Welk Fruit Mag Je Eten Bij Diabetes Type 2? 13 Gezonde Tips

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 09
Welk Fruit Mag Je Eten Bij Diabetes Type 2_

Als je diabetes type 2 hebt en jij op je dieet wilt letten moet je goed oppassen met suiker in fruit.

Gelukkig zijn er genoeg vruchten die niet veel suiker bevatten en zelfs gezond zijn als je suikerziekte hebt.

In dit artikel leer je welke 13 fruiten je wel en niet mag eten en hoe je dit op een zo gezond mogelijke manier doet als je diabetes hebt.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Dit fruit mag je wel eten bij diabetes type 2

Geloof het of niet, fruit is gezonder dan dat je denkt dat het is.

Ja, fruit bevat vitamines en mineralen in relatief hoge concentraties. Dat betekent dat het eten van een stuk fruit meer vitamine oplevert dan de meeste groenten. Maar er wordt nooit over de slechte kanten van fruit gepraat. Zeker niet over de negatieve effecten voor suikerpatiënten.

Pas op

Die zijn er wel degelijk. Dat ergens "fruit" of "fruitsuiker" inzit wil niet zeggen dat het gezond is. Sterker nog: ik durf te stellen dat 99% van alle producten waar fruit inzit dramatisch slecht voor je zijn. Zeker als je diabetes hebt.

Dat zit zo:

Wanneer je diabetes type 2 hebt heeft je lichaam moeite met het verwerken van suikers. Dat komt doordat er iets misgaat met het hormoon insuline. Dit stofje zorgt er normaal voor dat wanneer je iets zoets eet de suikers netjes worden afgevoerd.

Maar wanneer er iets misgaat met dit stofje komt er overtollig suiker in je bloedbaan terecht. Je bloed gaat door heel je lijf en komt langs al je organen en weefsels. Dat suikerrijke bloed richt schade aan op elke plek waar het langskomt.

Het maakt niet uit om welk orgaan het gaat, of het nou je nieren of je ogen zijn. Te veel suiker maakt je lichaam kapot.

Als je suikerziekte hebt kun je maar beter héél voorzichtig doen met hoeveel suiker je eet.

Want hoe minder je ervan binnenkrijgt, hoe minder last je zult hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel.

En hoe lager je deze houdt door de dag heen, hoe meer schade je lichaam bespaart blijft. Als je wilt weten wat de gevolgen zijn als jij je hier niet aan houdt hoef je alleen maar mijn artikel over de klachten en complicaties van diabetes type 2 te lezen.

Maar wat heeft fruit hiermee te maken?

Er zit suiker in fruit

En niet zo'n beetje ook. Gelukkig varieert de hoeveelheid suiker per fruitsoort. 

En heb je dus zelf in de hand hoeveel suiker er in je bloed komt, afhankelijk van welke fruitsoort je kiest.

Straks geef ik je een overzicht van de fruitsoorten met het minste suiker.

Maar eerst moet jij je beseffen dat elk beetje suiker wat je binnenkrijgt je bloedsuikerspiegel verhoogt en daardoor schade kan veroorzaken.

Door je bloedsuiker laag te houden - door zo min mogelijk suiker te eten - blijven de complicaties van diabetes type 2 je bespaart. Je verantwoordelijkheid nemen en zo min mogelijk suikerrijke producten eten is veel belangrijker dan welke fruitsoort je kiest.

Ik kan je vertellen dat blauwe bessen niet zoveel suiker bevatten en dus veilig zijn. Maar als je twee kilo blauwe bessen koopt, die verwerkt in een geconcentreerde jam en die met lepels tegelijk naar binnen werkt.... Dan is mijn advies voor niets geweest.

Blijf weg van jams, gedroogd fruit en sapjes

Deze producten bevatten allemaal fruit en kunnen voorzien zijn van allerlei mooie beloftes. De verpakkingen worden versierd met keurmerken, verhalen over ambachtelijke bereidingswijze en mooie woorden over hoe gezond deze vruchten marmelade wel niet is.

De werkelijkheid is dat jams, gedroogd fruit en vruchtensappen gemaakt zijn om met zo min mogelijk happen of slokken zoveel mogelijk suiker binnen te krijgen. Dit is makkelijk te bewijzen. Vruchten bevatten zo'n 10% suiker. Maar jam wel 60% of meer. Daarnaast is het eten van een stuk fruit meer vullend dan het eten van twee lepels jam, of die nou wel of niet op een boterham zijn gedaan.

Met gedroogde vruchten en vruchtensap is het niet veel beter gesteld. Als je nog geen diabetes hebt neem de kans hierop toe met elk glas dat je drinkt. Één glas vruchtensap bevat 7 suikerklontjes. Als zelfs het Voedingscentrum toegeeft dat vruchtensap slecht is en dat je er diabetes van krijgt, weet je dat het slecht gesteld is met een product.

Gedroogd fruit gezond? Ook niet. Het is weliswaar vast voedsel maar komt niet in de buurt van normaal fruit zoals dat aan een boom gegroeid. Gedroogde vijgen bevatten maar liefst 54% suiker. Niet bepaald goed te noemen dus.

Stop met het drinken van vruchtensap

Je moeder riep vroeger dat je direct het versgeperste sinaasappelsap moest komen opdrinken, voordat de vitamientjes "wegvliegen." En op de pakken van sinaasappelsap in de supermarkt staan allerlei ingewikkelde vinkjes die je ervan moeten overtuigen hoe gezond het wel niet is.

Dit zijn fabels. Vruchtensap levert een stoot suiker aan je bloedbaan dat niet anders is dan frisdrank. Het veroorzaakt diabetes type 2 en maakt bestaande suikerziekte erger. Je krijgt er klachten van die variëren van moeheid tot het afsterven van weefsels in bijvoorbeeld je voeten.

De waarheid is dat vruchtensappen (en andere producten gemaakt van fruit) veel suiker bevatten. Nu je die waarheid kent weet je wat je moet doen: sappen, jams, marmelades, gedroogd fruit en andere fruitproducten vermijden. Het is vergif en het maakt je ziek.

Dit is wat ECHT fruit zo gezond maakt

Fruit zijn vruchten die aan bomen of planten groeien, die je kunt plukken en rauw kunt opeten.

Als er nog een stap tussenzit voordat het op je bord ligt weet je dat het ongezond is en dat je het moet vermijden als de plaag.

Dat supermarkten zo aardig zijn om het fruit voor je te plukken en in de schappen te leggen is OK. Elke verdere stap die tussen de fruitboom en je mond zit maakt het ongezonder. Eet dus alleen echt fruit, fruit wat geplukt is en geen verdere bewerking is ondergaan.

Dit maakt fruit gezonder dan producten gemaakt van fruit

Het is niet alleen de suiker.

Hoewel de hoeveelheden suiker in jams en sappen genoeg zijn om een olifant een hyper te laten krijgen zit er iets anders in onbewerkt fruit dat goed is als je diabetes hebt. Het is niet de schil, de extra "vitamientjes" of het hart of klokhuis van de vrucht.

Het zijn de vezels.

Gezondheidsvoordelen van vezels

Vezels zijn stoffen die alleen voorkomen in plantaardige producten. Ze zijn interessant voor mensen met diabetes. Want vezels:

  • Vertragen de opname van de maaginhoud. Eet je vezels tegelijk met suiker, dan komen die suikers veel langzamer in je bloedbaan terecht. Je bloedsuikerspiegel krijgt hierdoor geen piek en blijft veel gelijkmatiger over de dag heen
  • Geven je een vol gevoel. Hierdoor eet je minder en krijg je in totaal minder suikers binnen. Je gewicht neemt af en hierdoor werkt insuline beter, waardoor je bloedsuiker stabieler blijft
  • Helpen bij het laag houden van je bloedsuiker. In grote hoeveelheden en van specifieke voedingsmiddelen helpen vezels ervoor om je bloedsuiker stabiel en laag te houden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij havermout, wat een goed ontbijt is als je diabetes hebt

De vitamines in fruit zijn mooi meegenomen. Maar wat het gezond maakt is de hoeveelheid vezels. Hoe meer vezels een stuk fruit bevat, hoe gezonder het is. Want hoe voller het je maakt zonder je veel suiker te geven en hoe meer het helpt met het onder controle houden van je bloedsuiker.

Snoep verstandig, eet een appel (en niet meer dan één)

Dat er vezels in fruit zitten wil niet zeggen dat je voortaan alleen nog maar fruit moet eten. Want er zitten ook suikers in. En die twee heffen elkaar niet op.

Als je een kist appels eet krijg je de hoeveelheid suikers binnen van een kist appels. Er zitten vezels in maar hoe meer suiker je binnenkrijgt hoe minder verschil die vezels maken. Stap één om gezond te blijven is om weinig suiker te eten en stap twee is het verhogen van de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt.

Tip!

Minder suiker eten is eenvoudig. Een beetje fruit is prima. Twee stuks per dag en niet meer. Tenzij het om bessen of kleine vruchten gaat. Twee volle handen per dag is dan het maximum.

Sommige vruchten bevatten meer suikers dan anderen. Een appel bevat 13 gram per 100 gram. Een avocado minder dan 2 gram. Voor je suiker is een avocado dus beter.

Je kunt prima een appeltje eten, maar hou het bij één stuk per keer. Dit zou je genoeg moeten opvullen. Heb je meer nodig? Eet dan meer tijdens het avondeten.

En hoe zit het met vezels?

Hoe langer je moet kauwen, hoe meer vezels een vrucht bevat. Een mango bevat anderhalve gram vezel per 100 gram. Blauwe bessen bijna 7,5 gram. Je moet langer kauwen op een blauwe bes dan op mango omdat een mango veel zachter is. Blauwe bessen zijn daarom gezonder.

Hieronder krijg je een lijst met 13 gezonde fruitsoorten. Deze bevatten relatief veel vezels en weinig suiker.


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.

Ik zet hier vruchten in die je kunt eten als snack. Dus geen citroen. Daar zit weinig suiker in en is dus goed als je diabetes hebt. Maar wie lepelt er nou voor de lol een citroen uit?

Daarnaast staan er wat hartige vruchten tussen, zoals kokosnoot. Dit is een prima vervanger van zoet fruit.

Supertip om zo gezond mogelijk te eten

Het is verleidelijk om elke dag hetzelfde te eten. Dat geldt ook voor fruit. Als je frambozen lekker vindt en deze weinig suiker en veel vezels bevatten, waarom dan niet elke dag een schaaltje frambozen?

Simpel:

  • Je eet elke dag frambozen
  • Je hersenen raken eraan gewend
  • Je krijgt zin in meer frambozen door die gewenning
  • Je eet elke dag een beetje meer

Vergelijk dat met dit proces:

  • Je eet elke dag een ander soort fruit
  • Je hersenen raken nooit gewend aan één stuk fruit
  • Je krijgt geen trek rond dat tijdstip omdat je hersenen geen specifieke smaak verwachten
  • Je eet elke dag totdat je vol zit (en dat verandert niet door de gewenning)

Als je elke dag hetzelfde smaakje binnenkrijgt beginnen je hersens naar meer te verlangen. Dat moet je voorkomen. Wissel smaken zoveel mogelijk af zodat je er niet aan gewend raakt en je honger ongeveer gelijk blijft of zelfs afneemt.


#1: Appels

Appels bevatten niet bijster veel vezels. En qua suikers liggen ze relatief hoog: rond de 13 gram per 100 gram. Niet de ideale vrucht vergeleken  met wat er mogelijk is.

Maar ik wil realistisch zijn. Veel mensen houden van appels. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar.

En het is zo'n beetje de eerste vrucht waar mensen aan denken.

Er zijn betere vruchten dan appels en daar vertel ik zo over. Maar een appel is beter dan een chocoladereep.

  • Hou het bij één stuk of twee kleintjes per dag
  • Kies elke keer een andere smaak
  • Ga voor een soort met een dikke schil
  • Kies eerder voor zurig dan zoet

#2: Avocado

Er zit 6,5 gram vezel in avocado en nauwelijks suiker.

En het vult enorm omdat er veel verzadigd vet inzit. Zo'n 15 gram per 100 gram.

Af en toe een avocado als snack zal je goed doen. En het bevat in ieder geval geen suiker.


#3: Blauwe bessen

Deze zijn mijn favoriet. Het liefst vers en anders bevroren. Bevroren blauwe bessen smaken een beetje als mini ijsjes waar je een tijdje op kunt zuigen.

De natuurlijke kleurstoffen (antioxidanten) in blauwe bes zijn goed voor je lijf. Het is dus een uitstekende afwisseling met andere fruitsoorten.

En er zitten relatief veel vezels in: 6,5 gram.


#4: Frambozen

Met 7 gram vezels staat frambozen hoog op mijn lijst. En er zit relatief weinig suiker in, maar 4 gram per 100 gram.

Ook deze zijn koud te verkrijgen uit het vriesvak en lekker om op te zuigen.


#5: Groene onrijpe bananen 

Bananen bevatten relatief weinig vezels en veel suikers als ze rijp zijn. Maar.... wat als je nou bananen eet die niet volledig rijp zijn?

Een banaan die op het randje van rijp is is wat steviger en bevat meer vezels. Niet mijn favoriete vrucht maar wel lekker voor de smaak. Als je dit eens per week eet is het een prima afwisseling. 

De banaan in het plaatje is dus NIET goed. Met groene bananen bedoel ik ook echt groene bananen. Dus niet een hele banaan met hier en daar een vleugje groen.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6: Bosbessen

Deze zijn op hetzelfde niveau als blauwe bessen, inclusief alle voordelen. Ze zijn wel wat kleiner en je moet er dus flink wat stuks van eten om vol te raken.


#7: Kiwi

Hoe zuurder de kiwi, hoe minder suiker. Deze vrucht bevat weinig vezels maar ook niet zoveel suiker als je een wat zurige variant kiest.


#8: Sinaasappel

Met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker maar met 3,5 keer zoveel vezels zijn sinaasappels een gezondere keuze dan kiwi.

Waag het niet deze uit te persen maar eet hem gewoon zo op.

Kwestie van pellen en gaan met die... sinaasappel.


#9: Kokosnoot

Hier zit nauwelijks suiker in. Geraspte kokos is een lekkere snack. De olie is gezond om in te bakken en het water gezond om te drinken. De room en de melk kun je ook gewoon eten en drinken.


#10: Groene mango

Rijpe mango bevat veel suiker en weinig vezels. Dus deze kun je beter laten staan.

Maar groene mango met wat azijn en zout is een veel gegeten snack in Zuid-Amerika. Het is wat zurig en heeft een lekkere bite.

En omdat er minder suiker inzit (omdat de vrucht niet rijp is) is het een prima alternatief voor rijpe mango.


#11: Tomaat

Wist je dat tomaat officieel geen groente is maar een vrucht? En dat deze maar 2,5 gram suiker bevat per 100 gram? Dat is niet veel.

Toen ik jong was sneed mijn moeder altijd wat partjes tomaat als snack. Voor het genezen van diabetes type 2 is dit een ideaal voedingsmiddel vanwege de lage hoeveelheid suiker. Probeer het maar eens.


#12: Olijven

Een lekker vullende snack en dat met de minimale hoeveelheid suiker. Dit is een goede vervanging voor vruchten met meer suiker.

Het helpt ook om van je voorkeur voor zoet af te komen. Hoe minder zoet je eet, hoe minder je eraan gewend raakt en hoe minder behoefte je eraan hebt.


#13: Cranberry

Dit is een vrucht die relatief nieuw is in Nederland. Deze bessen hebben stoffen in zich die ontstekingsremmend werken. Hartstikke gezond dus.

En om de hoeveelheid suikers hoef je het ook niet te laten, met slechts 4 gram per 100 gram. 

Gedroogde cranberries mogen niet omdat ze... gedroogd zijn.

Diabetes type 2 omkeren met fruit?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt. Hier valt óók fruit onder.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: welk fruit eet jij bij diabetes type 2? Welke fruitsoorten probeer je zoveel mogelijk te vermijden? Laat hieronder een reactie achter.

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Jeannine de ruelle - Dierckx jef schreef:

    hallo marloes, hoe zit het met eten van pruimen en nectarinnen

  • Henny Meijnen schreef:

    Geen bananen en mango ook de onrijpe niet. Geen kersen, peren, watermeloen, of andere meloensoort. Geen aardappelen, witte rijst, pasta, witbrood; in plaats hiervan konjac noodles(0 kh), kharm brood. Veel verse groente, eieren(3pw), griekse yoghurt, kefir, enz. Kom je al een heel eind mee.

  • Ron Wijnen schreef:

    Hoeveel suiker zit er in grapefruit? Past grapefruit in het rijtje van gezond fruit?

  • Chanchal Singh schreef:

    zeer waardevol informatie.
    hartelijk dank.

  • Els schreef:

    Ik weet nu dat ik LADA hebt mijn arts noemde het hypoglykemie maar ik vond het heel interessant!Heb er toch weer iets van geleerd

    • Ben Kuiper schreef:

      LADA en een hypoglycemie zijn letterlijk het tegenovergestelde van elkaar. Bij LADA heb je een te HOGE bloedsuiker. Bij hypoglycemie juist een te LAGE. Ik kan mij niet voorstellen dat je arts het zo heeft genoemd.

  • Agnes schreef:

    Ik ben erg dol op rijpe banaan dus daar moet ik even iets tegen doen 🤭

    Vraag: ik verdraag geen rauwe tomaat het is geen intolerantie of allergie maar het valt nooit goed.
    Daarnaast meen ik me te herinneren dat verhitte tomaat iets makkelijker te verteren is, dat ervaar ik ook met soep bijvoorbeeld maar ook ketchup uit de natuurvoedingswinkel, en ook beter werkt preventief tegen kanker.

    Hoe denken jullie over verhitte tomaat?

  • Jacques Janssen schreef:

    PDF E-book in goede orde ontvangen. Veel dank. Ga nu alles doorlezen. Jacques Janssen

  • strubbe schreef:

    goed

  • Dominika schreef:

    Ik begrijp dat ik LADA heb, dus nu heb ik besloten mijn inname koolhydraten wat te verminderen. Maar van de diabetesverpleegkundige mocht ik niet te streng. Nu zie ik hier, dat ik wel sinaasappel mag eten, maar geen mandarijn. Waarom is dat?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Mooi dat je er iets aan probeert te doen. Ik vind de uitspraak van de verpleegkundige alleen wel erg raar. Waarom zou je niet streng mogen zijn? En wat betekent streng überhaupt?

      Zowel sinaasappel als mandarijn zitten op de grens van gezond. Mandarijn is net iets gezonder dan sinaasappel. Vandaar dat die wel mag.

  • Brigitte Ellen Bartels schreef:

    Beste Marloes,

    Ik heb diabetes 2. Heb jullie boek ziektevrijleven eerder al besteld. Maar ik kreeg teveel info in een keer en besloot veel wat daarin in staat heel langzaam tot me te nemen, anders onthoud ik het toch niet. Alles moet in je systeem ingebakken raken door het door en door te begrijpen. Ik ben zo dol op grapefruit. Maar hoorde van velen dat het niet goed is bij bepaalde medicijnen. Weet jij daar iets over. Ik lepel hem graag uit. En doe daar dan een lepeltje No Sugar van Body en Fit over heen om de smaak te versterken. Ik eet het graag als ik dorst heb. Maar is dat ook fruit dat ik mag eten als ik diabetes 2 heb?

    Ik ben overigens zo blij met jullie. Ik leer van jullie pas echt hoe alles in elkaar zit wat Diabetes betreft. Denk maar niet dat een huisarts iets uitlegt. De reguliere gezondheidszorg doet in wezen niets dan medicijnen uitdelen. Vaak zonder zelf te weten hoe het allemaal werkt. Als ze er maar aan verdienen lijkt het soms.

    Vriendelijke groet,

    Brigitte

    • Marloes Schuurman schreef:

      Welk boek bedoel je precies? Wij hebben geen boek wat “ziektevrijleven” heeft. Ziektevrijleven is de naam van ons bedrijf. Ik vermoed dat je onze cursus bedoelt?

      Grapefruit heeft inderdaad invloed op bepaalde enzymen in je lever. Daardoor kan het verwerken van medicijnen door de lever anders verlopen. Hierdoor kun je hogere of lagere spiegels krijgen van dat medicijn.

      Als je een medicijn slikt wat niet samen gaat met grapefruit, dan kun je grapefruit beter ook niet eten.

      Maar als je medicatie voor de rest gewoon samengaat met grapefruit, dan mag je grapefruit gewoon eten.

      Fijn dat je zo blij bent met ons :). Wij zijn blij dat jij ervoor hebt gekozen om je gezondheid te verbeteren!

      • Brigitte Ellen Bartels schreef:

        Dank je wel Marloes.

        Maar hoe weet ik of mijn medicijnen samen gaan met grapefruit?
        Ik gebruik insuline Toujeo, insuline Aspart. Methformine.
        Hydrochloorthiazine, Losartan. Heb ook pas een kuur Diclofenac gebruikt vanwege een enkelontsteking ( overbelast doordat ik te ver liep met mijn hondje), heb ook perifere neuropathie.

        Nee, ik heb de hele cursus besteld hoe diabetes om te keren.
        Ik bedoel jullie uitvoerige cursus.
        Heb ook alle extra boeken. Toetjes boek enz.
        Maar je moet alles inbouwen in je systeem en soms vergeet je dan weer wat.

        Ik ben overigens ook dol op kersen. Maar ik eet er dan slechts een paar als mijn suikerpeil niet hoog is. Want met kersen schiet het omhoog, dus niet echt gezond lijkt me.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dat kun je in de bijsluiter vinden. Als het niet staat vermeld, dan kan het gewoon. Of je kunt even je apotheek bellen met die vraag 🙂

          Maar als ik het mij goed herinner, heeft de medicatie die je gebruikt geen interactie met grapefruit. Dus je kunt het gewoon eten.

          Het kan best kloppen dat je bloedsuiker stijgt van kersen aangezien we in week 1 al aangezien dat je kersen NIET mag eten. Ik zou even de cursus opnieuw doornemen en als je verder vragen hebt ons even een mailtje te sturen.

          • Brigitte Bartels schreef:

            Ach ik eet ze heel zelden. En dan een stuk of 4, meer niet. Dus het valt mee denk ik.
            Ik eet ze ook alleen als ik een laag suikerpeil heb.
            Ik ben geen grote eter. Kan soms alleen in de ochtend en avond eten en soms eet ik dan wat fruit in de middag.

          • Greet schreef:

            Ach kersentijd zo kort, maar zó lekker. Hoeveel per keer?😉

          • Ben Kuiper schreef:

            Laten we zeggen één handjevol per keer? Gewoon een klein schaaltje 🙂

  • Jannie schreef:

    Heb van diëtiste te horen gekregen dat ik last heb van insulineresistentie. Wil dit nu zeggen dat ik debetici 2 heb of ga krijgen?
    Mijn vetgehalte gaat steeds meer omhoog.
    Door erge vermoeidheid door een slaapstoornis en daarbij OSAS erg hongerig en pak dan de verkeerde koolhydraten.
    Goede tips, dank je!
    Graag je antwoord op heb ik nu debetici 2. Of moet ik een bloedonderzoek laten doen?
    Hartelijk dank alvast!

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hoe is Insuline Resistentie precies bepaald? Daar is namelijk geen meting voor en het is ook niet zo zwart-wit als jij het omschrijft. Je diëtiste weet helaas niet waar ze het over heeft als ik het zo hoor. Al helemaal niet als ze hiervoor geen test heeft uitgevoerd.

      Insulinegevoeligheid is als een wipwap: deze wordt beter als je gezonder eet en slechter als je ongezonder eet. Het is dus niet zo zwart-wit als veel mensen denken. Je kunt eigenlijk ook nooit zeggen dat je ‘insuline ongevoelig’ bent. Zoiets bestaat niet echt.

      Als je wilt weten of je diabetes type 2 hebt, dan moet je simpelweg je bloedsuiker (laten) meten :). Dan heb je heel snel antwoord op je vraag.

  • Astrid schreef:

    Wat een goed advies, ga er zeker iets mee doen.. dankjewel

  • M.G. Kruiger schreef:

    Wat een ontdekking !!
    Het is idd. een ontdekkingstocht, het lezen van al deze tips.
    De volgende stap is, maak het je eigen!!

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zeker! Houd dit enthousiasme vast en gebruik de informatie op onze website om je gezondheid te beteren 🙂

  • Veronie schreef:

    Interessant,,,duidelijk artikel…Toevallig deed ik het al goed.
    Ik heb hormoontherapie.Misschien daarom verhoogde suiker laatste maanden.

  • Anna de Vries schreef:

    Zeer informatief. Het leert me dat een aantal fruitsoorten niet zo goed voor me zijn als ik dacht.

  • Bruno schreef:

    Dankjewel, uitermate informatief. Ik ga er wat mee doen!

  • Jos schreef:

    Ben benieuwd

  • J.ereiraP schreef:

    Eten:
    Blauwe bessen, appels bananen
    Vermijden:
    Sinasappelsap
    Druiven

  • Ellen Hauwert schreef:

    Moet wennen..insuline spuiten en foe hier veel kennis op dankje

  • Ingrid schreef:

    Jaren geleden heb ik vernomen dat tomaat gepeld en de pitjes eruit gedaan moeten worden , verzuurd anders je bloed . Daar wij geen zuiderse mensen zijn is het af te raden om in de winter veel tomaat te eten .
    Ik ben zeer tevreden over jullie cursus , en boeken , ben al een boel medicatie minder en liefst 42 kg lichter , terwijl ik als hartpatiënt geen 2 l water mag drinken , en ook niet veel eiwitten mag eten om in ketose te geraken .

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik heb geen idee waar je dit hebt gelezen maar ik vrees dat het klinkklare onzin is. Je kunt gewoon tomaat eten met alles erop en eraan.

  • Nataly schreef:

    Ik wil wat gezonder eten ondat ik diabetes type2 heeft

  • Super geschreven ,ben heel blij met alle informatie.
    Ik zit bij je tegen diabetes aan en kan dus jou adviezen uit proberen. TOP.
    .

  • menig schreef:

    lieve marloes ik vind het geweldig om zo iets te mogen lezen en hoe je aan diabetes type vrij te leven want zo een ziekte heb ik en ik wil gezond eten en leven,bedankt voor alles en gaat 100/voor .
    groetjes

  • annette hermens schreef:

    Vorig jaar glucose 6,9. Huisarts schreef meth. voor, nu glucose 9.2, heb vorig jaar alle boeken bij u gekocht … ben 3 maanden zeer precies geweest, glucose hoger …

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te horen. Echter is het hebben van kookboeken niet de sleutel tot succes. Dat is onze cursus.

      De boeken zijn hooguit een aanvulling voor de mensen die recepten willen als inspiratie. De kookboeken geven je voorbeelden van gezond eten maar je weet nog steeds niet WAAROM dit eten nou zo gezond is. En belangrijker nog, je weet niet wat de ongezonde dingen zijn die jij nu nog steeds eet.

      De cursus is inhoudelijk niet te vergelijken met de boeken eerlijk gezegd.

    • Edith schreef:

      gooi het gevraagde bedrag er tegenaan, desnoods in delen, en ga aan de cursus beginnen! Het geld haal je er dubbel en dwars uit!! Als je je gezondheid al kunt kopen, start je HIER….

  • W.buttner schreef:

    Goeden uitleg nu weet ik waar minder suikers in zitten

  • Anita Lagcher schreef:

    Erg veel formatie 15 druiven kiwi

  • Gerda de Vries Dekker schreef:

    Is een kleine mandarijn goed ?

  • dave guthman schreef:

    Is berkenhout of xyltol een betere suikervervanger dan aspartaam?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Beter vanuit wat precies? Dan kan ik beter antwoord op je vraag geven. Je vraag insinueert ook dat er ‘iets’ niet goed zou zijn aan aspartaam 🙂

      • dave guthman schreef:

        Ik gebruik altijd aspartaam, maar dat is niet natuurlijk. Berkenhout wel. Dus vraag ik mij af wat nou beter is.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dat is natuurlijk is maakt het niet automatisch beter. Honing is ook natuurlijk maar daar krijg je 100% diabetes type 2 van. De zoetstof in berkenhout is Xylitol. Dat is een suikeralcohol. Dit is niet ideaal als zoetstof maar mag wel. Echter weet ik niet of de berkenhout die jij wilt gebruiken voor 100% uit xylitol bestaat of dat het gemengd is met andere dingen. Graag even een mailtje sturen met de voedingswaarden zodat ik er iets over kan zeggen.

  • Els Jochems schreef:

    Bedankt voor deze goede informatie!
    Bij mij is begin maart Diabetes type 2 geconstateerd.
    Heb op internet gezocht naar goede informatie mbt voeding maar sprak mij allemaal niet aan . Tot ik deze site ontdekte , ben heel blij met deze juiste informatie.

  • Jamie schreef:

    Augurken zijn ook lekker als snack

  • Jutta Gloger schreef:

    Ben dankbaar voor alle tipp’s ivm diabetes 2👍❤️

  • Nao i schreef:

    Hoi, wat een helder geschreven informatie, dank je wel! Het is allemaal heel logisch eigenlijk. Wij hebben een Japanse wijnbes struik in de tuin. Die geeft zomers een tijd lang prachtige vruchtjes. Als ik het zo lees, zal het qua suiker en vezels ergens tussen de blauwe bes en de frambozen in zitten. Ik eet deze vruchten in het seizoen dan wel vaak, maar alleen gedurende het seizoen. Ik combineer ze met bv amandelmeel pannenkoekjes. Gewoon vers er op. Heerlijk!

  • Ron niemans schreef:

    wij eten 3xpw een hellofresh maaltijd
    zijn deze gezonder dan gewoon eten

  • Soemo schreef:

    Hallo.
    Maag ik s’morgens een paar blauwe bessen met HAvermout eten

  • Rosa Maenhout schreef:

    eet elke dag iets van fruit,meestal ’s morgens een sinaasappel en ‘smiddags een appel,blauwe bessen of een gele kiwi.Kijk ook naar het aanbod per seizoen.In de zomer aardbeien,rode bessen, blauwe bessen,frambozen.

  • Bert van krieken schreef:

    Hi Marloes, ben blij te zien dat steeds meer mensen jullie cursus volgen, en niet meer hoeven te spuiten en afvallen.
    geweldig!

  • Patrick schreef:

    Heb een bakje Griekse kiwis gekocht, deze zijn hard en zurig en blijken precies niet rijp te worden zoals de Australische groene en gele kiwi.
    Blauwe bessen (heb ik mijn tuin staan) zijn mijn favoriete besses 😉 Heerlijk met room (LOL)
    Frambozen (ook in de tuin)
    Braambessen (ook in de tuin)
    Vijgen (ook in de tuin)
    Kersen (2 bomen) nee dat gaat niet op mijn verboden lijstje : dat is mijn snoepje !
    Appels :Granny Smith is een zure die ik graag eet, en een bruin-gele oerappel (Belgische) die zoeter is.
    Appelsienen : at ik vroege liever vers geperst dus niet…
    Mango was wel een favoriet lekker vers van de boom in Azië met goed vast vlees, dus niet de super rijpe versie die stukken zoeten is 😉
    Avocado is ook een stuk favoriet fruit …. alleen in België duur en klein.
    Banaan : ook een favoriet om het maaltijd te vervangen ook als ie onrijp is. Met melk en Kaneel is dat superlekkere zelfgemaakte smoothie!
    Stevia mijd ik als de pest zoals ALLE suikervervangers ZEER ongezond.
    Nog liever rietsuiker. Van bietsuiker is veel ongezonder.
    Kokosnoot is reeds een aantal jaar mijn favoriet om mee te bakken: geeft een heerlijke milde kokosmaak aan mijn gerechten als olie.
    Tomaat gebakken met ui of in olie en azijn met sjalotjes.
    All time favoriet : Olijven zwart of groen met voorkeur voor zwart.
    De Cavaillon als ie nog vast is (1/2 per keer)
    Watermeloen, goed maar zoveel….
    PS. ZIjn er problemen met KRUIDEN ?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goed bezig hoor! Mijn complimenten. Ik weet niet zo goed waar je vandaan haalt dat stevia ongezond is. Volgens mij is er nog nooit een onderzoek geweest dat die heeft aangetoond :). Rietsuiker is zeker niet gezond ben ik bang. Kruiden mag je zoveel gebruiken als je zelf wilt.

  • Aloysius Simons schreef:

    Dit was leerzaam,maar wat is u mening over vruchten ,kruisbessen -rodebessen-zwartebessen
    hoeveel suiker bevatten ze

  • Henny Siglé schreef:

    Ben net als Cor Bulsing benieuwd naar aardbeien want die eet ik in de zomer elke dag zo’n stuk of 5 a 6.

  • Damian schreef:

    Mijn opmerking over kaki fruit is 8 januari 2019 al beantwoord. Als het zo slecht is, vind ik dat dit gewoon op de snoepafdeling moeten worden verkocht! Tegen kersen kon ik ook nooit nee zeggen en die vind ik inderdaad zoeter smaken dan limonade! Laatste keer geweest. Nu wil ik wel een ding weten: hoe zit het dan met die talloze informatie op internet dat kersen, mango’s, ananassen, kaki’s -noem maar op- goed zijn tegen kanker, hoge bloeddruk, immuniteit verhoging, gezichtsvermogen en weet ik wat ze allemaal vermelden. Ik vind het bijzonder als ene pagina weet te melden dat kaki’s goed zijn tegen diabetes.. ja nb als het zulke hoeveelheden suiker bevat.

  • Damian schreef:

    Ik wilde weten hoeveel suiker er in een kaki (sharon fruit of persimons) zit en kwam op deze pagina terecht. Het smaakte zo zoet als gekonfijt fruit en dat kon nooit gezond wezen dacht ik zo. Verdraaid nu lees ik dit weer net nu ik er een paar heb opgegeten.

    Volgens mijn theorie is fruit overbodig. We eten het veelal als het al (over)rijp is en alleen de mooiste stukken en zoetste oogst haalt de verkoop. Ik heb ervaring met fruitverkoop in Japan waar fruit als “soeveniers” worden gekweekt en verkocht. Zo’n beroemde Yubari meloen is mierzoet en smaakt naar een kilo jelly beans.

    Ik maak me zorgen over fruit verkoop in Nederland, maar ook om mijn moeder die gevoelig is voor diabetes en geregeld mandarijnen en peren eet. De peren moeten hard zijn (minder suiker), maar de mandarijntjes moeten zoet smaken.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Fruit is eigenlijk ook overbodig. Niemand heeft het ‘nodig’. Je kunt beter groenten eten dan fruit. Daar zitten minder negatieve effecten aan verboden in vergelijking met fruit in mijn optiek.

  • Adrie Steenbergen van der Wind schreef:

    Ik ben gek op manderijnen mag ik die wel?

  • Cor Bulsing schreef:

    hoor eigenlijk niets over aardbeien?
    bijv in volle yoghurt.
    kunnen die wel?

  • c.van Ravesteijn schreef:

    Mag ik nasi-goreng en mihoen kip eten?

  • Anja schreef:

    Ha Marloes, is het eten van vers fruit met volle yoghurt en havermout een goede combinatie?

  • Ton schreef:

    Hallo Marloes .
    Mijn fruit gebruik is als volgt.
    4 appels per week
    4 mandarijntjes per week
    1 grote sinaasappel per week en meestal 2 peren , waarvan ik vandaag of morgen de laatste eet omdat ik de peer niet tegenkom als goed fruit en ik geen eten weggooi want dat heb zo niet geleerd , dat was een doodzonde .
    Gr.Ton

  • Antonia Carrillo Garcia schreef:

    Kan ik een grapefruit eten per dag met mijn diabetes mellitus 2 ?? En hoeveel mandarijnen per dag?? Mvg. Carry

    • Marloes Schuurman schreef:

      Grapefruit mag prima. 2 -3 stuks fruit per dag kun je als een gezonde richtlijn zien.

      • J.H.Dumfries schreef:

        Lieve Marloes,
        Als hartpatiënt moet ik Simvastatine dagelijks innemen.
        Hierbij mag geen Grapefruit etc GEBRUIKT WORDEN.Hoe zit het dan dat grapefruit mag? Gaarne een reactie.

        Johan Dumfries

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dit artikel gaat specifiek voor fruit soorten die goed zijn voor de bloedsuiker. Als jij geen grapefruit mag hebben vanwege de simvastatine, dan zou ik dat ook niet eten 🙂

      • Riet schreef:

        Als men atorvastine tabletten gebruikt, wordt het eten van grapefruit sterk ontraden

  • Nedim schreef:

    begrijp er niets meer van..!!! waarom werd er gezegd dat ik geen sinasappel, watermeloen, grapfruit en ook maar een enkel appel per dag mag eten. ik heb diabetes 2

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen idee wat andere mensen zeggen. Er is VEEL slechte informatie op het internet te vinden. Veel mensen claimen veel dingen die totaal niet kloppen. We adviseren je om de juiste partijen te vinden die de juiste informatie aanleveren.

      • Riet schreef:

        Sinaasappel en bananen heb ik lang niet meer gegeten. Beiden bevatten erg veel suiker. Heb altijd gehoord, dat er de minste suiker zit in kiwi.

  • Ida schreef:

    hoeveel suikers bevatten lychees, grote verse dadels en die mooie oranje kaki vruchten ?

  • Willem schreef:

    Sinaasappels zijn ok, lees ik. Met mate. Zijn (grote) mandarijnen ook ok? Een mandarijn is gemakkelijker mee te nemen en te pellen.

  • Peter schreef:

    Diabetesvrij komt bij mij niet in de mailbox ook niet in spam of elders

  • Mariëtte schreef:

    En hoe zit het met bv watermeloen?

  • Ingrid schreef:

    Zijn pruimen ook goed? Op de verpakking staat altijd dat er veel vezels in zitten.

  • d.van der birgh schreef:

    Kiwi en blaauwe bessen eens per week een banaan is dit oke

  • >
    Send this to a friend