Als je bang bent dat je een hypoglycemie krijgt, is dat erg vervelend. In het ergste geval kan je in een coma raken, dus het is goed om te weten waar je een hypo aan kunt herkennen.
Gelukkig kan je in de meeste gevallen een hypoglycemie voorkomen en te behandelen als deze optreedt.
In dit artikel geef ik je alle handvatten die je nodig hebt over hypoglycemieën: de symptomen, oorzaken en hoe je het kunt behandelen. Maar vooral: hoe je het in de toekomst kunt voorkomen!
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Wat is een hypoglycemie? Leer de betekenis
Een hypoglycemie is de lichamelijke toestand waarin je belandt waarbij je bloedsuikerwaarde lager is dan 3,8 millimol per liter (mmol/l).
Een aanval van hypoglycemie is relatief zeldzaam bij diabetes type 2. De meeste diabetespatiënten hebben eerder last van een te hoge bloedsuiker dan een te lage bloedsuiker.
Maar als het je toch overkomt, is het niet leuk. En het kan behoorlijk schadelijk zijn ook.
Doel van dit artikel
Daarom geef ik je in dit artikel alles wat je moet weten over een hypoglycemie. Denk bijvoorbeeld aan de definitie en betekenis van een hypoglycemie.
Ook leer je zowel de symptomen, oorzaken als wat je moet doen om een hypoglycemie te behandelen als je er eentje ervaart. Tevens leer je hoe je deze voortaan kunt voorkomen.
Je vraagt je misschien af waarom ik überhaupt een artikel maak over hypo's bij diabetes type 2. Normaal gesproken komt dit vaker voor bij diabetes type 1. Wanneer er een foutje is gemaakt met de hoeveelheid insuline (daarover later meer) of wanneer ze een langere tijd geen suiker hebben gehad, kan dit gebeuren.
Maar er zijn ook een aantal zeldzame omstandigheden waarbij je als type 2 patiënt ook last kunt krijgen van een hypoglycemie.
Sterker nog: zelfs iemand zonder diabetes zou het in theorie mee kunnen maken. Gelukkig blijft het mensen die geen last hebben van diabetes meestal bespaart.
10 symptomen van een hypoglycemie
Wat zijn de symptomen en klachten van een hypoglycemie?
Dat zijn:
Bij de meeste patiënten is het een groter risico om een hyper te krijgen dan een hypo. Daardoor zijn zowel zorgverleners als patiënten minder bedacht op de gevolgen van een hypoglycemie.
Het is zelfs zo erg dat het veel lastiger is om zeker te weten dat je een hypo hebt. Je hebt ongetwijfeld een bloedglucosemeter om in de gaten te houden of je een verhoogde bloedsuiker hebt.
Maar dit apparaatje is veel minder gevoelig in de lage regionen van het spectrum. Het heeft veel meer moeite met accuraat meten of je bloedsuiker te laag is.
Dat betekent dat wanneer je het toch probeert, de waarde van de meter niet altijd hoeft te kloppen. Deze kan er zo een hele punt naast zitten. En dat is gevaarlijk.
Daarom is het goed om de bovenstaande kenmerken en klachten van een hypoglycemie uit je hoofd te leren en direct actie te ondernemen als je denkt dat het de verkeerde kant op gaat. Je kunt altijd een meting maken om te zien of jij je niet vergist.
3 oorzaken van een hypoglycemie
Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat een hypoglycemie ontstaat door een verlaagde bloedsuiker. Er kunnen hier een aantal oorzaken van zijn, die ik met je wil doornemen.
Alvast even een disclaimer:
Bij diabetes type 2 heb je weinig kans op een hypo wanneer je geen insuline spuit.
Waar diabetes type 1 patiënten elke moment van de dag een hypo kunnen krijgen door bijvoorbeeld te weinig eten, hebben diabetes type 2 patiënten eigenlijk altijd een te hoge bloedsuikerspiegel.
Oorzaak 1: Te veel medicatie
Dit is waar het vaak misgaat. In 9 van de 10 gevallen krijgt men een hypoglycemie doordat ze teveel medicatie gebruiken.
Laten we insuline al voorbeeld nemen:
Te veel insuline in je lijf zorgt dat er teveel suiker uit je bloed wordt gehaald. Het gevolg is dat je ineens een sterke daling van bloedsuiker krijgt, met een hypoglycemie tot gevolg.
In dit geval heeft je lichaam te weinig tijd om reserves in je lijf om te zetten in bloedsuiker. En wanneer dat toch zou lukken, worden ook deze weggewerkt onder invloed van de insuline.
Later in dit artikel bespreek ik precies hoe dit kan gebeuren. Het kan een combinatie zijn van te veel insuline innemen, of een verkeerde afstemming van je medicijnen.
Oorzaak 2: Te heftige inspanning
Een andere mogelijkheid is dat je te lang of te veel aan het sporten bent.
In dit geval worden er zoveel suikers uit je bloed gehaald om naar je spieren te brengen, dat er weinig meer overblijft. Dan kun je ook een hypoglycemie krijgen. Dit is de voornaamste reden voor een hypoglycemie zonder diabetes (bij gezonde mensen dus).
Het is als diabetes type 2 patiënt onmogelijk om tijdens het sporten zo'n heftige hypoglycemie te krijgen dat een bezoekje aan de dokter nodig is. Wat er veelal gebeurt, is dat je bloedsuikerspiegel wel degelijk veel daalt waardoor jij je duizelig, misselijk en licht in het hoofd voelt. Maar dat is meer een gevoel door de sterke daling dan dat de bloedsuiker ook werkelijk heel laag is.
Slik je daarnaast medicijnen of spuit je insuline? Dan kan het sneller voorkomen dat je een echte hypo ervaart. En wanneer je voor lange tijd aan het bewegen bent, kan het er wel eens bij inschieten om je bloedsuiker te meten. Voordat je het weet, zit je met een hele lage bloedsuikerwaarde. Hou dit dus goed bij en time het spuiten van je insuline goed.
Oorzaak 3: Alcohol
Alcohol kan in sommige gevallen zorgen voor een verlaagde bloedsuiker. Daarom moet je nooit kort voor het slapen gaan alcohol drinken. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren.
Welke dit zijn lees je in dit artikel.
Het is maar beter dat je hier geen last van krijgt als je slaapt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je door het drinken van alcohol een te lage bloedsuiker krijgt.
Dan kan je in je slaap in coma raken, dit is echter een kleine kans. Het risico van een coma als diabetes type 2 is minimaal... maar je kunt wel voorop stellen dat alcohol voor het slapen geen goed idee is.
5 tips voor een behandeling bij een hypoglycemie
#1: Neem direct contact op met je arts
De meest ernstige verschijnselen van een hypoglycemie zijn bewusteloosheid en in coma raken. Als je met iemand bent die daar op dit moment last van heeft, wil ik dat je direct 112 belt. Het is namelijk een noodgeval.
Als je denkt dat je die kant op gaat maar nog niet zo ver bent: bel de huisarts.
En als je glucagon hebt meegekregen van hem of haar, is dit het moment om te spuiten. Glucagon is een natuurlijk hormoon wat je kan inspuiten om heel snel de bloedsuiker te laten stijgen. Bijvoorbeeld in het geval van een hypoglycemie.
#2: Snelle suikers als behandeling bij hypoglycemie
Als je denkt dat je een hypoglycemie hebt, en je bloedsuikermeter geeft geen hoge waarde aan...
...dan is het eerste wat je moet doen het nemen van suikers.
Normaal gesproken raad ik je af om dit soort suikers binnen te krijgen. Ze zorgen voor een sterke verhoging van je bloedsuiker, die nadelige gevolgen kan hebben. Maar als je vrij zeker weet dat je bloedsuiker te laag is, is dit waar je moet beginnen.
Hou hierbij in de gaten wat de reactie van je lichaam is. Pak je bloedsuikermeter erbij, stop met sporten of met wat je dan ook aan het doen bent. Zorg ervoor dat je zeker weet dat na een half uur tot een uur je bloedsuiker begint te stijgen.
Wat als jou dit tijdens het sporten overkomt?
Als je merkt dat het niet beter gaat, zorg dan dat ze met de huisarts bellen. Dan is afwachten simpelweg niet de juiste beslissing. Maar dit komt in weinig gevallen voor.
#3: Controleer of je de juiste soort insuline spuit
De meeste hypo's ontstaan doordat er ineens teveel insuline (of andere medicatie) in je lijf is. Daardoor wordt er te veel bloedsuiker weggehaald, waardoor je een hypoglycemie krijgt. Daarom is het goed om in de gaten te houden welke insuline je krijgt, en of dit de juiste is.
Er zijn vijf soorten insuline:
Verschillende soorten insuline
- Super kort werkende insuline
- Aspart, Glulisine en lispro
- Kort werkende insuline
- Actrapid, Humuline, Insuman rapid
- Middellang werkende insuline
- NPH-insuline
- Langwerkende insuline
- Insuline glargine en determir
- Insulinemengsels van meerdere soorten insuline
- Humuline NPH, Lispro/lispro protamine, aspart/aspart protamine
Je arts heeft je een bepaalde soort voorgeschreven. Het is goed om hier niet van af te wijken. Let wel op dat je in de apotheek de juiste variant hebt meegekregen. Fouten maken is nu eenmaal menselijk en JIJ bent degene die last krijgt van de hypoglycemie.
#4: Spuit de insuline op het juiste moment
Check even de bijsluiter die je bij je insuline hebt gehad. Hou jij je nog aan de voorschriften die daar zijn aangegeven? Of ben je in de loop van de tijd iets anders gaan doen, gewoon omdat dit nu eenmaal kan gebeuren?
Als dat het geval is, kan je maar beter zo snel mogelijk teruggaan naar het advies op de bijsluiter. Teveel insuline spuiten is vrijwel een garantie voor een hypoglycemie.
Kijk eens naar de volgende tabel:
Insulinesoort | Wanneer injecteren? | Piek - werking (na injectie) | Werkingsduur |
---|---|---|---|
Snel werkend | Direct voor de maaltijd | 45 - 90 min | 4 - 5 uur |
Kort werkend | 30 minuten na de maaltijd | 2 - 3 uur | 6 - 8 uur |
Middellang NPH | Tussen avondeten en slapen en eventueel tweede injectie voor ontbijt | 4 - 8 uur | 12 - 16 uur |
Mixen (analoog) | Direct voor ontbijt / avond eten. Zo nodig voor de lunch | Afhankelijk van mix | 12 - 16 uur |
Mixen (humaan) | 30 minuten voor ontbijt / avondeten | Afhankelijk van mix | 12 - 16 uur |
Lang werkend (Glargine) | Op een vast tijdstip | 4 - 6 uur | 24 uur of langer |
Lang werkend (Detemir) | Op een vast tijdstip | 8 uur | 20 - 22 uur |
Zoals je ziet zijn er grote verschillen tussen de insuline soorten in wanneer ze beginnen te werken en wanneer je ze moet spuiten. Sommige werken langer dan 24 uur, anderen werken heel kort en moeten precies goed getimed worden. Weten hoe dat voor jouw medicatie zit is essentieel om geen fouten te maken bij het doseren.
Kijk daarom goed wat je precies moet doen. Voer het exact uit zoals het op de bijsluiter staat.
Blijf overleggen met je arts als je twijfelt of de insuline het gewenste effect heeft. (bijvoorbeeld als je op een bloedglucosemeting iets anders ziet dan je verwacht)
#5: Check of je de juiste medicatie krijgt
Als je net diabetes hebt, zal je arts niet direct beginnen met insuline. In de meeste gevallen raadt hij andere medicatie aan, die minder zwaar is.
Als onderdeel van zijn regime kan je bijvoorbeeld sulfonylureamderivaat voorgeschreven krijgen (zoals gliclazide). Deze medicijnen verhogen de afgifte van insuline uit de alvleesklier. Daardoor kan je lichaam stevigere bloedsuikerpieken bedwingen dan normaal.
Als je diabetes erger wordt, bijvoorbeeld omdat je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline of simpelweg minder aanmaakt, kan je dokter je tevens insuline voorschrijven. Deze spuit je in, waardoor je lichaam altijd de juiste hoeveelheid heeft.
Belangrijke informatie
Vraag het na bij de arts als je zowel dit medicijn als insuline voorgeschreven hebt gekregen. Als je niet zeker weet of het helemaal goed gaat, kan je altijd om een second opinion vragen.
De beste plek om dit te doen is bij de apotheker. Zijn of haar opleiding is volledig toegespitst op het maken en doseren van medicijnen. Hij of zij kan je perfect uitleggen of de doseringen die jij voorgeschreven hebt gekregen veilig zijn.
Pak de oorzaak van het probleem aan met ons Diabetesvrij Geheim
Het voorkomen van hypoglycemieën is beter dan ze te genezen. Blijf je bloedsuikerwaarden dus goed meten, om dit te voorkomen.
Wil je nooit meer een hypo meemaken en stoppen met de medicijnen die je gebruikt?
Die mogelijkheid bestaat.
Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
PS heb jij regelmatig last van een hypoglycemie? Wat doe jij als behandeling wanneer je er eentje krijgt? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2023
Graag een antwoord op mijn vraag ivm hypo. Ik heb geen diabetes. Maar toch af en toe een daling.. 2 uur geleden ging mijn hartslag omhoog werd trillerig zweten wazig zien. Ik heb snel mijn glucose gemeten.. ( mijn partner heeft een bloedglucose meter) en het was 3.1 hij gaf mij meteen druivensuiker… en voelde ik me snel beter.. daarna een boterham.. na een half uur weer gemeten en was 9.3.. ik heb hier af en toe last van en ook altijd druivensuiker bij me.. Dokter weet de oorzaak niet.. ik eet regelmatig.. over de dag.. kan het voortekenen van diabetes zijn.. mijn ouders broer en mijn tweelingbroer hadden/hebben diabetes.
Bedankt voor je bericht. Het belangrijkste kenmerk van diabetes, is het hebben van een TE HOGE bloedsuiker. Als je een te lage bloedsuiker ervaart, dan kun je van alles hebben… maar geen diabetes. Mogelijk heb je last van reactieve hypoglycemie. Dit is een toestand waarbij de alvleesklier teveel insuline aanmaakt na een maaltijd.
Een manier om dit onder controle te krijgen is zeer vezelrijk eten en de koolhydraten beperken. Hierdoor raakt de alvleesklier wat minder overstuur (en maakt het vaak ook minder insuline aan).
Ik heb geen diabetes. Maar mijn waarde nuchter is vaak 5. Na een maaltijd van muesli een wandeling met de hond, uitrusten, krant lezen met een bakje koffie kan het toch gebeuren dat hij na 2 uur op 5.4 of 6.1 zit. Heb dan alle kenmerken van een hypo. Hoe ik dit weet. Mijn man heeft diabetes. Spullen in huis, om te meten. Oplossing is tussendoor eten. Dit probleem heb ik al mijn hele leven. Toendertijd werd er dan een dagcurve gemaakt. Oorzaak van dit fenomeen???? Nou ja, een natuurlijk te veel aan insuline aanmaak.
De waarden die jij noemt zijn GEEN hypo. Hypo is pas bij een waarde van 4,0 of lager. De waarden die jij noemt zijn gezond en normaal. Dus het zwak voelen zit meer tussen je oren. Waarschijnlijk speelt het lichaam spelletjes met je. Het is namelijk gewend geraakt aan een tussendoortje krijgen wanneer het je ‘slap’ laat voelen. Dus zal je lichaam dat elke keer doen als het zin heeft in iets lekkers 🙂
De reden dat je bloedsuiker HOGER is na een wandeling is heel simpel: tijdens een inspanning zal je lichaam suikers vrijmaken uit de voorraden in je lichaam. Zo heeft je lichaam genoeg energie om de wandeling te verrichten. Als je na de wandeling de bloedsuiker meet, dan zal je ook die suikers meten. Het lichaam ruimt dit allemaal vanzelf op.
De waarden die jij allemaal noemt zijn gezond en zeker niet te laag of te hoog. Er is dus eerlijk gezegd geen (medisch) probleem in je verhaal te vinden.
Hypo gaat samen met diabetis 2 zo te lezen.
Hoe kan ik weten of ik diabetis heb als mijn suikerwaarden zogezegd normaal zijn maar wel aan de lage kant?
Ik ben elke dag moe lusteloos ,beven ,nog amper op mijn benen kunnen staan.minder goed zien en dan dokters horen zeggen dat alles normaal is??
Een lage bloedsuiker is juist een teken dat je geen diabetes hebt. Althans, een hypo kan eigenlijk alleen komen bij diabetes als je teveel medicijnen gebruikt. Als ik je verhaal zo lees, heb jij nog geen medicijnen. In dat geval kun je geen diabetes hebben. Een TE HOGE bloedsuiker heeft te maken met diabetes. Wellicht is het handig om je te laten doorverwijzen door de huisarts?