij' geeft.

De resultaten van dit onderzoek waren overigens niet uniek. In een ander onderzoek bleek ook dat diabeten hun HbA1c met 15,5% konden verlagen door aan zowel krachttraining als duursport (zoals lopen, fietsen, hardlopen) te doen.

Duursport (conditie training) en diabetes type 2

Krachttraining is niet de enige manier om met beweging je bloedsuiker te verlagen.

Ook duursporten zoals hardlopen, wandelen en fietsen kunnen je bloedsuiker flink verbeteren.

Zo bleek uit een onderzoek dat je met vier keer per week 45 minuten de HbA1c met ongeveer 5 punten kon laten zakken. Dit betekent dus dat als je HbA1c voor het onderzoek 50 mmol/mol was, het na het onderzoek 45 mmol/mol is. 

Hoewel dit niet een even sterk effect is als bij krachttraining, is het nog steeds heel goed. Menig medicijn kan zo'n verbetering niet voor elkaar krijgen.

Daarnaast bleek in dit onderzoek ook de nuchtere bloedsuiker, insuline gevoeligheid en bloeddruk te verbeteren. 

Uit een ander onderzoek kwamen soortgelijke resultaten. Hierbij vielen de mensen ook nog gemiddeld 1,3 kg af.

De beste vorm van beweging bij diabetes type 2?

Wellicht vraag jij je na het lezen van dit artikel af wat de beste vorm van beweging bij diabetes type 2 is.

Als je goed hebt opgelet, zul je hebben opgemerkt dat krachttraining de beste resultaten geeft. Is dit meteen de beste vorm van beweging bij diabetes type 2?

Niet per se.

Om optimaal gezond te zijn, wil je idealiter elke dag 15-30 minuten 'bewegen'. Dit kan van alles betekenen:

  • Een klein blokje wandelen
  • Door het bos fietsen
  • Naar de sportschool gaan

Noem het maar op.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om elke dag van de week aan krachttraining te doen. Maar dit geeft een probleem. Elke dag dezelfde sport beoefenen verhoogt de kans op blessures. Vooral op latere leeftijd.

Combineer kracht- en conditietraining

Op de lange termijn kun je daarom het beste krachttraining en duursport combineren.


Je moet eigenlijk twee keer per week aan krachttraining doen. Idealiter zelfs drie keer.


En daarnaast nog twee tot drie keer per week een vorm van duursport waarmee jij je conditie traint. Dat kan wandelen, hardlopen of fietsen zijn.

Kwaliteit gaat boven kwantiteit!

Verwar overigens iets lang doen niet met iets goed doen.

Wandelen en fietsen is hartstikke goed...

...maar wat uit onderzoek nog beter lijkt te werken voor je conditie is HIIT (High Intensity Interval Training).

Dit zijn training van 1o tot 20 minuten waarbij jij je een korte tijd inspant en vervolgens een korte tijd rust neemt en dit meerdere keren herhaalt. Dit blijkt erg goed te zijn voor je conditie, hart, bloedvaten, immuunsysteem en algehele gezondheid.

Lang wandelen en fietsen op een laag tempo is namelijk niet heel uitdagend voor je lichaam. Als je met gemak een uur kunt fietsen of wandelen, dan is dit eigenlijk 'niet optimaal'. Om een fit en vitaal lichaam te krijgen, moet jij jezelf (een beetje) uitdagen. Als je met gemak iets een uur kunt doen, dan word je lichamelijk niet uitgedaagd en mis je veel gezondheidsvoordelen.

Het is daarom beter om 15 minuten per dag 'te knallen' dan 60 minuten per dag te wandelen en jezelf niet uit te dagen.

Begrijp mij niet verkeerd:

Er is geen slechte vorm van beweging. Alles is goed. Ik spreek hier hooguit in de context van goed, beter en best. En ik wil het beste voor jouw bloedsuiker en lichaam.

MAAR WE MISSEN NOG TWEE BELANGRIJKE SOORTEN BEWEGING

Des te ouder we worden, des te belangrijker het wordt om op de juiste manieren te beweging. Krachttraining en een sport om onze conditie mee te trainen is erg belangrijk. Maar het is ook goed om zowel je flexibiliteit als coördinatie te trainen.

Veel rug- en spierklachten komen voort uit het feit dat je te stijf bent. Als je nooit rek en strek oefeningen doet, dan is de kans erg groot dat je op den duur 'pijntjes' gaat krijgen. Vooral rug, nek en schouderklachten.

En des te ouder je wordt, des te slechter je evenwichtsorgaan wordt. Dit verhoogt de kans op een val.

Combineer dat met het afnemen van je botdichtheid, en je krijgt een hele gevaarlijke combinatie.

Je kent ongetwijfeld de verhalen van ouderen die omvallen en hun heup breken.

Dit probleem is deels met krachttraining en deels met coördinatie oefeningen in bedwang te houden.

Krachttraining versterkt de botten waardoor ze niet snel breken.

Coördinatieoefeningen voorkomen dat je überhaupt valt.

Word fit en vitaal door het maximale uit je beweging te halen

Zoals je hebt gelezen kun jij je bloedsuiker flink verbeteren als je op de juiste manier sport. Uit alle onderzoeken die ik heb gelezen blijkt ook dat je niet 'lang' hoeft te trainen om de baten te ervaren.

Kort maar krachtig is veel beter dan lang maar totaal niet intensief.

Als je kort en krachtig traint, hoef je vaak maar 15 tot 20 minuten per keer te trainen. 

En om gezond, fit en vitaal oud te worden hoef je ook niet vaak te sporten. Twee tot drie dagen per week is meer dan voldoende mits je de juiste combinatie van beweging krijgt.

Kwaliteit gaat hierbij boven kwantiteit. Net als bij gezonder eten.

Daarom ben ik achter de schermen met een groot project bezig geweest.

Dit project zal je helpen om sterker en leniger te worden... terwijl je tegelijkertijd een betere conditie en coördinatie krijgt. En dat allemaal in 15 minuten per dag vanuit het gemak van je eigen huis.

En nu is het eindelijk klaar. Wil je weten wat het is? Klik dan hier.

Groetjes,
Ben Kuiper

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Trezie Bouwens-Laumann schreef:

    ik heb vroeger aan krachttraining gedaan, het is heel fijn om je fit en krachtig te voelen maar dat ging jammer genoeg niet meer, ik heb een lesie in mijn lage rugwervels en artrose in de hele wervel collom
    bij weersveranderingen en koud of vochtig weer ben ik niet eens in staat om langer dan 5 minuten te lopen fietsen enz gaat niet meer, op goede dagen in de zomer kan ik best een stuk wandelen maar niet op het tempo van een gezond mens, en als ik dan thuis kom ben ik kapot en moet ik gaan liggen, dusik zou niet weten wat ik zou moeten doen om te bewegen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen :(. Heb je ook al eens geprobeerd om te bewegen in water? Water haalt behoorlijk wat druk af van je lichaam. Ook van je rugwervels.

  • Arno J.J. Pauly schreef:

    Ik zou ook graag op de hoogte willen worden gehouden

  • ton de bruijn schreef:

    ben erg benieuwd

  • Koen Wille schreef:

    Beste Ben,
    Ook ik zou graag op de hoogte gehouden worden van uw bevindingen. Maar wat is krachttraining? Liefst enkele voorbeelden

    • Ben Kuiper schreef:

      Bij krachttraining ontwikkel je ‘kracht’. Dat kan op verschillende manieren: met gewichten, met je eigen lichaamsgewicht etc.

  • H.Sibum schreef:

    Dag Ben, ik zou graag op de hoogte willen blijven met deze ontwikkeling met vriendelijke groet H.Sibum

  • Rosa Maenhout schreef:

    Is heel leuk,als je weet welke oefeningen goed zijn om te bewegen en je suiker te verminderen

  • Hedy Tiber schreef:

    Een echte stimulans om nog beter te bewegen, wat ik al doe.

  • Ludmila Nesterova schreef:

    Beste Ben, tai chi verlaagt suiker in je bloed. Tai chi is de vorm van beweging op een zachte manier. Ik doe tai chi 5 jaar. Dat helpt mij ook met stress omgaan. Bedankt voor hele interessante informatie.
    Lees meer over tai chi, a.u.b
    MVG Ludmila Nesterova

  • Gilbert schreef:

    Dit ga ik zeker ook uitproberen. Naast tuinwerk en wandelen is er nog wat ruimte in mijn weekprogramma om prediabetes onder controle te krijgen!

  • John schreef:

    Ben, klasse !!

  • André de Groot schreef:

    Kom maar door met de informatie
    De eerste week is mij en de rest van de familie goed bevallen

  • Christel schreef:

    Ik wil weten wat het inhoudt. Neen ik ben niet sportief, mijn leven lang nog niet. Ik ben geboren met astma en dat speelt tot op heden nog een rol. Ik ben 71.

  • Karin schreef:

    Ik ben benieuwd,wilgraag? Meedoen

  • Hallo Ben, Leuk te vernemen over jou verdere ontdekkingen.
    Eén opmerking : Heb zelf hoge opleidingen gevolgd, waardoor het
    volgende. Je spreekt over de HbAc1. Wat ik gewend ben allereerst de Def. definieren ,
    anders studeer ik overheen een misbegrip . JIJ zult dit zeker begrijpen.
    Bedankt …….voor waar jij bezig bent. Cor Korporaal.

    • Ben Kuiper schreef:

      Je hebt gelijk :). Ik ging er vanuit dat mensen met diabetes type 2 weten wat HbA1c is omdat dit elke 3 maanden wordt gemeten.

  • Peter Mallee schreef:

    Hartelijk bedankt ik ben altijd blij als ik dit lees, fijne dag

  • R.Mestrom schreef:

    Beste Ben,
    Heel interessante informatie! Ik wil graag op de hoogte gehouden worden!
    Vr gr Ruud Mestrom

  • Ria schreef:

    Ben benieuwd naar je programma.

  • Mia Maenhout schreef:

    Ik zit per dag 30′ op de hometrainer (met weerstand). Ik voel dat het deugd doet. Verder onderhoud ik de tuin van ongeveer 1000m2 en poets het huis alleen. Graag wil ik op de hoogte gehouden worden.

  • Nel drok schreef:

    bnu wil graag meedoen heb beschadigde ruggenwervel en pas infarct gehad

  • Lies van Asselt schreef:

    En dank zij het programma van Ben en Marloes, diabetes omkeren methode, hoef ik geen medicijnen meer voor diabetes 2.

  • Lies van Asselt schreef:

    Ik blijf ook graag op de hoogte. Ik ben nu 71. Krachttraining is voor mij niet weggelegd. Heb al vanaf mijn veertiende fibromyalgie. Geen kracht in de spieren. Heb jaren een Spartamed gehad, maar die werden niet meer gemaakt. Daarom 8 jaar geleden een elektrische fiets gekocht, waarbij ik echt wel mee moet trappen. Verder heb ik een Bellicontrampoline in de kamer. (Kinderen vinden het raar. Maar als ik het niet zie doe ik het niet en ik heb de ruimte.) dat doe ik als het regent. Met een programma erbij, dus ook rekken en strekken. Veel mogelijkheden. En ik doe al 12 jaar Nordick Walking. Maar ik moet me overal toe zetten. Dat vindt ik lastig. Ik heb nu gehoorapparaten. Zo blij mee. iPhone in de zak en zo muziek luisteren met spotify en wandelmuziek is het te doen. Je moet het voor jezelf wel leuk maken. 😄👵🏻

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is spijtig om te horen. Als je spieren continue pijn doen, dan wordt krachttrainen inderdaad een stuk lastiger. Gelukkig beweeg je nog beste veel dus dat is hartstikke goed!

  • Martine schreef:

    Bedankt Ben voor de interessante info. Ik wil graag op de hoogte gehouden worden.

  • Johan Geerts schreef:

    Hallo Ben.

    Ondergetekende is al meer dan 10 jaar 2x per week therapeutisch aan het sporten, niet zo zeer voor Type 2 maar voor mijn andere kwaal: COPD.(Hierdoor is Type 2 ook wat beter onder controle).
    Corona heeft sinds begin vorig jaar ervoor gezorgd, samen met het vergoedingen beleid van de overheid m.b.t. Fysio therapie, dat ik i.p.v. 2 x per week(2x 1 uur),nog “1,5” x per week mag sporten.
    Wel fiets en wandel ik (als het niet regent) 3-4 x per week gedurende 1 uur.
    Mijn hoop is nu gevestigd op jou programma.
    Financieel heb ik weinig mogelijkheden om extra Fysio behandelingen(begeleidend sporten) te bekostigen ,omdat mijn inkomen samen met mijn pensionering (4 jaar geleden) aanzienlijk lager is.
    Veel Succes met je nieuwerb programma.
    Groeten van Johan Geerts.

  • Ruud schreef:

    Hoi Ben, Ik ben benieuwd naar je programma.

    Ruud,

  • Arno schreef:

    Ben benieuwd naar de uitkomsten van dat grote project!

  • e schreef:

    Ik ben 83, ga sinds 2 jaar 2x/week. 45 min sporten , waarvan 25 intensief oefeningen olv kinesist, en nog 25 min krachtsoefeningen, vooral voor de benen, ttz evenwicht en versteviging van de spieren.
    Voor de rest van de week doe ik te weinig denk ik. Ik voel me zeer goed, nooit ziek, wel pre-diabeet en mijn gewicht zou iets minder moeten (5 kg)….
    Ik neem geen medicatie, wel berberine, curcumine, en nog een aantal vitamines, en zou het zo willen volhouden.
    Op het eten let ik zo goed mogelijk.
    Ben ik goed bezig?

  • henk schellekens schreef:

    dag Ben,

    wil graag het vervolg lezen over hoe dat is “goed bewegen ” Ben echt benieuwd!

  • Tiny Hendrikx-bloks schreef:

    Ik vond het artikel erg interessant. Ik ben 75 jaar die best veel aan beweging.maar geen kracht training. Ga er over na denken. Wil.ook graag op de hoogte blijven.
    Groeten Tiny Hendrikx

  • Corrie schreef:

    Dit verhaal klopt als een bus maar hoe is het voor type 1 ? Geld daar hetzelfde voor?

  • Monique schreef:

    Wat een goed bericht dat je Hb1ac zo kan afnemen door krachttraining. Ik hoop dat je met een mooi programma komt.

  • Nicole schreef:

    Ben zeker benieuwd naar het vervolg
    Hopelijk is het doenbaar voor een 65- plusser 🙂

  • annelies joosten schreef:

    hallo Ben.

    ook ik heb vorig jaar de diabetes omkeren methode gevolgd.
    ben erg geinteresseerd in de nieuwste inzichten op invloed van bewegen.

  • Hanny Prevoo schreef:

    wil graag op de hoogte gehouden worden.

  • Ton schreef:

    Hallo Ben het is een goede combi maar wel een goede motivatie nodig en dat resultaat komt er van zelf dank je

  • Ria Bossaert schreef:

    Dag Ben,
    ja ik ben er ook zeker van dat bewegen HEEL belangrijk is in het algemeen
    en zeker ook in de behandeling van Diabetes type 2.
    dus: wil mij graag verder op de hoogte houden waarvoor dank. Mvg Ria Bossaert

  • Myriam Van der Plas schreef:

    Graag wil ik verder op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen

  • Janneke Nell schreef:

    Beste Ben,
    Verleden jaar in april heb ik de 12 weken durende cursus gevolgd.
    Met een prima resultaat. Voor die tijd slikte ik medicijnen voor diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk. Nu slik ik niets meer.
    Dankzij jullie methode. Wij lopen of fietsen elke dag. Verder zit ik op Yoga, daar doe je ook stretch oefeningen. Maar helaas is dit door Corona gestopt. In het verleden ook aan fitness gedaan. Maar ik belaste mezelf toch teveel. Ik heb wel veel last van verschillende pijntjes en wil zeker in beweging blijven. Ik ben 70 jaar.
    En ik wil graag op de hoogte gehouden worden.

    Hartelijke groet en succes

    • Ben Kuiper schreef:

      Goed om te horen dat je zoveel hebt gehad aan de Diabetes Omkeren Methode :). Fitness (met apparaten of zware gewichten) kan inderdaad wat te heftig zijn. Ik zal je zeker op de hoogte houden.

  • W.P.M. Bongers schreef:

    Hallo Ben.
    Houd mij op de hoogte? Sterker en leniger zal ik (met mijn 82 jaar) wel niet meer worden maar mijn, nog redelijk, goede gezondheid vasthouden is ook belangrijk. Daar doe ik dan ook veel voor (hometrainer, wandelen, gezond eten); maar of ik de juiste bewegingen maak weet ik niet precies. Vandaar dat ik met veel interesse je publicaties lees en probeer na te volgen. Bedankt!
    Groetjes van
    Wim Bongers

  • Kristin De Moor schreef:

    Beste Ben,
    Met jouw diabetes omkeer methode en jouw research en advies op gebied van de juiste beweging rekening houdend met het ouder worden wil ik zeker op de hoogte gehouden worden. Zo worden we zeker gezond en fit ouder.

  • viaene julien schreef:

    Beste,

    Graag worden wij op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en uw ervaringen !

  • Woon Keung Choy schreef:

    Beste Ben, ik wil graag op de hoogte gehouden worden. Groetjes,
    Woon Keung Choy

  • Karin schreef:

    Ik ben nog bezig met het aanpassen van mijn maaltijden wat niet erg lukt. maar goed bewegen daarbij is voor mij zeer welkom.

  • rudolf eekhof schreef:

    Ik ben zeker geinteresseerd in het vervolg en wil dus graag op de hoogte gehouden worden
    Groetjes

  • Hugo Lous schreef:

    Ik zal wat meer dat fitnes programma op mijn hometrain fiets gaan doen.

  • Peter Dijkxhoorn schreef:

    Dag Ben,
    Interessant verhaal, ben benieuwd naar het vervolg!
    Groet, Peter

  • Ben, ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Momenteel zit ik aan 6,4 HbA1c of 46. Ik droom echt van een getal onder die 42 en doe er echt alles aan! Die HIIT training zag ik bij ons op de televisie en werd getest en dat werkt inderdaad, beter heel krachtig je lichaam wat laten voelen, ik voel het bloed dan stromen. Nu wandel ik 2 x in de week 2 uur lang en de rest van de dagen minstens een half uur, maar ga vanaf nu die HIIT toepassen. Ik kijk gretig uit naar bruikbare tips. Bedankt voor de mail!

    • Ben Kuiper schreef:

      Goed om te horen dat jij je zo goed voelt na het sporten. HIIT is een goede manier om het bloed te laten stromen. We houden je zeker op de hoogte.

  • hans schreef:

    Hallo Ben, ben heel geinteresseerd in je ideen. Ben 58 jaar, wandel en fiets regelmatig en wekelijks 2 uur kajakken. Benadert dit laatste een vorm van krachtsport? .Komt op o.a de arm en buikspieren aan en op conditie. Ben benieuwd.

    • Ben Kuiper schreef:

      Goed om te lezen dat je zoveel beweegt. Kajakken is niet echt een vorm van krachttraining. Het opbouwen (of behouden) van spiermassa staat niet centraal. Dat is hooguit een lichte bijwerking.

  • Wil Los schreef:

    Wil graag op de hoogte gehouden worden!

  • Jan Batoe schreef:

    Nou Ben, ik ben benieuwd naar het vervolg. Je hebt me vaker verrast dus is dit ook weer zeer welkom

  • Riet Meenhorst schreef:

    Heel benieuwd want bijzonder als we op deze wijze de waardes kunnen verbeteren.

  • L. Kroon schreef:

    Lijkt me zeer logisch en ik merk het zelf ook. Ben heel benieuwd.

  • Janny Dorst schreef:

    Ben ik wil wel op de hoogte gehouden worden bewegen is een struikelblok voor mij zeker nu het dansen ook al een tijd gestopt is,maar doe nu mee met Nederland in beweging is al een begin.

  • Smets Marleen schreef:

    Hallo Ben,

    Zit al vol spanning te wachten…
    Groetjes,

    Marleen.

  • LAURENS VAN REETH schreef:

    een goede ruggesteun als de sportschool weer open gaat want dat is best een gemis .

  • Ik ben zeker geïnteresseerd.

  • Wilma Ronde schreef:

    Ik ben net 2 week met de cursus bezig. Heb nog veel moeite met het eten van de juiste dingen, maar een aanvulling op het bewegen wat ik al doe (wandelen en fietsen) is heel welkom

    • Ben Kuiper schreef:

      Succes de komende weken! Beweging is zeker een goede aanvulling. Daar gaan we in week 7 van de DOM cursus ook verder op in qua theorie.

  • Hans Steneker schreef:

    Beste Ben, het volgen van de cursus bevalt me prima en levert- net als dit artikel- veel mooie inzichten op. Ik volg het graag. Groet, Hans Steneker

  • Tonny van Deurzen schreef:

    Hallo Ben, ik wil graag op de hoogte gehouden worden. Alvast bedankt

  • Rene Thijssen schreef:

    Beste Ben;
    ik herinner je succeswensen nog bij de decemberpost,het is toen flink misgegaan,ik werd manisch,ben 4 weken thuis geweest,daarna weer hervat bij de businesspost.Er is nog iets dat ik je nog nooit vertelde.Mijn eten komt al jaren vaker terug,heb onderzoek ernaar gehad hier in Heerlen en Sittard bij de rontgen/beeldvorming bleek dat ik een kurkentrekkerslokdarm heb.Ze hadden het er maar 1 x eerder gezien,het is zeer zeldzaam.Vrijdag 26 februari heb ik eindelijk na maanden wachten een afspraak in Maastricht bij dokter Conchillo,krijg dan een behandelplan.Het zou volgens mijn marokaanse maag darm leverarts dokter Soufidi met botox of spierverslappende medicijnen verholpen kunnen worden.Ze heeft me naar het Academisch ziekenhuis Maastricht doorverwezen omdat ze er meer ervaring hebben.Het is enorm zeldzaam.Wat het bewegen betreft,midden maart komen er weer tijdschriften uit de zorg van Meander,het zal me goed doen om na de reguliere post nog 300 per dag weg te lopen,dit zo,n 4 of 5 werkdagen.Het bewegen doet me goed.Vriendelijke groeten Rene Thijssen

  • Len Vis schreef:

    Dit lijkt mij super interessant,

  • HJE Fredriks schreef:

    dankje wel meneer Ben

  • Anneke Terpstra schreef:

    Hoi, ik ben zeker geïnteresseerd. Het dieet houden is moeilijk en bewegen/sporten blijft ook een uitdaging. Een extra motivator kan alleen maar helpen!,

  • Harry. vd Hoek schreef:

    Hoi Ben, zeer interessant . Ik heb een ICD en deze heeft al 2 x gezorgd dat ik nog leef. Ik wandel dagelijks met mijn hond c.a. 1,5 uur ( c.a. 7-9 km per dag) en mijn leeftijd is 76 jaar, ik hoop dat je voorstel voor mij ook kan ?

  • Niek schreef:

    Ik ben ervaringsdeskundige diabetes type 1. Het hele verhaal over bewegen bij type 2 geldt ook voor mij. Nu de sportschool dicht is, is dat een klein raampje.

  • Ankie schreef:

    Helaas is de sportschool nog steeds gesloten, dus ik wandel stevig 2 x een half uur na het eten. Er gaat nu bijna geen ons meer van mijn gewicht af, helaas maar ben blij met 10 kg wat eraf is.

  • Cyriel schreef:

    Op de eerste plaats ik ben geen gastbezoeker, ik heb je cursus omkeren van diabetisch 2 met enig succes gevolgd. Ik meld dit omdat deze mail binnen is gekomen via “ongewenst”. Uiteraard kijk ik vol belangstelling uit naar je komende mails. Ik hou me ten zeerste aanbevolen. En dank voor wat ik, uiteraard door hetzelf te doen heb bereikt, maar wel via jullie toedoen. Ik kijk er naar uit.

  • Angela Jobse schreef:

    Ik ben benieuwd wat voor krachttraining het is!
    En zal er zeker mee aan de slag gaan!

  • Carmen schreef:

    Goed nieuws ben nieuwsgierig

  • j ruijg schreef:

    zou praktisch zijn als je krachttraining en coordinatieoef. met thuisprogramma zou kunnen doen

  • Justus schreef:

    Hallo Ben, ik wil graag op de hoogte blijven, ik ben benieuwd

  • kees schreef:

    zal ik zeker doen

  • H.R. Briedé schreef:

    Fantastisch goede informatie en advies

  • Suzan schreef:

    Hallo Ben, je hebt vast helemaal gelijk. Maar helaas kan ik echt niet meer sporten. Ik ben 76 jaar, heb ernstige rug- en beenklachten en loop ook nog eens slecht.
    Als alternatief loop ik in huis 5 a 6 x per dag 50 stappen. Verder werk ik geregeld (zoals de afgelopen mooie dagen) in de tuin. Meest snoeiwerk, waarbij ik ook veel moet bukken. Daarna moet ik op de bank liggen, met de nodige paracetamollen, omdat ik verga van de pijn. Meer kan ik echt niet opbrengen. Ging voorheen naar seniorengym maar moest ook daar mee stoppen.
    Maar ik beweeg dus wel.

  • Stanley Hato schreef:

    Uitstekend en duidelijk.
    Ik wil op de hoogte gehouden worden.

  • Wil schreef:

    Ik ben benieuwd

  • Robert sylvia schreef:

    Hello ik ga alles nog is lezen en dan proberen maar ik ben niet allen diabeet maar ook grt problemes met trigliceride (fruit vlees pdt rauw kost en mijn suiker stijg 180 of 240 en ik neem 3 suicer pil per dag maar ik kan ook niet een dietist betalen dus ik probeert wa van alles om te kunne auden zoo laag mogelijk bedankt voor de tip grtjs

  • A schreef:

    Geweldig nieuws. Ben benieuwd naar met wat je op de proppen komt 😃

  • Herman Spolders schreef:

    ik wil graag op de hoogte gehouden worden
    mvg

  • Hilda schreef:

    Je maakt ons heel nieuwsgierig. We hebben nu wintersportvakantie dus hebben de tijd deze week (aangezien we niet in de sneeuw zitten maar thuis aan het klussen zijn).
    Met vriendelijke groet,
    Hilda

  • Frans schreef:

    Ik wil graag meer informatie over bewegen en de combinatie met eten.

  • Ed Toepoel schreef:

    zeker interessant ben

  • Nettie schreef:

    Helder en duidelijk uitgelegd! Heb zelf mijn suiker flink verlaagd… ook met hard (uh zo hard als ik kon) lopen! Heb nu feitelijk geen diabetes meer!
    Pas nog steeds goed op met wat ik eet!!!
    Krachtsport ga op onderzoek!
    Nu nog actie!!!!

  • Renske Wijshoff schreef:

    Ik ben benieuwd wat het gaat worden !! Renske Wijshoff

  • L.H. Venema schreef:

    Dank voor dit bericht.Dat sporten belangrijk is voor ons wist ik wel maar dat ook krachttraining erbij hoort was mij niet bekend.Ik volg graag jouw volgende berichtgeving hierover.

  • DWM Jongenburger schreef:

    Wil graag op de hoogte worden gehouden

  • Rianne Löffler schreef:

    Beste Ben!
    Mooi om te horen dat ik met mijn 2x fysiotherapie in de week eigenlijk gewoon al goed bezig ben.👍🏾🙂
    Bedankt dat ik weer zo’n goed artikel van je hand hebt gelezen.
    Groetjes van Rianne (45 jaar)

  • Pieter schreef:

    Top deze duidelijke uitleg! Motiveert mij enorm! Bedankt

  • Collier Martin schreef:

    Graag alle info over dit soort training.

  • ELS KAMERLING schreef:

    Spannend ! Groetjes Els.

  • Rianne Löffler schreef:

    Mooi om te horen dat ik met 2x fysiotherapie in de week eigenlijk al goed bezig ben.👍🏾🙂
    Bedankt weer voor het goede artikel!
    Groetjes, Rianne (45 jaar)

  • We gaan er aan werken. Bedankt maar weer Ben.

  • Mar schreef:

    2,X corona ,krijg de suiker maar niet om laag wat ik ook doe ! Diabetes en hartritmestornes, hoge bloeddruk m o et weer gaan proberen wat te gaan sporten maar nog doodmoe van de Corona ! Dus met goed weer naar buiten! Ik ga kijken wat ik kan doen !

    • Ben Kuiper schreef:

      Spijtig om te horen! Hopelijk kunnen wij je hierbij helpen 🙂

    • Jose Vos schreef:

      Hallo Mar,
      Dat heb ik ook hoor vandaag zei de Fysio ook nog na Corona gehad te hebben moet je ook niet te snel willen bewegen. Je lichaam moet ook de tijd krijgen om te herstellen. Succes en Sterkte

  • Ageeth schreef:

    Interessant, we zijn benieuwd naar het bovengenoemde project.

  • rita de paepe schreef:

    intresant artikel dank u Ben

  • Christine cober schreef:

    Interessant artikel.
    Wil graag op de hoogte blijven.
    Groet

  • Rob Hin schreef:

    Hallo Ben,

    Ik ben reuze benieuwd naar je project en welke oefeningen ik moet doen om mijn bloedsuiker lager te krijgen.

    Met vriendelijke groet,

    Rob Hin

  • Henry schreef:

    Goed advies Ben, Ga dit proberen, nu sporten niet kan.

  • Marc Hochschild schreef:

    Mooi stuk. Volledig mee eens. Krachtsport kan overigens op vele manieren. Uit eigen ervaring en uit eigen krachtsportervaring op hoog niveau weet ik dat ook thuisoefeningen de truc kunnen doen en zelfs de intensiteit die fitness apparaten geven kunnen benaderen. je staat versteld wat je met enkele simpele hulpmiddelen en je eigen lichaam als gewicht kunt bereiken. Zelfs spieropbouw, maar ook zeer zeker definitie training. En juist dit laatste hoeft niet te leiden tot overbelasting of spierblessures bij een dagelijkse routine . Relatief veilig dus! Denk aan opdrukken in diverse varianten, buikspieroefeningen, dippen, kniebuigingen, kuittraining op de trap, optrekken aan een traptree of een stang en armoefeningen met dumbells. Werkt echt prima. Spierpijn krijgen door aan te spannen terwijl je basisbewegingen heel langzaam uitvoert is genoeg om een zelfde verzuring te krijgen als erg zwaar trainen. Prof body builders doen dit zelfs kort voor ze het podium op gaan. Veilig en heel erg effectief..

    • Ben Kuiper schreef:

      Klopt helemaal. Veel mensen denken dat ze naar een sportschool ‘moeten’ maar dat is niet waar. Je kunt thuis met je lichaamsgewicht (en eventueel kleine gewichten) een heel eind komen.

  • Lenie en Gerrit schreef:

    Hallo Ben,

    Wat een goed stuk over de beweging.
    Misschien kun je ook eens nadenken over koud afdouchen. Dit geeft ook veel voordelen. O.a. Dat je meer bruin vet krijgt en het opgeslagen gewone vet verbrand wordt. Minder vet om je organen komt ook je suikerspiegel ten goede.

  • A.L. de Koning schreef:

    ben erg benieuwd naar de oefeningen!

  • Xandra de Bruijn- van Leeuwen schreef:

    Ben benieuwd, Ben

  • Carla galstaun schreef:

    Ik ben benieuwd

  • Carina de Kruif schreef:

    Graag blijf ik op de hoogte van dit nieuwe project

  • Ton Ridder schreef:

    Hi Ben,
    Prima initiatief en ik volg graag het vervolg.
    Groet, Ton

  • Ab Luttikhuizen schreef:

    Dag Ben
    Heb de DOM cursus nu een jaar geleden gedaan gebruik geen medicijnen meer onlangs controle gehad te hoge waarden maar ga geen medicatie meer gebruiken heb een beetje gezondigd met eten en lange tijd te weinig bewogen nu zins 1 feb gestart met wandelen -hardlopen in dan ook interval 200 meter 10 herhalingen en ook geregeld op fietsen op life time hometrainer verschillende mogelijkheden
    cardio-metz-watt-heuvelparcours div niveaus 6 april bloedprikken HbA1c uitslag 12 april hou je op de hoogte als je wil ben nu 69 en doe elke dag wat rek en strek oefeningen en voor core stabiliteit

  • Dicky kok schreef:

    Ik was goed op weg bij de sportschool totdat ze dicht moest door Corona. Nu na weken zou ik weer moeten starten en dit verhaal stimuleert me zeker weer om thuis wat te gaan sporten .

  • Peter Neuraij schreef:

    Het klinkt allemaal mooi en aardig maar ik heb een probleem ik heb last van mijn rugwervel en kan geen krachtsport meer doen. Wandelen en fietsen gaat nog wel ik fiets regelmatig langere stukken wel op een e bike gewone fiets gaat niet (tussen de 40 en 50 km met 1of 2 korte rustpauze) wandelen is meestal een blokje om ongeveer 15-30 min
    groet Peter Neuraij

  • R. Verkerk schreef:

    Prima initiatief. Volkomen mee eens!

  • Peter schreef:

    Ik wil graag op de hoogte blijven. Ik heb wel wat beweging beperkingen, maar daarom ben ik benieuwd wat wel of niet voor mij haalbaar is.

  • Henri Pastoor schreef:

    Ik geloof in dit verhaal.
    Ben benieuwd naar je project.
    Met vriendelijke groet,
    Henri Pastoor

  • Brigitte Bartels schreef:

    Lijkt me helemaal waar! Ik heb jaren geleden een handgemaakte fiets gekocht en fietste daarop zeker 3 keer in de week door bossen. langs heiden, vennen enz. Genieten van de lucht, de rust, de vogels, kikkers, geluiden. Was regelmatig wel 7 uur weg en fietste dan tot 140 km. Andere dagen fietste ik minstens 20 km om. Ik viel in 2 maanden 30 kg af! Ging van maat 48 naar maat 40. Van de arts mocht het niet zo snel, maar ik luisterde niet, want ik voelde me goed, geweldig goed. Als het slecht zo zijn geweest had ik me niet goed gevoeld. Ben op een gegeven moment opgelicht, alle geld weg, huis weg, auto weg, alles weg. veel stress en tot overmaat van ramp werd die fiets gestolen. Kon geen nieuwe kopen. En ontwikkelde neuropathie, waardoor fietsen er nu niet meer in zit. Maar bewegen, ik weet wat dat met je doet, wat dat met je gevoel, je geest doet. Ik loop nu elke dag op mijn loopband, ook kleine stukjes wat harder. Dan zakt mijn bloeddruk ineens sterk! Houd me op de hoogte Ben! Ik wil alles graag weten!

    • Ben Kuiper schreef:

      Goed om te horen dat jij ook hebt ervaren wat de kracht van bewegen is voor het lichaam! Helemaal goed :). Ik zal je zeker op de hoogte houden.

  • Ina Foget Spijker schreef:

    Hallo Ben, ik heb je artikel gelezen en vindt het bijzonder interessant.
    Graag wil ik bij je volgende project op de hoogte blijven.

  • wittezaele schreef:

    dank u voor de info, houd mij op de hoogte..

  • Theo van der Burg schreef:

    Ik ben benieuwd wat voor programma je in petto heb.

  • Edouard De Boey schreef:

    Ik had al een aantal keer gehoord dat “bewegen” hét medicament bij uitstek was van de 21e eeuw. UW, overigens verhelderend artikel, bevestigt dit. De sport die ik beoefen -golf- zo’n 3 x per week is best intensief voor een 75+ jarige. Ik zal, nog meer gemotiveerd dan vroeger, verder doen maar ik kijk ook uit naar wat u ter zake nog te melden. Met de beste groeten, Edouard.

  • Leontine Sprinkhuizen schreef:

    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden, vooral daar ik ga merken dat mijn evenwichtsorgaan slechter wordt.

    Met vriendelijke groet,
    Leontine Sprinkhuizen

  • John Serkei schreef:

    Ik ben zeer geïnteresseerd!
    Hoor/lees hier graag meer over.houd mij aub op de hoogte.groet. J. Serkei

  • Johan Taling schreef:

    Lijkt mij interessant om de mails te volgen, Ben. Ik ben 72,dus ik believe benieuwd of het wat voor mij is.

  • Dorothea Waalder schreef:

    Ik wil graag op de hoogte gehouden worden.

  • Ella schreef:

    Hoi Ben,
    Bedankt voor deze info daar kunnen we weer wat van leren.

  • Wim Eijgelaar schreef:

    Dank je Ben, ik ben al 1,5 jaar diabetisch vrij, dank zij jullie actie. Maar zal nu ook je sportvoorstellen gaan intensiveren . Ik ben al 1 x per week op fysio, met lopen, fietsen en roeien.. Nogmaals mijn hartelijk dank.
    Groet Wim.

  • Andre Simons schreef:

    Bovenstaande is bij ons wel bekend een klein rondje lopen of fietsen wordt wel gedaan ,maar als je ouder bent ga je niet direct naar een sport school voor kracht training hoe kan men zoiets van huis
    uit trainen? Bij het lopen zou je ook kunnen denken aan speed mars 3 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen (wel doorlopen) en dit max maal een half uur. Ik denk er over na om dit zelf toch gaan te doen.
    En dan kijken wat het resultaat wordt voor de HbA1c waarde. Bij het bezoek aan de verpleegkundige.
    Ik heb momenteel een waarde van HbA1c 72 en kom van een HbA1c 104 voor dat ik ging deelnemen aan de cursus

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is inderdaad iets wat veel mensen zich afvragen. Gelukkig kun je ook aan krachttraining vanuit huis doen. Het is veel makkelijker dan je nu denkt. Ik zal je hier binnenkort meer over vertellen.

  • Peter Timmerman schreef:

    lijkt me geweldig om hieraan mee te doen, ben benieuwd.

  • jozef victor schreef:

    Beste Ben,
    Heel goed artikel ben benieuwt naar de volgende info over gezonde oefeningen in verband met diabetes 2
    Groetjes jozef

  • Ankie Ulrich schreef:

    Interessant. Ik benieuwd waar je mee gaat komen.
    Groetjes Ankie

  • Groen Marcel schreef:

    Je hebt me getriggerd ben inderdaad nieuwsgierig
    geworden

  • Lenie Safiruddin schreef:

    Beste Ben,
    Een geweldig artikel. Ik kijk uit naar je project Beweging.
    Mvg,
    Lenie

  • Janet schreef:

    Ben bedankt voor dit positieve verhaal. Ik ben benieuwd naar je volgende berichten.

  • Swettlana Rojer schreef:

    Mooi artikel alles is duidelijk

  • Anne Celine Scheper schreef:

    Heel goed onderwijs. Dankjewel

  • Chris schreef:

    Ik wil heel zeker op de hoogte gehouden worden. 15 min per dag vanuit het gemak van mijn eigen huis is SUPER 👍

  • John van der Schaft schreef:

    Ik kan bovenstaand verhaal bevestigen. Door tabata te combineren met krachttraining vanuit thuis ben ik meer dan 12 kilo afgevallen, hoef binnenkort geen insuline meer te spuiten en voel me veel fitter als 60 jarige.

  • Sophie.pigge schreef:

    Ben, ik vind het geweldig. Hoop alleen dat ik er ook mee overweg kan. Ben inmiddels 83, gebruik je recepten nog steeds heel vaak en ben blin met de update.

  • Van Loon Maria schreef:

    Beste Ben, graag zal ik de oefeningen kennen,want met het dieet alleen heb ik onvoldoende resultaat.

  • Jose Vos schreef:

    Wat een eye opener. Ik heb in het ziekenhuis gelegen met Corona en door de medicatie is mijn suikerspiegel volledig op hol geslagen ik gebruikte eerst medicijnen en nu insuline spuiten heel graag wil ik hiervan af. Teveel gezien in het ziekenhuis ik wil 20 kilo afvallen en mijn diabetes omkeren

    • Ben Kuiper schreef:

      Wat verschrikkelijk om te lezen. Hopelijk kunnen wij je hier mee helpen met dit nieuwe project 🙂

    • dirk WIERINGA schreef:

      Hallo Jose laat zoveel als je kunt alle suiker staan en eet geen aardappels ,gebruik hiervoor in plaats koolraap,knolselderij in stukjes bakken in olijf olie en veel groente eten veel vis haring en gerookte vis en vette vis geen vla of andere zoete melkproducten. begin met elimineren (alles waar veel koolhydraten niet meer gebruiken) op brood en bij het warm eten . succes verder.dirk

  • Jopke Bijen schreef:

    Fijn om te horen,we wachten op de emails

  • Inge Vinken schreef:

    Hallo Ben,

    Wil graag op de hoogte gehouden worden.
    Loop bijna elke dag en fiets ook. kracht training is voor mij erg moeilijk I v m whiplash.
    Daarom doe ik mee aan Nederland in beweging..

    Bedankt voor je e-mails.

    Heb een waarde van 52 mol suiker.

    Groeten, Inge

  • >
    Send this to a friend