Jeuk Bij Diabetes Type 2? Ontdek De Oorzaak + 5 Nuttige Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

feb 08
Last Van Jeuk Bij Diabetes Type 2? Ontdek De Oorzaak + 5 Nuttige Tips

Door je suikerziekte kan je last krijgen van heftige jeuk en dat kan erg vervelend zijn.

Wat zijn de oorzaken van deze lijdensweg en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over jeuk als je diabetes hebt, inclusief wat je eraan kunt doen.

More...

Dit is waarom je jeuk krijgt bij suikerziekte

Het is misschien niet de meest serieuze klacht van diabetespatiënten, maar het is wel één van de meest vervelende.

Ik weet niet of je weleens erge jeuk hebt gehad. Het jeukt zo erg dat jij je bijna niet kan inhouden en wel moet krabben.

Maar elke keer dat je krabt, is er even verlichting... en gaat het een paar seconden later gewoon weer verder. En doordat je krabt wordt het jeuken alleen maar erger.

Als je blijft krabben kan je huid verder geïnfecteerd raken met alle gevolgen van dien. Juist doordat je aan de huid zit gaat deze verder open en kan de jeuk alleen maar erger worden.

Doel van dit artikel

Als je in zo'n vicieuze cirkel van jeuk zit is je leven geen pretje. Daarom ga ik je alles vertellen wat je nodig hebt om snel van deze jeuk af te komen. Want er is niets erger dan jeuk hebben waar je niets aan kunt doen.

Waar kun je jeuk krijgen als je diabetes hebt?

Eigenlijk op alle plekken van je lijf.

Maar een aantal plekken hebben er meer last van. Zoals je kruis en je scheenbeen.

Hoe zit dat precies?

Bepaalde schimmels en gisten veroveren makkelijk een plekje in je kruis.

Rond, op of in je geslachtsorganen vinden ze een plek om zich te vermenigvuldigen. 

Candida heeft hier een handje van.

Vrouwen kunnen last krijgen van een stevige infectie in hun vagina. En als je diabetes hebt, wordt dit alleen maar meer.

Op je scheenbenen krijg je waarschijnlijk last van iets compleet anders. Dit zijn kleine, rode plekjes die heel erg jeuken.

Dit zijn echter niet de enige plekken waar je last van kunt krijgen. Door je diabetes ben je namelijk heel kwetsbaar voor huidproblemen. En de meeste huidproblemen leiden tot een vorm van jeuk. Daar wordt je natuurlijk niet vrolijk van.

Zo kun je jeuk krijgen aan je:

 • Rug
 • Benen
 • Handen (bijvoorbeeld tussen je vingers)
 • Scheenbeen
 • Schaamstreek
 • En eigenlijk elke andere willekeurige plek op je lichaam

Wat de oorzaken van de jeuk precies zijn leg ik je hieronder uit.


Oorzaak 1: Een continu verhoogde bloedsuiker

Je lichaam is niet dol op een verhoogde bloedsuiker. Het gaat er kapot van. Je kunt er blind van worden, je tenen (of hele voet) moet worden afgezet en je algehele gezondheid zal schrikbarend achteruit gaan.

Maar er zijn twee partijen die wel dol zijn op een hoge bloedsuiker. Dat zijn gisten en schimmels. En deze twee soorten ziektekiemen zijn zeker niet je vriend.

Ze kunnen leven op verschillende plekken van je lichaam. Bijvoorbeeld op je huid maar ook in je blaas. En dit zijn de plekken die het meest kwetsbaar worden door suikerziekte.

Stel je voor dat je een huidschimmel oploopt

Er zitten een paar ziektekiemen op je huid. Normaal is dat geen probleem en gebeurt er niet zoveel. In het beste geval worden de huidschimmels opgeruimd.

Maar bij een diabetespatiënt gaat het anders. Je hebt de huidschimmel en deze begint zich te vermenigvuldigen.

Hoe dat kan?

Hoe schimmels groeien bij diabetes type 2

De schimmel heeft toegang tot een ongelimiteerde hoeveelheid suikers. Dat komt omdat je bloedvaatjes door de suikerziekte "versuikerd" zijn.

Ze zijn volgelopen met suikers en kunnen geen voedingsstoffen meer transporteren.

Maar de schimmel kan deze suikers prima gebruiken.

Een simpel huidschimmeltje wat normaal binnen een paar dagen weg zou zijn, kan op deze manier een serieuze bedreiging voor je gezondheid vormen.

Als deze zich verder kan uitbreiden kunnen ook andere delen van je lichaam er mee besmet raken. In het slechtste geval kun je ook in je lijf geïnfecteerd raken en dan heb je de poppen helemaal aan het dansen.

Ditzelfde principe geldt met de bulten op je onderbenen of scheenbenen. Deze ontstaan doordat er te veel suiker beschikbaar is in de haarvaatjes die daar zitten.

Een ander voorbeeld

Door je suikerziekte kan je urine vol zitten met suiker. Dit gebeurt wanneer je bloedsuiker continu te hoog is. Dan wil je lijf daar vanaf en probeert deze de suiker kwijt te raken via de urine. Het gevolg is dat er veel suiker in je blaas terecht komt.

Helaas kunnen er schimmels en gisten voorkomen in je blaas. Als die zien dat er veel suiker in je plas zit kunnen die zich in rap tempo vermenigvuldigen.

Ze hebben immers toch genoeg voedingsstoffen. De schimmels en gisten groeien en groeien totdat je een heftige blaasontsteking hebt opgelopen.

Dit mechanisme is zo veel voorkomend dat het één van de meest voorkomende signalen is dat iemand diabetes heeft.


Oorzaak 2: Uitdroging van je huid

De bloedvaatjes die dicht op je huid zitten kunnen versuikeren waardoor schimmels en gisten veel voedsel krijgen. Maar dat is nog niet alles.

Want door beschadiging van je zenuwen (met hetzelfde principe) kan je minder gaan zweten. Met als gevolg dat je huid erg droog wordt. Die droge huid kan gaan jeuken.

 • Een uitgedroogde huid is problematisch.

Dit kan op zichzelf al jeuken. Als je dan een beetje krabt kunnen nieuwe ziektekiemen in de kapotte huid komen. Met als gevolg dat deze harder beginnen te jeuken en je nog meer krabt.

Door de rijke hoeveelheid suikers die aanwezig zijn kunnen de ziektekiemen zich nog sneller vermenigvuldigen. Met als gevolg dat je huid kan ontsteken. Zie je waar ik naartoe wil? Het is een vicieuze cirkel die je alleen maar meer jeuk geeft.


Oorzaak 3: Suiker uit plassen

Er is nog een mechanisme dat ervoor zorgt dat je jeuk krijgt. Namelijk een hoge bloedsuikerspiegel zelf.

Dit is met name als je bloedsuiker niet onder controle is doordat je medicatie niet goed is afgestemd of je nog steeds veel koolhydraten eet. (Leestip: koolhydraatarm dieet)

Als je suikerspiegel te hoog is wil je lichaam daar zo snel mogelijk vanaf. Je nieren kunnen hier een handje bij helpen.

Ze doen er alles aan om die suiker uit je bloed te halen en daar ga je van plassen

En om genoeg vocht te genereren om die suikers kwijt te raken begin je steeds meer vocht uit te scheiden. Je raakt al het water uit je lichaam kwijt.

Hierdoor kunnen bepaalde plekken op je huid nog verder uitdrogen. Dit is natuurlijk niet goed en geeft meer kans voor ziektekiemen. En dit leidt uiteindelijk weer tot jeuk.

Heb je klachten?

Als je klachten hebt die iets met je ziekte te maken hebben, of je twijfelt of je diabetes hebt, ga dan altijd naar een arts.

Hij is de enige die kan controleren of je daadwerkelijk diabetes hebt. Hij kan je medicatie voorschrijven en beginnen met een behandeling.

De informatie die ik je hieronder geef is ervoor bedoeld om meer te weten te komen over diabetes en de symptomen die erbij horen. Het is geen vervanging voor een gesprek of een diagnose door een arts.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Wat te doen tegen de jeuk

Tip 1: Krab niet

Stel, je hebt jeuk. Je eerste reactie is om lekker te krabben. Dat voelt niet alleen een stuk beter maar het helpt ook. Alleen is dat voor even.

Afhankelijk van wat de oorzaak is van de jeuk, kan het een paar minuten helpen of een paar seconden. En stiekem maakt krabben de jeuk eigenlijk altijd erger.

Als je een droge huid hebt, dan zorgt krabben ervoor zorgen dat deze verder kapot gaat.

Want een droge huid raakt makkelijk beschadigd. Op die manier kunnen ziektekiemen (zoals schimmels, gisten of bacteriën) naar binnen komen en je het leven zuur maken.

Als je al een infectie hebt en je krabt dan, dan wordt het helemaal niet beter.

Je geeft de infectie meer ruimte om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor zullen je klachten alleen maar erger worden.

Als je dus zo min mogelijk problemen wilt hebben, is een anti-krab beleid het beste.


Tip 2: Gebruik een anti-jeuk poeder of zalf

Bij de drogist is er van alles verkrijgbaar om jeuk tegen te gaan. Wat simpel talkpoeder kan het al een stuk beter maken. En bij de apotheek zijn genoeg middeltjes die de jeuk kunnen verlichten.

Deze zalf smeer je op de huid en dat zou deze moeten verlichten.

De kans bestaat wel dat als er sprake is van een infectie en je het bloed meer naar die plek stuurt, dat de bron van de infectie begint te snoepen van de suikers in je bloed.

Deze zalf is dus niet voor iedereen de beste optie.

Als je iets koopt wat verder gaat dan talkpoeder, is het goed om dit met de apotheker te overleggen.

Er zijn ook veel verschillende soorten medicatie die je kunt gebruiken. Op deze site vind je een uitgebreid overzicht.

Het loopt uiteen van zalfjes die verkoelen of verdoven tot zalven die de ontsteking remmen en je huid de tijd geven om te herstellen. Nogmaals: de apotheker weet het beste welke zalf het meest geschikt is.


Tip 3: Zorg ervoor dat je huid niet droog is

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het soepel en gehydrateerd houden van je huid erg belangrijk als je diabetes hebt. Hiermee kunnen veel problemen voorkomen worden (of in ieder geval niet verergeren).

De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt.

Hoe meer je vochtbalans op orde is, hoe minder je last zult hebben van uitdroging.

Drink tenminste twee tot drie liter per dag en indien het warm is een beetje meer. Ga van 8 glazen per dag uit.

Daarna kan je aan de slag met individuele plekken op je huid.

Gebruik een hydraterende crème of neem andere voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd blijft.

Als je al last hebt van jeuk, kun je de zalfjes van de vorige tip gebruiken om de huid te verkoelen en te voorzien van meer vocht.

Werkt uitdroging voorkomen bij elke soort jeuk?

Nee, zeker niet.

Afhankelijk van de oorzaak kan het niet uitmaken of je vochtbalans op orde is. Stel dat je een huidschimmeltje hebt die niet weggaat. Dan kan dat komen doordat deze veel suikers krijgt van de bloedvaten die dicht bij de huid liggen.

Voorkomen dat je huid droog wordt kan er wel voor zorgen dat de problemen minder erg worden en dat je er minder lang last van houdt. Daarom kan het nooit kwaad om wat extra aandacht te besteden aan je vochtbalans.


Tip 4: Neem anti-schimmel medicatie

Stel dat je een infectie hebt die de huidproblemen veroorzaakt. Dan kan jij je lichaam helpen om hier vanaf te komen door medicatie te gebruiken die hiermee afrekent. Denk aan een middel dat werkt tegen huidschimmels (of bacteriën).

De meeste van deze middelen moeten voor worden geschreven door een arts. Hij zal kijken waar je precies last van hebt en wat voor ziektekiem daar de oorzaak van is.

Fluconazol kan een oplossing zijn

Een voorbeeld van zo'n middel is fluconazol. Het wordt gebruikt voor het opruimen van schimmelinfecties, zoals candida. Als je jeuk is ontstaan nadat je een huidschimmel hebt gekregen, dan kan dit middel mogelijk helpen.

Afhankelijk van de oorzaak zijn er vaak andere middelen voor handen met een vergelijkbare werking. Je arts kan je hier meer informatie over geven.


Tip 5: Pak de oorzaak aan

Het allerbelangrijkste om te doen als je vaak last hebt van diabetes-gerelateerde jeuk is je diabetes genezen.

Diabetes type 2 of ouderdomssuiker ontstaat als mensen te ongezond eten, overgewicht hebben en andere dingen doen die ongezond zijn.

Je kunt de klachten omkeren als je zo snel mogelijk de beslissing neemt om je leefstijl te veranderen en actie onderneemt om je diabetes onder controle te krijgen.

Ik heb meerdere artikelen op deze site staan die je precies uitleggen wat je vandaag nog kunt doen om van je diabetes af te komen.

Mijn twee favoriete artikelen zijn:

Belangrijkste stappen die je kunt nemen:

 • Beschouw het genezen van diabetes als een zaak van leven op dood. Je kunt ernstige problemen krijgen als je er niets aan doet en er jong van sterven.
 • Door suikers in je dieet te verminderen ontzie jij je lichaam. Het verminderen van zetmeel en suikers is de makkelijkste manier om in de goede richting te gaan. In dit artikel lees je waar deze allemaal inzitten.
 • Eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd fabrieksvoedsel. Dit bevat weinig voedingsstoffen en is in de meeste gevallen heel slecht voor je. Kies in plaats daarvan voor planten die in de grond hebben gestaan of aan een struik hebben gegroeid met wat vlees.
 • Maak na elke maaltijd een wandelingetje. Als je dat makkelijk afgaat kan je wat vaker aan soort gaan doen. In dit artikel lees je wat de beste manieren van sporten zijn als je diabetes hebt, ook als je een beperking hebt.
 • Verminder stress. Als jij gespannen bent vliegt je bloedsuiker omhoog. Leren hoe je op een gezonde manier met stress kan omgaan is belangrijk als jij je suikerziekte definitief onder controle wilt krijgen. Hier vind je er alles over.

Diabetesvrij Geheim

De beste manier om de jeuk op te lossen, is dus door je suikerspiegel te verlagen.

Wat nog beter is, is je diabetes compleet omkeren.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat doe jij als je last hebt van jeuk? Komt het ook door diabetes type 2? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Frits A H SAJET schreef:

  Ik lijdt al twintig jaar aan diabetisch neuropathie. Speciaal minus pijn voelen in onderkant voeten. Goede bloedsuikerwaarden met Rybelsus 14 mg/dgl.. Maar al veel jaren jeuk op mijn hoofd ondrrbenen en tussen schouderbladen. Nooit aan verband met diabetes 2 gedacht.

  • Ben Kuiper schreef:

   Het kan zeker door type 2 komen. Vooral als je bloedsuiker (regelmatig) te hoog is. Natuurlijk kunnen er ook andere verklaringen zijn. Maar als je last hebt van bloedsuikerproblemen, dan zou ik daar vooral eerst kijken.

 • ineke schreef:

  zou heel graag het boekje willen ontvangen heb diabeet 2 vreselijke jeuk over mijnlijf ook opde intieme plek smeer nu vitamine d creme mijn voeten zijn ook erg alvast vriendelijk bedankt ineke

  • Marloes Schuurman schreef:

   Je hebt het boekje al meer dan een jaar geleden gekregen zie ik. Als je ons een mailtje stuurt, kunnen we het je nog een keer sturen. Je eetpatroon aanpassen is het enige wat je huidige problemen kan oplossen. Al het andere is hooguit het bestrijden van symptomen.

 • Wilhelmina schreef:

  Goede morgen
  Ik zou heel graag in aanmerking komen van het ebook
  Ik heb ook heel erg veel last van jeuk en een hele droge huid vanaf mijn eerste zwangerschap ben ik een grens geval van diabetes
  De laatste dagen heb ik idd een hele droge mond en moet ik heel vaak plassen
  De laatste tijd heb ik ook heel erg last van mijn voeten

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je bericht. Ik heb het boekje zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je ongewenste e-mails. Daar kan het helaas ook belanden. Hetgeen wat je omschrijft klinkt heel erg als een verhoogde bloedsuiker en/of al volledige diabetes type 2.

 • Gerda de neve schreef:

  Ik zou graag het ebook willen ontvangen alvast bedankt

 • Mieke Cornelissen-Vingerhoed schreef:

  Graag zou ik het boek ontvangen, daar ik mij kan vinden in jullie verhaal, loop al 2 jaar met erge jeuk op mijn hele lichaam , heb allerlei onderzoeken al gehad .
  Omdat ik ook diabettes2 hebt wil ik er graag meer over weten.
  Mvg Mieke

 • M.Kusters-Kweens schreef:

  Graag zou ik het E-book over Het Diabetesvrij Geheim willen ontvangen op mijn e-mailadres; [email protected].
  Alvast bedankt.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Ik zie dat je het boek in het verleden al eens hebt gekregen. Als je zoekt op Het Diabetesvrij Geheim in je email inbox, dan zul je hem vanzelf vinden. Kun je hem niet vinden? Stuur ons dan even een mailtje en dan krijg je het alsnog.

 • >
  Send this to a friend