Bloedsuiker Stijgt Zonder Te Eten? 7 Verklaring + Gezonde Tips

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jan 20
Bloedsuiker Stijgt Zonder Te Eten? 6 Verklaring + Tips Om Het Te Verlagen

Dat je bloedsuiker omhoog gaat wanneer je iets hebt gegeten zal je niet verbazen. Maar als de bloedsuiker stijgt zonder te eten is dat natuurlijk wel een beetje vreemd.

Voor veel mensen is dit even schrikken. Ze beginnen aan zichzelf te twijfelen en vragen zichzelf dan ook af "hoe kan mijn suiker stijgen als ik helemaal niets heb gegeten of gedronken?!",

In dit artikel leer je waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten en wat je hier eventueel aan kunt doen.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Bloedsuiker stijgt zonder te eten? Ontdek de 7 ongebruikelijke verklaringen

Wanneer je iets eet wat koolhydraten of suikers bevat, zal de bloedsuiker stijgen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk geen verrassing voor je zijn.

Het zal ook geen verrassing voor je zijn dat als je producten eet die geen suikers of koolhydraten bevatten, je bloedsuiker niet of nauwelijks stijgt.

Wat misschien wel een verrassing voor je is, is dat je bloedsuiker kan stijgen zonder dat jij iets hebt gegeten of gedronken.

Daardoor ben je hoogstwaarschijnlijk ook op dit artikel beland. Je wilt antwoord op de vraag waarom de bloedsuiker stijgt wanneer jij helemaal niets hebt gegeten of gedronken. 

Doel van het artikel

Daar ga ik je in dit artikel mee helpen.


Ik ga je namelijk de zeven verklaringen geven waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten en wat je hier eventueel aan kunt doen.


In vele gevallen kun je er helaas niets aan veranderen. Waarom dit zo is zul je hieronder uitgebreid lezen. Maar gelukkig is de stijging van de bloedsuiker zonder te eten zelden echt gevaarlijk of ongezond.


Vaak is het een natuurlijke reactie van het lichaam die juist gezond is. Als je bloedsuiker stijgt zonder te eten is er vrijwel altijd een 'logische' verklaring.

#1 - Dageraad fenomeen

Het dageraad fenomeen (dawn phenomenon in het Engels) is een biologische proces waar wij eerder een artikel over hebben geschreven.

Wat het dageraad fenomeen in het kort is, is dit:

Wanneer jij je bloedsuiker meet voor en na het slapen, zul je iets vreemds opmerken. Je zult namelijk zien dat vrijwel altijd je bloedsuiker in de ochtend hoger is dan voor het slapen.

En dat is natuurlijk opmerkelijk aangezien jij in je slaap niet eet of drinkt. Hoe kan je bloedsuiker dan zijn gestegen? 

Je lichaam heeft in de nacht ook energie nodig

De verklaring is eigenlijk vrij logisch. Je lichaam heeft namelijk ook in je slaap energie nodig om te functioneren. Aangezien je een vrij lange periode niet eet of drinkt, moet deze energie 'ergens' vandaan komen.

Onder invloed van verschillende hormonen in je lichaam, worden suikers uit je suikervoorraden (spieren en lever) vrijgemaakt. Deze kan je lichaam vervolgens verbranden en zo aan de energie komen die jij nodig hebt wanneer je slaapt.

Zodra je wakker wordt, zal je bloedsuiker beetje bij beetje dalen. Dit komt doordat je lichaam de 'overtollige' suikers weer opruimt.

Je kunt dit proces in kaart brengen door elke 30 minuten na het opstaan je bloedsuiker te meten. Je zult zien dat er een dalende lijn in zit.

Het dageraad fenomeen is overigens ook de reden waarom wij GEEN voorstanders zijn voor nuchtere bloedsuikermetingen. Deze zullen vrijwel altijd hoger uitvallen door dit biologische fenomeen. Je lijkt daardoor vaak 'zieker' dan je werkelijk bent.


#2 - Vasten

Vasten is het proces waarbij je er bewust voor kiest om een periode lang niet te eten en/of te drinken. Dit kun je om religieuze redenen doen (zoals de Ramadan) of om gezondheidsredenen (zoals bij Intermittent Fasting).

Wanneer je bloedsuiker stijgt zonder te eten tijdens het vasten, kan dit nogal veel verwarring veroorzaken. Je zult je - net als bij het dageraad fenomeen - afvragen:

"Hoe kan mijn bloedsuiker stijgen terwijl ik helemaal niets heb gegeten of gedronken?"

Ook hier is de verklaring eigenlijk heel logisch als je er over nadenkt. 

Je lichaam heeft tijdens het vasten ook energie nodig om normaal te functioneren. Aangezien je niet eet een/of drinkt, moet deze energie 'ergens' vandaan komen. Net als bij het dageraad fenomeen zal je lichaam gebruik maken van je suikerreserves (en je vetreserves). 

Er worden dus extra suikers en vetten uit je voorraden vrijgemaakt om de energie te leveren die je lichaam nodig heeft. En dit is natuurlijk positief!

Als er vetten uit je voorraden worden vrijgemaakt, betekent het dat je hoeveelheid vetmassa zal afnemen. Dat is dus alleen maar goed nieuws.

En het verbruiken van suikers uit je voorraden zal je insulinegevoeligheid laten stijgen.

Hoewel vasten dus op korte termijn je bloedsuiker kan laten stijgen, zal het op de langere termijn juist een positief effect hebben op je bloedsuiker doordat het je insulinegevoeligheid verhoogt.


#3 - Bloedsuiker stijgt zonder te eten na het sporten

Van sporten wordt gezegd dat het de bloedsuiker kan verlagen en je insulinegevoeligheid kan verhogen...

...maar mensen die hun bloedsuiker direct na het sporten meten zien vaak iets heel anders:

Een hogere bloedsuiker dan voor het sporten.

Wat hier speelt kun je inmiddels wel raden. Tijdens het bewegen heeft je lichaam meer energie nodig. Die energie moet ergens vandaan worden geplukt. Rara waar dit vandaan wordt gehaald?

Juist! Je suikervoorraden (en vetvoorraden). 

Tijdens het sporten zal je lichaam meer suikers vrijmaken uit je voorraden zodat jij fatsoenlijk kunt sporten en niet flauwvalt.

Als je direct na het sporten je suiker meet, zul je vaak een hoge bloedsuiker zien. 

Dat komt omdat je lichaam nog niet de tijd heeft gehad om de 'overtollige' suikers die het vrij heeft gemaakt  op te ruimen.

bloedsuiker stijgt zonder te eten en door te sporten

Ook hier geldt: als je direct na het sporten om de 30 minuten je bloedsuiker zou moeten, zul je zien dat de bloedsuiker geleidelijk daalt.

En terugkomend op de eerste zin in dit artikel:

Sporten verhoogt vaak op korte termijn je bloedsuiker maar het verlaagt je bloedsuiker op de langere termijn. Dit wordt door een samenloop van verschillende positieve factoren veroorzaakt (zoals een verhoging van je insulinegevoeligheid).


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 - Ziekten, blessures en vaccinaties

Wanneer je ziek, een blessure hebt of zelfs een vaccinatie hebt gehad....

...dan zul je merken dat je bloedsuiker stijgt zonder te eten. Of zelfs de hele tijd hoog blijft.

Voor sommige mensen is dit een beetje vreemd. Wat heeft ziek zijn of je teen stoten te maken met je bloedsuiker? Veel meer dan je zou denken.

In alle bovenstaande gevallen moet je immuunsysteem namelijk harder werken om de boel weer normaal te krijgen. 

 • Als je ziek bent, moet je immuunsysteem hard werken om de boel te herstellen
 • Als jij een blessure hebt, moet je immuunsysteem harder werken om de schade te herstellen
 • Als je een vaccinatie krijgt (zoals de griepprik of die tegen Corona), moet je immuunsysteem harder werken om antilichamen aan te maken

Dit harder werken van je immuunsysteem kost natuurlijk extra energie. En die energie moet ergens vandaan komen. Inmiddels kun je wel raden waar dit vandaan komt:

Je suikervoorraden.

Maak je geen zorgen over de stijging

Gelukkig zakt je bloedsuiker ook weer als je ziekte- en/of herstelproces voorbij is. Als het immuunsysteem niet meer harder hoeft te werken, heeft het dus ook geen extra suikers meer nodig. En als gevolg hiervan zal de bloedsuiker weer dalen.


#5 - Bloedsuiker stijgt zonder te eten door stress

Mensen die stress ervaren weten als geen ander dat hun bloedsuiker daardoor enorm kan stijgen. Wij hebben hier al eens een uitgebreid artikel over geschreven.

Chronische stress verhoogt de bloedsuiker

Wanneer je chronische stress ervaart, zul je ook verhoogde spiegel van het stresshormoon cortisol hebben.

Cortisol heeft als bijwerking dat het je ongevoeliger maakt voor insuline. 

Hierdoor kan je lichaam minder goed de suiker in je bloedbaan opnemen. Daardoor zullen ze zich langzaam opstapelen waardoor je bloedsuiker steeds meer zal stijgen zonder te eten.

Helaas kun je hier helaas maar één ding aan doen:

De oorzaak van de stress oplossen.

Al het andere wat je tegen de stress kunt doen, is hooguit symptoombestrijding (denk aan sporten, mediteren, erover praten etc).

Zolang de bron van de stress in je leven aanwezig is, zal de bloedsuiker hoog zijn en blijven.

Iedereen ervaart weleens een periode van stress. Vaak is de oorzaak van het probleem wel op te lossen maar soms ook niet. Of het is in sommige gevallen erg lastig om het op te lossen.

Vraag om hulp als het nodig is!

Schroom niet om (professionele) hulp in te schakelen. Denk hierbij aan een goede vriend/vriendin of een psycholoog. Chronische stress is één van meest destructieve dingen voor je lichaam. Je wilt er niet maanden of jaren mee rondlopen. Dat zal namelijk ten koste gaan van je gezondheid.


#6: Te weinig slapen (of niet diep genoeg)

Je zou misschien niet verwachten dat je slaappatroon invloed kan hebben op je bloedsuiker, maar dat is wel degelijk het geval. Een slechte nachtrust kan namelijk op meerdere manieren een effect hebben.

Het heeft te maken met de complexe relatie tussen slaap en hormonen die je bloedsuiker reguleren, zoals insuline. Tijdens een goede nachtrust worden hormonen namelijk op een normale manier vrijgegeven. Maar wanneer je niet goed slaapt, kan dit systeem in de war raken.

Een gebrek aan (kwalitatieve) slaap kan leiden tot insulineresistentie, wat betekent dat je lichaam minder goed reageert op insuline. Hierdoor kunnen je cellen minder suiker opnemen en blijft er meer suiker in je bloedbaan circuleren.

Ook hier speelt het stresshormoon cortisol een rol

Daarnaast kan een slechte nachtrust de productie van het hormoon cortisol verhogen. Dit stresshormoon heeft zijn beurt ook weer invloed op je bloedsuiker.

Hoge cortisolniveaus kunnen zorgen voor een toename van de glucoseproductie door je lever, wat je bloedsuiker verder kan verhogen.


Dus als je merkt dat je bloedsuiker is gestegen, zonder duidelijke reden… maar je hebt wel slecht geslapen, dan kan dat zeker een factor zijn.

Onderzoek laat zien dat gebrekkige slaap een significante bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen/verergeren van diabetes type 2 en overgewicht. Hier liggen meerdere factoren aan ten grondslag.


#7 - Toeval

Veel mensen behandelen hun lichaam als robot. Ze verwachten dat hun lichaam consistent doet wat zij willen. Helaas werkt het menselijk lichaam niet zo.

En hetzelfde geldt voor wanneer je bloedsuiker stijgt zonder te eten. 

Een stijging kan ook komen door toeval. Althans, er is niet altijd te herleiden waarom het stijgt. Hoewel dat natuurlijk niet leuk is, is dit wel iets wat je over het menselijk lichaam moet accepteren.

Het is te complex om altijd een verklaring te willen. Soms stijgt je bloedsuiker nu eenmaal uit het niets en daalt het daarna ook weer uit het niets. Wellicht is er een verklaring maar wellicht ook niet.

Soms kun je gewoon niets meer doen dan toekijken en het accepteren.

Maak je dus geen zorgen over elke stijging (of daling) die je ervaart. Uiteindelijk gaat het om de grote lijn in je bloedsuiker. En deze kun je het beste bepalen door je HbA1c te meten.

Zelf je bloedsuiker meten (door middel van een vingerprik) is HOOGUIT EEN MOMENTOPNAME. De HbA1c daarentegen liegt eigenlijk nooit over je bloedsuiker.

Zolang deze goed is, hoef jij je nergens zorgen over te maken. Ook niet over een bloedsuiker die stijgt zonder te eten.

Verlaag je bloedsuiker met het Diabetesvrij Geheim

Dit waren alle verklaringen voor waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft er het veelal mee te maken dat je lichaam meer energie nodig heeft voor een specifiek lichamelijk proces. Daar kun je niet zoveel aan doen. En dat moet je ook niet willen. Je lichaam heeft namelijk (extra) energie nodig.

Waar je wel iets aan kunt doen, is een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel verbeteren door gezonder te eten. 

Niet alleen kun je een verhoogde bloedsuiker verbeteren met een gezonder eetpatroon.

Je kunt diabetes type 2 zelfs volledig omkeren.

Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: merk je dat je bloedsuiker stijgt zonder te eten? Wat denk je dat de oorzaak hiervan is bij je? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 14 augustus 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Fieke schreef:

  Mijn bloedsuiker was toen ik net wakker was, 5,7. Een half uur daarna – niets gegeten of gedronken, wel een beetje aan het opruimen geweest – is hij opeens 7,8 !!

  Ik heb diabetes type 2 sinds 2010 met 2x 1000 metformine en 1x glicazide per dag.

  Nu een proef Freestyle Libre, dus de metingen zijn neem ik aan correct.

  Dat Dawn phenomenon is hier lijkt me niet de verklaring, want dat treedt op voordat je wakker wordt.

  Waardoor komt dit dan?

  Ik heb 8 uur goed geslapen dus dat is het ook niet.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Niet eten kan de bloedsuiker gewoon verhogen. Dus dit valt lichtelijk onder het stukje ‘vasten’.

   Als je inspanning hebt verricht, dan zal ook de bloedsuiker kunnen stijgen. Dat valt dan onder ‘sporten’.

   Het kan ook gewoon door toeval komen. Op basis van één voorval kun je niet altijd conclusies trekken.

 • Jack Pelzer schreef:

  Ik schrok vanmorgen van mijn meting. Gisteravond namelijk heb ik slechts twee glaasjes water gedronken en niets meer gegeten. Mijn (nuchter gemeten)gemiddelde was al maanden 6,5 m/mol en nu 8,1m/mol. Ik kan dat niet verklaren. Juist omdat ik de avond voorafgaand niets meer heb gegeten. Ik heb zojuist ontbeten en een nieuwe meting laat een waarde van maar liefst 12,5m/mol. Moet ik me zorgen maken?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is JUIST de verklaring zoals in dit artikel beschreven staat.

   Ten eerst zal je waarde in de nacht stijgen door het dageraad fenomeen: https://www.ziektevrijleven.nl/hoge-bloedsuiker-in-de-ochtend/

   En ten tweede zal je waarde ook stijgen wanneer je lang niet eet (en dus op je reserves moet teren).

   Zorgen zou ik mij zeker niet maken. Ik zou het voorlopig even afwachten. Blijf het de hele week hoog? Dan zou ik aan de bel trekken.

 • Nina Van dijk schreef:

  Hai, na een heftige antibiotica kuur dankzij de kaakchirurg die niet eens nodig was, kreeg ik plots te maken met een te hoge suiker.
  Nu eet ik al niet veel, en ik krijg inmiddels door die te hoge suikers en waar je allemaal rekening mee zou moeten houden een beetje een hekel aan voeding. Dit mag niet en dat niet, ik heb echt anderhalf jaar geen zoetigheid gehad bijna, bv eens een keer een gebakje bv. Wat ik al niet vaak nam hoor.

  Ik ben nog vaker gaan sporten.
  Gevolgen?
  BMI zakt totaal niet, afvallen? Merk er niets van.
  Nu ging ik van HBa1c van 86 naar 58 in 2 maanden tijd. Zonder medicatie, gewoon door voeding.
  Lijkt me best ok toch?

  Nu heb ik een diastase recti, maar geen arts wil dit opereren ivm geen juist BMI, terwijl ik toch gruwelijk mijn best doe.

  De Huisartsenpraktijk zei me dat ik te weinig at.
  Na opnieuw testen van Hba1c, had ik 62, dus iets verhoogd na de vorige keer (58) maar dat was dit keer ook in een zeer warme periode, hittegolf en ik had die dag ook niet veel gedronken, het was nog vroeg… is dat dan relevant, ook al telt dit voor 3 maanden zeg maar!?

  Verder voel ik mij prima! Beter dan ooit eigenlijk, ook toen ze zeiden dat mijn suiker te hoog was.

  Ik eet zeer onregelmatig, weet ook niet goed meer wat wel en niet.

  Suikerziekte zit niet in onze families van welke kant dan ook, dus ik blijf dit raar vinden!?

  Qua eventueel suikergebruik zit ik onder de 35 gram per dag!
  Ik eet gezond, kook elke dag vers.

  Nu las ik in Amerika dat mensen inderdaad dankzij antibiotica suikerziekte konden krijgen!?

  Toevallig heb ik in die tijd ook nog eens corona gehad, wat ik zie als een nieuwe soort griep.
  Nu schijnt dat ook wat te kunnen veranderen in het lichaam.

  Soms denk ik wat moet ik nu doen?
  Heb ik dan echt suikerziekte en moet ik dan perse tabletten gaan slikken wat ik niet wil, voelt niet oké… Kan je bloedsuiker te hoog zijn als je slecht eet of te weinig eet?
  Hoeveel suikers mag je eigenlijk per dag?
  Is dit echt diabetes of is het een verdienmodel?

  Hoop dat ik antwoord krijg op mijn vele vragen.
  Mijn dank is groot.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je bericht. Er spelen meerdere dingen bij je.

   1. Een operatie kan de bloedsuiker verhogen (door het herstelproces).

   2. Antibiotica gebruik kan ook de bloedsuiker verhogen (doordat de pillen lichamelijke processen verstoren).

   3. Te weinig eten kan de bloedsuiker verhogen (omdat er dan meer suikers uit je voorraden worden vrijgemaakt).

   Als ik zie wat voor vragen je stelt, krijg je sterk de indruk dat je enerzijds jezelf aan het uithongeren bent (waardoor je sowieso niet zult afvallen en juist kunt aankomen) en anderzijds niet echt goed snapt wat gezond eten is en wat niet (je vraag namelijk hoeveel ‘suiker’ je per dag mag hebben. Dat is een slechte vraag om te stellen).

   Mijn advies is even om ons een mailtje te sturen met wat je precies eet en drinkt op een dag. Graag ook de minder gezonde dagen/producten.

   Dan kunnen wij in één oogopslag zien of je eetpatroon gezond/voldoende is om af te vallen en de bloedsuiker te verbeteren.

   • Nina van Dijk schreef:

    1: Ik heb nog geen operatie ondergaan.

    2. Hoelang duurt het voor je hersteld bent van de antibiotica kuur en je suikers weer normaal zijn? Daarna waren mijn suikerwaarden hoger nml.

    Ben zeer goed op de hoogte van voeding, ben nogal allergisch voor zoetstoffen bv en kleur en smaakstoffen dus wat mag en kan nog wel!?

    Hoeveelheid suikers per dag,… mijn vraag is, wat is normaal volgens WHO ik meen iets van 45 gram per dag?

    Mag dit ook nog, als je te hoge suikers hebt of helemaal niet?

    Ik neem alleen nog 1 afgestreken theelepeltje suiker in 2 bakjes koffie op een dag.

    *(je vraag namelijk hoeveel ‘suiker’ je per dag mag hebben. Dat is een slechte vraag om te stellen).*

    Waarom zou dat een slechte vraag zijn om te stellen? Je zult toch vast wel ergens wat suikers binnenkrijgen lijkt me en dit artikel zegt dat het niet eens zozeer met suikers te maken heeft!?

    En mijn vraag is eigenlijk of je ”suikerziekte” kunt hebben omdat je slecht eet, dat men denkt dat het zo is bv?!

    En is het zonder medicatie goed dat je zakt tot 58 bv?

    • Marloes Schuurman schreef:

     Het kan soms weken duren voordat je herstelt bent van zo’n kuur. Verschilt enorm van persoon tot persoon.

     Ik zou niet uitgaan van het WHO. Die weten niet wat gezond is. Het gaat om WAT je eet, niet zozeer HOEVEEL. Daarom is dat een slechte vraag om te stellen. Je focus is verkeerd wanneer je zo’n vraag stelt.

     Je mag gerust 100 gram suiker per dag eten zolang het maar uit gezonde bronnen komt.

     Nogmaals:

     Mijn advies is even om ons een mailtje te sturen met wat je precies eet en drinkt op een dag. Graag ook de minder gezonde dagen/producten.

     Dan kunnen wij in één oogopslag zien of je eetpatroon gezond/voldoende is om af te vallen en de bloedsuiker te verbeteren.

 • Gwendoline Van de walle schreef:

  Bedankt voor jullie zeer interessante uitleg ivm stijgen van bloedsuikerspiegel zonder eten, want dit wist ik nog niet.
  Bij mij verandert die spiegel ook steeds maar volgens de dokter zit ie ‘op lange termijn’ net op de grens om niets te doen… ik hou er ook niet van om medicijnen te nemen maar voel me dagelijks slecht: vooral na het eten en krijg zelfs slaapaanvallen(:zo voelt het aan) en warmteopwellingen alsof ik koorts heb maar dat is niet zo. Is dit door die bloedsuikerspiegel?
  Stress is alom aanwezig en ondanks ik de oorzaak ken kan ik ze niet meteen aanpakken door gezinssituatie en stressjob,maar besef nu door jullie artikel dat het wel een belangrijke factor is. En kan ik dan geen natuurlijke of bepaalde dingen eten of drinken die dit verbeteren?
  Dank bij voorbaat voor antwoord.

  • Ben Kuiper schreef:

   Geen dank!

   Wat een rare logica van je arts. Als je op de grens zit… dan is toch JUIST een reden om iets te doen?

   Wat je ervaart is denk ik een insulinedip. Dat kan komen door hetgeen wat je eet. Gebeurt het na elke maaltijd?

   Stress kun je niet verbeteren door iets te eten of te drinken of te slikken. Het kan enkel beter worden als je de oorzaak van de stress aanpakt.

   Wat je wel kunt doen natuurlijk, is je eet- en drinkpatroon verbeteren om die zo gezond mogelijk te krijgen. Dan zul je weinig van de stress terugzien in de bloedsuiker (hopelijk).

   • Gwendoline Van de walle schreef:

    Ja , meestal na iedere maaltijd zowel in voormiddag als namiddag en avond;en dokter zegt alleen maar ‘opletten met suiker eten’ maar we hebben dat toch een beetje nodig voor energie ook…?
    Ik vraag me af of er een specifieke voeding is om suikerspiegel gezond te houden behalve ’minder suiker eten’(of koolhydraten) ? Zolang ik niet eet voel ik me best okee en actief maar na eten begint het weer ‘vapeurs’ en als ik zou kunnen gaan zitten val ik zo in slaap…!
    Ik ben 50 j. en prik regelmatig men bloed dus ben ik zeker dat spiegel te hoog is.
    Kan hormonale stoornis ook aanleiding zijn voor suikerziekte?
    Dan laat ik die eens checken bij volgende bloedcontrole…

    • Ben Kuiper schreef:

     Bedankt voor je bericht. Het beste is even om ons een mailtje te sturen op ons info@ e-mail adres met je eet- en drinkpatroon. Graag ook de ‘minder goed dagen’ noemen. Indien je ook bloedsuikerwaarden hebt, horen we die ook graag.

     Gezonder eten is niet een kwestie van ‘minder’ suiker/koolhydraten eten. Het is een kwestie van de kwaliteit van je eten verhogen! We horen graag van je.

 • Chris Bijl schreef:

  De laatste maanden had ik het idee dat er mogelijk iets met mijn bloedsuiker aan de hand was (ik ben net van ziekte van Graves af). Ineens veel zweten en vaak en veel plassen, hartkloppingen, ontwrichtende honger. Bloedprikken bij huisartsenlab was dan wel weer goed.

  Abbot had een actie dat je een gratis sensor Free Style Libre kunt proberen. Dat heb ik gedaan. De eerste dagen kwam de mmol boven de 11 na het eten, eten wat aangepast en het stijgt nu tot max. 9. De minimum waarde komt bijna niet onder de 5 en zit meestal rond de 5,5. Ik eet niet overdreven veel suikers en koolhydraten (wel een fruitsmoothie met avocado in de ochtend, totaal suikers circa 25 gram, dat moet kunnen toch? Soms stijgt na het drinken van zo’n smoothie naar 9/11 en soms houdt het met 7 op). Het lukt mij op het moment ook een maaltijd over te slaan zonder ontwrichtende honger te krijgen, dan kan de nuchtere waarde tot 7 gaan.

  Wat die waarden allemaal te betekenen hebben, weet ik ook niet precies. Maar ik snap nu wel – na lezen van bovenstaande – dat hogere waardes nuchter heel normaal en zelfs gezond zijn. Maar hoe zit dat met een continu waarde van circa 5,5? Is lager beter? 4,5 ofzo? En zo’n smoothie, dat hoeft niet zo’n drastisch effect op de glucosespiegel te hebben dat het tot 11 gaat? Hapert daar iets of is het ook normaal? En wat is een goede waarde na zo’n hap?

  • Ben Kuiper schreef:

   Je meet letterlijk op de twee slechtste momenten: nuchter en direct na een maaltijd.

   Beide zijn niet representatief voor je gezondheid. Het is normaal dat je ochtend waarde hoger is en ook de waarde na een maaltijd. Dat is letterlijk bij elk mens het geval.

   Dus meet niet meer je nuchtere waarde en ook niet direct na een maaltijd. Houd er minimaal 3 uur tussen.

   Uiteindelijk gaat het om je gemiddelde waarde (de HbA1c). Deze laat je gemiddelde waarde van de afgelopen 8-12 weken zien. En dat zegt veel meer over je gezondheid.

   Zolang die goed is, ben je gezond.

   HbA1c kun je helaas enkel via de huisarts meten (of zelf voor betalen via bedrijven die je bloed willen/kunnen meten).

   Een HbA1c van 6,0 of lager is diabetesvrij.

   Tussen de 6,1 en 6,9 is pre-diabetes.

   7,0 en hoger is diabetes type 2.

 • Leo Lamée schreef:

  Heb diabetes 2 maar nog veel meer. 85 jaar In 2008 pacemaker , in 2011 dotteren en daarna 5 omleidingen. Mijn INR trombosedienst wordt bijgehouden. Ik heb dus een serie medicijnen. Metropolol bèta blokker -pantoprolol maagbeschermer – metformine 500 2x om 06.00 uur en 18.00 uur -glimeride 4 – combodart plassen- acenocoumarol – pravastatine – lisinopril . Sinds kort draaierigheid en evenwicht stoornis- Physio Balance -KNO arts OPTIMUM CLINICS – waarschijnlijk de griep Daar ben ik niet trots op als je weet dat ik gymleraar ben geweest.
  Hobby’s: tuinwroeter- amateur aquarellist- fanatiek Golfer.

 • J.E. KLAUCKE schreef:

  Vraag: beschikken jullie over informatie betreffende corona en als gevolg daarvan diabetes 2?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Helaas nog niet. Het is een relatief ‘jong’ onderwerp dus veel duidelijkheid is er nog niet. Hooguit kan er nu gespeculeerd worden ‘waarom’ sommige mensen na een corona infectie diabetes type 2 lijken te ontwikkelen.

   Hadden ze een ongezond eet- en drinkpatroon en was corona de druppel? Wellicht.

   Heeft corona ergens in het lichaam schade aangericht in het lichaam waarom er diabetes type 2 ontstaan? Wellicht.

   Maar zoals ik al zei, het is nu vooral speculeren.

 • Jolanda Korthof schreef:

  Het valt ons op dat de bloedsuikerspiegel vaak hoger uitvalt na een warme douche in de ochtend. Dus voordat er iets gegeten of gedronken is. Weet jij hoe dat kan?

 • marc bessems schreef:

  ik eet al maanden koolhydraat arm neem 3 metformine /dag een bijna keto dieet en mijn bloedsuiker blijft rond de 8 , ben een 4kg afgevallen ,wat doe ik dan nog verkeerd?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat durf ik niet te zeggen. Keto is niet per se de oplossing voor bloedsuikerproblemen. Te weinig koolhydraten eten kan – hoe gek het ook klinkt – je bloedsuiker verhogen. Ook maakt het uit wanneer jij je bloedsuiker meet. In de ochtend is deze kunstmatig hoog door het dageraadfenomeen. Het beste kun je ons even een mailtje sturen met wat je eet en drinkt op een dag en hoe/wanneer jij je bloedsuiker meet. Dan kunnen we even kijken wat er speelt.

 • Fatima schreef:

  Ik ben aan het vasten om (21.15 uur) had ik een half hamburger gegeten met een glas cola plus kleine portie patat met mayonaise en 5 hotwings na 2 uurtje heb ik me laten prikken en het was 7,2 daarna heb ik niks gegeten in de middag heb ik weer me laten prikken toen was het 6,2 .mijn vraag is waarom is het nog te hoog toen ik nuchter was ? En moet ik me zorgen maken dat ik in de voorstadium zit van diabetis ?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je reactie. Zoals in het artikel geschreven, stijgt je bloedsuiker wanneer je lange periodes niet eet. Het is dus tot zekere mate normaal als je nuchtere waarde hoger is als je lang niet hebt gegeten. 6,2 is niet heel hoog eerlijk gezegd.

   Moet jij je daar zorgen over maken? Niet echt op dit moment.

   Maar waar jij je wel zorgen over moet maken is het eetpatroon wat je nu omschrijft. Want een eetpatroon met hamburgers, cola en patat is verre van gezond. Dat zal je op langere termijn gegarandeerd diabetes type 2 geven.

 • Henk V.d.Hulst schreef:

  Het is de l laatste 2 weken opgelopen tot 7.6

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te horen. Heb je ook al kritisch gekeken naar je eetpatroon? Dat is vaak wel de eerste plek waar je de oplossing moet zoeken.

 • Laura de Boer schreef:

  Ik ben al zeket 20 jaar diabetes2 patient en wil zo graag anders. Werd op deze site gewrzen. Om een of andere reden heb ik hier vertrouwen in.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor het vertrouwen. We gaan ons best doen om je te helpen. De eerste stap is om je in te schrijven voor ons Diabetesvrij Geheim. Dan krijg je een introductie in wat gezond eten is en waarom het belangrijk is.

   • Anne schreef:

    Laura ik kan je cursus die ook door ziektevrijleven wordt gegeven zeker aanraden, het is het geld zeer zeker waard. mijn nuchter waarden zijn van 7.1 in okt 2020 naar nu gemiddeld 5,5. mijn HbA1c waarde is gemiddeld 38. ik heb de cursus gevolgd en heb regelmatig het groene kookboek erbij voor maaltijd ideeën.
    heb nu zelfs plezier in bakken van koolhydraatarme gebak of koekjes, vroeger bakte ik nooit. Ik ben 19 kilo afgevallen en 58 jaar. Ik voel me stukken gezonder.
    Veel succes!

 • >
  Send this to a friend