Bloedsuiker Stijgt Zonder Te Eten? 6 Verklaring + Tips Om Het Te Verlagen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jan 20
Bloedsuiker Stijgt Zonder Te Eten? 6 Verklaring + Tips Om Het Te Verlagen

Dat je bloedsuiker omhoog gaat wanneer je iets hebt gegeten zal je niet verbazen. Maar als de bloedsuiker stijgt zonder te eten is dat natuurlijk wel een beetje vreemd.

Voor veel mensen is dit even schrikken. Ze beginnen aan zichzelf te twijfelen en vragen zichzelf dan ook af "hoe kan mijn suiker stijgen als ik helemaal niets heb gegeten of gedronken?!",

In dit artikel leer je waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten en wat je hier eventueel aan kunt doen.

More...

Bloedsuiker stijgt zonder te eten? Ontdek de 6 ongebruikelijke verklaringen

Wanneer je iets eet wat koolhydraten of suikers bevat, zal de bloedsuiker stijgen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk geen verrassing voor je zijn.

Het zal ook geen verrassing voor je zijn dat als je producten eet die geen suikers of koolhydraten bevatten, je bloedsuiker niet of nauwelijks stijgt.

Wat misschien wel een verrassing voor je is, is dat je bloedsuiker kan stijgen zonder dat jij iets hebt gegeten of gedronken.

Daardoor ben je hoogstwaarschijnlijk ook op dit artikel beland. Je wilt antwoord op de vraag waarom de bloedsuiker stijgt wanneer jij helemaal niets hebt gegeten of gedronken. 

Doel van het artikel

Daar ga ik je in dit artikel mee helpen.


Ik ga je namelijk de zes verklaringen geven waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten en wat je hier eventueel aan kunt doen.


In vele gevallen kun je er helaas niets aan veranderen. Waarom dit zo is zul je hieronder uitgebreid lezen. Maar gelukkig is de stijging van de bloedsuiker zonder te eten zelden echt gevaarlijk of ongezond.


Vaak is het een natuurlijke reactie van het lichaam die juist gezond is. Als je bloedsuiker stijgt zonder te eten is er vrijwel altijd een 'logische' verklaring.

#1 - Dageraad fenomeen

Het dageraad fenomeen (dawn phenomenon in het Engels) is een biologische proces waar wij eerder een artikel over hebben geschreven.

Wat het dageraad fenomeen in het kort is, is dit:

Wanneer jij je bloedsuiker meet voor en na het slapen, zul je iets vreemds opmerken. Je zult namelijk zien dat vrijwel altijd je bloedsuiker in de ochtend hoger is dan voor het slapen.

En dat is natuurlijk opmerkelijk aangezien jij in je slaap niet eet of drinkt. Hoe kan je bloedsuiker dan zijn gestegen? 

Je lichaam heeft in de nacht ook energie nodig

De verklaring is eigenlijk vrij logisch. Je lichaam heeft namelijk ook in je slaap energie nodig om te functioneren. Aangezien je een vrij lange periode niet eet of drinkt, moet deze energie 'ergens' vandaan komen.

Onder invloed van verschillende hormonen in je lichaam, worden suikers uit je suikervoorraden (spieren en lever) vrijgemaakt. Deze kan je lichaam vervolgens verbranden en zo aan de energie komen die jij nodig hebt wanneer je slaapt.

Zodra je wakker wordt, zal je bloedsuiker beetje bij beetje dalen. Dit komt doordat je lichaam de 'overtollige' suikers weer opruimt.

Je kunt dit proces in kaart brengen door elke 30 minuten na het opstaan je bloedsuiker te meten. Je zult zien dat er een dalende lijn in zit.

Het dageraad fenomeen is overigens ook de reden waarom wij GEEN voorstanders zijn voor nuchtere bloedsuikermetingen. Deze zullen vrijwel altijd hoger uitvallen door dit biologische fenomeen. Je lijkt daardoor vaak 'zieker' dan je werkelijk bent.


#2 - Vasten

Vasten is het proces waarbij je er bewust voor kiest om een periode lang niet te eten en/of te drinken. Dit kun je om religieuze redenen doen (zoals de Ramadan) of om gezondheidsredenen (zoals bij Intermittent Fasting).

Wanneer je bloedsuiker stijgt zonder te eten tijdens het vasten, kan dit nogal veel verwarring veroorzaken. Je zult je - net als bij het dageraad fenomeen - afvragen:

"Hoe kan mijn bloedsuiker stijgen terwijl ik helemaal niets heb gegeten of gedronken?"

Ook hier is de verklaring eigenlijk heel logisch als je er over nadenkt. 

Je lichaam heeft tijdens het vasten ook energie nodig om normaal te functioneren. Aangezien je niet eet een/of drinkt, moet deze energie 'ergens' vandaan komen. Net als bij het dageraad fenomeen zal je lichaam gebruik maken van je suikerreserves (en je vetreserves). 

Er worden dus extra suikers en vetten uit je voorraden vrijgemaakt om de energie te leveren die je lichaam nodig heeft. En dit is natuurlijk positief!

Als er vetten uit je voorraden worden vrijgemaakt, betekent het dat je hoeveelheid vetmassa zal afnemen. Dat is dus alleen maar goed nieuws.

En het verbruiken van suikers uit je voorraden zal je insulinegevoeligheid laten stijgen.

Hoewel vasten dus op korte termijn je bloedsuiker kan laten stijgen, zal het op de langere termijn juist een positief effect hebben op je bloedsuiker doordat het je insulinegevoeligheid verhoogt.


#3 - Bloedsuiker stijgt zonder te eten na het sporten

Van sporten wordt gezegd dat het de bloedsuiker kan verlagen en je insulinegevoeligheid kan verhogen...

...maar mensen die hun bloedsuiker direct na het sporten meten zien vaak iets heel anders:

Een hogere bloedsuiker dan voor het sporten.

Wat hier speelt kun je inmiddels wel raden. Tijdens het bewegen heeft je lichaam meer energie nodig. Die energie moet ergens vandaan worden geplukt. Rara waar dit vandaan wordt gehaald?

Juist! Je suikervoorraden (en vetvoorraden). 

Tijdens het sporten zal je lichaam meer suikers vrijmaken uit je voorraden zodat jij fatsoenlijk kunt sporten en niet flauwvalt.

Als je direct na het sporten je suiker meet, zul je vaak een hoge bloedsuiker zien. 

Dat komt omdat je lichaam nog niet de tijd heeft gehad om de 'overtollige' suikers die het vrij heeft gemaakt  op te ruimen.

bloedsuiker stijgt zonder te eten en door te sporten

Ook hier geldt: als je direct na het sporten om de 30 minuten je bloedsuiker zou moeten, zul je zien dat de bloedsuiker geleidelijk daalt.

En terugkomend op de eerste zin in dit artikel:

Sporten verhoogt vaak op korte termijn je bloedsuiker maar het verlaagt je bloedsuiker op de langere termijn. Dit wordt door een samenloop van verschillende positieve factoren veroorzaakt (zoals een verhoging van je insulinegevoeligheid).


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 - Ziekten, blessures en vaccinaties

Wanneer je ziek, een blessure hebt of zelfs een vaccinatie hebt gehad....

...dan zul je merken dat je bloedsuiker stijgt zonder te eten. Of zelfs de hele tijd hoog blijft.

Voor sommige mensen is dit een beetje vreemd. Wat heeft ziek zijn of je teen stoten te maken met je bloedsuiker? Veel meer dan je zou denken.

In alle bovenstaande gevallen moet je immuunsysteem namelijk harder werken om de boel weer normaal te krijgen. 

  • Als je ziek bent, moet je immuunsysteem hard werken om de boel te herstellen
  • Als jij een blessure hebt, moet je immuunsysteem harder werken om de schade te herstellen
  • Als je een vaccinatie krijgt (zoals de griepprik of die tegen Corona), moet je immuunsysteem harder werken om antilichamen aan te maken

Dit harder werken van je immuunsysteem kost natuurlijk extra energie. En die energie moet ergens vandaan komen. Inmiddels kun je wel raden waar dit vandaan komt:

Je suikervoorraden.

Maak je geen zorgen over de stijging

Gelukkig zakt je bloedsuiker ook weer als je ziekte- en/of herstelproces voorbij is. Als het immuunsysteem niet meer harder hoeft te werken, heeft het dus ook geen extra suikers meer nodig. En als gevolg hiervan zal de bloedsuiker weer dalen.


#5 - Bloedsuiker stijgt zonder te eten door stress

Mensen die stress ervaren weten als geen ander dat hun bloedsuiker daardoor enorm kan stijgen. Wij hebben hier al eens een uitgebreid artikel over geschreven.

Chronische stress verhoogt de bloedsuiker

Wanneer je chronische stress ervaart, zul je ook verhoogde spiegel van het stresshormoon cortisol hebben.

Cortisol heeft als bijwerking dat het je ongevoeliger maakt voor insuline. 

Hierdoor kan je lichaam minder goed de suiker in je bloedbaan opnemen. Daardoor zullen ze zich langzaam opstapelen waardoor je bloedsuiker steeds meer zal stijgen zonder te eten.

Helaas kun je hier helaas maar één ding aan doen:

De oorzaak van de stress oplossen.

Al het andere wat je tegen de stress kunt doen, is hooguit symptoombestrijding (denk aan sporten, mediteren, erover praten etc).

Zolang de bron van de stress in je leven aanwezig is, zal de bloedsuiker hoog zijn en blijven.

Iedereen ervaart weleens een periode van stress. Vaak is de oorzaak van het probleem wel op te lossen maar soms ook niet. Of het is in sommige gevallen erg lastig om het op te lossen.

Vraag om hulp als het nodig is!

Schroom niet om (professionele) hulp in te schakelen. Denk hierbij aan een goede vriend/vriendin of een psycholoog. Chronische stress is één van meest destructieve dingen voor je lichaam. Je wilt er niet maanden of jaren mee rondlopen. Dat zal namelijk ten koste gaan van je gezondheid.


#6 - Toeval

Veel mensen behandelen hun lichaam als robot. Ze verwachten dat hun lichaam consistent doet wat zij willen. Helaas werkt het menselijk lichaam niet zo.

En hetzelfde geldt voor wanneer je bloedsuiker stijgt zonder te eten. 

Een stijging kan ook komen door toeval. Althans, er is niet altijd te herleiden waarom het stijgt. Hoewel dat natuurlijk niet leuk is, is dit wel iets wat je over het menselijk lichaam moet accepteren.

Het is te complex om altijd een verklaring te willen. Soms stijgt je bloedsuiker nu eenmaal uit het niets en daalt het daarna ook weer uit het niets. Wellicht is er een verklaring maar wellicht ook niet.

Soms kun je gewoon niets meer doen dan toekijken en het accepteren.

Maak je dus geen zorgen over elke stijging (of daling) die je ervaart. Uiteindelijk gaat het om de grote lijn in je bloedsuiker. En deze kun je het beste bepalen door je HbA1c te meten.

Zelf je bloedsuiker meten (door middel van een vingerprik) is HOOGUIT EEN MOMENTOPNAME. De HbA1c daarentegen liegt eigenlijk nooit over je bloedsuiker.

Zolang deze goed is, hoef jij je nergens zorgen over te maken. Ook niet over een bloedsuiker die stijgt zonder te eten.

Verlaag je bloedsuiker met het Diabetesvrij Geheim

Dit waren alle verklaringen voor waarom de bloedsuiker stijgt zonder te eten.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft er het veelal mee te maken dat je lichaam meer energie nodig heeft voor een specifiek lichamelijk proces. Daar kun je niet zoveel aan doen. En dat moet je ook niet willen. Je lichaam heeft namelijk (extra) energie nodig.

Waar je wel iets aan kunt doen, is een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel verbeteren door gezonder te eten. 

Niet alleen kun je een verhoogde bloedsuiker verbeteren met een gezonder eetpatroon.

Je kunt diabetes type 2 zelfs volledig omkeren.

Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: merk je dat je bloedsuiker stijgt zonder te eten? Wat denk je dat de oorzaak hiervan is bij je? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Chris Bijl schreef:

    De laatste maanden had ik het idee dat er mogelijk iets met mijn bloedsuiker aan de hand was (ik ben net van ziekte van Graves af). Ineens veel zweten en vaak en veel plassen, hartkloppingen, ontwrichtende honger. Bloedprikken bij huisartsenlab was dan wel weer goed.

    Abbot had een actie dat je een gratis sensor Free Style Libre kunt proberen. Dat heb ik gedaan. De eerste dagen kwam de mmol boven de 11 na het eten, eten wat aangepast en het stijgt nu tot max. 9. De minimum waarde komt bijna niet onder de 5 en zit meestal rond de 5,5. Ik eet niet overdreven veel suikers en koolhydraten (wel een fruitsmoothie met avocado in de ochtend, totaal suikers circa 25 gram, dat moet kunnen toch? Soms stijgt na het drinken van zo’n smoothie naar 9/11 en soms houdt het met 7 op). Het lukt mij op het moment ook een maaltijd over te slaan zonder ontwrichtende honger te krijgen, dan kan de nuchtere waarde tot 7 gaan.

    Wat die waarden allemaal te betekenen hebben, weet ik ook niet precies. Maar ik snap nu wel – na lezen van bovenstaande – dat hogere waardes nuchter heel normaal en zelfs gezond zijn. Maar hoe zit dat met een continu waarde van circa 5,5? Is lager beter? 4,5 ofzo? En zo’n smoothie, dat hoeft niet zo’n drastisch effect op de glucosespiegel te hebben dat het tot 11 gaat? Hapert daar iets of is het ook normaal? En wat is een goede waarde na zo’n hap?

    • Ben Kuiper schreef:

      Je meet letterlijk op de twee slechtste momenten: nuchter en direct na een maaltijd.

      Beide zijn niet representatief voor je gezondheid. Het is normaal dat je ochtend waarde hoger is en ook de waarde na een maaltijd. Dat is letterlijk bij elk mens het geval.

      Dus meet niet meer je nuchtere waarde en ook niet direct na een maaltijd. Houd er minimaal 3 uur tussen.

      Uiteindelijk gaat het om je gemiddelde waarde (de HbA1c). Deze laat je gemiddelde waarde van de afgelopen 8-12 weken zien. En dat zegt veel meer over je gezondheid.

      Zolang die goed is, ben je gezond.

      HbA1c kun je helaas enkel via de huisarts meten (of zelf voor betalen via bedrijven die je bloed willen/kunnen meten).

      Een HbA1c van 6,0 of lager is diabetesvrij.

      Tussen de 6,1 en 6,9 is pre-diabetes.

      7,0 en hoger is diabetes type 2.

  • Leo Lamée schreef:

    Heb diabetes 2 maar nog veel meer. 85 jaar In 2008 pacemaker , in 2011 dotteren en daarna 5 omleidingen. Mijn INR trombosedienst wordt bijgehouden. Ik heb dus een serie medicijnen. Metropolol bèta blokker -pantoprolol maagbeschermer – metformine 500 2x om 06.00 uur en 18.00 uur -glimeride 4 – combodart plassen- acenocoumarol – pravastatine – lisinopril . Sinds kort draaierigheid en evenwicht stoornis- Physio Balance -KNO arts OPTIMUM CLINICS – waarschijnlijk de griep Daar ben ik niet trots op als je weet dat ik gymleraar ben geweest.
    Hobby’s: tuinwroeter- amateur aquarellist- fanatiek Golfer.

  • J.E. KLAUCKE schreef:

    Vraag: beschikken jullie over informatie betreffende corona en als gevolg daarvan diabetes 2?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Helaas nog niet. Het is een relatief ‘jong’ onderwerp dus veel duidelijkheid is er nog niet. Hooguit kan er nu gespeculeerd worden ‘waarom’ sommige mensen na een corona infectie diabetes type 2 lijken te ontwikkelen.

      Hadden ze een ongezond eet- en drinkpatroon en was corona de druppel? Wellicht.

      Heeft corona ergens in het lichaam schade aangericht in het lichaam waarom er diabetes type 2 ontstaan? Wellicht.

      Maar zoals ik al zei, het is nu vooral speculeren.

  • Jolanda Korthof schreef:

    Het valt ons op dat de bloedsuikerspiegel vaak hoger uitvalt na een warme douche in de ochtend. Dus voordat er iets gegeten of gedronken is. Weet jij hoe dat kan?

  • marc bessems schreef:

    ik eet al maanden koolhydraat arm neem 3 metformine /dag een bijna keto dieet en mijn bloedsuiker blijft rond de 8 , ben een 4kg afgevallen ,wat doe ik dan nog verkeerd?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen. Keto is niet per se de oplossing voor bloedsuikerproblemen. Te weinig koolhydraten eten kan – hoe gek het ook klinkt – je bloedsuiker verhogen. Ook maakt het uit wanneer jij je bloedsuiker meet. In de ochtend is deze kunstmatig hoog door het dageraadfenomeen. Het beste kun je ons even een mailtje sturen met wat je eet en drinkt op een dag en hoe/wanneer jij je bloedsuiker meet. Dan kunnen we even kijken wat er speelt.

  • Fatima schreef:

    Ik ben aan het vasten om (21.15 uur) had ik een half hamburger gegeten met een glas cola plus kleine portie patat met mayonaise en 5 hotwings na 2 uurtje heb ik me laten prikken en het was 7,2 daarna heb ik niks gegeten in de middag heb ik weer me laten prikken toen was het 6,2 .mijn vraag is waarom is het nog te hoog toen ik nuchter was ? En moet ik me zorgen maken dat ik in de voorstadium zit van diabetis ?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je reactie. Zoals in het artikel geschreven, stijgt je bloedsuiker wanneer je lange periodes niet eet. Het is dus tot zekere mate normaal als je nuchtere waarde hoger is als je lang niet hebt gegeten. 6,2 is niet heel hoog eerlijk gezegd.

      Moet jij je daar zorgen over maken? Niet echt op dit moment.

      Maar waar jij je wel zorgen over moet maken is het eetpatroon wat je nu omschrijft. Want een eetpatroon met hamburgers, cola en patat is verre van gezond. Dat zal je op langere termijn gegarandeerd diabetes type 2 geven.

  • Henk V.d.Hulst schreef:

    Het is de l laatste 2 weken opgelopen tot 7.6

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is spijtig om te horen. Heb je ook al kritisch gekeken naar je eetpatroon? Dat is vaak wel de eerste plek waar je de oplossing moet zoeken.

  • Laura de Boer schreef:

    Ik ben al zeket 20 jaar diabetes2 patient en wil zo graag anders. Werd op deze site gewrzen. Om een of andere reden heb ik hier vertrouwen in.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor het vertrouwen. We gaan ons best doen om je te helpen. De eerste stap is om je in te schrijven voor ons Diabetesvrij Geheim. Dan krijg je een introductie in wat gezond eten is en waarom het belangrijk is.

      • Anne schreef:

        Laura ik kan je cursus die ook door ziektevrijleven wordt gegeven zeker aanraden, het is het geld zeer zeker waard. mijn nuchter waarden zijn van 7.1 in okt 2020 naar nu gemiddeld 5,5. mijn HbA1c waarde is gemiddeld 38. ik heb de cursus gevolgd en heb regelmatig het groene kookboek erbij voor maaltijd ideeën.
        heb nu zelfs plezier in bakken van koolhydraatarme gebak of koekjes, vroeger bakte ik nooit. Ik ben 19 kilo afgevallen en 58 jaar. Ik voel me stukken gezonder.
        Veel succes!

        • Marloes Schuurman schreef:

          Bedankt voor je attente woorden. Vergeet jezelf ook niet een schouderklopje te geven voor wat je hebt bereikt 🙂

  • Share via
    >