11 Gevaarlijke Symptomen & Klachten van een Hoge Bloeddruk

Symptomen & Klachten Hoge Bloeddruk

dec 02
11 Gevaarlijke Symptomen & Klachten van een Hoge Bloeddruk

Vraag jij je af of je een hoge bloeddruk hebt? In dit artikel leer je de belangrijkste symptomen en klachten van een hoge bloeddruk. 

Een hoge bloeddruk komt helaas steeds vaker voor en de symptomen zijn gelukkig goed te herkennen, maar dan moet je wel weten welke dit zijn.

Hieronder lees je 11 symptomen bij een hoge bloeddruk. 

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?

Steeds meer mensen krijgen last van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, zonder te weten dat ze dit hebben. En dat kan best gevaarlijk zijn, want de symptomen van een hoge bloeddruk liegen er niet om. 

Het lastige van deze symptomen is dat ze ook bij andere ziektebeelden voor kunnen komen waardoor jij niet weet wat je nu precies hebt. Het feit ligt er alleen wel dat maar liefst 2,8 miljoen mensen in 2022 in Nederland een te hoge bloeddruk hebben. En dit zijn alleen de mensen die bekend zijn bij de huisarts. Er wordt geschat dat daarbovenop nog 1,2 miljoen mensen een te hoge bloeddruk hebben, maar dit niet van zichzelf weten. Een hoge bloeddruk komt in Nederland vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Om erachter te komen of je daadwerkelijk een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om te weten welke symptomen en klachten hierbij horen. Mocht je een aantal symptomen van een hoge bloeddruk herkennen, dat is de kans vrij groot dat je hieraan lijdt..

Vooral de samenloop van verschillende klachten van een hoge bloeddruk wijst erop dat je mogelijk last hebt van hypertensie.

Gelukkig weet je door één simpele test of je een te hoge bloeddruk hebt. En deze test is gelukkig non-invasief. Ze meten door middel van aan band om je arm of je een te hoge bloeddruk hebt. Er hoeft dus niet geprikt te worden zoals bij diabetes wel het geval is. 

Doel van dit artikel

Heb jij al een lange tijd klachten waarvan jij vermoed dat die komen door een hoge bloeddruk? Dan kan het verstandig zijn om onderstaand artikel te lezen. 


Hierin geef ik je alle 11 symptomen en klachten van een hoge bloeddruk. Mocht je een aantal van deze symptomen herkennen dan raad ik je aan even naar de huisarts te gaan om te laten controleren of je daadwerkelijk een hoge bloeddruk hebt.


Mocht dit het geval zijn, dan leer ik je hieronder ook gelijk hoe je deze hoge bloeddruk kunt verlagen door middel van een gezonde levensstijl


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je een hoge bloeddruk kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Bij de bloeddruk wordt er gesproken over de onderdruk en de bovendruk.

  • Bij een gezonde bovendruk heb je een waarde tussen de 100 en 135 mm/Hg. Bij een gezonde onderdruk heb je een waarde tussen de 60 en 90 mm/Hg
  • Er wordt gesproken over een licht verhoogde bloeddruk als je bovendruk tussen de 135 en 160 mm/Hg zit. En een licht verhoogde onderdruk zit tussen de 85 en 100 mm/Hg
  • Je hebt een hoge bloeddruk als de bovendruk tussen de 160 en 180 mm/Hg zit. En de onderdruk tussen de 100 en 110 mm/Hg zit.
  • Je hebt een ernstig verhoogde bloeddruk als de bovendruk boven de 180 mm/Hg zit en de onderdruk boven de 110 mm/Hg.

Hoe ontstaat een te hoge bloeddruk?

Dit is waar het bij de meeste informatieve artikelen al fout gaat. Ze noemen simpelweg oorzaken van een te hoge bloeddruk, maar leggen je nooit uit hoe een verhoogde bloeddruk nu werkelijk ontstaat. Dus laten we bij het begin beginnen. 

Een hoge bloeddruk ontstaat, zoals het woord al zegt, als er te veel druk op de vaatwand van de bloedvaten staat.

Hoe kan die verhoogde druk ontstaan? Die verhoogde druk ontstaat vaak doordat er te veel vocht in de bloedbaan zit waardoor de druk op de vaatwand toeneemt. Hoe meer je een bloedvat vult met vloeistof, hoe meer druk er op de wand komt te staan.

Druk op een ballon

Je kunt het vergelijken met het opblazen van een ballon. Hoe meer lucht er in de ballon geblazen wordt, hoe groter de druk op de ballon wordt. Als de druk te groot wordt, dan knapt de ballon. 

Ook kan het zijn dat je last hebt van vaatvernauwingen en verkalkingen waardoor de druk op een bloedvat toeneemt. Maar dit ontstaat vaak pas op langere termijn (als je al een lange tijd ziek bent) met andere onderliggende problemen en op veel oudere leeftijd.

Een licht verhoogde bloeddruk ontstaat vaak rond je 50e levensjaar en zie je dan ook vooral bij ouderen.

Die vochttoename in het bloedvat waardoor de bloeddruk stijgt, ontstaat in 9 van de 10 gevallen door een ongezonde levensstijl. Hierbij moet je denken aan:

Vanaf welke bloeddrukwaarde ervaar je klachten?

Nu is het zo dat je van een licht verhoogde bloeddruk weinig merkt. Hier ervaar je dus eigenlijk geen klachten bij. Denk dan aan een bovendruk van rond de 140 mm/Hg.


Maar mocht je bloeddruk toch al richting 180 mm/Hg voor de bovendruk gaan, dan zullen onderstaande symptomen van een hoge bloeddruk kunnen optreden. Dit wordt dan ook wel een hypertensief spoedgeval genoemd en is een acuut hoge bloeddruk.

Nu je dat weet, kunnen we door naar de klachten en symptomen van een hoge bloeddruk. 


De belangrijkste symptomen van een hoge bloeddruk op een rijtje

#1 Heftige hoofdpijn is één van de eerste symptomen van een hoge bloeddruk

Nu je weet hoe een hoge bloeddruk in het lichaam ontstaat, kun je misschien ook wat beter begrijpen waarom hoofdpijn een symptoom is van een hoge bloeddruk. 

Op het moment dat de druk op de vaten in je hoofd te groot wordt, kan het zijn dat je hoofdpijn ervaart. 

Waar voel je de hoofdpijn?

Hoofdpijn als gevolg van hoge bloeddruk komt meestal aan beide zijden van het hoofd voor. Dat komt omdat aan beide kanten bloedvaten lopen.

Vaak is het een kloppende hoofdpijn en het wordt vaak erger bij lichamelijke activiteit of voorover bukken.

hoofdpijn symptomen van een hoge bloeddruk

In zeer ernstige gevallen, wanneer de bloeddruk extreem hoog is, kan hypertensie leiden tot overmatige druk op de hersenen, waardoor bloed uit de bloedvaten kan lekken.

Deze lekkage veroorzaakt vochtophoping (oedeem) of zwelling, wat problematisch is omdat de hersenen in de schedel zitten en geen ruimte hebben om uit te zetten. Hierdoor krijg je heftige hoofdpijnklachten


#2 Kortademig

Een verhoging in de bloeddruk van de grote vaten van het lichaam zorgt voor een grote belasting op het hart. Je hart moet hierdoor harder werken om bloed richting het lichaam te pompen en dat kan resulteren in kortademigheid. 

Dit gebeurt dan met name bij inspanning. Dit soort kortademigheid gebeurt niet van de een op andere dag en sluipt er als het ware in. Net zoals een hoge bloeddruk er ook langzaam in sluipt. 

Pulmonale hypertensie

Daarnaast kan een abnormale hoge bloeddruk in de longen voor kortademigheid zorgen. Dit wordt ook wel pulmonale hypertensie genoemd.

Door de hoge druk in de longvaten, moet je hart veel harder pompen en dit heeft gevolgen voor het hart. Dit kan vervolgens voor kortademigheid zorgen. Deze laatste is wel een andere vorm van een hoge bloeddruk dan degene die hier in het artikel wordt genoemd. 

Mocht je dit ervaren, dan kan het zijn dat er ook nog andere dingen aan ten grondslag liggen. Dus het is zeker verstandig dit te raadplegen bij een arts. 


#3 Pijn op de borst

Pijn op de borst, ook wel angina pectoris genoemd, treed op wanneer het hart niet voldoende bloed en dus zuurstof krijgt.

Dit ontstaat doordat de vaten bij een hoge bloeddruk minder elastisch worden en hierdoor neemt de bloedstroom richting het hart af. 

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt en bepaalde activiteiten uitvoert zoals bergopwaarts wandelen, traplopen of sporten, dan kan dit een beknellend gevoel op de borst geven. 

symptoom hoge bloeddruk stress
  • Mocht je dit ervaren? Neem dan gelijk rust en dan zul je merken dat dit gevoel redelijk snel wegtrekt.

Mocht je dit soort problemen ervaren tijdens inspanning? Dan is het verstandig om gelijk een afspraak te maken bij de huisarts. Vaak ontstaan dit soort problemen namelijk pas bij een bloeddruk van 180 over 120 mm/Hg.


#4 Duizeligheid en verwardheid

Langdurige of een extreem hoge bloeddruk kan voor duizeligheid zorgen. Duizeligheid is een symptoom waar je absoluut niet blij van wordt. Dus mocht je dit ervaren samen met andere klachten van een hoge bloeddruk uit dit artikel, dan is zeker verstandig contact op te nemen met de huisarts. 

Hoe dit precies zit, weten ze niet. Maar een verklaring kan zijn dat een hoge bloeddruk je gevoeliger maakt voor schommelingen in de bloeddruk, wat betekent dat je bloeddruk veel op en neer kan gaat. Als je bloeddruk aanzienlijk snel daalt, kan dat tot duizeligheid leiden. En bij een flink verhoogde bloeddruk kan de daling ook veel groter zijn.

Duizeligheid is één van de symptomen van een hoge bloeddruk

  • Een andere verklaring is dat een langdurige hoge bloeddruk voor minder flexibele vaten zorgt en hierdoor neemt de bloedtoevoer richting de hersenen af. Dit kan leiden tot duizeligheid.
  • Tevens kan een extreem hoge bloeddruk ervoor zorgen dat je vochtophoping in de hersenen krijgt waardoor er te veel druk op de hersenen ontstaat en hierdoor duizeligheid ontstaat. Dit is het geval bij een hypertensief spoedgeval.

#5 Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid is lastig te verklaren bij een iets verhoogde bloeddruk en zie je dan ook pas bij een veel te hoge bloeddruk. Je moet met name denken aan een bovendruk boven de 180 mm/HG en een onderdruk rond de 120 mm/Hg

Hoe kan misselijkheid ontstaan?

Misselijkheid en overgeven te hoge bloeddruk

Dit valt eigenlijk in hetzelfde rijtje als hoofdpijn en duizeligheid.

Wanneer je een sterk verhoogde bloeddruk hebt, wat ook wel een hypertensief spoedgeval wordt genoemd.

Hierbij kan er vochtophoping in de hersenen optreden. 

Hierdoor ontstaat onder andere de hoofdpijn, maar die hoofdpijn en druk op de hersenen kan zo sterk zijn dat je misselijk wordt en begint over te geven.

In dit geval, moet je gelijk contact opnemen met de arts, aangezien dit tot hersenschade kan leiden. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Problemen met je ogen

Voortdurende druk op de vaten door hoge bloeddruk, veroorzaakt geleidelijk beschadigingen en vernauwingen van de bloedvaten. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar de verschillende organen. Waaronder ook de ogen. 

Je ogen bevatten veel kleine bloedvaatjes. Bij blootstelling aan de langetermijneffecten van een hoge bloeddruk, kunnen de volgende aandoeningen ontstaan:

  • Bloedvatschade (retinopathie): Een gebrek aan bloedtoevoer naar het netvlies leidt tot wazig zien of uiteindelijk volledig verlies van gezichtsvermogen. Mensen met een hoge bloeddruk lopen een nog groter risico om deze aandoening te ontwikkelen. Het onder controle krijgen van de bloeddruk is ook de enige manier om hypertensieve retinopathie te behandelen.
  • Vloeistofophoping onder het netvlies (choroidopathie): Deze ophoping van vocht onder het netvlies, resulteert in een vervormd zicht. Deze vochtophoping ontstaat door de verhoogde druk in de bloedvaatjes.
  • Zenuwbeschadiging (optische neuropathie): Het gevolg van een geblokkeerde bloedstroom die de oogzenuw beschadigt, kan zenuwcellen in je ogen kapot maken, wat tijdelijk of permanent verlies van het gezichtsvermogen kan veroorzaken.

#7 Hartkloppingen en hartritmestoornissen zijn ernstige symptomen van een hoge bloeddruk

Hartkloppingen en hart-ritmestoornissen kunnen enge symptomen zijn als je niet weet waar dit vandaan komt. Maar het kan wel degelijk een symptoom zijn van een hoge bloeddruk. 

  • Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart harder moet werken om bloed naar de juiste organen te krijgen en dit kan zich uiten in hartkloppingen.
  • Een hoge bloeddruk kan er voor zorgen dat de wanden van de linker hartkamer stijf en dik worden, wat de manier kan veranderen waarop elektrische signalen door het hart reizen. Deze elektrische signalen zijn juist zo belangrijk bij het hebben van een goed ritme van het hart. Dus mochten deze signalen niet goed afgegeven worden dan krijg je hartritmestoornissen

#8 Nerveus, opgejaagd voelen & zweten

Nervositeit en een opgejaagd gevoel zijn vaak een gevolg van één van de andere symptomen. 

Zo kun je kortademig zijn en last van hartkloppingen hebben bij een verhoogde bloeddruk. Dit kan beide een nerveus en opgejaagd gevoel geven. Dat nerveuze en opgejaagde gevoel kan ertoe leiden dat je plotseling begint te zweten.

  • Dus ook zweten kan één van de symptomen bij een hoge bloeddruk zijn. 

Het is natuurlijk een erg naar gevoel als je kortademig bent of hartkloppingen hebt. Hierdoor is het logisch dat je je angstig en nerveus voelt. 

zweten hoge bloeddruk

#9 Vermoeidheid is één van de vervelende symptomen van een hoge bloeddruk

Je moe voelen kan een symptoom zijn van een hoge bloeddruk. Het kan ook een symptoom zijn van andere complicaties die ontstaan door een hoge bloeddruk. Een onbehandelde hoge bloeddruk kan namelijk leiden tot verschillende ernstige complicaties die je hierboven hebt kunnen lezen.

Wat is de impact van hoge bloeddruk op je lichaam? Wanneer de bloeddruk aanhoudend hoog is, kan het hart flink belast worden, waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. 

Deze verhoogde werkdruk kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar spieren en organen, wat resulteert in vermoeidheid en een verlaagd energieniveau.

#10 Oorsuizen

Je oren zijn een kwetsbaar systeem. Ze zijn afhankelijk van een netwerk van bloedvaten en delicate haartjes om je te helpen horen. Wanneer één onderdeel van dit systeem beschadigd raakt, kan dit je gehoor beïnvloeden.

Een hoge bloeddruk kan de bloedvaten in je oren ook aantasten.

symptomen hoge bloeddruk oorsuizen

Bij mensen met een hoge bloeddruk is tinnitus, de medische term voor oorsuizen, een veelvoorkomend symptoom. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat 44,4% van de mensen met tinnitus ook een hoge bloeddruk als klacht hadden

Je zou dus zeker kunnen zeggen dat er een verband bestaat. Het verband tussen de twee heeft betrekking op de kleine bloedvaten in je oren. 

  • Wanneer de druk in deze kleine bloedvaten toeneemt kan dit leiden tot tinnitus.

Mocht je dus last hebben van meerdere symptomen, waaronder oorsuizen of een kloppend geluid, dan kan het zomaar zijn dat je een hoge bloeddruk hebt. 


#11 Bloedneus

Het laatste, maar zeker niet één van de minste symptomen bij een hoge bloeddruk, is het hebben van een bloedneus

Een bloedneus treedt meestal op wanneer de kleine bloedvaten aan de binnenkant van je neus kapot gaan. Deze bloedvaten zijn namelijk erg kwetsbaar. 

Met name een sterk verhoogde bloeddruk kan ervoor zorgen dat de bloedvaten in je neus beschadigen waardoor bloedingen sneller en vaker kunnen voorkomen. 

Bloedneuzen komen vaker voor bij een hoge bloeddruk

Uit recent onderzoek is gebleken dat hypertensie het risico op ernstigere neusbloedingen kan vergroten. Uit Ã©Ã©n onderzoek blijkt dat mensen met hoge bloeddruk 270% meer kans hebben op spoedeisende zorg voor neusbloedingen dan mensen met een gezonde bloeddruk.


Gebruik Het Bloeddruk Verlagen Geheim om zonder de symptomen van een hoge bloeddruk door het leven gaan

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de klachten van een hoge bloeddruk niet mis. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
  • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Welke van deze symptomen van een hoge bloeddruk ervaar jij het meest? Ben je hiermee al naar je arts geweest? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend