11 Symptomen Van Diabetes Type 2 Die Vaak Voorkomen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
11 Symptomen Van Diabetes Type 2 & Suikerziekte Die Vaak Voorkomen

Zit jij in de voorfase van diabetes type 2 of twijfel je over je pre-diabetes?

Suikerziekte komt steeds vaker voor en de symptomen zijn erg kenmerkend.

In dit artikel leer jij de 11 symptomen van diabetes type 2 en hoe je dit kunt omkeren.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Heb ik diabetes type 2? Alle symptomen van diabetes type 2

Er zijn aardig wat mensen op aarde die al een langere tijd te kampen hebben met bepaalde klachten maar geen idee hebben wat de klachten betekenen.

Het zijn van die symptomen die bij heel veel ziektes voorkomen. Deze kenmerken kunnen dus meerdere dingen betekenen. Totdat iemand je iets over de ziekte: "diabetes type 2" vertelt.

De meeste symptomen van diabetes type 2 vallen in hetzelfde straatje zoals vele andere ziekten of zijn van die alledaagse klachten. Denk aan klachten zoals vermoeid zijn en gewichtsverlies.

Daarnaast heeft niet iedereen duidelijk klachten die horen bij diabetes type 2. Soms moet je het gehele plaatje van een ziekte zien zodat alles op zijn plek valt.

Toch heeft diabetes type 2 veel kenmerkende symptomen. Vooral de samenloop van veel symptomen wijst erop dat je diabetes type 2 hebt. Wanneer je deze symptomen ervaart doe je er verstandig aan om bij de huisarts langs te gaan voor een test naar aanleiding van je diabetes symptomen.

Er zijn bepaalde diabetes bloedwaarden die getest kunnen worden bij de huisarts. Zo weet je door 1 simpele test of je diabetes type 2 hebt. De symptomen van diabetes type 2 zijn zowel bij een kind als bij volwassenen hetzelfde.

Veel overeenkomsten tussen de symptomen van type 1 en 2

De symptomen van diabetes type 1 en diabetes type 2 komen redelijk overeen. Het verschil is dat de symptomen van diabetes type 2 pas na een langere tijd tot uiting komen. Hierdoor kunnen mensen al een lange tijd diabetes type 2 hebben zonder dit te weten.

Doel van dit artikel

Heb jij al een lange tijd het idee dat je deze ziekte hebt? Dan kan het handig zijn om onderstaande blog te lezen als pre-diabetes patiënt. Hierin geef ik je alle 11 symptomen en verklaringen van diabetes type 2.

Wanneer je er een aantal ervaart is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Daarnaast leer je hoe je met een diabetes type 2 vriendelijk dieet deze ziekte om kunt keren.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.


#1 Vaak plassen

Het is misschien niet de leukste tip om mee te beginnen maar wel de meeste herkenbare en eerste die ontstaat. Bij diabetes type 2 gebeurt het namelijk vaak dat je veel moet plassen.

Je vraagt je wellicht af:

Wat gebeurt er in het lichaam van patiënten met ouderdomsdiabetes?

Doordat het lichaam de glucose niet meer uit het bloed kan opnemen blijft er veel glucose (suiker) in het bloed circuleren. Maar het lichaam wil van die overtollige suikers af.

  • De enige manier om daar vanaf te komen is door het uit te plassen. Het is dus letterlijk een lozing van de overtollige suikers die aanwezig zijn in het lichaam.

Normaal gesproken zou je urine suikervrij moeten zijn.

Doordat het bloed zoveel glucosemoleculen bevat zijn de nieren niet meer in staat om de glucose tegen te houden.

Een deel van die glucose komt dus in de urine terecht.

veel plassen diabetes

Het probleem daarnaast is dat glucose water aantrekt. Dus de nieren zullen veel meer vocht doorlaten dan normaal. Hierdoor zul je merken dat je vaker en meer plast.


#2 Veel dorst hebben

En dan komen we gelijk op het vervolg van symptoom één. Want wat gebeurt er wanneer je veel moet plassen? Dan raakt je lichaam veel vocht kwijt. Het is één van de beginnende symptomen van suikerziekte.

Dit is natuurlijk belangrijk want alleen zo raakt ons lichaam van de overtollige suikers af. Alleen heeft je lichaam ook heel veel vocht nodig om belangrijke processen te laten verlopen.

Water is namelijk het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. Het percentage schommelt rond de 55 à 60 procent. Bij mannen ligt het iets hoger dan bij vrouwen.

Wanneer het lichaam dus veel vocht verliest door veel te plassen, geeft je lichaam het seintje dat je meer moet gaan drinken. Oftewel:

 Je krijgt dorst!

En dat is maar goed ook. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Zo niet, dan is de kans groot dat je uitdroogt.


#3 Een droge mond

Een droge mond en veel dorst hebben, gaan hand in hand. Dus ook dit is weer een vervolg op symptoom nummer 1 en 2.

Een droge mond voelt erg onprettig aan. Regelmatig voelt ook de tong droog aan. De binnenkant van de mond is plakkerig en slikken is lastiger dan normaal.

Met een droge mond is het bovendien lastiger om te eten. Met name droog voedsel is erg lastig te nuttigen met een droge mond. Wanneer dit een langere tijd aanhoudt, kunnen er verschillende mondproblemen optreden.

Pas op

Eventuele mondproblemen die kunnen optreden zijn:

  • Stinkende adem
  • Tandbederf
  • Bloedend tandvlees

Maar wat is de verklaring voor deze droge mond?

Wanneer er teveel suiker in het bloed aanwezig is, wordt er vocht uit omliggende weefsels onttrokken. Het lichaam wil zo het bloed wat verdunnen en de suikerconcentratie omlaag brengen. Dit gebeurt dus ook bij je mond. Op deze manier ervaar je dus een droge mond.


#4 Vermoeid zijn als één van de symptomen van diabetes

Je moe voelen is natuurlijk een symptoom die je bij heel veel ziekten terug ziet komen. Wanneer je alleen dit symptoom ervaart kan het duiden op heel veel andere dingen.

diabetes vermoeid

En toch zul je ook bij diabetes type 2 vaak vermoeid zijn.

Dit kan zowel op een directe als een indirecte manier leiden tot een gevoel van vermoeidheid.

Dit kan ook in combinatie met hoofdpijn en duizeligheid ontstaan.

Bij diabetes type 2 wordt het lichaam ongevoelig voor insuline waardoor glucose niet door onze cellen opgenomen kan worden en dus in het bloed blijft circuleren. 

  • Glucose is een brandstof voor ons lichaam en deze brandstof kan dus niet gebruikt worden door onze cellen. Op deze manier kun je zich dus vermoeid voelen.

De indirecte gevolgen kunnen ontstaan door teveel stress. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart door het feit dat je diabetespatiënt bent en hier niet goed mee om kunt gaan. Vermoeidheid is dus één van de belangrijke symptomen van diabetes type 2.


#5 Een wisselende gezichtsscherpte

Ook de bloedsuikerspiegel is van toepassing op de ooglens. Bij diabetes type 2 patiënten wisselt de bloedsuikerspiegel nogal veel. Dus ook de suikerspiegel in de ooglens wisselt.

Belangrijke informatie

De breking van de ooglens blijkt bepalend te zijn voor de brilsterkte. Doordat de suikerspiegel in de ooglens verandert, verandert ook het brekend vermogen van de ooglens waardoor de brilsterkte en gezichtsscherpte ook steeds kunnen wisselen.

In normale mensentaal houdt het dus eigenlijk in dat wanneer je suikerspiegel wisselt ook je gezichtsscherpte wisselt. Iets wat dus veel voor kan komen bij diabetespatiënten. Dit is verder niet ernstig maar wel heel erg lastig. Op deze manier kan het dus gebeuren dat je af en toe wazig ziet.

  • Dit verdwijnt weer zodra je bloedsuikerspiegel stabiel is. Wel kan het verstandig zijn om een eventuele bril pas aan te meten wanneer de bloedsuikerspiegel stabiel is.

#6 Netvliesafwijkingen

Diabetes is de grootste oorzaak van blindheid in Europa. Tevens is dit dus ook gelijk een grote complicatie van diabetes mellitus type 2!

Suikerziekte beschadigt namelijk de kleine bloedvaatje in ons lichaam. Dit worden ook wel haarvaatjes genoemd. De haarvaatjes zijn echt ontzettend klein en dit is ook precies waarom daar beschadigingen ontstaan.

Bij suikerziekte circuleren er namelijk veel glucosemoleculen (suikerdeeltjes) in het bloed rond.

Deze suikerdeeltjes blijven uiteindelijk vastzitten in de haarvaten. Op deze manier beschadigen zij de haarvaten.

De haarvaten in onze ogen kunnen makkelijk bloeden en zorgen daardoor voor kleine littekens.
retinopathie

Deze afwijkingen kunnen aanwezig zijn zonder dat het gezichtsvermogen is aangetast, dus zonder dat er klachten zijn. Men noemt deze netvliesafwijking: diabetische retinopathie.

Wanneer de afwijkingen plaats vinden in de gele vlek, dan wordt het zicht wel minder. Het is belangrijk om dit af en toe te laten controleren omdat dit ziekteproces steeds verder gaat. Netvliesafwijkingen zijn dus één van de symptomen van diabetes type 2.

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#7 Slecht genezende wondjes

Veel symptomen van diabetes type 2 hebben te maken met de zogenaamde: 'kleine haarvaten'.

Deze haarvaatjes bevinden zich namelijk overal in het lichaam. Op deze manier kan diabetes type 2 dus ook overal schade aanrichten in het lichaam.

Één van de symptomen is dan ook slecht genezende wondjes!

Het begint allemaal onschuldig. Kleine bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigd raken door ouderdomssuikerziekte.  

  • De suikerdeeltjes verstoppen bijvoorbeeld de haarvaten van de voeten en tenen. Het bloed stroomt hierdoor minder goed door de bloedvaten.
  • Daarnaast krijg je minder gevoel in de voeten doordat zenuwen beschadigd raken

NEUROPATHIE


Aan de omliggende weefsels kan geen zuurstof afgegeven worden en afvalstoffen kunnen niet afgevoerd worden. Dit doordat de haarvaatjes verstopt zijn. Door de schade aan de zenuwen voel je weinig tot niets meer. Hierdoor zul je een wondje niet snel opmerken. Dit wordt ook wel neuropathie genoemd.

Van kwaad tot erger als je dieet niet goed is

Pas op

Wanneer dit wondje ontstaat en de bloedvaten versuikerd zijn, kan deze wond niet goed helen. Het wondje kan gaan ontsteken en zal vervolgens een zweer worden. Bij deze symptomen van diabetes type 2 moet je gelijk naar de huisarts. Want niet alleen treden deze wondjes sneller op maar ze zullen ook minder snel helen.

Soms lukt het niet om de wondjes goed te behandelen en zullen ze een teen of voet moeten amputeren. Maar laten wij nog niet op de zaken vooruit lopen want dit gebeurt vaak pas in het laatste stadium van de ziekte.


#8 Gewichtsverlies

Dit is één van de symptomen van diabetes type 2 waar de meeste mensen geen problemen mee hebben. Het is ook een symptoom die bij diabetes type 2 redelijk geleidelijk zal gaan. Hoewel soms het gewichtsverlies plotsklaps gebeurt.

De meeste mensen die diabetes type 2 ontwikkelen hebben namelijk overgewicht.

Bij deze vorm is het namelijk zo dat je gedurende een hele lange tijd teveel suikers hebt gegeten. 

Hierdoor is je lichaam ongevoelig geworden voor het hormoon insuline.

En laten suikers/koolhydraten nu net de voornaamste reden zijn voor het ontwikkelen van overgewicht. 

En dan heb ik het niet alleen over frisdranken, koeken en snoep, maar ook over pasta, aardappelen, rijst en brood. Deze koolhydraten zorgen er namelijk ook voor dat je suikerspiegel van het bloed stijgt.

Vervolgens wordt er dus insuline afgegeven aan het bloed om deze suikers te kunnen transporteren naar de lichaamscellen. Hier wordt glucose gebruikt als energiebron. 

Het ontstaan van diabetes type 2

Maar wanneer je dag in dag uit suikers eet, zullen je lichaamscellen dit insulinehormoon niet meer herkennen en wordt nauwelijks nog suiker opgenomen door de lichaamscellen. Zo blijft het suikers dus in je bloed zitten. 

Afvallen door teveel suikers te eten?

Op deze manier kan het gebeuren dat je gewicht verliest. Het lichaam kan suiker namelijk niet meer als energiebron gebruiken.

Je kunt in korte tijd dus afvallen, terwijl je toch voldoende eet.

diabetes symptomen

Dit symptoom is sterker waar te nemen bij mensen met diabetes type 1. Zij maken immers helemaal geen insuline meer aan en kunnen dus helemaal geen suikers gebruiken als energiebron.

Bij diabetes mellitus type 2 is de kans groot dat je pas afvalt wanneer je de ziekte al jaren hebt maar niet weet dat je ziek bent.


#9 Misselijk voelen

Bij diabetes raken niet alleen de bloedvaten beschadigd maar kunnen ook de zenuwen beschadigd raken.

  • Na verloop van tijd kan het hele zenuwstelsel lijden onder diabetes. Ook de zenuwen die de maagbewegingen regelen.

 Dit is een symptoom van diabetes type 2 die vaak pas na jaren tot uiting komt.

Wanneer de zenuwen van de maagbeweging niet meer goed werken, verandert ook elke keer de snelheid waarmee voedsel vanuit de maag in de darmen komt. Het medische woord van deze aandoening is gastroparese. Diabetes mellitus is de meest voorkomende oorzaak van gastroparese.

Gastroparese checklist

Zoals je nu inmiddels wel weet hebben diabetici een verhoogd bloedsuikergehalte. Dit beschadigt na verloop van tijd de nervus vagus, één van de belangrijkste zenuwen van het maag- darmkanaal. Hierdoor ervaren ze een van de symptomen van diabetes type 2 zoals:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Buikpijn

#10 Jeuk

Mensen met diabetes hebben vaker huidinfecties dan mensen zonder diabetes. 

De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Maar het zou mogelijk veroorzaakt kunnen worden door een verhoogde glucoseconcentratie in de huid.

Ook de huid is natuurlijk doorbloed met kleine haarvaten waardoor de huid ook een verhoogde glucoseconcentratie heeft. Hierdoor is het een goede ‘voedingsbodem’ voor bacteriën en gisten.

Een voorbeeld hiervan is:

Candida albicans (een gist).

Deze veroorzaakt onder andere infecties in de mond, rond de geslachtsdelen, in de huidplooien en bij de nagelriemen.

Dit gaat gepaard met jeuk.

Bij jeuk worden specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid geprikkeld. 

candida albicans infectie

De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid (eerste en tweede laag van de huid).

Jeuk kan zo hinderlijk zijn dat het kan leiden tot bijvoorbeeld slapeloosheid. Bij diabetes komt vaak lokale jeuk voor door de candida Albicans.


#11 Terugkerende infecties

Niet alleen ontstaan er vaak infecties aan de huid zoals hierboven beschreven. Maar er ontstaan ook infecties aan de blaas. En dan heb ik het met name over de vrouwelijke patiënten aangezien die vatbaarder zijn voor een blaasontsteking dan dat mannen zijn.

"Bij vrouwen met diabetes plakken bacteriën drie keer beter aan de cellen van de blaaswand dan bij vrouwen zonder diabetes."

Iedere keer dat een vrouw de liefde bedrijft met een man, dringen bacteriën in haar blaas. Dit is heel normaal. Gezonde vrouwen spoelen deze weer weg door ze uit te plassen.

Belangrijke informatie

Bij vrouwen met diabetes gaat dit moeilijker omdat de bacteriën makkelijker aan de cellen van de blaas plakken. De kans dat een diabetespatiënt een blaasontsteking krijgt is dus veel groter. Het blijkt daarnaast ook nog eens dat deze vaker terugkeren.

Bij diabetes patiënten komen de witte bloedlichaampjes, die normaal gesproken deze bacteriën uit de weg ruimen, minder goed naar de plaats van de ontsteking: "de blaas." Daardoor blijft de noodzakelijke afweerreactie uit. Oftewel de bacteriën worden niet uit de weg geruimd.

  • Het lastige is vaak ook nog dat deze vrouwen daardoor geen ontstekingsreactie krijgen die gepaard gaat met pijn. Vaak blijven die blaasontstekingen dus ook nog eens onopgemerkt. Wat voor nog grotere schade kan zorgen!

Diabetes vrij door het leven gaan?

Gelukkig hoef je niet met deze symptomen van diabetes type 2 door het leven te gaan. Heb je deze wel? Dan is er een makkelijke manier om hiervan af te komen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Welke van de bovenstaande symptomen heb jij al eens ervaren? Hoe lang loop jij al met deze symptomen rond? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • lieve schreef:

    Na heupoperatie geen eetlust, leek terug normaal te worden, neem reeds 2 jaar Metformine 500 (bloedsuiker 6)maar nam het soms 2 uur VOOR eten, met andere medicatie. Nu helemaal ontregelt, dacht dat het door hoge bloeddruk was die schommelt bovendruk soms 19, soms 13, Staat bloeddruk ivm suikerschommelingen. ik let nu op regelmatig eten en controleer glycemie, zit gedurende de dag soms 180-190, drukkende hoofdpijn reageert op hoge suiker en bloeddruk ?, of houden deze verband. Wazig zicht door te laag suiker. Niet draaierig, wel mottig gevoel. ik heb e-boek besteld maar nog niet ontvangen

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te horen. Een te hoge bloedsuiker heeft zeker te maken met een te hoge bloeddruk. De twee verergeren elkaar. Ik zou ons even een mailtje sturen met je huidige eet- en drinkpatroon. Graag ook de minder gezonde dagen. Dan kunnen we je helpen EN je het e-boek sturen 🙂

  • P Poortvliet schreef:

    Hallo,
    Hier twee keer nuchter een bloed test gehad.
    Ik denk 3 mnd er tussen en twee keer komt hij op 7 uit.
    Droge mond,drink zelfs s’nachts veel, veel plassen is wel overdags( maar slik ook plastablet),wazig zien, bloeddruk die ineens raar doet, dan te laag en de laatste tijd te hoog, misselijk bij het denken van s’morgens te gaan eten ( nooit gehad) nu denk ik dat heb ik al een paar jaar.
    Bewegen gaat moeilijk door dat ik van alles mankeer. ,Hier juist gewicht veel te hoog, en val echt niet af. En heel erg vermoeid. Dus volgende week gaan we de uitslag met mijn huisarts verder bespreken.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te lezen. Ik denk dat het verstandig is om een HbA1c test bij je te laten uitvoeren. Dat is je lange termijn suiker waarde en die liegt eigenlijk nooit. Het zou zomaar kunnen dat je diabetes type 2 hebt.

  • Bennie schreef:

    Goedemorgen,
    Na 2 jaar suikervrij en koolhydraat arm te hebben geleefd wil mijn waardes nog niet echt zakken. Pieken heb ik niet maar het blijft stabiel te hoog. Sochtends begin ik nuchter met een waarde van 8 en dat blijft de hele dag zo doorgaan. Als ik te weinig (geoorloofd )voedsel tussen door eet gaat de bloedsuiker stijgen. Na 18:00 uur eet ik niets meer tot 7 uur in de ochtend. Dan is de waarde rond de 9 nuchter . Eet ik om 21:00 uur nog ongebrande noten dan is mijn waarde een stuk lager.

    Ik heb alles uitgeprobeerd maar de huis arts wil nu dat ik aan de medicijnen ga.
    Ik heb ondertussen dove tenen. Mijn ogen worden in Januari gecontroleerd.
    Heeft u nog tips? Ik weet het niet meer.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Ik zou ons even een mailtje sturen met je eet- en drinkpatroon. Graag ook de minder gezonde dagen. Dan hebben we meer inzicht in je gezondheid. Nu weet ik eigenlijk niet zoveel over je situatie.

      Wellicht valt er nog iets te verbeteren in je eetpatroon. Wellicht speelt er bij jou meer dan voeding alleen. Maar daarvoor moet ik eerst je eet- en drinkpatroon weten. Graag dus even een mailtje sturen 🙂

  • Sandra. Debidien schreef:

    Heb suiker typ 2

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te horen. Gelukkig kun je op onze website veel informatie vinden over hoe je het beste type 2 kunt behandelen. Mocht je nog specifieke vragen hebben, dan horen we het graag 🙂

  • Gerardus schreef:

    FIJNE eenvoudige uitleg mbt de symptonen van diabetic type 2

  • Otto eisinga schreef:

    Dit is heel nuttig het lezen over diabetes type 3

  • Arjan Starrenburg schreef:

    Ik heb zeer hoog feritine gehalte en alle symptomen van diabetes 2

  • ani schreef:

    ik ben t eten van suikers en vetten misselijk en opgeblazen ook heb ik dan vermoeide ogen ,de volgende morgen slechte adem en dorst en die dag ben ik niet vooruit te branden,een dage minder suikers dan knap ik weer op
    zijn dit sympthomen van suiker

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het zou kunnen maar het klinkt niet heel typisch. Ik zou voor de zekerheid gewoon je bloedsuiker laten meten bij de huisarts.

  • lieze vangaever schreef:

    Ik heb sinds kort volgende symptomen
    • misselijkheid / opgeblazen gevoel
    • regelmatig moeten braken
    • heel vermoeid zijn
    • heel erg last van hoofdpijn (had enkele maanden geleden hier nooit last van)
    • ook heel erg pijn in mijn linkerboven been (zenuw)
    • vaak het gevoel van flauwvallen
    • slecht komen op heel random momenten

    Zou dit diabetes kunnen zijn? En stel dat dit wel zo is veranderd er dan veel?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het zou kunnen. Maar ik mis vooral de ‘vaak plassen’ en ‘veel dorst’ symptomen bij je. De symptomen die je omschrijft, zijn in ieder geval niet symptomen van beginnende diabetes type 2. Dan moet je eigenlijk al in een vergevorderd stadium zitten om dit te ervaren. Ik raad je aan om gewoon naar de huisarts te gaan hiermee.

      • Olivia schreef:

        Misselijkheid en pijn in de benen kunnen wel degelijk symptomen zijn van diabetes!duizeligheid en gevoel van flauw vallen en soms zelfs daadwerkelijk flauw vallen ook!

        • Ben Kuiper schreef:

          Dan zou iemand er jaren al mee rondlopen en in een vergevorderd stadium zitten. Het kan theoretisch zeker, maar het komt gewoon weinig voor dat dit de eerste problemen zijn die iemand ervaart.

  • francine DERYKE schreef:

    vaak plassen veel dorst zeer vermoeit en een verzwaking van me spieren in me rechter been en zeer veel lenden pijn

  • Shama schreef:

    Vaker plassen, vaker dorst en moe zijn.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te lezen. Dat zijn typische kenmerken van diabetes type 2. Heb jij je bloedsuiker al laten meten of zelf gemeten?

  • christiane custers schreef:

    Reeds enkele jaren type 2, neem medicatie maar blijkt onvoldoende te zijn

    • Marloes Schuurman schreef:

      Helaas is dat vaak het geval als je niet ook je levensstijl aanpast. Hier kunnen wij je mee helpen indien je dit zou willen.

  • Willem schreef:

    Hallo Marloes, ik lees het artikel en ik heb ook een paar opmerkingen en misschien kunnen deze ook daarmee verband houden. Ben 68 jaar en heb wel vaak kramp in beide benen, daarbij komt dat de onderbenen verkleur zijn tot een rand van bruin rood, vaak heb ik open wonden waarbij het vel open gaat met veel pijn, vooral ook ’s nachts met stekken dat duurt dan vaak meer dan een week, gaat dan later wel weer dicht, maar een kleine stoot en komt weer terug, ook heb ik vocht bij de enkels, mijn dokter heeft even gekeken en zegt gelijk dat ik steunkousen moet dragen, gisteren bij mijn goede kennis die zei kan ook diabetes nog zijn. Enkele sympthonen heb ik wel, maar plas ook niet veel meer, moet er wel vaker ’s nachts even uit om te plassen slaap korte en dag kan ik zo overdag in de stoel even slapen. Heb wel vaak een wazige vlek voor de ogen maar een paar keer knipperen en is weg, vaak minder eetlust en eet ik dan bijna gelijk krijg ik last van kriebels en moet ik hoesten, vaak is dat dan zo erg dat ik het eten maar weer laat staan, ontlasting is ook dunnere en vaak twee tot drie keer per dag in kleine hoeveelheden. Heb dus gekleurde onderbenen het is geen mooi gezicht, maar schamen of alleen met lange broek lopen doe ik ook niet zolang dat niet hoeft. heb twee keer longembolie gehad slik nu constant bloedverdunners maar de waardes zijn bijna constant tussen de 2 en 3.2 vaak een pilletje minder of meer, vaak controle. Kan wel goed zien, kan nog een keer naar de oogarts voor evt controle heb alleen last van mijn ogen wanneer het donker is, dan zie ik een kring rond mijn ogen doordat de ogen dan grote zijn dan de lens ( staar operaties )
    ik wil het boek lezen, bestel het ook gelijk maar ondertussen wacht ik ook even op u diagnose en advies.
    Vriendelijke groet,
    Willem

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht willen. Helaas kan ik niet zomaar online een diagnose stellen ben ik bang. Om te testen of je wel of geen diabetes type 2 hebt, kun je gewoon via je huisarts een bloedsuikertest aanvragen. Dan weet je direct of het hebt of niet. Als ik het zo lees, kan er zeker sprake zijn van diabetes type 2 bij je. Maar uiteindelijk moeten we dat met een bloedtest aantonen. Anders is het enkel een aanname. Hoe dan ook is het verstandig om gezonder te eten. Gezonder eten kan je situatie alleen maar beter maken namelijk.

  • marlon schreef:

    goeden dag aan allen ik ben een heer van 40 jr
    en ik begon deze symptomen te ontdekken
    1. veel of constant plassen
    2. veel dorst hebben
    3. droge mond hebben (pas ontdekt)
    4. hongerig gevoel ,maar soms geen eet lust
    5 hevige duizeligheid die appaart gaat met hoofdpijn
    6. en na het lang zitten als ik opstaat krijg ik pijnen aan me voeten palm
    kan deze symptomen ook lijden tot suikerziekte
    graag meer info of advies hier omtrent

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Ik ben bang dat dit allemaal symptomen zijn van diabetes type 2. Ik zou dit per direct bij je huisarts aangeven en ook meteen je bloedsuiker laten meten. In de tussentijd kun jij je inschrijven voor ons Diabetesvrij Geheim.

  • Werner Huybreghs schreef:

    Hoi,
    Sinds nu enkele weken, ben ik te weten gekomen dat ik diabetes type2 patiënt ben geworden.
    In oktober een “blaas- en prostaatontsteking” opgelopen waar ik toch wel “goed” ziek ben van geweest tijdens onze vakantie in het buitenland. Alle genoemde symptomen zoals veel plassen, dorst, droge mond alsook een extreem raar gevoel in de beide benen (zware benen, alsof er een zeer zwaar gewicht op de bene lag) en mede door de ontsteking hoge koorts waren aanwezig. Ginds in behandeling na visite bij een dokter. Bij thuiskomst dadelijk de huisarts geraadpleegd. Ook was ik op enkele weken tijd 7 kg aan gewicht verloren. Diende een nieuw urinestaal af te leveren. Hieruit bleek dat er geen ontstekingscellen meer aanwezig waren maar dat er wel wat suiker aanwezig was. Dit verontrustte de huisarts zodanig dat hij me gelastte een nieuwe afspraak te maken om nuchter langs te komen voor een bloedafname. Die uitslag was voor hem het sein om me te contacteren en dadelijk met glucophage te starten, mijn hemoglobine stond op 11.5 waar dit max tot 6 mag !
    Hij regelde een afspraak in het ziekenhuis waar ik vrij snel terecht kon voor een opname om me te laten screenen. Allerlei tests (ogen, hart, nieren, zenuwbanen benen, voeten bij podoloog) ondergaan om na te gaan welke en waar de suikers reeds schade hadden aangericht.
    Ondertussen was het verdict uiteraard al gekend (al van de het 2de bezoek aan de huisarts) dat ik diabeet was.
    Alle symptomen die voorheen opdoken waren nu plots duidelijk. Het spijtige is dat dit nooit tegelijk opdook een gezien het voor mij ongekend was, kon ik ook nergens een link leggen naar diabetes. Van in het ziekenhuis veranderde toch wel enigszins mijn leven dat een aanpassing op verschillende vlakken doorstaat nu. Wijziging in voeding, dageljks 4 x insuline injekteren en hopen dat de veranderde levensstijl ervoor kan zorgen dat de suikerwaarden zich zullen stabiliseren naar de toekomst toe.
    Mijn advies aan allen is om op regelmatig tijdstip toch je bloed te laten checken om zo toch zo snel als mogelijk indicatoren te hebben en vlugger een eventuele behandeling kan worden gestart.
    Een heel belangrijke tip me dunkt want het is er en eigenlijk voel je het niet….. daarom ook dat deze “ziekte” niet voor niets een SILENT KILLER wordt genoemd.
    Benieuwd naar jullie E-book, zal het gefocust doornemen. Zonder daarbij te beweren dat ik alle medische raad in de wind ga slaan. Ik ben nog te kort in behandeling en volg hun adviezen wel degelijk op.
    Mvg
    Werner

    • Ben Kuiper schreef:

      Goed om te horen dat je direct actie hebt ondernomen. Silent killer is het zeker. En helaas komen heel veel mensen er veel te laat achter omdat ze de symptomen toeschrijven aan ‘ouder worden’ en niet diabetes type 2.

  • Yoke Noordenbos schreef:

    Hallo Marloes, ik zit tegen diabetes 2 aan. Nu zweet ik steeds enorm. Het loopt uit mn haar weg. Ik heb wel 2 zware bovenarmbreuk operaties gehad en heb weinig energie. Dus dat kan ook zwakte zijn. Komt erg zweten ook voor bij diabetes? Groeten, Yoke Noordenbos.

    • Ben Kuiper schreef:

      Er veel zweten komt helaas ook door diabetes type 2 inderdaad. Het zou ook erger kunnen worden door de overgang als je hier last van hebt.

  • Oliva Herremans schreef:

    ik moet dringend naar de dokter

  • Johan schreef:

    Ik heb al 6 jaren heel veel klachten en veel lijken op die die je hier beschreven hebt. Ontzettend moe, slap op de benen staan, geen fut, heel slecht of niet slapen, veel huidproblemen, opgeblazen gevoel, winderig, onregelmatige hartkloppingen, wisselende bloeddruk, B12 laag, D3 onder niveau, cortisol en ACTH aan de ondergrens, fosfor Te laag onder de grens, droge mond en rode droge ogen (gecheckt op Raynauds en Sjogren negatief) veel jeuk vooral in het gezicht en haaruitval, geribbelde nagels, teen kalknagels, allergieen vooral voor histamine, pijnlijke gewrichten en spiren. Krachtverlies in armen en benen. Niet rechtdoor kunnen lopen of omvallen doordat er geen kracht in 1 been zit . Ik heb tijden dat mijn tenen donkerrood zijn en de teennagels blauw. Tenen zwellen dan op en als ik er een wondje aan krijg dan geneest het bijna niet. Lopen en staan doen dan erg pijn en ik kan bijna geen sokken en/of schoenen aan hebben
    Ik ben woonachtig in Griekenland en heb eigenlijk al alle doctoren hier gehad maar nergens wordt er een vinger op het probleem gelegd, laat staan een oplossing geboden. Ik ben geen voorstander van medicijnen. Ik slik sinds een jaar B12 zuigtabletten die me al een heel eind omhoog geholpen hebben (maar niet helemaal), ik gebruik D3 2000 i.e. per dag sinds 4 maanden. Ben begonnen met het drinken van 1 liter zelfgemaakte Kefir per dag wat mijn maag en darmen rust geeft. Thuis kunnen we “suiker” prikken om te kijken hoe de bloedspiegel is maar die is tot nu toe ’s morgens niet te hoog geweest.

    Ik heb geen idee of U hier iets mee kunt, maar ben wel benieuwd.

    Met vriendelijke groet

    Johan

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hallo Johan,

      Wat een situatie zeg. Ik kan hier eigenlijk niets over kwijt. Als het geen suiker is, dan ben ik bang dat ik het ook niet weet.

  • Kyra schreef:

    Blij met de vele informatie, alleen hoe weet ik of ik in de pre-fase zit. Een aantal symptomen heb ik al jaren (veel plassen), heb geen dorst of droge mond, geen gewichtsverlies – in tegendeel !, wel ben ik heel erg vermoeid, maar dat wijt ik dan weer aan andere oorzaken en is dat dan wel zo denk ik dan nu. Krachtsverlies in bovenbenen en soms het gevoel op ‘proppen papier’ te lopen. Recent aangeschafte nieuwe bril kijk ik niet lekker door. Al jaren jeuk op mijn rug. Af en toe opgeblazen gevoel na/tijdens eten. Soms infekties en recent schimmelnagels ontdekt. Laatste meting van bloed was 6,7 en na een week 6,4 wat volgens Diabetesfonds de pre-fase is, maar Dr. zei geen diabetes over half jaar opnieuw prikken. Waar vind ik goede info over bijv. dieet en welke produkten wel en niet gebruiken. Dank voor uw reaktie.

  • Kees Verzijlbergh schreef:

    Beste Marloes, bedankt voor je heldere uitleg en ik ben met jou van mening dat je met aangepaste voeding en beetje wilskracht een eind kan komen. Jaren geleden van de een op de andere dag ook gestopt met roken. Het pakje shag heeft nog maanden lang liggen verdrogen in de keukenla.

  • elma schreef:

    Van Diabetes Type 2 kan je niet meer af geraken. Je vertelt hier pure nonsens, die mensen onterechte hoop geven.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Er zijn talloze onderzoeken die ik je kan sturen waarbij ze laten zien dat je mensen hun diabetes type 2 kunt omkeren. Als jij graag wilt geloven dat het omkeren niet mogelijk is, mag dat zeker. Maar dan ontneem jij jezelf een gezond leven wat met een aantal aanpassingen in je leven mogelijk is.

  • Marian kwant schreef:

    Heb wel eens last van meer droge ogen zie wat minder en ogen zijn vaak waterig

  • >
    Send this to a friend