Heb je diabetes type 2 en wil je weten of je kiwi mag eten? In dit artikel leg ik uit of een kiwi gezond is bij suikerziekte of niet.
Een kiwi bevat immers relatief veel fructose en dat kan tricky zijn als je diabetes hebt. Sommige fruitsoorten kun je prima eten, terwijl andere ronduit risicovol zijn voor je bloedsuiker. Lees verder voor de uitleg en het antwoord!
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Hoe gezond is kiwi bij suikerziekte?
Als je diabetes type 2 hebt wil je altijd op je suikerinname letten. Ook als het gaat om fruitsuikers (fructose) die je in fruit terugvindt. Veel mensen hebben het idee dat, als een product alleen ‘natuurlijke’ suikers bevat, het geen probleem is om te consumeren.
Helaas is niets minder waar. Iedere soort suiker wordt in de lever omgezet naar glucosedeeltjes; die vervolgens je bloed betreden. En daarmee zal je bloedsuikerspiegel stijgen.
Dus wat dat aangaat maakt het niet veel uit. Er zit soms nog wel wat verschil in de manier van hoe het wordt opgenomen, maar uiteindelijk wordt alles ontleed tot glucose.
Wat echter wel uitmaakt is of een product voldoende vezels bevat. Vezels vertragen immers de opname van koolhydraten/suikers waardoor je bloedsuiker minder snel stijgt. En dat is voor als je diabetes type 2 hebt erg belangrijk.
Doel van dit artikel
Een kiwi heeft relatief veel suikers. Maar hoe zit het met de vezels? Daarnaast zit er ook nog verschillen tussen de groene kiwi en gele/gold kiwi. En ook hoe rijp de kiwi is! Hier lees je of een kiwi gezond is bij diabetes type 2.
Mag je kiwi eten bij diabetes?
Het antwoord is; soms wel, soms niet. Het ligt er maar net aan welke kiwi je kiest en hoe rijp die is. Een groene kiwi die nog niet helemaal rijp is mag je zeker eten.
Met 10 gram fruitsuiker per 100 gram en 2,5 gram vezels is een groene kiwi geschikt bij diabetes. Eet bij voorkeur dus wel een onrijpe kiwi, want dan bevat het meer vezels en minder suiker. En dat proef je ook, omdat het wat zuurder is dan een rijpe kiwi.
Tijdens het rijpingsproces worden de vezels omgezet naar snelle suikers. En dat wil je als je diabetes hebt voorkomen.
Een gold (gele) kiwi kun je echter beter niet eten. Die bevat enerzijds meer fructose en anderzijds minder vezels. Die verhoudingen liggen te ver uit elkaar en zijn daarom niet gezond bij suikerziekte.
Maar een groene kiwi is zeker wel gezond bij diabetes. Sommige mensen zien deze kiwi zelfs als superfood omdat het barst van de gezonde stofjes. Zo bevat het meer vitamine C dan aardbeien en sinaasappels. En je vindt er tal van andere micronutriënten in terug.
Een teveel aan fruit is niet ideaal bij diabetes
Ook al mag je als diabeet best een kiwi eten; en ik kan dit ook zeker aanraden gezien hoe gezond dit fruit is. Toch wil je het bij maximaal 2 per dag houden. Een kiwi bevat relatief veel suiker, vooral als je het vergelijkt met andere gezonde fruitsoorten zoals frambozen en bramen. Te veel daarvan binnenkrijgen is niet aan te raden.
Ongezonde producten met kiwi
Goed, een verse groene kiwi mag je dus prima hebben bij diabetes. Maar hoe zit het met de producten waar kiwi in verwerkt is?
Vruchtensap of smoothies met kiwi
Hier gaan nog steeds veel mensen de fout in. Ze hebben het idee dat vruchtensappen en smoothies uit de supermarkt gezond zijn. “Want ze bevatten gezond fruit en alleen maar natuurlijke suikers; dus dan zullen ze wel gezond zijn.”
Uit een onderzoek blijkt echter dat vruchtensap nog slechter is dan frisdrank. Als je regelmatig vruchtensap drinkt dan is dat een aanslag op je gezondheid.
Dit geldt dus ook voor de vruchtensappen en smoothies (met kiwi) uit de supermarkt. Deze wil je - of je nu diabetes hebt of niet - volledig vermijden. Waarom deze producten zo slecht zijn heeft meerdere redenen:
Als je gezond bent is dat al niet gezond, laat staan als je diabetes hebt. Dit soort producten zijn een aanslag voor je bloedsuikerspiegel.
Vruchtenyoghurt, vruchtenkwark of (zuivel)drink met kiwi
Als je normale yoghurt of kwark maar saai vindt, dan is er een grote kans dat je kiest voor een zoete variant, zoals vruchtenyoghurt of zuiveldrankjes. Ook hiervan zien veel mensen het gevaar niet in.
Het klinkt misschien overdreven, maar dergelijke producten wil je koste wat kost vermijden. Die suikerblokjes die erin zitten mogen wat mij betreft niet eens vruchten meer genoemd worden. Want door het fabrieksproces blijft er weinig meer over van wat het werkelijk was toen het net geoogst was.
Een mooi, gezond stuk fruit.
Pas op
Daarnaast voegen fabrikanten aan deze zoete zuivelproducten vaak extra suiker toe. Met een klein schaaltje vruchtenyoghurt krijg je zo in één keer veel te veel suikers binnen. Melksuiker, fruitsuiker en toegevoegde suikers. Zonder een grammetje vezel!
Een 'goed' voorbeeld hiervan is de Activia Drinkyoghurt kiwi & aardbei met “maar liefst” 0,6% kiwi. Er zit nog meer toegevoegd suiker in dan fruit. En dit is slechts één van de vele voorbeelden.
Laat je niet misleiden door de verleidelijke verpakking die “ik ben super gezond” wil uitstralen. Want daar klopt niets van. Dergelijke producten zijn een ramp voor je bloedsuiker en daarom zeg ik, laat ze links liggen.
Het beste is om zelf vruchtenkwark te maken. Naturel kwark met stukjes gesneden fruit, zoals kiwi, en eventueel wat noten er doorheen. Dat is wél gezond!
Kiwi is prima om te eten bij diabetes type 2!
Kiwi mag je gewoon eten bij diabetes. Gelukkig zijn er honderden dingen die je gewoon kunt blijven eten bij suikerziekte.
Wanneer je besluit gezonder te gaan eten, kun je heel veel dingen bereiken qua bloedsuiker verbeteringen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij kiwi bij diabetes? Wat eet jij nog meer als fruit? Laat hieronder een reactie achter
Ik wil heel graag E. book ik heb hem aan gevraagd maar ik heb hem nog steeds niets gekregen en ik heb ook in mijn spam gekeken
Dat klopt. Ik zie dat je hem in het verleden al eens hebt gekregen. Als je zoekt op “Diabetesvrij Geheim” in je e-mails, zul je hem vinden. Of stuur ons even een mailtje.
Graag ontvang ik het E-book van u.
Ik zie dat je het al hebt gekregen in het verleden. Als je zoekt op “Diabetesvrij Geheim” in je inbox, dan kun je het vinden. Je mag ons ook even een mailtje sturen om het nogmaals te krijgen. Dat kan naar [email protected]