Hoge Bloedsuiker In De Ochtend? Verklaring + 5 Gezonde Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
hoge bloedsuiker in de ochtend

Een hoge bloedsuiker in de ochtend kan even schrikken zijn.

Voor je gevoel heb je de avond ervoor niets verkeerd gedaan en toch is je bloedsuiker nuchter hoger dan niet nuchter. Hoe kan dit?

In dit artikel leer je wat de verklaring hiervoor is en leer je ook wat het zogenaamde dageraad fenomeen is. Daarnaast leer je 5 tips om je bloedsuiker te verbeteren.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Hoge bloedsuiker in de ochtend? Ontdek hier waarom

Een hoge bloedsuikerspiegel in de ochtend kan verschillende redenen hebben. Hoewel voeding en je medicatie zeker een verklaring hiervoor kan zijn...

...speelt er in 9 van de 10 gevallen iets heel anders.

Dit "9 van de 10 gevallen" fenomeen verklaart waarom je na het opstaan een hoge bloedsuiker hebt. Deze waarde is vaak hoger dan de waarde VOORDAT je naar bed ging.

En dat is gek.

Want hoe kan de bloedsuikerspiegel stijgen als je tijdens je slaap helemaal niets hebt gegeten?

Natuurlijk zou het theoretisch kunnen komen door je avondeten voor het slapen. Maar dan zou je een hoge bloedsuiker ook voor het slapen moeten kunnen zien.

Doel van dit artikel

De verklaring voor dit fenomeen is het dageraad fenomeen. Dat is wat ik je ga leren in dit artikel. Er is eigenlijk geen symptoom van dit fenomeen waaraan je het kunt herkennen en de enige manier om erachter te komen, is door je bloedsuiker in de ochtend te meten.


Wat is het dageraad fenomeen bij diabetes type 2?

Het dageraad fenomeen (dawn phenomenon in het Engels) komt zowel bij type 1 en type 2 voor. Onderzoekers denken dat maar liefst 25 tot 50% van de type 1 patiënten hier last van hebben.

Om je uit te leggen wat dit fenomeen precies is, is het handig om bij de lever te beginnen:

De lever

De lever heeft verschillende functies in het lichaam. Hoewel het voornamelijk je lichaam zuivert van giftige stoffen, is het ook betrokken bij de (indirecte) energievoorziening van je lichaam.

In je lever worden namelijk overtollige suikers opgeslagen als glycogeen. Glycogeen wordt gebruikt wanneer je lichaam suiker nodig heeft maar het op dat moment niet uit je bloedbaan kan halen.

Dan wordt de glycogeen omgezet tot glucose en is je lichaam weer voorzien van energie. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het sporten.

In je slaap heeft je lichaam natuurlijk ook energie nodig. En aangezien je gedurende je slaap 6 tot 8 uren lang niet eet, moet de energie 'ergens' vandaan komen. In dit geval je lever dus.

Je levert zet dat glycogeen om in suikers waardoor je lichaam (vooral je brein) de energie kan krijgen die het nodig heeft. Dit proces wordt homeostase genoemd en hierbij zijn zogenaamde contraregulerende hormonen betrokken.

Contraregulerende hormonen

Een hoge bloedsuiker in de ochtend ontstaat doordat je lever in de nacht contraregulerende hormonen aanmaakt. Dit is een mengsel van verschillende hormonen:

Glucagon, adrenaline en cortisol

Samen werken ze het effect van insuline tegen: ze zorgen ervoor dat je ongevoeliger wordt voor insuline en er meer suikers uit je lever vrijkomen.

Dit is waarom je nuchtere bloedsuikerspiegel in de nacht stijgt. Het spreekt dan ook voor zich dat je dit effect niet kunt behandelen. Het is een natuurlijk fenomeen van het menselijk lichaam.

Ook gezonde mensen ervaren dit namelijk. Het is een evolutionair mechanisme waarmee je lichaam zichzelf altijd van energie kan voorzien. Ook als je in dromenland ligt. Hoewel je lichaam het dus goed bedoelt, schrik jij wel elke ochtend van een te hoge bloedsuikerspiegel.

Is het misschien het somogyi effect?

Een andere verklaring voor een hoge bloedsuiker in de ochtend is het zogenaamde somogyi effect. Ook dit geeft een hoge bloedsuiker in de ochtend, maar de oorzaak is heel anders. Dit effect speelt op wanneer je een hypo in je slaap krijgt.

Hierdoor schrikt je lichaam en gaat het veel suiker vrijmaken uit de lever om de hypo op te lossen. Het somogyi effect is te herkennen doordat je niet alleen met een hoge bloedsuikerspiegel wakker wordt maar vaak ben je moe, heb je hoofdpijn en is je kussen bezweet.


Is een hoge bloedsuiker in de ochtend gevaarlijk?

In principe is het dageraad fenomeen geen probleem. Het is een natuurlijk fenomeen wat ook gezonde mensen ervaren. ECHTER is het niet gezond om hele hoge bloedsuikerspiegel te hebben in de ochtend.

Heb je wel een hoge bloedsuiker in de ochtend die in de loop van de dag veel lager wordt? Dan is je eetpatroon in 95% van geval de reden dat het veel te hoog is.

Als je insulinegevoeligheid al slecht is en je dieet niet optimaal is, zal je met een relatief hoge bloedsuiker naar bed gaan en zullen de contraregulerende hormonen een nog sterker effect op je lichaam hebben. Dit verklaart je hoge bloedsuiker in de ochtend.

Met een gezond diabetes dieet kun jij je dageraad fenomeen vrijwel oplossen. Sterker nog, het is zelf mogelijk om je diabetes type 2 volledig om te keren als jij bereidt bent om je eetpatroon aan te passen.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Hoe je met gezond eten je hoge bloedsuiker in de ochtend kunt verlagen

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, wordt diabetes type 2 bij zo'n 95% van de mensen veroorzaakt door een ongezond(er) eetpatroon.

En dit eetpatroon draagt ook bij aan een hoge bloedsuiker in de ochtend. Om het dageraad fenomeen zoveel mogelijk te behandelen en op te lossen, is het verstandig om je eetpatroon aan te passen.

Hieronder geef ik je 5 simpele tips waarmee je veel vooruitgang kunt boeken wat betref je eetpatroon.

#1 Vermijd ongezonde suikerrijke dranken

Ik geloof in het "vrijheid, blijheid" motto. Daarom zou ik ook niet snel iets willen verbieden.

Maar er is één categorie voeding die echt geen toegevoegde waard heeft in je eetpatroon. Sterker nog, het heeft zelfs alleen maar nadelen. En dat zijn suikerrijke dranken.

De grootste boosdoeners zijn:

  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Yoghurtdrink
  • Ice tea
  • Zoete alcoholische dranken

Deze dranken zijn een aanslag op je alvleesklier.

Omdat ze vezelarm zijn, komen de suiker veel te snel in je bloedbaan terecht.

Hierdoor moet je pancreas overuren draaien om genoeg insuline aan te maken.

Het beste is om NOOIT deze suikerrijke dranken te drinken. 

Wees maar niet bang dat je hierdoor niets kunt drinken. Hier kun je verschillende suikervrije dranken leren.


#2 Vermijd ongezonde koolhydraten

Veel mensen die onze website bezoeken denken (helaas) dat het vermijden van koolhydraten gezond en goed is.

Natuurlijk zal je bloedsuiker enorm verbeteren als jij geen pasta, pizza en patat eet...

...maar dat betekent NIET dat alle koolhydraten even ongezond zijn.

De hoeveelheid suikers en koolhydraten in een product zeggen niets. Fruit kan veel suikers bevatten. Maar omdat het ook vezels bevat, is het een stuk gezonder dan een wit bolletje.

Na suikerrijke dranken links laten liggen, is het beste wat je kunt doen het links laten liggen van ongezonde koolhydraatbronnen.

Vooral pasta, brood, rijst, aardappelen, pizza en andere deegwaren zijn ongezond.

  • Wit brood kun je vervangen door koolhydraatarm brood. Maar havermout is beter
  • Deegwaren kun je vervangen door fruit
  • Pasta & rijst kun je vervangen door bonen en/of groenten
  • Toetjes kun je vervangen door volle naturel yoghurt en kwark. Of fruit.

#3 Kies gezonde groenten

Zoals ik eerder al zei:

Koolhydraten zijn het probleem niet. Ongezonde koolhydraten zijn het probleem.

En de beste manier om gezonde koolhydraten binnen te krijgen, is door gezonde groenten te eten.

En om eerlijk te zijn, zijn alle groenten gezond... behalve (zoete) aardappelen.

Voor de rest kun je letterlijk eten wat je wilt qua groenten. Maar dat je alles kunt eten betekent niet dat alles even gezond is. 

Mijn favoriete groenten zijn:

  • Bonen
  • Broccoli
  • Bloemkool

Dit zijn tevens ook de gezondste groenten die je kunt eten. Dat komt omdat ze veel vezels, relatief weinig koolhydraten en veel antioxidanten bevatten. Ideaal als je diabetes type 2 wilt voorkomen en genezen.


#4 Eet meer gezonde vetten

Vetten worden als ongezond gezien door vele instanties. Ook bij diabetes type 2 worden ze enorm afgeraden.

Maar er heeft nog nooit iemand diabetes type 2 ontwikkeld door alleen maar gezonde vetten te eten. Onderzoek laat zelfs zien dat vetten GEEN negatief effect op je bloedsuikerspiegel hebben.

Sterker nog, als je koolhydraten eet in combinatie met vetten, zal je bloedsuikerspiegel zelfs minder snel stijgen.

Eén van de eerste dingen die cursisten in onze Diabetes Omkeren Methode cursus doen is meer gezonde vetten eten. En zodra ze dit doen merken ze op dat:

  • Hun bloedsuikerspiegel lager wordt
  • Ze voller zitten
  • Het eten lekkerder smaakt

Al met al genoeg redenen om meer gezonde vetten te eten.

Maar waar haal je die gezonde vetten precies uit? Dat is een goede vraag!

Denk voor gezonde vetten vooral aan:

Bronnen voor gezonde vetten
  • 48+ kaas
  • Noten - smeer pindakaas op je brood
  • Volle zuivelproducten (zonder smaakjes)
  • Gebruik meer olijfolie en roomboter
  • Vette vis
  • Vettigste stuk vlees van een dier (vermijd mager vlees)

Hoe vetter je kunt eten, hoe beter dit is.

Natuurlijk moet je ongezonde vetbronnen zoals mayonaise vermijden. Wanneer ik het over vet eten heb, heb ik het over producten die van nature in de natuur voorkomen. En niet over producten die in een fabriek gemaakt moet worden.


#5 Kies de juiste tussendoortjes

Persoonlijk heb ik niets met tussendoortjes.

Ik heb er persoonlijk ook niets tegen.

Maar het probleem van tussendoortjes, is dat er relatief weinig gezonde keuzes zijn. Hierdoor beland je al snel bij koekjes, chips, snoep en andere zoete producten die je niet vullen....

...maar je bloedsuiker wel verhogen. Vooral in de avond. En dat is natuurlijk niet handig als je een hoge bloedsuiker in de ochtend wilt voorkomen.

Daarom kun je het beter bij deze tussendoortjes houden:

  • Noten (zoals walnoten, cashewnoten of pinda's)
  • Avocado
  • Groenten (stuk komkommer, snoeptomaatjes of snoeppaprika's)
  • Fruit
  • Kaas
  • Vleeswaren
  • Gekookt eitje

Verschil moet er wezen

Hoewel het bovenstaande natuurlijk niet even lekker is als een Ligakoekje of iets anders waar je bloedsuiker van stijgt...

Zal het wel bijdragen aan het omkeren van je diabetes type 2.

Het Diabetesvrij Geheim

Niet alleen kun je met een gezonde levensstijl je hoge bloedsuiker in de ochtend verbeteren, je kunt zelf je suikerziekte compleet verbeteren.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Is jouw nuchtere bloedsuiker hoger dan je niet nuchter bloedsuiker? Wat doe jij om je hoge bloedsuiker in de ochtend te verbeteren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Sofie schreef:

    Hallo Marloes,

    Een vraagje .. voor het slapengaan prik ik gemiddeld 85. (België)
    Bij het ontwaken tussen de 95-100.
    Volgens de dokters diabetes, ook al is mijn habc1 waarde perfect.
    Ze gebruiken de nuchterwaarde als maatstaaf.
    Ik eet heel gezond maar eet na mijn avond eten geen tussendoortje meer.
    Kan dit helpen om mijn ochtend waarde naar beneden te krijgen?
    Ik ben zo bang ..

    Groetjes

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je artsen zijn (met alle respect) onbekwaam als ze zeggen dat je diabetes hebt. Zolang je HbA1c goed is, ben je gezond. Ik denk zelfs dat als je ze vraagt of weten wat het ‘dageraad fenomeen’ is, dat ze het niet weten.

      Als ze de nuchtere waarde als maatstaf gebruiken, kun je het beste een andere arts zoeken. Of gewoon de medicatie weigeren als ze die willen opdringen. Zolang je HbA1c goed is, is dat het enige wat van belang is.

      Bekijk aub ook even deze video: https://youtu.be/Rt9eMLDdMs4

      Je mag ons gerust even je eet- en drinkpatroon mailen. Dan kunnen we kijken of daar wat te verbeteren valt.

    • Sofie schreef:

      Hey Marloes! Ik kook voornamelijk uit jullie boeken dus dat lijkt me zeker oké 😃
      Ze willen me zelf insuline geven, puur gebaseerd op de ochtend waarde die soms nét iets te hoog is..

      • Marloes Schuurman schreef:

        Leuk dat je uit de boeken kookt 🙂

        Wat belachelijk om te horen! Als je waarden gedurende de dag goed zijn (en je HbA1c ook), dan snap ik insuline spuiten echt niet.

  • Elly schreef:

    Hallo.
    Ik eet sinds een week volgens GGM.
    Veel groente, weinig brood. Drink nooit frisdrank.
    Mn nuchtere suiker wordt alleen maar hoger.
    Snap er niks van.

  • Stefan horemans schreef:

    Hallo beste , heb uw boekje aangevraagd maar niets gekregen🤔
    Mvg, Stefan

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat klopt. Je hebt het al eens gekregen zie ik. Als jij in je e-mails zoekt op Diabetesvrij Geheim, kom je het vanzelf tegen. Je mag ons ook gerust een mailtje sturen en dan kan ik het je nogmaals sturen 🙂

  • Sylvie schreef:

    Hallo,
    mijn Hba1c waarde is altijd goed, blijft onder 40, mijn glucose is dan 137 ongeveer, dat is wel verhoogd. Maar op basis van deze waarden (al 2 jaar lang) kreeg ik nu de diagnose diabetes en moet 2 tabletten metformine van 850 nemen per dag.. Ik begrijp het niet goed.. ik heb wel veel diabetessymptomen.. maar goed, is dat wel voldoende voor een diagnose? overal lees ik dat de Hba1Ac waarde de bloedmarker is, maar nu vond ik toch een aantal artikelen die dit tegenspreken, ik ben de kluts kwijt.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik snap je verwarring. Dat is erg slecht van je zorgverlener. Als je HbA1c goed is, dan ben je gewoon diabetesvrij. De HbA1c waarde liegt NOOIT. De nuchtere ochtend waarde liegt daarentegen bijna altijd.

      Als je HbA1c 40 is, ben je diabetesvrij en hoef je ook geen metformine te gebruiken.

  • Alex schreef:

    Dag, ik heb diabetes type 2. Deze is bij mede ontstaan door stress en slecht eetpatroon. Ik slik metformine en giclazide. Momenteel hou ik mij goed aan het eetpatroon en neem geen suikerproducten. Nu meet ik voor het slapen gaan 9.1 en wordt wakker met 15.2. Terwijl ik deze dag ook zeer gezond geleeft heb. Ik beweeg erg veel (tennisleraar) en heb geen overgewicht. Ik ga afspraak maken met huisarts om wellicht mijn medicatie op te horen. Maar is dit nu ook een vorm van dageraad fenomeen?

    • Ben Kuiper schreef:

      Als je waarde voor het slapen lager is, dan je waarde na het slapen… dan is het eigenlijk altijd het dageraad fenomeen. Als je begonnen bent met gezonder eten, dan zou ik nog geen medicatie verhogen. Straks riskeer je namelijk een hypo. Ik zou even afwachten en kijken wat het effect van het gezonder eten zal zijn. Dit zou je al binnen een weekje of twee moeten zien.

  • A. Vermeulen schreef:

    Mijn niet nuchter glucose is 6.2 en mijn nuchtere glucose is 6.3

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is beide een heel klein beetje verhoogd maar zeker niet dramatisch. Kleine verbetering in het eetpatroon kan dan al wonderen doen.

  • Douw Kinkel schreef:

    Hallo mijn vrouw heeft ook diabetes 2 en gaat er gebukt onder.Ze heeft beetje problemen met haar voeding kiezen.De dokters zitten haar maar vol te proppen met medicijnen.Maar ik denk dat dit gezonder kan voor mijn vrouw.Mijn vrouw komt uit vietnam en daar had ze er nooit last van.Toen ze pas in Nederland kwam ook niet.Ik wil mijn vrouw gaan helpen.Ik heb nu toch geen werk want mijn vrouw vind die medicijnen niet lekker voor haar lichaam.Zes of zeven jaar geleden had zij er nog geen last van.Ik denk dat als zij haar voeding een beetje anders kiest,dat het genoeg zal zakken.Ik heb geprobeerd dat boek te downloaden maar dat gaat niet meer.Mijn vrouw zit hier echt mee.

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Ze kan gelukkig met voeding heel veel voor elkaar krijgen. Het beste is even om ons een mailtje te sturen, dan kunnen wij je meer informatie geven 🙂

  • hanny stoots schreef:

    Hallo ik krijg mijn bloedsuiker niet naar beneden ik leef al bijna op water en brood nu zei de arts vanmorgen dat het aan de alvleesklier kan liggen ik maak me ernstig zorgen

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te horen. Ik zou ons even een mailtje sturen met je huidige eet- en drinkpatroon. Graag ook de minder gezonde dagen. Het feit dat je ‘op brood en water’ leeft zegt niet zoveel aangezien brood zelf niet ideaal is voor je bloedsuiker.

  • pjm Delsupehe schreef:

    Ik los mijn dageraad fenomeen (dat ik heel erg had) op door geen kaas te eten. Ik at gemiddeld 200 gr. kaas per dag en dan was mijn bloedsuiker nuchter rond de 6 mmol/L. Elke keer als ik de kaas weglaat, zakt mijn bloedsuiker nuchter naar 4,5 mmol/L (ik ben diabetes type 2 gediagnosticeerd en volg al vele jaren een strikt koolhydraat-arm dieet).

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik vraag mij sterk af of dit door de kaas komt maar als je het gevoel hebt dat dit voor je werkt, moet je het vooral doen 🙂

      • pjm Delsupehe schreef:

        Ik twijfelde er in het begin ook erg aan, maar heb het ondertussen wel 50 keer uitgetest. Bij mij heeft (weliswaar harde) kaas eten de ochtend nadien steeds hetzelfde effect op mijn metingen. Ik twijfelde zelfs zo erg dat ik de glucosetest vaak tot drie maal toe herhaalde. Kaas schrappen werkt voor mij inderdaad.

  • Rowena schreef:

    Hoe zit het dageraad fenomeen met zwangerschapsdiabetes? Ik heb zwangerschapsdiabetes zeggen ze, mijn nuchtere waarde is tussen de 5.2-5.6 en MOET onder de 5.3 zijn. Overdag is m’n waarde perfect, tussen de 6.0-7.5, nooit daarboven. Maar als
    Mijn nuchtere waarde 5.3-5.6 blijft moet ik alsnog insuline gaan spuiten.. met voeding lukt het me niet de nuchtere waarde omlaag te krijgen.. heb je tips/advies? Het voelt zo frustrerend alles “goed” te doen en dan alsnog aan de insuline te moeten vanwege 0.2 puntjes…

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik snap je frustratie heel goed. Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook ervaren dat ze erg panisch doen over een kleine verhoging. Uiteindelijk willen ze het beste voor je kindje maar ik weet niet of insuline spuiten in jouw geval nou echt het meest noodzakelijk is. De nuchtere ochtend meting is gewoon geen goede meting. En veel artsen/verpleegkundigen/verloskundigen denken helaas van wel omdat ze het dageraad fenomeen niet kennen.

      Wellicht kun je kijken of je hier en daar je voeding iets kunt verbeteren maar dat is niet altijd mogelijk. Een verhoogde bloedsuiker hoort ook gewoon bij een zwangerschap. Als hij maar niet torenhoog wordt.

      Ik kan je natuurlijk niet adviseren om in jouw geval de medicatie niet te nemen. Dat moet je helemaal zelf weten.

      Maar als ik in jouw situatie had gestaan, had ik de insuline geweigerd. Of nouja, aangenomen maar gewoon niet gebruikt.

  • Rick schreef:

    Goedemorgen,
    C.a. 4 maanden geleden ben ik er achter gekomen dat mijn suiker veel te hoog was dmv een vingerprik. Daarna bleek mijn HB1AC zeer hoog (122) te zijn. Ik ben direct mijn voeding fors aan gaan passen en meer gaan bewegen. En gebruik 3x per dag 500 mg Metformine. Onlangs na 3 maanden weer opnieuw bloed laten prikken. Mijn gemiddelde was nu gedaald naar 57. Ik was daar erg blij mee. Mijn nuchtere bloedsuiker was echter voor mij een grote negatieve verassing. Namelijk 12. Ik heb aangegeven dat mijn bloedsuiker in de ochtend steeds hoger is dan voor het slapen gaan maar dat ik 12 niet herken. De POH verpleegkundige wil dat ik in de avond en in de ochtend nu een extra tablet 500 mg metformine ga slikken. Ik heb aangegeven dat ik dit niet wil en wil kijken of ik na die sterke verbetering ook zonder die extra medicijnen mijn suiker nog kan verlagen. Toch bleef hij volharden. (Overigens is mijn streven nog steeds om helemaal of een stuk minder metformine te hoeven gebruiken)
    Wat is uw advies /reactie ?
    Overigens heb ik sinds een paar dagen een sensor waarbij ik mijn suiker continu kan meten en dus ook weet welke invloed bepaald eten, bewegen etc heeft op mijn suiker. Ik wordt in de ochtend inderdaad steeds wakker met een (te) hoge bloedsuiker (gemiddelde van 5 ochtenden nu is 9.3) en direct na het sporten iets hoger en vervolgens daalt deze sterk. Allemaal een bevestiging van wat ik hier van u lees.Mijn gemiddelde na 5 dagen is 7.2 zonder de extra medicatie.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hele mooi verbetering :). Van 122 naar 57 is echt heel goed.

      Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is de ochtend waarde gewoon niet betrouwbaar. Wij geven bij onze cursisten dan ook aan dat je deze nooit als leidraad moet gebruiken voor je gezondheid. Daarvoor moet je altijd de HbA1c waarde gebruiken omdat deze nooit liegt.

      Zelf meten (vingerprik of sensor) is allemaal maar een moment opname. Het zegt enkel iets op dat moment. Maar de HbA1c zegt iets over de afgelopen 6-8 weken. Dus hoe het gemiddelde van alles was. Dat is veel belangrijker.

      Mijn advies is: meet je ochtend waarde gewoon niet meer. Dan ben je ook van alles ellende af. Je kunt het toch niet verbeteren. In de zin van: je kunt niets doen om specifiek je ochtend waarde te verlagen.

      Het enige wat je over het algemeen kunt doen, is je gezonder eten/drinken waardoor je algehele bloedsuiker daalt. En daarmee vaak ook je ochtend waarde.

  • Giel schreef:

    Bij het opstaan is mijn bloedsuiker 7,8mmoll/L
    Verder overdag 4,4 en daarbij voel ik me duizelig.
    Na het consumeren van een paar klontjes druivensuiker of wat eten verdwijnt de duizeligheid. Een paar uur later wordt ik weer duizelig en na wat zoetigheid (koekje, chocolaatje) eten verdwijnt dit weer. Mijn bloedsuiker is smorgens bij opstaan nooit boven 8.0 mmol/L
    De huisarts weet geen verklaring. Bloedonderzoek (nuchter) in het ziekenhuislab geeft geen bijzonderheden behalve de hogere bloedsuiker.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is bijzonder om te lezen. Gebruik je voor de rest medicatie ergens tegen? Het zou ook kunnen dat je een reactieve pancreas hebt. In zo’n situatie maakt je pancreas teveel insuline aan waardoor de bloedsuiker te laag wordt. Hier is helaas weinig aan te doen. Vezelrijk eten kan het probleem tot zekere mate stabiliseren.

  • H.VAN SCHIE schreef:

    IK LEES NIETS OVER ERFELIJKHEID IN MIJN FAMILIE HAD MIJN BET-OVERGROOTMOEDER DIABETES EN STIERF OP 48 JAAR BIJ HAAR NAKOMELINGEN ZIJN ER VEEL MET DIABETES WAARONDER IKZELF.

  • Edwin Walstra schreef:

    Ik volg al jaren het koolhydraat beperkt eten patroon. Ik eet alleen lunch en diner, ook koolhydraat beperkt. Ik sla sinds twee jaar het ontbijt over. Ik prik voor het eten vaak 5 tot 5.8, een enkele keer 6.2. Ik ga vaak slapen met 7.5. Ook ik heb nuchter vaak 9.5, soms 10.8. Omdat ik geen ontbijt neem, blijft de waarde nuchter dan ook aan de hoge kant totdat mijn lever klaar is met lozen. Ik slik na het tandenpoetsen wel 1000mg Metformine nuchter, maar omdat ik geen ontbijt neem, verwacht ik dat die metformine niet veel doet. Door de hoge nuchtere waarde, is mijn HBA1C ook relatief ook, meestal rond de 56. Het moet 53 of lager zijn. Dus hoewel ik goed eet en zorg voor weinig of geen verkeerde koolhydraten, blijft mijn HBA1C te hoog. Huisarts en POH kijken daar alleen naar. Hoger dan 53? Niet goed, pilletje erbij. Het dageraad fenomeen lijkt niet bekend te zijn bij huisartsen. Men wil mij aan de Gliclazide hebben, maar dat weiger ik. Ik vind dat in mijn geval de 53 opgetrokken moet worden naar 56 of 58. Het is per persoon verschillend, maar de medische wereld is qua diabetes 2 niet ingesteld op verschillende personen. Dat is te duur en te omslachtig en daarom houdt men krampachtig vast aan de HBA1C van 53. Er schijnen wel internisten te bestaan die dit fenomeen wel kennen en willen uitzoeken waardoor de ene persoon dit heeft, en de ander niet en welke behandeling per persoon het beste is. Ik ken ze echter niet, mijn huisarts ook niet.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik vrees dat je gelijk hebt dat veel huisartsen dit fenomeen niet kennen. Ook diabetesverpleegkundigen kennen het zelden. Wat natuurlijk absurd is aangezien je zou verwachten dat ze een fenomeen waar elk mens op aarde last van heeft sowieso zouden moeten kennen. Je geeft aan dat er mensen zijn die het niet hebben. Dat is helaas niet waar.

      Elk mensen op aarde ervaart dit. Ook ‘niet diabeten’ hebben een hogere waarde in de ochtend. De ene persoon kan het wel sterker ervaren dan de andere.

      Overigens heeft het dageraad fenomeen vrijwel geen invloed op je HbA1c blijkt uit onderzoek. Het verklaart in ieder geval niet waarom je HbA1c zo hoog is. Als het een verschil maakt, dan is het je HbA1c van bijvoorbeeld 42 naar 43 of 44 verhogen. Minimaal dus.

      Koolhydraatbeperkt eten is niet per se de manier om dit probleem op te lossen. Je wilt niet bezig zijn met HOEVEEL koolhydraten je eet maar juist met de KWALITEIT van die koolhydraten. Als je de juiste koolhydraten eten, dan mag je er per dag relatief veel hebben. Veel van onze cursisten zitten op zo’n 75 – 100 gram per dag.

      Wellicht handig om ons even een mailtje te sturen met je eetpatroon en dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen betekenen 🙂

  • Kees schreef:

    Hoe zit het met alcoholvrij bier

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ook niet gezond. Het probleem met bier is niet de alcohol maar de koolhydraten/suiker. De koolhydraten en suikers zitten ook in alcoholvrij bier. Sterker nog, vaak is het daar nog hoger.

  • M v oosten schreef:

    Bedankt voor de uitleg nu snap ik het n beetje ik heb ook smorgens nuchter hoger
    Wat ik alleen gek vind is dat het bij mij na een uur lopen nog hoger is nog steeds nuchter
    Hoe kan dat?
    Beweging laat het toch zakken?
    Ik vind dit een hele fijne informatieve site thanks!
    Alleen ik weet dat het goed is gezonde vetten te eten volle yog volle kaas noten
    Maar wat als een diëtiste nu zegt dat dat juist mager moet ivm met iets verhoogd cholesterol soms weet ik het even niet meer🙈

  • Louise schreef:

    Helaas vind ik geen oplossing voor mijn probleem. Om 4 uur ‘s nachts is waarde 8.2 , bij opstaan 11.7 en uur later 13.2. ‘S avonds was het 9.3. Ik drink alleen water en koffie. Wat kan ik doen?

    • Ben Kuiper schreef:

      Ik begrijp je bericht niet helemaal. Wat je hier omschrijft is het dageraad fenomeen wat uitgelegd is in dit artikel waaronder je reageert. Dat verklaart waarom je bloedsuiker hoger is NA het slapen dan VOOR het slapen. Je hoeft hier niets aan te doen want zo ongezond is het niet. Het enige wat je kunt doen is je algehele bloedsuiker verlagen door gezonder te eten. Als je bloedsuiker gedurende de dag te hoog is, dan zou ik vooral je eetpatroon aanpassen. Dat is het enige wat je kunt en moet doen.

  • Iwan schreef:

    Vond het leerrijk en bemoedigend

  • Monique Moreels schreef:

    Heb veel geleerd vandaag, en vooral ivm nuchtere waarde. Ga zeker de methode ter harte nemen want ben geruime tijd pre-diabeet. Nogmaals dank.

  • nina schreef:

    Wat ik hier nog helemaal niet gelezen heb is het feit dat als je veel in beweging bent dit je suikerwaarde ook beïnvloed
    Ik volg het keer om programma van diabetes dwz ik doe de dingen die daar aangeraden worden….maar ik heb de indruk dat het voornamelijk mijn vele “lopen” is die me tegen te hoge waarden beschermd.
    Ik loop dagelijks 7 kilometer dat is 1000 stappen. Ik heb de laatste drie maanden behoorlijk gezondigd wat eten betreft, eet soms pasta, eet soms een taartje, neem soms een ijsje, een keer in de maand een frietje……en zie het heeft geen invloed gehad op mijn suikerwaarde (net geprikt en de uitslag gekregen) Ik zweer dus bij veel lopen!! Ik ga nu naar de dokter voor de jaarlijkse controle en ga lopen van Driebergen naar Zeist, 5 kilometer, en daarna weer lopend terug.
    Nina

    • Marloes Schuurman schreef:

      Beweging is zeker goed en dat kunnen we alleen maar aanraden. Maar het grootste effect haal je uit de voeding. Vandaar dat we daar vooral op hameren.

  • Mootje schreef:

    Oke top na hoelang zakt het dageraad fenomeen als je wakker bent?

    En maakt het uit of je in de ochtend wakker wordt of middag ? Want ik werk avond dienst en wordt pas rond 13:00-14:00 wakker

    En dan meet ik het en door het vasten gaat je lever meer energie opsparen en dan wanneer je wakker bent eruit gooien bedoelt u?

    Het is dus voor duidelijkheid geen diabetes?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hoe lang het duurt voordat het zakt is voor elke persoon anders. Ik weet eerlijk gezegd niet of het uitmaakt ‘wanneer’ je wakker wordt. Maar het belangrijk om te weten dat een nuchtere meting (na het opstaan) vaak niet betrouwbaar is.

      Als je zo’n onregelmatig leven hebt, kun je beter enkel uitgaan van je HbA1c waarde die elke 3 maanden via de huisarts gemeten wordt.

      Zolang je HbA1c goed is, heb je geen diabetes. Die van jouw is op het randje goed. Hij mag maximaal 42 zijn. Vanaf 42 heb je pre-diabetes en vanaf 53 heb je echte diabetes.

      • Mary Kroon schreef:

        Bij de 3 maandelijkse controle in het lab van het ziekenhuis wordt je geacht nuchter te komen. Nu blijkt dus dat het normaal is dat je waarde hoog kan zijn. Bij mij de laatste tijd boven de 10. Ik gebruik al 3 giclacide in de ochtend en lunch en diner 1×1000 metformine. De verpleegk vindt de nuchtere waarde te hoog en wil er weer 1 giclacide bij. Ik wil dat niet. Ben zelfs bang dat ik straks moet gaan spuiten. Ik snoep niet, geen frisdrank, nu geen brood pasta etc. Kan een gezonde leefstijl ook wel eens niet helpen allemaal en heb je gewoon pech?

        • Marloes Schuurman schreef:

          Nuchtere waarde is de makkelijkste manier om een patiënten te meten maar het is NIET de beste manier.

          Ik neem aan dat ze in het ziekenhuis je HbA1c meten (die meet je namelijk elke 3 maanden)?

          Dit is namelijk de enige betrouwbare waarde. Die liegt nooit en is nooit vertekend. Wat is deze waarde bij je?

          Zelden heb je pech. Vaak als we naar iemands eetpatroon kijken, zien we genoeg dingen die niet goed gaan.

          Ok, je eet/drinkt geen snoep, frisdrank. Maar wat eet je wel?

          Tot voor kort blijkbaar wel brood en pasta? Dat zul je misschien nog zien in je bloedsuiker.

          Maar wat eet/drink je nog meer op een dag? En hoe zien de minder gezonde dagen eruit?

          Zonder al die informatie kan ik helaas niets over je situatie zeggen. Dan is het puur giswerk.

          Een gezonde leefstijl helpt ALTIJD. Het zal ALTIJD je waarden verbeteren.

          Is het genoeg om de bloedsuikerproblemen te verhelpen? Bij meer dan 95% van de mensen wel.

          De andere 5% heeft vaak inderdaad ‘pech’ tot zekere mate. Bij die mensen helpt de leefstijl zeker maar niet volledig.

          Bij hun speelt dan vaak ‘meer’ en hebben ze helemaal geen type 2. Vaak hebben ze een bijzondere vorm van diabetes die dan lijkt op type 2, vaak is dit LADA: https://www.ziektevrijleven.nl/lada-diabetes/

          Al zijn er ook andere bijzondere oorzaken naast LADA: https://www.ziektevrijleven.nl/soorten-diabetes/

  • Mootje schreef:

    Hey goeie avond ik heb laatst bloed geprikt en toen gaf die aan dat ik 7.7 nuchter glucose had en een hba1c van 41

    Is dit nu diabetes?

    Zit nu ook in de ramadan dus vast 16 uurtjes per dag heeft dat er iets mee te maken ? Of dat ik die 5 dagen lang voor het bloedprikken best veel had gesnoept

    Nou niet meer let nu op me voedsel de dokter zegt dat ik tegen de rand aan het schuiven ben van diabetes? Maar wil ook niet zeggen dag ik diabetes heb

    Heb nu zn glucose meter gehaald heb nog steeds best wel hoge waardes in de ochtend of middag als ik opsta nuchter rond 7.4 -7.8

    Maar na vandaag bijvoorbeeld pasta gegeten met kip en een salade met krab en zalm en een redbull gedronken maar waarde steeg niet hoger dan 7.4 na ander half uur tot 2 uur was et zelfs tussen 6.1-6.7

    Je zou juist denken bij zn blikje redbull dat die wel na de 11 + schiet als je diabetes hebt?

    Heeft u daar een antwoord op marloes

    Mvg mootje

    • Marloes Schuurman schreef:

      De nuchtere waarde is niet betrouwbaar door het dageraad fenomeen wat je in dit artikel hebt kunnen lezen. Deze moet je simpelweg niet meer meten want je maakt jezelf alleen maar gek met die waarde. De HbA1c is het enige wat belangrijk is. Die van jouw is gezond dus je hoeft nergens bang voor te zijn.

      Tijdens het vasten zal je bloedsuiker stijgen maar dat is hartstikke normaal en GEZOND. Waarom lees je hier: https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuiker-stijgt-zonder-te-eten/

      De redbull die je drinkt is verre van gezond. Je bloedsuiker kan inderdaad 11 worden maar je hebt het ook gecombineerd met een maaltijd. Daardoor worden de suikers minder snel opgenomen. Het kan zijn dat je nog relatief gezond bent waardoor de bloedsuiker niet heel hoog wordt na het drinken van zo’n ongezond product… maar als je vaker pasta en redbull gaat consumeren, dan zal je bloedsuiker vanzelf erger wordt. Dat is misschien niet morgen het geval maar het zal op den duur sowieso gebeuren.

      Je kunt niet oneindig wegkomen met een ongezond eetpatroon helaas. Het wordt op een gegeven moment teveel voor je lichaam.

      • Mootje schreef:

        Dus met andere woorden ik kan me nuchtere glucose nog wel om laag halen? En dit alles wat u zegt betekent dat ik geen diabetes heb als ik het goed begrijp?

        En is het dan misschien beter om langer nuchter te zijn bijvoorbeeld 15 uurtjes nuchter voor het bloedprikken?

        Had ook best veel stres gehad voor het bloedprikken slecht geslapen 2 dagen er voor

        Kan dat allemaal invloed hebben om een hogere nuchtere glucose van 7.7 op dat moment?

        • Marloes Schuurman schreef:

          Gezonder eten verlaagt je algehele bloedsuiker en daarmee misschien ook je nuchtere waarde. Maar de nuchtere waarde kun je maar een beetje beïnvloeden door het dageraad fenomeen.

          Zolang je nuchter bent, zal je bloedsuiker hoger kunnen zijn omdat je lichaam extra suikers afgeeft aan het bloed voor energie.

          Stress kan zeker van invloed zijn.

          Maar een hoge nuchtere waarde (al helemaal in de Ramadan) is heel normaal. Zolang je HbA1c waarde goed is, hoef jij je nergens zorgen over te maken.

  • Chinta M.L.Koster schreef:

    Ik mis 1ding in het hele verhaal en dat is dat ik nergens iets lees over de z.g vegetarische vleesjes. Rare benaming maar ik snap het wel..
    Dat zijn gewoon soya of tofu produkten met een smaakmakertje zoals kaas of satesausje erin verwerkt.Verslechtert de mooie glucosewaarde als ik af en toe hier wat van smikkel?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Die mag je gewoon eten hoor. Ze zijn niet allemaal even gezond maar ze zijn zeker niet ‘slecht’. Dus af en toe die producten eten kan prima. Dat doen wij ook!

  • Michael Heymans schreef:

    Ik heb met aandacht uw verhaal, inlichting, gelezen vond het erg educatief. Echter heb ik een belangrijke vraag….ik heb gemerkt, dus daarom ben ik op uw “Hoge Bloedsuiker In De Ochtend? Verklaring + 5 Gezonde Tips” gedrukt, dat mijn bloedsuiker boven de 200mg is in de ochtend terwijl ik echt vanaf 15.00, de dag ervoor, niks meer heb gegeten. Mijn vraag is: mag of kan ik, nu dat ik weet waarom mijn suikergehaalte hoog is, mijn “novorapid spuitje” prikken??

    Ik heb namelijk een belangrijke zin vergeten….is er geen probleem als ik de novorapid spuit zo tegen 3 of 4 uur in de morgen?

    Befankt voor uw reactie.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Heb je het artikel goed gelezen? Daar staat namelijk letterlijk de verklaring in waarom je waarde stijgt in de ochtend. Namelijk door het dageraad fenomeen. Wellicht handig om het artikel even opnieuw te lezen met volle aandacht.

      Je kunt zeker de medicatie gebruiken maar mijn advies is eigenlijk om kritisch te kijken naar je algehele eetpatroon. Als je waarde zo hoor is, dan vermoed ik dat je eet- en drinkpatroon verre van optimaal is. Door gezonder te eten, kun jij je waarden verlagen. Vaak ook je hoge waarde in de ochtend.

  • Ingrid de Wit schreef:

    Ik heb het ebook aangevraagd maar nog niet ontvangen. In maart ga ik meedoen met het programma maar ik ben alvast begonnen met koolhydraatarm eten. Mijn insuline is omlaag en de waardes zijn steeds beter.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je hebt 2 jaar geleden al eens gekregen zie ik. Als je in je emails zoekt op het Diabetesvrij Geheim, dan kun je hem vinden :). Je mag ons ook gerust een mailtje sturen. Dan krijg je hem opnieuw.

  • Hetty schreef:

    Allereerst dank voor de begrijpelijke informatie!
    Ik begrijp dat havermout nog beter is om te eten bij het ontbijt dan koolhydraatarm brood. Mag ik die havermout wel eten met volle melk?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Beide zijn goed. Als je liever koolhydraatarm brood eet, mag dat ook hoor. Idealiter met ongezoete amandelmelk en/of ongezoete sojamelk.

  • Walter van den Kieboom schreef:

    Heel graag ontvang ik je boek.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het digitale boekje is zojuist naar je verzonden. Kijk aub ook in ongewenste/SPAM mails. Daar kunnen ze helaas ook verzonden.

  • Dina schreef:

    Hoi,
    Ik vorige week bloed geprikt en daaruit kwam dat mijn nuchtere waarde 7.0 is mijn hba1c was 43.
    Heb ik nu diabetes ?

    Mijn arts wil over 6 weken nogmaals prikken.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je hebt nu pre-diabetes. Een HbA1c waarde van 42 of lager is gezond. Tussen de 42 en 53 is pre-diabetes. Dit kun je zien als de gevarenzone. Boven de 53 is eigenlijk echte diabetes type 2.

      Je zit dus op het randje.

      • Dina schreef:

        Dank voor je reactie Maar mijn nuchtere waarde van 7 zegt diabetes hoe zit er dat dan

        • Marloes Schuurman schreef:

          Nuchtere bloedwaarde zegt niet zoveel zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen (door het dageraad fenomeen). Je HbA1c is het enige wat belangrijk is. 7,0 in de ochtend is niet echt heel hoog eerlijk gezegd.

  • M Henricus schreef:

    Wat u schrijf klopt helemaal, smorgens is mijn suiker heel hoog elke dag ik wordt verdrietig van.m.

  • Maksoem rosan schreef:

    Nadat ik dit gelezen. Heb ben ik wat meer erachter gekomen. Wat ik niet mag eten en vooral drinken

  • Wil schreef:

    Hoi, ik worstelde echt al een tijdje met mijn nuchtere bloedsuiker van 7 , terwijl ik na ontbijt en lunch vaak daar onder zit met bv 6.4.
    Ik moest van mijn huisarts medicijnen slikken maar ben daar mee gestopt omdat ik er echt doodziek van werd, maar heb wel een naar gevoel daarbij want diabetes 2 is niet goed … ik eet heel gezond en drink alleen water , thee en koffie. Beweeg best wel heb geen ernstig overgewicht .Wat ben ik blij met je artikel, ik hoef mij dus echt geen zorgen te maken.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen dank :). Uiteindelijk is je HbA1c waarde de meest betrouwbare waarde om aan te geve of je wel of geen diabetes type 2 hebt. De vingerprikjes zijn hooguit schattingen om na te gaan hoe de bloedsuiker is. Ze zijn eigenlijk alleen betrouwbaar bij mensen met zeer hoge bloedsuiker.

      • Wil schreef:

        Mijn HbA1c schommelt tussen de 38 en 42.
        Maar omdat ik 2 stents in mijn linkerkransslagader heb moet ik volgens “ protocol” aan de metformine ( waar ik dus heel ziek van ben geweest) en het niet meer wil gebruiken.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dat is heel goed. Alles onder de 42 is namelijk diabetesvrij :). Bij die waarden zou ik metformine ook niet aanraden. Vooral niet als jij je er belabberd bij voelt.

  • Jeanette Lap schreef:

    Hoi Marloes,

    Bedankt voor je tips. Ik vond het al zo gek dat mijn bloedsuikerwaardes zo hoog waren, ik weet nu de reden. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen.

    Groetjes Jeanette

    • Ben Kuiper schreef:

      Het is voor veel mensen inderdaad een verademing om de verklaring te lezen. Vaak geven ze zichzelf namelijk de schuld. En dat is nergens voor nodig.

  • Marjolein schreef:

    Hallo,
    Ik heb diabetes type 2. Mijn nuchtere waarde ’s morgens gaat langzaam omhoog. 11.2 is het nu. Ik eet gezond en beweeg veel maar heb veel stress en verdriet. Mijn gemiddelde suiker van 3 maanden was 44.
    Wat moet ik doen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Helaas kun je niets aan een hoge ochtend waarde doen en gelukkig blijkt het uit onderzoek vrijwel geen effect op je gezondheid te hebben. Het is dan wel van belang om je reguliere waarden gezond te houden. Een waarde van 44 is zeker niet verkeerd maar het liefst zit je op 42 of lager. Het enige wat je kunt doen is optimaal gezond eten. Je kunt ons een mailtje sturen met je eet- en drinkpatroon en dan kunnen we kijken of er verbeteringen mogelijk zijn 🙂

      • otto schreef:

        ik had er ook last van. ik ben eerst begonnen met apidra kortwerkende insuline te spuiten voor het slapen 5-8 eenheden wat wel hielp .het werkte echter te kort. toen metformine 500mg voor het slapen wat een beetje hielp nu gebruik ik metformine 500mg en insuman rapid solostar (deze insuline werkt 7 -8 uur lang) wat wel helpt.ik gebruik 10 tot 20 eenheden voor het slapen en nu wordt ik wakker onder de 10 vaak 7-8. ook wil ik nog metformine 500 mg met vertraagde afgifte gaan proberen voor het slapen.

    • Astrid schreef:

      Mijn nuchtere waarde is ook te hoog. Mij werd geadviseerd om voor het ontbijt een half uur te wandelen (lichte inspanning). Dat scheelt wel. Hoewel mijn lichaam er wel aan moest wennen. ☺️
      Veel sterkte!

  • Brandy Timmer schreef:

    Ik heb sinds 6 nov vorig jaar diabetes type 2.
    Ik ben al 25kg afgevallen door volledig gezond te gaan eten.
    Ik houd mij aan alle tips (geen suikerrijke drankjes, vermijd ongezonde koolhydraten
    eet gezonde en veel groente, gezonde vetten, ik vermijd verkeerde tussendoortjes etc.)
    Heel soms eet ik wel eens volkoren spaghetti of een volkoren wasa cracker maar over algemeen eet ik helemaal geen brood, pasta etc meer.
    Ik sport elke middag/avond thuis met weerstandbanden, touwtje springen en/of skeeleren erbij.
    Ik doe elke ochtend vroeg 30 ab crunches (op mijn ab wonder) en ga dan pas naar beneden.
    Dan verzorg ik mijn honden, zet koffie en meet dan pas, nuchter, mijn suiker.
    Die is elke ochtend tussen de 6.5 en 7.5 terwijl het de avond ervoor nooit boven de 5.8 uitkomt.
    Ik wordt nooit moe, met hoofdpijn of bezweet wakker.
    Komt dat door het sporten s’ochtends voor ik mijn suiker meet?
    Of doe ik iets anders fout..

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zegt een hoge ochtend waarde helemaal niets. En het heeft ook totaal geen invloed op je gezondheid. Ik zou mij hier dus geen zorgen over maken. Sporten verhoogt inderdaad de bloedsuiker. Dat komt omdat je lichaam tijdens het sporten suikers vrijmaakt om te verbranden (dit is goed). Als je direct na het sporten meet, zul je een hogere waarde krijgen. De oplossing voor jouw probleem is heel simpel: meet je ochtend waar de niet meer. Die is namelijk niet betrouwbaar door het dageraad fenomeen. Uiteindelijk is alleen de HbA1c belangrijk. Is deze onder de 42? Dan ben je diabetesvrij.

      • Rosette Coduys schreef:

        Nochtans wordt de diagnose diabetes ook gesteld bij herhaalde verhoogde nuchtere ochtend waarden? Mijn huisarts zei dat ze vanaf 110 mg/dl starten met pillen voorschrijven.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Helaas is dit deels waar. Enerzijds weten artsen niet van het dageraadfenomeen af. Anderzijds kunnen ze (als ze er wel vanaf weten) patiënten moeilijk vragen om tot 10 of 11 uur te wachten met eten zodat een goede waarde gemeten kan worden. Voor de meeste patiënten is dat verzoek te zwaar omdat ze niet zo lang zonder eten willen zitten.

          Een echt goede arts meet altijd je HbA1c om de diagnose vast te stellen. Een hoge ochtendwaarde zouden ze hooguit als ‘indicatie’ moeten zien om verder te meten. Hoe je arts een ochtendwaarde interpreteert hangt dus sterk af van zijn/haar kennis en behoefte om de juiste diagnose te stellen.

  • Marlène Claver schreef:

    Ben onlangs voor controle geweest, mijn hba1c was 45 en nuchtere waarden tussen 5/6 mm
    Ik probeer na 20,uur niet meer te eten wel drinken thee of water
    En als ik erge trek heb een augurkje of een blokje kaas.
    Ik had 3 mg climeperide 2 maal pd
    Mag nu op 1 maal pd gaan.
    Het koolhydraatarm eten bevalt me prima, maar ik val niet veel af.
    Mijn BMI is tussen 28/29 en dat moet omlaag.
    Wat kan ik hier tegen doen?

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is spijtig om te lezen. Afvallen is een kwestie van het juiste eten en zowel niet teveel te eten als niet te weinig. Het is dus een stuk complexer dan koolhydraatarm eten en hopen dat het goed komt. Het beste kun je ons even een mailtje sturen om je verder te helpen. Maar uit ervaringen weten wij dat bij vrouwen het heel vaak het geval is dat ze te weinig eten. Hierdoor vertraagt het metabolisme en val je niet (meer) af. Maar als je ons even een mailtje stuurt helpen we je graag verder.

  • Riet van den Berg schreef:

    Mijn oplossing is s’avonds na 18.00uur niets meer eten, alleen drinken, zonder suiker.
    Naar het recept van mijn vroeger natuurarts .
    De spijsvertering is een rustpauze nodig.
    Als ik dit toepas dan is mijn bloedsuiker s’ochtends weer helemaal ok
    Ik had alleen s’morgens last van een verhoogde bloedsuiker.Sorry ik heb uw boekje per abuis verwijderd en heb het nu van mijn dochter gekregen.

  • Kale schreef:

    Ik leefde gewoon zonder enige informatie over diabetes. Ik voelde branderig ogen jeuk.wist gewoon niet wat het is na een campagne kwam ik erachter in de ochtend uren dat mijn suiker 11.1 is nu ben ik echt radeloos of het gevaarlijk is of type 2

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is een hoge bloedsuiker. Het zou inderdaad diabetes type 2 kunnen zijn. Radeloos hoef je niet te zijn. Als jij vandaag besluit om je eetpatroon te veranderen, dan kun jij je ziekte binnen de kortste keren volledig omkeren. Gevaarlijk wordt het pas als je er niets aan besluit te doen.

  • Jasper de Waard schreef:

    beste Ben en Marloes na de cursus te hebben gevolgd is mijn bloedsuikerwaarde stabiel dwz avonds 5.5 en des morgens helaas 6 of 7, ben inmiddels 6 kilo afgevallen woog 82 kilo. Ook de metformine pillen zijn verminderd 2x 850 is nu het voorschrift de medici blijven ze voorschrijven. Ik voel mij prima maar ik zie weer op tegen de 3 maandelijkse controle bij de huisarts.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Netjes! Waarde in de ochtend zegt helemaal niets. Dus maak je daar maar geen zorgen over. Hoge ochtend waarden hebben eigenlijk geen invloed op je HbA1c en dat is de enige waarde die telt! Je moet je dus verheugen op die 3 maandelijkse test 🙂

  • Sarie Hamelink schreef:

    Ik heb veel geleerd ,nu ik dit allemaal heb gelezen.
    Zit er nu niet meer over in.blijf dus haver mout eten smorgens.Ik kan ook niet tegen de omega 3 capc.
    1 Plavic a75 mgr heb ik ,en 3EH sm en 3EH savond insuline. ben daar een hele zondag niet goed van geweest. En 14.5 Blds.
    Ik doe mijn best, en geniet van het eten.

  • Annemarie schreef:

    Hallo,

    Ik houd me aan de eetvoorschriften. Van de 4x daags insuline spuiten en twee metformine tabletten per dag, gebruik ik nu alleen nog maar de metformine tabletten.
    Overdag zit ik dan soms laag, maar in de ochtend toch vaak (nuchter) boven de 8, terwijl ik met een normale glucose ga slapen. Wat kan ik doen? De tabletten op andere tijdstippen innemen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Hoe laag zit je precies? Meet je dit ook of is het enkel een gevoel? Aan een hogere nuchtere bloedsuiker kun je niets doen. Het is voor de rest ook niet ongezond. Je kunt en moet er dus niets aan doen behalve gezond blijven eten 🙂

  • Jacqueline Landsheer schreef:

    Van havermout heb ik begrepen dat het wel gezond is, maar zijn dat niet ook koolhydraten?
    Met vriendelijke groet, Jacqueline

    • Marloes Schuurman schreef:

      Niet alle koolhydraten zijn ongezond. Zowel in broccoli als een chocolade reep zitten suikers en koolhydraten. Maar niemand zou zeggen dat ze beide even gezond zijn. Vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten moeten ook mee worden genomen. En havermout ik rijk aan alle vier 🙂

      • Jacqueline Landsheer schreef:

        Bedankt. Inmiddels vond ik ook de uitgebreide pagina over haver op uw website. Erg informatief. Vr. groeten, Jacqueline

  • Antoon Coppens schreef:

    Hallo Ben,Marloes, we zijn nu reeds in de week 4 met de CURSUS. moet er al een verschil te merken ZIJN IN de BLOEDWAARDEN? het gaat zo op en neer, dat ik me zorgen maak.
    IN Belgische waarden stond ik bij het begin van de cursus 327, na een week stond ik op 205, maar gistermorgen opnieuw 297. Doen we iets VERKEERDS? Is dit zo VARIABEL?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het kan inderdaad variabel zijn. Hangt van vele dingen af. Het beste kun je een reactie achterlaten in de cursus omgeving (dus niet hier) of even een mailtje sturen.

  • Hans Buijs schreef:

    Na 10 jaar steeds meer medicatie om de suiker binnen de gestelde waarden te krijgen, in november 2017 na een lezing gestart met koolhydraad mijdend te eten.mijn ochtend nuchtere suiker is al jaren > 9.
    HbA1C 55/60.na 4 maanden gestopt met de glimiperide, de nuchter suiker en de HbA1C bleven hetzelfde.Jichtklachten verdwenen, 8 kilo lichter, 10 cm minder buikomvang, geen hypo’s meer, lager cholesterol.
    In september 2019 steeg de nuchter waarde zonder aanwijsbare reden naar > 11 en de HbA1C naar 67.
    Op advies van mijn dv gestart met gliclazide, heeft tot nu toe nog geen effect op de nuchterwaarde maar ik heb sinds die die tijd wel constant op mijn tong het gevoel of die zich ergens aan gebrand heeft. Heeft u misschien en verklaring voor de plotselinge verhoging van de bloedwaardes?

  • willem schreef:

    ik eet in plaats van twee sneetjes brood voor het naar bed gaan, nu een stuk fruit of een tomaat

  • MARY schreef:

    Goedendag,

    Ik had een glicosewaarde van 16.8 na het ontbijt want bestond uit; twee volkeren geroosterde boterhammen een met kaas en een mot honing.
    De dag ervoor heb ik ook een gebakje gegeten en wat bonbons. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?
    Graag uw reactie, vriendelijke groet,

    Mary Knoester-Groeneveld.

  • Hanneke van Laarhoven schreef:

    Na het lezen van deze pagina ben ik weer gerustgesteld! Ik ben ook blij dat ik bij vragen altijd terecht kan bij jullie. Het voelt aan als vrienden!
    Dat is zo fijn!!

  • Guus schreef:

    (Type 2) Goedemorgen, gisteravond laat had ik een waarde van 6,6 en dat was voor het eerst sinds enkele dagen boven 5,9 (en lager). Vanmorgen was de waarde gestegen naar 7,7 en toen ik ter controle in een vinger van mijn andere hand prikte, zelfs 8,0?!

    Het komt soms voor dat de waarde in de ochtend iets lager is, iets vaker is het ongeveer hetzelfde, maar meestal 0,5-1,0 hoger dan de avond tevoren. Maar ik was al gewezen op het ochtendsyndroom.

    Aangezien ik goed op de samenstelling van mijn maaltijden let en meestal over de hele dag genomen de aanbevolen verhouding 5:3:2 (vetten:eiwitten:koolhydraten) aardig benader – met een koolhydraten/vezels verhouding van tussen 2 en 4 – vraag ik me af, waarom de verschillen tussen avond- en ochtendwaarden zo kunnen variëren.

    Hele goede cursus overigens, de Diabetes Omkeren Methode!

    • Ben Kuiper schreef:

      Goede vraag. Eigenlijk wordt het in dit artikel juist uitgelegd. Het komt door het dageraad fenomeen en de contraregulerende hormonen die daarbij komen kijken.

  • Arno schreef:

    Ik heb zelf type 2, ook last van hogere waarde in de ochtend.
    Maar wat is hoog?
    Mijn nuchtere waarde komt nooit boven de 7.
    Is dat een probleem?
    Dan over de zoete aardappel, mij is verteld dat die juist wel goed is vanwege de juiste glycymische waarde.
    Ik snap het nu niet meer, wie heeft gelijk?

    • Ben Kuiper schreef:

      Nuchtere waarde zegt niet heel veel als je last hebt van het dageraad fenomeen. Alles boven de 6,0 is ‘de gevarenzone’. Boven de 7,0 is 100% diabetes type 2. Maar je waarde gedurende de dag (vooral voor het slapen) zegt meer.

      Zoete aardappel raden wij niet aan. Het bevat weliswaar een beetje meer vezels. Maar het bevat ook koolhydraten. Vandaar dat we het niet aanraden.

  • Vanenburger schreef:

    Hallo, k heb diabetes type 2 en als ik s’avonds laat prik en s’morgens nuchter weer is mijn suiker nouwelijks gezakt. Mijn avond eten is Rond half 6 en drink om 8 uur nog een zwarte senseo.
    Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het niet lager worden van mijn suiker? Het maakt geen verschil of ik medicatie slik of niet.

    • Ben Kuiper schreef:

      Het kan inderdaad komen door het Dageraadfenomeen. Bij ruim 30% van de mensen zegt de ochtendwaarde weinig door het Dageraadfenomeen. Waarde voor het slapen is daarom een beter uitgangspunt.

  • Voske schreef:

    Hallo, ik heb type 2, leef streng koolhydraat arm met enkel de goede kh, genoeg vetten en eiwitten. Tóch heb ik last van t dageraad syndroom… ik weet echt niet meer wat daar nog aan te doen is….maak me er zorgen om…

    • Marloes Schuurman schreef:

      Aan het dageraad fenomeen is helaas weinig te doen. Overigens is weinig koolhydraten eten niet altijd de oplossing. Dit kan juist voor een verergering zorgen. De truc is om de juiste koolhydraten in voldoende hoeveelheden eten.

  • Peter Duniec schreef:

    Hallo Marloes ik heb het grootste gedeelte gelezen.Mij zijn toch enkele dingen opgevallen b.v. zoete aardappelen niet gezond en bepaalde Jams!! Hoe zit het met eieren en bakken in cocosolie?? Jullie hebben het over cursussen en receptenboek? Graag wat meer info? Gr.Peter

  • J.G Brongers schreef:

    Ik begin deze website steeds interessanter te vinden. Ik bezoek het met enige regelmaat. Trouwens ik heb uw recepten boek ook in mijn bezit. Deze is top

  • Jan Zuidema schreef:

    L.S.
    Ik heb me wel ingeschreven voor het gratis E-book maar door één of andere oorzaak is het niet in mailbox of reclame terechtgekomen.
    Wilt u het svp nogmaals sturen?

  • Lenie schreef:

    Bedankt Marloes,
    Maar nu denk ik dat ik me opnieuw aangemeld heb voor de cursus ziektevrijleven of heb ik dat mis? Is het een andere? Begrijp nu wel waardoor ik een hogere bloedsuiker heb en dat is nog het enige wat te hoog is (was). Ben hier heel blij mee.
    Groet, Lenie

  • >
    Send this to a friend