Zijn bonen zoals kidneybonen, linzen, zwarte bonen en bruine bonen gezond om te eten als je diabetes type 2 hebt? In dit artikel ga ik daar uitgebreid antwoord op geven.
Je wilt als suikerpatiënt altijd alert zijn op wat je eet. Een product met koolhydraten zorgt immers voor een bloedsuikerstijging zorgen. Maar er zit een groot verschil tussen alle producten met koolhydraten. Het ene product is wel goed voor je bij diabetes en een ander niet.
Hoe het met bonen bij diabetes zit lees je hieronder.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Mag je bonen eten als je diabetes type 2 hebt?
Bonen bevatten koolhydraten, maar de ene koolhydraat is de ander niet. Ieder product met koolhydraten heeft een ander effect op je lichaam. Bij sommige producten reageert je lichaam heftig en voel je een soort suikerkick. Bij andere producten zal de energie geleidelijker te merken zijn.
Feit is wel dat je bloedsuiker altijd stijgt als je iets met suikers of koolhydraten eet.
Alleen zit er dus een groot verschil tussen de soort koolhydraten die je binnenkrijgt. De belangrijkste splitsing zit hem in de eenvoudige koolhydraten en de complexe koolhydraten.
Als je diabetes type 2 hebt wil je alle producten met snelle suikers en koolhydraten vermijden. Je wilt als je een bron van koolhydraten eet, er altijd voor zorgen dat deze complex zijn.
Die zijn het beste voor je bloedsuikerspiegel en kan je lichaam helpen om weer insuline-gevoeliger te worden.
Doel van dit artikel
Bonen – en ik heb het hier specifiek over bonen die onder de peulvruchten vallen – bevatten ook koolhydraten. Zijn dit gezonde koolhydraten of kun je ze maar beter niet eten? Dat zal ik je laten zien.
Bonen zijn gezond als je diabetes hebt
Goed nieuws, want je mag zeker bonen eten bij diabetes type 2. Sterker nog, ik moedig je aan om meer bonen (en peulvruchten in het algemeen) te eten. Ze zijn namelijk uitstekende vervangers van koolhydraatrijke producten die niet gezond zijn bij diabetes type 2.
Ik heb het dan over:
Ja, bonen bevatten koolhydraten. Maar zoals je nu weet zit er een groot verschil tussen de soort koolhydraten. Je wilt als diabeet voorkomen dat je een hoge bloedsuikerstijging krijgt. Wanneer je echter bonen of andere peulvruchten eet dan hoef je daar niet bang voor te zijn.
Het zijn de complexe (langzame) koolhydraten in de bonen die je geleidelijk aan van energie voorzien. Precies wat je wilt.
Waarom bevatten bonen langzame koolhydraten?
Veel mensen vragen me waarom peulvruchten wel die complexe koolhydraten bevatten, maar zoiets als pasta of aardappelen niet.
Dit heeft te maken met het hoge vezelgehalte van de bonen (en het gebrek daaraan in aardappelen).
Als een koolhydraatrijk product weinig of zelfs geen vezels bevat, dan weet je dat er eenvoudige koolhydraten in zitten.
Veel producten die door Nederlanders worden gegeten bij het avondeten zoals rijst, aardappelen en pasta zijn daar goede voorbeelden van.
Ze zijn koolhydraatrijk maar arm aan vezels.
Andere voorbeelden hiervan zijn bananen, de meeste broodsoorten, vruchtensap en cruesli.
Die wil je het liefst allemaal voorkomen als suikerpatiënt. Vezels in een product zorgen er namelijk voor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen door het lichaam. Vandaar dat het slim is om veel vezels te eten – en daarbij genoeg water te drinken - omdat vezels vocht aantrekken.
Ter vergelijking:
100 gram aardappelen bevat 18 gram koolhydraten en slechts 2 gram vezels (dat is weinig).
100 gram bruine bonen daarentegen bevat 14 gram koolhydraten en wel 7 gram vezels.
Je ziet het verschil denk ik wel. De verhouding vezels tot koolhydraten is veel gunstiger in de bruine bonen.
Nog een voorbeeld:
100 gram volkoren penne bevat 62 gram koolhydraten en 8 gram vezels.
100 gram kidneybonen bevat ook 8 gram vezels maar slechts 14 gram koolhydraten.
Als je de volkoren penne zou eten zou je bloedsuikerspiegel een vogelvlucht maken. Bij de kidneybonen gaat het allemaal veel geleidelijker en dat is daarmee veiliger voor jou als diabetes type 2 patiënt.
Zijn witte bonen in tomatensaus ook gezond?
Ook voor witte bonen in tomatensaus geldt dat je ze (vaak) mag eten. Echter wil je de varianten die behoorlijk zoet smaken vermijden. Hier is (veel) suiker aan toegevoegd.
Het is natuurlijk altijd beter om het meest natuurlijke product te eten. Dus als je mij vraagt wat het beste is, dan zou dat zijn om zelf (witte) bonen op een gezonde manier te bereiden in tomatensaus.
Dan weet je zeker dat er geen mogelijk ongewenste ingrediënten aan worden toegevoegd. Toch zijn de voorgekookte bonen uit pot, blik of zak allemaal geschikt. Vooral de varianten zonder saus.
Let altijd goed op de ingrediëntenlijst
Ondanks alles is het me wel opgevallen dat er vaak aan bonen in pot of blik ongezonde ingrediënten worden toegevoegd. Niet alleen ongezond overigens, in mijn optiek ook totaal onnodig.
Als ik bijvoorbeeld kijk naar deze pot bruine bonen van Hak zie ik dat er suikerstroop aan is toegevoegd. Of kijk naar deze chilibonen in saus van Bonduelle waar suiker, glucose en tarwebloem aan worden toegevoegd.
Dit zijn allemaal ingrediënten die het product (op een onnatuurlijke manier) lekkerder maken en tegelijkertijd je bloedsuikerspiegel verhogen.
Ze worden in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd, maar toch wil je er altijd alert op zijn. Gelukkig kun je, door de bonen goed om te spoelen, al deze verkeerde toevoegingen uit je lichaam houden. Dus je hoeft je er geen zorgen over te maken.
Je mag bonen eten bij diabetes type 2
Alle bonen die onder de peulvruchten vallen zijn gezond om te eten. Ze bevatten complexe koolhydraten en zullen daarmee geen aanslag zijn op jouw bloedsuiker. Hiermee zijn bonen de ideale vervanger van koolhydraatrijke producten bij het avondeten.
Bonen zijn een heel goed bezig naar een gezonde bloedsuiker! Er is namelijk veel mogelijk wanneer je besluit gezonder te eten.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij bonen bij diabetes type 2? Zoja, welke bonen eet jij? Laat hieronder een reactie achter