13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Glimepiride bij Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

jul 18
13 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Glimepiride bij Type 2

De bijwerkingen van glimepiride zijn niet mild als je de ervaringen van mensen leest.

Glimepiride is een oraal medicijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, om zo een verhoogde bloedsuiker te helpen verlagen.

In dit artikel lees je de 13 meest bekende bijwerkingen van glimepiride.

Er is ook goed nieuws, want op het einde leer ik je hoe je van glimepiride en alle andere diabetesmedicatie af kunt komen!

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is glimepride en wat zijn de bijwerkingen?

Glimepiride valt onder de sulfonylureumderivaten net als gliclazide en glibenclamide. Deze groep medicijnen behoren doorgaans tot de tweede stap in het medicatieproces bij diabetes type 2.

Normaliter wordt er na de diagnose eerst metformine voorgeschreven. Indien dit niet het gewenste effect (meer) geeft dan zal er een sulfonylureumderivaat worden voorgeschreven (zoals gliclazide, glibenclamide of glimepiride). Zodra dit ook niet meer afdoende werkt, wordt er gekeken naar sterkere medicatie.

Denk aan de SGLT2-remmers, DPP4-remmers of GLP1-agonisten. En de welbekende insuline spuit is ook geen uitzondering.

Doel van dit artikel

De werking van glimepiride wisselt van persoon tot persoon. Maar de meeste patiënten ervaren in zekere mate wel bijwerkingen. Vooral op lange termijn kan glimepiride schadelijk zijn voor het lichaam. Hier lees je met welke 13 klachten je te maken kunt krijgen op de korte en lange termijn. Op het einde laat ik je tevens zien hoe je jezelf definitief verlost van alle diabetesmedicatie.

De werking van glimepiride

Glimepiride heeft meerdere effecten in het lichaam.

Zo stimuleert dit medicijn de alvleesklier om meer insuline aan te maken. Zodra je meer insuline aanmaakt, zal je lichaam beter instaat zijn de bloedsuiker te verlagen.

Daarnaast verhoogt glimepiride tijdelijk de insulinegevoeligheid van vetweefsel. Hierdoor worden suikers makkelijker opgenomen vanuit het bloed.

Ook zal de aanmaak van het hormoon glucagon worden afgeremd. Glucagon heeft een bloedsuiker verhogend effect. Door dit af te remmen zal je bloedsuiker dus minder snel stijgen.

Al met al wordt dus enerzijds voorkomen dat je bloedsuiker, door de natuurlijke lichamelijke processen, verhoogt.

Anderzijds zal glimepiride je lichaam tijdelijk instaat stellen de bloedsuiker sneller te verlagen.

Let vooral op het woordje tijdelijk. Want een definitieve oplossing is dit medicijn zeker niet.

Als deze effecten je als muziek in de oren klinken, lees dan vooral even verder. Want het is allemaal niet zo rooskleurig als het lijkt.

Glimepiride vorm, dosering en vergoeding

Glimepiride wordt oraal ingenomen als tablet. De begindosering is een tablet van 1 mg per dag, die je bij het ontbijt dient in te nemen.

Door je arts wordt geregeld gemonitord of dit het gewenste effect geeft. Zo niet, dan kan de dagdosering eens per 1 á 2 weken worden verhoogd met 1 mg. De maximale dagdosering is 6 mg.

Glimepiride wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering na verrekening van het eigen risico. Wel dient er aan enkele voorwaarden te worden voldaan. Indien je hier meer informatie over wilt, raad ik je aan deze pagina na te lezen of contact te leggen met je arts of zorgverzekeraar.

Glimepiride omzetten naar gliclazide?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand glimepiride wil omzetten naar gliclazide. De voornaamste zijn de bijwerkingen van glimepiride.

Indien dit het geval kun je globaal uitgaan van:

1 mg glimepiride = 40 mg gliclazide (en omgekeerd).

Dit komt omdat de maximale dagdosering van glimepiride 6 mg is en die van gliclazide op 240 mg zit.

Hier zit een factor 40 verschil tussen. Dit zal overigens niet altijd goed uitkomen qua doseringen gliclazide, omdat deze in pillen van 30 en 80 mg beschikbaar is.


Ervaringen en bijwerkingen van glimepiride

De ervaringen met glimepiride lopen sterk uiteen. Sommige mensen ervaren geen bijwerkingen, terwijl anderen overal last van krijgen. Het is in ieder geval goed om te weten dat, ook al ervaar je geen klachten op de korte termijn, het middel toch schadelijk kan zijn op de lange termijn.

Het probleem is namelijk dat dit medicijn en daarmee alle andere diabetesmedicijnen nooit de oorzaak van jouw diabetes aanpakken. Ze forceren je lichaam om extra stoffen aan te maken of juist af te remmen. 

Dit verstoort de natuurlijke lichaamsprocessen in jouw lichaam en sjoemelt met orgaanfuncties. En dat is geheid vragen om problemen.

Om al deze ellende te voorkomen, is het beste wat je kunt doen: het probleem bij de wortel aanpakken. Zo kun je weer gezonder en fitter worden. En heb je al dit soort middelen niet meer nodig. Dat zou in mijn optiek het doel moeten zijn van iedereen die diabetes type 2 heeft. Gelukkig is dit makkelijker te bereiken dan je nu misschien denkt. Hierover straks meer.

Laten we eerst gaan kijken naar de meest voorkomende bijwerkingen van glimepiride.


#1 Hypoglycemie is één van de meeste voorkomende bijwerkingen van glimepride

Glimepiride stimuleert de aanmaak van insuline, waardoor je bloedsuiker sneller verlaagd kan worden. Enerzijds is dat iets positiefs, omdat je hierdoor minder kans hebt op een gevaarlijk hoge bloedsuiker.

Anderzijds kan het effect van glimepiride te sterk zijn, waardoor je alvleesklier teveel insuline produceert.

Hierdoor worden er teveel suikers uit je bloed gehaald; met het risico op een te lage bloedsuiker.

Het is soms ook lastig doseren, want het hangt er helemaal van af wat en hoeveel je eet.

Hypoglycemie door glimepiride als bijwerking

Als je glimepiride neemt terwijl je minder koolhydraten en suikers hebt gegeten dan normaal, loop je al gauw het risico dat je een hypo krijgt. 

Puur doordat er minder suikers te verwerken zijn, maar je hebt wel dezelfde sterkte qua medicijn ingenomen. 

Klachten die je kunt krijgen door een hypo zijn:

  • Zweten
  • Trillen en beven
  • Licht in het hoofd en duizeligheid
  • Hongergevoelens
  • Verwarring

Bijna iedereen die glimepiride neemt zal vroeg of laat een hypo krijgen. Sommigen hebben het wekelijks.


#2 Gewichtstoename is één van de meeste voorkomende bijwerkingen van glimepride

Het laatste waar de meeste diabetici op zitten te wachten is dat ze in gewicht aankomen. In veel gevallen is er namelijk al overgewicht in het spel. Echter is gewichtstoename wel een bijwerking van glimepiride.

Dat komt - wederom - omdat glimepiride zorgt voor een toename in de insulineaanmaak. Dat zal ervoor zorgen dat je bloedsuiker daalt... maar ook dat je gewicht stijgt!

Waarom?

Omdat insuline een opslaghormoon is. Des te meer insuline in je lichaam, des te meer voedingsstoffen je zult opslaan. Hierdoor zal er (flinke) gewichtstoename plaatsvinden.

Wat natuurlijk heel ironisch is... aangezien je als diabeet vaak het advies krijgt om af te vallen. En dan krijg je een middel voorgeschreven wat je gewicht juist doet stijgen.


#3 Hoofdklachten zijn vervelende bijwerkingen van glimepiride

Een andere vervelende bijwerking van glimepiride is dat het "je naar het hoofd stijgt". Je kunt klachten krijgen zoals hoofdpijn, duizeligheid, licht in het hoofd of verwardheid.

De oorzaak hoeft niet eenduidig te zijn. Het kunnen symptomen zijn van een lage bloedsuikerspiegel. Maar er is ook een kans dat je een te lage bloeddruk krijgt en daardoor last van deze bijwerkingen krijgt.

Soms helpt het om een paracetamol te nemen of even rust te nemen. De klachten moeten normaal gesproken vanzelf weer overgaan.


#4 Buikklachten

Glimepiride beïnvloedt het spijsverteringsstelsel, waardoor je op verschillende manieren pijn en ongemak kan ervaren in je buik.

Het medicijn kan namelijk de snelheid waarmee voedsel verwerkt wordt in je lichaam vertragen. Ook kan glimepiride de maaglediging verstoren.

Je merkt dit snel genoeg aan klachten zoals:

  • Buikpijn en –krampen
  • Misselijkheid
  • Obstipatie of juist diarree
  • Verminderde eetlust

Deze bijwerkingen moeten normaal gesproken na de eerste weken weer overgaan. Echter heb ik ook verhalen gehoord van mensen dat hun buikklachten pas ophielden toen ze helemaal met het medicijn waren gestopt.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Psychische klachten

De meeste bijwerkingen die je ervaart door glimepiride zijn terug te leiden naar het sjoemelen van het medicijn met je bloedsuikerspiegel.

Neerslachtig door glimepiride?

En deze effecten hoeven niet alleen lichamelijk te zijn, maar kunnen ook geestelijk zijn.

Zo is het niet uitzonderlijk dat je last krijgt van een gevoel van neerslachtigheid

Depressie, angstaanvallen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen kunnen allemaal opspelen bij het gebruik van glimepiride.

De werkelijke oorzaak hiervan wordt nog onderzocht, alleen lijkt het er dus op dat het allemaal te maken heeft met de onnatuurlijke bloedsuikerschommelingen.


#6 Gevoelloosheid in verschillende lichaamsdelen

Alsof het allemaal nog niet vervelend genoeg is, kan glimepiride ook invloed hebben op de zenuwen. Daardoor ervaren gebruikers dikwijls tintelingen en gevoelloosheid op verschillende plekken in het lichaam.

Deze symptomen voel je vaak als eerste in de minder doorbloede lichaamsdelen zoals handen en voeten. Maar ze kunnen ook in andere delen van je lichaam optreden.


#7 Huidklachten

Problemen met je huid komen op verschillende manieren voor als gevolg van glimepiride. Dit kan komen door een overgevoeligheidsreactie of als je allergisch blijkt te zijn voor één van de stoffen uit het medicijn.

De reacties kunnen mild, maar ook ernstig zijn. In zeldzame gevallen zelfs levensbedreigend, waarbij directe medische hulp noodzakelijk is.

Dit zijn gemelde huidklachten bij het gebruik van glimepiride:

  • Huiduitslag zoals vlekken, bultjes of andere veranderingen op het huidoppervlak
  • Jeuk en eczeem
  • Netelroos en zwellingen

In extreme gevallen kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen, zoals het Stevens-Johnson-syndroom of toxische epidermale necrolyse waarbij de huid loslaat. In deze gevallen dien je direct medische hulp in te schakelen.

Wat je vaak ziet is dat mensen met hun huidklachten naar de huisarts gaan en vervolgens andere medicijnen of een crème voorgeschreven krijgen. En zo beland je van de regen in de drup.

Je krijgt medicijn op medicijn om symptomen en elkaars bijwerkingen te bestrijden. Zonder dat de werkelijke oorzaak wordt aangepakt: een verhoogde bloedsuiker. Dit is dweilen met de kraan open.


#8 Zichtproblemen is één van de tijdelijke bijwerkingen van glimepiride

Vrijwel altijd als er sterke bloedsuikerschommelingen zijn, krijg je last van zichtproblemen. De kans is groot dat je dit al eens hebt ervaren als je diabetes type 2 hebt.

Een verhoogde en schommelingen van je bloedsuiker merk je snel in je ogen. En ook glimepiride kan deze klachten veroorzaken of verergeren.

Bijwerkingen die je kunt ervaren zijn:

  • Gezichtsveldverlies
  • Dubbelzien
  • Wazig zicht

Dit heeft allemaal te maken met dat je ogen vol zitten met kleine bloedvaatjes. Als de suikerspiegels in het bloed sterk schommelen, dan verstoort dit de oogfunctie.

Normaal gesproken dienen deze klachten vanzelf weer over te gaan zodra de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Echter kan er ook blijvende schade optreden.

Het is daarom van belang om zo snel mogelijk je bloedsuiker te verlagen. En het liefst NIET slechts tijdelijk met medicijnen. Maar definitief met een gezonde levensstijl.


#9 Veranderingen van het bloed

Dit is één van de meest ernstige bijwerkingen van glimepiride. Er kunnen namelijk allerlei veranderingen in je bloed optreden, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Zo kan het aantal bloedcellen worden gemanipuleerd, waardoor je meer of minder witte of rode bloedcellen krijgt. Ook kan het aantal bloedplaatjes worden verminderd, vergroot de kans op bloedarmoede en heeft het medicijn invloed op het creatinineniveau.

Hierdoor ben je mogelijk minder goed beschermd tegen infecties en raakt in feite je hele lichaam ontregeld. Bloed is immers essentieel voor honderden lichaamsfuncties.


#10 Nier- en leverfunctiestoornissen is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van glimepiride

Als gevolg van alle verstoringen in het lichaam, waaronder de veranderingen in je bloed, kun je problemen krijgen met je nieren en lever. Deze organen zijn echter ontzettend belangrijk omdat ze als een reinigings- en filtersysteem werken.

Ze zorgen dat je bloed wordt gezuiverd en dat "rommel” uit het lichaam wordt verwijderd. Helaas kan glimepiride ervoor zorgen dat jouw nieren en lever hun taken niet goed meer kunnen uitvoeren.

Dit kan op zijn beurt weer voor allerlei andere klachten zorgen. Je kunt last krijgen van:

  • Vochtophopingen
  • Minder of verkleurde urine
  • Vermoeidheid
  • Verhoogde bloeddruk
  • Geelzucht

En de lijst gaat nog wel even door...


#11 Botbreuken

Het is nog niet onomstotelijk bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat glimepiride de kans op botbreuken verhogen. Dit is vooral een gevolg van langdurig gebruik van het medicijn.

De reden dat fracturen sneller ontstaan komt door osteoporose als gevolg van glimepiride. Oftewel; je botten gaan achteruit waardoor botproblemen op de loer liggen.


#12 Spier- en gewrichtsproblemen

Deze bijwerking komt niet vaak voor, maar is wel een erg vervelende. Je kunt namelijk tal van klachten krijgen aan je spieren en gewrichten.

De precieze oorzaak is niet bekend, maar het lijkt erop dat glimepiride “solt” met de weefsels in je spieren en gewrichten. Hierdoor kun je last krijgen van pijn, kramp en stijfheid.

Als je op leeftijd bent, dan kan het al zo zijn dat je mobiliteit achteruitgaat. Wanneer je dan ook nog eens deze bijwerkingen ervaart door glimepiride, dan kan dit je mobiliteit nog verder beperken. En daarmee is het een aanslag op je levenskwaliteit.


#13 Seksuele problemen

Zowel mannen als vrouwen last krijgen van hun geslachtsorganen.

Je kunt last krijgen van een verminderd libido. Door glimepiride te gebruiken dalen vaak seksuele verlangens.

Daarnaast kan het zo zijn dat je moeilijk of helemaal niet meer een orgasme kunt bereiken.

Mannen kunnen tevens geteisterd worden met erectiestoornissen.

Dit komt allemaal doordat glimepiride rommelt met je bloedwaarden, zenuwen en overal en nergens lichaamsfuncties ontregelt. Waaronder bij je genitaliën.

Medicijnen pakken de oorzaak van suikerziekte NIET aan!

Zoals je hebt kunnen ervaren, zijn de bijwerkingen van glimepiride allesbehalve mild. Bovendien is het gebruik van dit middel te vermijden door simpelweg gezonder te gaan eten.

Door te kiezen voor een gezondere levensstijl kun je niet alleen je bloedsuikerwaarden verbeteren, maar ook diabetes type 2 volledig genezen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van glimepiride ervaar jij? Wat heb je hiertegen gedaan? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend