7 Eerste Tekenen Van Diabetes Type 2 + Snelle Oplossing

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

okt 30
7 Eerste Tekenen Van Diabetes Type 2 + Snelle Oplossing

De eerste tekenen van diabetes kennen maar weinig mensen. En dat terwijl de ziekte bij meer dan 1 miljoen mensen in Nederland parten speelt.

Wanneer je dus op latere leeftijd onverklaarbare symptomen en klachten krijgt, is de kans groot dat het komt door diabetes type 2.

Gelukkig is deze chronische aandoening makkelijk te herkennen als je weet waar je op moet letten.

In dit artikel leer de 7 belangrijkste en eerste tekenen van suikerziekte en wat je daaraan kunt doen.

More...

De belangrijkste en eerste tekenen van diabetes

Suikerziekte is niet iets waar je mee moet spotten.

Mensen met diabetes type 2 gaan eerder dood dan gezonde mensen. Het verschil is groot, gemiddeld zo'n 10 jaar.

Daarnaast wordt je kwaliteit van leven erg slecht als je diabetes niet onder controle krijgt. Deze ziekte kan over een periode van jaren grote schade aanrichten in je lichaam.

Waardoor je allerlei vervelende klachten krijgt die je oude dag heel ongemakkelijk kunnen maken.

Gelukkig kun je veel doen als je diabetes type 2 hebt ontwikkeld. In dit artikel leer ik je alles over het behandelen van suikerziekte.

Doel van dit artikel

Als je nog niet de diagnose suikerziekte hebt gekregen maar je wel zorgen maakt dat het mis is, dan heb ik goed nieuws voor je. Vandaag leer ik je de 7 belangrijkste en eerste tekenen van diabetes.

"Wanneer moet ik naar de dokter?"

Dit artikel is niet bedoeld als vervanging van doktersadvies.

Als je denkt dat er iets mis met je is, moet je altijd naar de dokter gaan. Of je de onderstaande tekenen van diabetes hebt of niet.

 • Sommige mensen hebben veel van de onderstaande klachten. Anderen hebben nauwelijks klachten. Dit komt doordat ze 'maar' pre-diabetes hebben (voorstadium van echt diabetes type 2)

Zij zijn al hard op weg om ziek te worden maar hebben vaak niet de typische symptomen die bij suikerziekte type 2 horen. Toch is op dat moment ingrijpen heel verstandig omdat daarmee voorkomen kan worden dat het erger wordt.

Als jij vage klachten hebt en je leefstijl niet gezond is, dan raad ik je aan om bij de dokter te vragen een diabetes test aan te vragen.. En als je de onderstaande tekenen van diabetes herkent, zou ik helemaal naar de dokter gaan.

#1: Onverklaarbare moeheid

Dit is zo'n klacht die kan wijzen op veel verschillende medische problemen. Daarom is het niet gezegd dat je diabetes hebt als je de laatste tijd vaak moe bent. Zelfs van een verkoudheid kan je een maand flink moe zijn.

Maar diabetes staat erom bekend dat het je flink moe kan maken. En ik zal je precies uitleggen waarom.

Suikers richten grote schade aan in je lijf als deze te lang in je bloed blijven zitten. Ze tasten elk orgaan aan en daardoor werkt je lichaam minder goed. Dat alleen al kan maken dat jij je niet goed voelt.

Maar dat is niet het enige. Want suiker is ook brandstof. Het hormoon insuline zorgt er normaal voor dat suiker zo wordt gebruikt. Maar bij diabetes type 2 reageer je niet meer goed op insuline waardoor deze brandstof in je bloedbaan blijft.

Je lichaam loopt blijvende schade op en je krijgt tegelijkertijd onvoldoende energie.

Daardoor kun je allerlei vage klachten krijgen waarvan moeheid misschien wel de meest vervelende is.

Dit kan zich uiten in:

 • Duizeligheid
 • Spierzwakte
 • Stemmingswisselingen
 • Veel slapen
 • Lusteloosheid

Vaak zie je dat mensen die beginnen met het genezen van hun ziekte, binnen 1 tot 2 weken niet meer zo moe zijn.

Wanneer het lichaam weer krijgt wat het nodig heeft, is de vermoeidheid snel weg.

Omdat vermoeidheid een symptoom is van diabetes type 2 kun je dit maar beter serieus nemen.

vermoeidheid is één van de eerste tekenen van diabetes

Wees er vroeg bij

Als jij je langer dan een paar dagen moe voelt (en daarnaast duizelig of lusteloos bent terwijl je goed eet en goed slaapt)...

...dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Zeker als je nog meer van onderstaande symptomen hebt. Des te meer tekenen van suikerziekte jij kunt afstrepen, des te groter de kans is dat je het ook echt hebt.


#2: Dorst en veel plassen zijn de eerste tekenen van diabetes type 2

Nu je geen insuline (of te weinig) aanmaakt, zal je bloedsuiker erg hoog zijn.

De grote hoeveelheden suikers in je bloed komen overal in je lijf. En overal waar deze suikers komen richten ze schade aan.

Je lichaam zal er alles aan doen om de hoeveelheden suiker in je bloed te verminderen. Ook als je weinig insuline hebt.

Je nieren zullen extra hard werken om je bloed te filteren. Dit doen ze door je dorstig te maken. Je drinkt dan grote hoeveelheden water en moet ook heel vaak plassen.

Dat komt omdat je nieren bij elke plas een beetje suiker kwijt kunnen raken. Het is een noodsysteem om te voorkomen dat je nog meer schade oploopt.

Blaasontsteking door een hoge bloedsuiker?

Je lichaam raakt suikers kwijt via je plas als je bloedsuiker veel te hoog is. Maar dit maakt je wel heel kwetsbaar.

Sommige bacteriën zijn namelijk dol op suikers. En hoe meer suikers er in je plas zitten, hoe makkelijker bacteriën in je plas zich kunnen vermenigvuldigen.

Hierdoor kun je klachten krijgen als blaasontsteking. Dit kan vervelend zijn en moet vaak behandeld worden met antibiotica, wat ook niet goed voor je is. Al met al nog een onprettige situatie boven alles wat je al meemaakt door je diabetes.

Heb je vaak blaasontstekingen en moet je doorgaans veel plassen? Let dan zeker even op je bloedsuiker. Het zouden zomaar de eerste tekenen van diabetes kunnen zijn.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3: Je droogt uit

Hoeveel je ook drinkt, als je echt veel suikers eet of heel weinig insuline aanmaakt is het niet genoeg.

Dat is gevaarlijk.

Want vocht is voor je lichaam heel belangrijk om te kunnen functioneren. Als dit aan je lichaam wordt onttrokken omdat dit nodig is overbodige suikers kwijt te raken is dit helemaal niet goed.

Je merkt het meeste dat je uitdraagt aan:

 • Mond
 • Neus
 • Ogen
 • Geslachtsdeel (vooral de vagina)
 • Huid

Door je hele lijf heen kun je uitdrogen met alle gevolgen van dien. Als je dus niet kunt stoppen met drinken en het lijkt niet echt te helpen voor je gevoel van uitdroging, laat je dan vooral testen op diabetes. Dit kan ook met een HA1c test.


#4: Gewichtsverlies

De suikers in je eten worden niet meer gebruikt om je lijf draaiende te houden. Hoeveel je ook eet, je zult zien dat je afvalt.

Misschien denk je: "Dat is een geluk bij een ongeluk. Ik wil al langer wat kilootjes kwijt raken. Hier ben ik wel blij mee."

Maar helaas werkt dat niet zo. Te snel gewicht verliezen is ongezond.

En het is al helemaal slecht als dit komt doordat je lichaam geen suikers meer kan opnemen.

Je merkt dit doordat je gewicht verliest, wat je ook eet. 

gewichtsverlies is één van de tekenen van diabetes

Je kunt voortdurend een hongergevoel hebben of je juist erg zwak voelen.

Topje van de ijsberg

Daarnaast kan je een stinkende adem ontwikkelen. Of een zweetlucht die niet zo fris is. Dit gebeurt als je lichaam allerlei trucjes moet uithalen om zichzelf toch draaiende te houden, zoals het verbranden van vet.

Let dus goed op als je om onverklaarbare redenen gewicht verliest of mensen je erop wijzen dat je adem niet zo fris ruikt. Het zouden zomaar de eerste tekenen van suikerziekte kunnen zijn.


#5: Huidinfecties

Schimmels zijn dol op suikers. Vooral candida lust er wel pap van.

Candida is de bekendste schimmel die vrouwen in hun vagina kunnen krijgen. Maar mannen kunnen er last van hebben op hun huid.

Wanneer je lichaam niet meer gevoelig is voor insuline, komen er veel suikers in de kleine bloedvaatjes in je huid.

Dat is een lekker hapje voor de schimmels die daar leven. Voordat je het weet hebben de schimmels zich razendsnel vermenigvuldigd en heb jij een lelijke plek op je huid. Dit zorgt voor veel jeuk.

Enkele plekken waar je deze kunt aantreffen zijn:

 • Liezen
 • Mond
 • Rond de geslachtsorganen
 • Op de billen

En natuurlijk kunnen schimmels op elk stuk van je huid voorkomen als er maar genoeg suikers voorhanden zijn.

De arts zou je een anti-schimmelcrème kunnen geven of je zelfs pillen kunnen voorschrijven. Maar als jij een zorgvuldige voedingsbodem voor schimmels in stand houdt, dan schiet je met medicatie niets op. Je pakt de oorzaak namelijk niet aan.

Daarom is het verlagen van je bloedsuiker een belangrijke stap op weg naar het verminderen van schimmels. Anders zullen de tekenen van diabetes alleen maar meer worden.

Waarom wondjes slecht genezen bij diabetes

Stel dat je een wondje hebt op je been. Dit kan genezen mits het genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Deze worden aangeleverd in je bloed.

Maar doordat er veel suiker in je bloed zit, worden de kleine bloedvaatjes vlakbij het wondje geblokkeerd. De benodigde zuurstof en voedingsstoffen kunnen er niet bijkomen.

Het gevolg? Het wondje geneest niet of heel langzaam.

Daarom zijn huidproblemen, of het nou een schimmel of een slecht genezend wondje betreft, eigenlijk altijd een symptoom van diabetes type 2.


#6: Seksuele problemen

Veel mannen met diabetes krijgen erectieproblemen. De hoogste schatting stelt dat 90% van alle patiënten hier last van krijgt.

Ook vrouwen krijgen er last van

Maar vrouwen krijgen ook last van seksuele problemen. Hun vagina kan erg droog zijn. Of ze hebben een voortdurende schimmelinfectie. Allemaal doordat ze zijn uitgedroogd en schimmels nou eenmaal dol zijn op suikers.

Beide seksen kunnen last krijgen van zenuwschade bij de geslachtsorganen. Hierdoor kunnen mannen geen stijve meer krijgen en krijgen vrouwen moeite met "nat worden".

En vooral bij vrouwen kan dit ertoe leiden dat ze elk gevoel verliezen waardoor ze geen plezier meer beleven aan seks.

Diabetes is dus een heel destructieve ziekte voor je seksleven. En als je merkt dat je op dat gebied steeds meer problemen begint te krijgen, dan zou het één van de tekenen van suikerziekte kunnen zijn.


#7: Zenuwschade

Diabetes tast de zenuwen aan. Dat komt door het effect van een continu verhoogde bloedsuiker. En beschadigde zenuwen zorgen weer voor allerlei problemen.

Denk aan:

 • Een maagverlamming (eten niet meer op de juiste manier wordt afgevoerd)
 • Wisselende gezichtsscherpte (door beschadiging van de oogzenuw en wisselende scherpte van de lens)
 • Ongevoeligheid in de voeten of andere plekken van het lichaam

Vooral dit laatste is een belangrijk signaal. Daarom wordt er bij mensen met diabetes regelmatig getest hoe het met de gevoeligheid van de voeten staat.

Dit zal een verpleegkundige, pedicure of arts minstens één keer per jaar checken. Het vroeg opmerken van diabetische voet is erg belangrijk.

Je kunt hier zelf ook op letten. Tekenen hiervan zijn:

 • Gevoel hebben alsof je op watten loopt
 • Je kou of hitte niet meer waarneemt
 • Je onverklaarbare pijn in je voeten, tenen of benen hebt
 • Geen druk waarneemt als je met de voet op de grond drukt
 • Krappe schoenen je niet opvallen
 • Wondjes niet voelbaar zijn

Dit zijn allemaal tekenen dat er iets misgaat met je voeten.

Heb je diabetische voet?

Verder is het verstandig om mijn artikel te lezen over klachten aan je voeten bij diabetes. Er zijn namelijk nog meer symptomen van diabetische voet.

Hoe je alle tekenen van diabetes en suikerziekte binnen 6 weken kunt oplossen

Zo, dit waren de beknopte tekenen van suikerziekte. Herken jij één of meerdere tekenen van diabetes bij jezelf? Dan is het belangrijk dat je hier iets aan doet.

En gelukkig kun je meer doen dan je waarschijnlijk denkt.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat waren voor jou de eerste tekenen van suikerziekte? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Akke schreef:

  Moeheid en dorst

 • annette smit schreef:

  ik merkte het niet komt bij door dat ik zwangerschapsdiabetes heb gehad en nu in de overgang er last van heb gekregen .

 • Sylvana Baldi schreef:

  Diabetes 2, ik merk als mijn suiker te hoog is dan krijg ik schimmel aan mijn vingernagel

 • Hèlen schreef:

  Bij mij kwamen ze er achter doordat ik twee stootkuren prednison heb gekregen. Ik had een waarde van 29.5 en voelde mij daardoor niet topfit. Ik moest insuline spuiten waardoor het daalde. Nu zit ik aan de metformine 3 maal daags. Daardoor blijft het gemiddeld onder de 9. Ik ga zeker meer letten op mijn voeding en zal de koolhydraten beperken.

 • Boz schreef:

  Als ik moe werd en me uitgeblust voelden en dan iets zoets gegeten had kon ik er weer tegenaan. Dit kwam steeds vaker voor maar werd wel een gewoonte.

 • Share via
  >