10 Gevolgen Van Diabetes Type 2 Waardoor Je Lichaam Snel Aftakelt

Gevolgen & Complicaties Diabetes Type 2

feb 08

Steeds meer mensen krijgen te kampen met suikerziekte. Wellicht ben jij hier één van.

De gevolgen van deze ziekte zijn ontzettend gevaarlijk voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat deze gevolgen zijn.

Daarom leer jij in deze blog de 10 gevaarlijkste gevolgen van diabetes type 2 voor het lichaam.

10 Gevolgen Van Diabetes Type 2 Waardoor Je Lichaam Snel Aftakelt

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Onderschat de gevolgen van diabetes type 2 niet

Diabetes type 2 is een ziekte die je zelfs je ergste vijand niet toe zou wensen. Je zou daarom denken dat de meeste mensen er alles aan doen om deze ziekte te mijden. Toch komt diabetes type 2 steeds vaker voor in Nederland.

Jij weet waarschijnlijk wel wat de ziekte inhoudt maar wat zijn nou precies de gevolgen/complicaties van diabetes mellitus type 2 op ons lichaam?

De complicaties van diabetes type 2 op lange termijn kunnen behoorlijk heftig zijn. Als je er niks aan doet dan is de kans vrij groot dat je vroegtijdig in het ziekenhuis belandt. En dan heb ik het niet alleen meer over diabetes type 2 maar ook over een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Deze ziekten gaan vaak hand in hand.

Diabetes type 2 verhoogt om deze redenen sterk het risico op hart- en vaatziekten. Niet alleen heeft diabetes effect op het lichaam maar het brengt ook sociale en psychosociale gevolgen met zich mee.

Deze gevolgen zorgen ervoor dat je snel aftakelt (ondanks dat ze niet acuut zijn) en misschien je kinderen niet meer kan zien opgroeien.

De gevolgen van diabetes type 2 kunnen namelijk overal in het lichaam tot uiting komen. De prognose van diabetes patiënten is niet goed tenzij jij er wat aan doet. Er blijkt namelijk een goede behandeling voor diabetes type 2 te bestaan. En dan heb ik het niet eens over medicijnen.

Doel van dit artikel

Maar voordat we over gaan op de behandeling moet je eerst weten wat de gevolgen van diabetes type 2 op korte en lange termijn zijn. Daarom geef ik je in deze blog de 10 grootste gevolgen van diabetes type 2. Hierdoor leer je precies waarom je iets tegen suikerziekte moet doen.


#1 Voeten

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dit is vaak één van de eerste complicaties die ontstaat en tevens ook één van de meest heftige.

Door suikerziekte kunnen je bloedvaten en zenuwen beschadigd raken. Dit heeft te maken met het feit dat er teveel suikers in het bloed zitten en deze de bloedvatwanden en de zenuwen beschadigen. Je kunt hier meer over de oorzaken van diabetes type 2 lezen.

Het bloed stroomt minder goed door de bloedvaten van de voeten en hierdoor kan er minder zuurstof af worden gegeven aan de omliggende weefsels. Het hebben van voetproblemen is dus één van de gevolgen van diabetes type 2.

Daarnaast voel je ook nog eens minder in je voeten doordat de zenuwen beschadigd zijn.

Een wondje zul je hierom dus minder goed opmerken. Een wondje kan hierdoor gaan ontsteken en zelfs een zweer worden.

Als je er niet vroegtijdig bij bent, kan het zijn dat de wond niet zal genezen en een teen of voet geamputeerd moet worden.

diabetes voeten

#2 Ogen

Je ogen: één van de belangrijkste organen van je lichaam.

Zonder je ogen, zou de wereld heel anders zijn. Helaas is één van de gevolgen van diabetes type 2 dat mensen problemen krijgen met hun ogen. Ze gaan namelijk slechter zien. Het blijkt zelfs dat diabetes één van de grootste oorzaken is van blindheid in Europa.

Oogproblemen bij diabetes patiënten heet retinopathie.

Bijna de helft van de mensen die met suikerziekte gediagnosticeerd wordt heeft al een oogafwijkingen. 

Deze oogproblemen kan je zowel als een oorzaak en een gevolg van diabetes type 2 zien. Het komt namelijk voor dat mensen dit als symptoom ervaren.

De kans is groot dat wanneer je oogproblemen hebt, jij de volgende symptomen ervaart:

 • Dubbel zien
 • Niet scherp zien
 • Wazig zien
 • Oogontstekingen
 • Pijn aan de ogen

Het wazig zien heeft vooral te maken met een wisselende suikerspiegel in de ooglens. De breking van de ooglens is namelijk bepalend voor de brilsterkte en wanneer deze wisselt, door een wisselende suikerspiegel, ga je wazig zien. Maar dit is verder niet schadelijk. Dit kun je wel oplossen door je suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Wanneer de suikermoleculen de kleine bloedvaatjes in de ogen beschadigen, kan dit wel schadelijk zijn. Dit kan tevens lijden tot oogontstekingen en pijn aan de ogen.

Tip!

Het is dus verstandig om als diabetes type 2 patiënt af en toe je ogen te laten controleren zodat de gevolgen van diabetes type 2 verkleind worden.


#3 Hart- en bloedvaten

Als diabetes patiënt heb je meer kans op hart- en vaatziekten dan andere mensen. Dit komt doordat de bloedvaten van mensen met diabetes dikker en stugger worden. Daarnaast raken ze ook nog eens eerder beschadigd. Als suikerpatiënt heb je om deze reden vaak ook een verhoogde bloeddruk.

Door de problemen met je bloedvaten blijven de vetten in het bloed gemakkelijker aan de wand van de bloedvaten kleven. Hierdoor vernauwen de bloedvaten.

atherosclerose

Wanneer vetten een langere tijd aan de wand plakken wordt dit hard. Dit wordt ook wel aderverkalking (atherosclerose) genoemd.

Het bloed stroomt hierdoor minder goed door je lichaam waardoor andere organen minder bloed en zuurstof krijgen.

Wanneer deze aderverkalking loskomt kan het uiteindelijk vast komen te zitten in de haarvaten van het hart of de hersenen. Één van de gevolgen van diabetes type 2 is dat de kans op een hart- en herseninfarct hoger wordt.


#4 Maag en Darmen

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen last hun maag en darmen. Dat komt omdat diabetes de zenuwen rond de maag en darmen beschadigt.

De symptomen van deze maag- en darmklachten zijn veelal:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Een opgeblazen gevoel

Deze darmklachten ontstaan dus doordat de zenuwen beschadigt raken. Er loopt met name één belangrijk zenuw door het maag-darmkanaal. Deze heet de nervus vagus.

Pas op met insuline spuiten bij maagproblemen

Wanneer de zenuwen van de maagbeweging niet meer goed werken, verandert ook elke keer de snelheid waarmee voedsel vanuit de maag in de darmen komt. Dit maakt het lastig voor deze patiënten om op het juiste tijdstip insuline te spuiten. Wanneer het voedsel namelijk te traag in de darmen terecht komt dan kan de patiënt een hypo krijgen.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Huid

Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan. Dit komt doordat de gehele huid meer weegt dan elk ander intern orgaan. De huid bestaat uit 3 verschillende lagen. Van buiten naar binnen genoemd:

 • De opperhuid
 • De lederhuid
 • Bindweefsellaag

Bij de gevolgen van suikerziekte hoort vaak een droge huid, schimmelinfecties en verkleuringen van de huid.

De zogenaamde suikerplekken zijn echt specifieke gevolgen van diabetes type 2. Dit wordt ook wel diabetische dermopathie genoemd.

Dit zijn vaak ovale rode/bruine plekken die vooral op de scheenbenen voorkomen. Deze plekken zullen uiteindelijk gaan schilferen en verdwijnen daarna weer.

diabetische dermopathie

Deze plekken ontstaan door beschadiging van de haarvaten in de huid. Hierdoor vermindert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid en leidt dit tot huidproblemen.


#6 Hersenen

Oke dit is misschien niet de meest voor de hand liggende complicatie. En toch moet ik hem in dit artikel benoemen.

De hersenen zijn één van de belangrijkste organen in ons lichaam. We doen er vrijwel alles mee. Een kleine beschadiging kan al fataal zijn.

Als diabetespatiënt blijkt het dat je een verhoogde kans hebt op dementie hebt. Vaak hangt diabetes dan samen met een verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte. Eigenlijk zijn dit voorlopers van hart- en vaatziekten die uiteindelijk ook de hersenen aantasten.

Bij mensen die jarenlang een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben, worden uiteindelijk de kleine bloedvaten in de hersenen aangetast. En dit brengt, net zoals in de andere organen, schade met zich mee. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de hersenen sneller krimpen.

Zo is er een groot onderzoek geweest waarbij gekeken werd naar de kans op dementie bij mensen met diabetes. Dit werd gedaan aan de hand van de HbA1c waarde. Deze waarde geeft de gemiddelde bloedsuikerwaarde aan over de laatste 8 tot 12 weken. zie onderstaande figuur:

hba1c gevolgen

Dit merk je echter niet snel op. Tenzij het al te laat is. De eerst symptomen zijn vaak:

 • Moeite met meerdere dingen tegelijk doen
 • Nieuwe dingen leren
 • Dingen onthouden

#7 Nieren

Ook nierproblemen zijn één van de gevolgen van diabetes type 2. Wel komt dit minder vaak voor dan een paar jaar geleden maar nog steeds hebben mensen ermee te kampen.

De functie van de nieren is dat ze afvalstoffen uit het bloed filtreren.De stoffen die het lichaam wel kan gebruiken laten ze in het bloed. Deze uitwisseling vindt plaats bij de hele kleine bloedvaten (haarvaatjes) in de nieren. En zoals je inmiddels wel weet hebben juist deze haarvaatjes zwaar te lijden onder diabetes.

Hier lopen de suikermoleculen namelijk vast waardoor ze schade aanrichten. Door deze schade ontstaat er een soort littekenweefsel in de nieren. Hierdoor kunnen de afvalstoffen niet in de urine opgenomen worden en dus ook niet uitgeplast worden. De nieren raken ontregelt.

Pas op

Het lastige is ook nog eens dat je er in het begin niets van voelt. Je komt er dus pas achter wanneer het vaak te laat is. Wel kun je aan een simpele urinetest zien of de nieren nog goed werken. Zodra het eiwit albumine in de urine zit, blijken de nieren niet meer goed te werken.

Daarnaast hebben de nieren een grote invloed op de bloeddruk. De nieren regelen namelijk het hormoon dat de bloeddruk laat stijgen of dalen. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt kan dit ook een meetpunt zijn voor slecht werkende nieren.


#8 Gewrichten

Pijn aan de gewrichten is nog een vrij onbekende complicatie van diabetes type 2. De naam voor dit probleem is "limited joint mobility (LJM)" oftewel een beperkte gewrichtsbeweeglijkheid. Hierbij gaat het niet om de gewrichten zelf zoals bij reuma het geval is maar om het weefsels rondom de gewrichten.

Het bindweefsel rondom de gewrichten bij diabetes patiënten is vaak dik en stug. Hierdoor kan jij je gewrichten moeilijk bewegen. Daarnaast zijn de gewrichten vaak pijnlijk.

Je ziet deze problemen vaak optreden in:

 • Handen
 • Schouders
 • Voeten
 • Heupen

Één van de eerste symptomen die optreden is een verdikking van de huid rondom een gewricht.

De gewrichten zelf zijn vaak ook pijnlijk en gezwollen.

Ervaar je dit soort problemen? Dan zijn er simpele testen om "LJM" op te sporen.

limited joint mobility (LJM)

#9 Oren

Inmiddels hebben we alle belangrijke organen wel besproken. Toch moet ik er nog één belangrijke aan toevoegen.

Gehoorproblemen zijn namelijk ook één van de gevolgen van diabetes type 2.

Een zekere mate van gehoorverlies is een normaal onderdeel van het ouder worden. Maar het gehoor gaat bij diabetes patiënten sneller achteruit. Gehoorverlies komt bij diabetes patiënten ongeveer twee keer zoveel voor als bij mensen zonder diabetes.

En dit is vooral bij diabetes patiënten bij wie hun suikerwaarden niet behandeld worden met medicatie of een dieet.

Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat vrouwen tussen de 60 en 75 jaar met een goed gereguleerde diabetes een beter gehoor hadden dan de vrouwen die hun bloedsuiker niet onder controle hadden.

Hoe zit dit dan precies?

Door diabetes blijkt de drempel om bepaalde geluiden te horen, hoger te liggen. Oftewel: mensen die zacht praten zijn moeilijker te verstaan. Het zijn dus vooral de zachtere geluiden die minder goed worden opgepikt door de oren.

Trilhaartjes raken beschadigd

Dit komt doordat de wanden van de bloedvaten naar het oor dikker worden. Dit vermindert de bloedtoevoer en hierdoor raken de trilhaartjes die geluidstrillingen opvangen beschadigd.


#10 Seksuele problemen

De problemen blijven niet alleen van lichamelijke aard. Er zijn namelijk ook psychologische gevolgen van diabetes type 2. En deze hebben met name betrekking op seksuele problemen.

Diabetes type 2 patiënten hebben een verhoogde kans op infecties. Zo ook aan de penis of de vagina. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan. Door de hoge bloedsuiker wordt de urine zoeter waardoor bacteriën en schimmels hier beter kunnen groeien.

Bij vrouwen kan kunnen hierdoor verschillende problemen ontstaan:

 • Droogheid
 • Pijn
 • Gebrek aan gevoel

De mannen kampen veelal met erectieproblemen. Dat heeft te maken met een combinatie van zenuwschade en vernauwde bloedvaatjes.

praten over diabetes

Veel mensen worstelen in stilte met deze seksuele problemen. Hierdoor zijn de psychologische, psychische en sociale gevolgen van diabetes type 2 erg groot.

Het kan enorm helpen als je over deze problemen praat. Zowel met je partner als je arts.

Over deze klachten praten kan vaak de psychologische component verminderen of wegnemen.​


Gevolgen van diabetes type 2 voorkomen

Alle bovenstaande gevolgen van diabetes type 2 zijn behoorlijk heftig. En deze gevolgen zullen daadwerkelijk optreden wanneer jij niks aan je diabetes doet.

Jarenlang is diabetes type 2 patiënten geleerd dat diabetes niet te genezen is. Maar gelukkig zijn de gevolgen van diabetes type 1 en 2 anders. Zo anders dat diabetes type 2 wel te genezen is.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Voor welke gevolgen van diabetes type 2 ben jij het meest bang? Wat doe jij om het te voorkomen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • nico van dendop schreef:

  Ik heb sinds 25 augustus diabetes 2 wat te doen

 • Loes schreef:

  Ik had diabetes 2 en door kha cq khb te eten ben ik diabetes vrij, nu heb ik veel trek in koek, krijg ik dan weer diabetes 2 ?

  • Marloes Schuurman schreef:

   Trek hebben in koek is geen probleem. Daadwerkelijk koek eten wel. Als je ongezond eet, krijg je weer diabetes type 2 namelijk.

 • Ik ben geïnteresseerd in jouw ebook.

 • Caro bos schreef:

  Goed artikel!!!!!

  ik heb al paar jaar type 2,heb klacht neergelegde bij huisarts dat ik alleen mededeling kreeg dat ik t heb en dat ik t verder maar moet uitzoeken mbt hoe en wat, zelf alles regelen, dat er eigenlijk een cursus pakket bij moet komen als je diabetes 2 hebt, (2 jr geleden lichte tia gehad vandaaruit bleek alle waarden enorm hoog,) had zelf al diabetes verpleegkundige geregeld maar kreeg maar geen bevestigde afspraak, toen inene wel, vervolgens zegt ze 2 jr lang het gaat goed, ik lees m’n boekje en zie dat m’n 3 maandelijkse suikers omhoog blijven gaan, had afspraak bij huisarts de laatste keer blijkt m’n suiker van 51 naar 60,(ik wil vd suikers af!!!) M’n gewicht krijg ik ook niks vanaf weeg weer 103 sinds 2019 wat ik ook doe de weegschaal blijft dat aangeven… Moet wel zeggen dat ik in de overgang zit en bijna 52 ben… Maar wil een gezond leven zonder diabetes ik heb gelukkig nog niks van alles wat benoemd wordt in het artikel

  • Marloes Schuurman schreef:

   Wat vervelend om te lezen zeg! Wij helpen je hier graag bij :). Dat is ons werk. Stuur ons even een mailtje met je eet- en drinkpatroon. Dan kunnen we even kijken wat er allemaal beter kan.

 • agj.bos schreef:

  ik weet nog maar kort dat ik diabetisch ben en heb plas problemen . bij ieder glas drinken , een toilet bezoek .. en vaak een bonzend hoofd. en moet n .d opticien . ik wil graag wten wat voor voeding ik niet moet eten

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat klinkt inderdaad als diabetes type 2. Het beste is even om ons een mailtje te sturen. Dan kunnen wij je de juiste informatie geven.

 • Frans Hoek schreef:

  Ben nu bijna 75 jaar en zorg voor mijn vrouw die een hersenbloeding heeft gehad. Ben dus het meeste bang dat me iets overkomt, zodat ik haar niet meer kan ondersteunen.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is je angst heel goed. Het is een lastige positie waarin jij zit. Maar als je gezonder gaat eten, kun je in ieder geval zoveel mogelijk ellende (vanuit je levensstijl) voorkomen.

 • Suzan schreef:

  Prima helder uitleg.
  Graag ook voedingsadvies, mag je “zondigen” wat kan je dan het beste nemen.
  Gewicht ok, geen diab.

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat hangt sterk af van wat je als ‘zondigen’ beschouwt. Patat of ijs is nooit goed of gezond. Graag hoor ik van je wat je precies wilt weten 🙂

 • J Luijpen schreef:

  Voor het eerst een goed inzicht in wat de gevolgen van diab. 2 kunnen zijn goe
  de motivatie om er (weer) wat aan te gaan doen.

 • Monica schreef:

  Heb al jaren type 2 maar ondervindt bij medicijnmerk verwisseling hoeveel impact dit medicijn op mijn lichaam heeft,heb wel eens een hoogleraar horen zeggen dat de werking van dit medicijn niet voldoet maar wel enorme bijwerkingen heeft.
  Ben al jaren bezig met dietiste,maar vind het zo moeilijk om me streng aan het dieet te houden,ben zo een emotieeeter.Spuit ook lantus maar wil toch mijn leefstyl weer bekijken.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Helaas zijn de bijwerkingen vaak meer en sterker dan het ‘goede’ effect van de middelen. Wat vind je zo lastig aan gezonder eten? Als je een goede structuur hebt met goede begeleiding, is het in principe vrij makkelijk. Ook voor emotie eters 🙂

 • Ilse Oost van Ommeren schreef:

  ik was altijd blij als ik een 10 scoorde, maar nu ben ik heel verdrietig. Wel heel goed dat het nu eens duidelijk omschreven is en niet altijd maar T1. T 2 wordt niet voor niks de sluipmoordenaar genoemd.
  wat ik wel mis is de alvleesklier en de Lever/galblaas, dan zou ik een 12 scoren. Mn fam van moederskant heeft 80 % diabetes T2, ook neefjes en nichtjes werd t geconstateerd toen ze tieners waren, en geen t1 maar T2, kinderen nog en van die gespierde spijkers. Dus over verkeert eten ed klopt niet geheel, toen ik naar de dietist moest en mn eetdagboek meenam, wist ze niet wat te veranderen, sta je daar met je goed fatsoen, en geen hulp die je krijgt

 • Els schreef:

  Dag Marloes,
  Ik heb maandag te horen gekregen dat ik diabetes 2 heb. Ik heb het kookboek ” De diabetes omkeren methode” al besteld. Maar… ik wil ook graag het pdf bestand van ” het Diabetesvrij geheim” ontvangen. Helaas heb ik geen reactie, ook niet in de spam, ontvangen. Kun je mij dat toesturen? Dank alvast, Els

  • Marloes Schuurman schreef:

   Oei, dat is niet leuk om te horen. Het zou kunnen zijn dat je het Diabetesvrij Geheim niet hebt gekregen omdat je het ooit al hebt gekregen. Kun je ons even een mailtje sturen? Dan kunnen we het je alsnog sturen.

 • Helma van Heerbeek schreef:

  Dat mijn huid nog gevoeliger wordt, droog, jeukerig en met onrustige plekjes
  Verschillende smeersels gebruiken

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat klinkt erg vervelend. Heb je al geprobeerd om met voeding je bloedsuiker lager te krijgen :)? Dit kan de genoemde problemen verminderen/oplossen.

 • Abera schreef:

  ik wil graag E-book gratis op.

 • Van Hijfte Brenda schreef:

  Beste,

  Bij mij is voor de zomer diabetes type 2 vastgesteld, maar waarschijnlijk draag ik dit reeds een aantal jaren met me mee!
  Ik had hele hoge nuchtere suikerwaarden en ook de waarde waarbij waarden over drie maanden worden in rekening gebracht was 14 (terwijl dit normaal rond 6 moet zijn, of minder nog), vijf voor twaalf dus! Vijf na twaalf eigenlijk…
  Ik kreeg 3 soorten medicatie voorgeschreven, en nu, na een drietal maanden heel goed opletten met mijn voeding, zijn mijn waarden ok en heb ik reeds één pilletje kunnen laten. Toch heb ik ergens de vrees dat mijn lichaam gaat wennen aan de huidige medicatie, en dat deze alleen maar gaat toenemen. Toen ik laatst bij de endocrinologe was, heb ik mijn angst dan ook uitgedrukt, en haar aangegeven dat ik had gelezen dat voeding een oplossing kan bieden. Gelukkig stond zij erachter dat ik dit wil doen (in België is daar zeer weinig over gekend, en wordt dat voorstel ook naar de patiënt toe niet gedaan: wel dat er op de voeding moet worden gelet, maar niet dat dat je diabetes type 2 kan omkeren: ik weet niet waarom dat zo is!).
  Ik heb echter nog 1 bedenking: ik zou kiezen voor de digitale methode, maar ik probeerde reeds jullie gratis e-boos te downloaden, en die krijg ik niet binnen, ook niet in de spam! Kunnen jullie hierop reageren aub, zodat ik weet hoe ik werden moet?

  Alvast bedank,

  Een Belgische volger

  • Marloes Schuurman schreef:

   Jeetje wat een situatie zeg. Kun je ons even een mailtje sturen? Dan helpen we je daar graag verder. Het is te uitgebreid om hier te bespreken ben ik bang 🙂

 • Gon schreef:

  Meeste bang? Amputaties? Blindheid? Ik weet het niet.

 • Petra schreef:

  Sinds vorige week weet ik dat ik type 2 heb, ga er alles aan doen om het om te keren. Had al enkele symptomen maar weet nu waardoor ze komen.

 • hans sitvast schreef:

  ik ben bang om niet meer te doen wat ik vroeger kon ben pas 60 heb een week de symptonen
  misselijk gauw moe en duizelig heid gaat nu beter sinds ik bij de dokter ben geweest groet hans

  • Lenie schreef:

   Beste Hans, ga het ziektevrijleven volgen en na ongeveer 12 weken is je diabetes omgekeerd maar daarna is het wel zaak dat je het volhoud! De motivatie heb je nu waarschijnlijk al. Zet deze door ik wens je veel succes! Groet Lenie

 • Share via
  >
  Send this to a friend