11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Januvia

Medicijnen voor Diabetes Type 2

dec 05
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Januvia bij Type 2

De bijwerkingen van Januvia (sitagliptine) kunnen behoorlijk heftig zijn als je pech hebt. 

Het is daarom goed om zowel de bijwerkingen als ervaringen van Januvia voor je op een rijtje te zetten zodat je een goede beslissing kunt maken over het wel of niet innemen van dit middel.

In dit artikel geef ik je de 11 meest voorkomende (en soms dodelijke) bijwerkingen van Januvia (sitagliptine). Ook leer ik je wat je kunt doen om nooit (meer) Januvia te hoeven slikken.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is Januvia (sitagliptine)?

Januvia (sitagliptine) is een middel wat ingezet wordt wanneer de eerste twee stappen van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2 niet genoeg zijn. 

De drie behandelstappen van diabetes type 2 zien er zo uit:

 • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Stap 2: Indien metformine niet voldoende werkt, krijg je een sulfonylureumderivaat zoals gliclazide of glibenclamide bovenop de metformine.
 • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer of GLP1-agonist (zoals Ozempic).

Januvia (met als werkzame stof sitagliptine) is een "DPP4-remmer" die dus pas bij stap 3 wordt ingezet.

Er zijn ook wat uitzonderlijke situatie waarbij je Januvia eerder krijgt voorschreven. Het kan bijvoorbeeld al in stap 1 gebeuren als je allergisch bent voor metformine of als metformine een interactie heeft met een ander middel wat je al gebruikt.

Hetzelfde geldt ook voor stap 2 als je allergisch bent voor sulfonylureamderivaten of als die middelen niet samen gaan met je bestaande medicatie. 

En zo zijn er nog een paar scenario's waarbij van het bovenstaande drie stappenplan kan worden afgeweken.

Insuline is vooralsnog de meest voorgeschreven middel bij stap 3. Dit heeft deels met de prijs te maken (productiekosten van insuline zijn vrij laag) en anderzijds met de bekendheid van insuline. Insuline wordt al decennia gebruikt en wordt daardoor ook sneller door artsen voorgeschreven.

De werking van Januvia

Januvia is een remmer van het dipeptidylpeptidase 4 enzym. Door dit enzym te remmen stijgt de hoeveelheid GLP 1 (glucagon-like-peptide-1) en de GIP (glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide).

Dit zorgt er enerzijds voor dat je pancreas meer insuline kan afgeven en anderzijds dat je lichaam minder suiker afgeeft vanuit je suikervoorraden (in de lever en spieren).

Deze combinatie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zowel op korte als lange termijn daalt.

Januvia: vormen, doseringen en vergoeding

Januvia (sitagliptine) is alleen in pil vorm verkrijgbaar. 

Je kunt de pil in drie doseringen krijgen. Deze zijn 25 mg, 50 mg en 100 mg. Hierbij is de maximale dosering per dag 100 mg Januvia.

Januvia wordt niet standaard vergoed vanuit de zorgverzekeraars.

Ik parafraseer het Farmaceutisch Kompas (FK) voor de verklaring:

Het wordt uitsluitend vergoed voor een persoon met diabetes mellitus type 2 als die niet behandeld kan worden met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat, geen insuline gebruikt en dit middel gebruikt als monotherapie of als een tweevoudige of drievoudige behandeling in combinatie met metformine en/of een sulfonylureumderivaat (bron: Farmaceutisch Kompas).

Er moeten dus allerlei middelen en behandelplannen NIET voor je werken, wil je Januvia vergoed krijgen vanuit je zorgverzekeraar. Als je echt heel graag Januvia wilt gebruiken dan kan dat zeker... maar dan zijn de extra kosten voor jezelf. Je betaalt het dan volledig uit eigen zak.

Ervaringen met Januvia (sitagliptine)

De ervaringen met Januvia zijn minimaal. Enerzijds heeft dit ermee te maken dat Januvia niet vaak wordt voorgeschreven en anderzijds dat het relatief nieuw op de markt is

Hierdoor is het lastig om er iets over te zeggen. Als je online gaat zoeken, kom je vooral de horror verhalen tegen over de bijwerkingen van Januvia. Maar dat is natuurlijk niet heel representatief voor de hele groep. Er zijn ook genoeg mensen die goede ervaringen hebben.

Maar de bijwerkingen van sitagliptine lijken bovengemiddeld vaak voor te komen en ook nog eens bovengemiddeld ernstig te zijn. Indien je dit middel gebruikt of gaat gebruiken, houd dan je bijwerkingen goed in de gaten. Vooral het lijstje hieronder is van belang omdat dit de meest voorkomende en meest serieuze bijwerkingen van sitagliptine zijn.

#1 Te lage bloedsuiker is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Januvia

Januvia kan je een te lage bloedsuiker geven (hypoglycemie). Dit gebeurt alleen als je het combineert met andere middelen die je bloedsuiker verlagen.

En dat is juist het probleem.

Want Januvia wordt vaak juist gegeven in combinatie met andere diabetesmedicatie (denk terug aan de drie behandelstappen).

En dat ligt een hypo op de loer.

Deze komt tussen de 1 en 10% bij mensen voor die Januvia combineren met een ander middel.  

bijwerkingen van januvia hoofdpijn

Een te lage bloedsuiker kun je herkennen aan:

 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Wazig zien
 • Zweten
 • Hartkloppingen
 • Beven

Heb je bij het gebruik van Januvia ineens last van één of meerdere van deze verschijnselen? Dan zou je weleens een te lage bloedsuiker kunnen hebben. Het is dan van belang om snel wat suikers tot je te nemen om te voorkomen dat het uit de hand loopt.


#2 Hoofdpijn

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is één van de bijwerkingen van Januvia het krijgen van hoofdpijn naar aanleiding van een te lage bloedsuiker.

Maar je kunt bij Januvia ook 'gewoon' hoofdpijn krijgen zonder dat je last hebt van een hypoglycemie.

Wat de exacte verklaring is van deze hoofdpijn zonder hypo is lastig te zeggen. Maar als je last hebt van deze bijwerking van Januvia, moet je direct contact opnemen met je arts/apotheker. De kans is dan erg groot dat je op een ander middel wordt gezet.

Overigens komt deze bijwerking van sitagliptine relatief vaak voor. Dus schrik niet als je 'ineens' last hebt van hoofdpijn.


#3 Vocht vasthouden (oedeem)

Diabetes type 2 is iets wat je vaker krijgt wanneer je ouder wordt. Vandaar ook de naam 'ouderdomssuiker'.

Het vasthouden van vocht is ook iets wat je vaker krijgt wanneer je ouder wordt.

Als je ineens vocht begint vast te houden als je op leeftijd bent, zou je dit wellicht aan ouderdom kunnen wijten. En dat zou ook heel goed kunnen.

Maar het zou ook één van de bijwerkingen van Januvia kunnen zijn. Dit is een bijwerking die vooral plaatsvindt wanneer Januvia met pioglitazon wordt gecombineerd. Door deze combinatie heb je een verhoogde kans op oedeem (vocht vasthouden). Vooral je armen en benen zullen hier last van hebben.

Merk je dat je meer vocht vasthoudt sinds je Januvia gebruikt? Dan kan dit weleens een bijwerking zijn. Vooral als je pioglitazon gebruikt. Het is dan goed om even contact op te nemen met je arts en/of apotheker.


#4 Pijnlijke spieren en/of gewrichten is een bijwerking van Januvia

Het is niet heel vreemd dat je spierpijn krijgt van medicatie. Zo is van statines (zoals simvastatine) bekend dat je spierpijn kunt krijgen.

Bijwerking van Januvia is spierpijn

Maar het is wel zeer ongebruikelijk om van diabetesmedicatie spierpijn te krijgen of zelfs pijn in je gewrichten.

Helaas is dit wel één van de mogelijke bijwerkingen van Januvia.

Vooral in combinatie met metformine lijkt dit probleem zich vooral voor te doen.


#5 Verkoudheidsverschijnselen

Dit is ook een gekke bijwerking van Januvia.

Je kunt verkoudheidsverschijnselen krijgen van dit middel. Hierbij moet je denken aan:

 • Zere keel 
 • Hoesten 
 • Verstopte neus
 • Loopneus

Deze bijwerking lijkt vaker voor te komen in combinatie met insuline. Maar je kunt de verschijnselen ook krijgen als je geen insuline gebruikt. Houd dit goed in de gaten want voortdurend verkoudheidsverschijnselen hebben is natuurlijk niet fijn.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Wazig zien

Er zijn verschillende oorzaken van 'wazig zien' door diabetesmedicatie.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een hypo ineens wazig zien. Maar je kunt ook door schommelingen in je bloedsuiker (doordat de medicatie je bloedsuiker verlaagt) ineens wazig zien. Het duurt een paar weken voordat je ogen zich hier volledig op aanpassen.

In principe gaat deze bijwerking van Januvia gewoon vanzelf voorbij! 

Je hoeft dus geen nieuwe bril te kopen en jezelf op kosten jagen.

Soms duurt het enkele maanden voordat deze bijwerking van sitagliptine voorbij gaat.

Heb dus even geduld en wacht het 2 tot 3 maanden af.

Blijft het nog steeds aanhouden? Dan is het goed om even contact op te nemen met je arts en/of apotheker.


#7 Duizeligheid

Ook duizeligheid is iets wat je bij Januvia via twee routes kunt ervaren.

Enerzijds kun je het krijgen wanneer je last krijgt van een hypoglycemie (de eerste bijwerking van Januvia uit dit artikel).

Maar je kunt ook duizeligheid ervaren zonder een hypo te hebben. Een specifieke verklaring hiervoor is er niet echt. 

Als je last hebt van duizeligheid is het goed om even je bloedsuiker te meten. Je hebt officieel pas een hypoglycemie als je bloedsuiker onder de 4,0 zit (al kun jij je daarvoor ook al ellendig voelen). 

Blijkt je bloedsuiker gewoon goed te zijn en ben je toch duizelig? Dan zou het weleens door deze gekke bijwerking van Januvia kunnen komen.


#8 Pancreatitis is één van de bijwerkingen van Januvia die je diabetes kan verergeren

Pancreatitis is een duurwoord voor een ontsteking van je pancreas.

De gevolgen van zo'n ontsteking kunnen behoorlijk zijn voor iemand die diabetes type 2 heeft. Waarom? Omdat een ontsteking van je alvleesklier vaak je aanmaak en afgifte van insuline flink verlaagd.

Doordat je minder insuline aanmaakt, zal je bloedsuiker nog meer stijgen. En dat is ironisch aangezien je Januvia juist hebt gekregen om je bloedsuiker te VERLAGEN.

Pas op

Pancreatitis kun je lastig zelf aanvoelen. De enige manier om hier achter te komen is of je bloedsuiker in de gaten houden en opmerken als het ineens heel hoog wordt. Of als je hevige buikpijn ervaart die lange tijd aanhoudt. De buikpijn is dan het gevolg van een (flinke) ontsteking van je alvleesklier.

Indien je hier last van hebt, dien je met spoed contact op te nemen met je arts. De schade aan je alvleesklier kan onomkeerbaar zijn. Waardoor je voor de rest van je leven een slechtere alvleesklier functie krijgt. Hierdoor wordt je diabetes type 2 dus ook voor de rest van je leven een stuk erger.


#9 Benauwdheid

Dit is ook een hele bijzondere bijwerking van Januvia die je eigenlijk niet bij andere middelen tegen diabetes type 2 ziet.

bijwerkingen van januvia

Je kunt door het gebruik van Januvia kortademig en benauwd worden.

Dit is één van de bijwerkingen van Januvia waarbij je direct contact op moet nemen met je arts en/of apotheker. 

Het is in principe een bijwerking die niet zomaar vanzelf voorbij gaat. 

Dus het is sterk aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen als je hier last van hebt. Bij twijfel altijd even bellen met je arts. Ook al denk je dat het misschien door iets anders komt.


#10 Overgevoeligheidsreactie van de huid

Overgevoeligheid van de huid is vaak een bijwerking van medicatie wat je moet injecteren.

De overgevoeligheidsreactie vindt dan vaak plaats op de plek waar je het medicijn hebt geïnjecteerd. In sommige gevallen kun je over je hele huid een overgevoeligheidsreactie krijgen.

Maar zoals ik in het begin van dit artikel al zei, is Januvia enkel als pil verkrijgbaar. Je injecteert dus helemaal niets.

Toch kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen van je huid. En deze reactie is alles behalve mild. Zo kun je het volgende ervaren:

 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Galbulten

In zeer ongelukkige gevallen kun je zelfs het Stevens-Johnsonsyndroom ontwikkelen. Dit is een zeer zeldzame maar zeer ernstige huidaandoening waarbij er blaren over je hele lichaam ontstaan. Maar vooral op je lippen en op je de mond en geslachtsdelen. 


#11 Fatale pancreatitis is een dodelijk bijwerking van Januvia

Vaak heeft een middel tegen diabetes type 2 maar één zeer zeldzame bijwerking die dodelijk is.

Maar bij Januvia zijn het er wat meer als ik de bijsluiter mag geloven. Drie om precies te zijn, waarbij twee in de alvleesklier plaatsvinden en één in de nieren:

 • Fatale hemorragische pancreatitis (bloedende alvleesklier ontsteking)
 • Fatale necrotiserende pancreatitis (ontsteking waarbij de pancreas afsterft) 
 • Acuut nierfalen

Deze bijwerkingen komen gelukkig ZEER ZELDEN voor. Het probleem is wel dat als je één van deze drie bijwerkingen van Januvia ervaart, dat de kans zeer groot is dat het heel slecht afloopt met je.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo, dat waren alle bijwerkingen van Januvia. Zoals je hebt gelezen zijn het er nogal wat.

Nu is het niet de bedoeling om zomaar te stoppen met dit middel als je het nu slikt. Maar het is zeker wel mogelijk om te stoppen als je dit zou willen. Hoe? Door je levensstijl aan te pakken en zodoende jezelf te genezen van diabetes type 2.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Welke bijwerkingen van Januvia ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Guid Frans Verstraeten schreef:

  Heb indruk dat ik sinds het nemen van januvia mijn waarden in het koohydraatmetabolisme zijn gestegen tot buiten de normale waarden

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat zou heel bijzonder zijn. Diabetesmedicatie kan eigenlijk niet je bloedsuiker laten stijgen. Het kan juist een tegen zijn dat je gezondheid snel achteruit gaat en je huidige dosering niet genoeg is. Ik zou even contact opnemen met je arts.

 • Share via
  >