Hoofdpijn en Hoge Bloeddruk: Uitleg + 5 Tips om het te Verhelpen

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

dec 30
Hoofdpijn en Hoge Bloeddruk: Uitleg + 5 Tips om het te Verhelpen

Heb je last van hoofdpijn en een hoge bloeddruk? Helaas kan het één het ander veroorzaken. Wat de verklaring hiervan is, leg ik je in het artikel uit.

Daarnaast krijg je verschillende tips om je hoofdpijn te verhelpen en je hoge bloeddruk te verlagen. 

More...

Hoofdpijn als symptoom van een hoge bloeddruk

Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk in Nederland. Vooral als je kijkt naar de oudere generatie. Daarnaast is er een grote groep die niet weet dat hij of zij een hoge bloeddruk heeft, aangezien de symptomen van een hoge bloeddruk pas later ontstaan en/of erg onduidelijk zijn.

Maar wat zijn nu eventueel de klachten en symptomen die kunnen ontstaan bij een hoge bloeddruk? Één van die symptomen is het hebben van hoofdpijn

Maar laten we beginnen bij het begin. Wanneer heb je precies een te hoge bloeddruk? Vaak wordt een bloeddruk als te hoog gezien als de bovendruk boven de 140 mm/Hg is en de onderdruk hoge dan 90 mm/Hg is. En hoe hoger de bloeddruk is, hoe gevaarlijker het wordt. Zo kan een bloeddruk wel oplopen tot een bovendruk van 220 mm/Hg.

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd.

Nu je dat weet, kun je waarschijnlijk ook wel begrijpen dat hoe hoger de bloeddruk, hoe groter de kans op klachten zoals hoofdpijn. 

Doel van dit artikel

Hoofdpijn kan ontstaan op verschillende momenten bij een te hoge bloeddruk. Hoofdpijn kan enigszins onschuldig zijn, maar ook ontstaan op het moment dat er ernstigere complicaties optreden. 


In dit artikel leg ik je uit hoe de verschillende soorten hoofdpijn kunnen ontstaan en geef ik je verschillende tips om je hoofdpijn te verhelpen. 


Hoe ontstaat hoofdpijn bij een hoge bloeddruk?

Het hebben van een hoge bloeddruk gaat dus niet altijd gepaard met klachten. Maar als je wel klachten ervaart dan is één van de eerste symptomen vaak hoofdpijn en nekpijn. 

Deze hoofdpijn treedt op doordat de druk op de vaten in het hoofd verhoogd is. De verhoogde bloeddruk ontstaat doordat er meer vocht in de bloedvaten aanwezig is waardoor er meer druk op de wand van een bloedvat komt te staan.

Waar ontstaat deze hoofdpijn? Hoofdpijn als gevolg van een hoge bloeddruk komt meestal aan beide zijden van het hoofd voor. 

hoge bloeddruk hoofdpijn nekpijn

En hoe voelt hoofdpijn bij een hoge bloeddruk? Vaak is het een kloppende hoofdpijn en het wordt meestal erger tijdens lichamelijke inspanning of voorover bukken.

Dit is één van de eerste tekenen van een te hoge bloeddruk.

Deze kloppende hoofdpijn is een vrij onschuldige vorm van hoofdpijn en kan ontstaan bij lichte hypertensie.

Een hoge bloeddruk komt in verschillende maten voor. Er zijn genoeg mensen die gedurende een lange tijd niet weten dat ze een hoge bloeddruk hebben. En dus ook geen klachten ervaren. Dit kan uiteindelijk gevaarlijk zijn en leiden tot een ernstigere vorm van hoofdpijn. 

Wanneer is hoofdpijn gevaarlijk?

Hoe hoger de bloeddruk en hoe langer je deze hoge bloeddruk hebt, hoe gevaarlijker dit wordt. En hoe groter de kans dat de hoofdpijn die je hebt, komt door de complicaties van een hoge bloeddruk. 

Bij een ernstig verhoogde bloeddruk moet je denken aan een bloeddruk waarbij de bovendruk boven de 200 mm/Hg zit. Dan treedt er een zogenaamd hypertensief spoedgeval op. 

Deze kan zonder complicaties voorkomen, maar ook met complicaties. Dan kan er acute orgaanschade optreden. Waar moet je dan aan denken?

 • Hersenbloeding
 • Herseninfarct
 • Hypertensieve encefalopathie
Hypertensieve encefalopathie wordt gekenmerkt door ernstige hypertensie gepaard gaande met gedragsveranderingen, sufheid en epileptische aanvallen.

Mocht je dus extreme hoofdpijn, sufheid, gedragsverandering, misselijkheid, duizeligheid, wazig zien of tekenen van een herseninfarct/hersenbloeding ervaren dan moet je 112 bellen. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tips om hoofdpijn te verhelpen

Nu je weet welke verschillende soorten hoofdpijn er kunnen ontstaan bij een hoge bloeddruk, wil je waarschijnlijk weten wat er te doen is tegen deze hoofdpijn. Het gaat dan met name om de kloppende hoofdpijn. 

Mocht je namelijk last hebben van de ernstige vorm bij een hypertensief spoedgeval, dan is het heel belangrijk om gelijk contact op te nemen met je arts. Dat is de eerste stap die je moet ondernemen, Pas wanneer die klachten verholpen zijn is het belangrijk om eens te kijken naar de tips die ik hieronder geef. 

Hoofdpijn verhelpen kan met een kortetermijnoplossing en met langetermijnoplossingen.

Natuurlijk is de kortetermijnoplossing lekker snel en simpel, maar zeker niet blijvend. Terwijl de langetermijnoplossingen zeker blijvend zijn, maar iets meer geduld nodig hebben. 

#1 Slik paracetamol tegen hoofdpijn bij een hoge bloeddruk

Dit is één van de meest voor de hand liggende oplossingen. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen zullen er namelijk voor zorgen dat je hoofdpijn tijdelijk verminderd of zelfs helemaal weg gaat. 

hoofdpijn hypertensie

Dit is natuurlijk een kortetermijnoplossing, aangezien je hoofdpijn gelijk weer terugkomt als de pijnstilling is uitgewerkt.

 En die pijnstilling werkt gemiddeld maar een uur of 6. Dus na 6 uur zul je weer last krijgen van die kloppende hoofdpijn. 

Is dit ideaal? Nee, zeker niet.

Maar ik begrijp dat je zo snel mogelijk van die kloppende hoofdpijn af wilt en dus toch voor deze optie zult kiezen. Mocht je dit doen, dan is het verstandig om eerst met paracetamol te beginnen. 

Mocht je daarna zoeken naar langetermijnoplossingen, dan is het verstandig de onderstaande tips een door te nemen. 


#2 Eet minder ongezonde koolhydraten & suikers

Hierboven heb ik het al even kort uitgelegd. De kloppende hoofdpijn ontstaat doordat de bloeddruk verhoogd is. Deze hoge bloeddruk ontstaat doordat er meer vocht in de bloedvaten zit, waardoor de druk op de wanden verhoogt. 

Maar hoe kan het nu dat dat extra vocht in je bloedvaten terechtkomt?

Wanneer je jarenlang (veel) ongezonde koolhydraten en suikers eet, zal je lichaam op een gegeven moment slechter worden in het verwerken van die koolhydraten en suikers. Dit heet insulineresistentie.

Wanneer je deze staat bereikt, zal je bloedsuiker steeds meer stijgen. 

Het probleem hiervan is dat de suikers in je bloed vocht aantrekken. En dat is de reden waarom je bloeddruk stijgt. 

Hoe je dit kunt voorkomen? Door gezond te eten.

Veel bewerkte producten bevatten ongezonde suikers en koolhydraten en die moet je zien te vermijden.

Denk dan aan:

Wat te doen tegen hoge bloeddruk hoofdpijn
 • Koek
 • Snoep
 • Gebak
 • Wit brood en al het andere ongezonde op de bakafdeling
 • Fastfood 

Als je dit soort producten links laat liggen is de kans dat je bloeddruk daalt heel groot. 


#3 Stop met roken

Iedereen kan het je niet vaak genoeg vertellen:

STOP met roken

Roken heeft geen enkel gezondheidsvoordeel. Het is één van de ongezondste dingen om te doen. Maar hoe heeft roken effect op je hoge bloeddruk? Dat leg ik je hieronder uit. 

Plotselinge hoge bloeddruk en hoofdpijn

Roken heeft zowel direct als indirect invloed op je bloeddruk. 

De directe vorm komt doordat roken ervoor zorgt dat het lichaam adrenaline en noradrenaline vrijmaakt waardoor je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk stijgt.

Tevens zorgen deze hormonen ervoor dat je bloedvaten vernauwen waardoor je bloeddruk verder stijgt. 

De indirecte weg zegt meer iets over de levensstijl van mensen die roken. Mensen die roken hebben over het algemeen een ongezondere levensstijl. Denk aan het drinken van meer alcohol en het eten van ongezonde voeding. Dat draagt indirect ook weer bij aan een hoge bloeddruk. 


#4 (Slag)aderverkalking kan voor hoofdpijn zorgen bij een hoge bloeddruk

Slagaderaderverklaking is een medische aandoening waarbij plaquevorming ontstaat in de wand van bloedvaten. "Plaque" is cholesterol dat uitgehard is en aan de wand van bloedvaten blijft plakken. 

Plaque zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen en dat de doorgang kleiner wordt.

Er kan dan minder bloed door dat gedeelte van het bloedvat heen. 

Om te compenseren gaat het hart harder werken en verhoogt de bloeddruk. Vooral als je op meerdere plekken een vernauwing hebt. 

Wanneer slagaderverkalking in de bloedvaten in het hoofd of in de nek optreed, dan kan dit voor chronische hoofdpijn zorgen. 

Hoe kun je deze slagaderverkalking zoveel mogelijk voorkomen?

Je raadt het waarschijnlijk al, maar door een gezonde levensstijl te hebben. Denk aan gezond eten, veel bewegen en niet roken. Volgens onderzoek speelt het hebben van een gezond eet- en drinkpatroon de grootste rol


#5 Het Bloeddruk Verlagen Geheim

Bovenstaande tips laten wel zien hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben als je je hoofdpijn wilt verhelpen bij een hoge bloeddruk.

Deze oplossingen zorgen ervoor dat niet alleen je hoofdpijn zal verminderen, maar ook je hoge bloeddruk zal verbeteren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Had jij veel last van hoofdpijn door je hoge bloeddruk? En hoe heb je dit opgelost? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend