11 Tips Om Een Hoge Bloeddruk Snel Met Voeding Te Verlagen

Verlagen Hoge Bloeddruk

feb 28
11 Tips Om Een Hoge Bloeddruk Snel Met Voeding Te verlagen

Heb jij last van een hoge bloeddruk en wil je dit verbeteren met voeding? Zoek dan niet verder. 

In dit artikel krijg je namelijk 11 tips om je hoge bloeddruk zo snel mogelijk te verlagen met gezonde voeding.

More...

Welke voeding bij een hoge bloeddruk?

Heb je last van een hoge bloeddruk, dan is de eerste oplossing die door artsen geboden wordt vaak het nemen van medicijnen. Er bestaan verschillende soorten medicatie die via verschillende routes in het lichaam je bloeddruk verlagen. Maar ze veroorzaken helaas ook bijwerkingen. 

Daar komt nog eens bij dat medicijnen voor een hoge bloeddruk niet de oorzaak aanpakken. 

Het klinkt misschien lekker makkelijk - je hoge bloeddruk verlagen door een pilletje te slikken - maar wanneer je doorgaat met dezelfde levensstijl dan is de kans groot dat je steeds meer medicatie nodig zult hebben om je bloeddruk laag te houden. En dat betekent dus ook dat je steeds meer last zult hebben van bijwerkingen. 

Het is dus belangrijk dat je de oorzaak van je hoge bloeddruk aanpakt. En dat doe je voornamelijk door je voeding aan te passen.

Doel van dit artikel

In dit artikel krijg je 11 tips om je hoge bloeddruk te verlagen met gezonde voeding. Alles wat je hier leest kun je direct toepassen, zodat jouw bloeddruk zo snel mogelijk omlaag gaat.


Ik zal alle aspecten over gezonde voeding met je doornemen, zodat je straks zelf de juiste keuzes kunt maken in de supermarkt. Je krijgt dus geen standaard lijstje met producten, want dat zou betekenen dat je nooit meer iets anders kunt eten.

#1 Vermijd witte koolhydraatbronnen

Je vraagt je misschien af waarom deze tip op de eerste plek komt. Dat heeft er mee te maken dat veel mensen niet weten dat de voornaamste reden van je hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door het eten van te veel ongezonde koolhydraten

Nee, het eten van zout is niet de voornaamste reden van je hoge bloeddruk.

Hoe zorgt het eten van te veel koolhydraten voor een hoge bloeddruk?

Wanneer je naar goede wetenschappelijke onderzoeken kijkt, zie je eigenlijk dat de werkelijke oorzaak van een hoge bloeddruk, het eten en drinken van ongezonde suikers en koolhydraten is.

Door (veel) ongezonde koolhydraten te eten, zal je bloeddruk stijgen doordat koolhydraten en suikers vocht aantrekken en vasthouden.

En als je hart al dit extra vocht moet rondpompen, dan zal het meer druk moeten zetten en dus stijgt je bloeddruk. Als dit tijdelijk is, is dit op zich geen probleem, maar mocht dit vaker gebeuren dan blijf je een hoge bloeddruk houden. 

Wat zijn ongezonde koolhydraten? Dat zijn voornamelijk de witte koolhydraatbronnen. Denk aan:

 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Wit brood
voeding tegen hoge bloeddruk

Maar ook koekjes, gebak en taart wat voornamelijk uit witte deegwaren bestaat. 

Mocht je je hoge bloeddruk willen verlagen met voeding, dan is het zeker verstandig om de hoeveelheid witte koolhydraatbronnen te beperken. 


#2 Vermijd toegevoegd zout om je hoge bloeddruk te verlagen met voeding

Net zoals suiker en koolhydraten trekt ook zout vocht aan waardoor je bloeddruk zal stijgen. 

De enige denkfout die veel mensen maken, is dat ze om die reden stoppen met het strooien van zout over het eten. Maar dat is over het algemeen het probleem niet. 

Het aandeel zout dat je kunt zien (zelf over het eten strooit) is heel weinig in vergelijking met het zout dat je niet kunt zien. Dan heb ik het dus over verborgen zout

 • 10% van je dagelijkse zoutinname strooi je zelf over eten
 • 10% van je dagelijkse zoutinname is afkomstig uit producten zelf
 • 80% van je dagelijkse zoutinname is toegevoegd zout in producten

Zoals je dus wel kunt begrijpen is dat kleine beetje zout dat je over je eten strooit eigenlijk geen probleem. Het gaat om al die producten waar zout aan is toegevoegd

Denk eens aan:

 • Kruidenzakjes voor wereldgerechten (Maggie, Knorr, Honig)
 • Kruidenmix voor vleesgerechten (Verstegen)
 • Kant-en-klaarmaaltijden

En zo zijn er nog veel meer. Al deze producten zijn in het leven geroepen om het koken makkelijker te maken, maar ze verslechteren ook zeker je hoge bloeddruk.


#3 Vermijd toegevoegde suikers

Ons lichaam is gek op suiker. Wanneer we suiker eten, geven onze hersenen dopamine af. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. Daarom werkt suiker ook zo verslavend. 

Maar je snapt waarschijnlijk wel dat dit ook gelijk een probleem vormt. Kinderen worden niet voor niets behoed voor suiker. Te veel zoetigheid is ongezond. 

En dat blijkt ook weer met betrekking tot de bloeddruk.

Een bekende toegevoegde suiker is fructose. Fructose is een suiker wat van nature vooral in fruit voorkomt. 

Het komt daar in kleine hoeveelheden voor. Omdat we het in kleine hoeveelheden binnenkrijgen, heeft ons lichaam er geen problemen mee om het te verwerken.

Er ontstaan pas problemen als ons lichaam te veel fructose binnenkrijgt. Dan kan je lever het allemaal niet meer goed verwerken en daardoor ontstaan allerlei problemen. 

Eén van de gevolgen van te veel fructose eten, is dat je lichaam minder efficiënt wordt in het produceren van het stofje stikstofoxide.

Dit stofje (wat een gas is) ontspant je bloedvaten. Maar als je een stuk minder aanmaakt doordat je veel fructose eet, dan zullen je bloedvaten minder kunnen ontspannen. 

Doordat ze zich minder kunnen ontspannen, zal je bloeddruk helaas ook stijgen.

Als jij je afvraagt welke voeding slecht is voor een hoge bloeddruk? Dan staat toegevoegd suiker zeker hoog op dat lijstje. 

Waar bevindt zich veel toegevoegd suiker in? Je kunt je beter afvragen waarin het niet zit. Maar ik zal de grootste boosdoeners opnoemen:

 • Snoep
 • Gebakjes en koeken
 • Veel natte sauzen (zoals ketchup)
 • Suikerrijke dranken
 • Potjes met sauzen voor het avondeten (denk aan pastasaus)
 • Cruesli, cornflakes en sommige muesli-soorten

En zo zijn er vast nog een flink aantal die ik vergeet. Je kunt toegevoegd suiker herkennen aan de woorden: suiker, fructose, siroop, stroop en helaas nog veel meer benamingen. Lees dus de ingrediënten op de verpakking goed. 


#4 Drink geen suikerrijke dranken

Suikerrijke dranken, ben je ook al bij de vorige tip tegengekomen. Maar deze wil ik toch even specifiek benoemen. 

Het drinken van suikerrijke dranken heeft geen enkel voordeel voor je lichaam en je krijgt in een korte tijd heel veel onnodige suikers binnen. 

Als ik het over suikerrijke dranken heb, heb ik het niet alleen over frisdranken, maar ook over:

 • Aanmaak siropen
 • Vruchtensappen
 • Groentesappen
 • Smaakdrankjes in pakken zoals: Dubbelfris, Ice tea, Taxi

Pas op

Al deze drankjes hebben één ding gemeen en dat is dat ze heel veel suiker bevatten. Per 100 ml moet je al snel aan 6 tot 10 gram suiker denken. En het erge is dat een drank zoals Dubbelfris rond de 6 gram zit en een pak vruchtensap zoals puur druivensap rond de 15 gram suiker zit. Terwijl die laatste zogenaamd "gezonder" zou moeten zijn. 

Neem je dus een glas druivensap (250 ml), dan krijg je al snel 40 gram suiker binnen. Je leest het goed, 40 gram suiker. Dat krijg ik vaak niet eens op een dag binnen en dat drink je dan in één glas weg. 

Nu snap je misschien ook iets beter waarom we vruchtensappen en groentesappen niet aanraden. Ze zorgen er zeker voor dat je bloeddruk zal stijgen.


#5 Bewerkte voeding veroorzaakt een hoge bloeddruk

De supermarkt bestaat voor ruim 70% uit bewerkte voeding. En dat is zonde, want de meest bewerkte producten zijn niet bepaald gezond. 

Bewerkte voeding kun je herkennen door: 

 • De glanzende en hippe verpakking
 • De lange houdbaarheidsdatum
 • De lange ingrediëntenlijst met allerlei toevoegingen. 
hoge bloeddruk voedsel

De term kun je heel nauw nemen door te zeggen dat ook vlees uit de supermarkt bewerkt is - omdat de slager het in stukken heeft gesneden en misschien wat stofjes heeft toegevoegd om vlees minder te laten verkleuren -, maar als ik het over bewerkte voeding heb, dan heb ik het met name over de producten die je echt niet zult tegenkomen in de natuur en heel veel stappen zijn ondergaan om in de supermarkt te komen. 

Welke bewerkte voeding je moet vermijden bij een hoge bloeddruk?

 • Snoep en chocolade (wit en melk)
 • Koekjes en Gebak
 • Sauzen (ketchup etc.)
 • Kruidenzakjes en pakjes met veel toegevoegd suiker en zout
 • Frisdranken
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Bijna alle etenswaren uit het vriesvak

Je kunt dus het grootste gedeelte van de supermarkt gewoon overslaan (scheelt je ook heel veel tijd). 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Eet meer vetten

Na alle tips over voedingsstoffen die je moet vermijden om je hoge bloeddruk te verlagen, is het wel handig om te weten wat je juist wel zou moeten eten. 

En één belangrijke daarvan is dat je meer gezonde vetten zou moeten eten. 

Dat klinkt je misschien gek in de oren, want jarenlang is je verteld dat het eten van vetten je dik maakt, je hart- en vaatziekten geeft en je bloeddruk verhoogd.

Al sinds de jaren 70 wordt er campagne gevoerd door grote overheidinstanties om je minder vet te laten eten. En toch is het aantal mensen met overgewicht, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten gestegen. Er gaat dus echt iets goed mis als het op dit advies aankomt. 

Hoe slecht is het eten van vetten?

Inmiddels laten steeds meer wetenschappelijke studies zien dat deze informatie helemaal niet klopt.


Veel belangrijker om te weten, is dat het product waaruit je de vetten haalt de oorzaak is van bovenstaande welvaartsziekten.


 • Haal je verzadigde vetten uit een hamburger bij de McDonald's
 • Of haal je de verzadigde vetten uit Griekse yoghurt? 

Je kunt zelf waarschijnlijk wel raden welke van de twee gezonder is. Het eten van een broodje hamburgers bij de McDonald's verhoogt de kans op veel welvaartsziekten, terwijl het eten van Griekse yoghurt de kans op welvaartsziekten juist verkleint. 

 

Het eten van vetten is dus absoluut geen probleem, integendeel zelfs, het is hartstikke gezond als je de juiste producten kiest. 

Waarom is het eten van vetten gezond? Vetrijke producten verzadigen je goed en ze hebben nauwelijks tot geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Hierdoor hebben ze ook geen negatieve invloed op je bloeddruk, 

Gezonde vetten kun je vinden in de volgende producten:

 • Vis en vlees
 • Kaas
 • Volle zuivelproducten (zonder smaakjes en toevoegingen)
 • Avocado
 • Noten en zaden

Ben je op zoek naar hoge bloeddruk verlagende voedingsmiddelen? Zorg er dan voor dat je meer van de bovenstaande producten eet. 


#7 Je hoge bloeddruk verlagen met voeding? Eet meer vezels

Wat je nog meer zou moeten doen om je hoge bloeddruk te verlagen met voeding, is het eten van vezels. 

Vezels vallen officieel niet onder de macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten doen, maar ze zijn minstens zo belangrijk. 

Vezels bevinden zich in plantaardige producten. Ze geven de plant namelijk stevigheid. 

Er bestaan 3 soorten vezels:

 • Oplosbare vezels
 • Onoplosbare vezels
 • Resistente vezels

Alle vezels hebben hun eigen voordelen. Maar ze zorgen er met name voor dat koolhydraten langzamer opgenomen worden en ze prikkelen de darmen waardoor de stoelgang beter wordt.

Ze hebben dus alleen maar voordelen en zijn ook hartstikke gezond voor je bloeddruk. 

Je zoekt dus het liefst producten uit die zoveel mogelijk vezels bevatten. Denk aan groente, fruit en peulvruchten. Deze gezonde voedingsstoffen helpen tegen een hoge bloeddruk. De hoeveelheid vezels kun je terugvinden op de verpakking bij de voedingsinformatie. 

gezonde voeding hoge bloeddruk

#8 Eet meer eiwitten

Naast het eten van vetten, is het ook belangrijk dat je meer eiwitten eet. 

Hierboven beschreef ik al even dat je drie macronutriënten hebt:

Koolhydraten, eiwitten en vetten

Alle drie heb je nodig om fatsoenlijk te kunnen leven. Deze macronutriënten leveren energie zodat ons lichaam kan functioneren. 

Het probleem is echter dat de verhouding van deze macronutriënten in veel gevallen niet optimaal is. Het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander bestaat voor bijna 70% uit koolhydraten. Dat is onnodig veel en vergroot de kans op verschillende welvaartsziekten. 

Het is dus belangrijk dat de hoeveelheid koolhydraten die je eet omlaag gaat, wat automatisch betekent dat je dus meer vetten en eiwitten zult moeten eten om je lichaam van energie te voorzien. 

Eiwitten bevinden zich voornamelijk in:

 • Vlees en vis
 • Eieren
 • Zuivelproducten
 • Kaas
 • Peulvruchten
 • Producten gewonnen uit soja

Als je meer van de bovenstaande producten eet, zul je met voeding je hoge bloeddruk kunnen verlagen. Voor de vlees-eters onder ons is dit niet moeilijk aangezien eiwitten in zo goed als alle dierlijke producten zit. Voor de vegetariërs en vegans is het iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. In peulvruchten en sojaproducten zitten namelijk ook redelijk veel eiwitten. 


#9 Gebruik droge en verse kruiden

Deze tip heeft veel overeenkomsten met tip 2 en tip 3. 

Tip 2 en tip 3 vertellen je dat je toegevoegd zout en toegevoegd suiker zoveel mogelijk moet vermijden. En voorverpakte kruidenzakjes bevatten vaak veel van beide

Je zou het misschien niet zeggen, maar voorverpakte kruidenzakjes van diverse merken in de supermarkt zitten niet alleen vol met zout, maar vaak ook vol met toegevoegde suikers. Dat heeft er mee te maken dat dit beide hele goedkope smaakmakers zijn. 

Maar het probleem is ook gelijk dat beide voor een hoge bloeddruk zorgen.

Ik begrijp heel goed dat voorverpakte kruidenzakjes makkelijk en snel zijn. Maar het is ook niet moeilijk om verse en gedroogde kruiden te gebruiken. Je hebt hooguit een recept nodig om te volgen. Je bloeddruk zal je in ieder geval dankbaar zijn. 

Wat zijn de voordelen van verse gedroogde kruiden?

Verse en gedroogde kruiden geven eten veel meer smaak. En je kunt naar eigen hoeveelheid zout toevoegen. Dat scheelt natuurlijk al erg veel. 

Daarnaast bevatten kruiden antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen hebben voor je lichaam. Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam beter weerbaar wordt voor ziekten. 


#10 Koop natriumarm zout om met voeding je hoge bloeddruk te verlagen

Het vermijden van zout is niet het grootste probleem als het op je bloeddruk aankomt. Daarom zie je ook vaak dat als mensen hun zoutinname beperken, ze niet een hele grote verbetering zien in hun bloeddruk. 

Dat komt omdat mensen nog steeds ongezond kunnen blijven eten als ze zout verminderen. En als er iets bijdraagt aan een hoge bloeddruk dan is het wel het hebben van een ongezond eetpatroon. 

Het is dus belangrijk dat je je eetpatroon op orde hebt. Mocht dat het geval zijn, dan is het verstandig om je zoutinname te verminderen. Het probleem bij normaal tafelzout is namelijk het natrium gedeelte. Ik leg je hieronder uit hoe dat zit:

Keukenzout heet chemisch gezien Natriumchloride. Het bestaat uit twee elementen:

 • Natrium 
 • Chloride

En het is het natrium gedeelte wat een hoge bloeddruk veroorzaakt. Als je het natriumgedeelte vervangt, dan neem je een deel van het probleem weg.

In de praktijk betekent dit dat je "natriumarm" zout kunt kopen. Een deel van het natrium is dan vervangen door kalium. En kalium zorgt in de praktijk voor minder problemen, dan dat natrium doet. 


#11 Verander de verhoudingen op je bord

In Nederland eten we erg graag aardappelen, groente en vlees. Bij de gemiddelde Nederlander ligt het bord vol met de koolhydraatbron, in dit geval aardappel, rijst of pasta en ligt daarnaast een klein beetje groente. 

Het zou echter veel beter zijn om de helft van je bord te vullen met groente en daarnaast een klein beetje aardappel, rijst of pasta te eten. 

Groentes bevatten namelijk erg veel gezonde voedingsstoffen die aardappel, rijst of pasta niet bevatten. Groentes bevatten onder andere:

 • Vitaminen en mineralen
 • Vezels
 • Antioxidanten

Het is dus zeker verstandig om de verhoudingen op je bord te veranderen waarbij minimaal de helft van je maaltijd uit groente bestaat, een kwart uit een koolhydraatbron (het liefst een gezonde zoals peulvruchten) en een kwart uit een stuk vlees of vis. 

Dan zul je merken dat je sneller verzadigd bent en dat je bloeddruk vanzelf omlaag gaat. 


#12 Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim

Je hoge bloeddruk verlagen met voeding is dus zeker mogelijk en alle bovenstaande tips zullen je daarbij helpen. 

Maar ik heb de beste tip als laatst bewaart. Het is een digitaal boekje wat je gratis kunt downloaden.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
 • De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS Welke tips ga jij toepassen om je hoge bloeddruk te verlagen met voeding? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend