Last van Hypoglycemie? Symptomen, Oorzaken + 7 Oplossingen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
Last van Hypoglycemie? Symptomen, Oorzaken + 7 Oplossingen

Als je bang bent dat je een hypoglycemie krijgt, is dat erg vervelend. In het ergste geval kan je in een coma raken, dus het is goed om te weten waar je een hypo aan kunt herkennen. 

Gelukkig kan je in de meeste gevallen een hypoglycemie voorkomen of genezen als deze optreedt.

In dit artikel geef ik je alle handvatten die je nodig hebt om hypoglycemieën te spotten en te behandelen. Daarnaast krijg je een aantal voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je er één krijgt.

More...

Wat is een hypoglycemie?

Een hypoglycemie is de lichamelijke toestand waarin je belandt waarbij je bloedsuikerwaarde lager is dan 3,8 millimol per liter (mmol/l).

Een aanval van hypoglycemie is relatief zeldzaam bij diabetes type 2. De meeste diabetespatiënten hebben eerder last van een hyperglycemie dan een hypoglycemie.

Maar als het je toch overkomt is het niet leuk. En het kan behoorlijk schadelijk zijn ook.

Doel van dit artikel

Daarom geef ik je in dit artikel zeven tips om om te gaan met een hypoglycemie. Je leert hoe je deze kunt genezen, maar ook hoe je deze kunt voorkomen.


Je krijgt de definitie van een hypo, hoe de diagnose wordt gesteld en hoe je schadelijke gevolgen voor je hersenen en de rest van je lijf voorkomt.

Je vraagt je misschien af waarom ik überhaupt een artikel maak over hypo's bij diabetes type 2. Normaal gesproken komt dit vaker voor bij diabetes type `1. Wanneer er een foutje is gemaakt met de hoeveelheid insuline (daarover later meer) of wanneer ze een langere tijd geen suiker hebben gehad, kan dit gebeuren.

Maar er zijn ook een aantal zeldzame omstandigheden waarbij je als type 2 patiënt ook last kunt krijgen van een hypoglycemie. 

Sterker nog: zelfs iemand zonder diabetes zou het in theorie mee kunnen maken. Gelukkig blijft het mensen die geen last hebben van diabetes meestal bespaart.

Maar eerst:

#1: Doe dit bij een hypoglycemie

 • Ga naar de dokter

De meest ernstige verschijnselen van een hypoglycemie zijn bewusteloosheid en in coma raken. Als je met iemand bent die daar op dit moment last van heeft, wil ik dat je direct 112 belt. Het is namelijk een noodgeval.

Als je denkt dat je die kant op gaat maar nog niet zo ver bent: bel de huisarts. 

En als je glucagon hebt meegekregen van hem of haar, is dit het moment om te spuiten. Glucagon is een natuurlijk hormoon wat je kan inspuiten om heel snel de bloedsuiker te laten stijgen. Bijvoorbeeld in het geval van een hypoglycemie.

spuit glycagon bij een hypoglycemie

#2: Ken de symptomen van een hypoglycemie

Wat zijn nog meer symptomen van een hypoglycemie?

Naast het in coma raken of flauwvallen zijn dit:

 • Zweten
 • Beven
 • Heftige honger
 • Troebel zicht
 • Geeuwen
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Stemmingswisselingen
 • Bleek zien
 • Niet kunnen concentreren
symptomen van een hypoglycemie

Bij de meeste patiënten is het een groter risico om een hyper te krijgen dan een hypo. Daardoor zijn zowel zorgverleners als patiënten minder bedacht op de gevolgen van een hypoglycemie.

Het is zelfs zo erg dat het veel lastiger is om zeker te weten dat je een hypo hebt. Je hebt ongetwijfeld een bloedglucosemeter om in de gaten te houden of je een verhoogde bloedsuiker hebt. Maar dit apparaatje is veel minder gevoelig in de lage regionen van het spectrum. Het heeft veel meer moeite met accuraat meten of je bloedsuiker te laag is.

Dat betekent dat wanneer je het toch probeert, de waarde van de meter niet altijd hoeft te kloppen. Deze kan er zo een hele punt naast zitten. En dat is gevaarlijk.

Daarom is het goed om de bovenstaande kenmerken uit je hoofd te leren en direct actie te ondernemen als je denkt dat het de verkeerde kant op gaat. Je kunt altijd een meting maken om te zien of jij je niet vergist. 


#3: De oorzaak is een gebrek aan suiker in je bloed

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat een hypoglycemie ontstaat door een verlaagde bloedsuiker. Er kunnen hier een aantal oorzaken van zijn, die ik met je wil doornemen.

Alvast even een disclaimer:

Bij diabetes type 2 heb je weinig kans op een hypo wanneer je geen insuline spuit.

Waar diabetes type 1 patiënten elke moment van de dag een hypo kunnen krijgen door bijvoorbeeld te weinig eten, hebben diabetes type 2 patiënten eigenlijk altijd een te hoge bloedsuikerspiegel

Oorzaak 1: Te veel insuline spuiten

Dit is waar het vaak misgaat.

Te veel insuline in je lijf zorgt dat er teveel suiker uit je bloed wordt gehaald. Het gevolg is dat je ineens een sterke daling van bloedsuiker krijgt, met een hypoglycemie tot gevolg.

In dit geval heeft je lichaam te weinig tijd om reserves in je lijf om te zetten in bloedsuiker. En wanneer dat toch zou lukken, worden ook deze weggewerkt onder invloed van de insuline.

Later in dit artikel bespreek ik precies hoe dit kan gebeuren. Het kan een combinatie zijn van te veel insuline innemen, of een verkeerde afstemming van je medicijnen.

Oorzaak 2: Te heftige inspanning

Een andere mogelijkheid is dat je te lang of te veel aan het sporten bent. In dit geval worden er zoveel suikers uit je bloed gehaald om naar je spieren te brengen, dat er weinig meer overblijft. Dan kun je ook een hypoglycemie krijgen.

Het is als diabetes type 2 patiënt onmogelijk om tijdens het sporten zo'n heftige hypo te krijgen dat een bezoekje aan de dokter nodig is. Wat er veelal gebeurt, is dat je bloedsuikerspiegel wel degelijk veel daalt waardoor jij je duizelig, misselijk en licht in het hoofd voelt. Maar dat is meer een gevoel door de sterke daling dan dat de bloedsuiker ook werkelijk heel laag is. 

Slik je daarnaast medicijnen of spuit je insuline? Dan kan het sneller voorkomen dat je een echte hypo ervaart. En wanneer je voor lange tijd aan het bewegen bent, kan het er wel eens bij inschieten om je bloedsuiker te meten. Voordat je het weet, zit je met een hele lage bloedsuikerwaarde. Hou dit dus goed bij en time het spuiten van je insuline goed. 

Oorzaak 3: Alcohol

Alcohol kan in sommige gevallen zorgen voor een verlaagde bloedsuiker. Daarom moet je nooit kort voor het slapen gaan alcohol drinken. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. 

Welke dit zijn lees je in dit artikel.

Het is maar beter dat je hier geen last van krijgt als je slaapt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je door het drinken van alcohol een te lage bloedsuiker krijgt. Dan kan je in je slaap in coma raken, dit is echter een kleine kans. Het risico van een coma als diabetes type 2 is nihiel maar je kunt wel voorop stellen dat alcohol voor het slapen geen goed idee is. 


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4: Eet iets met suikers bij een hypoglycemie

Als je denkt dat je een hypoglycemie hebt, en je bloedsuikermeter geeft geen hoge waarde aan...

...dan is het eerste wat je moet doen het nemen van suikers.

 • Dextro tabletten
 • Vruchtensap
 • Ranja
 • Frisdrank
Dextro bij een hypo

Normaal gesproken raad ik je af om dit soort suikers binnen te krijgen. Ze zorgen voor een sterke verhoging van je bloedsuiker, die nadelige gevolgen kan hebben. Maar als je vrij zeker weet dat je bloedsuiker te laag is, is dit waar je moet beginnen.

Hou hierbij in de gaten wat de reactie van je lichaam is. Pak je bloedsuikermeter erbij, stop met sporten of met wat je dan ook aan het doen bent. Zorg ervoor dat je zeker weet dat na een half uur tot een uur je bloedsuiker begint te stijgen.

 • En ik heb het al eerder gezegd, maar als je denkt dat het de verkeerde kant op gaat is het altijd beter om even je huisarts te bellen. Zorg op z'n minst dat er iemand bij je in de buurt is, zodat die persoon je kan "redden" als je flauwvalt.

Wat als jou dit in de sportschool overkomt?

 • Neem wat suikers
 • Waarschuw iemand van de receptie, of van de trainers die er rondlopen
 • Zeg dat je diabetes hebt, denkt dat je mogelijk een hypoglycemie hebt. Dat je al wat suikers hebt genomen maar het fijn vindt dat ze je in de gaten houden. 

Als je merkt dat het niet beter gaat, zorg dan dat ze met de huisarts bellen. Dan is afwachten simpelweg niet de juiste beslissing. Maar dit komt in weinig gevallen voor. 


#5: Check of je de juiste insuline spuit

De meeste hypo's ontstaan doordat er ineens teveel insuline in je lijf is. Daardoor wordt er teveel bloedsuiker weggehaald, waardoor je een hypoglycemie krijgt. Daarom is het goed om in de gaten te houden welke insuline je krijgt, en of dit de juiste is.

Er zijn vijf soorten insuline:

Verschillende soorten insuline

 • Super kort werkende insuline
  • Aspart, Glulisine en lispro
 • Kort werkende insuline
  • Actrapid, Humuline, Insuman rapid
 • Middellang werkende insuline
  • NPH-insuline
 • Langwerkende insuline
  • Insuline glargine en determir
 • Insulinemengsels van meerdere soorten insuline
  • Humuline NPH, Lispro/lispro protamine, aspart/aspart protamine

Je arts heeft je een bepaalde soort voorgeschreven. Het is goed om hier niet van af te wijken. Let wel op dat je in de apotheek de juiste variant hebt meegekregen. Fouten maken is nu eenmaal menselijk.


#6: Spuit de insuline op het juiste moment

Check even de bijsluiter die je bij je insuline hebt gehad. Hou jij je nog aan de voorschriften die daar zijn aangegeven? Of ben je in de loop van de tijd iets anders gaan doen, gewoon omdat dit nu eenmaal kan gebeuren?

Als dat het geval is, kan je maar beter zo snel mogelijk teruggaan naar het advies op de bijsluiter.

Kijk eens naar de volgende tabel:

Insulinesoort

Wanneer injecteren?

Piek - werking (na injectie)

Werkingsduur

Snel werkend

Direct voor de maaltijd

45 - 90 min

4 - 5 uur

Kort werkend

30 minuten na de maaltijd

2 - 3 uur

6 - 8 uur

Middellang NPH

Tussen avondeten en slapen en eventueel tweede injectie voor ontbijt

4 - 8 uur

12 - 16 uur

Mixen (analoog)

Direct voor ontbijt / avond eten. Zo nodig voor de lunch

Afhankelijk van mix

12 - 16 uur

Mixen (humaan)

30 minuten voor ontbijt / avondeten

Afhankelijk van mix

12 - 16 uur

Lang werkend (Glargine)

Op een vast tijdstip

4 - 6 uur

24 uur of langer

Lang werkend (Detemir)

Op een vast tijdstip

8 uur

20 - 22 uur

Zoals je ziet zijn er grote verschillen tussen de insuline soorten in wanneer ze beginnen te werken  en wanneer je ze moet spuiten. Sommige werken langer dan 24 uur, anderen werken heel kort en moeten precies goed getimed worden. Weten hoe dat voor jou medicatie zit is essentieel om geen fouten te maken bij het doseren.

Kijk daarom goed wat je precies moet doen Voer het exact uit zoals het op de bijsluiter staat.

Blijf overleggen met je arts als je twijfelt of de insuline het gewenste effect heeft. (bijvoorbeeld als je op een bloedglucosemeting iets anders ziet dan je verwacht)


#7: Check of je de juiste medicatie krijgt

Als je net diabetes hebt, zal je arts niet direct beginnen met insuline. In de meeste gevallen raadt hij andere medicatie aan, die minder zwaar is.

Als onderdeel van zijn regime kan je sulfonylureamderivaat voorgeschreven krijgen. Deze medicijnen verhogen de afgifte van insuline uit de alvleesklier. Daardoor kan je lichaam stevigere bloedsuikerpieken bedwingen dan normaal.

Als je diabetes erger wordt, bijvoorbeeld omdat je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline of simpelweg minder aanmaakt, kan je dokter je tevens insuline voorschrijven. Deze spuit je in, waardoor je lichaam altijd de juiste hoeveelheid heeft.

 • Maar in de praktijk kan hij vergeten om het sulfonylureamderivaat en de insuline op elkaar af te stemmen. Met als gevolg dat er teveel insuline vrijkomt en er teveel suiker wordt verwijderd.

Belangrijke informatie

Vraag het na bij de arts als je zowel dit medicijn als insuline voorgeschreven hebt gekregen. Als je niet zeker weet of het helemaal goed gaat, kan je altijd om een second opinion vragen.

De beste plek om dit te doen is bij de apotheker. Zijn of haar opleiding is volledig toegespitst op het maken en doseren van medicijnen. Hij of zij kan je perfect uitleggen of de doseringen die jij voorgeschreven hebt gekregen veilig zijn.

Pak de oorzaak van het probleem aan met ons Diabetesvrij Geheim

Het voorkomen van hypoglycemieën is beter dan ze te genezen. Blijf je bloedsuikerwaarden dus goed meten, om dit te voorkomen. 

Wil je nooit meer een hypo meemaken en stoppen met de medicijnen die je gebruikt?

Die mogelijkheid bestaat. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

PS hoe voorkom jij hypo's? Wat doe jij als behandeling als je er wel één hebt? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • M.Manshanden schreef:

  Ik heb geen diabetes. Maar mijn waarde nuchter is vaak 5. Na een maaltijd van muesli een wandeling met de hond, uitrusten, krant lezen met een bakje koffie kan het toch gebeuren dat hij na 2 uur op 5.4 of 6.1 zit. Heb dan alle kenmerken van een hypo. Hoe ik dit weet. Mijn man heeft diabetes. Spullen in huis, om te meten. Oplossing is tussendoor eten. Dit probleem heb ik al mijn hele leven. Toendertijd werd er dan een dagcurve gemaakt. Oorzaak van dit fenomeen???? Nou ja, een natuurlijk te veel aan insuline aanmaak.

  • Marloes Schuurman schreef:

   De waarden die jij noemt zijn GEEN hypo. Hypo is pas bij een waarde van 4,0 of lager. De waarden die jij noemt zijn gezond en normaal. Dus het zwak voelen zit meer tussen je oren. Waarschijnlijk speelt het lichaam spelletjes met je. Het is namelijk gewend geraakt aan een tussendoortje krijgen wanneer het je ‘slap’ laat voelen. Dus zal je lichaam dat elke keer doen als het zin heeft in iets lekkers 🙂

   De reden dat je bloedsuiker HOGER is na een wandeling is heel simpel: tijdens een inspanning zal je lichaam suikers vrijmaken uit de voorraden in je lichaam. Zo heeft je lichaam genoeg energie om de wandeling te verrichten. Als je na de wandeling de bloedsuiker meet, dan zal je ook die suikers meten. Het lichaam ruimt dit allemaal vanzelf op.

   De waarden die jij allemaal noemt zijn gezond en zeker niet te laag of te hoog. Er is dus eerlijk gezegd geen (medisch) probleem in je verhaal te vinden.

 • Rosette Demuyter schreef:

  Hypo gaat samen met diabetis 2 zo te lezen.
  Hoe kan ik weten of ik diabetis heb als mijn suikerwaarden zogezegd normaal zijn maar wel aan de lage kant?
  Ik ben elke dag moe lusteloos ,beven ,nog amper op mijn benen kunnen staan.minder goed zien en dan dokters horen zeggen dat alles normaal is??

  • Marloes Schuurman schreef:

   Een lage bloedsuiker is juist een teken dat je geen diabetes hebt. Althans, een hypo kan eigenlijk alleen komen bij diabetes als je teveel medicijnen gebruikt. Als ik je verhaal zo lees, heb jij nog geen medicijnen. In dat geval kun je geen diabetes hebben. Een TE HOGE bloedsuiker heeft te maken met diabetes. Wellicht is het handig om je te laten doorverwijzen door de huisarts?

 • >
  Send this to a friend