21 Tips Om Een Hoge Bloeddruk Snel Te Verlagen Zonder Medicijnen

Verlagen Hoge Bloeddruk

dec 06
21 Tips Om Een Hoge Bloeddruk Snel Te Verlagen Zonder Medicijnen

Een hoge bloeddruk snel verlagen zonder medicijnen is iets wat veel mensen willen. Maar de meeste mensen weten niet hoe ze dit moeten doen.

Daar ga ik je vandaag mee helpen.

In dit artikel leer je 21 tips om met voeding snel je hoge bloeddruk te verlagen zonder medicijnen. Ook leer je wat de 'echte' oorzaak is van je hoge bloeddruk. Daardoor snap je het belang van de 21 tips ook beter!

More...

Hoge bloeddruk snel verlagen zonder medicatie? Dat kan!

Het hebben van een hoge bloeddruk brengt veel ellende met zich mee. Niet alleen op korte termijn kun je symptomen ervaren zoals hoofdpijn en hartkloppingen...

...maar ook op de lange termijn kun je verschillende gevolgen ervaren die dodelijk kunnen zijn. Denk hierbij aan een hersenbloeding omdat de druk in de vaten in je hersenen te groot is.

Hoewel veel mensen denken dat een hoge bloeddruk hoort bij het ouder worden, is dit gelukkig NIET waar. Wanneer je namelijk kijkt naar verschillende inheemse stammen op aarde, zie je dat een hoge bloeddruk vrijwel nooit voorkomt bij ze.

Ergens doen 'wij' iets verkeerd ten opzichte van mensen die nog puur natuur leven. 

Doel van dit artikel

Het doel van dit artikel is om je enerzijds te leren WAAROM je een hoge bloeddruk hebt. De oorzaak van een hoge bloeddruk is namelijk niet wat je denkt dat het is.


En zal ik je natuurlijk ook 21 tips geven om snel een hoge bloeddruk te verlagen. Zo leer je ook hoe jij binnen een mum van tijd je hoge bloeddruk kunt verbeteren met voeding en zonder medicijnen.


Hoe ontstaat een hoge bloeddruk eigenlijk?

Als ik je vraag "wat is de reden dat jij een hoge bloeddruk hebt"?, dan is de kans groot dat je één van deze verklaringen geeft:

 • "Ik eet teveel zout"
 • "Het hoort bij ouder worden"

Geloof het of niet, maar beide verklaringen zijn VERKEERD

Zout heeft vrijwel niets met de bloeddruk te maken. Het zal de bloeddruk hooguit kortdurend verhogen. En dan heb ik het echt over een uurtje of twee. De bloeddruk blijft dan hoog totdat al het overtollige zout door de nieren in de urine wordt geloosd. 

Het stugger worden van de vaten naarmate je ouder wordt, is 'deels' waar. Maar dit hangt ook sterk af van je levensstijl. Als je kijkt naar ouderen die gezond leven (sporten, gezond eten en drinken, niet roken etc), dan zie je dat ze hele schone EN flexibele vaten hebben.

Wanneer je naar goede wetenschappelijke onderzoeken kijkt, zie je eigenlijk dat de werkelijke oorzaak van een hoge bloeddruk het eten en drinken van ongezonde suikers en koolhydraten is.

Door (veel) ongezonde koolhydraten en suikers te eten, zal je bloeddruk stijgen. Waarom vraag jij je af? Doordat koolhydraten en suikers vocht aantrekken en vasthouden.

En als je hart al dit extra vocht moet rondpompen, dan zal het meer druk moeten zetten om dit te doen (en dus stijgt ook je bloeddruk).

Deze "koolhydraten en suikers" hypothese, verklaart ook goed waarom je ziet dat mensen met een hoge bloeddruk uiteindelijk ook diabetes type 2 krijgen (doordat ze insulineresistent worden)...

....en mensen met diabetes uiteindelijk ook een hoge bloeddruk krijgen: beide ziekten worden veroorzaakt door het even van (veel) ongezonde koolhydraten en suikers.

Je hoge bloeddruk verlagen door deze producten te vermijden

Een hoge bloeddruk verlagen doe je niet alleen door zoutloos te eten. Zelden is dit voldoende om je bloeddruk te verlagen (vooral op de lange termijn).

Om de echt oorzaak aan te pakken, dien je een gezond eetpatroon te hebben die bestaat uit suikers en koolhydraten die je lichaam niet te veel belasten. Het eten van deze ongezonde suikers en koolhydraten is de voornaamste reden waarom jij een hoge bloeddruk hebt gekregen. 

Hieronder ga ik het eerst met je hebben over wat je allemaal niet meer moet eten om zodoende een hoge bloeddruk te verlagen.

#1 Frisdrank

Als er één productgroep op aarde is die geen enkel voordeel heeft voor het lichaam EN allerlei gezondheidsproblemen veroorzaakt... dan is het frisdrank.

Frisdrank bevat al snel 10 gram suiker per 100 mL. En helaas blijft het niet bij die 100 mL. Mensen drinken makkelijk een halve liter weg op een avond of middag. En dat betekent dat je 50 gram aan zeer ongezonde suikers binnenkrijgt.

Frisdrank wordt gezoet met suiker wat rijk is aan fructose. En fructose is een suiker wat dubbel zo slecht is voor je bloeddruk.

Fructose zal je bloeddruk verder verhogen!

Niet alleen zal het ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, maar onderzoek laat ook zien dat het de natuurlijke productie van het stofje stikstofoxide in je lichaam remt.


Dit stofje zorgt normaliter voor het verwijden van je vaten (en dus het verlagen van je bloeddruk).


#2 Vruchtensappen moet je vermijden om een hoge bloeddruk te verlagen

Veel mensen denken dat vruchtensap gezond is. Immers, vruchtensappen zijn van fruit gemaakt... en fruit is gezond.

Helaas klopt de redenatie niet.

Veel fruitsoorten zoals mango, bananen en ananas zijn verre van gezond. Dat komt omdat ze veel suikers bevatten en zeer weinig vezels. Hierdoor worden de suikers zeer snel opgenomen door het lichaam en zijn ze een aanslag voor je bloedsuiker en bloeddruk.

En als je een sap maakt van een fruitsoort, dan bevat het helemaal geen vezels meer.

Bij het persen van de vrucht blijven alle vezels namelijk achter. Hierdoor drink je niets meer dan een glas vol suikerwater.

Onderzoek laat dan ook zien dat vruchtensap net zo ongezond is al frisdrank.

Soms is het zelfs slechter dan frisdrank aangezien vruchtensappen vaak meer suikers bevat (per 100 mL) dan frisdrank. En mensen zijn ook nog eens geneigd er veel meer van te drinken (omdat ze denken dat het gezonder is).


#3 Zoete zuiveldranken

We zijn nog maar net begonnen met deze 21 tips... maar volgens mij begin je al een trend te zien in hetgeen wat ongezond is voor je bloeddruk:

Als iets (heel) zoet smaakt, dan zal het slecht zijn voor je bloeddruk.

Helaas geldt dat ook voor alle zoete zuiveldranken die je in de supermarkt kunt vinden. Deze zitten vol met toegevoegde suikers. En dus zullen ze je absoluut niet helpen wanneer jij snel een hoge bloeddruk wilt verlagen.

Geloof alsjeblieft de geweldige marketingclaims op de verpakking niet. Als er aan de ene kant staat dat het '0% vet' bevat... zal het aan de andere kant vol zitten met toegevoegde suikers.

Zijn zoete dranken op basis van zoetstoffen beter?

Dat is een hele goede vraag!


Zoetstoffen zijn gezonder dan suiker. Althans, voor je bloeddruk en bloedsuiker. Dus vanuit dat perspectief is het zeker gezonder om zoete zuiveldranken te drinken die gezoet zijn met zoetstoffen.


Toch wil je ze zoveel mogelijk vermijden.


En daar zijn drie redenen voor:


Ten eerste: veel van de gebruikte zoetstoffen zijn giftig voor je darmflora.


Ten tweede: zoetstoffen houden je behoefte voor zoet in stand waardoor je het jezelf op de lange termijn een stuk moeilijker maakt.


Ten derde: zoete dranken lokken ongezonde producten uit. 


#4 Wit brood

Brood is iets wat over de hele wereld gegeten wordt. In Nederland eten we gewoon 'een sneetje brood'... in Frankrijk eten ze een baguette... en in Mexico een tortilla.

En universeel staat er één ding vast: de witte variant is de ongezondste broodsoort die je kunt eten.

snel bloeddruk verlagen door brood te vermijden

Het bevat namelijk veel koolhydraten (tussen de 50 en 60 per 100 gram) en vrijwel geen vezels. Hierdoor zullen deze koolhydraten snel opgenomen worden in je bloed en daar ook lang blijven.

Hierdoor zal er ook meer water aangetrokken worden en in je bloedbaan blijven. Wat je bloeddruk op de langere termijn zal laten stijgen (en ook hoog zal houden).

Als je brood wilt eten, dan is dat zeker mogelijk. Daarover straks meer. Maar voor nu moet je weten dat witbrood NIET is toegestaan.


#5 Witte pasta

Als je dacht dat witbrood de ongezondste koolhydraatbron is die je kunt eten bij een hoge bloeddruk, dan kom je bedrogen uit.

Witte pasta is één van de ongezondste producten op AARDE.

Het bevat tussen de 60 en 70 gram koolhydraten per 100 gram en vrijwel geen vezels. Qua voedingswaarden is het zo'n 20% ongezonder dan witbrood... en witbrood was al niet geweldig om mee te beginnen.

Als jij je hoge bloeddruk wilt verlagen, dan is het essentieel om witte pasta te laten staan. Het bevat niet alleen te veel koolhydraten per 100 gram, maar we eten er ook veel te veel van. En die combinatie is funest voor je bloeddruk.


#6 Witte rijst

Witte rijst komt verrassend veel overeen met witte pasta qua voedingswaarden. En als je de bovenstaande tip goed hebt gelezen, dan weet je ook al waarom witte rijst ongezond is.

In het Midden-Oosten is het hebben van een hoge bloeddruk bijna een gewoonte volgens wetenschappelijk onderzoek... en het dagelijks eten van witte rijst is ook een gewoonte.

Helaas zien mensen daar niet in dat hun hoge bloeddruk verlagen heel makkelijk kan als ze witte rijst laten staan.

Gelukkig weet jij dat nu wel! Laat je niet verleiden door allerlei marketingpraatjes die je vertellen 'hoe gezond rijst is'. Dat is het namelijk niet. Het is funest van voor je bloeddruk, bloedsuiker EN gewicht.


#7 Koekjes, gebak en cake

Koekjes, gebakjes en cake... wie houdt daar niet van?

Het probleem van deze categorie producten is dat ze om verschillende redenen ongezond zijn. En die redenen zijn:

 • Ze zijn gemaakt van witte meel
 • Ze bevatten veel toegevoegde suikers
 • Ze zijn relatief zout (ook al proef je dat niet)

De combinatie van deze factoren maakt het dat ze zeer ongezond zijn voor je bloeddruk. En aangezien wij met z'n allen deze producten graag eten, verklaart het ook waarom bijna 3 miljoen mensen in Nederland last hebben van een hoge bloeddruk.

Snel een hoge bloeddruk verlagen kan alleen als je deze producten links laat liggen. 

Laat je dus ook niet wijsmaken dat deze producten 'af en toe' gezond zijn. Hoewel het zeker kan dat je ze af en toe eet... zal 'af en toe' snel veranderen in 'bijna elke dag'.

En dan zal je hoge bloeddruk ook snel terugkomen.


#8 Deegwaren moet je niet meer eten om een hoge bloeddruk te verlagen

Dit is eigenlijk een samenvattende en afsluitende tip omtrent deegwaren:

Eet ze allemaal niet meer.

Of het nu witbrood is of pizza deeg.... koekjes of beschuit...

...het is allemaal verre van gezond voor je bloeddruk, bloedsuiker en gewicht.

Al deze producten bevatten namelijk veel koolhydraten, veel suikers, veel zout en weinig vezels. Dit zal dus betekenen dat je bloeddruk op de lange termijn zal stijgen.

Eigenlijk is een makkelijk ezelsbruggetje het volgende:

Als een product (voornamelijk) gemaakt is van witte meel, dan mag je het niet hebben. 

Door deze regel streng na te leven, zal je bloeddruk verlagen zonder medicijnen heel makkelijk worden. Er bestaan namelijk geen gezonde producten die van witte meel zijn gemaakt. En er is geen slechtere productgroep voor je bloeddruk dan deze.


#9 Chips

Chips is niets anders dan gefrituurde aardappel. Dat klinkt misschien onschuldig... maar dat is het niet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat producten frituren het risico op vroegtijdig overlijden flink kan verhogen.

Daarnaast zijn er onderzoeken die laten zien dat frituren het risico op bepaalde soorten kankers in het maag-darmkanaal kan verhogen.

Dat is niet mis. En als je dan ook nog eens nagaat dat aardappelen van zichzelf niet super gezond zijn, krijg je al helemaal een dramatisch product.

Chips is namelijk gefrituurde aardappelen met een hoop zout. Dat betekent dus dat je iets eet wat zowel gefrituurd is... als koolhydraatrijk is... als zoutrijk is. Niet ideaal voor je bloeddruk dus.

Het snel verlagen van je bloeddruk doe je dan ook door chips te laten staan. Het is een product wat geen gezondheidsvoordelen heeft en waar je ook veel te veel van eet.


#10 Snoep

Ik denk niet dat er iemand op aarde denkt dat snoep gezond is. Of dat het überhaupt een toegevoegde waarde heeft voor de gezondheid. Het spreekt daarom voor zich dat je deze productgroep met een grote boog moet vermijden.

De vele koolhydraten en suikers in snoep zijn niet gezond voor je bloeddruk, bloedsuiker, buikomvang of gebit.

Helaas vallen er vele producten in deze categorie:

 • Chocolade
 • Winegums
 • Spekjes
 • Dropjes
 • En nog veel meer

Snoep is het laatste wat je lichaam nodig heeft wanneer het een te hoge bloeddruk ervaart. Des te sneller je het laat staan, des te sneller jij je overtollige vocht zult verliezen... en daarmee je hoge bloeddruk zult verlagen zonder medicijnen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Je hoge bloeddruk verlagen door deze producten meer te eten

Je bloeddruk verlagen met voeding is niet alleen een kwestie van allerlei dingen niet meer eten. Het is namelijk net zo belangrijk om 'meer' en 'vaker' de gezonde dingen te eten die het leven te bieden heeft.

Welke zijn dat? Hieronder heb je een kleine greep uit de gezonde voeding die je hoge bloeddruk snel zal verlagen.


#11 Vlees, vis en gevogelte

Wanneer je besluit om gezonder te eten, zul je vaak minder ongezonde koolhydraten en suikers eten. Dat is natuurlijk goed en gezond... maar de vraag is:

"Waar ga je dit mee opvullen/vervangen?"

Het beste voor je bloeddruk is om ongezond koolhydraten en suikers te vervangen met gezond vetten en eiwitten.

En de beste, makkelijkste en lekkerste manier is door meer vlees, vis en gevogelte te eten. Deze producten hebben namelijk een positieve invloed op je bloeddruk. Dat komt omdat ze zowel suikerarm, koolhydraatarm als zoutarm zijn.

Onder vlees, vis en gevogelte valt natuurlijk van alles. En het mooie? Er bestaan geen 'ongezonde' vlees, vis of gevogelte. Je mag dus ALLES eten.

bloeddruk verlagen met zalm

Kies dus vooral wat je zelf het lekkerste vindt. Over het algemeen wordt vis als het meest gezond gezien door de wetenschap (vooral vette vis). Gevolgd door gevogelte en daarna rund. 

Varkensvlees wordt als het 'minst gezond' gezien. Dat betekent dus NIET dat het ongezond is. Maar gewoon 'het minst gezonde keuze'.


#12 Noten en zaden zullen je hoge bloeddruk snel verlagen

Noten en zaden kun je een beetje zien als 'plantaardig vlees'. Ze zijn namelijk relatief rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Ideaal voor je bloeddruk dus.

En de meeste noten zijn relatief koolhydraatarm terwijl ze tegelijkertijd vezelrijk zijn.

En wat noten betreft, kun je geen ongezonde keuze maken. Zolang je maar noten die omhuld zijn in een krokant jasje of een chocolade jasje vermijdt. 

Gezonde noten voor het verlagen van je bloeddruk zijn:

 • Walnoten
 • Cashew noten
 • Macadamia noten
 • Pecan noten
 • Pinda's 

Noten hebben één nadeel

Het enige nadeel van noten is dat ze relatief prijzig zijn. Kies daarom de noot die je het beste kunt betalen. Cashew noten hebben de beste prijs/gezondheid verhouding. Walnoten zijn daarentegen het gezondst... maar ook het meest prijzig (samen met macadamia noten). 


#13 Koolhydraatarm brood

Zoals ik eerder had uitgelegd, is witbrood verre van gezond.

Volkorenbrood is wel een stuk beter maar nog steeds niet ideaal. Dat komt omdat het evenveel suikers en koolhydraten bevat als witbrood... maar wel een tikkeltje meer vezels.

Hierdoor is het wel een stukje beter voor je bloeddruk en bloedsuiker dan witbrood, maar ideaal is anders.

bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Het beste brood om te eten - en dit geldt voor elk mens op aarde - is koolhydraatarm brood.

Dit brood bevat, zoals de naam zegt, vrij weinig koolhydraten. En tegelijkertijd bevat het meer vezels EN eiwitten.

Het vult daardoor een stuk meer dan regulier brood en het heeft vrijwel geen negatieve invloed op je bloeddruk.

Probeer het wel bij 3 tot 4 sneetjes per dag te houden. Anders krijg je misschien teveel koolhydraten, suikers en zout binnen vanuit het brood.


#14 Groenten uit de kruisbloemenfamilie zijn de beste groenten om een hoge bloeddruk te verlagen

Wat voeding betreft zijn heel veel mensen (en wetenschappers) het niet eens over onderwerpen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Moet je (verzadigde) vetten eten of vermijden?
 • Is het eten van rood vlees echt ongezond?
 • Is het eten van fruit wel of niet gezond door de suikers?

Maar gelukkig zijn er ook onderwerpen waar alle mensen het over eens zijn. Namelijk dat het eten van groenten gezond is voor het lichaam.

Als je naar alle groenten op aarde kijkt, bestaan er eigenlijk geen ongezonde groenten. Er bestaan hooguit 'niet ideale' groenten. En dat zijn voornamelijk (zoete) aardappelen.

Maar binnen de wereld van groenten, bestaan er natuurlijk ook groenten die veel gezonder zijn dan andere groenten. Deze familie aan groenten noemen we de kruisbloemenfamilie. Hoewel deze exotische naam je niets zegt, ken jij alle groenten die in deze familie thuishoren. 

Daar horen bijvoorbeeld deze groenten tot:

 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Spuitjes
 • Boerenkool
 • Asperges
 • Witlof
 • Witte kool
 • Rode kool

Als jij je hoge bloeddruk snel wilt verlagen, dan moet je meer van deze groenten eten. Ze zijn namelijk zeer gezond omdat ze de ideale samenstelling hebben.

Zo zijn ze aan de ene kant koolhydraatarm en suikerarm...

...maar tegelijkertijd vezelrijk, rijk aan antioxidanten en vitamine- en mineralenrijk.

Van deze groenten kun je NOOIT teveel eten.


#15 Eieren

Eieren zijn één van de gezondste producten om te eten. Het maakt niet uit of je diabetes type 2, een hoge bloeddruk of slecht cholesterol hebt:

Het is bij al deze aandoeningen gezond.

Ik weet dat dit ingaat tegen vele jaren indoctrinatie vanuit verschillende 'overheidsinstanties'. Maar het is echt zo. 

Waarom veel zorgverleners het bij het verkeerde eind hebben, zal ik je besparen. Maar het komt er in de basis op neer dat ze niet goed kijken naar de onderzoeken die worden gedaan met ei

Waar worden de eieren voor gebruikt?

Ze zien bijvoorbeeld dat mensen die drie eieren per dag eten meer kans hebben op het krijgen van hartaanvallen dan mensen die maar één ei eten. Dus geven ze de eieren de schuld.

Maar het probleem hier is dat ze niet kijken naar WAT deze mensen met de eieren doen. 

Als je elke dag drie eieren gebruikt om pannenkoeken te bakken in de ochtend, dan zul je inderdaad eerder een hartaanval krijgen. Maar dan niet zozeer door de eieren... maar door de koolhydraten en suikers in het meel van de pannenkoeken!

Onderzoek heeft overigens laten zien dat het eten van eieren geen effect heeft op de bloeddruk. Het gaat er dus vooral om WAT je maakt met de eieren. 

Kook of bak je ze? Dan zijn ze heel gezond (ook met een snufje zout).

Ga je er pannenkoeken van maken? Dan zijn 'eieren' erg ongezond voor de bloeddruk.


#16 Bonen

Net als groenten uit de kruisbloemenfamilie, zijn bonen een groep die universeel worden beschouwd als gezond. 

Dat komt omdat deze product groep ontzettend veel gezond voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die je bloeddruk veel goed zullen doen.

Onder bonen vallen onder andere:

 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Kidneybonen
 • Zwarte bonen
 • Bruine bonen
 • Cannellini bonen

Welke je eet om je hoge bloeddruk snel te verlagen maakt echt niet uit. Ze zijn allemaal gezond en lekker. Vaak worden linzen als het gezondst gezien, maar heel veel verschil is er niet.


#17 Kaas 

Geloof het of niet, maar kaas is één van de beste dingen die je kunt eten om je hoge bloeddruk te verlagen.

Ja, ik weet dat kaas zout bevat. Maar - zoals wij al vaker zeggen - is zout zelden de reden waarom je een chronisch verhoogde bloeddruk hebt. Zout helpt je bloeddruk zeker niet... maar het is nooit de oorzaak van een hoge bloeddruk op de lange termijn. Overtollig zout plas je namelijk relatief snel uit.

Wat kaas ideaal maakt voor de bloeddruk, is dat het je enorm vult en weinig invloed heeft op je bloeddruk (los van het zout). Doordat het je goed vult, zul je ook minder snel trek hebben in ongezonde dingen. 

En vooral die ongezonde dingen (zoals snacks) vermijden is één van de belangrijkste dingen voor het verlagen van je hoge bloeddruk en cholesterol.

Welke kaas je eet, maakt eigenlijk niet uit. Maar de regel is wel: "hoe vetter, hoe beter".

Dit verwacht je misschien niet, maar het is echt zo! Dat komt omdat vetten een positief effect hebben op je hoge bloeddruk verlagen. Tevens ook op je bloedsuiker en gewicht maar dat is een discussie voor een andere keer. 


#18 Vleeswaren

Dit is misschien wat overbodig om te noemen, maar het is wel verstandig om even kort te bespreken. Hiervoor heb ik al gezegd dat het eten van vlees, vis en gevogelte gezond is.

Dat betekent automatisch ook dat je vleeswaren gewoon mag eten.

Ik noem het toch expliciet omdat veel mensen moeite hebben met het vinden van gezond beleg voor op hun boterham. En producten als jam, honing en chocopasta wil je vermijden als jij je hoge bloeddruk wilt verlagen.

Zelfs veel sandwichspreads die je kunt kopen zitten vol met toegevoegde suikers.

Hoewel vleeswaren soms ook wat suikers en koolhydraten bevatten, zijn dit minimale hoeveelheden om de boel te binden (anders valt het makkelijk uit elkaar).

Het effect van deze suikers en koolhydraten op je bloeddruk is verwaarloosbaar klein.

Kies dus altijd hartig beleg! Dit heeft de beste invloed op je bloeddruk EN honger.


#19 Knolselderij en pastinaak zijn ideale vervangers voor aardappelen

Aardappelen zijn niet de meeste gezonde producten om te eten.

Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ze niet de meest ongezonde producten zijn voor de bloeddruk. Maar het kan gewoon een stuk gezonder.

De reden hiervoor is dat aardappelen vrijwel geen vezels bevatten (de vezels zitten voornamelijk in de schil) en ze zijn relatief koolhydraatrijk. Die combinatie zal ervoor zorgen dat zowel je bloedsuiker als bloeddruk stijgt.

Gezondere vervangers voor aardappelen zijn dan ook producten die vezelrijker en/of koolhydraatarmer zijn. 

Producten die hieraan voldoen zijn:

 • Knolselderij
 • Pastinaak
 • Bloemkool
 • Pompoen

Wil je stamppotjes eten zonder je bloeddruk op het spel te zetten? Dan zou ik één van de bovenstaande producten gebruiken als vervanger voor aardappelen. Qua smaak zal het misschien even wennen zijn... maar voor het hoge bloeddruk verlagen is het veel beter!


#20 Verse en droge kruiden

Heb jij je weleens afgevraagd waarom er zoveel kruiden zakjes (vol met zout) in de supermarkt liggen?

Die zijn er voor mensen die lekker willen eten zonder hier veel moeite voor te doen. Daarom zijn de kruidenzakjes naar 'gerechten' genoemd. Zo weet je dat jij de 'lasagne kruiden' moet pakken als je een lasagne wilt eten.

Dat is lekker makkelijk... maar totaal niet gezond voor je bloeddruk.

Pas op

Kruidenzakjes bevatten ENORME hoeveelheden zout. En hoewel je dit overtollige zout relatief snel zult uitplassen na een maaltijd... zal elke dag zo'n zakje gebruiken je bloeddruk geen goed doen.

Het is veel gezonder om verse of droge kruiden te gebruiken. Zo kun je gerechten lekker maken zonder al dat onnodige zout. En dan kun je zelf bepalen hoeveel zout je nog wilt toevoegen. Iets wat bij kruidenzakjes niet kan. Daar zijn de 'verhoudingen' al voor je bepaald.

Het mooi van kruiden (vers en droog) is dat ze per 100 gram enorm veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Zo bevatten kruiden per gewichtseenheid (vaak) de meeste antioxidanten van alle producten. Antioxidanten zijn stofjes die je immuunsysteem scherp houden. Hierdoor word je minder vatbaar voor allerlei ziekten.


#21 Download het Bloeddruk Verlagen Geheim!

Je hebt nu al verschillende tips gekregen over hoe jij je bloeddruk snel kunt verlagen zonder medicijnen. 

Maar het kan nog beter!

Recentelijk is ontdekt dat het verlagen van een hoge bloeddruk zonder medicijnen veel makkelijker kan dan de meeste mensen denken. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: probeer jij ook een hoge bloeddruk te verlagen zonder medicijnen? Wat doe jij precies om dit snel voor elkaar te krijgen Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • bert schreef:

  Zeer interresante info, idd. het probleem zit in de zog. superproced food, vol koolhydraten, suikers, transvetten en andere troep wat niet goed voor ons is, kleur/smaakstoffen etc. We moeten ons wat meer verdiepen in datgene wat we consumeren.

 • Tom Dittmar schreef:

  Erg veel goede informatie

 • Martin De Lugt schreef:

  Nuttige informatie, bedankt.

 • >
  Send this to a friend