Hoge Bloedsuiker In De Ochtend? Verklaring + 5 Gezonde Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
hoge bloedsuiker in de ochtend

Een hoge bloedsuiker in de ochtend kan even schrikken zijn.

Voor je gevoel heb je de avond ervoor niets verkeerd gedaan en toch is je bloedsuiker nuchter hoger dan niet nuchter. Hoe kan dit?

In dit artikel leer je wat de verklaring hiervoor is en leer je ook wat het zogenaamde dageraad fenomeen is. Daarnaast leer je 5 tips om je bloedsuiker te verbeteren.

More...

Hoge bloedsuiker in de ochtend? Ontdek hier waarom

Een hoge bloedsuikerspiegel in de ochtend kan verschillende redenen hebben. Hoewel voeding en je medicatie zeker een verklaring hiervoor kan zijn...

...speelt er in 9 van de 10 gevallen iets heel anders.

Dit "9 van de 10 gevallen" fenomeen verklaart waarom je na het opstaan een hoge bloedsuiker hebt. Deze waarde is vaak hoger dan de waarde VOORDAT je naar bed ging.

En dat is gek.

Want hoe kan de bloedsuikerspiegel stijgen als je tijdens je slaap helemaal niets hebt gegeten?

Natuurlijk zou het theoretisch kunnen komen door je avondeten voor het slapen. Maar dan zou je een hoge bloedsuiker ook voor het slapen moeten kunnen zien.

Doel van dit artikel

De verklaring voor dit fenomeen is het dageraad fenomeen. Dat is wat ik je ga leren in dit artikel. Er is eigenlijk geen symptoom van dit fenomeen waaraan je het kunt herkennen en de enige manier om erachter te komen, is door je bloedsuiker in de ochtend te meten.


Wat is het dageraad fenomeen bij diabetes type 2?

Het dageraad fenomeen (dawn phenomenon in het Engels) komt zowel bij type 1 en type 2 voor. Onderzoekers denken dat maar liefst 25 tot 50% van de type 1 patiënten hier last van hebben.

Om je uit te leggen wat dit fenomeen precies is, is het handig om bij de lever te beginnen:

De lever

De lever heeft verschillende functies in het lichaam. Hoewel het voornamelijk je lichaam zuivert van giftige stoffen, is het ook betrokken bij de (indirecte) energievoorziening van je lichaam.

In je lever worden namelijk overtollige suikers opgeslagen als glycogeen. Glycogeen wordt gebruikt wanneer je lichaam suiker nodig heeft maar het op dat moment niet uit je bloedbaan kan halen.

Dan wordt de glycogeen omgezet tot glucose en is je lichaam weer voorzien van energie. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het sporten.

In je slaap heeft je lichaam natuurlijk ook energie nodig. En aangezien je gedurende je slaap 6 tot 8 uren lang niet eet, moet de energie 'ergens' vandaan komen. In dit geval je lever dus.

Je levert zet dat glycogeen om in suikers waardoor je lichaam (vooral je brein) de energie kan krijgen die het nodig heeft. Dit proces wordt homeostase genoemd en hierbij zijn zogenaamde contraregulerende hormonen betrokken.

Contraregulerende hormonen

Een hoge bloedsuiker in de ochtend ontstaat doordat je lever in de nacht contraregulerende hormonen aanmaakt. Dit is een mengsel van verschillende hormonen:

Glucagon, adrenaline en cortisol

Samen werken ze het effect van insuline tegen: ze zorgen ervoor dat je ongevoeliger wordt voor insuline en er meer suikers uit je lever vrijkomen.

Dit is waarom je nuchtere bloedsuikerspiegel in de nacht stijgt. Het spreekt dan ook voor zich dat je dit effect niet kunt behandelen. Het is een natuurlijk fenomeen van het menselijk lichaam.

Ook gezonde mensen ervaren dit namelijk. Het is een evolutionair mechanisme waarmee je lichaam zichzelf altijd van energie kan voorzien. Ook als je in dromenland ligt. Hoewel je lichaam het dus goed bedoelt, schrik jij wel elke ochtend van een te hoge bloedsuikerspiegel.

Is het misschien het somogyi effect?

Een andere verklaring voor een hoge bloedsuiker in de ochtend is het zogenaamde somogyi effect. Ook dit geeft een hoge bloedsuiker in de ochtend, maar de oorzaak is heel anders. Dit effect speelt op wanneer je een hypo in je slaap krijgt.

Hierdoor schrikt je lichaam en gaat het veel suiker vrijmaken uit de lever om de hypo op te lossen. Het somogyi effect is te herkennen doordat je niet alleen met een hoge bloedsuikerspiegel wakker wordt maar vaak ben je moe, heb je hoofdpijn en is je kussen bezweet.


Is een hoge bloedsuiker in de ochtend gevaarlijk?

In principe is het dageraad fenomeen geen probleem. Het is een natuurlijk fenomeen wat ook gezonde mensen ervaren. ECHTER is het niet gezond om hele hoge bloedsuikerspiegel te hebben in de ochtend.

Heb je wel een hoge bloedsuiker in de ochtend die in de loop van de dag veel lager wordt? Dan is je eetpatroon in 95% van geval de reden dat het veel te hoog is.

Als je insulinegevoeligheid al slecht is en je dieet niet optimaal is, zal je met een relatief hoge bloedsuiker naar bed gaan en zullen de contraregulerende hormonen een nog sterker effect op je lichaam hebben. Dit verklaart je hoge bloedsuiker in de ochtend.

Met een gezond diabetes dieet kun jij je dageraad fenomeen vrijwel oplossen. Sterker nog, het is zelf mogelijk om je diabetes type 2 volledig om te keren als jij bereidt bent om je eetpatroon aan te passen.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Hoe je met gezond eten je hoge bloedsuiker in de ochtend kunt verlagen

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, wordt diabetes type 2 bij zo'n 95% van de mensen veroorzaakt door een ongezond(er) eetpatroon.

En dit eetpatroon draagt ook bij aan een hoge bloedsuiker in de ochtend. Om het dageraad fenomeen zoveel mogelijk te behandelen en op te lossen, is het verstandig om je eetpatroon aan te passen.

Hieronder geef ik je 5 simpele tips waarmee je veel vooruitgang kunt boeken wat betref je eetpatroon.

#1 Vermijd ongezonde suikerrijke dranken

Ik geloof in het "vrijheid, blijheid" motto. Daarom zou ik ook niet snel iets willen verbieden.

Maar er is één categorie voeding die echt geen toegevoegde waard heeft in je eetpatroon. Sterker nog, het heeft zelfs alleen maar nadelen. En dat zijn suikerrijke dranken.

De grootste boosdoeners zijn:

 • Frisdranken
 • Vruchtensappen
 • Yoghurtdrink
 • Ice tea
 • Zoete alcoholische dranken

Deze dranken zijn een aanslag op je alvleesklier.

Omdat ze vezelarm zijn, komen de suiker veel te snel in je bloedbaan terecht.

Hierdoor moet je pancreas overuren draaien om genoeg insuline aan te maken.

Het beste is om NOOIT deze suikerrijke dranken te drinken. 

Wees maar niet bang dat je hierdoor niets kunt drinken. Hier kun je verschillende suikervrije dranken leren.


#2 Vermijd ongezonde koolhydraten

Veel mensen die onze website bezoeken denken (helaas) dat het vermijden van koolhydraten gezond en goed is.

Natuurlijk zal je bloedsuiker enorm verbeteren als jij geen pasta, pizza en patat eet...

...maar dat betekent NIET dat alle koolhydraten even ongezond zijn.

De hoeveelheid suikers en koolhydraten in een product zeggen niets. Fruit kan veel suikers bevatten. Maar omdat het ook vezels bevat, is het een stuk gezonder dan een wit bolletje.

Na suikerrijke dranken links laten liggen, is het beste wat je kunt doen het links laten liggen van ongezonde koolhydraatbronnen.

Vooral pasta, brood, rijst, aardappelen, pizza en andere deegwaren zijn ongezond.

 • Wit brood kun je vervangen door koolhydraatarm brood. Maar havermout is beter
 • Deegwaren kun je vervangen door fruit
 • Pasta & rijst kun je vervangen door bonen en/of groenten
 • Toetjes kun je vervangen door volle naturel yoghurt en kwark. Of fruit.

#3 Kies gezonde groenten

Zoals ik eerder al zei:

Koolhydraten zijn het probleem niet. Ongezonde koolhydraten zijn het probleem.

En de beste manier om gezonde koolhydraten binnen te krijgen, is door gezonde groenten te eten.

En om eerlijk te zijn, zijn alle groenten gezond... behalve (zoete) aardappelen.

Voor de rest kun je letterlijk eten wat je wilt qua groenten. Maar dat je alles kunt eten betekent niet dat alles even gezond is. 

Mijn favoriete groenten zijn:

 • Bonen
 • Broccoli
 • Bloemkool

Dit zijn tevens ook de gezondste groenten die je kunt eten. Dat komt omdat ze veel vezels, relatief weinig koolhydraten en veel antioxidanten bevatten. Ideaal als je diabetes type 2 wilt voorkomen en genezen.


#4 Eet meer gezonde vetten

Vetten worden als ongezond gezien door vele instanties. Ook bij diabetes type 2 worden ze enorm afgeraden.

Maar er heeft nog nooit iemand diabetes type 2 ontwikkeld door alleen maar gezonde vetten te eten. Onderzoek laat zelfs zien dat vetten GEEN negatief effect op je bloedsuikerspiegel hebben.

Sterker nog, als je koolhydraten eet in combinatie met vetten, zal je bloedsuikerspiegel zelfs minder snel stijgen.

Eén van de eerste dingen die cursisten in onze Diabetes Omkeren Methode cursus doen is meer gezonde vetten eten. En zodra ze dit doen merken ze op dat:

 • Hun bloedsuikerspiegel lager wordt
 • Ze voller zitten
 • Het eten lekkerder smaakt

Al met al genoeg redenen om meer gezonde vetten te eten.

Maar waar haal je die gezonde vetten precies uit? Dat is een goede vraag!

Denk voor gezonde vetten vooral aan:

Bronnen voor gezonde vetten
 • 48+ kaas
 • Noten - smeer pindakaas op je brood
 • Volle zuivelproducten (zonder smaakjes)
 • Gebruik meer olijfolie en roomboter
 • Vette vis
 • Vettigste stuk vlees van een dier (vermijd mager vlees)

Hoe vetter je kunt eten, hoe beter dit is.

Natuurlijk moet je ongezonde vetbronnen zoals mayonaise vermijden. Wanneer ik het over vet eten heb, heb ik het over producten die van nature in de natuur voorkomen. En niet over producten die in een fabriek gemaakt moet worden.


#5 Kies de juiste tussendoortjes

Persoonlijk heb ik niets met tussendoortjes.

Ik heb er persoonlijk ook niets tegen.

Maar het probleem van tussendoortjes, is dat er relatief weinig gezonde keuzes zijn. Hierdoor beland je al snel bij koekjes, chips, snoep en andere zoete producten die je niet vullen....

...maar je bloedsuiker wel verhogen. Vooral in de avond. En dat is natuurlijk niet handig als je een hoge bloedsuiker in de ochtend wilt voorkomen.

Daarom kun je het beter bij deze tussendoortjes houden:

 • Noten (zoals walnoten, cashewnoten of pinda's)
 • Avocado
 • Groenten (stuk komkommer, snoeptomaatjes of snoeppaprika's)
 • Fruit
 • Kaas
 • Vleeswaren
 • Gekookt eitje

Verschil moet er wezen

Hoewel het bovenstaande natuurlijk niet even lekker is als een Ligakoekje of iets anders waar je bloedsuiker van stijgt...

Zal het wel bijdragen aan het omkeren van je diabetes type 2.

Het Diabetesvrij Geheim

Niet alleen kun je met een gezonde levensstijl je hoge bloedsuiker in de ochtend verbeteren, je kunt zelf je suikerziekte compleet verbeteren.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Is jouw nuchtere bloedsuiker hoger dan je niet nuchter bloedsuiker? Wat doe jij om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verbeteren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Wil schreef:

  Hoi, ik worstelde echt al een tijdje met mijn nuchtere bloedsuiker van 7 , terwijl ik na ontbijt en lunch vaak daar onder zit met bv 6.4.
  Ik moest van mijn huisarts medicijnen slikken maar ben daar mee gestopt omdat ik er echt doodziek van werd, maar heb wel een naar gevoel daarbij want diabetes 2 is niet goed … ik eet heel gezond en drink alleen water , thee en koffie. Beweeg best wel heb geen ernstig overgewicht .Wat ben ik blij met je artikel, ik hoef mij dus echt geen zorgen te maken.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Geen dank :). Uiteindelijk is je HbA1c waarde de meest betrouwbare waarde om aan te geve of je wel of geen diabetes type 2 hebt. De vingerprikjes zijn hooguit schattingen om na te gaan hoe de bloedsuiker is. Ze zijn eigenlijk alleen betrouwbaar bij mensen met zeer hoge bloedsuiker.

   • Wil schreef:

    Mijn HbA1c schommelt tussen de 38 en 42.
    Maar omdat ik 2 stents in mijn linkerkransslagader heb moet ik volgens “ protocol” aan de metformine ( waar ik dus heel ziek van ben geweest) en het niet meer wil gebruiken.

    • Marloes Schuurman schreef:

     Dat is heel goed. Alles onder de 42 is namelijk diabetesvrij :). Bij die waarden zou ik metformine ook niet aanraden. Vooral niet als jij je er belabberd bij voelt.

 • Jeanette Lap schreef:

  Hoi Marloes,

  Bedankt voor je tips. Ik vond het al zo gek dat mijn bloedsuikerwaardes zo hoog waren, ik weet nu de reden. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen.

  Groetjes Jeanette

  • Ben Kuiper schreef:

   Het is voor veel mensen inderdaad een verademing om de verklaring te lezen. Vaak geven ze zichzelf namelijk de schuld. En dat is nergens voor nodig.

 • Marjolein schreef:

  Hallo,
  Ik heb diabetes type 2. Mijn nuchtere waarde ‘s morgens gaat langzaam omhoog. 11.2 is het nu. Ik eet gezond en beweeg veel maar heb veel stress en verdriet. Mijn gemiddelde suiker van 3 maanden was 44.
  Wat moet ik doen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Helaas kun je niets aan een hoge ochtend waarde doen en gelukkig blijkt het uit onderzoek vrijwel geen effect op je gezondheid te hebben. Het is dan wel van belang om je reguliere waarden gezond te houden. Een waarde van 44 is zeker niet verkeerd maar het liefst zit je op 42 of lager. Het enige wat je kunt doen is optimaal gezond eten. Je kunt ons een mailtje sturen met je eet- en drinkpatroon en dan kunnen we kijken of er verbeteringen mogelijk zijn 🙂

 • Brandy Timmer schreef:

  Ik heb sinds 6 nov vorig jaar diabetes type 2.
  Ik ben al 25kg afgevallen door volledig gezond te gaan eten.
  Ik houd mij aan alle tips (geen suikerrijke drankjes, vermijd ongezonde koolhydraten
  eet gezonde en veel groente, gezonde vetten, ik vermijd verkeerde tussendoortjes etc.)
  Heel soms eet ik wel eens volkoren spaghetti of een volkoren wasa cracker maar over algemeen eet ik helemaal geen brood, pasta etc meer.
  Ik sport elke middag/avond thuis met weerstandbanden, touwtje springen en/of skeeleren erbij.
  Ik doe elke ochtend vroeg 30 ab crunches (op mijn ab wonder) en ga dan pas naar beneden.
  Dan verzorg ik mijn honden, zet koffie en meet dan pas, nuchter, mijn suiker.
  Die is elke ochtend tussen de 6.5 en 7.5 terwijl het de avond ervoor nooit boven de 5.8 uitkomt.
  Ik wordt nooit moe, met hoofdpijn of bezweet wakker.
  Komt dat door het sporten s’ochtends voor ik mijn suiker meet?
  Of doe ik iets anders fout..

  • Marloes Schuurman schreef:

   Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zegt een hoge ochtend waarde helemaal niets. En het heeft ook totaal geen invloed op je gezondheid. Ik zou mij hier dus geen zorgen over maken. Sporten verhoogt inderdaad de bloedsuiker. Dat komt omdat je lichaam tijdens het sporten suikers vrijmaakt om te verbranden (dit is goed). Als je direct na het sporten meet, zul je een hogere waarde krijgen. De oplossing voor jouw probleem is heel simpel: meet je ochtend waar de niet meer. Die is namelijk niet betrouwbaar door het dageraad fenomeen. Uiteindelijk is alleen de HbA1c belangrijk. Is deze onder de 42? Dan ben je diabetesvrij.

   • Rosette Coduys schreef:

    Nochtans wordt de diagnose diabetes ook gesteld bij herhaalde verhoogde nuchtere ochtend waarden? Mijn huisarts zei dat ze vanaf 110 mg/dl starten met pillen voorschrijven.

    • Marloes Schuurman schreef:

     Helaas is dit deels waar. Enerzijds weten artsen niet van het dageraadfenomeen af. Anderzijds kunnen ze (als ze er wel vanaf weten) patiënten moeilijk vragen om tot 10 of 11 uur te wachten met eten zodat een goede waarde gemeten kan worden. Voor de meeste patiënten is dat verzoek te zwaar omdat ze niet zo lang zonder eten willen zitten.

     Een echt goede arts meet altijd je HbA1c om de diagnose vast te stellen. Een hoge ochtendwaarde zouden ze hooguit als ‘indicatie’ moeten zien om verder te meten. Hoe je arts een ochtendwaarde interpreteert hangt dus sterk af van zijn/haar kennis en behoefte om de juiste diagnose te stellen.

 • Marlène Claver schreef:

  Ben onlangs voor controle geweest, mijn hba1c was 45 en nuchtere waarden tussen 5/6 mm
  Ik probeer na 20,uur niet meer te eten wel drinken thee of water
  En als ik erge trek heb een augurkje of een blokje kaas.
  Ik had 3 mg climeperide 2 maal pd
  Mag nu op 1 maal pd gaan.
  Het koolhydraatarm eten bevalt me prima, maar ik val niet veel af.
  Mijn BMI is tussen 28/29 en dat moet omlaag.
  Wat kan ik hier tegen doen?

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is spijtig om te lezen. Afvallen is een kwestie van het juiste eten en zowel niet teveel te eten als niet te weinig. Het is dus een stuk complexer dan koolhydraatarm eten en hopen dat het goed komt. Het beste kun je ons even een mailtje sturen om je verder te helpen. Maar uit ervaringen weten wij dat bij vrouwen het heel vaak het geval is dat ze te weinig eten. Hierdoor vertraagt het metabolisme en val je niet (meer) af. Maar als je ons even een mailtje stuurt helpen we je graag verder.

 • Riet van den Berg schreef:

  Mijn oplossing is s’avonds na 18.00uur niets meer eten, alleen drinken, zonder suiker.
  Naar het recept van mijn vroeger natuurarts .
  De spijsvertering is een rustpauze nodig.
  Als ik dit toepas dan is mijn bloedsuiker s’ochtends weer helemaal ok
  Ik had alleen s’morgens last van een verhoogde bloedsuiker.Sorry ik heb uw boekje per abuis verwijderd en heb het nu van mijn dochter gekregen.

 • Kale schreef:

  Ik leefde gewoon zonder enige informatie over diabetes. Ik voelde branderig ogen jeuk.wist gewoon niet wat het is na een campagne kwam ik erachter in de ochtend uren dat mijn suiker 11.1 is nu ben ik echt radeloos of het gevaarlijk is of type 2

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is een hoge bloedsuiker. Het zou inderdaad diabetes type 2 kunnen zijn. Radeloos hoef je niet te zijn. Als jij vandaag besluit om je eetpatroon te veranderen, dan kun jij je ziekte binnen de kortste keren volledig omkeren. Gevaarlijk wordt het pas als je er niets aan besluit te doen.

 • Jasper de Waard schreef:

  beste Ben en Marloes na de cursus te hebben gevolgd is mijn bloedsuikerwaarde stabiel dwz avonds 5.5 en des morgens helaas 6 of 7, ben inmiddels 6 kilo afgevallen woog 82 kilo. Ook de metformine pillen zijn verminderd 2x 850 is nu het voorschrift de medici blijven ze voorschrijven. Ik voel mij prima maar ik zie weer op tegen de 3 maandelijkse controle bij de huisarts.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Netjes! Waarde in de ochtend zegt helemaal niets. Dus maak je daar maar geen zorgen over. Hoge ochtend waarden hebben eigenlijk geen invloed op je HbA1c en dat is de enige waarde die telt! Je moet je dus verheugen op die 3 maandelijkse test 🙂

 • Sarie Hamelink schreef:

  Ik heb veel geleerd ,nu ik dit allemaal heb gelezen.
  Zit er nu niet meer over in.blijf dus haver mout eten smorgens.Ik kan ook niet tegen de omega 3 capc.
  1 Plavic a75 mgr heb ik ,en 3EH sm en 3EH savond insuline. ben daar een hele zondag niet goed van geweest. En 14.5 Blds.
  Ik doe mijn best, en geniet van het eten.

 • Annemarie schreef:

  Hallo,

  Ik houd me aan de eetvoorschriften. Van de 4x daags insuline spuiten en twee metformine tabletten per dag, gebruik ik nu alleen nog maar de metformine tabletten.
  Overdag zit ik dan soms laag, maar in de ochtend toch vaak (nuchter) boven de 8, terwijl ik met een normale glucose ga slapen. Wat kan ik doen? De tabletten op andere tijdstippen innemen?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Hoe laag zit je precies? Meet je dit ook of is het enkel een gevoel? Aan een hogere nuchtere bloedsuiker kun je niets doen. Het is voor de rest ook niet ongezond. Je kunt en moet er dus niets aan doen behalve gezond blijven eten 🙂

 • Jacqueline Landsheer schreef:

  Van havermout heb ik begrepen dat het wel gezond is, maar zijn dat niet ook koolhydraten?
  Met vriendelijke groet, Jacqueline

  • Marloes Schuurman schreef:

   Niet alle koolhydraten zijn ongezond. Zowel in broccoli als een chocolade reep zitten suikers en koolhydraten. Maar niemand zou zeggen dat ze beide even gezond zijn. Vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten moeten ook mee worden genomen. En havermout ik rijk aan alle vier 🙂

   • Jacqueline Landsheer schreef:

    Bedankt. Inmiddels vond ik ook de uitgebreide pagina over haver op uw website. Erg informatief. Vr. groeten, Jacqueline

 • Antoon Coppens schreef:

  Hallo Ben,Marloes, we zijn nu reeds in de week 4 met de CURSUS. moet er al een verschil te merken ZIJN IN de BLOEDWAARDEN? het gaat zo op en neer, dat ik me zorgen maak.
  IN Belgische waarden stond ik bij het begin van de cursus 327, na een week stond ik op 205, maar gistermorgen opnieuw 297. Doen we iets VERKEERDS? Is dit zo VARIABEL?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het kan inderdaad variabel zijn. Hangt van vele dingen af. Het beste kun je een reactie achterlaten in de cursus omgeving (dus niet hier) of even een mailtje sturen.

 • Hans Buijs schreef:

  Na 10 jaar steeds meer medicatie om de suiker binnen de gestelde waarden te krijgen, in november 2017 na een lezing gestart met koolhydraad mijdend te eten.mijn ochtend nuchtere suiker is al jaren > 9.
  HbA1C 55/60.na 4 maanden gestopt met de glimiperide, de nuchter suiker en de HbA1C bleven hetzelfde.Jichtklachten verdwenen, 8 kilo lichter, 10 cm minder buikomvang, geen hypo’s meer, lager cholesterol.
  In september 2019 steeg de nuchter waarde zonder aanwijsbare reden naar > 11 en de HbA1C naar 67.
  Op advies van mijn dv gestart met gliclazide, heeft tot nu toe nog geen effect op de nuchterwaarde maar ik heb sinds die die tijd wel constant op mijn tong het gevoel of die zich ergens aan gebrand heeft. Heeft u misschien en verklaring voor de plotselinge verhoging van de bloedwaardes?

 • willem schreef:

  ik eet in plaats van twee sneetjes brood voor het naar bed gaan, nu een stuk fruit of een tomaat

 • MARY schreef:

  Goedendag,

  Ik had een glicosewaarde van 16.8 na het ontbijt want bestond uit; twee volkeren geroosterde boterhammen een met kaas en een mot honing.
  De dag ervoor heb ik ook een gebakje gegeten en wat bonbons. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?
  Graag uw reactie, vriendelijke groet,

  Mary Knoester-Groeneveld.

 • Hanneke van Laarhoven schreef:

  Na het lezen van deze pagina ben ik weer gerustgesteld! Ik ben ook blij dat ik bij vragen altijd terecht kan bij jullie. Het voelt aan als vrienden!
  Dat is zo fijn!!

 • Guus schreef:

  (Type 2) Goedemorgen, gisteravond laat had ik een waarde van 6,6 en dat was voor het eerst sinds enkele dagen boven 5,9 (en lager). Vanmorgen was de waarde gestegen naar 7,7 en toen ik ter controle in een vinger van mijn andere hand prikte, zelfs 8,0?!

  Het komt soms voor dat de waarde in de ochtend iets lager is, iets vaker is het ongeveer hetzelfde, maar meestal 0,5-1,0 hoger dan de avond tevoren. Maar ik was al gewezen op het ochtendsyndroom.

  Aangezien ik goed op de samenstelling van mijn maaltijden let en meestal over de hele dag genomen de aanbevolen verhouding 5:3:2 (vetten:eiwitten:koolhydraten) aardig benader – met een koolhydraten/vezels verhouding van tussen 2 en 4 – vraag ik me af, waarom de verschillen tussen avond- en ochtendwaarden zo kunnen variëren.

  Hele goede cursus overigens, de Diabetes Omkeren Methode!

  • Ben Kuiper schreef:

   Goede vraag. Eigenlijk wordt het in dit artikel juist uitgelegd. Het komt door het dageraad fenomeen en de contraregulerende hormonen die daarbij komen kijken.

 • Arno schreef:

  Ik heb zelf type 2, ook last van hogere waarde in de ochtend.
  Maar wat is hoog?
  Mijn nuchtere waarde komt nooit boven de 7.
  Is dat een probleem?
  Dan over de zoete aardappel, mij is verteld dat die juist wel goed is vanwege de juiste glycymische waarde.
  Ik snap het nu niet meer, wie heeft gelijk?

  • Ben Kuiper schreef:

   Nuchtere waarde zegt niet heel veel als je last hebt van het dageraad fenomeen. Alles boven de 6,0 is ‘de gevarenzone’. Boven de 7,0 is 100% diabetes type 2. Maar je waarde gedurende de dag (vooral voor het slapen) zegt meer.

   Zoete aardappel raden wij niet aan. Het bevat weliswaar een beetje meer vezels. Maar het bevat ook koolhydraten. Vandaar dat we het niet aanraden.

 • Vanenburger schreef:

  Hallo, k heb diabetes type 2 en als ik s’avonds laat prik en s’morgens nuchter weer is mijn suiker nouwelijks gezakt. Mijn avond eten is Rond half 6 en drink om 8 uur nog een zwarte senseo.
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het niet lager worden van mijn suiker? Het maakt geen verschil of ik medicatie slik of niet.

  • Ben Kuiper schreef:

   Het kan inderdaad komen door het Dageraadfenomeen. Bij ruim 30% van de mensen zegt de ochtendwaarde weinig door het Dageraadfenomeen. Waarde voor het slapen is daarom een beter uitgangspunt.

 • Voske schreef:

  Hallo, ik heb type 2, leef streng koolhydraat arm met enkel de goede kh, genoeg vetten en eiwitten. Tóch heb ik last van t dageraad syndroom… ik weet echt niet meer wat daar nog aan te doen is….maak me er zorgen om…

  • Marloes Schuurman schreef:

   Aan het dageraad fenomeen is helaas weinig te doen. Overigens is weinig koolhydraten eten niet altijd de oplossing. Dit kan juist voor een verergering zorgen. De truc is om de juiste koolhydraten in voldoende hoeveelheden eten.

 • Peter Duniec schreef:

  Hallo Marloes ik heb het grootste gedeelte gelezen.Mij zijn toch enkele dingen opgevallen b.v. zoete aardappelen niet gezond en bepaalde Jams!! Hoe zit het met eieren en bakken in cocosolie?? Jullie hebben het over cursussen en receptenboek? Graag wat meer info? Gr.Peter

 • J.G Brongers schreef:

  Ik begin deze website steeds interessanter te vinden. Ik bezoek het met enige regelmaat. Trouwens ik heb uw recepten boek ook in mijn bezit. Deze is top

 • Jan Zuidema schreef:

  L.S.
  Ik heb me wel ingeschreven voor het gratis E-book maar door één of andere oorzaak is het niet in mailbox of reclame terechtgekomen.
  Wilt u het svp nogmaals sturen?

 • Lenie schreef:

  Bedankt Marloes,
  Maar nu denk ik dat ik me opnieuw aangemeld heb voor de cursus ziektevrijleven of heb ik dat mis? Is het een andere? Begrijp nu wel waardoor ik een hogere bloedsuiker heb en dat is nog het enige wat te hoog is (was). Ben hier heel blij mee.
  Groet, Lenie

 • >
  Send this to a friend