Insulineresistentie Omkeren Bij Diabetes Type 2: 11 Dieet Tips

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

sep 05
Insulineresistentie Omkeren Bij Diabetes Type 2: 11 Dieet Tips

Wanneer je insulineresistentie ervaart, stijgt de kans op het krijgen van diabetes type 2 enorm.

Gelukkig kun jij je insulineresistentie omkeren en herstellen met een gezond dieet. Een ongezond dieet is namelijk de grootste oorzaak van dit probleem.

In dit artikel leer jij hoe jij je insulineresistentie kunt omkeren met mijn 11 gezonde voeding en dieet tips.

More...

Zo kun je insulineresistentie omkeren met een dieet

De diagnose van insulineresistentie is niet mis. Het is een serieus medisch probleem en je moet goed in de gaten houden hoe zich dat ontwikkelt.

Je krijgt diabetes type 2 doordat je insulineresistentie hebt ontwikkeld. In meer dan 90% van de gevallen is dit ontstaan door een ongezonde leefstijl.

Je lichaam reageert niet meer goed op insuline waardoor de suikers niet opgenomen kunnen worden door je lichaamscellen. Vaak is dit ontstaan doordat jij je lichaam continu hebt gebombardeerd met ongezond voedsel dat veel suikers bevat. 

Wanneer je diabetes type 2 hebt, ontwikkelt door een ongezond eetpatroon, is het ook mogelijk om er weer vanaf te komen door een gezond dieet.

Wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat je insulineresistentie kunt omkeren en behandelen met gezonde natuurlijke voeding.

Doel van dit artikel

Daarom krijg je in dit artikel 11 tips over hoe je kunt herstellen en omkeren van insulineresistentie. 

Het zal je misschien verbazen, maar het is mogelijk om hiervan te genezen zonder medicijnen. Dat wil niet zeggen dat je nu je dokter op moet bellen om hem te vertellen dat je niet meer komt.


Maar de kennis hieronder kan je wel helpen om voor eens en voor altijd van deze ziekte af te komen.

Wat is insulineresistentie? Leer de betekenis!

Insuline is een hormoon. Dit zijn stofjes die signalen geven in je lichaam.

Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier en van daar naar de rest van je lichaam gebracht. Dat gebeurt voornamelijk als je iets met koolhydraten en suikers hebt gegeten. Dan stuurt je alvleesklier een flinke lading van het hormoon je lijf in.

Daar geeft insuline het signaal om de suikers die binnen zijn gekomen zo snel mogelijk op te nemen. Dan zetten de cellen in je lijf de deuren open zodat de suikers naar binnen kunnen. Daar worden ze vervolgens als energiebron gebruikt.

Zo ontstaat diabetes type 2 door insulineresistentie


Maar bij insulineresistentie wordt je lichaam steeds minder gevoelig voor de insuline.

Je lichaam reageert daardoor niet meer goed op de insuline. Hierdoor gaan de poorten naar de cel niet meer goed open. Het gevolg is dat de suikers niet of nauwelijks meer kunnen worden opgenomen. Hierdoor krijg je een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel.

oorzaak van insulineresistentie

Dat laatste is heel gevaarlijk.


Op de lange termijn ondervind je hier blijvende schade van zoals ik heb uitgelegd in mijn artikel over de klachten en gevolgen van diabetes type 2

Voordat ik je uitleg hoe je de weerstand van je lijf tegen insuline opheft, is het handig dat je weet hoe insulineresistentie ontstaat.

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Wetenschappers weten inmiddels heel goed hoe insulineresistentie ontstaat. De grootste oorzaak van insulineresistentie is namelijk een ongezond eet- en drinkpatroon.

Waarom? 

Wanneer je lichaam continu hoge hoeveelheden insuline aanmaakt (doordat je veel suikers en koolhydraten eet), zullen de lichaamscellen hier gewend aan raken.

Daardoor moet je alvleesklier steeds meer insuline aanmaken om hetzelfde effect te bereiken bij de poortjes bij de cellen. Je pancreas kan veel insuline aanmaken.

Maar het heeft ook een maximum aanmaak. Als dit is bereikt, ben je helaas het haasje. Je kunt vanaf dit punt zeggen dat je insulineresistent bent omdat je pancreas jouw eet- en drinkpatroon niet meer kan bijbenen.

Symptomen van insulineresistentie

Insulineresistentie heeft zelf geen echte symptomen. Het is namelijk niet een ziekte op zichzelf. Het is eigenlijk zelf een oorzaak van een ziekte. Hierdoor is het lastig om er op tijd bij te zijn. 

Maar omdat de resistentie diabetes type 2 als gevolg heeft, kun je beter letten op de symptomen van (beginnende) diabetes type 2. Denk hierbij aan:

  • Veel plassen
  • Veel dorst
  • Wazig zien
  • Moe zijn
  • Prikkelbaarheid
  • Jeuk

Herken jij je in deze symptomen? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je resistentie zo hoog is geworden dat jij nu suikerziekte aan het ontwikkelen bent!

Gelukkig is insulineresistentie om te keren. Door je voeding en dieet aan te passen zul je zien dat je snel geen last meer hebt van je klachten. En dat zonder medicatie of dure supplementen.

Insulineresistentie meten met een zelftest?

Helaas bestaat er veel broodje aapje verhalen over insulineresistentie meten. Zowel bij het zelf meten als het laten meten. Vooral vanuit de orthomoleculaire hoek. 

Veel mensen denken dat ze bij deze mensen een insulineresistentie test doen, terwijl dit helemaal niet het geval is. Een echte insulineresistentie test is een dure test die enkel via het ziekenhuis (of zeer gespecialiseerde laboratoriums) kan worden uitgevoerd.

Om insulineresistentie te meten, moet je namelijk de hoeveelheid insuline meten. En aangezien insuline een eiwit is, kun je dit niet 'eventjes' zelf meten of laten meten in huis, tuin en keukensetting.

Om insulineresistentie te meten heb je zogenaamde Eiwit Essays nodig. Als je even snel online kijkt, zie dat een eenmalige test al snel gemiddeld 1500 euro kost!

Insulineresistentie is dus niet echt zelf te meten

Deze worden daarom vrijwel nooit uitgevoerd omdat ze zeer duur zijn (los van de gespecialiseerde apparatuur die je nodig hebt)

Eigenlijk wordt het enkel in wetenschappelijk onderzoek gemeten om dingen beter/mooier/duidelijker in kaart te brengen. Laat je dus niet misleiden dat je eventjes met een testje wat je online bestelt zelf insulineresistentie kunt aantonen.

Daarnaast is insulineresistentie niet zo zwart-wit als de meeste mensen denken. Je kunt niet zeggen "ik ben insulineresistent". Je kunt hooguit zeggen "ik ben NU insulineresistent". Het is namelijk niet definitief.

Het is eigenlijk meer een wip-wap zoals je bloedsuiker: 

Wanneer je ongezond eet, zul je meer insulineresistentie hebben (en dus een hoge bloedsuiker)

Wanneer je gezond eet, zul je minder insulineresistentie hebben (en dus een lage bloedsuiker).

In plaats van een insulineresistentie test te kopen (of een test bij je uit te laten voeren), kun je beter gewoon je bloedsuikermeter kopen. Je bloedsuiker is de beste graadmeter voor hoe gevoelig of ongevoelig je bent voor insuline. 

Er bestaat namelijk NIEMAND die een lage bloedsuiker heeft maar hoge insulineresistentie.

Hieronder krijg je een overzicht van hoe je insulineresistentie kunt aanpakken. In totaal zijn het 11 tips.


#1 Vermijd stress

Mensen die veel stress hebben, hebben ook meer last van insulineresistentie. 

En wetenschappers hebben naar aanleiding hiervan experimenten gedaan op ratten.

Stress onderzoek bij ratten

De onderzoekers zorgden ervoor dat de ratten onder grote stress kwamen te staan. De spanning was vergelijkbaar met wat een mens kan ervaren als er een acuut probleem is.

Daarna werd gemeten hoe goed de ratten konden omgaan met de suikers in hun bloed. Daaraan kun je namelijk zien in welke mate insuline zijn werk doet.

En wat blijkt? Als je een ratje heel paniekerig maakt kan zijn lijf veel minder goed omgaan met zijn/haar bloedsuiker. Waardoor het dus last krijgt van een verhoogde bloedsuikerspiegel. 

De verklaring hiervoor is simpel:

Wanneer je stress ervaart, komen er verschillende hormonen vrij waaronder het hormoon cortisol. Het hormoon cortisol staat erom bekend dat het je ongevoeliger maakt voor insuline.

Veel cortisol aanmaken over een lange periode kan er voor zorgen dat je insulineresistentie ontwikkelt.

Stress in bedwang houden daarom is een belangrijke taak. Je zult niet alle spanning in je leven kunnen vermijden en dat hoeft ook niet. Waar het om gaat, is dat je niet zo gestrest raakt dat je boos wordt, je moet terugtrekken of verlamd raakt. Wanneer je die punten bereikt weet je dat je te ver bent gegaan.

Als je een drukke, veeleisende baan of thuissituatie hebt...

...kan het zijn dat je deze punten dagelijks bereikt zonder dat je het merkt.

Er is niet veel ongezonder dan dat.

Misschien voel je niet eens meer hoe jij jezelf elke dag afmat.

insulineresistentie door stress

Stress vermindering doe je zo

Daarom raad ik iedereen de volgende zaken aan om stress te verminderen en daarmee ook de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Daarmee zul jij de negatieve effect van cortisol op je insulineresistentie kunnen verbeteren:

  • Krijg genoeg slaap. In een volledig donkere kamer zonder onderbrekingen, inclusief een wekker. Lukt dit niet, zet dan op zijn minst geen wekker in het weekend. Hoe beter je slaapt, hoe beter je lijf met stress kan omgaan.
  • Doe aan yoga of stretchen. Als je stijf bent of spierspanningen hebt registreren je hersenen dat ook als stress. Ook al voel jij je emotioneel OK, wanneer je gewrichten stijf zijn, denkt je lichaam dat er iets naars aan de hand is. Maak je lichaam daarom elke morgen los met een korte, verfrissende yoga- of stretchsessie
  • Kijk twee uur voordat je gaat slapen geen TV en zit niet achter de computer. Dit beïnvloedt je slaapritme. Lees in plaats daarvan een boek, praat met je partner of maak een wandeling
  • Ga 's ochtends naar buiten. Zonlicht in de ochtend en middag helpt je om beter te slapen. En heeft op zichzelf al een stress verminderend effect

#2 Afvallen om insulineresistentie om te keren

Mensen met overgewicht hebben ook meer kans op het ontwikkelen van insulineresistentie. Enerzijds doordat mensen die overgewicht hebben, vaak een ongezond eetpatroon hebben (anders hadden ze ook geen overgewicht).

Maar er speelt nog iets:

Onderzoekers weten nog niet exact waarom, maar te veel vet (vooral buikvet) zorgt ervoor dat je lijf niet meer met de suikers in je bloed kan omgaan.

Helaas is er sprake van een vicieuze cirkel.

Als je overgewicht krijgt, neemt je insulineresistentie toe. Daardoor wordt het moeilijker om af te vallen. Waardoor je insulineresistentie weer toeneemt. 

Simpelweg minder eten werkt vaak niet. Hierdoor wordt je hongergevoel niet minder. Je kunt ergens minder van eten, maar daar wordt het niet gelijk gezonder van.

Je kunt gelukkig wel makkelijk afvallen als je verandert WAT je eet. 
insulineresistentie omkeren met een dieet

Wat voor eten dat precies moet zijn is vrij eenvoudig. Het heeft niets te maken met wat je in dieetboeken leest. Die zijn geschreven om snel geld te verdienen aan onzekere mensen.

Nee, wat echt helpt is voedingsmiddelen kiezen die je bloedsuiker niet in de war schoppen.

Dan kan je lichaam langzaam weer gevoeliger worden voor insuline.

Overgewicht is niet de oorzaak van insulineresistentie

Zo'n 20% van de mensen die diabetes type 2 ontwikkelt, heeft helemaal geen overgewicht. 


Dus zeggen dat 'overgewicht' de oorzaak van insulineresistentie, is iets te veel van het goede. Wat betreft overgewicht, diabetes type 2 en je gevoeligheid voor insuline weten we twee dingen:


1. Vet (vooral buikvet) maakt je om wat voor reden dat ook ongevoeliger voor insuline. Wat je bloedsuiker geen goed zal doen.


2. Overgewicht ontwikkel je in 9 van de 10 gevallen door een ongezonde eet- en drinkpatroon... wat je bloedsuiker ook geen goed zal doen.


Daarom zie je ook vaak dat mensen met diabetes type 2 vaak overgewicht hebben en dat mensen met overgewicht vaak diabetes type 2 krijgen. Beide hebben een ongezond eet- en drinkpatroon als basis van het probleem.

Maar wat moet je dan niet meer eten als je wilt vermageren met insulineresistentie? En wat breng je er voor in de plaats? Dat leg ik je bij de volgende tips uit. 


#3 Eet geen snelle suikers

Laat mij beginnen met wat je absoluut moet vermijden qua voedingsstoffen.

Misschien komt het niet als een verrassing, maar als je lijf niet meer goed kan omgaan met suikers is het beter om deze te laten staan.

Sterker nog, iedereen zou zo veel mogelijk suiker moeten vermijden. Als je er te veel van eet kan je lichaam het niet meer bijbenen en krijg je vanzelf last van insulineresistentie, pre-diabetes en uiteindelijk diabetes type 2. 

Als je al klachten van insulineresistentie hebt ontwikkeld is het eerste wat je moet doen:

  • Stoppen met junkfood
  • Stoppen met snoep, gebak, koeken en chips
  • Stoppen met frisdranken, vruchtensappen en andere suikerrijke dranken

Daarna is het een goede tweede om alle andere suikers te vermijden, zoals:

Of je nu suiker van wit brood of een gebakje binnenkrijgt, dat maakt niet veel uit. Met als enige verschil dat snoep, gebak en frisdrank veel verslavender zijn door hun lekkere smaak.

Als je mensen in een hersenscanner legt en suiker te eten geeft, kun je zien dat het heel belonend is voor je brein. Nog meer belonend dan dat cocaïne voor je brein is. 

ongezonde voeding veroorzaakt insulineresistentie

Daarom krijgen mensen afkickverschijnselen als ze minder suiker eten. Dit trekt gelukkig na een aantal weken wel weg. Maar de voordelen zijn heel groot wanneer je stopt met het eten van zoveel suikers.

Je zult je niet alleen beter voelen, je insulineresistentie zal ook afnemen. 

Vervang deze verslavende producten

Bovenstaande ongezonde producten kun je heel gemakkelijk vervangen. Heb je honger? Eet een komkommer.

Of lees de rest van dit artikel en leer hoe je jouw hongergevoel vermindert, terwijl je tegelijkertijd gezond en lekker eten binnenkrijgt.

Ook deegwaren vermijd je het liefst. Als je hier echt niet zonder kunt wil ik dat je altijd voor de volkoren variant gaat en het met andere voedingsmiddelen combineert. Witbrood eten zonder groenten, vlees, vis of eieren is vanaf nu niet meer toegestaan.

Insulineresistentie verbeteren met supplementen?

Laat je aub niet verleiden (of beter gezegd, misleiden) door mensen die supplementen verkopen die je insulineresistentie verbeteren. Het is allemaal kwakzalverij.


Je probleem is niet ontstaan door een gebrek van dat supplement... dus het zal ook je problemen niet oplossen als je het ineens wel slikt.


Insulineresistentie ontstaan voor meer dan 90% door een ongezond eet- en drinkpatroon. Dat is dus ook waar je de oplossing moet zoeken. Er zijn geen korte routes naar het omkeren van je insulineresistentie.


Wil je toch de supplementen slikken? Dat is geen probleem. Maar weet wel dat het enige wat je daarmee verbetert, is de portemonnee van degene die het verkoopt.


#4 Insulineresistentie omkeren met gezonde vetten

Een dieet waarbij je alleen dingen niet mag eten werkt niet. Je krijgt trek en hebt onvoldoende energie. Dan wordt de verleiding om te smokkelen wel erg groot.

Nee, ik ben Ziektevrijleven gestart om je een gezonde manier van eten aan te leren. Zonder honger en met alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Een makkelijke manier om je hongergevoel te verminderen terwijl jij je insulineresistentie verbetert met een gezond dieet is door meer vet te eten.

Je denkt waarschijnlijk: "Wat? Meer vet? Maar vet is toch ongezond?"

Dat ligt eraan. Als jij een blok frituurvet opeet of een fles frituurvet leegdrinkt krijg je allemaal ongezonde vetten binnen. Maar als je voedingsmiddelen eet die op zichzelf gezond zijn en waar een hoop vet inzit dan is dit prima.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Noten

Uit vrijwel elk onderzoek wat naar noten kijkt, blijkt dat ze positieve gezondheidseffecten hebben. Mensen die meer noten eten voelen zich beter en krijgen essentiële voedingsstoffen binnen. Maar als je kijkt naar de voedingswaarde van noten zie je dat grotendeels uit vetten bestaan. 

Pure chocolade

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Zolang de vetten in je chocola niet vermengt zijn met snelle suikers is het een gezonde snack om je wat voller te voelen. De reep moet dan wel minimaal voor 75% uit cacao bestaan. 

Vette vis

Vette vis en zalm zijn ontzettend gezond. De vetten die in deze vissoorten zitten, worden omega-3 vetten genoemd. Deze werken beschermend tegen hart- en vaatziekten. Dit zijn de gezondste vetten die je binnen kunt krijgen. 

Dierlijke vetten

Dierlijke vetten bestaan voornamelijk uit verzadigde vetten. Waar ze vroeger dachten dat deze vetten slecht zouden zijn is nu het tegendeel bewezen. Om je insulineresistentie te herstellen doe je er dus verstandig aan om meer van dit soort vetten te eten. 


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Gebruik deze zoetstof in plaats van suiker

Maar wat nou als je zin hebt in iets zoets?

Allereerst wil ik je vertellen dat dit onderdeel van het probleem is. De Nederlandse obsessie met zoetigheid, van snoepjes tot broodbeleg, zorgt ervoor dat zoveel mensen diabetes type II krijgen.

  • Je insulineresistentie oplossen terwijl je zoetigheid blijft eten is onmogelijk

Maar gelukkig zal je smaak veranderen als je stopt met het eten van grote hoeveelheden suikers. Doordat je meer andere voedingsmiddelen eet, zoals groenten en eiwitten, zal de behoefte van je brein aan zoet langzaam afnemen. 

Dan is het mogelijk om jezelf af en toe te trakteren. Dit kan je natuurlijk wel het beste doen met iets dat:

  • Je bloedsuiker niet verhoogt
  • Je insulineresistentie niet verergert.

De beste zoetstof is stevia. Dit is een stof die uitgebreid onderzocht is en al tientallen jaren beschikbaar is in Zuid-Amerika en Azië.

Er zijn meerdere zoetstoffen die veilig zijn als je diabetes hebt.

Maar stevia is de beste.

Stevia kan je insulinegevoeligheid verbeteren

 Stevia helpt je lichaam met het reguleren van je bloedsuiker. En het maakt je gevoeliger voor insuline. Het heeft dus een positieve werking op je insulineresistentie. 


#6 Eet zo natuurlijk mogelijk

Even een intermezzo.

Ik kan me voorstellen dat al het bovenstaande wat ingewikkeld is. Ik geef je uitgebreide tips om zo'n beetje je hele voedingspatroon om te gooien. Dan kun je vroeg of laat voor uitdagingen komen te staan. Zoals:

"Mag ik dit specifieke productie wel eten? Of zit hier ook iets in wat slecht voor me is?"

Als je ooit twijfelt of je iets mag eten of niet, denk dan aan het volgende:

Hoe dichter eten bij de natuur staat, hoe beter het is.

De bewerkingen die mensen uitvoeren aan eten zijn er vaak op gericht om ze lekkerder, maar ook ongezonder te maken. Hoe langer mensen eraan sleutelen, hoe meer suikers een voedingsmiddel bevat.

Als je boodschappen doet zijn er een aantal plekken waar je het beste al je inkopen kunt doen:

  • Groente- en fruitafdeling
  • Zuivelafdeling
  • Versafdeling met vis, vlees en gevogelte
  • Het gedeelte met kruiden, specerijen en oliën

Dat laatste gedeelte hoef je niet zo regelmatig te bezoeken als je eenmaal een voorraadje hebt. Maar voor elke maaltijd heb je groenten en fruit nodig. En natuurlijk een beetje zuivel, vlees en vis.

Vermijd de rest van de supermarkt

Al het andere wat je in de supermarkt ziet liggen bestaat uit suikers, suikers en nog eens suikers. En wat chemische toevoegingen om deze suikerbrij nog wat extra smaak te geven.

  • Zelfs in een fles tomatenketchup zitten heel veel suikers

De tomaten zijn zo geconcentreerd dat het een zoet goedje wordt. En alsof dat niet genoeg is worden deze gezoet met wat extra tafelsuiker.

Blijf dus zoveel mogelijk weg van alles in een fabrieksverpakking. Hoe verser, hoe beter.

Uitzondering op niet verse producten


Er is wel één grote uitzondering: ingevroren groenten

Groenten uit de vriezer zijn helemaal oké. Ik ben eigenlijk nog nooit groenten uit de vriezer tegengekomen die niet gezond is. Dus vooral blijven eten als je dit koopt, omdat het goedkoper/praktischer is.


#7 Insulineresistentie door medicatie verminderen

Er zijn verschillende soorten medicatie die insulineresistentie kunnen veroorzaken. Het is goed om de twee belangrijkste categorieën even te behandelen.

Medicatie tegen diabetes type 2

Het meest ironische is dat veel medicatie wat je krijgt bij diabetes type 2 zelf ook insulineresistentie veroorzaakt!

Dat komt omdat veel medicatie (op metformine na) ervoor zorgt dat je MEER insuline gaat aanmaken. En hoewel meer insuline ervoor zal zorgen dat je bloedsuiker zal dalen...

...zal meer insuline er ook voor zorgen dat je ongevoeliger wordt voor insuline.

Dit maakt het nóg belangrijker om gezonder te eten en te drinken. 

Want door dit te doen kun je niet alleen je bloedsuiker en insulineresistentie verbeteren. Maar ook de medicatie die je gebruikt afbouwen. Wat je nóg gevoeliger zal maken voor insuline. Dubbel winst dus!

Corticosteroïden

Corticosteroïden is een groep medicijnen die insulineresistentie kan veroorzaken of verergeren. Denk hierbij aan een middel als prednison of prednisolon.

Deze middelen worden gegeven bij verschillende ziekten waar ontstekingen centraal staan. Zoals bijvoorbeeld:

  • Astma
  • Jicht
  • MS
  • Ziekte van Crohn

Eén van de grootste bijwerkingen van deze medicijnen is dat ze insulineresistentie verhogen in het lichaam.

Het is bij deze middelen dan ook zeer belangrijk om er zo min mogelijk van te gebruiken. 

En het is bij deze middelen extra belangrijk om gezonder te eten en te drinken. Want vaak kun je helemaal niet minder gebruiken van deze middelen. Maar door een gezond dieet te volgen, kun je de negatieve effecten van deze medicatie op je insulineresistentie zoveel mogelijk verminderen.


#8 Maak een wandeling na het eten om insulineresistentie te behandelen

Inactiviteit is gelinkt aan insuline resistentie.

Als je de hele dag op je billen zit, krijgt je lichaam meer moeite met het opruimen van suikers in je bloed. Maar als je af en toe een wandelingetje maakt wordt dit al een stuk beter.

Stel dat je veel overgewicht hebt of gewoon niet sportief bent. Dan is er geen enkele reden om in één klap vijf keer per week in de sportschool te gaan staan. De kans op blessures is erg groot en je zult snel ontmoedigd raken.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Ik ken een paar mensen die op pure wilskracht zichzelf er doorheen vochten en op die manier een intens trainingsprogramma volhielden terwijl ze daarvoor nooit hadden gesport. Maar dit is heel zeldzaam.

  • De meeste mensen die helemaal losgaan in de eerste paar weken storten vanzelf in

Dat wil ik voorkomen.

Sporten is gezond maar je moet het opbouwen. lichaam moet eraan gewend raken om actief te zijn. Dat gaat niet van de één op de andere dag.

Sommige mensen, vooral de mensen die wat ouder zijn, zullen nooit op het punt komen waarop ze naar de sportschool gaan.

Daarom hebben we ook de Fit en Vitaal in 15 cursus gemaakt.

Hoewel het doen van krachttraining veel positieve effecten heeft op het lichaam, is een wandeling toch een beter begin

insulineresistentie behandelen met beweging

Wat is de juiste dosis beweging?


Het antwoord is: wat jij aankunt. En om dat te testen bouw je het langzaam op. Beginnend met elke dag een flinke wandeling.

Yes, dat lees je goed. Uit onderzoek blijkt dat een wandeling van slechts tien minuten na de maaltijd je bloedsuiker verlaagt en je insulineresistentie verbetert.

En wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat "vaak" beter is dan "lang". Een paar keer per dag een wandelingetje van tien minuten na je maaltijden is veel gezonder dan in één keer dertig minuten lopen.


#9 Maak je eten gezonder met kaneel

Er zijn een aantal specerijen die geweldig zijn voor diabetespatiënten. Kaneel is mijn favoriet als het gaat om jouw insulineresistentie te verbeteren.

Door kaneel te eten worden je cellen gevoeliger voor insuline.

Je insulineresistentie wordt dus minder waardoor suikers makkelijker uit je bloed worden gehaald. Dit voorkomt alle nare effecten van diabetes

kaneel

Daarnaast zit er een stofje in kaneel dat zich in je lijf gedraagt als insuline.

Met als gevolg dat kaneel extra helpt bij het verlagen van je bloedsuiker.

Ik zou kaneel wel combineren met een maaltijd.

Dan heeft kaneel het meeste effect.

Je kunt ook een theelepeltje innemen. Maar dat is niet heel smakelijk en je hebt het eigenlijk niet nodig als je niet recentelijk wat gegeten hebt.


#10 Maak 9 van de 10 maaltijden zo saai mogelijk

Deze tip heeft alles te maken met afvallen. Want hoe vaak je lekkere dingen eet hangt samen met hoeveel je eet.

In experimenten waarbij proefpersonen minder moesten eten van hun normale voedsel, kregen ze het heel zwaar. Omdat mensen gehecht zijn aan lekkere smaken is het heel moeilijk om hier nee tegen te zeggen.

Maar wanneer je een groep mensen voortaan alleen maar saai en smakeloos voedsel geeft, gaan ze er automatisch minder van eten. Hun trek neemt af doordat ze de smaak niet zo lekker vinden. Daardoor wordt het veel makkelijker om af te vallen.

Tip!

Hoe maak je dit praktisch?

Het is dus beter om eten te maken dat geen sterke smaak heeft. Gebruik dus niet te veel zout en andere kruiden. Hoe gevarieerder je eet, hoe meer je lichaam van de verschillende smaken wilt eten. 

Wanneer je kleinere porties eet, wat het natuurlijke gevolg is van saaier eten, dan wordt je bloedsuiker niet zo sterk verhoogt. En als je consistent kleinere porties eet, verlies je gewicht.

En als je besluit om eens in de drie dagen heerlijk te koken, maak er dan een feestje van. Eet nog steeds gezond maar eet alles vol aandacht en geniet van de smaak. Dan kan je er weer een tijdje tegen.


#11 Behandel het als een marathon, geen sprint

Je voedingspatroon aanpakken om je insulineresistentie te genezen is lastig. Hetzelfde geldt voor meer sporten. Het kost tijd om deze gewoontes aan te leren en er in te houden.

Ik heb het je zo makkelijk mogelijk gemaakt door je tips te geven die je een goed gevoel geven als je ze uitvoert.

Gezond eten maakt je:

  • Sterker
  • Gezonder
  • Vrolijker

Genoeg bewegen zorgt voor een vergelijkbaar gevoel. 

Maar dat betekent niet dat je hier binnen een paar dagen aan gewend bent.

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Pak het dus rustig aan. 

Hoe lang duurt het om consistent gezonder te eten?

Hoelang het duurt voordat jij je gewoontes aanpast, durf ik niet te zeggen. 


Uit onderzoek blijkt dat dit voor sommige mensen een half jaar duurt en voor anderen maar een dag of twintig. Daarom wil ik dat je rustig te werk gaat en jezelf niet te veel op je kop zit als het even niet lukt.

Maak je een slippertje? Vergeef jezelf en ga door waar je gebleven bent.

En als je merkt dat je te veel hooi op je vork neemt, begin dan bovenaan en werk alle tips één voor één af. Het is een marathon en geen sprint.

Gebruik het Diabetesvrij Geheim om insulineresistentie te genezen met een dieet

Bovenstaande tips zijn een goed begin om van je insulineresistentie aan te pakken. Maar de beste tip heb ik al laatst bewaard. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Wat is volgens jou de beste manier om je insulineresistentie om te keren? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 05 september 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Marcel schreef:

    Is het ontbijt overslaan (intermittent fasting) verstandig bij overgewicht / insulineresistentie?

    • Ben Kuiper schreef:

      Bij intermittent fasting sla je geen ontbijt over. Je eet simpelweg je ontbijt later. De hoeveelheid maaltijden bij IF blijven dus hetzelfde.

      Intermittent fasting is zeker gezond en verstandig… mits je dus niet maaltijden over gaat slaan. Omdat je dan te weinig zult eten.

      Je moet simpelweg evenveel blijven eten maar in een korter tijdsvenster.

  • Renee schreef:

    Drie keer per dag eten zonder tussendoortjes.

  • Mient Kamminga schreef:

    Even simpel gezegd, gaat door een ander voedingspatroon de Alvleesklier weer functioneren?

    • Marloes Schuurman schreef:

      De pancreas is nooit kapot geweest. Hooguit is het oververmoeid geraakt door het ongezond eten. Door gezond te eten geef je de pancreas de ruimte om weer normaal te kunnen functioneren. Dus het antwoord is een volmondige JA!

  • Amriet Mangal schreef:

    ik was wel een beetje op de hoogte, maar er komt heel veel bij kijken en heeft mij toch aan denken gezet

  • Share via
    >