De bijwerkingen van Mounjaro zijn niet mild voor een middel dat steeds populairder wordt.
Mounjaro (tirzepatide) is een medicijn dat ontwikkeld is voor mensen met diabetes type 2 en obesitas. Het heeft een combinatiewerking, omdat het zowel de bloedsuikerspiegel kan verbeteren als gewichtsverlies bevorderen.
Dit klinkt positief, maar schijn bedriegt. Mounjaro kent namelijk verschillende nadelen, waaronder nare bijwerkingen.
In dit artikel leg ik uit hoe tirzepatide werkt, wat de schaduwzijde is en met welke 10 bijwerkingen van Mounjaro je te maken kunt krijgen. Sommige bijwerkingen kunnen zelfs levensbedreigend zijn.
More...
Wat is Mounjaro?
Het is goed dat je je inleest op dit medicijn. Het is namelijk een van de zwaardere medicijnen die je bij diabetes type 2 voorgeschreven kunt krijgen. In eerste instantie krijgen type 2 diabetici normaliter metformine voorgeschreven.
Wanneer je hier niet goed op reageert of als het onvoldoende meer werkt, wordt er doorgaans overgegaan op (toevoeging van) een sulfonylureumderivaat. Meestal is dit de welbekende gliclazide.
Mocht dat óók niet meer voldoende zijn dan zijn er verschillende andere opties in stap 3:
Mounjaro (tirzepatide) valt onder de GLP1-agonisten, maar heeft nog een extra werking. Hoe dat zit zal ik zo in jip-en-janneke taal uitleggen.
Doel van dit artikel
Voordat je tirzepatide gaat injecteren is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Het valt namelijk onder het zware geschut van de diabetesmedicijnen. Hieronder lees je wat je ervan kunt verwachten en welke 10 bijwerkingen van Mounjaro je kunt krijgen.
De werking van Mounjaro
De korte, technische omschrijving van Mounjaro luidt: "Mounjaro is een langwerkende duale glucoseafhankelijke insulinotrope polypeptide' (GIP) en 'glucagonachtige peptide-1 (GLP-1) receptoragonist".
Simpel gezegd betekent dit dat de werking tweeledig is. Zowel GIP als GLP-1 zijn namelijk hormonen die in de darmen worden aangemaakt. En het medicijn Mounjaro stimuleert de aanmaak van beide hormonen.
Zowel GIP als GLP-1 hebben invloed op hoeveel insuline jouw alvleesklier produceert. Insuline is betrokken bij de suikerverwerking van je lichaam. En dit is dan ook meteen waarom tirzepatide bloedsuikerverlagend werkt.
Door deze hormonen te stimuleren zal er meer insuline aangemaakt worden. Hierdoor wordt de bloedsuiker makkelijker verlaagd.
Maar het heeft ook invloed op hoe snel je maag wordt “leeggemaakt” en jouw mate van eetlust.
Het vertraagt de maaglediging en zorgt ervoor dat je zowel sneller als langer verzadigd raakt bij het eten van een maaltijd. Vandaar dat het ook effectief blijkt te zijn voor mensen met (ernstig) overgewicht.
Volgens dit onderzoek zijn de resultaten van tirzepatide erg lovend.
Mounjaro: vormen, dosering en vergoeding
Mounjaro dient geïnjecteerd te worden. In eerste instantie krijg je een dosis van 2,5 mg eenmaal per week. Er wordt dan door je arts regelmatig gekeken of deze dosering voldoende werkt.
Zo niet, dan de dosering na 4 weken worden verhoogd met 5 mg. Indien dit ook niet voldoende is dan kan er per 4 weken 2,5 mg worden verhoogd tot maximaal 15 mg eenmaal per week.
Op het moment van schrijven wordt de werkzame stof tirzepatide (onder merknaam Moujaro) niet vergoed. Mogelijk dat dit in de toekomst verandert. Voor de actuele vergoedingen kun je deze pagina raadplegen.
Mounjaro: afvallen met dit wondermiddel?
Tot nu toe geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Helaas is het middel niet zo onschuldig als het lijkt. Dat lees je zo bij de bijwerkingen. Daarnaast is het goed om stil te staan bij waar het middel eigenlijk voor gebruikt wordt.
Zowel diabetes type 2 als obesitas krijg je namelijk niet omdat je “pech” hebt. Beide zijn het gevolg van een ongezonde levensstijl. Vaak is dit een combinatie van een ongezond eetpatroon met te weinig beweging en eventueel stress of andere ongezonde leefstijlfactoren.
Echter worden ze steeds meer gezien als ‘ziekten’ waar je als mens niets aan zou kunnen doen. Niets is minder waar. Diabetes type 2 en overgewicht zijn relatief eenvoudig op te lossen door je levensstijl te veranderen.
Door alleen al je voedingspatroon aan te passen en wat meer te gaan bewegen kun je veel problemen voorkomen en genezen. Je pakt dan de oorzaak aan.
Mounjaro en alle andere diabetesmedicijnen zullen je NOOIT genezen. Vooral niet als je gewoon doorgaat met de ongezonde levensstijl die de gezondheidsproblemen in de hand heeft gewerkt.
Laat je dan ook niet gekmaken door de ervaringen van andere mensen met Mounjaro (tirzepatide). Hoe geweldig die misschien ook klinken, je betaalt altijd een dikke prijs (en dan bedoel ik niet alleen met je portemonnee).
Mounjaro (tirzepatide) kopen om af te vallen?
Aangezien Mounjaro niet beschikbaar is in Nederland, proberen mensen die via allerlei wegen (vooral online) te kopen. DOE DIT AUB NIET!
Je weet nooit wat je thuiskrijgt wanneer je het bestelt. Het kan je letterlijk je leven kosten. Waar geld te verdienen valt, zullen criminelen misbruik maken van je wanhoop en goedgelovigheid.
10 veelvoorkomende bijwerkingen van Mounjaro
Je lichaam injecteren met chemische middelen om iets te behandelen wat op een natuurlijke, gezonde manier op te lossen is, is in mijn optiek nooit een goed idee.
Je lost de oorzaak namelijk niet op en gaat rommelen met allerlei lichaamsfuncties. Dit is vragen om problemen.
#1 Buikklachten zijn de meestvoorkomende bijwerkingen van Mounjaro
De meest voorkomende klachten die gerapporteerd zijn, spelen zich af in de buikregio:
Daarnaast hebben gebruikers in de meeste gevallen een verminderde eetlust. Het is al met al daarom niet raar dat je hierdoor afvalt. In feite ben je je lichaam aan het vergiftigen waardoor je al deze bijwerkingen krijgt. Dat is geen gezonde manier van gewicht verliezen!
#2 Hoofdpijn
Door de veranderingen in je eetpatroon, het gewichtsverlies en bloedsuiker kun je last krijgen van hoofdpijn. Dit speelt meestal alleen in de eerste weken en zou daarna over moeten gaan.
Maar tirzepatide heeft ook invloed op de bloedvaten. Door veranderingen in de bloedstroom en de samentrekkingen van bloedvaten kun je hoofdpijn krijgen.
#3 Vermoeidheid
Bovengenoemde bijwerkingen en de sterke bloedsuikerschommelingen die door Mounjaro worden veroorzaakt, kunnen ervoor zorgen dat je je erg vermoeid voelt.
Sommige mensen nemen daarom bewust hun medicatie alleen in de avond, vlak voor het slapen gaan. Indien ze het in de ochtend nemen, voelen ze zich de hele dag lusteloos.
#4 Pancreatitis is één van de gevaarlijke bijwerkingen van Mounjaro
Tot nu toe heb ik nog relatief milde bijwerkingen besproken.
Zo is misselijkheid en hoofdpijn niet fijn, maar hoeft het niet direct ernstig te zijn. Als je echter geregeld moet overgeven of last hebt van diarree is het wel belangrijk voldoende te drinken. Je verliest dan namelijk veel vocht.
Maar er kunnen ook ernstige bijwerkingen optreden door tirzepatide. Pancreatitis is daar één van. Het is een moeilijk woord voor alvleesklierontsteking.
Gelukkig komt dit in veel mindere mate voor. Maar als je dit krijgt, dan merk je dat gauw genoeg. Het gaat namelijk gepaard met enorm veel pijn in je buik.
Pancreatitis kan potentieel levensbedreigend zijn. Het is daarom belangrijk om direct medische hulp in te schakelen, als je het vermoeden hebt dat je deze bijwerking hebt.
Daarnaast kan pancreatitis ook je pancreasfunctie compleet platleggen waardoor je acute diabetes type 2 ontwikkelt.
Ook dit is weer een duidelijk teken dat deze medicatie niet voor de poes is. Het verstoort lichaamseigen functies. En dat is vragen om problemen.
#5 Galblaasaandoeningen
GLP-1-agonisten zoals Mounjaro, kunnen de galblaascontractie verminderen.
Dit kan leiden tot veranderingen in de galblaasfunctie en daarom voor galblaasaandoeningen zorgen.
Daarnaast kunnen snelle gewichtsveranderingen de samenstelling van gal in de galblaas beïnvloeden en de vorming van galstenen bevorderen.
Galstenen kunnen leiden tot galblaasontsteking of andere galblaasproblemen.
Deze problemen kunnen ook gepaard gaan met veel pijn. De pijn wordt meestal gevoeld in de bovenbuik, aan de rechterkant van het lichaam.
#6 Nierfalen
Tirzepatide kan ook de nierfunctie beïnvloeden. Onze nieren zijn echter zeer belangrijk voor het lichaam. Het fungeert als filtersysteem en haalt afvalstoffen uit het bloed.
Wanneer deze functie wordt verstoord is het niet de vraag óf, maar wanneer je daar last van krijgt.
#7 Hypoglycemie is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Mounjaro
Een van de meest voorkomende bijwerkingen van vrijwel alle diabetesmedicijnen is een hypoglycemie. Oftewel: een te lage bloedsuiker.
Dat is altijd het venijnige van diabetesmedicatie.
Eenmaal ingenomen kan het zijn werk "te goed" doen. Of stel dat de dosering niet correct is aangepast op je wat je eet.
Dit kan erin resulteren dat je bloedsuiker te ver daalt. En dat is verre van prettig. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn.
Je kunt symptomen krijgen als:
Dit kan zelfs zo ernstig worden dat je totaal gedesoriënteerd bent en moeite krijgt met spreken. In het ergste geval krijg je convulsies of raak je bewusteloos.
#8 Huidproblemen
Veranderingen in je huid door Mounjaro (tirzepatide) zijn erg afhankelijk van je lichamelijke gevoeligheid. Bij iedereen kan het zich weer anders uiten. En sommige mensen krijgen er nooit last van.
Feit is wel dat dit medicijn de huidfunctie kan verstoren. En daardoor kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Maar ook:
#9 Wazig zicht
Wazig zicht is al een bekend fenomeen onder diabetici. Dit komt door sterke bloedsuikerschommelingen of bij een chronisch te hoge bloedsuiker. Dit verstoort de oogfunctie.
En als je bloedsuikerverlagende medicijnen gaat nemen, zoals tirzepatide, dan kun je ook te maken krijgen met sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Dit heeft een directe invloed op je ogen. Vandaar dat je last kunt krijgen van wazig zicht of andere oogproblemen.
#10 Anafylaxie is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van Mounjaro
Tot slot een van de meest zeldzame en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen van Mounjaro (tirzepatide).
Je kunt namelijk allergisch zijn voor het middel. Dit blijkt echter altijd pas nadat je het hebt ingenomen.
Anafylaxie is een ernstige allergische reactie over je hele lichaam.
In eerste instantie merk je dit aan zwellingen bij je keel en mond. Vervolgens kan het zijn dat je ademhalingsproblemen en een zwakke hartslag krijgt. In het ergste geval raak je in een coma of volgt de dood.
Alle bijwerkingen van Mounjaro zijn te vermijden!
Zoals je ziet zijn de bijwerkingen van Mounjaro (tirzepatide) niet mis. Vooral omdat het de oorzaak van het overgewicht niet aanpakt. Ik raad je dan ook om het NIET te gebruiken of kopen.
Met een gezonde levensstijl kun je namelijk overgewicht en diabetes type 2 genezen zonder ook maar één pil of spuit te gebruiken.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: gebruik jij tirzepatide om af te vallen? Welke bijwerkingen van Mounjaro ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter