11 Simpele Tips Om Prediabetes Snel Om Te Keren Met Een Dieet

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 04
11 Simpele Tips Om Prediabetes Snel Om Te Keren

Heb je een verhoogde bloedsuikerspiegel en wil je voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkelt?

Dat is heel slim... maar hoe moet je dat precies aanpakken?

In dit artikel leer je 11 simpele tips om prediabetes om te keren.

More...

Pre-diabetes omkeren: hoe eerder, hoe beter

Bij prediabetes ben je hard op weg om diabetes mellitus type 2 te ontwikkelen. Geen prettig vooruitzicht dus.

Gelukkig is wetenschappelijk aangetoond dat door je leefstijl te veranderen, je ervoor kan zorgen dat je gezond wordt en blijft. Als je weet wat je precies moet veranderen qua voeding en beweging, weet je hoe je de dans ontspringt.

In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je prediabetes zo snel mogelijk omkeert, zodat je nooit "echte" suikerziekte krijgt.

Hoe je ervoor zorgt dat prediabetes niet overgaat in diabetes type 2

Ik krijg vaak de volgende vraag in mijn inbox:

"Hee Ben, Ik heb de volgende symptomen en klachen: meer plassen, hoofdpijn en futloosheid. Heb ik prediabetes?"

Mijn antwoord begint steevast met de opmerking dat ik via het internet geen definitieve uitspraken doe. En dat je voor een diagnose toch echt naar een dokter toe moet.

Hij kan je bloedsuikerspiegel waarden en hba1c testen als je nuchter bent (niets hebt gegeten). Binnen no time heb je de uitslag... en heb je zekerheid.

De kans dat je zelf voelt aankomen dat je prediabetes hebt, is klein. Dat komt doordat er geen merkbare symptomen zijn. Het enige wat je zou kunnen merken is dat je wat sterker reageert op schommelingen in bloedsuiker.

Maar tenzij je daadwerkelijk je bloedsuiker geprikt hebt om erachter te komen wat de waardes zijn, zou ik niet te veel waarde moeten hechten aan je gevoel. De dokter kan uiteindelijk uitsluitsel bieden. 

Zeker als je heb volgende hebt:

 • Overgewicht
 • 45 jaar bent of ouder
 • Slaapapneu
 • Lange nachtdiensten
 • Last van je hart

Prediabetes is een serieuze aandoening. Het kan je nieren, hart en andere organen ongemerkt aantasten. Je kan zelfs onverwachts een hartstilstand krijgen.

Erger is dat je diabetes type II kan ontwikkelen. In dat geval heb je een chronische ziekte die langzaam veel schade aanricht in je lijf. Laat je dus testen bij je arts of apotheker.

Doel van dit artikel

Als je dat hebt gedaan en weet hoe het met je gezondheid staat, heb ik 11 tips om prediabetes om te keren. Mijn voornaamste doel is voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt of op jonge leeftijd een hartaanval meemaakt. Dat alles is te voorkomen als jij mijn tips serieus neemt en ze tot de letter opvolgt.

Hier komen ze:


#1 Verminder je koolhydraatinname

Als dit niet de eerste blog is die je van ons leest, dan zal het inmiddels je neus wel uitkomen. 

Verminder je koolhydraat-en suikerinname

Als je prediabetes hebt, wordt het suiker dat je via je voeding binnenkrijgt niet goed opgenomen. Je hebt onvoldoende insuline of je bent insulineongevoelig. Wanneer suikers niet opgenomen kunnen worden blijven ze in je bloed circuleren en dat is ongezond

Een verhoogde bloedsuikerspiegel zal op den duur veel schade aanrichten aan je bloedvaten en organen. 

Één van de snelste manieren om je bloedsuikerspiegel te verlagen is door je koolhydraat- en suikerinname in te perken.

Koolhydraten zijn eigenlijk lange suikerketens.

Zodra deze je maag passeren zijn ze al afgebroken tot suikers vandaar dat ik ze onder dezelfde groep zet. 

Koolhydraatrijke producten 

De gemiddelde Nederlander eet nu eenmaal veel koolhydraten en suikers. Er is geen maaltijd op een dag die geen koolhydraten bevat. En dan zijn dit vaak ook nog snelle en ongezonde koolhydraten. Denk aan de volgende producten:

 • Brood (ontbijt en lunch)
 • Aardappelen (avondeten)
 • Pasta (avondeten)
 • Rijst (avondeten)
 • Droge crackers (tussendoortje)
 • Koekjes (tussendoortje)

Probeer bij in ieder geval één of twee van deze maaltijden de koolhydraten te vervangen of weg te laten. Zo kun je in de avond prima groenten met vlees eten. Tussen de middag volstaat Griekse yoghurt of een omelet. En dan mag je van mij je ontbijt met volkoren brood eten. 


#2 Maak een wandeling na je maaltijd

Eten en beweging, beweging en eten. De combinatie die ervoor moet zorgen dat jij geen diabetes type II krijgt.

En niets laat dat mooier zien dan mijn favoriete onderzoek aan een universiteit in Nieuw-Zeeland. Zij kwamen erachter dat een wandeling maken na het eten de beste vorm van beweging is om je bloedsuiker onder controle te krijgen.

wandeling diabetes

Dat is opvallend.

Niet hardlopen of voetballen, maar een rustige wandeling na een grote maaltijd. Het leidt tot een 22% lagere bloedsuikerspiegel.

Voor diabetespatiënten is dat erg veel.

Het zorgt er ook voor dat er minder schommelingen in bloedsuiker zijn op lange termijn.

Dat is dus bij mensen die al diabetes hebben en niet bij mensen die alleen nog in de fase van prediabetes zijn. Omdat jij nog iets gevoeliger bent voor insuline dan de gemiddelde diabetespatiënt, zal het effect bij jou mogelijk nog groter zijn.

Als je een grote maaltijd hebt gegeten, wil ik dat je naderhand een kwartier tot een half uur wandelt. Het mag in een rustig tempo, keuvelend met je partner of gezin. Of alleen, terwijl je de hond uitlaat of naar een muziekje luistert.

Doe je dit elke dag na het avondeten. Dan helpt dit enorm bij het voorkomen en genezen van pre-diabetes. Je lijf kan beter omgaan met de suikers die hij binnenkrijgt.


#3 Maak krachttraining onderdeel van je routine

Hoewel wandelen de beste vorm van beweging is voor diabetespatiënten, is er ook een tweede plaats. En die is voor krachttraining oftewel gewichtheffen.

Als jij je spieren op een heftige manier aanspant, zoals bij gewichtheffen gebeurt, nemen je spiercellen suikers op. Los van wat insuline allemaal uitspookt, rekenen ze af met overtollig glucose in je bloed. Op korte termijn is het dus een prima manier om wat extra suiker op te ruimen.

Maar op lange termijn is het nog beter. Het zorgt ervoor dat je beter reageert op insuline. Waardoor de suiker in je bloed netjes wordt opgeruimd in plaats van dat het schade aanricht aan je lijf.

DE BESTE MANIER OM AAN DE SLAG TE GAAN MET GEWICHTEN


 • Ga naar een sportschool waar jij je op je gemak voelt. Dat kan een goedkope zijn met "jongens uit de buurt", of een health club waar zakenmannen en huisvrouwen op oudere leeftijd komen trainen. Kies er één waar de sfeer je bevalt
 • Vraag om een trainer die met je meekijkt. Vertel hem dat je prediabetes hebt, en een krachttraining-programma wilt zodat je lijf beter met suiker om zal gaan. Als hij weet wat hij doet, geeft hij je een slim programma van tenminste een half uur per keer en twee keer per week. Laat hem je de oefeningen uitleggen
 • Twijfel je of je het goed doet? Laat hem dan meerdere keren meekijken, net zolang totdat je precies weet wat je moet doen. Maak daarna een vervolgafspraak voor een paar maanden later, zodat hij kan kijken of je schema nog klopt

Waarom raad ik aan een trainer te nemen? Omdat er 101 manieren zijn om een oefening uit te voeren, waarvan er maar één juist is. Ben je nog nooit in een sportschool geweest? Dan is het belangrijk om daar naar te vragen.

En niet aan de mannen met de grootste spierballen. Zij zijn niet per se het meest gezond. Want zolang je een oefening fout doet en deze vaak genoeg herhaalt, kan je nog steeds dikke spieren krijgen. Helaas loop je vanzelf tegen blessures aan of wordt je zo stijf dat je amper je veters kan strikken.

En daar zit jij natuurlijk niet op te wachten.

Tip!

Als je echt geen trainer wilt, heb ik een simpel schema voor je om twee keer per week uit te voeren. Dit is van de mensen van de website Gezondheidsfreaks, die weten waar ze over praten.


#4 De magische voedingsstof voor je darmen en bloedsuiker

Als je één ding onthoudt van dit artikel, kies dan het volgende:

"Gezond eten is gezond eten. Wat gezond is voor je prediabetes, is gezond voor de rest van je lijf (en vice versa)."

Één van de meest gezonde voedingsstoffen om aan je dieet toe te voegen zijn vezels. Laat nu net wetenschappelijk bewezen zijn dat mensen die meer vezels in hun dieet hebben, zo'n beetje minder last hebben van elke welvaartsziekte die er bestaat:

 • Obesitas
 • Hart- en vaatziektes
 • Alzheimer
 • En natuurlijk diabetes.

Maar wat zijn vezels eigenlijk? En waar zitten ze in?

Vezels zijn speciale suikers die niet afgebroken kunnen worden in de menselijke darm. Ze komen voor in plantjes. Dus in groenten, knollen, rijst en tarwe-producten die je eet.

Hoe meer vezels je binnenkrijgt, hoe beter. Het is mogelijk om er teveel van te eten, net zoals het mogelijk is om met een blinddoek een driepunter te gooien bij basketbal.

"Bij beide hoef jij je weinig zorgen te maken dat het je lukt." Waarom?

Want de voedingsindustrie doet hard zijn best om zoveel mogelijk vezels te verwijderen in het eten op jouw bord.

Ze halen het weg uit tarwe wanneer ze er brood of pasta van maken.

Hetzelfde verhaal bij rijst en andere granen. Daarom is het altijd beter om te kiezen voor volkoren producten, waar vezels in moeten zitten.

Verder zitten er vezels in groenten en fruit. Vooral die eerste zijn interessant omdat je die vaak eet met suikers (zoals aardappelen en pasta).

Vezels zorgen er namelijk voor dat de suikers langzamer worden opgenomen en zo een kleiner effect hebben op je bloedsuiker. Daarnaast geven ze je een verzadigd gevoel waardoor je geneigd bent minder te eten.

Vezels zijn belangrijk. Zonder vezels blijven mensen dooreten ook als ze eigenlijk geen trek meer hebben. En komt alle suiker die ze net binnengekregen hebben vrijwel in één keer in de bloedbaan terecht. Dat is hartstikke ongezond.

Tip!

 • Kies voor volkoren brood, rijst en pasta. Hoe goffer hoe beter
 • Eet groenten zoveel en zo vaak als je kan. Maar vooral wanneer je suiker- en koolhydraatrijke producten eet (pasta, aardappelen etc)
 • Denk bij elke maaltijd: "Heb ik er alles aan gedaan om meer vezels binnen te krijgen?" Zo niet, eet dan nog een stukje groente

#5 Ken de gevaren van brood en aardappelen

Waarschijnlijk eten wij Hollanders van deze twee voedingsmiddelen het meeste. Toen ik vroeger klein was, stonden deze twee elke dag op het menu. 

Helaas wist mijn moeder niet dat brood en aardappelen je suikerspiegel goed te grazen nemen. Gekookte aardappelen worden heel snel opgenomen in je bloed. En volkoren brood is weliswaar beter dan witbrood maar het is nog steeds een relatief snelle suiker.

Daar moet je rekening mee houden als je prediabetes hebt. Door er wat minder van te eten dan je gewend bent. En in plaats daarvan andere dingen te eten. Zoals:

 • Groenten
 • Bonen
 • Vlees
 • Vis
 • VOLLE Yoghurt
 • Havermout
 • Eieren

Focus je dus eerst op alle andere dingen op je bord, voordat je aan het brood of de aardappelen begint. En wanneer je gewend bent om te ontbijten en te lunchen met brood, is het tijd om deze gewoonte nader onder de loep te nemen.

Bijvoorbeeld door tip 7 op te volgen. Maar ook door zoveel groenten te eten als je kan. Het liefst met wat vlees of vis erbij.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Laat je aardappelen en rijst een nachtje staan

Wetenschappers hebben een geheimpje ontdekt. Het blijkt dat wanneer je gekookte aardappelen, rijst of pasta een nachtje in de koelkast laat staan, de chemische structuur veranderd.

De suikers in deze voedingsmiddelen ondergaan een gedeeltelijke transformatie.

Een klein deel van de koolhydraten verandert zo van structuur dat het zich als een vezel gaat gedragen

Ze kunnen niet worden afgebroken en de suikers die je normaal binnenkrijgt komen nu onverteerd aan de andere kant weer naar buiten. 

Dit noemen wetenschappers "resistent zetmeel". 

Dure woorden voor suikers die je niet meer kan verteren maar die wel positieve effecten hebben op het lichaam.

Het leukste is dat de suikerwaarde van aardappelen die je een nachtje laat staan, een stuk lager is dan aardappelen van dezelfde dag.

Daarnaast maakt resistent zetmeel je gevoeliger voor insuline. Waardoor je beter om kunt gaan met de suikers die je nog wel binnenkrijgt. 

Aanvullende informatie

Het is dus goed om kliekjes te eten. Een dag oude rijst, aardappelen en pasta: het werkt allemaal perfect. Je gevoeligheid voor insuline neemt toe, en je krijgt niet zoveel suiker binnen als normaal.


#7 Doe gezond beleg op je brood

Gezond, gezonder, gezondst.

Het gezondst is om te stoppen met het eten van brood. Volkoren brood is inderdaad een gezondere variant maar het liefst heb je geen brood in je dieet. 

Nu weet ik dat 99% van de Hollanders nooit afscheid zal nemen van zijn boterhammen met kaas. Goed, we doen het ermee.

Allereerst moet wit brood vervangen worden door volkoren brood. Daar zitten meer vezels in waardoor dit iets beter is dan witbrood.

'Goede' producten zijn makkelijk te verpesten

Maar wanneer je dit volkoren brood vervolgens met gestampte muisjes of frambozenjam belegt, ben je verder van huis.

Dit zijn namelijk allemaal stiekeme vormen van suikers-met-smaakstoffen. 

Het één plakt wat meer dan het ander. Maar beide zijn pure suikers en niets anders.

Gelukkig is de gezondere tussenweg om al die zoete rommel linea recta in de prullenbak te gooien. Daarna kan je naar de kaasboer en de slager voor het inslaan van:

 • Kaas
 • Vleeswaren

Het beste is als je varianten kiest van zo hoog mogelijke kwaliteit met zo min mogelijk toevoegingen. Zo heeft kipfilet voor op brood in de supermarkt een smak toegevoegde suikers waar de directeur van Coca-Cola het glazuur van zijn tanden van voelt branden. Maar als je naar de slager gaat heeft hij meestal een paar vleeswaren waarbij dat een stuk beter geregeld is.

Vraag hem er wel naar en leg hem uit dat je prediabetes hebt. Want tegenwoordig spreekt het helaas niet meer voor zich dat er geen suiker in vleeswaren zit.

Mijn favoriete vleeswaar is gekookte runderlever. Ja, het klinkt vies. Maar het is supergezond om dit een paar keer per week te eten. En door de eiwitten die erin zitten, ben ik meer verzadigd en eet ik minder brood.

Gezondste broodbeleg?

Daarnaast is er nog een ander geheim broodbeleg dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. En dat zijn: notenboters.

 • Pindakaas
 • Hazelnootboter
 • Amandelboter
 • Gemengde notenboter

Je moet dan wel een variant kiezen, waar niet teveel toevoegingen in zitten. Dan kom je al snel uit op de biologische variant. Biologische pindakaas is nog steeds relatief goedkoop: je doet nu eenmaal een lange tijd met zo'n pot. De notenboters zijn al een stuk duurder maar ook een stukje gezonder en lekkerder.

Toegevoegd suiker is je vijand

Voor je prediabetes maakt het niet veel uit welke je kiest. Zolang er maar geen toegevoegd suiker in zit. Lees dus voor de zekerheid de ingrediënten op het potje. Hier heb je een lijst met 190 suikervrije producten.


#8 Gebruik kaneel

Kaneel is zoetig, en het past bijna overal goed bij. En als het om je bloedsuiker gaat, heeft het de magische eigenschap dat het de insuline in je spieren beter laat werken.

Je bloedsuiker blijft laag doordat de suikers door je spieren worden opgenomen.

Daarmee worden ze klaargemaakt voor actie in plaats van dat ze in je bloedsomloop blijven rondcirkelen.

Kaneel zal op zichzelf niet voorkomen dat je diabetes krijgt. Maar het kan wel een bijdrage leveren als je het consequent gebruikt.

Een snufje kaneel hier en daar maakt je eten lekkerder en het is erg gezond als je prediabetes hebt.


#9 Snoep verstandig

Veel mensen met prediabetes komen in de problemen doordat ze te veel snoepen.

Nu kan ik me daar wel wat bij voorstellen. De ongevoelige boeven van de voedingsindustrie hebben miljarden gespendeerd aan het ontwikkelen van voeding die zo lekker en goedkoop mogelijk is. Maar die je tegelijkertijd dik maken door de hoeveelheid suiker die erin zit.

Zie het zo:

ONZE OMGEVING


Als je een konijn alleen maar cola en chips te eten geeft, kun je het konijn niet kwalijk nemen dat hij dik wordt. Het komt puur door wat zijn omgeving hem te eten gaf en daar heeft hij het beste van gemaakt.

Snoep, frisdranken en vruchtensappen zijn oververtegenwoordigd in onze omgeving. Ze zijn de voornaamste producten van vele winkelketens. Zowel bij de plaatselijke benzinestation als de mini-super. Natuurlijk ben je dan geneigd om er met enige regelmaat van te eten.

Maar dat is een neiging die vanaf nu bedwongen moet worden. Dat gesnoep moet voorbij zijn.

Snoep en frisdrank (niets meer dan suikerwater) zorgen  ervoor dat je suikerspiegel in rap tempo verhoogd.

En vaak maken ze je nog hongeriger dan dat je al bent.

"Dit door een slimme combinatie van toevoegingen en een gebrek aan echte voedingsstoffen."

Dus, wat kan je doen?

In plaats van suikerrijk snoep of drinken te nemen kun je het volgende eten als je een beetje trek krijgt:

 • Pure chocolade
 • Nootjes
 • Fruit

Fruit bevat suikers maar zit ook barstensvol vezels. Dat is dus veel minder een probleem dan een zak winegums. Noten en pure chocola (van 70% cacao of meer) bestaan vooral uit vet, waardoor je bloedsuiker niet omhoog gaat en je binnen mum van tijd vol zit. Vet werkt veel verzadigender dan suikers.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat dit ongezond is. De vetten in noten en chocola zijn gezond in een gebalanceerd dieet. Sterker nog: ze zijn het perfecte tussendoortje voor langdurige energie en een stabiele bloedsuiker. Aarzel dus niet als je trek krijgt en pak wat nootjes.

Wil je wat zoets? Kies voor fruit. Maar wat je ook besluit te doen:

 • Laat de frisdranken absoluut staan!

#10 Drink kokoswater

Ik weet het, ik weet het.

Vruchtensap is lekker. Maar helaas is het net zo ongezond als frisdrank. Er zitten net zoveel suikers in en veel vruchtensap-bedrijven zijn eigendom van grote frisdrankbedrijven. Daar schiet je dus niet veel mee op.

Er is één zoet drankje wat een positieve uitzondering is. Ik kan je niet sterk genoeg aanraden om hier een paar keer per week van te genieten.

Vers kokoswater.

Yep, niet uit een pak of een flesje. Je zal het zelf uit de kokosnoot moeten halen. Dat is avontuurlijk maar het is meer dan de moeite waard.

Kokoswater is verfrissend, bevat vezels en is goed voor de maag.

Daarnaast zit er weinig suiker in, zodat je lijf hier niet van op hol slaat. Tegelijkertijd smaakt het best wel zoet.

Het is geen goed idee om voortaan niets anders meer te drinken. Maar wanneer je kokoswater twee keer per week als traktatie neemt, is dat prima. Je neemt dan toch een zoet drankje wat daadwerkelijk gezond is. En dat is het belangrijkste.


#11 Focus je op eiwit

Vlees, vis, gevogelte en eieren. Nederlanders lijken er niet zo dol op te zijn als mensen elders op de wereld. We hebben allemaal gehoord over de gruwelen in de bio-industrie en er zijn genoeg vegetariërs die hun geloof aan ons opdringen alsof ze Jehova-getuigen met schoenmaat 60 zijn.

Maar feitelijk heb je eiwit nodig.

Dat zit met name in bovengenoemde voedingsmiddelen. En hoewel de voedingsindustrie genoeg manieren kent om vlees en vis te verpesten, zijn er genoeg bedrijven die op een ethische en verantwoorde manier te werk gaan.

Wanneer je eiwitten binnenkrijgt, raak je verzadigd. Zelfs meer dan bij vet.  Eiwitten hebben dus een langer effect op je verzadigingsgevoel.

Eiwitten hebben een bijzondere werking in het lichaam

Dat komt omdat eiwitten op een andere manier worden gebruikt in je lijf.

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam het hongersignaal uitschakelt, na een vastgestelde hoeveelheid eiwit.

Deze varieert wat van persoon tot persoon maar het is de moeite waard om hiermee te experimenteren.

Daarnaast tref je in deze voedingsmiddelen vitamines en mineralen aan die je nergens anders aantreft, denk aan vitamine B12.

Of speciale soorten vet zoals bij vette vis het geval is. Omega-3-vetzuren van zalm en makreel werken beschermend voor hart- en vaatziekten en allerlei andere ziekten.

Hier is een lijstje met de meest gezonde eiwitbronnen:

 • Vette vis (zalm & makreel)
 • Biologische eieren
 • Gewone vis (het liefst wild gevangen)
 • Gevogelte (eend, kalkoen en kip)
 • Lamsvlees
 • Rundvlees

WAT MAAKT VLEES GEZOND?


Er zijn een aantal factoren.

Het belangrijkste om te weten is dat dieren zowel voedingsstoffen als gifstoffen uit hun omgeving met zich meedragen. Dat komt omdat zowel goede als slechte stoffen worden opgeslagen in het vet van een dier. Of het nou gaat om het vet in een zalm of het vet van een varken.

Hoe beter het dieet van het beestje was of hoe schoner de plek waar hij heeft gewoond, hoe minder gifstoffen en hoe meer gezonde stoffen.

Daarnaast is het voor een dier ook niet leuk om in een overbevolkte, ondergepoepte stal rond te kruipen met twintig van zijn soortgenoten die hetzelfde proberen. Dat is een recept voor dieren die ongezond zijn en jou ongezond maken.

Bij vlees, vis of gevogelte waarvan je het vet niet eet (mager vlees), ligt het net iets anders. Daarbij is het belangrijk waar de dieren vandaan komen en of er antibiotica aan hen is gegeven. Dat kan jou op de lange termijn erg ongezond maken.

Goedkoop = duurkoop

In Nederland zijn er verschillende keurmerken, zoals het Beter Leven keurmerk, die alleen wordt uitgedeeld als dieren geen preventieve antibiotica krijgen. Dat is een goede richtlijn om aan te houden als je in de supermarkt of biologische winkel bent.

In veel gevallen is goedkoop vlees of vis duurkoop. Supermarktvlees kan overal vandaan komen. Ook uit Afrikaanse landen waar de gezondheidsvoorschriften - op zijn zachtst gezegd - minder strikt zijn dan hier. Laat staan de Chinese "visboerderijen" waar veel pangasiusfilet en tilapia vandaan komt.

Tip!

Wees daarom niet bang om je portemonnee te trekken voor goed vlees als je dat kan betalen. Heb je er het geld niet voor? Koop dan biologische eieren. Dat is altijd een gezonde keuze.


Het Diabetesvrij Geheim

De beste tip heb ik als laatst bewaard.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Hoe lang weet jij dat je prediabetes hebt? Wat doe jij eraan om dit snel en op een gezonde manier om te keren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • A.M.P.M van Bruinessen schreef:

  Heb geen E reader….is het ook als boekje verkrijgbaar??

  • Marloes Schuurman schreef:

   Je hebt geen E-reader nodig voor het digitale boekje. Het is een PDF bestand wat je op elke computer, tablet en/of smartphone kunt openen 🙂

 • Trude van den Bos schreef:

  Goedemorgen, ik vermoed het sinds eind januari, afgelopen week bloed geprikt, weer 6.5 en hba1c 41 dus ik wil maatregelen nemen. Ik ben 83 verder heel vitaal dus ik ga er nog voor. Vast bedankt voor je boekje. Groet , Trude van den Bos

 • Betsy Neckers schreef:

  Alvast heel erg bedankt voor al deze tips, we gaan ze zeker volgen en hopen met het E-Boek nog beter te doen, dank U

 • Share via
  >