Diabetes En Hoofdpijn? 4 Bekende Verklaringen + 5 Oplossingen

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08

Hoofdpijn kan één van de meest vervelende symptomen van suikerziekte zijn. Het kan zo veel pijn doen dat je niet meer kunt nadenken en de hele dag op bed moet liggen.

Gelukkig zijn er manieren om deze hoofdpijn drastisch te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen.

In dit artikel bespreek ik de vier oorzaken van hoofdpijn bij diabetes en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt aan de hand van vijf oplossingen.

More...

Dit moet je doen als je hoofdpijn hebt door suikerziekte

Ja, diabetes kan hoofdpijn veroorzaken. En niet zo'n beetje ook.

Van een lichte druk in je hoofd tot een scherpe pijn waardoor je bijna niets meer kunt, alles is mogelijk. Zeker bij vergevorderde suikerziekte waarbij je veel last hebt van complicaties.

In dit artikel wil ik bespreken wat de vier meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn voor mensen met diabetes. Hier wil ik wel bij zeggen dat als je op dit moment ernstige hoofdpijn hebt je direct naar een arts moet gaan.

Deze website is puur om je informatie te verschaffen en om je te helpen om betere keuzes te maken op de lange termijn. Heb je een acuut medisch probleem? Dan moet je altijd een arts inschakelen.

Doel van dit artikel

Straks geef ik je vijf oplossingen om af te rekenen met hoofdpijn. Maar eerst de vier meest voorkomende oorzaken. Ik weet namelijk zeker dat begrijpen waar je hoofdpijn vandaan komt je helpt om er wat aan te doen.


Verklaring 1: Je bloedsuiker is te hoog

In een gezond persoon wordt er direct afgerekend met suikers die met de voeding naar binnen komen.

Als hij iets met suiker eet komen deze vanzelf in de bloedbaan terecht. Maar omdat het lichaam goed werkt worden deze snel verwijderd voordat ze schade aan kunnen richten.

Want dat is wat een te hoge bloedsuiker doet.

Geen enkel orgaan kan goed tegen bloed met teveel suiker erin. De gevolgen zijn niet te overzien en leiden tot ernstige symptomen van diabetes.

Als je lichaam sinds kort moeite heeft gekregen met het opruimen van suikers kunnen de eerste symptomen relatief licht zijn met wat er later komen gaat. Denk hierbij aan:

 • Moeheid
 • Wazig zien
 • Vaak moeten plassen
 • Veel trek
 • Veel dorst
 • Wonden die niet helen
 • Hoofdpijn

Over dit laatste gaat dit artikel. Een te hoge bloedsuiker zorgt voor hoofdpijn, zeker als deze te hoge bloedsuiker lang blijft aanhouden.

Dit is vaak zo bij mensen die nog niet weten dat ze diabetes hebben of bij mensen die fouten hebben gemaakt met het spuiten van insuline of innemen van andere medicatie.

Oplossing 1: Zorg dat je bloedsuiker direct naar beneden gaat

Als je bloedsuiker veel te hoog is en je krijgt ernstige klachten (waaronder hoofdpijn) ga dan direct naar een arts.

Als je klachten hebt van diabetes maar geen diagnose hebt gehad, moet je ook naar een arts gaan. Hij kan dan kijken of je diabetes hebt.

Als je acuut last hebt van een te hoge bloedsuiker moet mogelijk je medicatie worden aangepast. Dit zal ontstaan wanneer er eerder een fout is gemaakt waardoor de suikers die je inneemt niet weggehaald kunnen worden.

Verder is het belangrijk om even geen suikers te eten en met teststrips in de gaten te houden dat je bloedsuiker naar beneden gaat.

Pas als alles weer normaal is kun je rustig wat eten en kijken hoe dat valt.

Later in dit artikel ontdek je een permanente oplossing voor dit probleem.


Verklaring 2: Je bloedsuiker is te laag

Je kunt ook hoofdpijn krijgen van een te lage bloedsuiker. Dit ontstaat als je te weinig koolhydraten eet, te veel insuline hebt gespoten of een lage bloedsuiker krijgt in reactie op medicatie of iets anders.

Oplossing 2: Eet iets met suiker

Een te lage bloedsuiker kan een medisch noodgeval zijn, zeker als je diabetes hebt. Hou daarom altijd je bloedsuiker in de gaten door middel van metingen.

Als deze te laag wordt is het belangrijk om iets met suiker te eten. Het beste is een vruchtensap omdat dit snel werkt en je bloedsuiker weer snel omhoog gaat.

Een alternatief is dextro energy, die kleine suikerpakketjes die je overal kunt kopen. Als je hierop zuigt krijg je snel een stoot suiker en gaat je bloedsuiker omhoog.

Pas wel op dat je niet doorschiet. Eet je teveel suiker? Dan kun je makkelijk in een hyper schieten met alle gevolgen van dien.

Als je bloedsuiker zo laag wordt dat je in de war raakt of niet meer helder kunt nadenken? Dan is het tijd om een arts te waarschuwen. Dit geldt ook als uit je eigen bloedsuikermeting blijkt dat je in de gevarenzone zit.


Verklaring 3: Je oogdruk is te hoog

Verhoogde oogdruk (of glaucoom) is een direct gevolg van diabetes type 2. Maar wat is oogdruk precies?

Oogdruk is de interne spanning die op je oog staat. Dit heeft te maken met hoe verschillende onderdelen van het oog tegen elkaar drukken.

Dit kan worden gemeten met een apparaatje wat een beetje lucht op het oog loslaat en kijkt hoeveel weerstand het krijgt. Of door andere apparaten die meten wat er precies in je oog gebeurt.

Een te hoge oogdruk is gevaarlijk. Bepaalde gedeeltes van je oog kunnen in de verdrukking komen, zoals je oogzenuw. Dit zorgt voor schade waardoor je minder gaat zien.

Afvoer van het oogvocht kan problemen veroorzaken

Bij een vorm van glaucoma (te hoge oogdruk) die veel bij diabetespatiënten voorkomt ontstaat er problemen met het afvoersysteem van je oog. Zo zijn er kleine kamertjes in je oog waarin vocht zit. Dit vocht wordt om de zoveel tijd vervangen.

Door diabetes kunnen er abnormale bloedvaten beginnen te groeien die voor problemen in je oog zorgen.

Deze kunnen namelijk de vochtkamers blokkeren of beschadigen waardoor het vocht niet meer wordt afgevoerd. Het gevolg is dat de oogdruk kan opbouwen en je hier schade van ondervindt.

Verhoogde oogdruk zorgt voor pijn en hoofdpijn

Verhoogde oogdruk kan zorgen voor pijn in de ogen en/of voor hoofdpijn. Dit voelt vaak stekend en is te voelen in of rond de ogen, soms een beetje erboven.


Zeker als het gepaard gaat met wazig of minder zien of met overgeven. Te hoge oogdruk maakt namelijk misselijk.

Oplossing 3: Verlaag je oogdruk

Als je de bovenstaande symptomen hebt moet je naar de dokter gaan. Ook als je niet misselijk bent maar een lichte hoofdpijn ervaart rond het oog is het verstandig om je oogdruk te laten controleren.

Te hoge oogdruk die je niet behandelt kan heel snel tot complicaties leiden, met alle nare gevolgen van dien.

De arts kan je medicijnen geven waardoor je oogdruk omlaag gaat en je hoofdpijn verdwijnt. In sommige gevallen moet er geopereerd worden, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het vocht in je oog doorstroomt.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar als je al in dit stadium van diabetes bent waarbij je ernstige oogafwijkingen ontwikkelt is het belangrijk om medisch in te grijpen. Je arts kan je hier bij helpen.

Verder is het heel verstandig om zo snel mogelijk maatregelen te nemen die je bloedsuiker continu laag houden. Als eerste moet je overleggen met je arts om te zien of je medicatie moet worden aangepast.

Daarna kun je beginnen aan veranderingen in je levensstijl om diabetes definitief te genezen. Bij oplossing vijf lees je daar meer over.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Verklaring 4: Je bent in een ver stadium van neuropathie

Neuropathie is een gevolg van diabetes en is zeer ernstig. Als je hier te lang niets aan doet kan dit leiden tot hoofdpijn en niet zo'n beetje ook.

De hoofdpijn kan zo erg zijn dat je niet meer kunt werken en er continu last van hebt. Artsen denken dan vaak dat het om migraine gaat terwijl in werkelijkheid je diabetes de oorzaak is.

Bij neuropathie slibben bloedvaatjes dicht die zenuwen van zuurstof voorzien. Er wordt wel gezegd dat de bloedvaatjes versuikeren: door een te hoge bloedsuiker gaan ze kapot. Hierdoor krijgen zenuwen geen zuurstof meer en werken ze niet meer goed.

Daarnaast worden de zenuwen niet meer voorzien van voedsel. Ze stoppen met goed te werken. Dit kan tot ernstige problemen leiden door heel het lichaam.

In sommige gevallen moet zelfs je voet worden afgezet of kun je blindheid ontwikkelen.

Bij neuropathie die hoofdpijn veroorzaakt gaat er iets mis met zenuwen in de hersenen. Bloedvaatjes in de hersenen zijn versuikerd waardoor ze geen voeding meer krijgen. Dit is heel gevaarlijk en kan dus voor ernstige hoofdpijn zorgen.

Oplossing 4: Zorg dat je goed beweegt en je bloedsuiker laag is

Voorkomen is zeker beter dan genezen in het geval van neuropathie. Want een te hoge bloedsuiker leidt tot al deze problemen en ze zijn in principe niet te behandelen.

Als je voet begint af te sterven kun je deze afzetten maar dan ben je een voet kwijt. Hetzelfde met hoofdpijn: je kunt de symptomen bestrijden maar het probleem niet oplossen. Dat kan alleen door het omlaag brengen van je bloedsuiker en voldoende bewegen.

Dat is hoe dan ook een goede voorzorgsmaatregel. Want als je zenuwen te lang geen zuurstof krijgen sterven ze af. Je bent de functie dan voorgoed kwijt, waar deze ook plaatsvind.

Als je ook maar een vermoeden hebt dat je last begint te krijgen van neuropathie is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een goede manier om het te verlagen is door dagelijks te bewegen.

In oplossing vijf bespreek ik hoe je jouw bloedsuiker continu laag kunt houden.

Oplossing 5: Genees je suikerziekte

Alle bovengenoemde oorzaken hebben te maken met diabetes waar te lang niets aan is gedaan.

De meeste oorzaken kun je aanpakken met medicatie. Niet dat je ze daarmee verhelpt maar je hebt er minder last van. Gezien de ernst van de problemen die je hebt (die alleen maar erger zullen worden) raad ik je aan om hier niet te licht over te denken.

Wat begint als een lichte verhoogde oogdruk kan uitmonden in blindheid.

Wat begint als een tintelend gevoel in je tenen kan leiden tot het afzetten van je voet. 

Gelukkig heb je in mijn artikel over het genezen van diabetes type 2 kunnen lezen dat er een manier is om van je ouderdomssuiker af te komen. Deze bestaat uit drie onderdelen:

diabetes-omkeren-methode

Klik op de foto om je diabetes om te keren


Deel 1: Voeding

Door de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt drastisch te verminderen:

 • Gaat je bloedsuiker omlaag
 • Hou je deze op een veilig niveau
 • Val je af

Ook dit laatste is belangrijk. Mensen met overgewicht hebben veel moeite met het verwerken van de suikers die ze met de voeding binnenkrijgen.

Hierdoor blijft hun bloedsuiker continu verhoogd. Als je afvalt zul je merken dat het makkelijker wordt om de bloedsuikers op de juiste plek te houden.

Maar het gaat niet alleen om wat je niet eet. Ziektevrijleven betekent dat je ook kijkt naar wat je wel binnenkrijgt. Als je zomaar stopt met suikers eten en er niets voor in de plaats eet hou je dat niet vol en is je leven een hel.


Deel 2: Beweging

Beweging is belangrijk. Niet om af te vallen. Je kunt zoveel hardlopen als je wilt, als je elke dag tien zakken chips leeg eet werkt dat niet.

Beweging is zo belangrijk omdat dit in combinatie met een gezond dieet je lichaam helpt om je bloedsuiker laag te houden.

Beweging zorgt dat er een seintje naar je lichaam gaat dat zegt: "De weinige suikers die nu binnen komen moeten naar plekken waar ze het meeste nodig zijn." Denk aan je spieren en je organen.

Je hebt er meer aan als suikers die je eet direct gebruikt worden dan dat ze lang in je bloedbaan blijven. Dit kun je doen door een tijdje te lopen na het eten zodat je spieren direct suiker nodig hebben.

Wil je meer weten over de manieren waarop beweging kan helpen om je diabetes te genezen? Klik dan hier.


Deel 3: Stress

Spanning kan ervoor zorgen dat al je pogingen om beter te eten en te bewegen in de war worden geschopt.

Het verstoort je hongergevoel, maakt de kans kleiner dat je actie onderneemt en zorgt er op zichzelf al voor dat je bloedsuiker niet onder controle kan worden gehouden.

Voeding is het belangrijkst en daarna beweging. Als je deze goed voor elkaar hebt ben je al bestendiger voor stress.

Maar als je een leven hebt waarbij je zo gespannen bent dat je amper kunt nadenken en van het ene brandje naar het andere holt, dan ben je ver van huis.

In dit artikel bespreek ik wat je kunt doen aan stress en waarom dit belangrijk is als je diabetes hebt. Sla dit niet over.

Je zult niet de eerste zijn die zegt: "Oh, ik eet gezond en ik sport dus ik kan die stress wel hebben."

Nee, zo werkt het niet. Hoe gezond je ook leeft, stress neemt je te grazen als je het niet onder controle houdt.

Het Diabetesvrij Geheim

Zo, dat zijn alle verklaringen en oplossingen. En zelfs voor diabetes type 2 is een oplossing.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: heb jij ook last van hoofdpijn bij diabetes type 2? Wat doe jij op het op te lossen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>